Declarațiile CC în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Versiunea din 5 ianuarie 2022 19:23, autor: Oleg (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic (CC) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului congresulcivic.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

Cuprins

iulie 2021


11 iul

Pentru a doua respirație a Moldovei

Pentru a doua respirație a Moldovei

Astăzi, 11 iulie, Moldovei i-a fost oferită o șansă pentru a doua respirație, a declarat Marc Tkaciuk, candidat la funcția de deputat din partea “Congresului Civic”, care a mers la o secție de votare din Chișinău pentru a-și exercita dreptul la vot la alegerile parlamentare anticipate.

Am votat pentru a doua respirație pentru Moldova. Pentru ca politicienii să se preocupe, în sfârșit, de datoriile lor directe și să înceapă a salva copiii și bătrânii. Pentru noi locuri de muncă, pentru ca Moldova să se transforme într-un loc pentru viață. Am votat pentru dezvoltare, a menționat Marc Tkaciuk.

Vreau ca oamenii care trăiesc aici să se unească pentru că ei nu se contrazic, pentru că toți noi, cu mici excepții, visăm la lucruri foarte simple – pentru ca copiii să trăiască mai bine decât noi, pentru ca părinții noștri să trăiască îndelung, iar noi să ne găsim locul în viață, indiferent câți ani am avea, a conchis Tkaciuk.

Am votat pentru cei care au un plan de acțiuni pentru fiecare zi în următorii patru ani

Am votat pentru cei care au un plan de acțiuni pentru fiecare zi în următorii patru ani

Membrul Comitetului Executiv Politic al “Congresului Civic” Iurie Muntean, primul în lista formațiunii la funcția de deputat, și-a exercitat dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pentru ceea ca Republica Moldova să aibă un viitor previzibil și o înțelegere clară a pașilor care trebuie întreprinși pentru ca țara să nu se scufunde în criză și catastrofă.

Am votat pentru 99% din cetățenii Moldovei, pentru oamenii muncii, pentru bătrâni, pentru femei și copii, pentru speranță, pentru un viitor previzibil, pentru toată țara. Sunt convins că avem viitor, avem un viitor previzibil în condițiile în care la guvernare vor veni oameni care au un plan de acțiuni, care știu cu exactitate ce trebuie să facă în fiecare zi din următorii patru ani, a declarat politicianul.

“Congresul Civic” participă la alegeri cu “Planul celor cinci modernizări”, un document complex de restaurare a funcționalității instituțiilor de stat, oferire a unui ajutor concret celor vulnerabili, stoparea depopulării țării și un răspuns eficient și activ pentru diverse provocări care stau în fața Moldovei.

9 iul

Declarația Congresului Civic în legătură cu tentativa de a micșora numărul de secții de vot pentru cetățenii Moldovei din regiunea transnistreană

Partidul Acțiunii Comune “Congresul Civic” condamnă tentativele politicienilor din ultima zi a campaniei electorale de a revedea decizia privind deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii Moldovei care locuiesc în regiunea transnistreană.

Pe toată durata campaniei electorale chestiunea privind numărul secțiilor de votare a fost una mult mai importantă pentru politicieni, decât cea cu privire la accesul cetățenilor la apă în unul dintre cele mai îndepărtate sate din țară. Toți ca unul pledau pentru faptul ca numărul de secții să fie cât mai mare, iar în ultima zi a campaniei apare decizia precum că numărul secțiilor trebuie micșorat. Principialitatea forțelor proeuropene dispare imediat, ori nu se micșorează numărul secțiilor de vot din Europa de Vest. Imediat pseudo-politicienii realizează că de fapt vor să protejeze drepturile electorale ale locuitorilor din stânga Nistrului, deși până acum nu au avut o asemenea preocupare pentru concetățenii noștri din Europa și SUA.

Concluzia este una – și locuitorii din Transnistria, și concetățenii de peste hotare, chiar și cetățenii rămași aici pentru a supraviețui cu un preț extrem de mare, sunt pentru “oamenii buni” și “stăpânii stataliști” doar o masă electorală insipidă, de care își amintesc doar în ajun de 11 iulie și despre care vor uita în a doua zi după alegeri.

Congresul Civic, fiind singura forță înscrisă în cursa alegerilor parlamentare anticipate pe lista căreia sunt locuitori din regiunea transnistreană, condamnă categoric comportamentul forțelor politice tentativele de a dezbina și mai mult Moldova, de a băga și mai mult zâzanie în societate ale cărora devin nu doar absurde, dar și periculoase.

Alegătorul îi va judeca mai devreme sau mai târziu, dar vor răspunde toți cei care astăzi încearcă cu atâta dârzenie să limiteze drepturile constituționale ale cetățenilor. Politicienilor le place să se plângă pe memoria scurtă a cetățenilor. Aceasta însă le este caracteristică și celor care și-au asumat dreptul de a vorbi din numele statului. Soarta lui Vlad Plahotniuc, din câte se pare, nu i-a învățat nimic nici pe pseudo-proeuropeni, nici pe pseudo-stataliști. Toți ei sunt egali în esența lor – să ajungă la putere cu orice preț. Chiar dacă prețul este dispariția țării și a poporului.

Dacă această haită ascunsă după diverse flaguri și lozinci va răzbate la putere, atunci pronosticul Congresului Civic precum că Moldova mai are la dispoziție 3–5 ani – devine cel de bază. Iar asta nu este o sperietoare electorală despre militari-gay din NATO sau tancurile rusești, ci este un adevăr dur, atunci când în spatele unor pretinse bătălii geopolitice, baronii partidelor puterii uită definitiv că există problemele pensionarilor, mortalitatea în rândul copiilor, îmbolnăvirile în masă, acces la apă și canalizare, acces la servicii medicale sau la cele mai elementare invenții ale civilizației, care în ultimii zece ani pentru Moldova s-au transformat în lux. Rușine! Rușine celor care, în locul rezolvării problemelor cetățenilor Moldovei, continuă să lupte cu concetățenii, să-i împartă în corecți și incorecți. Rușine celor care nu sunt în stare să accepte alegerea constituțională a cetățeanului Moldovei, fiind încrezuți că locul lor e la putere până la ultima suflare.

Congresul Civic condamnă orice tentative de a limita drepturile constituționale ale cetățenilor Moldovei. Congresul Civic îndeamnă alegătorii să nu dea nici un vot celor care, în lipsa capacităților de a procrea, încearcă doar să distrugă pacea fragilă a relațiilor interetnice, pentru a-și ascunde incompetența, limitarea și prostia după sunetul prăbușirii unuia dintre ultimii piloni ai Moldovei.

6 iul

“Striptease ticălos”: Tkaciuk despre luptătorii cu influența străină

Reprezentanții corupți ai puterii din Moldova și elitele au dus țara până la percepția că conducerea străină ar fi un scenariu optimist, iar de asta arată rușinos cei care toată campania electorală luptă neobosit cu influența străină, fiind în neputință de a renunța la executarea voinței politice a altcuiva. Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare membrul comitetului politic executiv al Congresului Civic, Marc Tkaciuk.

Politicianul a menționat că s-au creat condițiile în care o parte din societate este indignată de vizitele ambasadorului SUA pe la instituțiile puterii din țară, iar alții au aceleași senzații în privința ambasadorului Rusiei, iar forțele politice care au ales lupta cu amenințarea străină drept principala tematică a alegerilor nu fac altceva decât să amplifice această senzație. Tkaciuk este convins că tentativa de a impune “agenda influenței străine” nu va avea succes:

Și unii, și alții, în perioada electorală s-au împărțit cu plăcere cu aceste impresii belicoase. Despre Soros-iști, departamentul de stat, agenții FSB, alți “kremlinovici”, “curatori străini” atotprezenți, încercând să transforme asta în principala temă a alegerilor. Cum s-ar spune – tema “n-a prins”. Agenda antiimperialistă nu a fost de rezonanță.

În primul rând, a explicat el, au îndemnat la ea cei care, în perioada pre-electorală au demonstrat o flexibilitate explicabilă caracteristică gutapercii în relațiile cu Vestul și Estul. În al doilea rând, cetățenii nu se mai sperie de abstracții ocupanți NATO sau ruși.

Atât timp cât Moldova este în mâinile unor invadatori mult mai evidenți: judecători, procurori, deputați care-și comercializează mandatele, miniștri și casta neclintită a funcționarilor. Iată aceștia – cu siguranță ne-au săturat. Iar scăpare de ei – niciuna! Iată de ce, amenințarea conducerii externe de foarte mulți este percepută în calitate de ofertă publicitară optimistă, a subliniat candidatul la funcția de deputat.

El a adăugat că, deși suveranitatea este o condiție obligatorie a independenței și trebuie să se afirme în lipsa reprezentanților străini la CEC, Procuratura Generală și alte organe în care astăzi pot fi întâlniți “curatorii externi”, dar merită ca aceasta să fie discutată de cei care în iunie 2019 nu au putut crea o coaliție antioligarhică în Parlament fără participarea lui Dmitri Kozak și solidaritatea țărilor europene?. Merită oare s-o facă pe deștepții cei care au scăpat din strânsoarea șantajului personal, doar grație unei scurte discuții dintre Dereck Hogan și Vladimir Plahotniuc?.

Poziția Congresului Civic este la suprafață. Nu vom spune o vorbă despre conducerea din afară, atât timp cât țara este condusă de cei care își scot fără jenă pantalonii în fața oricui, dar nu și în fața poporului său. Acest striptease ticălos trebuie terminat cât mai curând, a menționat candidatul la funcția de deputat, adăugând că este necesar de a readuce suveranitatea în mâinile poporului moldovenesc, în pofida opunerii evidente.

E cazul să începem a face această misiune importantă. Să țintim și să batem! Să țintim și să nimerim! Totodată, să începem a învăța să prietenim altfel cu partenerii noștri. Fără detalii erotice emoționante. Care ne înjosesc pe toți prin franca lor neactualitate – și pe cei de dreapta, și pe cei de stânga, și pe “curatorii” nenumărați ai Moldovei – de la Washington până la București, de la Berlin până la Moscova, a conchis Marc Tkaciuk.

5 iul

Blocul PCRM-PSRM a renunțat la crearea unui stat social

Partidul Acțiunii Comune “Congresul Civic” rămâne singura forță politică care rămâne ferm pe poziția de a include în noua Constituție caracterul social al statului.

O asemenea stare a lucrurilor a devenit evidentă după ce blocul comuniștilor și socialiștilor și-au făcut publice obligațiunile cu privire la modificarea Legii supreme. Despre caracterul social al statului în aceste obligațiuni nu se spune niciun cuvânt. Statutul social al republicii stabilește prioritatea muncii întregii verticale a instituțiilor publice din Moldova în scopul susținerii unor standarde de viață înalte pentru populație, creșterii rapide a susținerii statului oferite pentru păturile social-vulnerabile, precum și prioritatea dezvoltării unor domenii ca medicina, educația și știința.

În cadrul mitingului desfășurat duminică în Chișinău, blocul comuniștilor și socialiștilor a declarat practic oficial că proclamarea Moldovei ca stat social nu figurează în prioritățile sale. În fapt, obligațiunea PCRM-PSRM a sunat în felul următor:

O nouă Constituție, consultată prin referendum în care va fi stipulat în mod categoric caracterul suveran al țării, identitatea moldovenească a populației majoritare și neutralitatea Republicii Moldova, interzicerea vânzării pământurilor țărilor străine prin articol special în Constituție.

Importanța suveranității și neutralității Moldovei nu este pusă la îndoială, dar acestea sunt și astăzi stipulate în Legea Supremă, dar și în condițiile deținerii puterii totale de către Igor Dodon, așa și n-au fost umplute de conținut.

Legea cu privire la caracterul neutru al țării care ar fi susținut articolul Constituției, coaliția socialiștilor și democraților, în genere a fost anulată în 2020. În “Planul celor cinci modernizări”, elaborat de Congresul Civic și recunoscut de către experți drept cel mai structurat și detaliat program politic, noua Constituție și proclamarea Moldovei drept stat social are un întreg compartiment. În speță, Constituția nu doar va fi discutată cu cetățenii, dar și adoptată în cadrul unui referendum național:

Noua Constituție – este documentul care, pe lângă drepturile și libertățile cunoscute, trebuie să ofere o înțelegere clară a sensului existenței statalității moldovenești, se spune în document.

Aceasta presupune că orientarea de bază a modificărilor constituționale în domeniul politicii sociale vor fi:

 • Recunoașterea asigurării supremației echității sociale și supremației dreptului în calitate de două principii nedespărțite pentru dezvoltarea socială, scopul existenței și dezvoltării statalității moldovenești;
 • Pacea socială, democrația, demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, dezvoltarea liberă a personalității și pluralismul politic nu pot fi separate de accesul egal asigurat de stat al tuturor cetățenilor la realizarea socială, profesională, economică, culturală și înalta calitate a vieții;
 • Stabilirea domeniului sănătății, educației, inovațiilor și securității ecologice a drept scopuri strategice permanente garantate de Constituție și investirii de stat permanente și în creștere;
 • Stabilirea faptului că Venitul Echitabil de Bază este instrumentul permanent al echității sociale în Republica Moldova;
 • Stabilirea faptului că prețul pentru toate serviciile comunale nu poate depăși mărimea minimului social-acceptat.

3 iul

Mii de cetățeni incoruptibili au ieșit la marșul Congresului Civic “Calea dreptății” din Chișinău

Mii de cetățeni incoruptibili au ieșit la marșul Congresului Civic “Calea dreptății” din Chișinău

Sâmbătă, 3 iulie, Partidul Acțiunii Comune “Congresul Civic” a desfășurat o amplă acțiune publică în Chișinău – Marșul celor incoruptibili “Calea dreptății”. Acțiunii s-au alăturat mii de oameni din Capitală și raioanele țării, îngrijorați că hoții și corupții iarăși candidează pentru un loc în Parlament. Asta chiar dacă majoritatea din ei au avut deja șansa de a demonstra că le pasă de dezvoltarea Moldovei și un nivel decent de trai, dar nu au făcut-o. Dimpotrivă, au demonstrat că, sunt gata să “cumpere” rezultatul necesar la alegeri, doar să-și păstreze poziția privilegiată.

În cadrul marșului care s-a desfășurat în partea centrală a orașului, participanții au evoluat de pe o scenă improvizată în remorca unei camionete cu declarații în care au subliniat cât de important este ca în Parlament să ajungă deputați care nu se vând și au responsabilitate față de țară. Marc Tkaciuk, membrul comitetului politic executiv al Congresului Civic a declarat că astăzi căile s-au împărțit între politicienii corupți și cei care nu face comerț cu ceea ce are mai sfânt – cinstea și convingerile:

Dacă vor câștiga cei incoruptibili – înseamnă că vor putea apăra ceea ce avem mai scump: cetățenii și drepturile lor. Dacă vor învinge cei incoruptibili – înseamnă că vom avea tehnologii moderne, școli, spitale, muzee și biblioteci. Dacă vor câștiga cei incoruptibili – înseamnă că vom avea lege și dreptate. Înseamnă că va apărea o țară care nu se vinde. Altfel nu poate fi. Altfel deja a fost. Ajunge! Nu mai cedăm! Noi nu vom capitula. Pentru că noi nu ne vindem!

Lozinca informală a marșului – “Suntem 1,5 oameni”, a răsunat drept un răspuns oferit lui Vladimir Voronin, cu privire la numărul de membri și susținători ai Congresului Civic. Acolo sunt 1,5 oameni și un ginecolog, a spus fostul președinte moldovean în cadrul unei emisiuni televizate.

Ala Reajeva, doctor în științe medicale, medic și candidat la funcția de deputat, care a mers benevol să lupte cu pandemia COVID-19, a spus că anume ea e acel ginecolog care nu merită atenție, despre care spunea Voronin.

În pandemie autoritățile noastre au stat de o parte. Le mulțumim pacienților care ne-au susținut cu cuvintele lor. Statul nostru trebuie să se întoarcă cu fața către popor, să atragă atenția la problemele din domeniul ocrotirii sănătății, educației, științei. Avem o sumedenie de probleme, dar vreau să declar că votul nostru nu se vinde.

Congresul Civic pledează pentru consolidarea puterii civice împotriva elitelor corupte, care au prădat țara storcând-o anual de circa un miliard de euro, în loc ca acesta să ajungă în bugetul țării. Despre aceasta a declarat primul candidat în lista Congresului Civic la alegerile parlamentare, Iurie Muntean.

Moldova aparține unei grupări de ocupanți – judecători, procurori, polițiști, autori ai diverselor scheme. Dar noi suntem o națiune civică unită și unică. Suntem o țară unică și unită – fără o majoritate națională titulară, fără minorități ale unor etnii netitulare. Noi suntem o națiune civică unită și noi nu vindem Moldova.

Ana-Maria Păunescu, originară din Soroca s-a adresat din numele tinerilor către mulțime, atrăgând atenția că doar inechitatea și corupția din țară impune tinerii să părăsească Moldova și doar Congresul Civic își pune drept sarcină să stopeze acest proces, să pedepsească hoții și să întoarcă în țară viața și bunăstarea:

Noi vrem să trăim în Moldova, dar vrem o altă Moldovă! Vrem o țară a posibilităților egale pentru toți. O țară în care toți să putem face ceea ce ne place și să obținem rezultate, indiferent de domeniul ales. O țară adevărată, care există pentru toți cetățenii săi, nu doar pentru o castă de politicieni și copiii lor care circulă prin Chișinău cu BMW-ul părinților. Eu iubesc Moldova și vreau să trăiesc aici. Iată de ce, votul meu, viața mea – toate acestea nu se vând! Tinerii nu se vând!

Congresul Civic declară că nu va renunța la lupta pentru dreptate și dezvoltare, pentru dezrădăcinarea totală a corupției, pentru restaurarea păcii interetnice stabile și egalității, pentru crearea unui stat social în care să nu existe frica pentru ziua de mâine.

iunie 2021


25 iun

Congresul Civic a îndemnat alegătorii să iasă la un Marș al celor incoruptibili

Congresul Civic a îndemnat alegătorii să iasă la un Marș al celor incoruptibili

Partidul Acțiunii Comune “Congresul Civic” a îndemnat alegătorii să le arate politicienilor cine, într-adevăr, este poporul moldovenesc, ce reprezintă și ce așteaptă în rezultatul alegerilor parlamentare anticipate. Cu acest scop, formațiunea intenționează să desfășoare un marș al celor incoruptibili “Calea dreptății” spre Parlamentul Republicii Moldova, pentru a arăta că în această țară există oameni care cred în valorile adevărate – dreptate și onestitate, dragoste și creativitate, cred în valori care nu au preț – deci, nu se vând.

În cadrul unui briefing de presă, membrul comitetului politic executiv al formațiunii Marc Tkaciuk a îndemnat concetățenii să nu le să le mai cânte în strună și să-i compătimească pe reprezentanții partidelor parlamentare – “acești gunoieri-VIP”:

Nu le mai faceți jocul. Nu-i mai compătimiți. Mai ales atunci când ei majorează prețurile, tarifele, vă achită pensii și salarii mizere, atunci când vă preiau să vă închid afacerile, atunci când iau mită în cea mai săracă țară a Europei, când vă iau vouă, copiilor și părinților voștri ultimul sfanț. Atunci când vă distrug cu satisfacție sadică orice speranță sau realizare proprie, tot ceea cu ce vă mândriți sau prețuiți.

Tkaciuk a subliniat că cei din Parlament sunt rupți de realitate și nu cunosc cum trăiește poporul simplu:

Ei vă consideră pe toți vânduți și răzvânduți. Ei nu cred în capacitatea voastră de a procrea, de a face carieră, a crește și atinge noi culmi. Ei nu cred în speranțele voastre. Ei pot doar să investească la infinit în încrederea voastră, în naivitatea și dezarmarea voastră în fața lor. Și în sărăcia voastră garantată. Ei consideră că vă cunosc prețul.

În aceste condiții, Congresul Civic consideră imposibil de a accepta și în continuare situația curentă și îi îndeamnă pe toți cei neindiferenți să participe la protest:

Trebuie să punem capăt acestor practici. Dar nu se va întâmpla de la sine. Nu lăsați lucrurile de azi pe mâine. Doar înțelegem cu toții că “mâine” deja poate să nu mai existe.

Ei trebuie să vadă că cetățenii arată altfel decât și-au imaginat ei. Iar pentru asta, noi cu Dumneavoastră, pur și simplu suntem obligați să ieșim în stradă. Strada este cel mai demn loc pentru un cetățean adevărat, cu spirit civic. Strada este locul în care suntem puternici în fața lor. Este locul solidarității noastre.

O Stradă organizată și centralizată, care adună cetățenii incoruptibili este ceea de ce se tem ei cel mai mult, chiar dacă, până acum, încă nu le-am dovedit-o cu prisosință. Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic propune să ne adunăm cu toții. Pe 3 iulie, la ora 10:00. Să mergem în coloană de la Circ până acolo unde s-au adăpostit clovnii în toți acești ultimi 30 de ani. Eu vorbesc de Parlament, a îndemnat Tkaciuk asigurând, totodată, că noi putem și trebuie să demonstrăm că cetățenii și alegătorii – nu sunt atât de ușuratici precum speră liderii locali să fie. Le vom arăta că putem lupta împreună pentru drepturile noastre. Le vom demonstra că în această țară există oameni care cred în valorile adevărate – dreptate și onestitate, dragoste și creativitate, cred în valori care nu au preț. Deci, nu se vând.

PAS a demonstrat că este indiferent față de alegătorul său

Marc Tkaciuk, membrul comitetului politic executiv al Congresului Civic, a declarat în cadrul unui briefing de presă, că membrii partidului Maiei Sandu nu au găsit concentrarea necesară pentru a accepta invitația formațiunii de a participa la o rundă de dezbateri, fără regulament și fără cronometrare:

Am propus PAS să încălcăm împreună acest mers vulgar, primitiv și ofensator pentru alegători al campaniei electorale. Am propus formațiunii să luăm în derâdere și să deturnăm acest scenariu obișnuit al alegerilor moldovenești și al așa-numitelor dezbateri, atunci când polemicile coboară la nivelul discuției cu privire la culoarea lenjeriei intime a oponentului.

Dezbaterile presupuneau analizarea celor mai stringente chestiuni – de la economie la corupție, de la depopularea masivă a țării, lipsa locurilor de muncă, degradarea nivelului educației, până la iminența unei catastrofe ecologice în țara noastră. “Catastrofă trecută sub tăcere de întreaga clasă politică”.

Am prezentat un șir de exemple evidente de nocivitate a programului PAS și am înaintat deschis contraargumentele noastre, a menționat Tkaciuk, constatând că PAS nu a găsit forțele necesare să ofere un răspuns în decursul celor două zile date pentru a lua o decizie.

Acest partid a comis o gafă de neiertat. Vor trece câteva luni și nu va rămâne nimic din această aroganță. La fel ca și în cazul acestui element al cultului religios de astăzi – ratingul acestei formațiuni, a prevenit candidatul la funcția de deputat, adăugând că PAS a demonstrat nu că ar fi indiferentă față de dezbaterile cu oponenții. Formațiunea este indiferentă față de alegător. Întâi de toate față de alegător.

Politicianul a explicat că oponenții Congresului Civic au avut o șansă excelentă de a-și apăra poziția și a demonstra fezabilitatea promisiunilor lor.

Să arătați și demonstrați întregului popor că, într-adevăr, ați gândit înainte de a le semăna cu generozitate la stânga și la dreapta. Ați avut șansa de a arăta că înțelegeți corect esența cuvântului “economie”. Că aceasta nu înseamnă doar granturi și împrumuturi, nu înseamnă consum din contul altuia, așa cum reiese din programul vostru, dar în primul rând propria producere. Ați avut șansa de a demonstra că sunteți bârfiți de oponenți, că ei vă distorsionează mesajele.

Vă felicit, domnilor. Ați confirmat cele mai rele bănuieli. Să nu așteptați laude. PAS este partidul unor pitici politici complexați care umblă cu abilitate prin buzunarele colosului local înfrânt al falsului socialism. Colos, prăbușit în exclusivitate sub presiunea propriei coruptibilități și înșelăciuni, nu ca urmare a presiunii spiritului vostru politic, a spus Marc Tkaciuk, menționând că forțele de dreapta au degradat într-atât, încât oamenii cumpătați și conștiincioși din interiorul acestora s-au dovedit a fi ostaticii unor lideri îngâmfați, sociopați, care se tem ca de o confruntare deschisă “ca dracul de tămâie”, se tem de concurență și spiritul de competitivitate.

24 iun

PAS a refuzat să vorbească despre problemele cetățenilor

PAS a refuzat să vorbească despre problemele cetățenilor

Stimați prieteni,

Marțea trecută, la ora 12:00, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic i-a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să desfășoare o rundă de dezbateri de amploare, de nivel național, cu referire la problemele țării.

Am propus PAS să încălcăm împreună acest mers vulgar, primitiv și ofensator pentru alegători al campaniei electorale. Am propus formațiunii să luăm în derâdere și să deturnăm acest scenariu obișnuit al alegerilor moldovenești și al așa-numitelor dezbateri, atunci când polemicile coboară la nivelul discuției cu privire la culoarea lenjeriei intime a oponentului.

Am propus deschis, fără regulament și cronometru, să discutăm problemele reale, de zi cu zi, în viața noastră – de la economie la corupție, de la depopularea masivă a țării, lipsa locurilor de muncă, degradarea nivelului educației, până la iminența unei catastrofe ecologice în țara noastră. Catastrofă trecută sub tăcere de întreaga clasă politică.

Am prezentat un șir de exemple evidente de nocivitate a programului PAS și am adus deschis contraargumentele noastre.

Adresarea noastră a fost distribuită de toată mass-media.

I-am oferit cu bunăvoință Partidului Acțiune și Solidaritate timp pentru a lua o decizie! Tocmai două zile. 48 de ore! Ținând cont de graba campaniei electorale – un termen record. Suficient pentru a-și aduna cumva gândurile.

Acum câteva minute, la 12:00, acest termen a expirat.

PAS a tăcut cu aroganță.

E și de înțeles de ce. Dar, așa ori altfel, acest partid a comis o gafă de neiertat. Vor trece câteva luni și nu va rămâne nimic din această aroganță. La fel ca și în cazul acestui element al cultului religios de astăzi – ratingul acestei formațiuni.

Astăzi PAS ne-a demonstrat nu că ar fi indiferentă față de dezbaterile cu oponenții. Ea este indiferentă față de alegător. Întâi de toate față de alegător.

Voi, domnilor, ați avut o șansă grozavă de a vă apăra deschis și de a demonstra fezabilitatea promisiunilor voastre. Să arătați și demonstrați întregului popor că, într-adevăr, ați gândit înainte de a le semăna cu generozitate la stânga și la dreapta.

Ați avut șansa de a arăta că înțelegeți corect esența cuvântului “economie”. Că aceasta nu înseamnă doar granturi și împrumuturi, nu înseamnă consum din contul altuia, așa cum reiese din programul vostru, dar în primul rând propria producere.

Ați avut șansa de a demonstra că sunteți bârfiți de oponenți, că ei vă distorsionează mesajele. Atunci când, de exemplu, vă învinuiesc că scuipați pe modalitățile și stimulentele care i-ar aduce înapoi pe cei plecați peste hotare sau crearea noilor locuri de muncă în Moldova. Sau, de exemplu, spun că toate gândurile voastre sunt îndreptate spre stimularea și mai masivă a plecării cetățenilor din țară.

Vă felicit, domnilor. Ați confirmat cele mai rele bănuieli.

Să nu așteptați laude. PAS este partidul unor pitici politici complexați care umblă cu abilitate prin buzunarele colosului local înfrânt al falsului socialism. Colos, prăbușit în exclusivitate sub presiunea propriei coruptibilități și înșelăciuni, nu ca urmare a presiunii spiritului vostru politic.

Personal, îmi este extrem de incomod să exprim aceste expresii exacte. Printre politicienii cunoscuți ai PAS sunt și oameni cumpătați și conștiincioși. Dar ei s-au dovedit a fi ostaticii unor lideri îngâmfați, sociopați, care se tem ca de o confruntare deschisă “ca dracul de tămâie”, se tem de concurență și spiritul de competitivitate.

E timpul să învățați a vorbi, a demonstra și apăra propria opinie. În noul Parlament nu veți mai avea parte de victorii ușoare. Viitorul Parlament nu va mai fi un loc al înțelegerilor secrete. Va fi cazul să luptați “la sânge”, dar cel mai important – să încordați creierul.

Ne pare rău. Așa a ieșit.

Din păcate, disprețul și neîncrederea față de oameni, alegători – rămâne a fi linia principală și definitorie a campaniei electorale. Lipsa celor mai mici semne de compasiune față de poporul sărman rămâne a fi semnătura distinctivă a majorității partidelor.

Din câte se pare, liderii partidelor politice au aflat despre activitatea politică singurul lucru care îi exaltează – faptul că “Politica este murdară”! Este lozinca cu care au intrat în aceste alegeri și au organizat un adevărat festival al împroșcatului cu zoi de selecție.

Priviți cu câtă plăcere formațiunile se implică în acest joc distractiv al porcului în grămada de bălegar. La fel cum, în timpul Octoberfest-ului oamenii beau până fac pe ei, în timpul alegerilor, politicienii moldoveni le propun tuturor să se ungă benevol cu rahat. Cu rahatul lor.

Știți, domnilor, Politica nu e nici pe departe o treabă murdară. Mai ales atunci când în joc este soarta a milioane de oameni. Pur și simplu, porcul mereu găsește glod. Iar scrutinul parlamentar nu e nici locul, nici timpul potrivit pentru asemenea căutări.

Stimați alegători, ajunge să le mai cântați în strună și să-i compătimiți pe acești gunoieri-VIP.

Nu le mai faceți jocul. Nu-i mai compătimiți. Mai ales atunci când ei majorează prețurile, tarifele, vă achită pensii și salarii mizere, atunci când vă preiau să vă închid afacerile, atunci când iau mită în cea mai săracă țară a Europei, când vă iau vouă, copiilor și părinților voștri ultimul sfanț. Atunci când vă distrug cu satisfacție sadică orice speranță sau realizare proprie, tot ceea cu ce vă mândriți sau prețuiți.

Ei vă consideră pe toți vânduți și răzvânduți. Ei nu cred în capacitatea voastră de a procrea, de a face carieră, a crește și atinge noi culmi. Ei nu cred în speranțele voastre. Ei pot doar să investească la infinit în încrederea voastră, în naivitatea și dezarmarea voastră în fața lor. Și în sărăcia voastră garantată.

Ei consideră că vă cunosc prețul.

Stimați prieteni, trebuie să punem capăt acestor practici. Dar nu se va întâmpla de la sine. Nu lăsați lucrurile de azi pe mâine. Doar înțelegem cu toții că “mâine” deja poate să nu mai existe.

Ei trebuie să vadă că cetățenii arată altfel decât și-au imaginat ei. Iar pentru asta, noi cu Dumneavoastră, pur și simplu suntem obligați să ieșim în stradă.

Strada este cel mai demn loc pentru un cetățean adevărat, cu spirit civic. Strada este locul în care suntem puternici în fața lor. Este locul solidarității noastre.

O Stradă organizată și centralizată, care adună cetățenii incoruptibili este ceea de ce se tem ei cel mai mult, chiar dacă, până acum, încă nu le-am dovedit-o cu prisosință.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic propune să ne adunăm cu toții. Pe 3 iulie, la ora 10:00. Să mergem în coloană de la Circ până acolo unde s-au adăpostit clovnii în toți acești ultimi 30 de ani. Eu vorbesc de Parlament.

Noi putem și trebuie să demonstrăm că cetățenii și alegătorii – nu sunt atât de ușuratici precum speră liderii locali să fie.

Le vom arăta că putem lupta împreună pentru drepturile noastre.

Le vom demonstra că în această țară există oameni care cred în valorile adevărate – dreptate și onestitate, dragoste și creativitate, cred în valori care nu au preț. Deci, nu se vând.

Marșul celor incoruptibili – Calea dreptății, așa ne propunem să numim acest prim eveniment semnificativ al acestor alegeri.

Fie ca aceasta să servească drept început al unei alegeri corecte între demnitate și zeci de ani de umilință. Începutul triumfului sincerității și integrității noastre civice.

23 iun

Congresul Civic a pregătit un plan extins al “celor cinci modernizări”

Congresul Civic a pregătit un plan extins al “celor cinci modernizări”

Partidul Acțiunii Comune “Congresul Civic” a prezentat versiunea extinsă și actualizată a “Planului celor cinci modernizări” – document care prevede pașii ieșirii Moldovei din criză, bazat pe cifre, abordare științifică și fapte.

Versiunea pilot a tiparului documentului a fost prezentată de Iurie Muntean în cadrul unui briefing susținut marți, menționând că aceasta este o lucrare științifică despre restabilirea Moldovei și modernizarea ulterioară a acesteia. Planul nu conține lozinci sau promisiuni de neîndeplinit, esența cărora este de a sta și aștepta ajutorul “de sus” sau din afară.

Congresul Civic nu strică aerul cu cifre umflate și promisiuni deșarte precum că “ar fi bine dacă…”. Partidul Acțiunii Comune prezintă un plan strict și armonios despre cum putem ieși din cercul vicios al crizelor cu o durată de 30 de ani care se perindă în această țară. Planul arată cum zilnic, consecutiv, pas cu pas se poate nu doar de a întoarce poporului moldovenesc puterea, dar și de a face viața omului simplu mai demnă, mai sigură și îmbelșugată.

“Planul celor cinci modernizări” este orientat spre toată țara, toată populația, spre fiecare cetățean, indiferent de apartenența sa etnică, sex, limbă vorbită și, cel mai important, viziunile sale politice. Fiecare om este o verigă importantă a procesului.

Fiecare persoană este demn de a trăi în condiții normale de viață, de a primi un salariu pe măsură, de a avea posibilitatea de dezvoltare, de a-și crea o familie, a crește copii, a fi lipsit de grija îmbătrânirii, îmbolnăvirii și sărăciei.

Sarcina noastră este de a salva Moldova de depopulare, de a stopa emigrația oamenilor din țară, a crea un mediu economic viu, orientat spre dezvoltarea umană durabilă și principiile echității sociale.

“Planul celor cinci modernizări” răspunde la fiecare întrebare de bază privind dezvoltarea țării – ce forțe și în ce domeniu trebuie îndreptate, unde trebuie căutate resursele, cum să controlezi procesul, ce bariere vor apărea și ce efecte politice, sociale sau economice pot apărea în urma realizării fiecăruia dintre pași.

Toate aceste sarcini, scopuri, resurse, rezultate sunt concentrate în cinci straturi complexe, în “cinci modernizări”, în urma implementării cărora Moldova va ocupa un loc demn pe harta Europei, va deveni o punte între Est și Vest, va putea prelua eficient cele mai bune practici de la vecini, de a propune lumii mecanismele sale de dezvoltare, de a atrage investiții străine, de a se transforma dintr-o țară împotmolită în sărăcie, într-un stat dezvoltat cu standarde sociale înalte, drumuri bune, potențial științific înalt, un turism dezvoltat și ecologie pură.

După realizarea “Planului celor cinci modernizări” Moldova nu va mai mima mișcarea interminabilă către un viitor luminos, dar atât de îndepărtat și de neatins. Pentru că, în sfârșit după trei decenii de independență, va veni un prezent luminos și echitabil, în care se va găsi loc pentru fiecare cetățean care își va dori să trăiască și dezvolte alături de prieteni, rude și apropiați.

În sfârșit, va dispărea fenomenul copiilor crescuți în lipsa părinților, plecați peste hotare. Cheltuielile publice vor deveni transparente și adecvate. În, sfârșit cei care, în decursul ultimelor trei decenii au supt toată vlaga țării, vor primi după merite.

În sfârșit, oamenii vor dori să trăiască, creeze, muncească, odihnească în Moldova, iar dacă și vor dori să plece, doar în scopuri turistice și dezvoltării propriei afaceri.

“Planul celor cinci modernizări” este format din 72 de pagini. Un document atât de voluminos a apărut nu din dorința de a face o competiție cu alți oponenți, ci doar din motiv că acesta este singurul document elaborat cu participarea reprezentanților tuturor regiunilor țării și tuturor categoriilor populației. Elaborarea planului a început încă acum 3 ani, fiind preconizat nu pentru alegeri, dar pentru supraviețuirea țării.

Cele cinci modernizări nu au alternativă din simplul motiv că, nicio formațiune nu-și bazează programele pe viziunea oamenilor din localități. Centrul politic mereu a dictat, fără drept de apel, modul în care trebuie să trăiască regiunile, fără măcar să-și aplece urechea către cei vizați. Congresul Civic a evitat această cale greșită.

“Planul celor cinci modernizări” este vocea poporului moldovenesc, a celor care luptă pentru supraviețuire, rezistând forțelor care expulzează oamenii din țară. Este voința celor care sunt gata să lupte pentru bunăstarea Moldovei. Este viziunea celor care nu și-au pierdut credința în oamenii uniți de dragostea pentru casa părintească.

“Planul celor cinci modernizări” este singura ieșire a țării din criza care o înădușă.

22 iun

Dodon a capitulat în fața PAS! Congresul Civic cheamă formațiunea de dreapta la o luptă deschisă de idei

Dodon a capitulat în fața PAS! Congresul Civic cheamă formațiunea de dreapta la o luptă deschisă de idei

În condițiile în care Igor Dodon dă dovadă de smerenie în fața victoriei PAS la alegerile anticipate și propune laș negocieri formațiunii, Congresul Civic cheamă Partidul Acțiune și Solidaritate la dezbateri publice. În cadrul dezbaterilor de idei, Congresul este gata să demonstreze întregii societăți că membrii partidului Maiei Sandu nu au soluții adecvate privind depășirea crizei în care se află Moldova de ani buni.

Evoluând în cadrul unui briefing, membrul comitetului executiv al Congresului Civic, Iurie Muntean a constatat că în Moldova, de ani buni nu avem nici măcar o temă de discuții care ar fi devenit general acceptată. Nicio problemă, pe care politicienii locali, sunt gata nu doar să o înainteze spre dezbateri, dar să și o rezolve. Iată de ce, Partidul Acțiunii Comune este pregătită să pună capăt acestei practici, mai ales în condițiile capitulării anticipate a lui Igor Dodon în fața forțelor de dreapta.

Muntean a menționat că socialiștii, care au format un bloc cu comuniștii, deja “au oferit pe tavă” puterea, renunțând să-și apere pozițiile în fața Partidului Acțiune și Solidaritate:

În primul rând cei care, din toate puterile, încercau să se poziționeze drept apărători ai statalității moldovenești, dar s-au dovedit a fi preocupați doar de imunitatea lor parlamentară. În locul unei lupte publice de idei, Igor Dodon a propus laș negocieri Partidului Acțiune și Solidaritate.

Candidatul la funcția de deputat a mai spus că actualele alegeri demonstrează degradarea totală a politicienilor locali, iar dezbaterile pentru ei sunt certuri mărunte cu elemente compromițătoare murdare, iar astfel nu există nici discuții, nici apărarea propriilor opinii, iar problemele din Moldova sunt privite de parcă am fi într-o Danemarcă prosperă sau într-un Cipru lipsit de griji.

Muntean a enumerat problemele care deja sunt strigătoare la cer și amenință țara nu într-o perspectivă de ani, ci necesită o intervenției iminentă – migrarea și depopularea țării, birocratizarea economiei și lipsa unor salarii decente, ineficiența medicinii și educației, închiderea școlilor și instituțiilor medicale, mortalitatea înaltă în rândul copiilor, paralizarea sistemului de pensii și apropierea, în următorii ani, de momentul în care statul nu va putea asigura achitarea acestora, distrugerea Nistrului și degradarea ecologiei, ruinarea domeniului agriculturii, puterea hoților și bandiților din organele puterii și așa mai departe.

Congresul Civic subliniază că actualii reprezentanți ai forțelor politice parlamentare sunt surzi față de principalele chestiuni ale supraviețuirii poporului moldovenesc, fiind mult mai preocupați de împărțirea funcțiilor și domeniilor de influență, motiv pentru care nu se prea preocupă de problemele țării și rezolvarea acestora.

Candidatul la funcția de deputat a adus și câteva exemple care demonstrează, fără de echivoc, cum programul PAS nu este în stare să răspundă necesităților reale ale cetățenilor: propuneri inadecvate privind majorarea pensiilor, care nici măcar nu acoperă minimul necesar de existență, măsuri pur simbolice privind stimularea creșterii natalității, inițiative fanteziste în domeniul sănătății și educației, fără a lua în calcul criza cadrelor și lipsa resurselor financiare, măsuri mioape și înjumătățite privind stimularea mediului de afaceri etc.

Partidul Acțiunii Comune “Congresul Civic” consideră că cel puțin cazurile enumerate sunt suficiente pentru a înțelege că PAS nu are niciun fel de plan. Acest partid, născut pe eșecurile caricaturizate ale socialiștilor, s-a încrezut în infailibilitatea sa, în dreptul său de a vorbi prostii prin toată țara, fără a primi vreun răspuns pe măsură, a conchis Iurie Muntean, declarând încă odată că Congresul Civic este decis să demonstreze în cadrul dezbaterilor cât de ineficient este programul PAS și de ce, doar “Planul celor cinci modernizări”, elaborat în urma unor discuții ample cu societatea, este singura soluție pentru ieșirea Moldovei din criză. Versiunea reînnoită a planului, discutată și actualizată la întâlnirile cu alegătorii, este accesibilă pe pagina web a Congresului Civic, documentul fiind în continuare deschis pentru propuneri realistice noi din partea cetățenilor și specialiștilor.

Congresul Civic invită Partidul Acțiune și Solidaritate la dezbateri depline și competente privind soarta de mai departe a Republicii Moldova, viitorul său economic, garanțiile sociale, educație, medicină și evitarea unei catastrofe ecologice în regiune. Acestea trebuie să fie anume acele dezbateri pe care le așteaptă țara, cetățenii, indiferent de viziunile lor politice.

Alegerea orei și locului desfășurării acestei confruntări de idei și valori o lăsăm la latitudinea PAS.

Orice tentativă de a evita invitația noastră va fi considerată drept lașitate și înfrângerea PAS. Așteptăm răspunsul Partidului Acțiune și Solidaritate nu mai târziu de 24 iunie 2021, ora 12:00, a prevenit Iurie Muntean.

12 iun

Congresul Civic a organizat la Ocnița marșul pentru un parlament incoruptibil și Moldova echitabilă

Congresul Civic a organizat la Ocnița marșul pentru un parlament incoruptibil și Moldova echitabilă

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic a organizat pe 12 iunie la Ocnița acțiunea de protest “Parlament incoruptibil – o demnitate comună”. La acțiune au participate sute de cetățeni, inclusiv candidații din partea formațiunii politice la funcția de deputat, activiști, susținători, activiști civic și locuitorii orașului.

Participanții acțiunii de protest au scandat “Ajunge cu jaful cinic! Vine Congresul civic!”, “Ocnița!”, «Окнице – жизнь! Окнице – справедливость!» [Echitate pentru Ocnița!], «Вор должен сидеть в тюрьме!» [Hoții la dubă], «Продажным депутатам – пожизненное! Продажным судьям – пожизненное!» [Detenție pe viață pentru deputați corupți! Detenție pe viață pentru judecători corupți], “Ajunge cu jaful cinic! Vine Congresul Civic!”. Activiștii au înmânat orășenilor ziare și i-au familiarizat pe toți doritorii cu programa electorală – “Planul celor cinci modernizări”.

Membrul Comitetului Executiv al partidului, Iurie Muntean, a declarat pentru jurnaliști că Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic este singura formațiune politică care a prezentat un plan bine determinat pentru restabilirea activității normale a activității instituțiilor de stat, a identificat cele mai critice domenii sociale și a propus soluții reale și realizabile, care au fost dezbătute cu reprezentanții tuturor regiunilor din Moldova.

Am ajuns la Ocnița pentru a arăta oamenilor, care trăiesc aici, că ei au posibilitatea de a alege, a declarat Iurie Muntean, care a accentuat că Partidul Acțiunii Comune nu a împărțit cetățenii în susținători și oponenți. Potrivit membrului Comitetului executiv, Planul de acțiuni al partidului este orientat spre îmbunătățirea calității vieții a tuturor cetățenilor ai Moldovei.

Planul celor cinci modernizări și proiecte-ancoră conexe pentru dezvoltarea social-economică vor stimula creșterea locurilor de muncă, dezvoltarea industriei de înaltă tehnologie, dezvoltarea infrastructurii și va atrage investiții. Acesta a fost propus pentru dezbatere tuturor forțelor politice în Moldova, inclusiv partidelor lui Igor Dodon și a Maiei Sandu, care inițial au acceptat propunerea, însă mai târziu au refuzat să discute despre viitorul țării.

Congresul Civic își pune scopul de a lansa activitatea instituțiilor de stat bazată pe principiile transparenței și responsabilității față de societate. La moment, formațiunea politică este prima și singură care a propus implementarea în Moldova venitului de bază garantat pentru pensionari și tinerii. Totodată, Congresul Civic consideră că statul trebuie să investească masiv resursele în medicină, știință și educație, să rezolve urgent problemele ce țin de ecologie, să ofere tuturor cetățenilor acces la apă potabilă, canalizare ș.a.m.d.

Congresul Civic optează pentru întărirea neutralității Moldovei, reieșind din conceptul care presupune că Moldova are doar prieteni și parteneri.

11 iun

Suntem obligați să recreăm o Academie de Științe modernă

Numai o voință politică bine intenționată va transforma Moldova într-un teritoriu al cunoașterii și al progresului.

 1. Revizuirea programelor școlare. Implementarea metodelor pedagogice avansate. Învățământul secundar nu trebuie să dureze mai mult de 10 ani de studiu.
 2. În fiecare raion trebuie să se deschidă o școală profesional-tehnică.
 3. Deschiderea pe teritoriul Republicii Moldova a filialelor celor mai importante universități de rang înalt, așa vor fi atrase echipe internaționale de învățământ.

Suntem obligați să recreăm o Academie de Științe modernă. Statul ar trebui să finanțeze cercetarea și să stimuleze inovarea tehnologică.

8 iun

Poziția Congresului Civic cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate și introducerea votului electronic

Poziția Congresului Civic cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate și introducerea votului electronic

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic este obligat să constate că, pentru majoritatea forțelor politice din Moldova, concetățenii, care locuiesc în străinătate, majoritatea cărora au părăsit țara deloc nu dintr-o viață bună, nu reprezintă decât o resursă electorală de care își amintesc doar înaintea alegerilor.

În goana după putere, majoritatea participanților la cursa preelectorală au uitat, că aceștia sunt oameni vii, care nu și-au găsit un loc în Moldova nici în timpul “istoriei de succes”, nici în vremurile “politicii echilibrate”, nici acum, când, în loc să desfășoare discuții ample pentru dezvoltarea unui plan eficient și realist de sprijin al populației, plan care ar atrage migranții moldoveni acasă, așa-numitul președinte negociază cu parteneri străini despre noi oportunități de plecare din țară.

Înainte de alegerile anticipate, partidele politice trebuie să decidă, ce reprezintă pentru ele migranții moldoveni. Congresul Civic are o poziție fundamentală în acest sens – concetățenii plecați în străinătate, frații și surorile noastre, tații și mamele, fiii și fiicele, rudele îndepărtate și apropiate, prietenii și colegii – toți aceștia trebuie să fie considerați drept parte integrantă a societății moldovene.

Acesta nu este un “electorat paralel”, nu este un mecanism fără suflet, care doar trimite bani în țară. Pentru noi acești compatrioți sunt rezerva umană necesară lansării programului “Cinci modernizări pentru Moldova”. Toți cei, care au părăsit Moldova în trei decenii, dar care se simt cetățeni moldoveni, care se simt parte a națiunii civile moldovenești, indiferent de limba în care vorbesc și cărui grup etnic aparțin, reprezintă o verigă, care leagă statul moldovean de țările vecine, de Rusia, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, țările arabe, China și Japonia. Este vorba de toate acele state, în care concetățenii noștri au obținut succes, au dezvoltat cele mai bune calități pe care le pot și doresc să le aplice în țara natală.

Cei, care au plecat în străinătate au dreptul să participe la alegeri. Dar au și dreptul de a ști adevărul, că nici unul dintre partidele parlamentare actuale, care pretind la monopolul asupra puterii statale, nu au nici plan și nici o viziune despre cum să scoată țara din criză. Nici un partid nu a dorit să participe la discuțiile inițiate de Congresul Civic pentru dezvoltarea unui astfel de plan.

În acest context, nici formațiunile politice de dreapta și nici cele de stânga, care se află în Parlamentul moldovean dizolvat, nu au dreptul moral să vorbească în numele cetățenilor moldoveni, care se află în străinătate. Aceste forțe politice, care reprezintă un trecut deloc atractiv, nu au nici gânduri și nici idei despre modalitatea de a crea locuri de muncă în țară, despre creșterea nivelul de trai, astfel încât întoarcerea cetățenilor în patrie să fie o alegere de necontestat pentru viața lor viitoare.

Cu privire la problema deschiderii secțiilor de votare din străinătate pentru cetățenilor moldoveni, Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic declară:

Unu. Congresul Civic solicită, ca deschiderea numărului de secții de votare în străinătate să pornească de la principiile bunului simț și de la o abordare bazată pe dovezi – acolo unde au existat aglomerații în timpul alegerilor, numărul secțiilor de votare urmează mărit. Desigur, pentru a preveni împărțirea cetățenilor moldoveni în categorii privilegiate și cei supuși interdicției, numărul secțiilor de votare din Federația Rusă ar trebui mărit proporțional.

Doi. Toate formațiunile politice trebuie să renunțe imediat la retorica conform căreia cetățenii moldoveni, care locuiesc în regiunea transnistreană nu au dreptul de a participa la vot. Astfel de declarații pun sub semnul întrebării integritatea teritorială și unitatea statului moldovean și ar trebui privite prin prisma Codului penal.

Trei. Cea mai modernă soluție la problema accesului cetățenilor moldoveni din străinătate la procesul de vot o reprezintă introducerea votului electronic. Faptul că cetățenii noștri încă nu au acces la votul electronic este o rușine pentru reputația tuturor partidelor parlamentare.

Proiectul de lege privind votul electronic și amendamentele la Codul electoral va reprezenta una dintre primele inițiative legislative pe care Congresul Civic le va prezenta noii componențe a Parlamentului.

În acest sens, oferim posibilitatea tuturor partidelor politice, care participă la alegeri să semneze un angajament public de a sprijini această inițiativă, prin care statul moldovean scapă de înșelăciuni și metode primitive, prin care nu se ia în considerare expresia democratică a voinței cetățenilor moldoveni, oriunde aceștia s-ar afla.

Timp de 10 ani numărul profesorilor a scăzut cu 14 mii

Numai o voință politică bine intenționată va transforma Moldova într-un teritoriu al cunoașterii și al progresului.

 1. Revizuirea programelor școlare. Implementarea metodelor pedagogice avansate. Învățământul secundar nu trebuie să dureze mai mult de 10 ani de studiu.
 2. În fiecare raion trebuie să se deschidă o școală profesional-tehnică.
 3. Deschiderea pe teritoriul Republicii Moldova a filialelor celor mai importante universități de rang înalt, așa vor fi atrase echipe internaționale de învățământ.
 4. Suntem obligați să recreăm o Academie de Științe modernă. Statul ar trebui să finanțeze cercetarea și să stimuleze inovarea tehnologică.

7 iun

Socialiștii promovează în viitorul legislativ un partid pro-fascist unionist

Socialiștii promovează în viitorul legislativ un partid pro-fascist unionist

Stimați prieteni,

Briefing-ul nostru on-line este dedicat eventualei nerecunoașteri a alegerilor din 11 iulie 2021. Despre ce este vorba? Atragem atenția asupra unei bombe cu efect întârziat care este plantată conștient în cadrul procesului electoral. Nu vorbim despre subiectul legat de numărul de secții de votare care vor fi deschise în străinătate, număr de la care politicienii au început deja să discute în contradictoriu. A apărut un alt subiect, despre care atât dreapta, cât și cei care se autonumesc stânga politică preferă să tacă.

Unu.
Toată lumea știe că, în ultimii ani, numărul cetățenilor moldoveni care sunt de acord cu distrugerea statalității moldovenești și pledează pentru unirea cu România a crescut dramatic. De la eternul 5–7 la sută la 30–35 la sută.

Toți experții și comentatorii politici înțeleg că acest unionism apărut în Moldova nu datorită patriotismului românesc ori datorită vecinătății cu statul român.

Acest unionism se datorează creșterii exponențiale a sărăciei cetățenilor moldoveni, corupției și trădării autorităților moldovenești.

În același timp, niciunul dintre partidele unioniste moldovenești nu a obținut un succes semnificativ în politica moldovenească. Ceea ce înseamnă că cetățenii moldoveni, în mod evident, nu sunt mândri de unionismul lor și de această trădare a statalității, ci mai degrabă rușinați. Drept urmare, majoritatea voturilor unioniștilor s-au îndreptat către un alt partid care, cel puțin teoretic, se opune sărăciei și corupției la nivel național. Este vorba de PAS, formațiune care, în mesajul adresat alegătorilor, nu se îndepărtează prea mult de indicatorii tradiționali ai unionismului.

Doi.
Cel puțin așa arăta situația până în momentul în care Partidul AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, a intrat în Parlamentul României. Un partid care beneficiază de resurse financiare uriașe. Un partid care se opune deschis maghiarilor, romilor, evreilor, slavilor din România. Este partidul care glorifică criminalii naziști. Un partid care susține în mod deschis eliminarea statului moldovenesc. Partidul, care chiar în Parlamentul României, fără echivocuri și semitonuri, este numit de către alte formațiuni politice ca fiind unul extremist și pro-fascist.

Așa arăta situația până în momentul în care acest partid a fost înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile din Republica Moldova.

Trei.
Toți sociologii știu că, în Republica Moldova, la sfârșitul lunii mai, ratingul acestei formațiuni era de cel mult 0,01%.

Am observat că, de la sfârșitul lunii mai, în spațiul public moldovenesc a început o campanie intensivă de popularizare a acestei formațiuni politice. Am observat cum, o cercetare sociologică a fost difuzată, în ore de maximă audiență, pe canale de televiziune, pe cele mai populare portaluri de știri on-line, pe cele mai notabile publicații citite, iar în această cercetare se arăta că Partidul AUR, care nici măcar nu era înregistrat să participe la alegerile parlamentare, depășește pragul electoral de 5 la sută.

Care este compania sociologică care a realizat acest sondaj de opinie? Care este televiziune de maximă audiență care a difuzat această informație?

Compania iData este compania care a oferit cu generozitate acestui partid fascist, încă necunoscut pe plan local, un rating atât de ridicat. Compania este cunoscută ca fiind una apropiată de Partidul Socialiștilor și de Partidul Șor. Această companie este cea care, în mod regulat, induce în eroare opinia publică și simpatizanții stângii referitor la adevăratele ratinguri de autoritate ale politicienilor moldoveni.

Merită atenție și instituțiile media care au propagat în mod deschis și înfocat pe moștenitorii mareșalului Antonescu. Este vorba de o listă incompletă, dar enumerăm printre aceste instituții: posturile de televiziune – NTV Moldova și Accent TV, publicații – AiF în Moldova și KP în Moldova și un întreg șir de portaluri de internet care deservesc interesele Partidului Socialiștilor.

Pentru a fi corect, la această listă de mass-media ar trebui adăugat ziarul pro-unionist Timpul, cunoscut pentru apropierea lui de Vlad Plahotniuc.

Astfel, constat că Partidul Socialiștilor, ideologii săi, sociologii din dotare și mass-media apropiată acestei formațiuni politice au devenit propagandiști conștienți ai unionismului de cea mai proastă calitate.

În acest moment, socialiștii nu numai că au restricționat accesul partidelor de stânga reale în instituțiile mediatice pe care le dețin dar s-au transformat în complici la creșterea artificială a ratingului și autorității unui partid xenofob.

6 iun

Congresul Civic se deosebește de alte partide pentru că reprezintă întregul popor, nu doar simpatizanții săi

Congresul Civic reprezintă întregul popor, nu doar simpatizanții săi

Viitoarea fracțiune a Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic din Parlament va reprezenta toți cetățenii țării, nu doar pe cei care au votat acest partid. O promisiune în acest sens a fost făcută de către Marc Tkaciuk, membru al comitetului executiv politic al acestui partid, la postul de televiziune NTS.

Tkaciuk a remarcat că specificul situației din Moldova este de așa natură încât în acest moment cetățenii moldoveni sunt obligați să se unească în fața acelorași probleme existente în fiecare regiune și cu care se confruntă fiecare dintre ei, probleme care cu au cunoscut rezolvare timp de trei decenii:

Și în Găgăuzia, și în Briceni, și în Dondușeni, și în Taraclia, există aceleași probleme – sunt din ce în ce mai puțini oameni, există din ce în ce mai puține locuri de muncă, în aer este din ce în ce mai multă dioxină, nu există acces la apă potabilă iar curentul electric trebuie plătit în fiecare lună altfel va fi oprit. Noi venim în fața cetățenilor să aducem soluții la aceste probleme. Și spunem că fie vom rezolva aceste probleme, fie țara va dispărea. Și nu mințim, cu siguranță va fi așa. Iar cetățenii se opresc și ne ascultă, a spus Tkaciuk.

Explicând diferența dintre Congresul Civic și alți concurenți electorali, Tkaciuk a subliniat că mergem în Parlament și spunem că, atunci când intrăm acolo, vom deveni un partid care va oferi acces la platforma parlamentară pentru majoritatea cetățenilor moldoveni. Majorității cetățenilor și nu numai alegătorilor lor! Tuturor! Și celor care au votat pentru alte partide, care s-au speriat de tancuri, de homosexuali ori de alte povești.

Tkaciuk consideră că. în aceste condiții, fiecare alegător trebuie să ia o decizie pentru el însuși – votează pentru trecut sau pentru viitor, votează pentru cei care au rămas în trecut sau votează pentru cei care privesc în viitor și îl înțeleg:

Dacă vrei ca votul tău să conteze, și să nu dispară, dacă te interesează viitorul, atunci votează pentru viitor. Votează pentru cei care înțeleg cum va fi acest viitor, votează pentru cei care poartă responsabilitatea pentru fiecare cuvânt rostit, pentru cei care, prin exemplul lor personal, au arătat că nu sunt de vânzare, nu pot fi cumpărați, și servesc exclusiv doar interesului cetățenilor. Și vorbesc acum despre o listă de 101 persoane din Congresul Civic, a declarat Tkaciuk.

Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic participă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie cu un plan de cinci modernizări pentru restabilirea funcționării statului moldovenesc, care prevede decriminalizarea sistemului politic; consolidarea justiției sociale ca bază pentru dezvoltarea țării; eliminarea corupției economice și a schemelor mafiote, retehnologizarea industriei și adaptarea la piața economică mondială; prioritatea dezvoltării științei prin restaurarea Academiei de Științe și stimularea sistemului de învățământ la toate nivelurile în cooperare cu parteneri străini; implementarea “revoluției verzi”, prin rezolvarea problemelor ecologice de termen lung, accesul oamenilor la apă potabilă și garantarea unui mediu de viață favorabil; stabilitatea regională prin abandonarea logicii confruntării, consolidarea neutralității și contribuția la stabilitatea pe termen lung în sud-estul Europei.

4 iun

Vom bate la ușa fiecăruia

Vom bate la ușa fiecăruia

Activiștii partidului Congresului Civic desfășoară acțiuni electorale în toate localitățile din Republica Moldova.

Doctorul în istorie Marc Tkaciuk și alți candidați la funcția de deputat participă la distribuirea ziarelor în localități. Aceștia combină acțiunea de difuzare a materialelor electorale cu discuții despre principalele probleme cu care se confruntă statul moldovean. Făcând trimitere la acest aspect, Tkaciuk a notat pe rețelele de socializare că doar “Candidații poporului sunt împreună cu poporul!”

“Plimbările pre-electorale” se desfășoară atât în nordul țării, cât și în regiunile centrale și de sud. Activiștii Congresului Civic, înarmați cu ziarul în care este prezentat programul partidului “Cinci modernizări pentru Moldova”, discută cu alegătorii despre rezolvarea cât mai rapidă și mai urgentă și în mod eficient a multiplelor probleme cu care se confruntă statul moldovean.

Interesul real al cetățenilor față de programul propus de Congresul Civic se observă prin rapiditatea cu care stocul de ziare este distribuit. Congresul este luat! Într-o mână – în două limbi!, a remarcat Tkaciuk.

Congresul Civic este singura formațiune politică care a intrat în alegerile parlamentare abordând în alt mod campania electorală: prezintă un program de schimbări fundamentale în societate și nu promisiuni.

Este vorba de cinci modernizări care pot opri și schimba spre bine procesele distructive din țară:

 • avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa și rate exorbitante de cancer și tuberculoză;
 • majoritatea absolută a cetățenilor care locuiesc în afara Chișinăului își obțin existența în condiții de sărăcie extremă, medievală, când venitul este de-abia suficient pentru a se hrăni;
 • avem cele mai inaccesibile prețuri pentru resursele energetice, care nu permit dezvoltarea economiei, a sectorului agricol și a tehnologiilor moderne;
 • sistemul nostru de învățământ alunecă la nivelul școlilor parohiale, iar știința pur și simplu dispare;
 • pandemia a arătat că Moldova nu este un stat în sensul clasic al cuvântului. Cetățenii care plătesc impozite la bugetul de stat de mulți ani nu au primit niciun sprijin. Statul, în cel mai dificil moment, și-a retras sprijinul pentru cetățeni.

Linia de finiș către care se îndreaptă Moldova este aproape și nu este una care să bucure – conform tuturor previziunilor în anul 2025 va avea loc un colaps economic și falimentul sistemului social existent.

Planul celor cinci modernizări elaborat de Congresul Civic este un plan cuprinzător pentru restabilirea funcționării statului moldovenesc, care prevede decriminalizarea sistemului politic; consolidarea justiției sociale ca bază pentru dezvoltarea țării; eliminarea corupției economice și a schemelor mafiote; retehnologizarea industriei și adaptarea la piața economică mondială; prioritatea dezvoltării științei prin restaurarea Academiei de Științe și stimularea sistemului de învățământ la toate nivelurile în cooperare cu parteneri străini; implementarea “revoluției verzi”, prin rezolvarea problemelor ecologice de termen lung, accesul oamenilor la apă potabilă și garantarea unui mediu de viață favorabil; stabilitatea regională prin abandonarea logicii confruntării, consolidarea neutralității și contribuția la stabilitatea pe termen lung în sud-estul Europei.

mai 2021


25 mai

Delegația OSCE a efectuat o vizită oficială la sediul Congresului Civic

Delegația OSCE a efectuat o vizită oficială la sediul Congresului Civic

Reprezentanți ai Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic s-au întâlnit astăzi cu o delegație condusă de Reprezentantul Special al președintelui în exercițiu al OSCE Thomas Mayr-Harting, precum și cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre particularitățile situației preelectorale din Republica Moldova, precum și despre aspecte ale soluționării problemei transnistrene.

Marc Tkaciuk a prezentat pe scurt poziția Congresului Civic cu privire la cele mai acute subiecte ale agendei politice interne – enumerând sărăcia, degradarea socială și economică, comportamentul “banditesc” al elitei politice de guvernământ care a dus la distrugerea instituțiilor democratice din Republica Moldova.

În același timp, Tkaciuk a subliniat, în mod special, că formațiunea politică pe care o reprezintă este departe de problematica geopolitică, exprimându-și regretul că subiectul confruntării dintre Occident și Federația Rusă denaturează încă odată sensul adevărat al procesului electoral din Moldova și distrage atenția electoratului de la problemele reale cu care acesta se confruntă.

Făcând referire la soluționarea diferendului transnistrean, reprezentanții Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic și-au exprimat îngrijorarea extremă cu privire la situația prizonierilor politici din regiunea transnistreană atrăgând atenția la situația liderului comuniștilor transnistreni Oleg Horjan, care se află, pentru al patrulea an, în condiții de detenție extrem de dure.

În același timp, aceștia au comunicat oficialilor OSCE că, alături de alți reprezentanți ai majorității regiunilor Republicii Moldova, pe lista electorală a formațiunii au fost desemnați și candidați din regiunea transnistreană.

Petru Mustea, candidat la funcția de deputat din partea Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, născut în orașul Rîbnița, prezent la această întâlnire a scos în evidență o serie de procese pozitive înregistrate în procesul de apropiere al populației de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest context, Congresul Civic a prezentat o nouă viziune asupra posibilei logici de soluționare a diferendului transnistrean, intitulată “Tiraspol-Chișinău. Mișcare comună către obiective comune”.

22 mai

Toți vorbesc în campanie electorală despre diasporă, noi vom face ca oamenii să se întoarcă acasă

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic nu este indiferent de faptul că cetățenii moldoveni care au plecat la muncă peste hotare sunt amintiți doar atunci când voturile lor sunt necesare la alegeri. Această atitudine incorectă “electorală” față de diaspora a fost remarcată de Iurie Muntean, membru al Comitetului Executiv al “Congresului Civic”, candidat la funcția de deputat parlamentar, în cadrul emisiunii TV “Întreabă Ghețu” de la TV8.

Nu este exclus că cetățenii noștri din străinătate vor determina compoziția viitoarei structuri a Parlamentului ori configurația viitoarei majorități, remarc însă că întreaga clasă politică, concurenți electorali ori participanți la procesele politice, vorbim prea des despre contribuția diasporei la alegerile parlamentare și prea puțin despre propuneri concrete din partea autorităților pentru ca cetățenii noștri să revină acasă, a declarat Iurie Muntean.

Candidatul la funcția de deputat a reamintit că toată lumea ar trebui să știe că 20% dintre cetățenii aflați temporar în străinătate sunt gata să se întoarcă acasă în termen de 24 de ore. 24 de ore! 20 la sută sunt sute de mii de cetățeni moldoveni.

Răspunzând la întrebarea referitoare la contribuția lui personală pentru revenirea în patrie a diasporei moldovenești, Muntean a declarat că în ultimii șapte ani nu a putut face nimic, pentru că a fost perioada în care s-a aflat în opoziție dură față de puterea reprezentantă de Alianța pentru Integrare Europeană și mai apoi față de regimul condus de Vlad Plahotniuc.

Până în 2009 [în calitate de viceministru al economiei] am fost responsabil pentru Programul național de sprijin economic al tinerilor. În cadrul acestui proiect, au fost create 400 de întreprinderi în 400 de localități din țară cu participarea tinerilor. Acesta a fost contribuția mea iar pentru ea îmi asum responsabilitatea, a subliniat politicianul.

Programul schimbărilor fundamentale, așa-numitele cinci modernizări pentru Moldova, elaborat de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, prevede, printre altele, și măsuri pentru stimularea revenirii cetățenilor moldoveni acasă.

Desfășurarea unei afaceri în Moldova ar trebui să fie ușoară, convenabilă și profitabilă. Întreprinderile mici, împreună cu industria, reprezintă coloana vertebrală a economiei unei țări dezvoltate, se arată în blocul economic al programului acestei formațiuni politice, printre alte măsuri destinate oamenilor de afaceri se prevede o perioadă de grație de trei ani pentru noile afaceri.

Potrivit programului economic al partidului, un om de afaceri nu ar trebui să plătească impozite până nu își pune afacerea pe picioare. De asemenea, programul reduce la minimum birocrația și elimină toate certificatele și permisele inutile. Impozitul pe venit în orice domeniu de activitate nu se percepe dacă banii au fost redirecționați către dezvoltarea afacerii, iar întreprinzătorii vor putea accesa credite cu zero la sută de la o bancă cu capitale de stat care va fi creată în mod special.

Economia Moldovei trebuie restartată. Acest lucru trebuie să îl facă însăși cetățenii. Pentru acest restart economic statul trebuie să creeze condiții cât se poate de lejere. Este singura posibilitate de creare și oferire a noi locuri de muncă – vom crea locuri de muncă și îi vom întoarce în țară pe cei care au plecat, este concluzia Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic.

12 mai

Congresul Civic a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Congresul Civic a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

La data de 12 mai a avut loc Comitetul Republican al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic. Chestiunea principală a ordinii de zi a fost întocmirea listei candidaților la funcția de deputat în Parlament, la alegerile parlamentare anticipate.

Lista aprobată include 101 candidați la funcția de deputat. Printre ei se regăsesc economiști, reprezentanți ai societății civile, mediul științific, jurnaliști și publiciști, reprezentanți al Administrației Publice Locale, pedagogi și medici. În jur de 60 la sută din listă sunt reprezentanți regionali. Majoritatea candidaților la funcția de deputat au fost înaintați la recomandarea comitetelor raionale ale Congresului Civic.

Noi participăm la alegerile parlamentare anticipate pentru a schimba situația dezastruoasă spre care se îndreaptă țara noastră. Viitorul Parlament trebuie să rezolve problemele nemijlocit-stringente a cetățenilor țării noastre. Această tendință, cu mare regret, a fost neglijată de foștii deputați în ultimii 10 ani.

Congresul Civic este unica formațiune politică care a reușit să îndrepte vizorul asupra problemelor societății moldoveneștii, precum și să propună Planul de Acțiuni la rezolvarea acestora.

Reamintim că, în vederea dezbaterii Programului celor Cinci Modernizări propus de Congresul Civic, au fost invitați la discuție toate partidele politice din Republica Moldova, însă apelul nu s-a soldat cu vreun răspuns ce ar manifesta un oarecare interes constructiv. Republica Moldova nu mai dispune de timp pentru politicienii care vin la putere în lipsa unui plan concret de acțiuni.

aprilie 2021


29 aprilie

Congresul Civic merge la alegeri. Partidul are un plan

Congresul Civic merge la alegeri. Partidul are un plan

Congresul Civic a fost primul partid care a pledat pentru dizolvarea cât mai rapidă a Parlamentului ales conform sistemului și regulilor lui Vladimir Plahotniuc. Pentru realizarea acestui scop a fost nevoie de doi ani, pierduți totalmente pentru țară.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic salută decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 11 iulie 2021. Cu părere de rău, decizia a fost luată în condițiile unei confruntări dintre niște partide-clanuri, fiecare dintre acestea încălcând legea și nerespectând Constituția de nenumărate ori.

Acest lucru însă nu schimbă esența faptului că Moldova are nevoie de resetare, iar alegerile parlamentare anticipate ne vor permite să scăpăm de acei reprezentanți ai corpului de deputați care simbolizează ferm perioada statului capturat.

Acum este importantă organizarea unor astfel de alegeri care vor permite să fie schimbat realmente programul dezastruos al Republicii Moldova.

Alegerile ar trebui să devină o platformă pentru o competiție de idei și programe pentru viitorul țării și nu o luptă dintre două echipe de lichidatori. Dar niciuna dintre aceste echipe nu are idei pentru viitor.

Ambele partide favorite transpun agenda zilei într-o nouă dezbatere despre alegerea geopolitică a Moldovei, lansând vechile povești de groază despre guvernul mondial, “soros-iști” și iminenta invazie a egalității de gen, pe de o parte și despre tancurile de pe Nistru, pe de altă parte.

Dacă alegerile se vor desfășura în acest sistem de coordonate, în Moldova nu se va schimba nimic. Țara va merge în continuare spre linia de finiș care este deja foarte aproape – este vorba despre anul 2025, când, conform tuturor prognozelor, va avea loc colapsul economic și falimentul social inevitabil.

Clasa politică actuală a devenit un generator de accelerare pe calea către acest “punct de neîntoarcere”. Noi știm cu toții despre ce vorbesc politicienii din Moldova. Și noi toți înțelegem foarte bine că ei nu vorbesc despre ceea ce este mai important:

 • Moldova, ca stat, se deplasează cu o viteză maximă spre stația terminus. Provocările cu care s-a confruntat nu pot fi depășite în cadrul vechii abordări a politicului. În 30 de ani, populația țării s-a redus cu o treime;
 • La noi se înregistrează cel mai înalt nivel al mortalității infantile din Europa și incidențe exorbitante de cancer și tuberculoză;
 • Majoritatea absolută a cetățenilor care trăiesc în afara Chișinăului abia de supraviețuiesc într-o sărăcie aproape medievală, când veniturile abia de le ajung pentru mâncare;
 • La noi sunt cele mai exorbitante prețuri la resursele energetice, care nu permit dezvoltarea economiei, sectorului agrar și tehnologiilor moderne;
 • Sistemul nostru educațional alunecă spre nivelul școlilor parohiale, iar știința pur și simplu dispare;
 • Pandemia a demonstrat că Moldova nu este un stat în sensul clasic al acestui cuvânt. Cetățenii care ani la rând au plătit impozite în bugetul de stat nu au beneficiat de niciun fel de susținere. Statul s-a retras în cel mai dificil moment pentru cetățeni.

Astăzi, Moldova nu are nevoie de o operație estetică pentru o nouă “reformă a sistemului justiției”. Și cu atât mai mult, țara nu are nevoie de o nouă schimbare a plăcuțelor cu nume în sala de ședințe a Parlamentului. Țara are nevoie de schimbări radicale – echitate și modernizare.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD