Municipiul Bălți: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 1: Linia 1:
{{Brief|text='''Municipiul Bălți''' este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Alcătuit din <span class="local">[[#Lista localităților din municipiul Bălți|trei localități]]</span> cu o populație totală de {{Cifra|127.2|1}} mii de locuitori, municipiul Bălți este administrat de Consiliul municipal, compus din 35 de consilieri, și primarul Nicolai Grigorișin, membru al Partidului Nostru.}}
+
{{Brief|text='''[[Municipiile Republicii Moldova|Municipiul]] Bălți''' este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Alcătuit din <span class="local">[[#Lista localităților din municipiul Bălți|trei localități]]</span> cu o populație totală de {{Cifra|127.2|1}} mii de locuitori, municipiul Bălți este administrat de Consiliul municipal, compus din 35 de consilieri, și primarul Nicolai Grigorișin, membru al Partidului Nostru.}}
 
<div class="col-xs-12 col-md-6 col-lg-5 pull-right myinfo">
 
<div class="col-xs-12 col-md-6 col-lg-5 pull-right myinfo">
 
<div class="panel panel-default">
 
<div class="panel panel-default">

Versiunea de la data 12 octombrie 2019 13:44

Municipiul Bălți este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Alcătuit din trei localități cu o populație totală de 127,2 mii de locuitori, municipiul Bălți este administrat de Consiliul municipal, compus din 35 de consilieri, și primarul Nicolai Grigorișin, membru al Partidului Nostru.

Municipiul Bălți

Municipiul Bălți, una din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul II ale Republicii Moldova, este situat în zona de nord a țării, învecinat cu patru raioane. În componența sa intră 3 localități cu o populație de 127 192 de locuitori[1]. Structura unității administrativ-teritoriale este preponderent urbană: doar 3,7% din populație locuiește în mediul rural. Potrivit datelor ultimului recensământ[2], în structura etnică a populației municipiului sunt moldoveni/ români (63,4%), succedați de ucraineni (18,5%), ruși (16%) și alte etnii.

Autoritatea reprezentativă și deliberativă a municipiului este Consiliul municipal Bălți, format din 35 de consilieri. După alegerile locale generale din 2015, șapte formațiuni politice au obținut reprezentare în instituția supremă a municipalității: Partidul Nostru (PN), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” (PPEM), Partidul Liberal (PL) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În perioada 2015–2018, în Consiliul municipal a existat o majoritate stabilă, formată din 22 de consilieri, aleși pe listele Partidului Nostru. În 2018 aproape jumătate din consilierii PN au părăsit formațiunea, creând, alături de câțiva consilieri afiliați PCRM și PDM, fracțiunea “Pentru dezvoltarea Bălțului”.

Postul de primar al municipiului Bălți a fost câștigat în 2015 de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care spre sfârșitul anului 2016 părăsește țara, invocând presiuni din partea guvernării. Prin urmare, funcția de primar interimar a fost exercitată succesiv de trei persoane – Igor Șeremet, Leonid Babii și Nicolai Grigorișin. Pentru că în februarie 2018 Renato Usatîi și-a anunțat demisia, au fost organizate alegeri locale noi, câștigate la fel de candidatul PN, Nicolai Grigorișin.

La scrutinul local general din octombrie 2019, locuitorii municipiului Bălți vor alege primarul și 35 de consilieri municipali. De asemenea, cetățenii sunt chemați la urne pentru a vota 2 primari și 22 de consilieri locali din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I.

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[3] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PCRM PDM
PCRM PSRM

Municipiul Bălți

Lista localităților din municipiul Bălți

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[4], municipiul Bălți este constituit din trei localități. Din punct de vedere administrativ, municipiul este compus din orașul Bălți și 2 unități administrativ-teritoriale de nivelul I.

satul Elizaveta
satul SadovoeS-au născut în municipiul Bălți

Alla Dolință  Oleg Lipskii  Vladimir Vitiuc