Raionul Hîncești

De la alegeri.md
Versiunea din 15 octombrie 2021 11:19, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Consilii locale și primari)
Salt la: navigare, căutare

Raionul Hîncești este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Centru a Republicii Moldova. Alcătuit din 63 de localități cu o populație totală de 112,5 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional și președintele raionului, Iurie Levinschi, promovat de Partidul Democrat din Moldova. Reședința raionului este municipiul Hîncești, condus de primarul Alexandru Botnari, afiliat de asemenea Partidului Democrat.

Raionul Hîncești

Raionul Hîncești, una din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II ale Republicii Moldova, este situat în zona centrală a țării, învecinat cu alte cinci raioane. În componența sa intră 39 de primării, care reprezintă 63 de localități cu o populație de 112 544 locuitori[1]. Structura unității administrativ-teritoriale este preponderent rurală: doar 13,3% din populație locuiește în singurul centru urban din raion, care este și reședința acestuia, municipiul Hîncești. Potrivit datelor ultimului recensământ[2], în structura etnică a populației raionului sunt moldoveni/ români (94,1%), succedați de ucraineni (4,1%), ruși (1,1%) și alte etnii.

Autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului este Consiliul raional Hîncești, compus din 35 de aleși raionali, care la momentul constituirii, după alegerile locale generale din 2019, reprezentau cinci formațiuni politice și trei candidați independenți: Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul “Șor”.

Raionul Hîncești

Raionul Hîncești (până în 1990[3] – Cotovschi) a fost parte a organizării administrativ-teritoriale a republicii și înainte de proclamarea independenței Republicii Moldova, în 1991. După adoptarea Constituției, prin Legea privind organizarea administrativ-teritorială din 1994, raionul Hîncești a devenit unul din cele 40 de raioane nou-create, cu 59 de localități în structură. După reforma din 1998, în urma căreia raioanele au fost integrate în niște structuri mai mari – județe, localitățile raionului Hîncești au fost incluse în județul Lăpușna. Cea de-a două reformă administrativ-teritorială din 2001, în vigoare până în prezent, care a desființat județele și a reintrodus vechea împărțire sovietică, a avut ca efect crearea a 32 de raioane, Hîncești fiind unul dintre acestea.

Situat în regiunea de dezvoltare Centru, raionul Hîncești se învecinează cu alte cinci raioane (Nisporeni, Strășeni, Ialoveni, Cimișlia și Leova). Limitele teritoriale ale acestuia au hotar comun cu granița de stat a Republicii Moldova cu România, pe un segment de-a lungul râului Prut. Din punct de vedere administrativ, raionul este alcătuit din 39 de unități de nivelul I (un municipiu, comune și sate), care reprezintă 63 de localități. Cu o populație de 112 544 de locuitori și o suprafață de 1 472,1 km2, raionul Hîncești se situează sub media pe țară la indicatorul densitate a populației (76 de persoane pe km2).

Raionul este administrat de Consiliul raional și de președintele raionului, care reprezintă autoritățile publice locale de nivelul II, și de 39 de consilii locale și, respectiv, primari, care formează împreună autoritățile publice locale de nivelul I. După alegerile locale generale din 2019, majoritatea funcțiilor din administrația publică locală au fost ocupate de candidații Partidului Democrat din Moldova, Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS” și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Lista localităților din raionul Hîncești

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[4], raionul Hîncești este alcătuit din 63 de localități, împărțite în 39 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

 • un municipiu;
 • 17 comune cu 41 de sate în componență;
 • 21 de sate care nu aparțin vreunei comune.
municipiul Hîncești
satul Bălceana
comuna Bobeica
satul Boghiceni
comuna Bozieni
satul Bujor
satul Buțeni
satul Caracui
satul Călmățui
comuna Cărpineni
satul Cățeleni
satul Cioara
satul Ciuciuleni
comuna Cotul Morii
comuna Crasnoarmeiscoe
satul Dancu
comuna Drăgușenii Noi
satul Fîrlădeni
satul Fundul Galbenei
comuna Ivanovca
comuna Lăpușna
comuna Leușeni
satul Logănești
comuna Mereșeni
comuna Mingir
comuna Mirești
satul Negrea
satul Nemțeni
satul Obileni
comuna Onești
comuna Pașcani
satul Pervomaiscoe
comuna Pogănești
comuna Sărata-Galbenă
comuna Secăreni
satul Sofia
satul Stolniceni
satul Șipoteni
satul Voinescu

Modificări în componența raionului Hîncești

20 martie 2003
comuna Ivanovca Sărăteni comuna Cotul Morii
13 aprilie 2017
orașul Hîncești municipiul Hîncești

Administrația raionului

Raionul Hîncești este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[5] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 39 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Hîncești, format din 35 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului[6].

Consiliul raional Hîncești

Iurie Levinschi, președintele raionului Hîncești

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Hîncești. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Hîncești au fost aleși 35 de consilieri, care reprezintă cinci formațiuni politice, și trei candidați independenți. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 5 noiembrie 2019 de Judecătoria Hîncești (sediul Ialoveni), iar activitatea Consiliului a demarat la 11 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 19 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Iurie Levinschi, în funcția de președinte al raionului Hîncești[7]. Pe lângă fracțiunea democraților, pentru candidatura lui Iurie Levinschi au mai votat consilierii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului “Șor” și trei candidați independenți. În total, candidatul PDM a acumulat voturile a 23 de consilieri.

PDM

 1. Vladimir Brînză
 2. Liliana Buza
 3. Igor Eremia
 4. Vasile Gajiu
 5. Lucica Guștiuc
 6. Iurie Levinschi
 7. Anatolie Loghin
 8. Ion Mereuță
 9. Vasile Moraru
 10. Nicolae Șterbeț
 11. Valentina Tonu

PSRM

 1. Pavel Barbos
 2. Olesea Brînză
 3. Vasile Secu
 4. Andrei Șendrea
 5. Natalia Tanurcova
 6. Grigore Țurcan
 7. Ion Ududovici

PLDM

 1. Nicolae Brînză

PPȘ

 1. Valeriu Colesnic

CI

 1. Alexandru Botnari
 2. Vasile Colța
 3. Mihail Usatîi
Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 12
Partidul Democrat din Moldova 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 7
Partidul Liberal Democrat din Moldova 1
Partidul “Șor” 1
Candidați independenți 3

Lista consilierilor aleși, validată la 5 noiembrie 2019, inclusiv candidații supleanți (). Modificată la 24 mai 2021.
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Valeriu Bobrov


Ecaterina Braga-Cazacu


Mihail Florea


Rodica Gospodinov


Constantin Grădiceanu


Mihai Gribencea

Lilia Tănase


Raisa Matvei

Petru Căpățînă


Efim Moraru


Sergiu Olișevschi


Ion Podoleanu


Dorian Tașcă

Valentina Manic


Vladimir Tronciu

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Sofia Curnic

Vladimir Brînză


Igor Eremia


Vasile Gajiu


Lucica Guștiuc


Elizaveta Iacub

Liliana Buza


Tamara Ioniță

Ion Mereuță


Anatolie Loghin


Vasile Moraru


Raisa Scai

Iurie Levinschi


Nicolae Șterbeț


Nicolae Tașca

Valentina Tonu

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Radu Bordeianu

Olesea Brînză


Olga Catană

Pavel Barbos


Grigore Graur

Vasile Secu


Andrei Șendrea


Natalia Tanurcova


Grigore Țurcan


Ion Ududovici

PLDM

Nicolae Brînză

PPȘ

Victor Terente

Valeriu Colesnic

Candidați independenți

Alexandru Botnari


Vasile Colța


Mihail Usatîi

Consilii locale și primari

Cele 63 de localități ale raionului Hîncești, inclusiv municipiul-reședință Hîncești, sunt administrate de 39 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Partidul Democrat din Moldova 176 20
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 163 9
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 92 6
Partidul Liberal Democrat din Moldova 16 1
Partidul Național Liberal 6 0
Partidul Liberal 5 0
Uniunea Salvați Basarabia 3 0
Partidul “Șor” 2 0
Partidul Popular Românesc 1 0
Candidați independenți 9 3

Din 39 de consilii municipale, comunale și sătești, în 25 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Democrat din Moldova deține majoritatea în 14 consilii locale, Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” – în opt, iar Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – în trei consilii.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Hîncești PDM
Bălceana   ACUM
Bobeica PDM
Boghiceni ACUM
Bozieni PDM
Bujor PSRM
Buțeni CI
Caracui PDM
Călmățui PDM
Cărpineni CI
Cățeleni PDM
Cioara ACUM
Ciuciuleni ACUM
Cotul Morii PSRM
Crasnoarmeiscoe PDM
Dancu PDM
Drăgușenii Noi PDM
Fîrlădeni PSRM
Fundul Galbenei ACUM
Ivanovca PDM
Lăpușna PLDM
Leușeni CI
Logănești ACUM
Mereșeni PDM
Mingir ACUM
Mirești PDM
Negrea PDM
Nemțeni PSRM
Obileni PDM
Onești PSRM
Pașcani PSRM
Pervomaiscoe PDM
Pogănești PDM
Sărata-Galbenă PDM
Secăreni PDM
Sofia PDM
Stolniceni ACUM
Șipoteni ACUM
Voinescu PDM

Rezultatele alegerilor

Consiliu raional

Alte de
stânga
Alte de
dreapta
Formațiunea 2003 2007 2011 2015 2019
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 12
Partidul Democrat din Moldova 7 4 10 10 11

Partidul Socialiștilor din Moldova “Patria-Rodina”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

3 7
Candidați independenți 1 1 0 0 3
Partidul Liberal Democrat din Moldova 14 13 1

Mișcarea social-politică “Ravnopravie”

Mișcarea social-politică Republicană “Ravnopravie”

1

Partidul Reformei

0 4 3 0
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 16 16 7 3
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” 2

Partidul Nostru

Partidul Popular Republican

Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova

1
Partidul Național Liberal 1 0

Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat din Moldova

3 0
Alianța “Moldova Noastră” (1997–2011) 6
Partidul Popular Creștin Democrat 2 3
Partidul Democrației Sociale din Moldova (2006–2007) 1
Blocul electoral “Alianța social-liberală Moldova Noastră” 9
Total 35 35 35 35 35

Consilii locale

Alte de
dreapta
Alte de
stânga
Formațiunea 2003 2007 2011 2015 2019
Partidul Democrat din Moldova 106 70 141 146 176
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 163

Partidul Socialiștilor din Moldova “Patria-Rodina”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

38 92
Partidul Liberal Democrat din Moldova 182 183 16
Candidați independenți 13 16 10 11 9
Partidul Național Liberal 20 1 1 6

Partidul Reformei

0 57 30 5

Mișcarea Acțiunea Europeană

3

Mișcarea social-politică “Ravnopravie”

Mișcarea social-politică Republicană “Ravnopravie”

2

Partidul Popular Românesc

Partidul Liberal Reformator

1
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 217 226 78 37 0
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” 23

Partidul Nostru

Partidul Popular Republican

Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova

8
Partidul Popular Creștin Democrat 23 39 3 0

Partidul Verde Ecologist

Partidul Ecologist “Alianța Verde” din Moldova

1 0

Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat din Moldova

31 5

Partidul “Pentru Neam și Țară”

Mișcarea social-politică “Pentru Neam și Țară”

2

Partidul Popular Democrat din Moldova

Partidul Umanist din Moldova

1 0
Alianța “Moldova Noastră” (1997–2011) 66
Partidul Democrației Sociale din Moldova (2006–2007) 8
Partidul Social-Liberal (2001–2008) 3
Partidul Conservator 1
Blocul electoral “Patria-Родина – Равноправие” 1
Blocul electoral “Alianța social-liberală Moldova Noastră” 122
Blocul electoral “PSD-PSL” 8

Partidul Agrar din Moldova

Partidul Democrat Agrar din Moldova

1
Total 490 483 479 477 473

Primari

Alte de
dreapta
Alte de
stânga
Formațiunea 2003 + 2007 + 2011 + 2015 + 2019 +
Partidul Democrat din Moldova 8 4 15 15 3 20
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 9

Partidul Socialiștilor din Moldova “Patria-Rodina”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

1 6
Candidați independenți 12 3 0 3 3
Partidul Liberal Democrat din Moldova 1 14 17 1
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 11 1 17 2 2 0

Partidul Reformei

6 1 0
Partidul Național Liberal 1 0
Partidul Popular Creștin Democrat 0 5 1

Partidul “Pentru Neam și Țară”

Mișcarea social-politică “Pentru Neam și Țară”

1

Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat din Moldova

2 0
Alianța “Moldova Noastră” (1997–2011) 6 1
Blocul electoral “Alianța social-liberală Moldova Noastră” 8
Total 39 1 38 2 39 39 3 39

Lista primarilor raionului Hîncești

# Primăria Primar
1 Hîncești Alexandru Botnari
2 Hîncești Vasile Colța
3 Hîncești Petru Ungureanu
4 Bălceana Iurie Păsat
5 Bălceana Valentin Chiorescu
6 Bălceana Ion Pătrăcuță
7 Bobeica Lilian Musteață
8 Bobeica Andrei Moraru
9 Bobeica Ecaterina Bucur
10 Boghiceni Ion Zoină
11 Boghiceni Ion Olișevschi
12 Boghiceni Petru Chirgan
13 Boghiceni Mihail Ciobanu
14 Boghiceni Simion Alexandru
15 Bozieni Vasile Popescu
16 Bozieni Zinaida Dubceac
17 Bozieni Victor Arman
18 Bujor Ion Agaci
19 Bujor Gheorghe Coșleț
20 Bujor Valentina Agaci
21 Bujor Gheorghe Crețu
22 Bujor Nicolae Chifeac
23 Buțeni Ion Harbuz
24 Buțeni Tudor Agaci
25 Buțeni Anatolie Postolachi
26 Buțeni Alexandru Sîrbu
27 Caracui Anatolie Dubceac
28 Caracui Anatolie Popușoi
29 Caracui Vasile Chironda
30 Caracui Mihail Conovalciuc
31 Călmățui Constantin Sandu
32 Călmățui Efim Varzari
33 Călmățui Constantin Corja
34 Cărpineni Ion Cărpineanu
35 Cărpineni Iurie Vintilă
36 Cărpineni Ștefan Decuseară
37 Cărpineni Vasile Stropșa
38 Cărpineni Alexandru Spataru
39 Cățeleni Petru Cozlan
40 Cățeleni Trifan Gavajuc
41 Cioara Ion Gherela
42 Cioara Elena Lambos
43 Cioara Mihail Păpușă
44 Cioara Tudor Pușcaș
45 Ciuciuleni Gheorghe Grigoraș
46 Ciuciuleni Mariana Bezer
47 Ciuciuleni Ion Pojoga
48 Ciuciuleni Nicolae Pagu
49 Ciuciuleni Tudor Cojocaru
50 Cotul Morii Mihail Merzîncu
51 Cotul Morii Lucica Guștiuc
52 Cotul Morii Nicolae Boziac
53 Cotul Morii Ion Garabadji
54 Crasnoarmeiscoe Alexandru Todoseiciuc
55 Crasnoarmeiscoe Serghei Șova
56 Crasnoarmeiscoe Vasilii Maidanschi
57 Crasnoarmeiscoe Grigore Levinschi
58 Dancu Vladimir Pretuleac
59 Dancu Maria Gosav
60 Drăgușenii Noi Petru Gonța
61 Drăgușenii Noi Daria Gonța
62 Drăgușenii Noi Nicolae Gonța
63 Drăgușenii Noi Victor Botnari
64 Fîrlădeni Pavel Barbos
65 Fîrlădeni Tamara Ungureanu
66 Fîrlădeni Ion Cociorvă
67 Fundul Galbenei Toma Didilică
68 Fundul Galbenei Valentin Erhan
69 Fundul Galbenei Efimia Erhan
70 Fundul Galbenei Valentin Bodișteanu
71 Fundul Galbenei Grigore Breahnă
72 Ivanovca Simion Cichirca
73 Ivanovca Galina Coica
74 Ivanovca Ludmila Sandu
75 Lăpușna Ion Chiosa
76 Lăpușna Ion Bubuioc
77 Lăpușna Gheorghe Chirilă
78 Lăpușna Nicolae Bîta
79 Lăpușna Vasile Bubuioc
80 Leușeni Grigore Gheorghiu
81 Leușeni Ion Dragan
82 Leușeni Octavian Buță
83 Leușeni Ion Bujeac
84 Leușeni Mihai Zghiban
85 Logănești Valentin Danu
86 Logănești Tudor Sîrbu
87 Logănești Vasile Secu
88 Logănești Melinte Moraru
89 Mereșeni Tatiana Buruiană
90 Mereșeni Petru Roșculeț
91 Mereșeni Constantin Pascal
92 Mereșeni Anatolie Leon
93 Mingir Ilie Chițanu
94 Mingir Haralambie Lazăr
95 Mingir Gheorghe Gribencea
96 Mingir Mihail Munteanu
97 Mirești Victor Sinogaci
98 Mirești Nicolae Vrancea
99 Mirești Leonid Tentiuc
100 Mirești Mihail Trofim
101 Mirești Viorica Beșliu
102 Negrea Ștefan Mangîr
103 Negrea Nicolae Țigănaș
104 Nemțeni Dumitru Cambur
105 Nemțeni Maria Ghițu
106 Nemțeni Gheorghe Filipschi
107 Nemțeni Gheorghe Mardare
108 Nemțeni Iacob Bozianu
109 Nemțeni Timofei Butnaru
110 Obileni Alexei Dimitriu
111 Obileni Vladimir Boieșu
112 Obileni Pavel Butnaru
113 Obileni Petru Roșca
114 Onești Iurie Rotaru
115 Onești Sergiu Dumbravă
116 Onești Valentina Doronceanu
117 Onești Arcadie Șved
118 Onești Ilie Furtună
119 Pașcani Eugeniu Stropșa
120 Pașcani Nicolae Andronic
121 Pașcani Constantin Curnic
122 Pervomaiscoe Victor Maxim
123 Pervomaiscoe Vasile Alexandru
124 Pervomaiscoe Mihail Suruceanu
125 Pervomaiscoe Mihail Mateciuc
126 Pogănești Vitalie Rachițanu
127 Pogănești Anastasia Hatmanu
128 Pogănești Vasile Țenu
129 Sărata-Galbenă Mihail Lozovoi
130 Sărata-Galbenă Ștefan Vlas
131 Sărata-Galbenă Nicolae Vlas
132 Secăreni Gheorghe Cojocaru
133 Secăreni Vladimir Voloceai
134 Sofia Ion Mîrza
135 Sofia Vera Sava
136 Sofia Ion Rusu
137 Sofia Leonid Cibotari
138 Sofia Marian Rotaru
139 Stolniceni Sergiu Sîrbu
140 Stolniceni Maria Manic
141 Stolniceni Ion Moraru
142 Stolniceni Nicolae Sanduleac
143 Stolniceni Neofit Cebotari
144 Șipoteni Nicolae Moroz
145 Șipoteni Vera Olaru
146 Șipoteni Stepanida Dimitriu
147 Șipoteni Andrei Barbaian
148 Voinescu Serghei Rotaru
149 Voinescu Valentin Moldoveanu
150 Voinescu Constantin IaconiS-au născut în raionul Hîncești

Petru Corduneanu  Chiril Gaburici  Silvia Radu  Vasilii Șova  Igor Vremea