Discuție: Municipiul Chișinău

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Consilii locale și primari

La alegerile locale generale din 14 iunie 2015, în suburbiile capitalei au fost aleși 18 primari: șapte afiliați PLDM, patru de la PL, trei de la PPEM, doi de la PDM și câte unul de la PCRM și PSRM. La alegerile locale noi din 19 noiembrie 2017, primarul liberal al orașului Sîngera a fost înlocuit cu democratul Valeriu Poiata.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile locale generale din 14 iunie 2015.

Formațiunea Consilieri
Partidul Liberal 93
Partidul Liberal Democrat din Moldova 56
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 40
Partidul Democrat din Moldova 39
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 34
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 18
Partidul Nostru 11
Partidul Național Liberal 2
Mișcarea Populară Antimafie 2
Partidul Popular din Republica Moldova 2
Candidați independenți 11

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în iunie 2015 și numele actualilor primari ai localităților.


primari care au fost aleși în cadrul scrutinelor electorale noi, după ce a intervenit vacanța funcției respective
schimbarea apartenenței politice a primarilor, predominant migrarea spre partidul aflat la guvernare – PDM
primari care au semnat Declarația privind susținerea Guvernului Filip, când s-a instaurat dualitatea puterii în stat
Primăria Primar
PLDM  CI
PLDM  PDM CI
PPEM
PDM  CI
PCRM  PSRM
PSRM
PL
PLDM  PDM CI
PLDM  PDM CI
PLDM  PDM ACUM
PLDM  PDM PSRM
PL  PLDM
PL  PDM PL
PPEM
PPEM  ACUM
PDM
PLDM  PDM CI
PDM



Primarul general

Adrian Talmaci, primar general interimar al municipiului Chișinău

Primarul general este autoritatea reprezentativă a populației municipiului Chișinău și executivă a Consiliului municipal. El este ales prin vot direct de toți locuitorii municipiului, inclusiv din suburbii. În calitate de șef al administrației publice municipale poate participa la ședințele consiliului municipal, având dreptul să se pronunțe asupra tuturor problemelor supuse dezbaterii. Între anii 2015–2019, mandatul de primar general al municipiului Chișinău a fost deținut, inițial, de Dorin Chirtoacă, iar din 28 iulie 2017 și până la alegerile locale generale din 2019, în mod succesiv, de patru primari interimari – Nistor Grozavu, Silvia Radu, Ruslan Codreanu și Adrian Talmaci.

La alegerile locale din 14 iunie 2015 primar general al municipiului Chișinău a fost ales prim-vicepreședintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care a câștigat al treilea mandat consecutiv. Exercitarea mandatului primarului ales a fost întreruptă la 25 mai 2017, când Dorin Chirtoacă a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție. La cererea procurorului, pe 28 iulie 2017, Judecătoria Chișinău a adoptat decizia de suspendare din funcția a primarului, pe motivul unui dosar penal de trafic de influență în cazul “parcărilor cu plată”.

În lipsa primarului ales, interimatul funcției a fost asigurat de drept de viceprimarul Nistor Grozavu. Acesta însă a numit-o, la 6 noiembrie 2017, în funcția pe care o deținea el însuși pe Silvia Radu. Această situație a provocat reacții de contestare a legalității actului numirii. Între timp, la inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, consiliul municipal a adoptat la 12 septembrie 2017, cu 26 de voturi pro și 15 contra, hotărârea privind desfășurarea unui referendum de demitere din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, și alegerea unui nou primar, care să-și exercite mandatul până la alegerile locale generale din 2019. Referendumul desfășurat la 19 noiembrie nu a fost validat din cauza prezenței scăzute a alegătorilor la urne: doar 17,21% din populația municipiului a ieșit la vot, cifră sub pragul necesar de 25%. În aceste condiții, Silvia Radu a continuat să exercite funcția de primar interimar.

Invocând presiuni politice asupra sa și pledând nevinovat, Dorin Chirtoacă a decis să-și anunțe, la 18 februarie 2018, demisia din funcția de primar, provocând astfel alegeri noi ale primarului general al Chișinăului, care au avut loc la 20 mai 2018. În cursa electorală pentru postul de primar s-a înscris și primarul interimar, Silvia Radu, care a trebuit să-și suspende activitatea în perioada alegerilor, atribuțiile acesteia fiind preluate de viceprimarul Ruslan Codreanu. Alegerile noi au fost câștigate în două tururi de scrutin de unul dintre liderii opoziției extraparlamentareAndrei Năstase, președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, dar nu au fost validate de instanțele de judecată. După eșecul din alegeri, Silvia Radu și-a anunțat demisia din funcția de primar interimar.

La 10 iulie 2018, viceprimarul Ruslan Codreanu și-a asumat de drept, printr-o dispoziție semnată de el însuși, funcția de primar general interimar. La 4 iulie 2019, cele mai mari fracțiuni din Consiliul municipal au adoptat cu 36 de voturi pro o hotărâre privind demiterea lui Codreanu din funcție, act prin care s-a stabilit că atribuțiile de primar general al capitalei au fost preluate temporar de secretarul interimar al Consiliului municipal, Adrian Talmaci în conformitate cu Regulamentul Consiliului municipal[1].



În urma aceluiași scrutin, din iunie 2015, postul de primar general al municipiului Chișinău a fost câștigat de Dorin Chirtoacă, suspendat din funcție la 28 iulie 2017 în urma unui dosar penal. Pentru că în februarie 2018 acesta și-a anunțat demisia, au fost organizate alegeri locale noi. În urma alegerilor, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul opoziției extraparlamentare, Andrei Năstase, însă rezultatele scrutinului nu au fost validate de instanțele judecătorești. Prin urmare, din iulie 2017 și până la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, funcția de primar interimar a fost exercitată succesiv de patru persoane – Nistor Grozavu, Silvia Radu, Ruslan Codreanu și Adrian Talmaci.


Lista consilierilor aleși a fost confirmată prin hotărârea Judecătoriei Centru la 13 iulie 2015. Componența nominală a Consiliului municipal s-a modificat substanțial de-a lungul perioadei exercitării mandatului: 25 de consilieri municipali din 51 au fost înlocuiți prin hotărârile CEC, după ce și-au anunțat demisia, în timp ce alți 25 candidații supleanți au intrat în exercițiu, după cum prevede Codul electoral.

În timpul exercitării mandatului, cinci consilieri municipali și-au părăsit fracțiunile, iar unul a fost exclus și înlocuit ulterior. Ion Ștefăniță, ales pe listele PPEM, a declarat la 18 decembrie 2015 că părăsește fracțiunea[2]. Consilierul municipal Oleg Onișcenco a fost exclus[3], la 23 februarie 2017, din fracțiunea PSRM și din partid pentru multiplele abateri de la deciziile fracțiunii, locul acestuia fiind ocupat de Valeri Botea. Și alți consilieri municipali și-au anunțat despărțirea de formațiunea politică care i-a promovat. La 29 martie 2017, Ghenadie Dumanschi a anunțat[4], împreună cu alți membrii ai PLDM, că părăsește formațiunea pe motiv că aceasta nu-și respectă obiectivele statutare. De asemenea, la 16 martie 2018, liderul fracțiunii PCRM Vasili Chirtoca a adus la cunoștință dizolvarea fracțiunii din Consiliul municipal[5].



Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[6] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Municipiul Chișinău a reprezentat circumscripția electorală municipală nr. 1. Aici au fost aleși 51 de consilieri municipali și autoritățile publice pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe, comune și sate din componența municipiului Chișinău.

Alegerile din 20 octombrie au fost validate, rata de participare la vot constituind 36,05% din numărul total de alegători. Deoarece niciunul din cei 18 candidați înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar general al capitalei nu a reușit să acumuleze mai mult de jumătate din voturi, la 3 noiembrie 2019 în Chișinău va avea loc al doilea tur de scrutin cu participarea lui Ion Ceban și Andrei Năstase.

Rezultatele preliminare ale alegerilor primarului general

Concurentul Voturi
Ion Ceban PSRM 90 591 40,19%
Teodor Cârnaț PVP 1 908 0,85%
Valeriu Munteanu USB 1 710 0,76%
Valerii Klimenco PPȘ 6 859 3,04%
Victor Chironda MFN 6 147 2,73%
Vitalie Voznoi PSE 358 0,16%
Dumitru Țîra PPEM 819 0,36%
Vitalie Marinuța PVE 1 001 0,44%
Andrei Năstase ACUM 70 056 31,08%
Lilia Ranogaeț PNL 620 0,28%
Alexandru Fetescu PLDM 1 235 0,55%
Dorin Chirtoacă PL 22 885 10,15%
Ivan Diacov PN 2 252 1,00%
Vladimir Cebotari PDM 5 504 2,44%
Octavian Țîcu PUN 10 739 4,76%
Serghei Toma POM 306 0,14%
Vlad Țurcanu PPR 1 816 0,81%
Boris Volosatîi PPDA 591 0,26%
Rata de participare 36,05%

Participanți în turul II de scrutin

Ion Ceban

Ion Ceban, desemnat de Partidul politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”

Născut: 30 iunie 1980 (43 de ani) în mun. Chișinău


Domiciliul: mun. Chișinău


Profesia: Matematician, doctorand în domeniul administrației publice locale


Funcția deținută: Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova


Afiliere politică: Secretar pentru ideologie al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova


Sloganul electoral: Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine!


Programul electoral


Declarația de avere și interese personale


Profilul electoralPagina de Facebook

Andrei Năstase

desemnat de Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)
Andrei Năstase, desemnat de Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”

Născut: 6 august 1975 (48 de ani) în s. Mîndrești, r-nul Telenești


Domiciliul: or. Codru, mun. Chișinău


Profesia: Avocat


Funcția deținută: Viceprim-ministru, ministru al afacerilor interne


Afiliere politică: Președinte al Platformei Demnitate și Adevăr


Sloganul electoral: Am reușit împreună, construim împreună!


Programul electoral


Declarația de avere și interese personale


Profilul electoralPagina de Facebook




1. Страница Municipiul Chișinău

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[7] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu vor avea loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Этот текст нужно сократить, оставив 1 абзац и указать на страницу про выборы в Кишиневе

Municipiul Chișinău reprezintă circumscripția electorală municipală nr. 1. Aici vor fi aleși 51 de consilieri municipali, un primar general și autoritățile publice pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe, comune și sate din componența municipiului Chișinău, respectiv, 18 primari și 306 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali din unitățile de nivelul I s-a redus cu doi, datorită scăderii populației din comuna Ciorescu.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Cetățenii care domiciliază sau au reședință în orașul Chișinău votează pe două buletine de vot: pentru primarul general și pentru consiliul municipal. Locuitorii suburbiilor municipiului Chișinău vor primi patru buletine de vot: pentru primarul general al municipiului, pentru consiliul municipal, pentru primarul și consiliul local din localitatea în care domiciliază.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Fiecare concurent se poate lansa în cursa electorală doar după ce a fost înregistrat de consiliile electorale de circumscripție.

2. Alegerile locale din 2019 în municipiul Chișinău

La 20 octombrie 2019 în Republica Moldova au loc alegeri locale generale. În cadrul scrutinului local va fi ales şi Primarul general al mun. Chişinău împreună cu cei 51 de consilieri din Consiliul municipal. Pentru funcţia de primar general concurează 19 candidaţi, desemnaţi de 18 partide politice şi un bloc electoral, în timp ce pentru funcţia de consilier municipal - candidaţii de pe listele a 18 partide politice şi un bloc electoral şi 2 candidaţi independenţi.

Информацию с текущей страницы Municipiul Chișinău (см. выше - который с отступом) нужно перенести сюда. Возможно, что-то разбить по разделам (primar и CMC)

Municipiul Chişinău reprezintă circumscripţia electorală municipală nr. 1, care include 307 secţii de votare. La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în mun. Chişinău vor fi aleşi 51 de consilieri municipali, un primar general şi autorităţile publice pentru unităţile administrativ-teritoriale de nivelul I – oraşele, comunele şi satele din componenţa municipiului Chişinău, respectiv, 18 primari şi 306 de consilieri locali.

În ziua alegerilor, cetăţenii care domiciliază sau au reşedinţă în oraşul Chişinău vor vota pe două buletine de vot: pentru primarul general şi pentru consiliul municipal. Locuitorii suburbiilor municipiului Chişinău vor primi patru buletine de vot: câte unul pentru primarul general al municipiului şi consiliul municipal, primarul şi consiliul local din localitatea în care domiciliază.

Alegerile primarului

Возможно, в заголовке не нужно слово Alegerile

Până la 19 septembrie 2019, ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaţilor, la Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale (CECEM) Chişinău şi-au depus actele 21 de pretendenţi la funcţia de Primar general, inclusiv unicul pretendent la calitatea de candidat independent, care a prezentat listele de subscripţie cu peste 10 mii de semnături colectate din raza mun. Chişinău. Într-un final, doar 19 candidaţi la funcţia de primar al capitalei au fost înregistraţi în cursa electorală. În acelaşi timp, au fost înregistraţi şi candidaţii la funcţia de consilier în Consiliul municipal de pe listele a 18 partide politice şi a unui bloc electoral, inclusiv 2 candidaţi independenţi.

Candidați înregistrați

список по типу 1, Briceni

Alegerile Consiliului municipal Chișinău

Возможно, в заголовке не нужно слово Alegerile

Până la 19 septembrie 2019, ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaţilor, la Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale (CECEM) Chişinău şi-au depus actele 21 de pretendenţi la funcţia de Primar general, inclusiv unicul pretendent la calitatea de candidat independent, care a prezentat listele de subscripţie cu peste 10 mii de semnături colectate din raza mun. Chişinău. Într-un final, doar 19 candidaţi la funcţia de primar al capitalei au fost înregistraţi în cursa electorală. În acelaşi timp, au fost înregistraţi şi candidaţii la funcţia de consilier în Consiliul municipal de pe listele a 18 partide politice şi a unui bloc electoral, inclusiv 2 candidaţi independenţi.

Ordinea în buletinul de vot

список

Candidați în suburbii

Brief

Orașul Codru

Funcţia de primar Funcţia de consilier







Это к делу не относится

Astăzi, 22.01.2016, Primarul or. Codru Vladimir Munteanu a depus cererea pentru a fi exclus din rândurile PLDM din motive personale.

codru.info/?p=617 codru.info/?p=315


Valentin Guțan face parte din PLDM. Spune însă că niciodată nu a pus politicul în fața cetățenilor, iar singura formațiune căreia i-a servit este „Partidul Populația Orașului Cricova”.

19 martie 2018

deschide.md/ro/stiri/social/28048/


9 Noiembrie 2015

PLDM, părăsit de trei primari din suburbiile Chișinăului

Trei primari de suburbii din partea PLDM anunță că au părăsit formațiunea din care fac parte. Este vorba de Nina Costiuc, primar de Budești, Ion Scripnic, primarul comunei Ciorescu și primarul de la Colonița, Angela Zaporojan. Toate cele trei localități fac parte din municipiul Chișinău. Aleșii locali au semnat o declarație comună care a fost trimisă presei.

agora.md/stiri/14092/pldm--parasit-de-trei-primari-din-suburbiile-chisinaului


crimemoldova.com/news/investiga-ii/patimile-pentru-puterea-de-la-coloni-a-sau-cum-a-ajuns-nefunc-ional-administra-ia-unei-localit-i/

În toamna lui 2015, după arestarea lui Vlad Filat, primărița a părăsit formațiunea. În aprilie 2018, Angela Zaporojan a intrat în posesia carnetului de membru al PDM.


Ion Şaranuţ este primar de Bubuieci din anul 1999. Atunci a câştigat alegerile, candidând din partea Partidului Popular Creştin Democrat. În 2015, Şaranuţ a candidat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi a obţinut un nou mandat de primar, după ce l-a învins, în turul doi, pe reprezentantul Partidului Liberal. Ulterior, Şaranuţ a părăsit şi PLDM. Acum se declară candidat independent, deşi, neoficial, admite colaborarea sa cu Partidul Democrat din Moldova (PDM).

www.zdg.md/editia-print/politic/primarul-familiei-sale


Candidați înregistrați

Nr. Concurentul electoral
1 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
2 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
3 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
4 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
4 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
4 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
4 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
4 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
4 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova