Declarațiile candidaților în perioada alegerilor parlamentare noi din 2020: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 72: Linia 72:
  
 
Liderul democrat a subliniat că echipa PDM este singura care a realizat lucruri concrete aici la Hîncești și care niciodată nu și-a trădat țara și cetățenii.
 
Liderul democrat a subliniat că echipa PDM este singura care a realizat lucruri concrete aici la Hîncești și care niciodată nu și-a trădat țara și cetățenii.
 +
}}
 +
{{Curier
 +
|Dorin Chirtoacă s-a lansat în campania electorală||candidat=Dorin Chirtoacă // Blocul electoral “Unirea”|logo=unirea201932|text =
 +
{{Curier Img|https://i.onthe.io/smngoz26mlqfo5qccg.25ef5e9c.jpg|Dorin Chirtoacă s-a lansat în campania electorală|http://pl.md/img.php?km=cHVibGljL3B1YmxpY2F0aW9uX2NvdmVycy9tcDJjMzMzLmpwZw==&w=950}}
 +
Candidatul Mișcării politice Unirea la funcția de deputat în circumscripția uninominală 38, Hîncești, [[Dorin Chirtoacă]], s-a lansat oficial în campania electorală, în cadrul unui eveniment public desfășurat în Piața Suveranității din municipiul Hîncești.
 +
 +
Scopul major al MP Unirea pentru aceste alegeri este de a promova Mișcarea, dar și de a transmite un mesaj clar cetățenilor că unificarea unioniștilor s-a produs, nu doar pentru aceste alegeri, dar și cele parlamentare, prezidențiale etc.
 +
 +
Prioritățile programului electoral al candidatului MP Unirea, Dorin Chirtoacă:
 +
 +
*Descentralizare financiară și administrativă, pentru o mai bună dezvoltare economică locală, planificare urbană și regională.
 +
*Asigurarea cu transport ecologic și de calitate europeană, în cooperare cu conducerea de la nivel local și raional.
 +
*Legătură pe cale ferată (de la [[Municipiul Chișinău|Chișinău]], [[Raionul Ungheni|Ungheni]], până spre [[Raionul Leova|Leova]], [[Raionul Cantemir|Cantemir]]).
 +
*Construirea șoselei de centură a orașului Hîncești, scoaterea transportului în afara orașului, pentru a exclude traversarea întregului trafic rutier prin mun. Hîncești.
 +
*Declararea Luncii Prutului drept zonă defavorizată.
 +
*Promovarea proiectelor de legi în beneficiul cetățenilor, care să asigure salarii și pensii decente, de peste 500 Euro, servicii medicale și sociale mai bune.
 +
*Promovarea majorării bugetelor locale din raionul Hîncești prin finanțarea directă a primăriilor, colaborarea și înfrățirea cu localități din România.
 +
*Facilitarea și atragerea investițiilor românești, crearea locurilor de muncă, implementarea proiectelor transfrontaliere de infrastructură, reabilitarea școlilor, grădinițelor și a obiectivelor culturale, etc. Aceste proiecte vor apropia Unirea.
 
}}
 
}}
 
</div>
 
</div>

Versiunea de la data 24 februarie 2020 22:14

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de concurenți electorali în perioada alegerilor parlamentare noi din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-urile pdm.md, socialistii.md, unpaspentru.md, partidulsor.md, pl.md, pldm.md și din alte surse oficiale.

Cuprins

februarie 2020


16 feb

Lansarea Olesei Stamate la Hîncești: Împreună pentru dreptate!

Olesea Stamate // PAS
Lansarea Olesei Stamate la Hîncești

Oameni onești pentru Hîncești! Olesea Stamate pentru dreptate!
Asta a răsunat astăzi în tot orașul Hîncești la lansarea candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate pentru circumscripția 38, Olesea Stamate.

Evenimentul de lansare a avut loc la Hîncești, unde au participat membrii, simpatizanții, dar și zeci de hînceșteni.

Este cale lungă până acolo, până să avem o țară în care să fie ordine, dar anumite lucruri deja le-am reușit, multe încă trebuie să le facem. Și uneori uităm că împreună, am reușit să facem unele lucruri pe care puțini credeau că le putem obține. În acest drum lung si greu au fost oameni care au obosit, care au renunțat, dar în acest drum au fost și oameni, mult mai mulți, care ni s-au alăturat. (…) La capătul acestui drum nu e odihnă, ci o casă distrusă și furată mereu. Unii o vor pentru a vinde ce a mai rămas din ea. Poate că ei au case mai bogate, prin locuri exotice.

Noi vrem să o curățăm, să-i refacem temelia și să o îngrijim gospodărește. Să aprindem lumina și să menținem căldura. Pentru că noi nu avem altă casă.

Sunt tot mai mulți oameni care vor și știu cum să facă ordine în țară. Un asemenea om este Olesea Stamate. Împreună cu Olesea am gândit și pornit cea mai dificilă reformă în țara noastră – reforma justiției. Olesea nu s-a speriat. A fost atacată, amenințată, criticată direct și hărțuită prin intermediul trolilor, dar nu a cedat. Nu a obosit. Și nu a renunțat. Eu am toată încrederea în ea. Și vă rog și pe dvs să aveți încredere. Și vă rog să avem încredere în noi.

Noi vom vota Olesea Stamate pentru Hîncești, pentru dreptate, pentru țară, a declarat Maia Sandu.

În context, Olesea Stamate, candidatul PAS în circumscripția 38, a subliniat:

Eu am acceptat propunerea de a candida dintr-un motiv simplu – sunt mamă a trei copii și vreau să-i văd având succes și realizându-și potențialul aici în Moldova. Vreau să-i pot ajuta să-și crească nepoții aici în Moldova. Vreau să știu că nimeni nu le va prelua afacerile, nu îi va hrăni cu produse infectate și nu le va organiza dosare penale pe nedrept.

Oamenii din Hîncești au aceleași probleme ca oamenii din restul Moldovei. Oamenii din Hîncești nu au locuri de muncă bine plătite și au pensii mici, în timp ce din Banca Națională s-a furat un miliard de dolari și nimeni nu a fost pedepsit. Oamenii din Hîncești merg pe drumuri rele și au acces la apă de proastă calitate, în timp ce din bugetul public în continuare se împart sute de milioane de lei companiilor lui Plahotniuc. Oamenii din Hîncești care respectă legile și achită impozitele sunt alungați din țară de inspecții nedrepte și amenințări, în timp ce judecătorii și procurorii corupți, care au lucrat toată viața la stat, au case de milioane scrise pe părinți sau colegi de clasă.

Dacă e să găsim un singur cuvânt pentru problemele țării, acest cuvânt pentru mine ar fi nedreptatea. Nu avem în Moldova dreptate.

Profesorul de istorie la Gimnaziul Călmățui, Dodu Nicolae a ținut să precizeze:

În această campanie se va lupta binele cu răul, onestitatea cu minciuna. Eu sunt din Hîncești, iar raionul nostru are parte de hoți. De aceea, să nu dăm posibilitate ca în această funcție de deputat să ajungă un trădător sau hoț. Da, mulți spun că Olesea Stamate nu este hînceșteană. Dar noi am mai avut un hînceștean în Parlament care ne-a făcut de râs, ne-a trădat. Așa că – nu trebuie să iubim trădătorii.

Tot la eveniment, naistul Vasile Iovu a ținut un discurs:

Eu sunt de la Bardar, cândva făceam parte din acest raion. Eu particip cam rareori la așa festivități, nouă mai bine ne stă cu cântecul. Astăzi nu am putut să nu vin, fiindcă de la început de când s-a creat acest partid am fost cu sufletul alături. Eu vreau să vă rog să susțineți aceste două forte. Maia Sandu este o forță extraordinară de care se tem toți hoții.

La final, artistul a interpretat o partitură la nai spre încântarea tuturor celor prezenți.

Cu un discurs a venit și deputatul PAS, Dan Perciun:

Fiecare scrutin este și un examen. Unde suntem noi astăzi? Avem o guvernare care a dat jos cel mai bun Guvern avut după independență. Avem o guvernare care a dat jos un Guvern care a adus 2 mlrd de lei în două luni. Noi mergem în aceste alegeri pentru că ne dorim o guvernare onestă pentru a face justiție. Olesea Stamate este o doamnă care are curajul, căreia nu i-a fost frică să meargă să lupte cu corupția.

Evenimentul a continuat cu un marș pe străzile Hînceștiului unde au fost împărțite pliante, iar cetățenii au avut ocazia să discute cu candidata Olesea Stamate, lidera Maia Sandu, deputații PAS, dar și toți cei prezenți.

Lansarea candidatului PDM pentru Hîncești, Ion Mereuță

Ion Mereuță // PDM
Lansarea candidatului PDM pentru Hîncești, Ion Mereuță

Candidatul PDM pentru circumscripția nr. 38 Hîncești, Ion Mereuță, s-a lansat astăzi în campania electorală. Au venit să-l susțină în acest moment important conducerea PDM, deputați democrați, membri și simpatizanți ai PDM.

Ion Mereuță a mulțumit colegilor de partid pentru onoarea acordată și a declarat că va munci cu multă dedicație în continuare pentru localitatea de baștină și oamenii de aici.

A fi băștinaș înseamnă a te naște în Hîncești, a te forma aici, a locui și a munci în Hîncești. Sunt hînceștean, cunosc bine problemele locuitorilor raionului și voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a le rezolva, pentru a-i reprezenta cu demnitate în Parlament, a declarat Ion Mereuță.

Candidatul PDM pentru Hîncești a fost încurajat de colegii de partid, care i-au urat mult succes în campanie și și-au exprimat încrederea că acest mandat va reveni la Partidul Democrat.

Sunt și eu deputat de circumscripție și cunosc foarte bine cât de complicat este să candidezi în localitatea de baștină. Trebuie să revii acasă și să vorbești cu oamenii care te-au ales. Spre deosebire de alți candidați, care vor să vină în Parlament de dragul funcției, Ion Mereuță face acest lucru pentru oamenii de aici, iar ei își doresc drumuri, școli, grădinițe pensii și salarii, a menționat președintele PDM, Pavel Filip.

Liderul democrat a subliniat că echipa PDM este singura care a realizat lucruri concrete aici la Hîncești și care niciodată nu și-a trădat țara și cetățenii.

Dorin Chirtoacă s-a lansat în campania electorală

Dorin Chirtoacă // Blocul electoral “Unirea”
Dorin Chirtoacă s-a lansat în campania electorală

Candidatul Mișcării politice Unirea la funcția de deputat în circumscripția uninominală 38, Hîncești, Dorin Chirtoacă, s-a lansat oficial în campania electorală, în cadrul unui eveniment public desfășurat în Piața Suveranității din municipiul Hîncești.

Scopul major al MP Unirea pentru aceste alegeri este de a promova Mișcarea, dar și de a transmite un mesaj clar cetățenilor că unificarea unioniștilor s-a produs, nu doar pentru aceste alegeri, dar și cele parlamentare, prezidențiale etc.

Prioritățile programului electoral al candidatului MP Unirea, Dorin Chirtoacă:

  • Descentralizare financiară și administrativă, pentru o mai bună dezvoltare economică locală, planificare urbană și regională.
  • Asigurarea cu transport ecologic și de calitate europeană, în cooperare cu conducerea de la nivel local și raional.
  • Legătură pe cale ferată (de la Chișinău, Ungheni, până spre Leova, Cantemir).
  • Construirea șoselei de centură a orașului Hîncești, scoaterea transportului în afara orașului, pentru a exclude traversarea întregului trafic rutier prin mun. Hîncești.
  • Declararea Luncii Prutului drept zonă defavorizată.
  • Promovarea proiectelor de legi în beneficiul cetățenilor, care să asigure salarii și pensii decente, de peste 500 Euro, servicii medicale și sociale mai bune.
  • Promovarea majorării bugetelor locale din raionul Hîncești prin finanțarea directă a primăriilor, colaborarea și înfrățirea cu localități din România.
  • Facilitarea și atragerea investițiilor românești, crearea locurilor de muncă, implementarea proiectelor transfrontaliere de infrastructură, reabilitarea școlilor, grădinițelor și a obiectivelor culturale, etc. Aceste proiecte vor apropia Unirea.

15 feb

PSRM și-a prezentat candidatul la parlamentare

Ștefan Gațcan // PSRM
PSRM și-a prezentat candidatul la parlamentare

Socialiștii și-au lansat oficial candidatul la alegerile parlamentare repetate în circumscripția nr. 38, Hîncești. Renumitul medic, Ștefan Gațcan, a fost prezentat de Președintele Parlamentului, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi.

În prezent, avem în Parlament 36 de deputați și acum avem o șansă unicală de a completa echipa cu încă un om, o persoană profesionistă, care va îmbunătăți medicina țării, care va fi un doctor de suflet. Totodată, să nu uităm că domnul Gațcan este băștinaș, e din raionul Hîncești și lui nu îi este indiferent de ce se va întâmpla în țară, a declarat Zinaida Greceanîi.

Candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, a spus că are o singură dorință – de a rezolva problemele oamenilor.

Oamenii își doresc locuri de muncă, apă potabilă, condiții medicale și noi trebuie să le facem aceste condiții, a declarat Gațcan.

Doctorul Gațcan a vorbit și despre una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova – depopularea.

Este o problemă mare și noi trebuie să stopăm exodul populației, este o prioritate pentru mine, a declarat candidatul PSRM.

Cel mai mult Ștefan Gațcan a vorbit despre subiectul, la care se pricepe cel mai bine – îmbunătățirea condițiilor în instituțiile medicale:

Vom face condiții mai bune în centrele medicale, vom procura ambulanțe noi. Centrele de sănătate vor fi dotate cu ecografe, vom deschide farmacii în aceste centre de sănătate, în care vor fi medicamentele de prima necesitate. Programul “Un doctor pentru tine” se va derula în continuare.

Ștefan Gațcan a vorbit și despre alte proiecte mari de infrastructură, de care se va ocupa, când va ajunge în Parlament, precum reparația drumurilor și a școlilor din mediul rural.

Anatolie Postolachi s-a lansat în campania electorală

Anatolie Postolachi // PLDM
Anatolie Postolachi s-a lansat în campania electorală

Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru circumscripția Hîncești s-a lansat azi în campania electorală în cadrul conferinței aleșilor locali liberal-democrați. Președintele PLDM, Tudor Deliu, și cei peste 150 de primari și consilieri PLDM, i-au dorit lui Anatolie Postolachi mult succes.

Anatolie Postolachi, deputat cu caracter de Hîncești:

Mă oblig să reprezint cu demnitate în Parlament interesele oamenilor din circumscripția Hîncești și să fiu, în egală măsură, în serviciul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
Mă oblig să promovez politici de modernizare a satelor și orașelor noastre.
Mă oblig să pledez ferm pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Fiți siguri, îmi voi onora angajamentul cu determinare și curaj, pentru că sunt hînceștean, iar hînceștenii sunt oameni de caracter care se țin de cuvânt.

// Facebook

14 feb

Candidatul PDM pentru Hîncești, Ion Mereuță, primul în buletinul de vot

Ion Mereuță // PDM

Candidatul Partidului Democrat pentru Hîncești, Ion Mereuță, va fi primul în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare noi în circumscripția numărul 38. Ieri, 13 februarie, a fost ultima zi de înscriere a candidaților pentru scrutinul în această circumscripție, iar de astăzi începe oficial campania electorală.

Ion Mereuță s-a născut în satul Leușeni, raionul Hîncești, într-o familie cu 10 copii. Locuiește și astăzi în municipiul Hîncești, cunoaște bine problemele și doleanțele locuitorilor din regiune.

De-a lungul timpului, a deținut diverse funcții în administrația publică centrală și locală, iar în ultimii 4 ani a fost reprezentant al Guvernului în raionul Hîncești. Împreună cu colegii din PDM, Ion Mereuță a înregistrat realizări concrete în raionul de baștină:

  • 125 mil lei investiți în reparația drumurilor (aproape 70 km);
  • 85% din blocurile alimentare, sanitare și săli de sport reparate capital;
  • 20 mil lei investiți în construcția Sălii Polivalente de Sport din mun. Hîncești;
  • 18 mil lei pentru construcția apeductului în 10 localități;
  • 1 500 de persoane examinate gratuit în cadrul programului “Un doctor pentru tine”.

9 feb

Platforma DA îndeamnă toți alegătorii să susțină candidatura dl Grigore Cobzac

Urmare a consultărilor interne, în special a structurilor locale și a consiliului politic al OT Hîncești, Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a decis astăzi să acorde susținere electorală candidatului independent Grigore Cobzac în alegerile parlamentare noi din circumscripția 38.

Decizia partidului nostru are la bază o reflecție temeinică și asumată.

Până în prezent, Platforma Demnitate și Adevăr a făcut absolut totul pentru identificarea unui candidat comun neafiliat politic, care ar fi reprezentat forțele proeuropene și naționale, ca un prim test pentru marile bătălii politice ale anului 2020. Platforma DA este fidelă principiilor sale și a decis să nu-și lanseze propriul candidat în aceste alegeri, chemând la unitatea tuturor forțelor democratice de centru-dreapta, care trebuie să învingă în această circumscripție.

Platforma Demnitate și Adevăr nu poate ignora faptul că Dl Grigore Cobzac a fost candidatul comun al forțelor antioligarhice în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția nr. 38 și în condițiile unui scrutin neliber și inegal a avut sprijinul popular, obținând locul doi cu peste 33% de voturile exprimate în cadrul scrutinului.

Candidatul Grigore Cobzac este originar din raionul Hîncești.

Domnia sa are o bogată experiență regională și parlamentară, este unul din adversarii declarați ai regimului oligarhic, a activat în calitate de Președinte al comisiei parlamentare pentru anchetarea traficului cu anabolizante în fostul Parlament, un dosar complex care a generat mai mulți prizonieri politici. Avem ferma convingere că dânsul va fi o voce distinctă și sonoră în favoarea procesului de recuperare democratică în Republica Moldova, inseparabilă de necesitatea organizării unei mișcări naționale de rezistență anti-oligarhice, prefigurate astăzi în proiectul unei adevărate restaurații îmbrățișate de Igor Dodon și PSRM.

Platforma Demnitate și Adevăr consideră că miza adevărată a scrutinului din circumscripția 38 este crearea condițiilor necesare și suficiente pentru o mișcare de unitate a forțelor de centru-dreapta. Rezultatul acestor alegeri ne vor ajuta să înțelegem care sunt adevăratele interese ale liderilor și partidelor politice de pe centru-dreapta.

Platforma DA îndeamnă toți alegătorii din raza circumscripției 38 să iasă masiv la vot pe data de 15 martie și să susțină candidatura dl Grigore Cobzac, care, din punctul de vedre al formațiunii noastre, reprezenta cel mai bine idealurile de libertate, bunăstare, justiție și valori democratice, un candidat integru și profesionist de profil european, care nu va permite dispersarea și pulverizarea voturilor și va da startul unei mișcări de unitate pe plan național.

Totodată, facem un apel către alte partide proeuropene și naționale autentice să gândească strategic și să acționeze local. Iar acest îndemn înseamnă să aibă tăria de a-și retrage candidații proprii, garantând astfel condițiile necesare pentru victoria candidatului independent, Grigore Cobzac, într-o circumscripție în care se va vota pentru decuplarea de pericolul Igor Dodon și de mascotele sale politice. // platformada.md

7 feb

Vitalie Balinschi, înregistrat la alegerile parlamentare noi de la Hîncești

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Vitalie Balinschi, înregistrat la alegerile parlamentare noi de la Hîncești

Consiliul electoral al circumscripției uninominale Hîncești l-a înregistrat astăzi pe Vitalie Balinschi, desemnat de Partidul politic “Șor”, în calitate de candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare noi din 15 martie în circumscripția respectivă.

CECEU Hîncești a constatat că Vitalie Balinschi a avut numărul necesar de semnături în favoarea candidaturii sale și a prezentat toate actele necesare pentru a permite înregistrarea sa.

În vârstă de 43 de ani, Vitalie Balinschi este licențiat în drept economic. Pe parcursul activității sale a deținut mai multe funcții publice precum de șef al Inspectoratului Fiscal Orhei și Chișinău. În perioada 2011–2015 a deținut funcția de consilier raional Orhei, iar în 2015–2019 de consilier în Consiliul municipal Orhei, din care a contribuit la realizarea reformelor infrastructurale și sociale din oraș. Vitalie Balinschi este căsătorit și are trei copii.

Vitalie Balinschi susține că scopul său și al echipei Partidului politic “Șor” este să transforme Hînceștiul și localitățile din circumscripție după modelul reformelor înfăptuite la Orhei și în satele din acest raion.

Eu, împreună cu echipa și președintele Partidului “Șor”, după cum am promis, vrem să transformăm Hîncești într-un oraș european, cum am făcut la Orhei, a menționat Balinschi.

Totodată, potrivit candidatului, Partidul Politic “Șor” își va asuma responsabilitatea pentru reformele de la Hîncești, așa cum a făcut-o în toate cele peste 40 de localități în care a învins la scrutinul local din octombrie 2019.

3 feb

Vitalie Balinschi: Venim să renăștem Hînceștiul și întreaga regiune

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Vitalie Balinschi: Venim să renăștem Hînceștiul și întreaga regiune

Reprezentantul Partidului politic “Șor”, Vitalie Balinschi a depus luni, 3 februarie, listele cu semnături și setul de acte necesare pentru a fi înregistrat în calitate de candidat al formațiunii la funcția de deputat în circumscripția uninominală 38. Vitalie Balinschi a declarat că împreună cu echipa sa este determinat să transforme municipiul Hîncești și localitățile din raion într-o regiune cu adevărat europeană, după modelul reformelor de la Orhei.

Vitalie Balinschi a colectat aproximativ 1 000 de semnături în favoarea sa, față de numărul necesar de 500. Spre deosebire de alți concurenți, reprezentantul Partidului politic “Șor” a mers personal, împreună cu echipa din casă în casă pentru a discuta cu oamenii și a le afla problemele.

Spre deosebire de alți concurenți, noi am mers 2 săptămâni din casă în casă. Noi nu am strâns membrii de partid să colectăm repede semnăturile, dar am muncit aceste 2 săptămâni să convingem oamenii, să identificăm problemele lor, a declarat Vitalie Balinschi.

El a menționat că scopul său și al echipei Partidului politic “Șor” este să transforme Hîncești-ul și localitățile din raion după modelul reformelor înfăptuite la Orhei și în satele din acest raion.

Eu, împreună cu echipa și președintele Partidului “Șor”, după cum am promis, vrem să transformăm Hîncești într-un oraș european, cum am făcut la Orhei, a menționat Balinschi.

El a precizat că Partidul politic “Șor” își va asuma responsabilitatea pentru reformele de la Hîncești, așa cum a făcut-o în toate cele peste 40 de localități în care a învins la scrutinul local din octombrie 2019.

Le propunem alegătorilor să aibă încredere în noi. Noi ne asumăm responsabilitatea pentru acest raion, așa cum ne-am asumat responsabilitatea în peste 40 de localități din țară. După cum transformăm Orhei și Taraclia în orașe europene, vrem să transformăm și Hîncești, a promis Vitalie Balinschi.

Iar ceea ce îl diferențiază de alți candidați este că noi deja am demonstrat întregii țări că putem schimba viața locuitorilor.

Vitalie Balinschi a mai arătat că în proiectele sale se bucură de sprijinul întregii echipe a Partidului “Șor”, dovadă fiind și alegerea sa în funcția de președinte al Organizației teritoriale Hîncești a formațiunii.

Nu este un moft al meu personal. Eu am funcții în partid – sunt vicepreședinte. Dar fiind ales în funcția de președinte al organizației teritoriale, denotă că noi, și eu personal, ne dorim schimbări în această localitate, a dat asigurări Vitalie Balinschi.

El însă și-a exprimat regretul că imediat după alegerea sa, a devenit ținta unor atacuri și denigrări din partea unor concurenți electorali. El și-a îndemnat viitorii candidați să iasă din Facebook și să discute cu oamenii. Vreau să-i îndemn pe concurenții electorali să iasă de pe Internet, de pe facebook și să meargă în localități să vadă.

În vârstă de 43 de ani, Vitalie Balinschi este licențiat în drept economic. Pe parcursul activității sale a deținut mai multe funcții publice precum de șef al Inspectoratului Fiscal Orhei și Chișinău. În perioada 2011–2015 a deținut funcția de consilier raional Orhei, iar în 2015–2019 de consilier în Consiliul municipal Orhei, din care a contribuit la realizarea reformelor infrastructurale și sociale din oraș. Vitalie Balinschi este căsătorit și are trei copii.

ianuarie 2020


31 ian

Comunicat cu privire la calitatea de membru PAS a domnilor Grigore Cobzac și Marcel Petrușan

Având în vedere încălcarea deciziei Consiliului Politic Național din 18 ianuarie 2020 “Cu privire la înaintarea candidatului la funcția de deputat în Parlament în circumscripția uninominală Hîncești, nr. 38”, astfel fiind încălcate prevederile art. 57 alin. (5) din Statutul PAS, și în temeiul art. 66 alin.(2) lit.j) din Statutul PAS, Biroul Permanent Național PAS la ședința din joi, 30 ianuarie 2020 cu majoritate de voturi a decis excluderea din rândul membrilor PAS a domnilor Grigore Cobzac și Marcel Petrușan.

Decizia survine după ce toate încercările de a soluționa amiabil situația încălcării Statutului PAS de către domnii Grigore Cobzac și Marcel Petrușan au eșuat.

28 ian

PUN își retrage candidatul la Hîncești și îl susține pe Grigore Cobzac, candidat independent

PUN își retrage candidatul la Hîncești și îl susține pe Grigore Cobzac, candidat independent

Partidul Unității Naționale anunță că își retrage candidatul pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția 38, Hîncești. În continuare partidul îl va susține pe ex-deputatul Grigore Cobzac, care a decis să candideze independent. Potrivit președintelui PUN, Octavian Țîcu, Cobzac este un om al locului și întrunește toate calitățile pentru a candida:

Un deputat de pe circumscripție trebuie să fie un om al locului, un om care cunoaște realitățile raionului, a satelor pe care trebuie să le reprezinte. Considerăm că prin înscrierea în cursă a d-lui Cobzac se împlinesc criteriile de meritocrație. A obținut la alegerile din 24 februarie pe circumscripția Hîncești peste 8 000 de voturi, al doilea rezultat pe circumscripție. El merită cel mai mult locul în Parlament. PUN retrage candidatura lui Vlad Țurcanu și va susține necondiționat pe Grigore Cobzac.

// pun.md

24 ian

Ion Mereuță, candidatul PDM pentru Hîncești

Ion Mereuță // PDM
Ion Mereuță, candidatul PDM pentru Hîncești

Partidul Democrat din Moldova și-a desemnat candidatul pentru alegerile parlamentare noi în circumscripția numărul 38, Hîncești. Este vorba despre Ion Mereuță: jurist de profesie, lector universitar, actualmente consilier raional, reprezentant al Guvernului în Hîncești în perioada 2016–2019.

Ion Mereuță a mulțumit pentru încrederea acordată și a spus că va depune tot efortul pentru a continua implementarea proiectelor sociale începute de guvernarea PDM: Drumuri bune, Prima Casă, Un doctor pentru tine, ajutoare pentru vârstnici în preajma sărbătorilor de Paște și Crăciun, și a face astfel viața locuitorilor din regiune mai bună.

Partidul Democrat este caracterizat prin activitatea în echipă. Vom lupta împreună cu colegii din PDM pentru obținerea acestui mandat, pentru ca acest mandat în Hîncești să rămână la PDM, așa precum a fost, a declarat candidatul PDM pentru circumscripția Hîncești.

Ion Mereuță s-a născut și locuiește și astăzi în Hîncești, cunoaște cel mai bine problemele și dorințele locuitorilor din regiune.

Spre deosebire de ceilalți candidați, care își doresc acest mandat doar pentru a bifa o nouă luptă politică, fără să le peste de Hîncești cu adevărat, ei vin aici pentru funcții, candidatul nostru este singurul care a muncit și va munci cu aceeași dedicație pentru această regiune, pentru că este hînceștean, a spus Pavel Filip.

PDM este singurul partid care are realizări concrete în Hîncești. Doar în ultimii ani avem:

  • 125 mln lei investiți în reparația drumurilor (aproape 70 km);
  • 85% din blocurile alimentare, sanitare și săli de sport reparate capital;
  • 20 mln lei investiți în construcția Sălii Polivalente de Sport din mun. Hîncești;
  • 18 mln lei pentru construcția apeductului în 10 localități;
  • 1 500 persoane examinate gratuit în cadrul programului Un doctor pentru tine.

Pe 15 martie 2020, în circumscripția numărul 38, Hîncești, vor avea loc alegeri parlamentare noi. PDM a câștigat în februarie 2019 alegerile în circumscripția Hîncești, însă deputatul democrat Alexandru Botnari a decis să renunțe la mandatul de parlamentar în favoarea funcției de primar al municipiului Hîncești.

Platforma DA despre alegerile în circumscripția nr. 38, Hîncești

Platforma DA tratează alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 38 cu mare responsabilitate și prin prisma necesității unității dreptei, inclusiv din perspectiva marilor confruntări politice programate pentru 2020. Chiar dacă studiile sociologice independente îl acreditează pe Andrei Năstase cu cele mai mari șanse de victorie în circumscripția nr. 38, Platforma DA a solicitat partidelor proeuropene identificarea unui candidat apartinic comun, ca prim test pentru următoarele bătălii politice la nivel național.

Platforma DA regretă că partidele proeuropene și naționale au preferat să-și înainteze candidații pentru aceasta circumscripție fără coordonare reciprocă, deviind în felul acesta de la principiile care au stat la baza succesului din alegerile parlamentare din 2019.

Cu toate acestea, considerăm că mai există timp pentru ca partidele proeuropene să-și reconsidere pozițiile și să accepte înaintarea unui candidat comun al forțelor proeuropene.

Platforma DA rămâne fidelă principiilor sale și face un ultim efort pentru unitatea dreptei și a alianțelor sale tradiționale. Pornind de la aceste circumstanțe, Platforma DA, pentru a nu dispersa și bulversa definitiv electoratul, se va reține de la înaintarea unui candidat pentru circumscripția nr. 38, demonstrând în felul acesta atașamentul pentru crezul său politic, dar și consecvență în acțiunile sale.

Suntem profund convinși că miza adevărată a scrutinului în circumscripția 38 este testul pentru unitate. Rezultatul lui ne va ajuta să înțelegem care sunt adevăratele interese ale liderilor și partidelor politice de pe centru dreapta.

Pentru că propunerea noastră de a implica cei mai străluciți candidați ai diasporei în procesul alegerilor parlamentare parțiale pe circumscripții nu a dat roadele așteptate, ne vom consulta în continuare cu cetățeni asupra opțiunilor de a remedia această nedreptate pentru următoarele scrutine electorale.

Platforma DA îndeamnă toți alegătorii din raza circumscripției 38 să iasă masiv la vot pe data de 15 martie. În cazul în care partidele de centru-dreapta nu vor ajunge până atunci la un compromis privind rămânerea în cursă a unui singur candidat, vom îndemna alegatorii din circumscripția nr. 38 să voteze persoana care va reprezenta cel mai bine idealurile de libertate, dreptate și demnitate, justiție și valorile democratice, un candidat integru și profesionist de profil european, pentru a nu permite dispersarea și pulverizarea voturilor și a facilita victoria unui exponent al structurilor antinaționale și antireformatoare. // Facebook

23 ian

PLDM și-a desemnat candidatul pentru circumscripția uninominală Hîncești

Anatolie Postolachi // PLDM

Biroul Permanent Central (BPC) al Partidului Liberal Democrat din Moldova s-a pronunțat pentru participarea partidului cu candidat propriu în alegerile parlamentare noi în circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești. În calitate de candidat din partea PLDM a fost desemnat Anatolie Postolachi, iar decizia a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Anatolie Postolachi s-a născut în satul Buțeni, raionul Hîncești, are 47 de ani și este jurist de profesie. A activat ca primar al satului Buțeni (1999–2007), vicepreședinte al raionului Hîncești (2007–2009), șef al OT Hîncești al Cancelariei de Stat și reprezentant al Guvernului în teritoriu (2009–2013).

BPC a decis, de asemenea, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în sprijinul candidatului partidului și l-a numit în fruntea grupului pe Nicolae Brînză, președintele OT Hîncești a PLDM.

20 ian

Apelul Platformei DA în vederea desemnării unui candidat neafiliat politic

Urmare a ședinței din 20 ianuarie, 2019, Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr reiterează apelul său către toate forțele democratice europene și naționale din RM în vederea desemnării și susținerii unui candidat neafiliat politic la alegerile din circumscripția nr. 38 (Hîncești).

Platforma DA pledează pentru unitate, solidaritate, accentuând preferința sa pentru un candidat care să reprezinte cel mai larg spectru al societății noastre, inclusiv diaspora. Suntem conștienți despre faptul că aceste alegeri parlamentare se vor desfășura într-un singur tur, ceea ce face ca fragmentarea și pulverizarea electoratului european și național va crește șansele opțiunilor anti-europene.

Reieșind din acest deziderat, Platforma DA se adresează către toate forțele europene și naționale din RM să susțină candidatura lui Mihail Druță, deputat în I Parlament al RM, semnatar al Declarației de Independență, iar astăzi – un reprezentant respectat al diasporei. Menționăm că Dl Mihail Druță nu este în acest moment membru de partid, și cu toate acestea, Domnia Sa a participat activ și dezinteresat în patru campanii electorale în susținerea opțiunilor democratice (2016–2019) și împărtășește cu toată inima idealul forțelor naționale din Republica Moldova.

Chemăm toate formațiunile de centru-dreapta să acționeze cu toată responsabilitatea, astfel încât să nu permitem ca într-o circumscripție cu electorat tradițional european să câștige candidații actualei puteri anti-europene. Mai avem foarte puțin timp pentru ca deciziile noastre să genereze rezultatele pe care le așteptăm. Vă asigurăm că Platforma DA va acționa cu responsabilitate și cu dragoste pentru oameni, ca întotdeauna. Suntem convinși că doar în acest fel putem asigura cea mai bună opțiune pentru aceste alegeri parlamentare parțiale.

O precizare importantă! Platforma DA îl desemnează pe Mihail Druță drept candidat pentru scrutinul parlamentar în circumscripția nr. 38. Însă noi nu am decis înaintarea dlui Druță drept candidat, întrucât d-lui, fiind persoană responsabilă, este adept categoric al unității forțelor democratice și va accepta să fie înaintat doar dacă are sprijinul mai multor forțe pro-europene și naționale cu adevărat democratice. Așadar, știrea precum că Mihail Druță este candidatul Platformei DA poate fi considerată corectă doar în cazul în care această ofertă este acceptată de celelalte formațiuni de centru-dreapta sau măcar de o parte din ele.

Mai avem încă patru zile și solicităm responsabilitate maximă de la forțele pro-europene și naționale reformatoare. // Facebook

Ilan Șor: Vom construi la Hîncești un adevărat Strasbourg

Vitalie Balinschi // Partidul “Șor”
Ilan Șor: Vom construi la Hîncești un adevărat Strasbourg

Consiliul electoral al circumscripției Hîncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului politic “Șor” la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hîncești a fost prezentată în cadrul unui briefing, chiar de liderul formațiunii, Ilan Șor, care a dat asigurări că echipa sa va transforma localitățile din circumscripție. Vitalie Balinschi susține că va implementa în circumscripție proiectele de succes de la Orhei.

Ilan Șor a avut un scurt live în care și-a exprimat încrederea în victoria candidatului formațiunii sale, la fel cum echipa sa a învins în 2015 la Orhei și a obținut rezultate bune la alegerile parlamentare și la cele locale generale de anul trecut. Oamenilor le-a reapărut speranța, deoarece echipa Partidului “Șor” a demonstrat că sunt oameni ai faptelor concrete.

Potrivit lui Ilan Șor, nu cei care promit apropierea de Occident sau de Est îmbunătățesc viața oamenilor, dar cei care fac lucruri concrete.

Am demonstrat că până nu ne vom sufleca mânecile, nu vom începe singuri să construim drumuri, să punem becuri și să îmbunătățim viața oamenilor, nimic nu ne va reuși, totul depinde de noi. De aceea, Partidul “Șor” se bazează pe experiența sa, pe forțele sale și pe posibilitatea de a schimba viața oamenilor în mod real, a declarat Ilan Șor.

El a menționat că astăzi locuitorii circumscripției Hîncești au o posibilitatea reală de a-și schimba viața în bine.

Sunt sigur că vom învinge și vom schimba viața oamenilor în bine. Vom demonstra că în Moldova se poate trăi altfel, să pot fi drumuri bune, străzi iluminate, terenuri de joacă, infrastructură de calitate. Doar Partidul politic “Șor” își îndeplinește promisiunile, a adăugat Ilan Șor.

În acest context, el l-a prezentat pe candidatul formațiunii sale la alegerile parlamentare noi din circumscripția 38 Hîncești, vicepreședintele Partidului “Șor”, Vitalie Balinschi, menționând că este o persoană responsabilă și bine pregătită, care a participat la realizarea tuturor proiectelor de succes din Orhei.

Vitalie Balinschi a menționat că știe nu din auzite problemele cu care se confruntă oamenii și localitățile din circumscripția Hîncești și, după modelul Orheiului, este pregătit să le rezolve.

Sunt gata să devin deputatul personal al fiecărui locuitor. Sunt gata să-mi asum responsabilitatea totală pentru acțiunile mele și ale echipei mele. Sunt gata să implementez proiectele infrastructurale la Hîncești, la fel ca la Orhei. Venim să întoarcem oamenilor încrederea în ziua de mâine, că aceasta va fi mai luminoasă, așa cum a devenit mai luminoasă pentru locuitorii din municipiul și raionul Orhei, a declarat candidatul.

La finalul briefingului, Ilan Șor a reiterat că echipa sa este pregătită să dezvolte localitățile din circumscripția Hîncești la fel cum o face în toate localitățile în care oamenii i-au încredințat conducerea.

La fel cum construim la Orhei un adevărat Monaco, la fel cum Taraclia începem să construim mica Nisa, așa cum am promis, vom face din această circumscripție un adevărat Strasbourg. Noi nu mergem spre Europa, noi vom aduce Europa la noi, a dat asigurări Ilan Șor.

18 ian

Olesea Stamate este candidata PAS pentru circumscripția nr. 38 Hîncești

Olesea Stamate // PAS

Consiliul Politic Național al PAS a adoptat astăzi, 18 ianuarie, decizia de susținere a candidaturii Olesei Stamate la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr. 38, or. Hîncești.

Facem apel către partenerii noștri din Platforma Demnitate și Adevăr, dar și alte partide pro-europene să ofere sprijinul pentru această candidatură.

Olesea Stamate nu este membru de partid, adică este persoană apartinică. A fost membru al Guvernului pe care l-am condus. S-a manifestat ca un promotor înverșunat al reformei justiției și considerăm că are calitățile necesare atât pentru a câștiga alegerile în circumscripția nr. 38, Hîncești, cât și pentru a exercita la modul corespunzător mandatul de deputat. Reforma justiției este prioritatea noastră numărul unu, de aceea trebuie să avem cât mai mulți deputați care promovează în fiecare zi acest deziderat, se arată în declarația PAS.

15 ian

A fost constituită Mișcarea politică Unirea

Mișcarea politică Unirea
A fost constituită Mișcarea politică Unirea

Astăzi, 15 ianuarie, în această zi cu o dublă semnificație – împlinirea a 170 de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Române, partidele semnatare ale inițiativei de unificare a unioniștilor din Republica Moldova (Partidul “Democrația Acasă”, Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Partidul Popular Românesc și Uniunea Salvați Basarabia), au semnat Acordul de constituire a Mișcării politice Unirea.

Evenimentul a debutat cu depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor și aducerea unui omagiu “Luceafărului poeziei românești”. // salvatibasarabia.md

Acord de constituire a Mișcării politice Unirea

Motto: “Suntem români și punctum!”
Mihai Eminescu

AVÂND în vedere imperativul consolidării tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova, pentru apropierea și realizarea idealului nostru național, Reîntregirea Neamului Românesc,

ȚINÂND cont de accentuarea pericolului expansiunii influenței Federației Ruse în RM, precum și staționarea ilegală a armatei de ocupație,

APRECIIND valorile europene și necesitatea susținerii mecanismelor democratice de funcționare a instituțiilor statului, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului,

RESPECTÂND identitatea politică a fiecărei părți și principiile interne de organizare și funcționare ale formațiunii,

FIIND conștienți de faptul că singura noastră șansă la o viață sigură și prosperă este doar în cadrul NATO și UE, prin revenirea în componența României,

AVÂND în vedere prevederile Declarației de Independență și ale Constituției Republicii Moldova, ținând cont de: Rezoluția nr. 148 a Senatului SUA, din 28 iunie 1991, cu privire la dreptul la autodeterminare al Moldovei și Bucovinei de Nord, Declarația Parlamentului României, din 27 martie 2018, intitulată: “Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România” și de Rezoluția Parlamentului European nr. P9_TA(2019)0021, din 19 septembrie 2019, intitulată “Importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”,

CONȘTIENTIZÂND importanța istorică a Mișcării de Eliberare Națională pentru promovarea dezideratului Reunificării celor două state românești, chemăm toate celelalte formațiuni politice să manifeste aceeași deschidere, în vederea înființării unei mișcări unioniste ce va activa permanent, din momentul formării și până la realizarea Unirii, devenind, astfel, un continuator firesc al Mișcării de Eliberare Națională,

Noi, partidele politice semnatare ale acestui acord, reprezentate prin președinții sau președinții interimari ai acestor formațiuni politice, denumite în continuare “Părți”, împuterniciți prin deciziile statutare de partid,

Am convenit asupra constituirii Mișcării politice Unirea
începând de astăzi, 15 ianuarie 2020, și până la realizarea Unirii cu România!

I. Obiectivele Mișcării politice Unirea

Părțile au decis formarea Mișcării politice Unirea (în continuare Mișcarea), pentru:

  • consolidarea curentului unionist din Republica Moldova (RM) în vederea apropierii și realizării idealului nostru național, eliberarea de sub ocupația rusă și Reîntregirea Neamului Românesc, prin Unirea cu România;
  • participarea într-un format unificat (bloc electoral) la alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și la alte scrutine;
  • contracararea expansiunii influenței Federației Ruse în RM, dar și a altor pericole precum: staționarea ilegală a armatei de ocupație, preluarea de obiective strategice, încercările de federalizare, etc.;
  • asigurarea și realizarea șansei noastre a tuturor, indiferent de originea etnică a fiecăruia, de a avea o viață sigură și prosperă în cadrul NATO și UE, prin revenirea în componența României;
  • continuarea luptei pentru atingerea idealurilor Mișcării de Eliberare Națională;
  • atragerea organizațiilor civice unioniste, uniunilor de creație, mediului academic, personalităților din toate domeniile, autorităților locale, dar și a cetățenilor, din RM și din diaspora, în vederea obținerii implicării și susținerii Domniilor lor, pentru a da un caracter de masă, național și popular, Mișcării.

II. Denumirea integrală, denumirea prescurtată, culorile și simbolul Mișcării; membrii, aderenții și susținătorii Mișcării

2.1 Denumirea integrală a Mișcării este Mișcarea politică Unirea.

2.2 Denumirea prescurtată a Mișcării este MPU.

2.3 Culorile Mișcării sunt albastru, galben și roșu.

2.4 Simbolul Mișcării reprezintă imaginea schematică a României Mari, în culorile albastru, galben și roșu, alături de care este aplicată denumirea Mișcarea politică Unirea.

2.5 Membrii Mișcării sunt partidele politice semnatare ale acestui acord.

2.6 Poate deveni membru cu drepturi depline al Mișcării orice partid politic care, prin statut sau program, împărtășește obiectivele menționate la punctul I din prezentul Acord și face o cerere de aderare.

2.7 Orice entitate juridică și persoană fizică poate deveni aderent și susținător al Mișcării, prin manifestarea publică a voinței în acest sens.

2.8 Mișcarea încurajează implicarea și susținerea acesteia de cât mai mulți cetățeni și organizații civice din RM, dar și din Diaspora.

2.9 Mișcarea consideră că rolul Diasporei este determinant în ceea ce privește atingerea obiectivelor Reîntregirii prin susținerea publică a Mișcării, organizarea de acțiuni cu caracter civic și politic în țările în care se află, convingerea celor aflați în RM de necesitatea susținerii Mișcării și promovării Unirii, implicarea în activitățile Mișcării, aderarea la Mișcare și la partidele membre ale acesteia, etc.

2.10 Mișcarea are la baza funcționării sale principiul subsidiarității, precum și celelalte reguli și principii de funcționare ale Uniunii Europene.

2.11 Corespondența adresata Mișcării urmează a fi trimisă pe una și/sau toate adresele poștale sau electronice ale partidelor membre ale Mișcării.

III. Organele de conducere și de reprezentare ale Mișcării: Consiliul Mișcării (CM) și Consiliul Extins (CEX)

3.1 Organul decizional și de conducere al Mișcării este Consiliul Mișcării (CM), constituit din 15 membri, câte 3 din partea fiecărui partid, delegați prin decizii statutare. În cazul aderării la Mișcare a altor formațiuni politice, numărul de membri ai CM se va mări, potrivit aceleiași proporții.

3.2 Consiliul Mișcării are următoarele atribuții:

  • elaborează și stabilește strategia politică și tactica de acțiune a Mișcării;
  • elaborează și aprobă programele electorale ale Mișcării;
  • urmărește punerea în aplicare a măsurilor pentru îndeplinirea obiectivelor Mișcării;
  • negociază și aprobă alianțe si parteneriate politice;
  • aprobă aderarea la Mișcare a noilor membri (partide politice), care împărtășesc obiectivele Mișcării și doresc să adere la Mișcare;
  • reprezintă Mișcarea în relațiile cu partenerii săi interni și externi;
  • primește, analizează și aprobă rapoartele de activitate ale grupului parlamentar al Mișcării, precum și ale tuturor demnitarilor aleși și desemnați ai Mișcării, în toate funcțiile de stat, la nivel central sau local;
  • stabilește și coordonează activitatea structurilor teritoriale ale partidelor politice componente ale Mișcării;
  • stabilește și coordonează activitatea aderenților și susținătorilor Mișcării din diaspora;
  • aprobă, modifică și completează lista aderenților și susținătorilor din CEX ai Mișcării;
  • desemnează persoana responsabilă de finanțele Mișcării în perioada electorală (trezorier);
  • onorează alte atribuții ce se impun unei entități politice.

3.3 Consiliul se întrunește de doua ori pe lună, sau de câte ori este nevoie.

3.4 Consiliul ia toate deciziile sale prin consens. După trei tentative (ședințe) eșuate de rezolvare prin consens a unui subiect, decizia se aprobă cu votul a 4/5 din membrii (partidele) Mișcării.

3.5 Ședințele Consiliului sunt deliberative dacă sunt prezenți, cel puțin, câte un reprezentant al fiecărei Părți. În cazul în care la trei ședințe consecutive nu participă niciun reprezentant al uneia dintre părți, ședințele se consideră deliberative și deciziile se consideră adoptate.

3.6 Ședințele Consiliului sunt consemnate în procese-verbale. Procesele-verbale se întocmesc de partea care deține președinția și sunt semnate de fiecare parte. La procesul-verbal al ședinței Consiliului Mișcării se anexează lista reprezentanților prezenți la ședință.

3.7 Conducerea Consiliului este asigurată de fiecare partid, membru al Mișcării, lunar, prin rotație, transmiterea conducerii având loc la data de 1, a fiecărei luni. Deținătorul președinției prin rotație găzduiește ședințele consiliului și propune proiectul de agendă al ședințelor. Proiectul de agendă se completează și/sau se modifică după caz, apoi se aprobă de Consiliul Mișcării, prin consens. Consiliul poate stabili o locație permanentă de desfășurare a ședințelor acestuia.

3.8 Consiliul reprezintă Mișcarea în raport cu autoritățile publice, inclusiv cu organele electorale și cu alte persoane fizice și juridice.

3.9 Toate documentele în numele Mișcării sunt semnate, pe baza deciziilor luate de Consiliul Mișcării, de președinții sau președinții interimari ai partidelor membre ale Mișcării, inclusiv cererea de înregistrare a Blocul electoral “Unirea” și demersurile (cererile) necesare.

3.10 Deciziile aprobate în cadrul Consiliului vor fi arhivate și transmise pentru păstrare partidelor membre ale Mișcării.

3.11 Organul consultativ al Mișcării este Consiliul Extins (CEX), format din Consiliul MPU, precum și aderenți și susținători ai mișcării din societatea civilă, presă, mediul academic, diaspora, uniuni de creație, autorități locale, persoane fizice și juridice, etc.

3.12 Membrii CEX vor fi înregistrați într-o listă deschisă pentru aderarea noilor membri.

3.13 CEX se întrunește de două ori pe an, sau de câte ori este nevoie.

3.14 CEX are un rol consultativ în cadrul Mișcării și se expune asupra liniei politice și a activităților Mișcării, supunând dezbaterilor publice principalele subiecte.

3.15 CEX dezbate și propune, prin rezoluții, soluții pentru eventualele situații de impas și lipsa de consens din cadrul Consiliului Mișcării.

3.16 Rezoluțiile CEX se adoptă cu votul majorității absolute (50%+1) a membrilor CEX, înscriși în calitate de aderenți și susținători ai Mișcării. Votul în CEX este deschis, prin ridicare de mână, si este universal, egal și liber exprimat. Rezoluțiile CEX au caracter consultativ pentru organele de conducere ale Mișcării.

IV. Participarea în alegeri

4.1 În perioada alegerilor Mișcarea, prin partidele membre, va forma Blocul electoral “Unirea”.

4.2 Principiul participării în electorală variază în funcție de tipul alegerilor: prezidențiale, parlamentare, locale, etc.

4.3 La alegerile prezidențiale fiecare partid poate propune câte un candidat în cadrul Mișcării, urmând ca decizia finală să fie luată prin consens, de Consiliul Mișcării, în urma analizei rezultatelor sondajelor obiective și imparțiale.

4.4 Lista candidaților pentru alegerile parlamentare va fi elaborată de Consiliul Mișcării, prin consens, având la bază principiul echității.

4.5 Listele candidaților consilierilor raionali va fi elaborată în bază de consens, din reprezentanții partidelor componente ale Mișcării la nivel raional, municipal, cu mediere, în caz de necesitate, la nivelul CM.

4.6 Deciziile asupra candidaților în consiliile locale se vor lua, prin consens, la nivel local.

V. Încetarea activității Mișcării

Mișcarea politică Unirea își va înceta activitatea după realizarea obiectivelor menționate la punctul 1, din prezentul Acord.

VI. Modificarea și completarea prezentului Acord

6.1 Prezentul acord poate fi modificat și/sau completat de părțile semnatare prin semnarea de acte adiționale la prezentul Acord.

6.2 Procedura aprobării actelor adiționale în cadrul formațiunilor politice componente ale Mișcării este aceeași ca și procedura de constituire a Mișcării.

6.3 Actele adiționale urmează a fi aprobate, în prealabil, de către aceleași organe de partid care au decis, conform Statutelor partidelor, constituirea Mișcării.

VII. Dispoziții finale

Prezentul Acord este semnat în 9 exemplare, câte unul pentru fiecare parte, precum și pentru Parlamentele Republicii Moldova, României, Uniunii Europene și Congresului SUA.

Partidul “Democrația Acasă”
Vasile Costiuc

Partidul Liberal
Dorin Chirtoacă

Partidul Național Liberal
Ion Calmîc

Partidul Popular Românesc
Tatiana Potîng

Uniunea Salvați Basarabia
Valeriu Munteanu