Declarațiile PACE în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul “Acasă Construim Europa” (PACE) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pacepentru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

mai 2021


28 mai

PACE s-a lansat în campania electorală

PACE s-a lansat în campania electorală

Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa – PACE a organizat astăzi, 28 mai, lansarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

În deschiderea lansării, Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului PACE, a subliniat problema migrației populației Republicii Moldova și a vorbit despre calitățile echipei PACE, spre deosebire de celelalte partide, care au adus țara la sapă de lemn.

Satele noastre sunt tot mai pustii, orașele se sufocă în gunoi, iar populația îmbătrânește rapid. Pentru puținii oameni rămași în țară, riscurile sunt tot mai mari. Oamenilor le este frică să meargă la muncă, să-și ducă copiii la grădiniță și la școală. M-am implicat în politică pentru a elimina pleava coruptă, care au dat mâna cu criminalii. Ca să nu mai permit ca Moldova să fie ruptă în jocuri geopolitice între Vest și Est. Ca părinții noștri să poată reveni acasă de peste hotare, iar copiii să nu fie nevoiți, la rândul lor, să ajungă pribegi, printre străini.

Am venit în politică să facem ordine în țară și Acasă să Construim Europa. PACE este singurul partid în care nu-și au loc bandiții, narcomanii, care pune preț pe valorile și capacitățile oamenilor, nu pe relațiile de rudenie, cumetrism, corupție. Avem o echipă tânără, energică, dornică și capabilă să schimbe lucrurile din țară, să ridice țara din genunchi și să le ofere oamenilor șansa la un trai decent, aici la noi acasă. Nu sunt doar vorbe goale, așa cum ne-au obișnuit cei care au adus țara la sapă de lemn și vor din nou să ajungă în Parlament. Am pregătit peste 100 de proiecte de legi și hotărâri de Guvern ca să creăm un mediu economic, social, politic și cultural în care afacerile să prospere, oamenii să-și dezvolte capacitățile, vocațiile, talentele și să muncească spre binele lor, a declarat Gheorghe Cavcaliuc.

Al doilea mesaj din cadrul lansării a aparținut, co-fondatorului și vicepreședintelui pe domeniul Diasporei PACE – Valentina Geamănă, care a reamintit audienței că politicienilor le place mult să vorbească despre diasporă, dar preferă să îi folosească mai ales în campanii electorale.

Noi propunem un plan concret de reintegrare, care le va ușura calea spre țară. Propunem ca persoana să comunice structurilor de stat despre dorința sa de a reveni în țară înainte să se pornească. Funcționarii pregătesc totul până la venirea omului: loc de muncă, ținând cont de studii, cursuri suplimentare, dacă e nevoie de recalificare, asigurare medicală, loc în grădiniță sau la școală pentru copii. Acești oameni vor simți nu doar că sunt așteptați în țară, dar și că le sunt create condiții ca să trăiască bine și în liniște, aici, alături de părinți și copii, a remarcat Valentina Geamănă.

Nadejda Tatarciuc, secretarul general al PACE a menționat în mesajul său câteva dintre realizările partidului.

PACE are peste 20 de acorduri de parteneriat politic internaționale, am stabilit relații cu potențiali investitori. De acest lucru s-au convins mii de moldoveni care au simțit umărul echipei PACE: în perioada pandemiei, i-am ajutat pe medici cu mijloace de protecție de care aveau nevoie vitală. Zeci de mii de măști au ajuns și la cetățeni, ca să-i ajutăm să se protejeze de virusul mortal. Am plantat un parc cu 4 111 de copaci, câte unul pentru fiecare moldovean decedat la acel moment din cauza COVID-19. Mai mult de 1 000 de copii din toată țara au primit daruri de Crăciun din partea noastră. Sute de vârstnici solitari au resimțit suportul nostru în perioada sărbătorilor pascale, când le-am oferit colete cu produse alimentare. Și asta nu e tot. Zeci de femei care luptă cu cancer la sân au primit din partea noastră încurajări și proteze. Și este doar o mică parte din ce am reușit într-o perioadă atât de scurtă, a declarat Nadejda Tatarciuc.

Co-fondatorul și președintele OT Chișinău PACE – Alexei Sivunic a enumerat cele mai importante priorități ale Partidului Politic PACE:

  • Vom spori bugetul pentru sănătate și educație, ca să avem oameni sănătoși și un sistem de învățământ modern, care să corespundă cerințelor timpului și așteptările oamenilor;
  • Familiile cu 3 și mai mulți copii vor primi lunar indemnizații de 9 mii de lei, iar vârstnicii, care și-au pierdut economiile după destrămarea URSS, își vor primii banii de la knijkă în raport de 1 rublă la 1 leu;
  • Pentru oameni în epoleți vom garanta ridicarea prestigiului profesiei, un pachet social conform standardelor europene, salariu minim de 10 000 lei, dotare tehnică și materială. Pensie timpurie și locuință de serviciu garantată;
  • Vom crea condiții pentru ca oamenii din diasporă să dorească să revină acasă și le vom ușura procesul de reintegrare;
  • Vom susține dezvoltarea afacerilor și vom moderniza serviciile publice, cu excluderea birocrației;
  • Ne vom axa pe prevenirea și combaterea corupției. Avem convingerea că hoții care ne fură țara și neamul merită doar pedeapsa cu închisoarea și confiscarea averilor dobândite ilegal.

23 mai

PACE și-a prezentat lista de candidați pentru alegerile parlamentare

PACE și-a prezentat lista de candidați pentru alegerile parlamentare

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) și-a prezentat lista candidaților pentru funcția de deputat. Aceasta include medici, profesori, economiști, juriști, reprezentanți ai diasporei, care au revenit acasă, oameni de afaceri de succes și conducători de companii, studenți, oameni de cultură și chiar slujitori ai Bisericii.

Cap de listă este cunoscutul medic neurolog, șeful Secției internare de urgență de la IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie “Diomid Gherman”, Alexandru Grumeza.

Liderul formațiunii politice, Gheorghe Cavcaliuc, este pe locul cinci. În primii zece au mai fost incluși economiștii Denis Roșca și Nadejda Tatarciuc, juriștii Ion Straciuc, Liviu Baziuc, Vladimir Botnari. Istoricul Valentina Geamănă, bine cunoscută pentru diasporă datorită acțiunilor sale de caritate, este pe locul opt. Pe locul nouă este jurnalistul Tatiana Bordeianu, iar pe zece – psihologul Ana Bogdevici.

Printre candidații pentru alegerile parlamentare din partea PACE sunt oameni care dețin distincții internaționale și de stat ale Republicii Moldova. Cinci dintre ei au primit titlul “Omul Anului”.

Vârsta medie a persoanelor de pe listă este de 35 de ani, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt femei. Printre candidații PACE sunt și doi din autonomia găgăuză.

Partidul Acasă Construim Europa a fost înregistrat în data de 25 august 2020. Potrivit celor mai recente date, acesta reunește 19 000 de membri, are 24 de organizații teritoriale în Republica Moldova și 11 peste hotarele țării. Doctrina politică a partidului este social-liberală.

21 mai

PACE acuză Comisia Electorală Centrală de discriminare a candidaților săi

PACE acuză Comisia Electorală Centrală de discriminare a candidaților săi

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) de discriminare a candidaților săi, în interesul unor forțe politice aflate la guvernare. CEC a refuzat să înregistreze un candidat PACE pe motiv că acesta ar fi implicat într-un dosar penal, fără a intra în esența cazului.

Este vorba despre un dosar legat de partajarea averii între soți, care erau și parteneri de afaceri. Nu au reușit să ajungă la o înțelegere și au depus plângeri penale unul pe celălalt. E o chestiune personală a soților, care nu are nimic în comun cu aspectul de integritate al colegului nostru. Consider că președintele CEC, Dorin Cimil, execută o comandă politică, mai ales că a fost delegat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În așa mod, se încearcă denigrarea imaginii PACE, a declarat liderul formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc.

Președintele PACE și-a argumentat acuzațiile prin faptul că există cel puțin 30 de cauze penale pe numele candidaților de pe listele altor partide, inclusiv din PAS, dar niciun dintre cei vizați nu a fost scos din cursă.

Unii dintre acești candidați cu dosare penale erau prezenți în sală, dar domnul Cimil nici măcar nu a avut o singură întrebare față de ei și a votat pentru înregistrarea lor. Singurul care i-a atras atenția a fost colegul nostru. Dorin Cimil este avocat de profesie și cunoaște foarte bine ce înseamnă prezumția nevinovăției, dar a aplicat-o selectiv, a mai declarat Cavcaliuc.

Liderul PACE a mai spus că va sesiza organizațiile care supraveghează corectitudinea procesului electoral, inclusiv Promo-LEX, observatorii internaționali, precum și ambasadele străine de la Chișinău să ia act de acest caz și să monitorizeze atent derapajele domnului Cimil în raport cu PACE.

Comunicat de presă al Partidului “Acasă Construim Europa”

Partidul Acasă Construim Europa

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) regretă că Procuratura Generală s-a lăsat antrenată în jocurile politice ale unor forțe de la guvernare, care prin dosare la comandă încearcă să elimine din cursa electorală concurenți incomozi pentru acestea.

Liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, i se incriminează că ar fi organizat și instigat la acțiuni violente. Președintele PACE a respins aceste acuzații ca fiind nefondate, fără vreun temei juridic și chiar tendențioase.

Potrivit lui, scopul acestor acțiuni este unul exclusiv politic.

Asistăm la o încercare necamuflată de a nu admite la alegerile parlamentare anticipate un partid tânăr, care nu s-a compromis prin acte de corupție. Acest dosar politic se înscrie în campania de denigrare, inițiată de unii concurenți electorali împotriva Partidului PACE. Vineri, 14 mai, când echipa PACE a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare, mai multe instituții de presă care fac partizanat politic deschis în favoarea unor politicieni aflați acum la putere, au lansat un fals grosolan despre pretinsa participare la alegeri pe listele PACE a fostului deputat român Cristian Rizea, condamnat la București pentru trafic de influență și spălare de bani.

Și pentru că acest fals a fost demontat, vedem astăzi o nouă încercare de intimidare a Partidului PACE și a liderului acestuia, Gheorghe Cavcaliuc, venită de această dată din partea Procuraturii Generale.

Înțelegem de unde vine frica de echipa lui Gheorghe Cavcaliuc. Acesta a anunțat acum patru luni că deține informații despre ilegalitățile comise de 30 de actuali și foști deputați și membri ai Guvernului și că presiunile asupra lui se vor înteți. Considerăm că represaliile la care este supus Gheorghe Cavcaliuc și Partidul Acasă Construim Europa au drept scop doar eliminarea unei forțe politice sănătoase, care reprezintă un real pericol pentru politicienii corupți și compromiși.

Toate aceste presiuni mă fac să cred că scopul real al acestui dosar este Partidul Acasă Construim Europa, care se consolidează, devine mai vizibil, cu oameni competenți și cu verticalitate, tot mai apreciat de oameni și este văzut deja ca o amenințare pentru cei care încearcă să se mențină cu orice preț la putere, a declarat președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc.

15 mai

PACE este numărul unu în buletinul de vot!

PACE este numărul unu în buletinul de vot!

Partidul Acasă Construim Europa a pornit la drum pe 14 iunie 2020 cu un scop nobil: să venim cu cea mai bună echipă ca să trezească sentimentul de patriotism, să impulsionăm energia pozitivă în politicul moldovenesc, să transformăm mentalități, să formăm o idee națională unică, să păstrăm cu sfințenie valorile unui popor, să contribuim prin exemplul propriu la transformarea noastră în cetățeni care își iubesc țara.

Noi am reușit! Noi suntem altfel!

Prin tot ceea ce facem în activitatea noastră de partid, demonstrăm că ne pasă de tot ce se întâmplă pe acest colțișor de pământ.

Prin programe gândite doar în folosul cetățeanului, prin acțiuni orientate spre beneficiul dezvoltării noastre ca stat democratic, prin evenimente create pentru a simți și trezi dragostea față de patrie, prin oamenii care fac parte din echipa PACE – suntem primii.

Familia PACE este familia Moldova!

Partidul PACE doar așa își vede drumul spre everestul politic. Așa vom merge și în campanie electorală, cu speranța că doar împreună cu fiecare cetățean, atrași de acest imbold al PACE, vom transforma Republica Moldova în unul dintre cele mai prospere state din sud-estul Europei, Construind Europa Acasă.

Astăzi, având energia pe care o primim din teritoriu zilnic, având mandatul celor care ne încurajează din raioane și din diasporă, am demonstrat că moldovenii vor o schimbare, moldovenii vor să fie PACE în țară!

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD