Declarațiile PUN în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Versiunea din 3 iulie 2021 17:36, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Pagină nouă: <div class="flex-row row"> <div class="col-xs-12 col-sm-3 col-md-2 col-lg-2" align="center"> <table><tr><td style="padding:0 0 1em 15px">Fișier:Logo-partidul-unitatii-nationale....)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Unității Naționale

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Unității Naționale (PUN) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pun.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Unității Naționale

iunie 2021


28 iun

Partidul Unității Naționale solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național

Partidul Unității Naționale solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național

Partidul Unității Naționale solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național și cere înființarea unei Comisii pentru investigarea Crimelor Comunismului.

PUN a organizat în această dimineață, în fața Parlamentului Republicii Moldova, un eveniment de comemorare față de ocupația militară de la 28 iunie 1940. PUN solicită ca această zi dureroasă din istoria Basarabiei să fie declarată Zi de Doliu Național și să fie înființată o Comisie pentru Investigarea Crimele Comunismului, în semn de respect față de Toți cei care au fost dezrădăcinați din spațiul românesc după un ultimatum urmat de o ocupație militară care a instaurat unul dintre cele mai feroce regimuri totalitare din spațiul românesc – comunismul, după cum a declarat deputatul și președintele PUN Octavian Țîcu.

De asemenea, Octavian Țîcu a solicitat înființarea unei Comisii care să investigheze crimele comunismului în R. Moldova și să pună pe banca acuzațiilor pe toți cei care sunt complici la instaurarea regimului comunist în Basarabia, după 28 iunie 1940 și după 22–24 august 1944. Altfel, vom trăi cu un act de justiție neîmplinit față de această nedreptate istorică.

La același eveniment, deputatul și candidatul PUN Iurie Reniță a solicitat ca 28 iunie să devină Zi de Doliu Național:

Din păcate, istoria Basarabiei are mai multe file tragice decât zile cu prilej de bucurie. 28 iunie este o zi de doliu și cred că ar fi corect ca instituțiile statului să declare 28 iunie Zi de Doliu Național. Ocupația sovietică nu s-a terminat după 1991, după declararea independenței, ea continuă și în prezent prin reprezentanții săi în instituțiile statului, în partidele politice pe care le finanțează Kremlinul.

Totodată, deputatul PUN, a făcut un apel către alegători:

Pentru 11 iulie, trebuie să ne unim toate eforturile pentru a reveni în albia noastră românească și a da un vot ferm pentru PUN. Nu dați niciun vot pentru conservele rusești și aliații lor. Dați un vot singur și sigur pentru PUN, un partid care ne va readuce în zona de prosperitate, stabilitate și securitate.

Cu privire la reîntregirea Țării, Octavian Țîcu a declarat că, imediat după 11 iulie, noul Parlament poate vota Unirea, iar pentru PUN acesta este obiectivul primordial din prima zi de mandat în Parlamentul R. Moldova.

PUN este un partid unionist care pledează pentru reîntregirea R. Moldova, cel de-al doilea stat românesc, cu România și care are la bazele acțiunii sale politice memoria istorică. Rareori se întâmplă în istorie să avem șansa să îndreptăm o nedreptate istorică așa cum a fost la 28 iunie, dar 11 iulie este șansa noastră să readucem lucrurile la normalitate.

Vreau să vă întreb dacă credeți cu adevărat că în acești 30 de ani am fost independenți și liberi. N-am fost. Suntem în 81 de ani de înstrăinare, iar 51 au fost anii comunismului, față de care putem să avem sau să nu avem capacitate de alternativă și alegere. Dar ce nu are explicație și nu are justificare sunt acești 30 de ani în care Țara a aparținut fie nomenclaturii agraro-comuniste, fie grupurilor oligarhice care au reprezentat interesele unui stat străin: Federația Rusă, care ne ocupă a 10-a parte din teritoriu și devastează viitorul nostru politic, a mai declarat Octavian Țîcu.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD