Raionul Telenești: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 363: Linia 363:
 
{{Footer/OrgAT}}
 
{{Footer/OrgAT}}
 
[[Categorie:Raioane]]
 
[[Categorie:Raioane]]
 +
{{DEFAULTSORTKEY:Teleneszti}}

Versiunea de la data 13 septembrie 2019 22:49

Raionul Telenești este o unitate administrativ-teritorială din Regiunea de dezvoltare Centru a Republicii Moldova. În componența sa sunt incluse 54 de localități cu o populație totală de 65,1 mii locuitori. Administrația raionului este asigurată de Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri și președintele raionului, actualmente Diana Manoli, membră a Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este orașul Telenești, condus, de asemenea, de un primar democrat, Vadim Lelic.

Raionul Telenești

Raionul Telenești este una din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II ale Republicii Moldova, situat în zona centrală a țării fiind învecinat cu alte șapte raioane. În jurisdicția acestuia intră 31 de primării, care reprezintă 54 de localități. Conform celor mai recente date oficiale, populația raionului număra 65 101 locuitori, în scădere comparativ cu anul 2015. Structura unității administrativ-teritoriale este preponderent rurală; 13% din populație locuiește în singurul oraș din raion, care este și reședința acestuia, orașul Telenești. Din punct de vedere etnic, moldovenii/ românii sunt majoritari (98.4%)[1], succedați apoi de ucraineni, ruși și alte etnii.

Autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului este Consiliul raional Telenești, compus din 33 de aleși raionali, care la momentul constituirii, după alegerile locale generale din 2015, reprezentau șase formațiuni politice: Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Liberal (PL), Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” (PPEM), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Deoarece niciun partid nu a obținut majoritatea în Consiliul raional, s-a constituit o alianță între PLDM și PDM, partide care au obținut cel mai mare număr de mandate în scrutinul electoral local. În urma înțelegerii, liberal-democrata Diana Manoli a acces, în iunie 2015, la conducerea raionului. Primăria orașului Telenești a fost câștigată tot de un liberal-democrat, Vadim Lelic. Retragerea în octombrie 2015 a Partidului Liberal Democrat de la guvernare a provocat traseismul politic al aleșilor locali (consilieri și primari) din PLDM către alte partide, preponderent PDM, determinând în acest mod schimbarea coloraturii politice a autorităților locale. În același mod, conducerea raionului și primarul orașului Telenești au aderat la Partidul Democrat.

Următoarele alegeri locale generale vor avea loc la 20 octombrie 2019, atunci când locuitorii raionului Telenești își vor alege 33 de consilieri raionali, 31 de primari și 341 de consilieri locali.

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[2] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Telenești reprezintă circumscripția electorală raională nr. 34. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 31 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I (orașe, comune, și sate) din componența raionului Telenești, respectiv, 31 de primari și 341 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența celor 31 de consilii locale, care poate varia de la 9 până la 17. Comparativ cu alegerile locale generale din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali de nivelul I s-a redus cu patru unități; datorită scăderii populației din satul Ciulucani și comuna Ghiliceni, fiecare dintre aceste localități a rămas fără două mandate.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Raionul Telenești

Raionul Telenești a fost parte a organizării administrativ-teritoriale a republicii și înainte de proclamarea independenței țării, în 1991. După adoptarea Constituției Republicii Moldova, prin Legea privind organizarea administrativ-teritorială din 1994, raionul Telenești a devenit unul din cele 40 de raioane create, având în componență 55 de localități. După reforma administrativ-teritorială din 1998, cea care a instituit județele ca formă de organizare administrativ-teritorială a țării, localitățile raionului Telenești au fost incluse în județul Bălți și Orhei. Cea de-a două reformă administrativ-teritorială din 2001, care a desființat județele și a reinstituit împărțirea în raioane, a avut ca efect crearea a 32 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II, raionul Telenești fiind unul dintre acestea.

Situat în Regiunea de dezvoltare Centru, raionul Telenești se învecinează cu alte șapte raioane (Florești, Șoldănești, Rezina, Orhei, Călărași, Ungheni și Sîngerei). Limitele teritoriale ale raionului nu au hotar comun cu granița de stat. Din punct de vedere administrativ, raionul este constituit din 31 de unități teritorial-administrative de nivelul I (un oraș, comune și sate), care includ 54 de localități. Suprafața raionului este de 849 km2, cu o densitate de 77 persoane pe km2, sub media pe țară.

Raionul este administrat de Consiliul raional Telenești și președintele raionului, care reprezintă autoritățile publice locale de nivelul II, și de 31 de consilii locale și 31 de primari, care formează împreună autoritățile publice locale de nivelul I. După alegerile locale generale din 2015, majoritatea funcțiilor din administrația publică locală au fost ocupate de candidații Partidului Liberal Democrat din Moldova și Partidului Democrat din Moldova. După plecarea PLDM de la guvernare în octombrie 2015, mai mulți aleși locali au părăsit formațiunea, aderând preponderent la PDM.

Listă de localități din raionul Telenești

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[3], raionul Telenești este constituit din 54 localități, împărțite în 31 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș cu două localități în componență;
  • 13 comune cu 34 de sate în componență;
  • 17 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Telenești
comuna Bănești
satul Bogzești
comuna Brînzenii Noi
satul Budăi
comuna Căzănești
satul Chiștelnița
comuna Chițcanii Vechi
satul Ciulucani
satul Cîșla
satul Codrul Nou
satul Coropceni
satul Crăsnășeni
comuna Ghiliceni
satul Hirișeni
satul Inești
satul Leușeni
comuna Mîndrești
comuna Negureni
satul Nucăreni
satul Ordășei
comuna Pistruieni
comuna Ratuș
comuna Sărătenii Vechi
satul Scorțeni
comuna Suhuluceni
comuna Tîrșiței
satul Țînțăreni
satul Văsieni
satul Verejeni
comuna Zgărdești

În urma modificărilor operate în 2003, una din cele 55 de localități ale raionului Telenești – satul Cozești – a fost transferat din componența comunei Zgărdești în structura raionului Sîngerei. Tot atunci, numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul I s-a majorat cu o unitate, după ce satul Ciulucani a fost scos din cadrul comunei Mîndrești devenind unitate administrativă de sine stătătoare.

Administrația raionului

Raionul Telenești este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[4] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 31 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Telenești, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Telenești

Diana Manoli
Diana Manoli, președintele raionului Telenești

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Telenești. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Actualul președinte al raionului Telenești este democrata Diana Manoli, aleasă în funcție la propunerea Partidului Liberal Democrat din Moldova în cadrul primei ședințe a consiliului, ce a avut loc la 27 iunie 2015. Pentru candidatura Dianei Manoli au votat consilierii raionali din PLDM, PDM, PCRM, un consilier PSRM și unul PL – în total 26 de voturi. La finele lunii martie 2017, Diana Manoli părăsește formațiunea PLDM și aderă la Partidul Democrat devenind, totodată, și președinte al organizației teritoriale de partid a PDM în raionul Telenești.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Telenești au fost aleși 33 de consilieri, care reprezentau șase formațiuni politice. În ultimii ani, coloratura politică a consiliului a suferit schimbări, după ce mai mulți consilieri au migrat către PDM.

Formațiunea Mandate
Partidul Liberal Democrat din Moldova 13
Partidul Democrat din Moldova 10
Partidul Liberal 5
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 2
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 1

Tabelul prezintă lista consilierilor aleși, validată prin hotărârea Judecătoriei Telenești din 23 iunie 2015, inclusiv candidații supleanți. Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale generale din 2015.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Octavian Anton


Rodica Barscov


Vera Botezat


Timofei Caldare


Iurie Darabană


Vasile Guzun


Mihail Macari


Eugen Manoli


Tudor Roșca


Veaceslav Sîrbu


Valeriu Stăvilă


Vladimir Stratulat


Ion Țurcanu

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Valentin Cazacu


Tudor Eșanu


Sergiu Găină


Alexei Mereuța


Iacob Palade


Adela Popa


Haralambie Popa


Ion Roșca


Constantin Sîrbu


Ion Trofim

Partidul Liberal (PL)

Iurie Cuculescu


Eduard Roșca


Nicolae Tulbure


Tudor Șuiu


Alexandru Zara

PPEM

Olga Gherman


Valentin Vetrilă


PCRM

Valentina Perebikovskaia


Leonid Turea


PSRM

Iacob Stegărescu

Consilii locale și primari

Cele 54 de localități ale raionului Telenești, inclusiv orașul-reședință Telenești, sunt administrate de 31 de consilii locale (orășenesc, comunale și sătești) și primari.

Din cei 31 de primari votați la alegerile locale generate din 2015, 15 au fost din partea Partidului Democrat din Moldova, 12 – Partidului Liberal Democrat din Moldova, și 4 – Partidului Liberal. La alegerile locale noi din 19 octombrie 2017 primarul comunei Ghiliceni, ales din partea PLDM, a fost substituit cu candidatul democraților – Nicolae Rotaru. În consiliile locale au fost reprezentate preponderent aceleași partide: PLDM – 133 consilieri locali, PDM – 118 și PL – 53.

Primăria Primar
PLDM
PLDM
PDM
PL
PLDM
PDM
PLDM
PLDM
PDM
PDM
PDM
PLDM
PDM
PDM
PLDM
PDM
PDM
PDM
PDM
PLDM
PL
PL
PDM
PLDM
PDM
PDM
PL
PLDM
PLDM
PDM
PLDM

Reprezentarea în Parlament

După validarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, cetățenii raionului Telenești sunt reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a de deputatul Maria Ciobanu, aleasă în circumscripția uninominală nr. 14 din partea Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”.

Orașul Telenești

Vadim Lelic
Vadim Lelic, primarul orașului Telenești

Orașul Telenești este reședința raionului ce-i poartă numele. Acesta are în componență două sate – Mihălașa și Mihălașa Nouă – și o populație de 8 467 de persoane, conform datelor publicate de BNS la 1 ianuarie 2019. Localitatea este administrată de un primar, cel care este autoritatea reprezentativă a populației și executivă a consiliului local. Funcția de autoritate deliberativă a orașului Telenești îi revine consiliului local alcătuit din 17 consilieri orășenești.

Primarul orașului Telenești este Vadim Lelic, care la alegerile din 14 iunie 2015 a ieșit învingător în primul tur de scrutin. Vadim Lelic a câștigat, consecutiv, al treilea mandat de primar, primul fiind obținut în 2007 atunci când a candidat din partea Partidului Popular Creștin Democrat. Celelalte două mandate au fost obținute cu suportul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În 2018, Vadim Lelic a părăsit formațiunea liberal-democraților și a aderat la Partidul Democrat din Moldova. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Vadim Lelic a fost candidatul PDM în circumscripția nr. 14, unde a fost învins de Maria Ciobanu, candidat al Blocului electoral “ACUM”.S-au născut în raionul Telenești

Angel Agache  Andrei Năstase