Declarațiile PDM în perioada alegerilor prezidențiale din 2020

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului pdm.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

noiembrie 2020


7 noi

PDM invită partidele parlamentare autentice la dialog, pentru a identifica o formulă guvernamentală reprezentativă, capabilă să depășească criza

PDM invită partidele parlamentare autentice la dialog

Partidul Democrat din Moldova s-a convocat astăzi în ședința comună a Biroului Executiv al PDM și a președinților Organizațiilor teritoriale ale PDM. În cadrul acesteia, cu majoritate de voturi, a fost aprobată Declarația formațiunii, în care Partidul Democrat își reiterează apartenența la valorile europene și social-democrate și își reafirmă disponibilitatea de a munci și în continuare pentru implementarea acestor deziderate.

PDM este consecvent în deciziile sale. Își menține neutralitatea în alegerile prezidențiale și așa cum a anunțat și înaintea primului tur de scrutin, îndemnă și în continuare membrii și susținătorii săi să voteze conform valorilor pe care le împărtășesc.

Partidul Democrat din Moldova a luat decizia, imediat după învestirea în funcție a președintelui ales, să-și retragă reprezentanții săi din Guvern, pentru a oferi președintelui ales posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul, în conformitate cu prevederile constituționale și respectând votul exprimat de cetățeni.

Partidul Democrat invită toate partidele politice parlamentare autentice la dialog, pentru a identifica o formulă guvernamentală reprezentativă, capabilă să depășească criza, să relanseze economia și să lupte eficient împotriva pandemiei.

Noi nu ne-am propus să facem figurație politică. Noi cu adevărat am reformat partidul. Astăzi PDM este o construcție politică autentică, cu oameni deosebiți, profesioniști. Facem un pas înapoi, pentru ca apoi să putem face mai mulți pași înainte, mai puternici, mai uniți, mai consolidați, astfel încât să putem oferi cetățenilor noștri un trai mai bum și soluții eficiente la problemele lor, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

Declarația Partidului Democrat din Moldova

Republica Moldova, dar și întreaga omenire, traversează o perioadă complicată. Pandemia COVID-19 a schimbat felul în care guvernele țărilor lumii vedeau dezvoltarea statelor lor în următoarea perioadă.

În țara noastră, lucrurile s-au complicat și mai mult. Pe lângă pandemie, am avut și o secetă fără precedent, care a năruit speranțele agricultorilor în acest an, dar și un scrutin prezidențial, care aduce tensiune și radicalizare în societate. Avem în față turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Republica Moldova a ajuns la un moment de cotitură, un moment de referință, care va determina direcția în care ne vom mișca în continuare.

Considerând că Republica Moldova și guvernarea din țară au nevoie de o resetare,

Având în vedere tendințele ce se prefigurează la nivel internațional, regional, dar și intern în ceea ce ține de funcționarea unor domenii vitale, cum ar fi economia, domeniul social, cel de ocrotire al sănătății și al educației,

Pornind de la consultările și discuțiile constante și sincere avute cu membrii și simpatizanții săi în ultimele luni,

Partidul Democrat din Moldova declară următoarele:

 1. Partidul Democrat din Moldova își reiterează apartenența la valorile europene și social-democrate și își reafirmă disponibilitatea de a munci și în continuare pentru implementarea acestor deziderate.
 2. PDM consideră că după 2 ani de instabilitate politică, pandemie, criză economică, secetă severă, alegerile parlamentare anticipate ar fi o catastrofă pentru întreaga țară, care ar fi aruncată în haos și interminabile războaie politice cu consecințe dramatice pentru țară și oamenii ei.
 3. PDM este consecvent în deciziile sale. Am asigurat mereu echilibrul pe scena politică și vom menține neutralitatea în alegerile prezidențiale. Așa cum am anunțat și înaintea primului tur de scrutin, îndemnăm și în continuare membrii și susținătorii noștri să voteze conform valorilor pe care le împărtășesc.
 4. Partidul Democrat din Moldova a luat decizia, imediat după învestirea în funcție a președintelui ales, să-și retragă reprezentanții săi din Guvern, pentru a oferi președintelui ales posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu Legislativul și Executivul, în conformitate cu prevederile constituționale și respectând votul exprimat de cetățeni.
 5. Partidul Democrat invită toate partidele politice parlamentare autentice la dialog, pentru a identifica o formulă guvernamentală reprezentativă, capabilă să depășească criza, să relanseze economia și să lupte eficient împotriva pandemiei.

“Solidaritate internațională” este un termen pe care încep să îl folosească tot mai des guvernele statelor lumii. Să începem de la “solidaritate națională”. Asta, din punctul nostru de vedere, înseamnă o altfel de politică.

octombrie 2020


20 oct

Facem #altfeldepolitica

Facem altfeldepolitica

Astăzi a avut loc ședința extinsă a Biroului Executiv al PDM cu participarea președinților Organizațiilor teritoriale ale PDM. În cadrul ședinței, au fost expuse concluziile la care s-a ajuns în urma consultărilor interne cu membrii și susținătorii Partidului Democrat privind poziția formațiunii în alegerile prezidențiale. La final, cu unanimitate de voturi, a fost aprobată Declarația PDM.

Declarația Partidului Democrat din Moldova

 1. Fiind partidul cu cea mai mare experiență, un partid care a asigurat mereu echilibrul pe scena politică, PDM și de această dată va trebui să fie cel care va media o colaborare ulterioară între forțele politice (după alegeri).
 2. Aceste alegeri prezidențiale vor trece. Dar indiferent de rezultat, este de datoria noastră, a celor din Parlament să căutam compromisuri care țin de interesele naționale și, împreună, să generăm soluții pentru țară. Noi vom reuși doar dacă ne vom uni forțele întru binele oamenilor si al țării și acest lucru este posibil, dovadă fiind situația din vara trecută, atunci când atât partidele de la guvernare, cât și cele din opoziție au găsit modalități de ieșire din impas pentru agricultură și educație.
 3. Țara are nevoie de stabilitate și liniște, pe care PDM le-a asigurat până acum și le poate asigura în continuare. Diferențele fundamentale între stânga și dreapta, suprapuse pe diferențele de abordare geopolitică, dezbină și zdruncină din temelie societatea de la proclamarea independenței și până în prezent. De aceea, PDM nu va radicaliza și mai mult scena politică din Republica Moldova, dar va încerca să fie un factor de echilibru și să asigure o șansă pentru prevenirea instaurării haosului și a războaielor politice care au dăunat atât de mult în trecut.
 4. Membrii și susținătorii noștri din teritoriu apreciază aflarea PDM la guvernare, partidul devenind un element important in cadrul actului de guvernare și asigurând continuarea proiectelor bune începute de noi. Guvernarea PDM-PSRM a apărut într-un moment de criza politică, într-o criză pandemică mondială foarte complicată, dar cu toate acestea, am reușit să continuăm multe proiecte importante, lansate de PDM. Oamenii își doresc ca aceste proiecte (ajutoare pentru pensionari, Drumuri bune, Prima casă, etc.) și, bineînțeles, realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană să continue și după alegerile prezidențiale, de aceea PDM va depune eforturi ca cetățenii noștri să resimtă beneficiile apropierii de Uniunea Europeană și să se bucure în continuare de aceste proiecte pentru oameni.
 5. În cadrul campaniei #Altfeldepolitica, campanie de consultări în teritoriu, am înțeles că preocuparea numărul unu a cetățenilor ține de ceea ce se va întâmpla cu țara după aceste alegeri, cum se va guverna mai departe, cum se vor continua proiectele bune începute, cum se va evita ca țara să fie aruncată în incertitudine, haos și instabilitate. Oamenii vor să aibă siguranța că rezultatul acestor alegeri prezidențiale nu va fi pornirea unor noi războaie politice, ci mobilizarea politicienilor la muncă în comun pentru a ajuta cetățenii să treacă de această perioadă pandemică foarte complicată. Avem în partid oameni cu viziuni diferite, dar ceea ce ne unește și ne consolidează este interesul cetățenilor, dorința de a ajuta oamenii cu adevărat și soarta țării noastre în general. Suntem siguri că membrii PDM și simpatizanții noștri vor vota la prezidențiale pornind de la aceste așteptări și considerente, iată de ce noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor și simpatizanților noștri pe cine să voteze. PDM a anunțat că face altfel de politică, iar acest “altfel” înseamnă în primul rând dialog și încredere în intuiția și experiența politică a coechipierilor noștri, adică este exact ceea ce facem în această perioadă. Nimeni nu va impune nimănui ce să facă, ne vom uni cu toții în jurul unor obiective majore care să ajute țara să meargă înainte, să nu fie supusă pericolului intrării într-un blocaj si nouă criză politică periculoasă.
 6. Cel mai important lucru în actuala situație din țară nu este competiția politică, ci capacitatea de a găsi lucruri care ne unesc. Și eu sunt sigur că noi putem găsi aceste lucruri care ne unesc, care ne fac să ne gândim la țară și la cetățeni.

14 oct

Dumitru Diacov, a discutat cu șefa misiunii de observare BIDDO al OSCE, Corien Jonker

Dumitru Diacov, a discutat cu șefa misiunii de observare BIDDO al OSCE, Corien Jonker

Președintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov, a discutat astăzi despre desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale cu șefa misiunii de observare BIDDO al OSCE, Corien Jonker și Martin Kunze, analist politic în cadrul aceleiași misiuni.

Dumitru Diacov a reiterat angajamentul PDM pentru alegeri libere, democratice și corecte și a vorbit despre rolul de observator activ asumat de PDM în cadrul acestui scrutin.

Membrii noștri vor participa activ în procesul de observare, astfel încât efortul nostru consolidat, să asigure o competiție electorală corectă și liberă, iar după alegerea președintelui la constituirea unei atmosfere de bună înțelegere între concurenți, care să ne unească și permită să consolidăm eforturile pentru binele Republicii Moldova, a menționat președintele de onoare al PDM.

13 oct

PDM va propune imediat după alegeri un plan ca să scoatem țara din criză

PDM va propune imediat după alegeri un plan ca să scoatem țara din criză

În cadrul campaniei “Altfel de politică”, conducerea PDM a mers deja în 23 de raioane, unde a discutat cu membrii și susținătorii săi despre cum va acționa PDM în contextul alegerilor prezidențiale, cum este evaluată activitatea exponenților PDM în Guvern, cum va acționa PDM după alegeri, inclusiv în contextul unor eventuale alegeri anticipate.

Concluziile preliminare arată că membrii și susținătorii noștri consideră că PDM a luat o decizie rațională și matură, atunci când a hotărât să nu se implice în campania pentru prezidențiale. Oamenii apreciază că Partidul Democrat a decis să facă alt fel de politică și să fie sincer cu membrii, susținătorii și alegătorii săi, a declarat președintele Pavel Filip.

Totodată, oamenii salută că proiectele lansate de PDM anterior au continuitate: Ajutoare sociale pentru pensionari, Drumuri bune, Prima Casă. Lucrurile bune trebuie să continue, iar PDM este garanția că aceste proiecte vor continua. Cel mai mult însă oamenii se interesează ce va fi după alegeri. În actualul context în întreaga lume vor supraviețui doar țările care vor ști să lase la o parte diferențele politice și să acționeze doar în favoarea oamenilor.

Iată de ce, a doua zi după alegeri, când va mai scădea tensiunea politică și toți vor coborî cu picioarele pe pământ, PDM va pune pe masa Parlamentului, Guvernului, președintelui – o listă de priorități, un plan ca să scoatem țara din criză, un plan de care avem nevoie noi ca țara, un plan pe care îl așteaptă cetățenii, care vor să gândim responsabil, a declarat Pavel Filip.

El a subliniat că cel mai important lucru în această perioadă de criză economică și pandemică nu este competiția politică, ci capacitatea de a găsi lucruri care ne unesc.

septembrie 2020


30 sep

PDM lansează campania Altfel de politică

PDM lansează campania Altfel de politică

Partidul Democrat din Moldova lansează campania Altfel de politică, o campanie de consultări interne cu toți membrii de partid și susținătorii noștri, să decidem împreună ce și cum vom face în continuare.

Noi ne-am propus să fim sinceri cu alegătorii noștri, pentru că anume asta, sinceritatea, lipsește în politică. PDM face astăzi altfel de politică, o politică transparentă, sinceră și corectă cu membrii de partid și cetățenii, a declarat într-un briefing de presă președintele PDM, Pavel Filip.

Potrivit liderului democrat, Altfel de politică, înseamnă ca deciziile în partid să nu fie luate, ca în majoritatea formațiunilor politice, de către conducerea PDM, ci – împreună cu membrii de partid.

În această perioadă deputați și membri ai conducerii PDM vor merge în toate organizațiile teritoriale pentru a discuta cu membrii și susținătorii PDM. Oamenii vor spune cum văd ei că ar trebui să procedeze partidul în continuare, ce își doresc ei pentru Republica Moldova și pentru localitatea lor.

Împreună cu oamenii din echipele democrate din teritoriu se va decide:

 • cum va acționa PDM în ajun de turul 1 și turul 2 al alegerilor prezidențiale;
 • cum evaluăm activitatea exponenților noștri în Guvern și dacă vom continua să ne aflăm la guvernare;
 • cum va acționa PDM după alegeri, inclusiv în contextul unei reconfigurări politice sau a unor eventuale alegeri anticipate.

Vom comunica și mai intens cu membrii și susținătorii noștri. PDM are oameni extraordinari în echipele noastre din teritoriu, ei muncesc în localitățile lor, sunt apreciați și respectați de cetățeni, anume ei știu cel mai bine de ce are nevoie țara în acest moment și anume cu ei ne vom consulta deciziile și în continuare, a subliniat Pavel Filip.

Președintele PDM a mulțumit membrilor și susținătorilor, care, în ciuda atacurilor care vin din diferite părți, se mențin uniți și puternici, menționând că fiecare întâlnire în teritoriu aduce după sine energie și idei pentru mult timp înainte.

9 sep

Partidul Democrat din Moldova nu va avea candidat la prezidențiale

Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova

În această seară, a avut loc ședința Consiliul Politic Național al PDM, la care s-a discutat despre decizia PDM cu privire la alegerile prezidențiale. Poziția partidului a fost expusă de președintele PDM, Pavel Filip, într-un briefing de presă. El a menționat că PDM a promis că va face altfel de politică și va acționa întotdeauna responsabil și în interesul țării și al cetățenilor.

PDM este un partid serios și sincer și va spune cu voce tare ceea ce toți cei înscriși în cursa electorală știu, dar nu vor să recunoască public. În aceste alegeri există doar 2 candidați și punct. Asta înțeleg și ceilalți candidați, însă din cauza orgoliilor și intereselor înguste, și-au anunțat participarea în cursă, a declarat Pavel Filip.

Potrivit liderului democrat, în afară de cei 2 candidați cu șanse, toți ceilalți candidați sunt doar figuranți și au rolul să încurce un candidat sau altul, să facă jocul unuia sau altuia și să deschidă calea unor negocieri subterane înainte de vot. Și toate acestea în plină pandemie și criză economică, expunând riscului zeci și sute de oameni.

PDM nu va participa la astfel de jocuri subterane și nu își va minți electoratul. Nu vedem sensul să intrăm în acest război politic și să ne irosim forțele pentru funcția de președinte, care oricum este una simbolică. Suntem țară parlamentară, la noi contează Guvernul și Parlamentul. Președintele nu va putea majora salarii, pensii, crea locuri de muncă, atrage investiții și relansa economia. Asta face guvernul, a declarat Președintele Filip.

De aceea, pentru PDM miza sunt alegerile parlamentare. PDM are oameni buni, profesioniști pentru Guvern: pentru a relansa economia și a crește veniturile oamenilor. Și asta a demonstrat-o Guvernul Filip în 2016–2018: drumuri, pensii, salarii, ajutoare sociale. Toate acestea le-a făcut PDM, le-a făcut guvernul, nu președintele.

În perioada următoare, PDM va merge în toate raioanele țării cu activul PDM, dar și susținători, pentru a consolida și mai mult partidul. PDM își va invita membrii săi să participe activ în cadrul procesului electoral pentru a susține un candidat care va munci pentru oameni și pentru bunăstarea acestora.

iulie 2020


25 iul

PDM va avea candidat la prezidențiale, partidul a inițiat consultări privind selectarea candidaturii

Partidul Democrat din Moldova va avea candidat la prezidențiale

Partidul Democrat din Moldova s-a întrunit astăzi în ședință cu participarea președinților Organizațiilor teritoriale, membrilor Biroului Executiv, ai fracțiunii parlamentare și exponenților formațiunii în Guvern. Participanții la ședință au discutat despre situația politică din țară, situația din interiorul partidului, precum și despre participarea PD la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Președintele PDM, Pavel Filip, a menționat că în partid există acum multă democrație internă, deciziile importante se iau în mod transparent și de comun acord, iar formatul respectiv de discuții este cel mai potrivit pentru aceasta.

Liderul democrat a menționat că în pofida situației pandemice, miniștrii delegați de PD în Guvern au reușit să înregistreze rezultate bune. Proiectele inițiate de Guvernul Filip: Drumuri Bune, Prima Casă, Un doctor pentru tine, 700 de lei pentru pensionari au fost preluate de actualul Guvern și sunt implementate în beneficiul cetățenilor.

Astăzi, nici un guvern nu poate fi creat în Republica Moldova fără participarea PDM. Vom consolida și mai mult poziția partidului, pentru ca promisiunile făcute oamenilor să fie realizate, a subliniat Pavel Filip.

În urma unor discuțiilor purtate, s-a ajuns la concluzia că Partidul Democrat va avea candidat la prezidențiale. Partidul a inițiat consultări privind selectarea acestuia. Fiecare președinte al Organizației teritoriale raionale a PD va întruni echipele locale pentru a discuta și a înainta potențiali candidați din partea partidului pentru scrutinul prezidențial. Ulterior, la sfârșitul lunii august, se va întruni Consiliul Politic Național care va lua decizia finală cu ce candidat PDM va participa la alegerile prezidențiale.

Democrații au declarat că se vor implica activ pentru promovarea candidatului ales, astfel încât să fie înregistrat un rezultat pe potrivă, iar formațiunea să-și întărească și mai mult pozițiile pe scena politică din țară.