Activitatea Consiliului Politic Național al PPPDA

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Consiliul Politic Național este organul suprem de conducere al Platformei Demnitate și Adevăr în perioada dintre Congrese, fiind convocat nu mai rar decât de două ori pe an.

2019


6 iun

Decizia Consiliului Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr cu privire la soluțiile de depășire a crizei politice din Republica Moldova

Decizia Consiliului Politic Național al Platformei DA cu privire la soluțiile de depășire a crizei politice din Republica Moldova

Republica Moldova trece printr-o criză politică premeditat și artificial creată care durează de aproape 3 luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, perioadă în care problemele economice, sociale etc., cu care se confruntă în ultimii ani țara și cetățenii săi s-au adâncit și agravat alarmant.

Lipsa unui Guvern funcțional, cu mandat din partea unui Parlament legitim, sabotarea activității legislative a Parlamentului și iminența alegerilor parlamentare anticipate generează o serie de consecințe periculoase pentru situația social-economică, riscând să arunce țara într-un haos și mai mare.

Lipsa unui Guvern funcțional creează riscul iminent al intrării statului în incapacitate de plată, inclusiv în ceea ce privește asigurarea în viitorul apropiat a salariilor și pensiilor, din cauza unor politici iresponsabile ale Guvernului Filip, și izolarea completă a Republicii Moldova la periferia Europei, la periferia lumii civilizate.

Pornind de la aceste riscuri grave pentru securitatea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv cea economică, dar și din necesitatea de a asigura o guvernare, pornind de la dezideratul Platformei DA privind valorile și principiile democrațiilor consolidate, concret fiind vorba despre eliberarea statului din captivitatea unui clan mafiot și transformarea Moldovei într-o democrație autentică și ținând cont de situația politică actuală și de raportul de forțe din Parlament, Consiliul Național al Partidului Platforma DA a luat act de Decizia partenerilor noștri din cadrul Blocului Politic ACUM cu privire la asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. Consiliul Politic Național al Partidului Platforma DA a luat în analiză decizia votării unui speaker din partea PSRM pentru a oferi, din nou, un context politic favorabil pentru deblocarea situației politice.

Respectând angajamentele asumate în fața cetățenilor în data de 21 februarie 2019 de a nu face coaliție cu partide oligarhice și antieuropene, conștientizând importanța păstrării în continuare a unității forțelor antioligarhice, proeuropene și democratice și consolidării Blocului Politic ACUM, constituit prin acordul din 26 martie 2019, am analizat în detaliu întregul context politic și am constatat că:

 • Singurii deputați care au prezentat concret soluții pentru Moldova au fost deputații Blocului ACUM, în timp ce funcția sau funcțiile au reprezentat un subiect prioritar al scurtelor discuții cu deputații PSRM; concret, așa cum a făcut și în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, președintele Partidului Platforma DA a renunțat la nominalizarea pentru funcția de speaker, tocmai pentru a permite identificarea unei soluții politice, democratice, pașnice în interesul țării și al oamenilor. Constatăm că singurii care au făcut și sunt în continuare dispuși să facă concesii sunt deputații ACUM, aspect care sporește îngrijorarea noastră legitimă cu privire la o viitoare colaborare.
 • Istoricul conduitei politice a PSRM este unul care evaluează cu grad sporit de risc ceea ce ne obligă să solicităm un angajament nominal, scris, din partea fiecărui deputat PSRM că va susține, prin votul său, protocolul de colaborare dintre ACUM și PSRM în vederea dezoligarhizării și demafiotizării statului, care, în opinia noastră, este obligatoriu să fie semnat și comunicat public înaintea votului pentru funcția de speaker.
 • Același parcurs politic al deputaților PSRM ne obligă să apărăm vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova, prin asumarea în detaliu a Acordului de asociere de către socialiști, dezvoltarea societății noastre pe principii moderne, democratice, europene, iar acest lucru nu se poate face, din punctul nostru de vedere, decât prin asumarea nominală, scrisă, a fiecărui deputat socialist în parte.
 • Am evaluat cu obiectivitate relațiile istorice, directe sau indirecte, active sau tacite, ale PSRM cu PD, cu referire exactă asupra votului comun al acestor două partide pe subiecte care au afectat grav democrația în Republica Moldova, (sistemul de vot mixt) și evaluăm ca obligatorie și poziționarea fiecărui deputat în parte față de regimul criminal și mafiot condus de Vladimir Plahotniuc care sărăcește și umilește Moldova, poziționare care trebuie inclusă în angajamentul nominal pe care l-am solicit explicit mai sus.
 • Am luat act în aceste ultime săptămâni de refuzul PSRM de a discuta concret despre soluții, în vreme ce funcția de spicher a reprezentat axul central al discursului politic asumat public de PSRM. Precizăm că milităm, încă de la înființarea noastră ca partid, pentru transparență și meritocrație, aspect pe care îl demonstrăm zilnic prin acțiunile și poziționările noastre publice, iar acest deziderat al nostru va contribui la identificarea celei mai bune soluții în cazul persoanei care va ocupa, și cu ajutorul votului nostru, dacă va fi cazul, poziția de spicher.
 • Am observat că poziționările politice ale socialiștilor sunt extrem de diluate, echivoce, netransparente și de fiecare dată incomplete.

Suntem esențial diferiți și avem modele diferite de conduită politică, aspect care ne obligă să atragem atenția asupra faptului că nu suntem dispuși să luăm decizii politice importante pentru Moldova în condițiile unor incertitudini evidente. Acesta este motivul pentru care insistăm asupra detaliilor care conțin asumarea publică, nominală și scrisă a angajamentelor pentru Moldova, a deputaților socialiști, angajamente la care nu vom renunța în nici un context, sub nici o formă și indiferent de presiunile la care vom fi supuși.

Având în vedere cele precizate mai sus, evaluând cu obiectivitate, responsabili și fără patimă nevoia urgentă de soluții și creștineasca dorință de liniște și viitor predictibil pentru generațiile care vor judeca deciziile noastre, ale tuturor…

Consiliul Politic Național a decis:

 1. Partidul Politic Platforma DA va susține prin vot adoptarea pachetului antioligarhic elaborat de blocul ACUM și va insista la votarea acestuia la prima ședință a Parlamentului.
 1. Partidul Politic Platforma DA cere ca deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor să semneze public, nominal un angajament privind votarea la următoarea ședința a Parlamentului a următoarelor acte normative:
  • Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului.
  • Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale.
  • Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.
  • Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.
  • Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016 (crearea circumstanțelor legale pentru demiterea Procurorului General și desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).
  • Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
  • Modificarea Codului Electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale;
  • Modificarea Codului Penal (art. 181/1 și 182 – înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor alegerilor).
  • Modificarea legii cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra investițiilor.
  • Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998 (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerț în baza de patente).
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la “spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie și sancționarea celor vinovați.
 1. Partidul Politic Platforma DA cere ca deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor să semneze public, nominal un angajament privind votarea la următoarea ședința a Parlamentului a guvernului asumat de ACUM, în frunte cu Maia Sandu.
 1. Partidul Politic Platforma DA cere ca Președintele Republicii Moldova să semneze public un angajament privind promulgarea imediată a legilor care fac parte din pachetul antioligarhic și trimiterea acestora spre publicare, precum și desemnarea doamnei Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru.
 1. Partidul Politic Platforma DA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de Președinte al Parlamentului un candidat integru, neimplicat în scheme de corupție și acte imorale propus de PSRM, doar după realizarea condițiilor menționate în acest document public!

Partidul Politic Platforma DA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de Președinte al Parlamentului un candidat propus de PSRM, doar după realizarea condițiilor menționate în acest document public. Menționăm că formațiunea noastră nu poate vota orice candidat propus de Partidul Socialiștilor, mai ales a unei persoane cu probleme de integritate, implicat în scheme de corupție sau acte imorale.

2018


3 mar

Consiliul Politic Național al Platformei DA: Ajunge!

Consiliul Politic Național al Platformei DA: Ajunge!

Astăzi, 3 martie 2018, Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) s-a întrunit în ședință de lucru, având pe ordinea de zi ca principale subiecte pregătirea Platformei DA pentru toate tipurile de alegeri care vor avea loc în acest an, inclusiv pentru cele ce vizează alegerea primarilor în Chișinău și Bălți.

Confirmând hotărârea Biroului Politic anunțată deja, și anume că Platforma DA va avea candidat propriu la alegerile pentru primăria Chișinăului, Consiliul Politic Național, după examinarea tuturor propunerilor a decis și cu privire la numele candidatului. Acesta va fi anunțat public în cadrul unei conferințe de presă extraordinare care va avea loc luni, 5 martie 2018, la ora 12:00, la sediul central al Platformei Demnitate și Adevăr, din str. 31 August 1989, nr. 15, Chișinău.

Consiliul Politic Național al Platformei DA a decis, de asemenea, să reitereze invitația de susținere a candidatului său la Primăria Capitalei, adresată locuitorilor mun. Chișinău, tuturor cetățenilor țării, din Diasporă și de Acasă, forțelor civice, Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și exponenților altor forțe politice anti-oligarhice și pro-europene, interesate de schimbarea radicală a actualei clase politice corupte, atât la nivel local, cât și central.

Platforma DA este mai hotărâtă ca oricând să pună capăt actualului regim oligarhic și să repună țara pe făgașul normalității, bunăstării, libertății și securității. Viitoarele alegeri locale și parlamentare, din acest punct de vedere, sunt mai mult decât decisive. Mesajul Platformei DA este cât se poate de clar: AJUNGE!

2017


4 noi

Comunicat de presă al Platformei Demnitate și Adevăr

Comunicat de presă al Platformei Demnitate și Adevăr

Organul ierarhic superior Biroului Politic al Platformei DA a aprobat cu unanimitate de voturi ale celor prezenți eforturile acestuia de a consolida structurile teritoriale ale partidului, de aderare a formațiunii la Familia Politică Popular Europeană și de unificare a opoziției antioligarhice și democratice în perspectiva alegerilor parlamentare, locale și prezidențiale viitoare.

Consiliul Politic Național a reiterat că unul din imperativele fundamentale ale formațiunii rămâne a fi consolidarea societății în vederea eliberării statului din captivitate, democratizarea și modernizarea Moldovei, edificarea unui stat de drept cu o economie funcțională în interesul cetățeanului.

Totodată a fost unanim reiterată deschiderea pentru un dialog eficient pe acest subiect cu societatea civilă, independentă și forțele politice de reală opoziție, Platforma DA demonstrând prin acțiuni reale dorința coagulării forțelor antioligarhice și conștientizarea necesității dominării intereselor țării față de ambițiile personale și partinice.

În contextul următoarelor alegerilor parlamentare, Consiliul Politic Național al Platformei DA a susținut ideea creării unei alianțe antioligarhice, democratice și proeuropene cu Partidul Acțiune și Solidaritate, bazate pe principiile de paritate și reciprocitate promovate de Biroul Politic. Alianța presupune formarea unui bloc electoral pe liste comune și înaintarea candidaților comuni pe circumscripții (în eventualitatea rămânerii în vigoare a sistemului electoral mixt și participării la scrutin).

Organul reprezentativ al Platformei DA reiterează că referendumul legislativ privind anularea modificărilor din Codul electoral, care prevăd introducerea sistemului electoral mixt, este mijlocul constituțional eficient de eliminare a acestui derapaj antidemocratic cras, comis de guvernarea hibrid Plahotniuc-Dodon.

Luând act de refuzul guvernării de a da curs inițiativei Platformei DA privind organizarea unui referendum pe acest subiect, Consiliul Politic Național a împuternicit Biroul Politic Permanent și președintele formațiunii să extindă discuțiile privind oportunitatea demarării procesului de declanșare a plebiscitului enunțat și cu alte forțe de opoziție reală, precum și cu societate civilă, independentă.

În cadrul ședinței Consiliului au fost operate remanieri în cadrul Biroului Politic Permanent și Comisiei de Etică și Arbitraj.