Raionul Cahul

De la alegeri.md
Versiunea din 5 martie 2021 08:43, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Raionul Cahul)
Salt la: navigare, căutare

Raionul Cahul este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 55 de localități cu o populație totală de 115,4 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 35 de consilieri, și președintele raionului, Sergiu Drangoi, membru al Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este municipiul Cahul, condus de primarul neafiliat politic Nicolae Dandiș.

Raionul Cahul

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Cahul reprezintă circumscripția electorală raională nr. 7. Aici vor fi aleși 35 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 37 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – municipiu, comune și sate din componența raionului Cahul, respectiv, 37 de primari și 427 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 27. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali s-a redus cu patru.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
CI CI
CI CI
PPEM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PLDM PDM
PDM CI
PLDM ACUM
PDM PDM
PLDM CI
PDM PDM
CI CI
PLDM ACUM
PDM PDM
PDM PDM
PSRM CI
PLDM PDM
PLDM PDM
PLDM ACUM
CI CI
PLDM PDM
PLDM CI
PLDM ACUM
PLDM PDM
PLDM PLDM
PDM PDM
CI ACUM
PDM PDM

Raionul Cahul

Lista localităților din raionul Cahul

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Cahul este constituit din 55 de localități, împărțite în 37 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

 • 1 municipiu cu o localitate în componență;
 • 13 comune cu 30 de sate în componență;
 • 23 de sate, care nu aparțin vreunei comune.
municipiul Cahul
satul Alexanderfeld
satul Alexandru Ioan Cuza
satul Andrușul de Jos
satul Andrușul de Sus
satul Badicul Moldovenesc
satul Baurci-Moldoveni
satul Borceag
satul Brînza
satul Bucuria
comuna Burlacu
comuna Burlăceni
comuna Chioselia Mare
satul Cîșlița-Prut
satul Colibași
satul Crihana Veche
comuna Cucoara
comuna Doina
comuna Găvănoasa
satul Giurgiulești
satul Huluboaia
satul Iujnoe
comuna Larga Nouă
comuna Lebedenco
satul Lopățica
satul Lucești
comuna Manta
comuna Moscovei
comuna Pelinei
satul Roșu
satul Slobozia Mare
satul Taraclia de Salcie
comuna Tartaul de Salcie
satul Tătărești
satul Vadul lui Isac
satul Văleni
comuna Zîrnești

Modificări în componența raionului Cahul

20 martie 2003
satul Cotihana Cotihana orașul Cahul
comuna Doina, r-nul Cantemir Doina, Iasnaia Poleana, Rumeanțev comuna Doina
satul Borceag, r-nul Taraclia Borceag satul Borceag
27 aprilie 2007
comuna Bucuria Tudorești comuna Tartaul de Salcie
13 aprilie 2017
orașul Cahul municipiul Cahul

Administrația raionului

Raionul Cahul este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 37 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Cahul, format din 35 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Cahul

Marcel Cenușa, președintele raionului Cahul

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Cahul. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Cahul au fost aleși 35 de consilieri, care reprezintă șapte formațiuni politice. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 4 noiembrie 2019 de Judecătoria Cahul (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 18 noiembrie, odată cu desfășurarea primei ședințe a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 29 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)[4], Marcel Cenușa, în funcția de președinte al raionului Cahul[5]. Pe lângă fracțiunea socialiștilor, pentru candidatura lui Marcel Cenușa au mai votat consilierii Partidului Democrat din Moldova, Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și ai Partidului “Șor”. În total, candidatul PSRM a acumulat voturile a 20 de consilieri.

PSRM

 1. Marcel Cenușa
 2. Natalia Demciucova
 3. Veaceslav Dermenji
 4. Vasili Mihailov
 5. Vera Mincovscaia
 6. Lidia Nița
 7. Evgheni Osadcenco
 8. Nicon Pîslari
 9. Valentina Șevcenco
 10. Valeriu Valachi

PDM

 1. Elena Bacalu
 2. Vladimir Calmîc
 3. Elena Daud
 4. Sergiu Drangoi
 5. Andrian Galaju
 6. Gheorghe Miroșnicenco
 7. Ruslan Nedov
 8. Alexandru Taragan

PCRM

 1. Petru Burlacu

PPȘ

 1. Antonina Belobrova
Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 13
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 10
Partidul Democrat din Moldova 8
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 1
Partidul Liberal Democrat din Moldova 1
Partidul “Șor” 1
Partidul Nostru 1

Lista consilierilor aleși, validată la 4 noiembrie 2019, inclusiv candidații supleanți (). Modificată la 5 ianuarie 2021.
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Nicolae Bunea


Nicolae Dunas


Vasile Grigoriță


Ion Iorga

Ion Groza


Valentin Lungu


Sergiu Maracineanu

Tudor Bragaru


Eugenia Negru-Stoica


Victor Pascal


Olga Rotaru


Tatiana Seredenco


Anna Stoeva


Gheorghe Tabuncic


Sergiu Tutovan

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Dumitru Batîr [6]

Marcel Cenușa


Natalia Demciucova


Veaceslav Dermenji


Vera Mincovscaia


Lidia Nița


Evgheni Osadcenco


Nicon Pîslari


Ivan Stoicev

Valentina Șevcenco


Tamara Susarenco

Vasili Mihailov


Valeriu Valachi

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Constantin Cotruță

Vladimir Calmîc


Sergiu Drangoi


Andrian Galaju


Gheorghe Miroșnicenco


Evghenia Sarsaman

Ruslan Nedov


Denis Saviuc

Elena Bacalu


Alexandru Taragan


Natalia Zarișneac

Elena Daud

PCRM

Petru Burlacu

PLDM

Ion Armanu

PPȘ

Antonina Belobrova

PN

Sergiu Rența

Consilii locale și primari

Cele 55 de localități ale raionului Cahul, inclusiv municipiul-reședință Cahul, sunt administrate de 37 de consilii locale și primari, aleși în urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019.

Tabelul prezintă numărul mandatelor de consilieri locali și primari obținute de concurenții electorali la alegerile din 2019.

Formațiunea Consilieri Primari
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 134 10
Partidul Democrat din Moldova 122 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 113 6
Partidul Liberal Democrat din Moldova 15 0
Partidul Nostru 13 3
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 7 0
Partidul “Șor” 6 1
Partidul Popular European din Moldova 2 0
Candidați independenți 15 6

Din 37 de consilii municipale, comunale și sătești, în 24 există o majoritate absolută formată de o singură formațiune politică. Partidul Democrat din Moldova deține majoritatea în nouă consilii locale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – în opt, iar Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” – în șapte consilii.

Tabelul indică apartenența politică a consilierilor locali la momentul alegerii în anul 2019 și numele actualilor primari ai localităților, inclusiv afilierea politică și numărul de mandate al acestora obținute în cadrul alegerilor locale începând cu anul 1995. În partea stângă sunt marcate localitățile unde în consiliul local o anumită formațiune politică deține majoritatea absolută.

Primăria Primar Afilierea
Cahul CI
Alexanderfeld CI
Alexandru Ioan Cuza ACUM
Andrușul de Jos PSRM
Andrușul de Sus PDM
Badicul Moldovenesc PDM
Baurci-Moldoveni PDM
Borceag PSRM
Brînza ACUM
Bucuria PDM
Burlacu CI
Burlăceni PN
Chioselia Mare PSRM
Cîșlița-Prut PSRM
Colibași CI
Crihana Veche ACUM
Cucoara ACUM
Doina PPȘ
Găvănoasa PDM
Giurgiulești PDM
Huluboaia CI
Iujnoe PDM
Larga Nouă PDM
Lebedenco PSRM
Lopățica PN
Lucești PDM
Manta ACUM
Moscovei PSRM
Pelinei ACUM
Roșu CI
Slobozia Mare ACUM
Taraclia de Salcie ACUM
Tartaul de Salcie PN
Tătărești PDM
Vadul lui Isac ACUM
Văleni ACUM
Zîrnești PDMS-au născut în raionul Cahul

Igor Grosu  Georgeta Mincu