Municipiul Chișinău

De la alegeri.md
Versiunea din 12 noiembrie 2019 17:38, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Primarul general)
Salt la: navigare, căutare

Municipiul Chișinău este capitala Republicii Moldova, fiind centrul administrativ, economic, științific, educațional și cultural al țării. Alcătuit din 35 de localități cu o populație totală de 779,3 mii de locuitori, municipiul Chișinău este o unitate administrativ-teritorială ce are statut de regiune de dezvoltare. Este administrat de Consiliul municipal, compus din 51 de consilieri, și primarul general Ion Ceban, afiliat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Municipiul Chișinău

Municipiul Chișinău, una din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II ale Republicii Moldova, este situat în zona centrală a țării, învecinat cu cinci raioane. În componența sa intră 35 de localități cu o populație de 779 339 locuitori[1]. Structura unității administrativ-teritoriale este preponderent urbană: doar 9,2% din populație locuiește în mediul rural. Potrivit datelor ultimului recensământ[2], în structura etnică a populației municipiului sunt moldoveni/ români (81,6%), ruși (9,3%), ucraineni (5,9%), bulgari (1,1%) și alte etnii sub 1%.

Autoritatea reprezentativă și deliberativă a capitalei este Consiliul municipal Chișinău, format din 51 de consilieri. După alegerile locale generale din 20 octombrie (3 noiembrie) 2019, opt formațiuni politice au obținut reprezentare în instituția supremă a municipalității: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul “Șor” (PPȘ), Partidul Unității Naționale (PUN), Mișcarea “Forța Nouă” (MFN) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Deoarece în Consiliu nu există o majoritate stabilă care să asigure coeziunea membrilor, întrunirile sunt prezidate de un consilier, ales de fiecare dată pentru acest scop.

În urma aceluiași scrutin, din 2019, în funcția de primar general al municipiului Chișinău a fost ales Ion Ceban, candidat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Municipiul Chișinău

Municipiul Chișinău, capitala Republicii Moldova, este centrul administrativ, economic, științific, educațional și cultural al țării. Situat în zona centrală a republicii și învecinându-se cu cinci raioane din regiunea de dezvoltare Centru (Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Ialoveni și Strășeni), Chișinău este o regiune de dezvoltare autonomă, datorită caracteristicilor sale excepționale. Municipiul se întinde pe o suprafață de 572 km2, având o populație de 779 339 persoane, preponderent urbană, cu o concentrație de 90,8% din locuitori în orașe. Chișinău are a doua cea mai mare densitate a populației din țară, cu 1 363 persoane pe km2, fiind devansat la acest capitol doar de municipiul Bălți.

Chișinău a fost printre primele centre urbane din Republica Moldova care au fost ridicate la rang de municipiu în 1994. În această calitate, beneficiază de largi prerogative, autonomie decizională, organizațională, gestionară și financiară, conform prevederilor Legii privind statutul municipiului Chișinău[3]. În perioada 1994–2001 structura municipiului a cunoscut o transformare ascendentă: de la 15 unități administrativ-teritoriale, inclusiv orașul Chișinău, inițial, la 18 unități în 1998, pentru ca din 2001 să capete forma actuală cu 19 unități administrativ-teritoriale.

Lista localităților din municipiul Chișinău

Drapelul municipiului Chișinău

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[4], municipiul Chișinău este constituit din 35 de localități. Din punct de vedere administrativ, municipiul este compus din orașul Chișinău, împărțit în cinci sectoare – Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Rîșcani, și 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 6 orașe cu trei localități în componență;
  • 8 comune cu 21 de sate în componență;
  • 4 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Codru
orașul Cricova
orașul Durlești
orașul Sîngera
orașul Vadul lui Vodă
orașul Vatra
comuna Băcioi
comuna Bubuieci
satul Budești
comuna Ciorescu
satul Colonița
satul Condrița
comuna Cruzești
satul Ghidighici
comuna Grătiești
comuna Stăuceni
comuna Tohatin
comuna Trușeni

Administrația municipiului

Municipiul Chișinău este administrat de un consiliu municipal și de un primar general, în conformitate cu prevederile Legii privind administrația publică locală[5], reiterate prin dispozițiile Legii privind statutul municipiului Chișinău[3], unde sunt reglementate particularitățile organizării și funcționării autorităților la acest nivel. Arhitectura administrației publice locale include Consiliul municipal, consiliile orășenești, comunale și sătești. Consiliul municipal și primarul general au competențe și atribuții specifice autorităților publice locale de nivelul I în raza orașului Chișinău, și de nivelul al II-lea în relațiile cu orașele și satele (comunele) din componența municipiului.

Consiliul municipal Chișinău

Consiliul municipal este autoritatea reprezentativă și deliberativă a populației municipiului. Acesta este învestit cu un șir larg de atribuții, prevăzute în art. 6 al Legii privind statutul municipiului Chișinău, printre care: aprobarea bugetului anual; pronunțarea deciziilor asupra administrării bunurilor din domeniile public și privat, asupra lucrărilor de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ; aprobarea strategiilor, prognozelor, planurilor și programelor de dezvoltare social-economică a municipiului etc. Consiliul municipal este compus din 51 de consilieri. La începutul fiecărei întruniri convocate, aceștia aleg prin vot deschis un președinte de ședință responsabil de conducerea lucrărilor consiliului pe întreaga durată a adunării.

Lista consilierilor municipali

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul municipal Chișinău au fost aleși 51 de consilieri, care reprezentau opt formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 22
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 19
Partidul Liberal 3
Partidul Democrat din Moldova 2
Partidul “Șor” 2
Partidul Unității Naționale 1
Mișcarea “Forța Nouă” 1
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1

Lista consilierilor aleși a fost confirmată prin hotărârea Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani) la 2 noiembrie 2019.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Ion Ceban


Vasili Chirtoca


Svetlana Popa


Dinari Cojocaru


Iurie Harmelin


Alexandr Odințov


Alexandr Comarov


Ghenadie Botnaru


Eugenia Ceban


Marina Radvan


Serghei Afanasenco


Vitalie Mucan


Serghei Basiuc-Brînzei


Ludmila Polodiuc


Valeriu Lupașcu


Alexandr Bondarenco


Iuri Vitneanski


Alexandra Tolocico


Grigore Bejenaru


Elena Hrenova


Nicolae Pascaru


Victor Poleacov

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Andrei Năstase


Vasile Grădinaru


Iurie Tesa


Alexandr Trubca


Ruslan Verbițchi


Roman Roșca


Ina Gaidău


Zinaida Popa


Aliona Mandatii


Angela Munteanu-Pojoga


Sergiu Rotari


Roman Cojuhari


Aliona Doroș


Dumitru Ivanov


Ion Macovei


Ion Bîndiu


Cristina Jitari


Ina Coșeru


Zinaida Duca

Partidul Liberal (PL)

Veronica Herța


Ion Cebanu

PDM

Vladimir Cebotari


Veaceslav Nedelea

PPȘ

Valerii Klimenco


Denis Ulanov

PUN

Octavian Țîcu

MFN

Victor Chironda

PCRM

Nicolai Rusol

Consilii locale și primari

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

Formațiunea Consilieri
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 109
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 84
Partidul Liberal 20
Partidul Democrat din Moldova 18
Partidul Liberal Democrat din Moldova 14
Partidul “Șor” 13
Partidul Unității Naționale 5
Partidul Voința Poporului 5
Uniunea Salvați Basarabia 4
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2
Mișcarea Profesioniștilor “Speranța-Надежда” 2
Partidul Popular din Republica Moldova 2
Mișcarea “Forța Nouă” 1
Partidul Nostru 1
Partidul Național Liberal 1
Partidul “Democrația Acasă” 1
Partidul Acțiunea Democratică 1
Partidul Popular European din Moldova 1
Candidați independenți 22

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar
CI
CI
PPEM
PVP
PSRM
PSRM
ACUM
PL
CI
ACUM
PSRM
MPSN
PL
USB
ACUM
ACUM
CI
PUN

Reprezentarea în Parlament

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, municipiul Chișinău a fost împărțit în 11 circumscripții electorale (nr. 23–33). După validarea scrutinului, 11 candidați au fost mandatați să reprezinte locuitorii municipiului în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a. Din cei 11 deputați, șase erau afiliați Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS” și cinci erau candidații desemnați de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

La 20 octombrie 2019, concomitent cu scrutinul electoral local general, au avut loc alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale, inclusiv în circumscripția nr. 33 din municipiul Chișinău. Aici a intervenit vacanța funcției, după ce deputatul Andrei Năstase și candidatul Blocului “ACUM” și-a depus mandatul în vara anului 2019 pentru a prelua șefia Ministerului Afacerilor Interne.

Primarul general

Primarul general este autoritatea reprezentativă a populației municipiului Chișinău și executivă a Consiliului municipal. El este ales prin vot direct de toți locuitorii municipiului, inclusiv din suburbii. În calitate de șef al administrației publice municipale poate participa la ședințele consiliului municipal, având dreptul să se pronunțe asupra tuturor problemelor supuse dezbaterii.

La alegerile locale din 20 octombrie (3 noiembrie) 2019 primar general al municipiului Chișinău a fost ales secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, care în turul doi de scrutin l-a depășit pe candidatul Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Andrei Năstase.