Declarațiile CC în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic (CC) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului congresulcivic.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

mai 2021


25 mai

Delegația OSCE a efectuat o vizită oficială la sediul Congresului Civic

Delegația OSCE a efectuat o vizită oficială la sediul Congresului Civic

Reprezentanți ai Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic s-au întâlnit astăzi cu o delegație condusă de Reprezentantul Special al președintelui în exercițiu al OSCE Thomas Mayr-Harting, precum și cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre particularitățile situației preelectorale din Republica Moldova, precum și despre aspecte ale soluționării problemei transnistrene.

Marc Tkaciuk a prezentat pe scurt poziția Congresului Civic cu privire la cele mai acute subiecte ale agendei politice interne – enumerând sărăcia, degradarea socială și economică, comportamentul “banditesc” al elitei politice de guvernământ care a dus la distrugerea instituțiilor democratice din Republica Moldova.

În același timp, Tkaciuk a subliniat, în mod special, că formațiunea politică pe care o reprezintă este departe de problematica geopolitică, exprimându-și regretul că subiectul confruntării dintre Occident și Federația Rusă denaturează încă odată sensul adevărat al procesului electoral din Moldova și distrage atenția electoratului de la problemele reale cu care acesta se confruntă.

Făcând referire la soluționarea diferendului transnistrean, reprezentanții Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic și-au exprimat îngrijorarea extremă cu privire la situația prizonierilor politici din regiunea transnistreană atrăgând atenția la situația liderului comuniștilor transnistreni Oleg Horjan, care se află, pentru al patrulea an, în condiții de detenție extrem de dure.

În același timp, aceștia au comunicat oficialilor OSCE că, alături de alți reprezentanți ai majorității regiunilor Republicii Moldova, pe lista electorală a formațiunii au fost desemnați și candidați din regiunea transnistreană.

Petru Mustea, candidat la funcția de deputat din partea Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, născut în orașul Rîbnița, prezent la această întâlnire a scos în evidență o serie de procese pozitive înregistrate în procesul de apropiere al populației de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest context, Congresul Civic a prezentat o nouă viziune asupra posibilei logici de soluționare a diferendului transnistrean, intitulată “Tiraspol-Chișinău. Mișcare comună către obiective comune”.

22 mai

Toți vorbesc în campanie electorală despre diasporă, noi vom face ca oamenii să se întoarcă acasă

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic nu este indiferent de faptul că cetățenii moldoveni care au plecat la muncă peste hotare sunt amintiți doar atunci când voturile lor sunt necesare la alegeri. Această atitudine incorectă “electorală” față de diaspora a fost remarcată de Iurie Muntean, membru al Comitetului Executiv al “Congresului Civic”, candidat la funcția de deputat parlamentar, în cadrul emisiunii TV “Întreabă Ghețu” de la TV8.

Nu este exclus că cetățenii noștri din străinătate vor determina compoziția viitoarei structuri a Parlamentului ori configurația viitoarei majorități, remarc însă că întreaga clasă politică, concurenți electorali ori participanți la procesele politice, vorbim prea des despre contribuția diasporei la alegerile parlamentare și prea puțin despre propuneri concrete din partea autorităților pentru ca cetățenii noștri să revină acasă, a declarat Iurie Muntean.

Candidatul la funcția de deputat a reamintit că toată lumea ar trebui să știe că 20% dintre cetățenii aflați temporar în străinătate sunt gata să se întoarcă acasă în termen de 24 de ore. 24 de ore! 20 la sută sunt sute de mii de cetățeni moldoveni.

Răspunzând la întrebarea referitoare la contribuția lui personală pentru revenirea în patrie a diasporei moldovenești, Muntean a declarat că în ultimii șapte ani nu a putut face nimic, pentru că a fost perioada în care s-a aflat în opoziție dură față de puterea reprezentantă de Alianța pentru Integrare Europeană și mai apoi față de regimul condus de Vlad Plahotniuc.

Până în 2009 [în calitate de viceministru al economiei] am fost responsabil pentru Programul național de sprijin economic al tinerilor. În cadrul acestui proiect, au fost create 400 de întreprinderi în 400 de localități din țară cu participarea tinerilor. Acesta a fost contribuția mea iar pentru ea îmi asum responsabilitatea, a subliniat politicianul.

Programul schimbărilor fundamentale, așa-numitele cinci modernizări pentru Moldova, elaborat de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, prevede, printre altele, și măsuri pentru stimularea revenirii cetățenilor moldoveni acasă.

Desfășurarea unei afaceri în Moldova ar trebui să fie ușoară, convenabilă și profitabilă. Întreprinderile mici, împreună cu industria, reprezintă coloana vertebrală a economiei unei țări dezvoltate, se arată în blocul economic al programului acestei formațiuni politice, printre alte măsuri destinate oamenilor de afaceri se prevede o perioadă de grație de trei ani pentru noile afaceri.

Potrivit programului economic al partidului, un om de afaceri nu ar trebui să plătească impozite până nu își pune afacerea pe picioare. De asemenea, programul reduce la minimum birocrația și elimină toate certificatele și permisele inutile. Impozitul pe venit în orice domeniu de activitate nu se percepe dacă banii au fost redirecționați către dezvoltarea afacerii, iar întreprinzătorii vor putea accesa credite cu zero la sută de la o bancă cu capitale de stat care va fi creată în mod special.

Economia Moldovei trebuie restartată. Acest lucru trebuie să îl facă însăși cetățenii. Pentru acest restart economic statul trebuie să creeze condiții cât se poate de lejere. Este singura posibilitate de creare și oferire a noi locuri de muncă – vom crea locuri de muncă și îi vom întoarce în țară pe cei care au plecat, este concluzia Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic.

12 mai

Congresul Civic a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Congresul Civic a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

La data de 12 mai a avut loc Comitetul Republican al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic. Chestiunea principală a ordinii de zi a fost întocmirea listei candidaților la funcția de deputat în Parlament, la alegerile parlamentare anticipate.

Lista aprobată include 101 candidați la funcția de deputat. Printre ei se regăsesc economiști, reprezentanți ai societății civile, mediul științific, jurnaliști și publiciști, reprezentanți al Administrației Publice Locale, pedagogi și medici. În jur de 60 la sută din listă sunt reprezentanți regionali. Majoritatea candidaților la funcția de deputat au fost înaintați la recomandarea comitetelor raionale ale Congresului Civic.

Noi participăm la alegerile parlamentare anticipate pentru a schimba situația dezastruoasă spre care se îndreaptă țara noastră. Viitorul Parlament trebuie să rezolve problemele nemijlocit-stringente a cetățenilor țării noastre. Această tendință, cu mare regret, a fost neglijată de foștii deputați în ultimii 10 ani.

Congresul Civic este unica formațiune politică care a reușit să îndrepte vizorul asupra problemelor societății moldoveneștii, precum și să propună Planul de Acțiuni la rezolvarea acestora.

Reamintim că, în vederea dezbaterii Programului celor Cinci Modernizări propus de Congresul Civic, au fost invitați la discuție toate partidele politice din Republica Moldova, însă apelul nu s-a soldat cu vreun răspuns ce ar manifesta un oarecare interes constructiv. Republica Moldova nu mai dispune de timp pentru politicienii care vin la putere în lipsa unui plan concret de acțiuni.

aprilie 2021


29 aprilie

Congresul Civic merge la alegeri. Partidul are un plan

Congresul Civic merge la alegeri. Partidul are un plan

Congresul Civic a fost primul partid care a pledat pentru dizolvarea cât mai rapidă a Parlamentului ales conform sistemului și regulilor lui Vladimir Plahotniuc. Pentru realizarea acestui scop a fost nevoie de doi ani, pierduți totalmente pentru țară.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic salută decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 11 iulie 2021. Cu părere de rău, decizia a fost luată în condițiile unei confruntări dintre niște partide-clanuri, fiecare dintre acestea încălcând legea și nerespectând Constituția de nenumărate ori.

Acest lucru însă nu schimbă esența faptului că Moldova are nevoie de resetare, iar alegerile parlamentare anticipate ne vor permite să scăpăm de acei reprezentanți ai corpului de deputați care simbolizează ferm perioada statului capturat.

Acum este importantă organizarea unor astfel de alegeri care vor permite să fie schimbat realmente programul dezastruos al Republicii Moldova.

Alegerile ar trebui să devină o platformă pentru o competiție de idei și programe pentru viitorul țării și nu o luptă dintre două echipe de lichidatori. Dar niciuna dintre aceste echipe nu are idei pentru viitor.

Ambele partide favorite transpun agenda zilei într-o nouă dezbatere despre alegerea geopolitică a Moldovei, lansând vechile povești de groază despre guvernul mondial, “soros-iști” și iminenta invazie a egalității de gen, pe de o parte și despre tancurile de pe Nistru, pe de altă parte.

Dacă alegerile se vor desfășura în acest sistem de coordonate, în Moldova nu se va schimba nimic. Țara va merge în continuare spre linia de finiș care este deja foarte aproape – este vorba despre anul 2025, când, conform tuturor prognozelor, va avea loc colapsul economic și falimentul social inevitabil.

Clasa politică actuală a devenit un generator de accelerare pe calea către acest “punct de neîntoarcere”. Noi știm cu toții despre ce vorbesc politicienii din Moldova. Și noi toți înțelegem foarte bine că ei nu vorbesc despre ceea ce este mai important:

  • Moldova, ca stat, se deplasează cu o viteză maximă spre stația terminus. Provocările cu care s-a confruntat nu pot fi depășite în cadrul vechii abordări a politicului. În 30 de ani, populația țării s-a redus cu o treime;
  • La noi se înregistrează cel mai înalt nivel al mortalității infantile din Europa și incidențe exorbitante de cancer și tuberculoză;
  • Majoritatea absolută a cetățenilor care trăiesc în afara Chișinăului abia de supraviețuiesc într-o sărăcie aproape medievală, când veniturile abia de le ajung pentru mâncare;
  • La noi sunt cele mai exorbitante prețuri la resursele energetice, care nu permit dezvoltarea economiei, sectorului agrar și tehnologiilor moderne;
  • Sistemul nostru educațional alunecă spre nivelul școlilor parohiale, iar știința pur și simplu dispare;
  • Pandemia a demonstrat că Moldova nu este un stat în sensul clasic al acestui cuvânt. Cetățenii care ani la rând au plătit impozite în bugetul de stat nu au beneficiat de niciun fel de susținere. Statul s-a retras în cel mai dificil moment pentru cetățeni.

Astăzi, Moldova nu are nevoie de o operație estetică pentru o nouă “reformă a sistemului justiției”. Și cu atât mai mult, țara nu are nevoie de o nouă schimbare a plăcuțelor cu nume în sala de ședințe a Parlamentului. Țara are nevoie de schimbări radicale – echitate și modernizare.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD