Declarațiile lui Renato Usatîi în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Versiunea din 18 septembrie 2020 19:19, autor: Oleg (Discuție | contribuții)
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de candidatul Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pnru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

septembrie 2020


18 sep

Încă o zi de vacanță pentru copii

După ce candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a propus ca în 2 noiembrie, după alegeri, în instituțiile de învățământ să fie zi liberă pentru dezinfectare, ministrul educației Igor Șarov a anunțat că Guvernul va acorda această zi liberă. Astfel, spune Usatîi, toate riscurile vor fi eliminate, iar elevii se vor bucura de o zi de vacanță în plus.

La un post de televiziune, ministrul educației a precizat că subiectul privind prelungirea vacanței de toamnă a elevilor a fost discutat cu premierul Ion Chicu, reprezentanții Ministerului afacerilor interne, precum și cei ai Comisiei Electorale Centrale.

Acum două zile, candidatului Partidului Nostru, Renato Usatîi, a propus ca secțiile de votare să fie amenajate în școli așa cum a fost până în prezent, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19. Iar pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor, profesorilor și celorlalți angajați din sistemul de învățământ, ziua de 2 noiembrie să fie liberă pentru fi efectuată dezinfectarea spațiilor.

16 sep

2 noiembrie – zi liberă în instituțiile de învățământ

Candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi

Candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi, propune ca în 2 noiembrie, a doua zi după scrutin, elevii și profesorii să aibă zi liberă. Și asta pentru ca în instituțiile de învățământ să fie efectuată dezinfectarea spațiilor. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Având în vedere că alegerile vor avea loc în 1 noiembrie, în 2 noiembrie ar trebui declarată zi liberă pentru elevi și profesori. Și asta deoarece, duminică, 1 noiembrie, în aceste școli vor intra mii de oameni. Nicio școală nu va fi în stare să facă peste noapte ordine așa cum se cuvine, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor și profesorilor, care vor veni la ore în data de 3 noiembrie.

Prin urmare, Renato Usatîi propune ca secțiile de votare să fie amenajate în școli așa cum a fost până în prezent, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19. În caz contrar, spune Usatîi, cel puțin în municipiul Bălți, nu există o altă soluție.

În calitate de primar al municipiului Bălți, vă anunț că aceasta este o aberație. În principiu, inițiativa este una corectă, deoarece în școală învață copiii noștri, acolo merg profesorii noștri, personalul tehnic, dar unde să le amenajezi în altă parte!? Ni se spune să găsim în alte locuri, primăriile să găsească o soluție împreună cu agenții economici etc. Cum vă imaginați o astfel de situație la Bălți, acolo unde sunt aproape 50 de secții de votare, iar 48 dintre acestea sunt în școli, în unele sunt chiar câteva secții de vot? Unde să le deschidem în altă parte, în discoteci, în magazinele de flori, în farmacii?!

În data de 11 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre în care a recomandat ca, în funcție de posibilități, secțiile de votare să fie amenajate în alte locuri decât în instituțiile de învățământ. Și asta pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

13 sep

Renato Usatîi, oficial, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova

Renato Usatîi, oficial, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală drept candidat al Partidului Nostru pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Înregistrarea a avut loc astăzi, 13 septembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comisiei Electorale Centrale, cu votul unanim al membrilor CEC.

La aceeași ședință, Comisia a aprobat simbolul electoral al concurentului – un pătrat de culoare albă în interiorul căruia este imprimată cifra “1” de culoare neagră, bold. Simbolul electoral va fi imprimat în buletinul de vot. De asemenea, CEC a confirmat reprezentantul candidatului cu drept de vot consultativ în cadrul Comisiei, fiind vorba de Mihail Bușuleac.

7 sep

Renato Usatîi a prezentat CEC-ului semnăturile colectate pentru înregistrare în cursa prezidențială

Renato Usatîi a prezentat CEC-ului semnăturile colectate pentru înregistrare în cursa prezidențială

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a prezentat Comisiei Electorale Centrale listele de subscripție cu semnăturile colectate în vederea înregistrării în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova în cadrul scrutinului din 1 noiembrie. În doar trei zile, grupul de inițiativă al Partidului Nostru a adunat 24 122 de semnături.

Usatîi a declarat că listele completate sunt niște liste muncite:

Cineva a semnat pe căruță, cineva la cort, altcineva – în stradă. Se vedea că sunt niște liste muncite. De asta vreau să le mulțumesc tuturor colegilor, cetățenilor din RM care au semnat, au semnat foarte operativ.

Totodată, el a subliniat că scopul principal pentru care merge în alegerile prezidențiale este dizolvarea Parlamentului și alegerea unui nou organ legislativ, lucru pe care și-l doresc toți cetățenii țării.

Odată cu listele de subscripție, pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral, Usatîi a prezentat un pachet de documente, care, printre altele, conține: declarația de avere și interese personale, certificatul de sănătate și declarația privind suspendarea, pe durata campaniei electorale, din funcția deținută.

Tot astăzi, la ora 17:00, Renato Usatîi va participa la tragerea la sorți, proces organizat de CEC, pentru înscrierea candidaților în buletine de vot. Potrivit legii, CEC are la dispoziție 7 zile ca să examineze semnăturile și setul de acte depus pentru înregistrarea liderului Partidului Nostru în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.

Renato Usatîi – Nr. 1 în buletinele de vot

Renato Usatîi – Nr. 1 în buletinele de vot

În urma tragerii la sorți de la CEC, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, va fi sub numărul 1 în buletinele de vot în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie.

Încă o dată, le mulțumesc enorm tuturor celor care au colectat semnături: grupului de inițiativă, întregii echipe, le mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru susținerea mea – Vulcănești, Bălți, Chișinău, Cahul, Ocnița, Edineț și întregii țări, a spus Renato Usatîi.

El a adresat mulțumiri și cetățenilor din diasporă, mulți dintre care deja și-au manifestat dorința de a-l susține în campania pentru alegerile prezidențiale.

Vreau să le mulțumesc celor din diasporă pentru susținere, deoarece, ei nu au putut semna pentru participarea mea la alegerile prezidențiale, dar am primit mii de mesaje din diasporă, deja peste 700 de cetățeni, doar în ultimele 24 de ore, din diasporă s-au înregistrat pe pagina creată special pentru campanie – www.rup2020.md. Unii vor să devină voluntari, alții, observatori. Vă mulțumesc tuturor celor din diasporă și din țară.

Amintim că potrivit prevederilor legale, în termen de 7 zile din data depunerii, Comisia urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripție prezentate și să decidă asupra înregistrării candidaților.

1 sep

Partidul Nostru a depus la CEC actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă

Partidul Nostru a depus la CEC actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă

Marți, 1 septembrie, “Partidul Nostru” l-a desemnat oficial pe liderul formațiunii, Renato Usatîi, candidat la alegerile prezidențiale și a depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului.

Renato Usatîi este singurul candidat la prezidențiale care, de facto, a fost înaintat nu de partidul pe care îl conduce, ci de către cetățenii Republicii Moldova. Pe parcursul lunii august, oamenii au publicat pe rețelele de socializare zeci de mii de înregistrări video, mesaje și poze în sprijinul candidaturii lui Usatîi. Consiliul Național al partidului doar a perfectat din punct de vedere juridic acest îndemn al poporului.

Prin altă decizie a Consiliului Național a fost constituit grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea lui Renato Usatîi. Grupul a fost constituit din 100 de persoane, venite la Chișinău din toate regiunile țării. Potrivit legii, CEC, în termen de 3 zile de la recepționarea dosarului, trebuie să ia o decizie asupra înregistrării grupului de inițiativă. Ulterior, acesta urmează să colecteze cel puțin 15 mii, dar nu mai mult de 25 de mii de semnături. Acestea sunt prezentate la CEC, iar autoritatea electorală le va examina și va lua o decizie în privința înregistrării candidatului.

După depunerea actelor la CEC, în declarațiile pentru presă Renato Usatîi a spus că aceste alegeri prezidențiale sunt primele cu participarea sa, amintind că în 2016 a fost exclus din cursa pentru fotoliul de șef de stat după ce Curtea Constituțională a modificat ilegal censul de vârstă pentru candidați de la 35 la 40 de ani. Iar doi ani mai devreme, în 2014, a fost exclus abuziv din alegerile parlamentare partidul “Patria”, cap de listă al căruia era Renato Usatîi. Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit vinovate autoritățile de la Chișinău de încălcarea legii pentru excluderea formațiunii din scrutin.

Vor fi primele alegeri cu participarea mea. Sunt sigur că ceea ce s-a întâmplat în 2014 și 2016 nu-și va permite nimeni să o repete. Sunt singurul candidat care, de jure a fost delegat de către partid, dar de facto s-au pronunțat zeci de mii de cetățeni din toată țara, a declarat Renato Usatîi.

Liderul Partidului Nostru și-a exprimat speranța că această campanie electorală va fi una curată, iar candidații se vor respecta reciproc, indiferent de culoarea politică. El a menționat că își dorește ca oponenții săi să nu recurgă la serviciile diferitor troli și bloggeri, cum au procedat socialiștii, care în ultimele zile au răspândit știri false precum că Usatîi ar intenționa să prezinte la CEC semnături contrafăcute pentru a se victimiza și a fi scos din alegeri. Scopul acestor acțiuni, potrivit acelorași informații, este pregătirea de către liderul Partidului Nostru a pistei pentru alegerile parlamentare anticipate.

Nu vom permite nimănui să-și bată joc de partidul nostru politic. Dacă cineva își va permite măcar prin somn vreo ilegalitate sau vreun abuz în adresa noastră, va primi o replică foarte dură. Cum se vor comporta cu noi, așa ne vom comporta cu ei, a punctat Renato Usatîi.

august 2020


27 aug

Renato Usatîi: Merg în alegeri, pentru a distruge sistemul bandiților și corupților

Renato Usatîi: Merg în alegeri, pentru a distruge sistemul bandiților și corupților

Președintele Partidului Nostru, primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a declarat că merge în alegerile prezidențiale pentru a învinge, pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate și a eradica sistemul mafioților și corupților.

Despre participarea sa în scrutinul prezidențial Usatîi a anunțat la conferința de presă, organizată la Bălți de în 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova.

Peste două luni în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Cu regret, această funcție, în loc să fie un simbol al statului cum este în țările în care președinții lucrează pentru popor, la noi a devenit simbol al corupției și consolidării sistemului mafiot. Peste două luni va trebui să dăm un răspuns – dorim să menținem acest sistem, sau suntem gata să începem transformarea țării noastre într-un stat normal, în care instituțiile de stat activează pentru popor, dar nu pentru un singur om, pe nume Igor Dodon. Oamenii înțeleg că acest sistem nu poate fi reparat. El trebuie distrus din temelie, iar cei care astăzi îl susțin – băgați la pușcărie, a declarat Usatîi.

El a menționat că este gata nu doar să declare război sistemului banditesc și corupt, dar să-l nimicească.

Lupta va fi grea. Sistemul bandiților și corupților va opune rezistență. Are cu ce și pentru ce. Este vorba despre resurse financiare extrem de mari, furate de la popor. O parte a banilor a fost folosită pentru a cumpăra posturi de televiziune și radio, ziare și portaluri de știri, dar și pentru o grămadă de propagandiști.

Aproape toți cei care mai ieri îl serveau pe Plahotniuc, astăzi lucrează la Dodon și ne dăm seama bine că o fac deloc întâmplător. Scopul lor comun este unul – prin eforturi conjugate să-și păzească și să-și păstreze sistemul compus din mafie și corupție, a declarat Usatîi.

Astăzi, aici și acum, declar război total sistemului bandiților și corupților. Mulți dintre voi știu că pe întreaga perioadă a activității mele politice am luptat împotriva acestui sistem. Vă amintiți cu toții cum în mai 2014 am început să vorbesc despre furtul miliardului, când toți ceilalți tăceau. Am dovedit disponibilitate de a lupta împotriva infractorilor, le-am divulgat numele, publicând raportul Kroll, după care am expus mai multe aspecte, legate de furtul miliardului. Acum câteva luni am dat o nouă lovitură mafioților, deconspirând schemele de contrabandă cu alcool și țigări pe teritoriul Moldovei. Aceste scheme au fost preluate de oamenii lui Dodon de la cei ai lui Plahotniuc. Acestea au fost doar unele episoade, însă acum vom merge mai departe și, cu ajutorul vostru, eu voi elibera Moldova. Vom câștiga acest război și țara noastră se va elibera de mafie, de scheme de corupție, de hoții care fură banii și bunurile oamenilor, a declarat liderul Partidului Nostru.

Renato Usatîi a mai spus că una dintre bubele Moldovei este că hoții rămân nepedepsiți. Chiar dacă guvernările se schimbau una după alta, nici una nu a băgat după gratii miniștrii, deputații sau alți demnitari care au furat și au plecat.

Dar acum a venit momentul să trimitem la groapa de gunoi a istoriei această guvernare, iar pe hoții ei – la închisoare. Avem o șansă unică să dăm o lecție generațiilor care vin și care să înțeleagă că poporul Moldovei nu poate fi prostit și furat în cel mai mârșav mod.

Totodată Usatîi a menționat că lupta cu corupția și cu mafia de la guvernare nu este scopul principal, ci doar un mijloc de a ajunge la acel scop, de a oferi tuturor cetățenilor bunăstare, de a rezolva problemele din economie, învățământ, sănătate și din agricultură.

Astăzi facem primul pas. Acum trebuie să ne adunăm forțele pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Eu nu am kulioace cu milioane de euro, nu am posturi de televiziune, nu am resurse administrative, dar vă am pe voi, cetățenii Republicii Moldova, a declarat Usatîi.

Președintele Partidului Nostru a menționat că victoria la prezidențiale va constitui primul pas pentru distrugerea sistemului mafiot, după care va urma al doilea – declanșarea alegerilor parlamentare anticipate prin dizolvarea actualului legislativ, care este unul incompetent, format din deputați corupți și transfugi.