Cronica alegerilor prezidențiale 2020

De la alegeri.md
Versiunea din 24 septembrie 2020 20:02, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Înregistrarea candidaților)
Salt la: navigare, căutare

Perioada preelectorală

până la 24 august 2020 / [+/-] toate evenimentele
Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 21 mai 2020
11 mai
2020
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, înaintează Parlamentului propunerea de a desfășura alegerile prezidențiale la 1 noiembrie 2020.
Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) înregistrează proiectul de hotărâre, care stabilește ziua alegerilor prezidențiale pentru data propusă de șeful statului.
12 mai Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (ASDM) prezintă sondajul de opinie Vox Populi, efectuat în perioada 1–7 mai 2020. Conform acestuia, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru postul de președinte al Republicii Moldova, în top cinci candidați s-ar regăsi Igor Dodon – 38,5% din respondenți, Maia Sandu – 16,2%, Andrei Năstase – 6,7%, Renato Usatîi – 5,9% și Pavel Filip – 3,7%.
Asociația Promo-LEX prezintă proiectul Regulamentului[1] privind constituirea secțiilor de votare peste hotare, în care propune o metodologie de calcul a numărului și amplasării geografice a acestora.
21 mai
 
Parlamentul Republicii Moldova adoptă Hotărârea nr. 65[2] cu privire la stabilirea datei alegerilor președintelui Republicii Moldova pentru 1 noiembrie 2020.
20 iun Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) anunță despre participarea propriului candidat la scrutinul prezidențial.
29 iun Datele sondajului Vox Populi, realizat de ASDM în iunie 2020, arată că 35,8% din cei chestionați ar vota cu Igor Dodon, 19,6%Maia Sandu, 5,5%Andrei Năstase, 4,1%Renato Usatîi, 1,9%Pavel Filip.
29 iun Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, – candidatul Mișcării politice Unirea la alegerile prezidențiale.
2 iul Institutul de Politici Publice prezintă Barometrul de Opinie Publică (BOP), realizat în iunie 2020 de compania sociologică CBS-Research. Potrivit BOP, Igor Dodon cu 22,4% și Maia Sandu cu 11% au cele mai mari șanse să fie aleși în funcția de președinte.
Barometrul socio-politic, realizat de [imas] în iunie 2020, arată că 29,1% din respondenți ar vota cu Igor Dodon, 22,2% – Maia Sandu, 8,8% – Renato Usatîi, 6,6% – Vladimir Voronin, 4,9% – Pavel Filip.
4 iul Comisia Electorală Centrală (CEC) face apel către comunitățile de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare de a veni cu propuneri privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țările lor de reședință.
18 iul Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) înaintează candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
25 iul Consiliul Politic Republican al Partidului Unității Naționale (PUN) îl desemnează pe liderul formațiunii, Octavian Țîcu, drept candidat la funcția de președinte al țării.
Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță despre participarea la prezidențiale și inițiază consultări privind desemnarea candidatului.
27 iul Datele sondajului Vox Populi, realizat de ASDM în iulie 2020, arată că 34,5% din respondenți ar vota cu Igor Dodon, 19,1%Maia Sandu, 7,5%Andrei Năstase, 5,1%Renato Usatîi, 4,3%Pavel Filip.
6 aug Curtea Constituțională se pronunță[3] cu privire la rolul președintelui țării în cadrul procedurii de desemnare a candidaturii prim-ministrului. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru.
12 aug Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) adoptă Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19.
15 aug Intră în vigoare Hotărârea Parlamentului nr. 65[2] cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale.
CEC aprobă Programul calendaristic[4] pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Perioada electorală

25 august 2020 – prezent / [+/-] toate evenimentele
25 aug
2020
Comisia Electorală Centrală publică[5] lista celor 48 de partide și alte organizații social-politice care pot susține candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
Agenția Servicii Publice înregistrează Partidul “Acasă Construim Europa” (PACE) în frunte cu Gheorghe Cavcaliuc.
Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă sondajul de opinie Vox Populi – August 2020. Acesta arată că în top cinci candidați pentru funcția de președinte al țării s-ar regăsi Igor Dodon – 32,4% din respondenți, Maia Sandu – 20,1%, Renato Usatîi – 5,4%, candidatul partidului “Șor” – 4,4% și Andrei Năstase – 4%.
26 aug Ministerul finanțelor alocă 21,6 mln. lei Comisiei Electorale Centrale și Ministerului afacerilor externe și integrării europene (MAEIE) pentru achiziționarea echipamentelor de protecție. Banii proveniți din fondul de rezervă al Guvernului urmează să prevină răspândirea infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor.
Asociația Promo-LEX lansează Misiunea de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie și publică primul Raport de monitorizare, care cuprinde perioada preelectorală.
27 aug Președintele Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, anunță că va candida la funcția de șef al statului.
28 aug Consiliul Politic Național al Partidului Liberal Democrat din Moldova îl desemnează pe Tudor Deliu drept candidat la scrutinul prezidențial.
Partidul “PACE” depune cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale pe motiv că formațiunea nu a fost inclusă în lista partidelor[5] cu dreptul de a susține candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Desemnarea candidaților

1–11 septembrie 2020 / [+/-] toate evenimentele
1 sep
2020
Comisia Electorală Centrală aprobă Regulamentul[6] privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova.
CEC înregistrează Blocul electoral Unirea, format din patru formațiuni politice: Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați Basarabia și Partidul Popular Românesc.
Autoritatea electorală stabilește plafonului general al mijloacelor financiare ce pot fi cheltuite în perioada electorală: pentru grupul de inițiativă – 994 250 lei, pentru concurentul electoral – 18 925 500 lei.
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, este desemnat de Consiliul Politic Național în calitate de candidat al formațiunii la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Consiliul Național Politic al Partidului “Pro Moldova” (PPPM) înaintează candidatura președintelui formațiunii, Andrian Candu, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
Trei formațiuni politice depun la CEC documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de șef al statului: Partidul Liberal Democrat din Moldova – Tudor Deliu, Partidul Nostru – Renato Usatîi și Platforma Demnitate și AdevărAndrei Năstase.
2 sep Comisia Electorală Centrală anunță datele din Registrul de Stat al Alegătorilor[7]. Numărul total de alegători este de 3 290 312, inclusiv 249 239 de cetățeni cu drept de vot din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și 230 384 de persoane care au emigrat autorizat peste hotarele țării sau nu au domiciliul sau reședința pe teritoriul Republicii Moldova.
Alte patru formațiuni politice și doi candidați independenți depun la CEC actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă: Partidul Acțiune și SolidaritateMaia Sandu, Partidul “Pro Moldova” – Andrian Candu, Partidul Unității Naționale – Octavian Țîcu, Blocul electoral Unirea – Dorin Chirtoacă, independenții Alexandr Kalinin și Ion Costaș.
3 sep CEC înregistrează șapte grupuri de inițiativă din cele nouă care au solicitat înregistrarea: Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (PPPDA), Maia Sandu (PAS), Andrian Candu (PPPM), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul Unirea).
Comisia Electorală Centrală constituie 37 de circumscripții electorale de nivelul doi pentru desfășurarea alegerilor din 1 noiembrie 2020.
4 sep Candidatul independent Alexandr Kalinin depune repetat actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă.
5 sep Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova decide că formațiunea nu va participa la alegerile prezidențiale neconstituționale și îndeamnă alegătorii să nu susțină niciun candidat.
6 sep Consiliul Politic Național al Partidului “Șor” (PPȘ) acceptă decizia Biroului Permanent Central al formațiunii din 1 septembrie privind desemnarea deputatei Violeta Ivanov în calitate de candidat la scrutinul prezidențial.
Consiliului Național Politic al Partidului “Acasă Construim Europa” înaintează candidatura Galinei Cotorobai la alegerile prezidențiale. Formațiunea nu se regăsește în lista partidelor care au dreptul să susțină candidați la scrutinul din noiembrie.
7 sep Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr) și Renato Usatîi (Partidul Nostru) depun la CEC documentele și listele de subscripție pentru înregistrare în calitate de candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot stabilită prin tragere la sorți: 1 – Renato Usatîi, 2 – Andrei Năstase.
Trei pretendenți la funcția de președinte depun actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă: Violeta IvanovPartidul “Șor”, Ion Costaș și Constantin Oboroc – desemnați de către adunările cetățenilor.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică completează lista excepțiilor cu privire la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini din țările clasificate ca zonă roșie. Se permite intrarea observatorilor internaționali și jurnaliștilor străini.
8 sep Organizațiile membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte solicită[8] Comisiei Electorale Centrale să asigure organizarea unor consultări publice pe marginea proiectului de hotărâre privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.
9 sep CEC înregistrează trei grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte: Violeta Ivanov (PPȘ), candidați independenți Ion Costaș și Constantin Oboroc.
Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor, și candidatul Partidului Oamenilor Muncii, Serghei Toma, depun documentele pentru înregistrarea altor două grupuri de inițiativă.
Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova hotărăște că formațiunea nu va participa la scrutinul prezidențial. Decizia contravine declarației formațiunii din 25 iulie curent.
10 sep Andrian Candu, desemnat de Partidul “Pro Moldova”, depune documentele și listele de subscripție pentru înregistrare în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Candidatul independent Alexandr Kalinin solicită pentru a treia oară înregistrarea grupului de inițiativă.
11 sep Autoritatea electorală înregistrează trei grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la șefia statului: Serghei Toma (POM), candidați independenți Igor Dodon și Alexandr Kalinin.
Comisia Electorală Centrală, fără consultări publice, remite Ministerului afacerilor externe și integrării europene propunerile cu privire la organizarea a 202 secții de votare în 36 de țări[9] pentru scrutinul prezidențial. MAEIE urmează să inițieze consultări cu autoritățile statelor respective.
CEC aprobă componența nominală a consiliilor electorale de circumscripție de nivelul doi pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale.
Șeful statului, Igor Dodon, declară că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va susține candidatura sa la alegerile din 1 noiembrie. Totodată, în această campanie Igor Dodon nu se va promova prin publicitate stradală și nu va participa la dezbateri electorale.
Se încheie perioada de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Toate 13 cereri depuse în perioada 1–11 septembrie au fost aprobate.

Înregistrarea candidaților

12 septembrie – 1 octombrie 2020
13 sep
2020
Comisia Electorală Centrală înregistrează primii doi candidați la funcția de șef al statului: Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, și Andrei NăstasePlatforma Demnitate și Adevăr.
În doar trei săptămâni în Federația Rusă se înregistrează în prealabil de 9 ori mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova decât în 2019, fiind țara cu cea mai înaltă rată de noi înregistrări. Totodată, numărul înregistrărilor din 2020 depășește numărul total al votanților din această țară la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
14 sep Organizarea alegerilor democratice și transparente, precum și deschiderea secțiilor de votare în țările UE – printre subiectele discutate de prim-ministrul Ion Chicu cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, depune actele pentru înregistrare în cursa electorală.
Renato Usatîi își suspendă activitatea de primar al municipiului Bălți pe durata campaniei electorale.
15 sep CEC emite o circulară[10] cu precizări privind finanțarea campaniei electorale din toamnă. Potrivit unei dintre acestea, orice susținere financiară de către un partid politic a candidatului pe care l-a desemnat la alegerile prezidențiale se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanei juridice, în limita plafonului stabilit – 12 salarii medii lunare pe economie pentru anul respectiv.
Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă repetat Comisia Electorală Centrală să organizeze consultări publice pe marginea proiectului hotărârii de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării.
Postul TV8 publică o investigație video[11] despre fraude în procesul de înregistrare prealabilă în Federația Rusă. În replică, președintele CEC susține că instituția pe care o conduce nu are posibilitate de a examina toate înregistrările efectuate și verifică doar corectitudinea completării cererilor.
16 sep Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, pe care l-a propus în funcția de membru CEC în iulie 2019.
Se încheie perioada de înregistrare prealabilă a cetățenilor moldoveni aflați în afara țării sau domiciliați în regiunea transnistreană. Numărul total al înregistrărilor a depășit cifra de 60 000, dintre care peste 35 de mii – pentru scrutinul prezidențial din 2020.
17 sep CEC sesizează Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul afacerilor interne pentru a examina veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online.
Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, depune o contestație la Curtea de Apel Chișinău, prin care califică Circulara CEC[10] privind susținerea financiară a concurenților electorali drept neconstituțională și abuzivă, solicitând instanței anularea ei integrală. Cu o contestație similară se adresează și candidatul Blocului electoral Unirea, Dorin Chirtoacă.
Promo-LEX publică Raportul nr. 2 de observare a alegerilor prezidențiale. Printre obiecții se numără creșterea neuniformă a numărului de alegători, inegalitatea de șanse pentru potențialii candidați, cheltuieli neraportate și asumarea de către concurenți electorali a meritelor pentru activități efectuate pe bani publici.
18 sep Comisia Electorală Centrală respinge înregistrarea candidatului Partidului “Pro Moldova”, Andrian Candu, în calitate de concurent electoral. Comisia motivează refuzul prin faptul că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi.
19 sep Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, – al treilea concurent înregistrat în cursa electorală.
21 sep Premierul Ion Chicu declară că Guvernul nu va permite deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale în grădinițe și cămine studențești, urmând să fie identificate alte locații. Totodată, următoarea zi după scrutin, școlile care au găzduit birourile electorale vor rămâne închise pentru dezinfectarea generală.
Candidatul independent Igor Dodon depune documentele și listele de subscripție pentru înregistrare în calitate de candidat la prezidențiale.
Sergiu Sîrbu, președintele grupului de inițiativă al candidatului Partidului “Pro Moldova”, depune contestație la Curtea de Apel privind anularea Hotărârii CEC prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.
Curtea de Apel Chișinău declară inadmisibile contestațiile depuse de Mișcarea politică Unirea și Partidul Liberal Democrat din Moldova cu privire la Circulara[10] emisă de către Comisia Electorală Centrală, care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală a candidaților desemnați.
22 sep Alexandr Kalinin, liderul Partidul Regiunilor din Moldova, renunță la participarea în alegeri. Motivul invocat – atacurile în adresa membrilor grupului de inițiativă de către susținătorii PSRM.
Violeta Ivanov, desemnată de Partidul “Șor”, depune actele pentru înregistrare în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.
23 sep Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) deschide misiunea oficială de observare a alegerilor pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Misiunea este formată din echipa de bază care include 11 experți cu sediul în Chișinău și 24 de observatori pe termen lung.
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, depune semnăturile pentru înregistrarea în cursa electorală. Totodată, mai mulți susținători ai PAS protestează în fața Comisiei Electorale Centrale, cerând alegeri libere și corecte.
24 sep Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova prezintă sondajul de opinie Vox Populi – Septembrie 2020. Conform acestuia, în top cinci candidați pentru funcția de șef al statului s-ar regăsi Igor Dodon – 30,9% din respondenți, Maia Sandu – 19,3%, Renato Usatîi – 6,7%, Andrei Năstase – 6,8% și Violeta Ivanov – 5,5%.
Datele unui alt sondaj, realizat de compania de cercetare Ipsos la comanda Institutului Republican Internațional (IRI), arată altfel: Maia Sandu – 20%, Igor Dodon – 18%, Renato Usatîi – 7%, Vladimir Voronin – 4% și Andrei Năstase – 3%. Colectarea de date a fost efectuată de compania Magenta Consulting, prin telefon, în perioada 16 iulie – 23 august.

Campania electorală

2–30 octombrie 2020

Ziua alegerilor

1 noiembrie 2020