Guvernul Ion Chicu

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019, fiind susținut de 62 de deputați ai fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și Partidului Democrat din Moldova. Cele două formațiuni politice și-au oficiat parteneriatul politic la 16 martie 2020 prin crearea Platformei Social-Democrate pentru Moldova, iar drept rezultat componența inițială a Guvernului a fost modificată, Partidului Democrat revenindu-i cinci portofolii ministeriale.

Cabinetul de miniștri

 1 
Ion Chicu
Ion Chicu
economist
Prim-ministru
2
Sergiu Pușcuța
Sergiu Pușcuța
economist
Viceprim-ministru, ministru al finanțelor
3
Cristina Lesnic
Cristina Lesnic
jurist
Viceprim-ministru pentru reintegrare PDM
4
Sergiu Railean
Sergiu Railean
economist
Ministru al economiei și infrastructurii PDM
5
Pavel Voicu
Pavel Voicu
jurist
Ministru al afacerilor interne
6
Fadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi
jurist
Ministru al justiției
7
Oleg Țulea
Oleg Țulea
științe politice
Ministru al afacerilor externe și integrării europene PDM
8
Alexandru Pînzari
Alexandru Pînzari
jurist
Ministru al apărării
9
Igor Șarov
Igor Șarov
istoric
Ministru al educației, culturii și cercetării PDM
10
Viorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu
jurist
Ministru al sănătății, muncii și protecției sociale
11
Ion Perju
Ion Perju
economist
Ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
12
Irina Vlah
Irina Vlah
jurist
Guvernator al Găgăuziei

Componența inițială

 1 
Ion Chicu
Ion Chicu Prim-ministru
2
Sergiu Pușcuța
Sergiu Pușcuța Viceprim-ministru, ministru al finanțelor
3
Alexandru Flenchea
Alexandru Flenchea Viceprim-ministru pentru reintegrare
4
Anatol Usatîi
Anatol Usatîi Ministru al economiei și infrastructurii
5
Pavel Voicu
Pavel Voicu Ministru al afacerilor interne
6
Fadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi Ministru al justiției
7
Aureliu Ciocoi
Aureliu Ciocoi Ministru al afacerilor externe și integrării europene
8
Victor Gaiciuc
Victor Gaiciuc Ministru al apărării
9
Corneliu Popovici
Corneliu Popovici Ministru al educației, culturii și cercetării
10
Viorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu Ministru al sănătății, muncii și protecției sociale
11
Ion Perju
Ion Perju Ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
12
Irina Vlah
Irina Vlah Guvernator al Găgăuziei

Modificări componență

Anul 2020

16 martie 2020
Alexandru Flenchea
Anatol Usatîi
Aureliu Ciocoi
Victor Gaiciuc
Corneliu Popovici
Cristina Lesnic Viceprim-ministru pentru reintegrare
Sergiu Railean Ministru al economiei și infrastructurii
Oleg Țulea Ministru al afacerilor externe și integrării europene
Alexandru Pînzari Ministru al apărării
Igor Șarov Ministru al educației, culturii și cercetării

Rapoarte de activitate

Raport privind implementarea obiectivelor imediate ale Programului de activitate al Guvernului  arhivat
21 februarie 2020

Rapoartele ministerelor (100 de zile)

14 noiembrie 2019 – 22 februarie 2020

Informație despre rezultatele activității Guvernului pentru primele 100 de zile

21 februarie 2020
Informație despre rezultatele activității Guvernului pentru primele 100 zile

Prim-ministru Chicu a comunicat cu presa în sala de conferințe a Parlamentului, după ce un grup de parlamentari a blocat tribuna.

Premierul a menționat că inițiativa de a informa Parlamentul despre rezultatele primelor 100 de zile de activitate a Cabinetului Chicu a venit de la Guvern. Executivul a încheiat anul 2019 cu un deficit bugetar de 2,4 p.p. și a redus datoria publică față de PIB cu 1,9 p.p. Pentru anul 2020 sunt planificate investiții publice de cca 7 miliarde în infrastructură, cu precădere în construcția drumurilor, menite să crească nivelul de viață și să determine crearea platformelor industriale în toate raioanele țării.

Ion Chicu a vorbit despre condamnările RM de către CEDO și costurile derivate și a declarat că responsabilitatea pentru aceste costuri trebuie să fie transferată în sarcina magistraților.

Șeful Executivului a vorbit despre efectele conflictelor politice ce acutizează scindarea societății și afectează intențiile investiționale. Tensiunea publică generată de conflicte este unul din factorii hotărâtori ce compromit intenția tinerilor de a trăi în Republica Moldova.

Ion Chicu a răspuns la întrebările reprezentanților mass-media referitoare la eficiența unor membri ai Guvernului, moratoriul aplicării legii dobândirii cetățeniei în schimbul investițiilor, folosirea eficientă a resurselor de apă și altele.

// gov.md  arhivat

Discursuri

Adresarea Președintelui Republicii Moldova în legătură cu învestirea Guvernului Chicu

14 noiembrie 2019

Stimate Domnule Prim-Ministru,
Stimați miniștri,

Adresarea lui Igor Dodon în legătură cu învestirea Guvernului Chicu

Vreau să vă felicit pentru votul de încredere pe care l-ați obținut astăzi[1] și să vă doresc succes în preluarea acestui mandat de înaltă responsabilitate.

Cunoașteți foarte bine starea actuală a lucrurilor și știți la fel de bine în ce condiții de criză preluați guvernarea: după 5 luni de improvizații si ineficiență totală a Guvernului, 5 luni în care executivul a mers, mai mult, în direcție opusă față de nevoile cetățenilor. Aș vrea ca odată cu preluarea mandatului să se termine cu asemenea improvizații și să se înceapă imediat munca în folosul oamenilor.

Guvernul votat astăzi se constituie, în realitate, pe o platformă social-economică în jurul căreia s-au unit un număr mare de deputați, și nu pe o majoritate politică. Aveți cea mai mare susținere. Sunteți Guvernul învestit cu cele mai multe voturi, după anul 2001 (pentru acest guvern au votat 62 de deputați), dar și cu cea mai înaltă responsabilitate.

Vreau să vă atenționez că nu aveți în spate o majoritate politică și nici o alianță politică de guvernare, dar aveți o platformă social-economică care vă susține în Parlament. Ați fost votați nu pe baza unor afinități politice, ci ați primit un mandat care se limitează exclusiv la un singur aspect: soluționarea problemelor cetățenilor. Aveți tot sprijinul meu și cu siguranță al celor care v-au votat astăzi în Parlament, atâta timp cât veți da dovadă de eficiență.

Voi prezenta în continuare așteptările mele față de fiecare dintre dumneavoastră, bazate exact pe doleanțele oamenilor, așteptări pe care le-am materializat și prin câteva inițiative prezidențiale cu caracter sociale, depuse în Parlament, și care sper să fie votate în termenul cel mai scurt. La modul practic, vă înaintez o foaie de parcurs în baza căreia sper să resimțim cât mai curând schimbări în bine.

 1. Creșterea veniturilor cetățenilor. Cu toții înțelegem că bugetul actual nu permite salarii și pensii mari pentru cetățeni, dar daca este bine administrat pot fi găsite soluții pentru o creștere treptată a veniturilor, pentru protejarea categoriilor social dezavantajate. Să demonstrați că vă pasă de oameni, că aveți o politică socială simplă, adecvată realităților din țară. În ce privește pensionarii, cred ca ar fi de mare ajutor pentru ei indexarea de două ori pe an a pensiilor și nu una ca până acum.
 1. Tarifele și prețurile sunt o povară considerabilă pentru oameni. Sunt situații în care se impune în mod justificat creșterea acestora, dar, în același timp, sunt situații în care acestea sunt mărite în mod artificial și fals, care au în spate diferite scheme frauduloase sau incompetența unor instituții. De aceea solicit să analizați profund domeniul și să luați cât mai rapid măsuri pentru stoparea abuzurilor. Aici mă refer la desființarea monopolurilor, care duc la formarea abuzivă a prețurilor, stoparea contrabandei și altor fenomene pe marginea cărora urmează să colaborați și cu instituțiile de drept. Vă rog să rețineți ca oamenii manifestă interes și îngrijorare deosebite față de acest domeniu. Ei așteaptă soluții.
 1. Securitatea cetățenilor este la un nivel foarte scăzut. Ne confruntam cu o creștere alarmantă a criminalității. Zilnic, pe străzi, în accidente, mor oameni. Din cauza modului deficitar în care a fost gestionată activitatea Ministerului Afacerilor Interne avem un haos pe segmentul siguranței cetățenilor. Și nu polițiștii sunt de vina, dar modul în care le-a fost organizată activitatea și administrată instituția.
  Domnule ministru de interne, știu ca în MAI sunt oameni capabili și ei așteaptă un ministru care să-și îndeplinească atribuțiile profesionist, nu un show man cum au avut în aceste luni. Totodată, cetățenii vor să simtă că gradul lor de siguranță începe sa crească, să se simtă mai liberi și mai liniștiți în viața de zi cu zi. Aveți o misiune foarte importantă și personal voi ține în vizor activitatea dumneavoastră, fiindcă siguranța cetățenilor mă preocupă în mod prioritar. Va solicit, de asemenea, ca în termen scurt patrulele de carabinieri să revină pe străzi, sa asigure ordinea publică, oamenii să se simtă în siguranță.
 1. Corupția, abuzurile, inechitatea sunt fenomene dintr-un alt domeniu la fel de important, legat de modul în care se face justiție în Republica Moldova. Aici vă revine practic una din cele mai dificile sarcini: de a face reformele necesare în justiție pentru a stopa dezastrul care afectează toate domeniile. S-a vorbit mult în ultimii ani, și chiar în ultimele 5 luni, despre reformarea sistemului justiției. Doar s-a vorbit, ATÎT. Asta e și problema guvernărilor noastre de până acum, ca toate au vorbit mult si nu au făcut nimic. Cei care au condus Guvernul în ultimele 5 luni au mers pe aceeași cale, au elaborat documente care nici măcar nu au corespuns bunelor practici internaționale și Moldova a primit critici dure din partea Comisiei de la Veneția.
  Domnule ministru al justiției, vă solicit ca de urgență să revizuiți proiectul de reformare a justiției, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, vă rog pe toți cei din Guvern sa învățați din greșelile comise în aceste 5 luni și să nu mai avem astfel de erori în organizarea concursurilor pentru funcții importante, erori care au afectat grav imaginea si credibilitatea Guvernului, atât în plan intern, cat si in cel extern. Vă încurajez de asemenea să colaborați cu partenerii externi care sunt gata sa ajute cu expertiza in reformarea justiției, dar si cu experții din societatea civilă. Aceasta reforma trebuie sa fie una din prioritățile de baza ale guvernării dumneavoastră, fiindcă fără o reformă reală a justiției nu veți putea obține rezultate pe termen lung nici în alte domenii, nu veți stopa fărădelegile din tară și toata munca va fi în zadar. Însă reforma nu trebuie făcută la televizor, prin show-uri, ci doar lucrând la implementarea ei efectivă. Cetățenii au nevoie nu de justiție televizată, dar de o justiție corectă.
  In același timp, dosarele de rezonanta și ilegalitățile constate trebuie duse până la capăt, iar cei care au organizat scheme frauduloase si au prejudiciat bugetul de stat trebuie să meargă la pușcărie.
 1. Educația si serviciile medicale. O preocupare permanentă a acestui Guvern trebuie să fie calitatea educației și calitatea serviciilor medicale. O țară se poate mândri, mai întâi de toate, prin performanța copiilor și prin sănătatea cetățenilor, iar în acest sens noua guvernare trebuie să ofere cele mai bune soluții și condiții pentru oameni, inclusiv salarii majorate. Dacă este nevoie de reforme în aceste domenii, vă rog să fie reforme pentru oameni, astfel încât ei să poată beneficia de fiecare decizie a ministerelor educației și sănătății, fără a suferi cum s-a întâmplat sub alte Guverne, care închideau abuziv școli și spitale.
 1. Calitatea drumurilor este un alt subiect care trebuie să fie inclus în prioritățile dvs. de bază. Drumurile rele din țară afectează nu doar confortul cetățenilor, dar și siguranța lor. Iată de ce solicit să tratați această prioritate ca pe una de siguranță națională. În ultimele luni nu s-a făcut practic nimic în privința îmbunătățirii calității drumurilor, ceea ce e foarte grav. Aveți termen de doua-trei luni ca să finalizați tot ce ține de documentație și proceduri necesare, iar odată cu sfârșitul iernii, imediat ce va permite vremea, să demarați procesul de construcție și reparație a drumurilor. Începând cu luna martie, țara trebuie sa devină un adevărat șantier unde se construiesc drumuri, se modernizează infrastructura. Și nu vreau să aud explicații că nu sunt bani. Cunosc foarte bine că avem un buget auster, dar sunteți numiți în funcții ca să găsiți soluții, să gestionați mai eficient bugetul actual și sa-l majorați.
 1. O altă prioritate pe care vreau să o menționez vizează dezvoltarea economică a țării, o atenție sporită fiind acordată creșterii veniturilor, dar și atragerii investițiilor străine. Fără bani nu putem nimic realiza din tot ce am menționat mai sus, dar banii vin doar atunci când avem o economie sănătoasă. Asta înseamnă că trebuie să eliminați evaziunea fiscală și schemele frauduloase din economie, să dezvoltați mediul concurențial, să gestionați eficient banul public. Dacă nu vă ocupați serios de aceste lucruri, guvernarea dvs. nu va putea să obțină performanțele pe care le așteptăm cu toții.
 1. Și un ultim punct în foaia de parcurs pe care v-o înaintez, dar la fel de important ca și celelalte, este promovarea unei politici externe echilibrate și eficiente. Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană rămâne o prioritate, la fel ca și restabilirea relațiilor și parteneriatului strategic cu Federația Rusă și cu SUA. Unii ar putea spune că acest lucru nu este o prioritate a cetățenilor, dar vă asigur că este una chiar foarte importantă, ținând cont că avem atâția cetățeni moldoveni plecați peste tot în lume, și, totodată, avem nevoie de parteneriate externe consolidate pentru a face reformele necesare în țară. Acesta este poate singurul domeniu în care guvernarea precedentă a înregistrat anumite progrese, însă acum trebuie consolidate și mai puternic relațiile cu vecinii noștri România și Ucraina și cu partenerii strategici. Moldova este o țară europeană, dorim să preluăm bunele practici din țările europene dezvoltate și nu doar, în același timp, vrem sa construim un parteneriat mai solid cu vecinii noștri, să lăsam la o parte geopolitica și să ne bazăm în relația cu ei strict pe interesele și nevoile cetățenilor noștri. Am încredere că veți promova această politică externă echilibrată de care să beneficieze toți cetățenii, indiferent dacă sunt plecați la muncă în Rusia sau în Europa, indiferent de viziunile geopolitice. Republica Moldova nu face diferență între partenerii externi. Toți partenerii noștri externi sunt importanți.

Aceasta este foaia de parcurs pe care o propun noului Guvern și pentru care voi acorda tot suportul necesar. Desigur că sunt și alte priorități importante, dar am ținut să le punctez pe cele față de care atât cetățenii, cat și eu, avem cele mai mari așteptări.

Vreau să avertizez Guvernul și fiecare membru în parte că vor fi în funcție atâta timp cât vor înregistra progrese în aceste domenii. Nimeni nu se va putea afla în funcție dacă nu demonstrează eficiență, dat fiind că deja au fost pierdute câteva luni importante și nu ne mai putem permite să așteptăm. Nu aveți timp de acomodare, munca trebuie începută imediat.

Vă asigur că în calitate de Președinte al țării vă voi acorda tot sprijinul necesar dacă veți înregistra progrese semnificative în aceste domenii, dar voi fi și un mare critic și adversar daca nu veți înregistra progrese. Așa cum m-am expus public, de câte ori a fost cazul, în privința fostului guvern, așa voi face și în raport cu noul executiv. Și dacă lucrurile nu vor merge așa cum trebuie, nu voi ezita să vin cu propuneri și să cer schimbările necesare. Acesta este mandatul pe care mi l-au dat cetățenii, să am grijă ca țara să fie guvernată eficient, să fie stabilitate, iar cetățenii să trăiască în pace și siguranță.

Am mare încredere în dvs. Consider că sunteți persoanele potrivite pentru a face față acestei provocări importante.

Domnule Prim-Ministru, domnilor și doamnelor miniștri, vă doresc mult succes. Sunt alăturări de dvs.!

Cu Doamne ajută!!!


Guvernele Republicii Moldova

Druc  Muravschi  Sangheli  Sangheli II  Ciubuc  Ciubuc II  Sturza  Braghiș  Tarlev  Tarlev II  Greceanîi  Greceanîi II  Filat  Filat II  Leancă  Gaburici  Streleț  Filip  Sandu  Chicu