Partidul Patria la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Partidul “Patria” (PP) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fiind înscris pe poziția a 13-a în buletinul de vot. Lista candidaților PP pentru circumscripția națională conține 34 de persoane, în frunte cu președintele formațiunii, Sergiu Biriucov. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. “Patria” nu a înregistrat candidați în circumscripțiile uninominale, deși liderul partidului, Sergiu Biriucov, participa la alegeri în calitate de candidat independent, în circumscripția uninominală nr. 23.

Partidul “Patria”
Simbolul electoral al Partidului Patria la alegerile parlamentare din 2019 Sergiu Biriucov, cap de listă a Partidului Patria la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PP
Cap de listă Sergiu Biriucov

Lista de candidați 34 persoane


} |

Rezultat
1,033 voturi (0.07%)Partidul “Patria” (PP) participă la al doilea scrutin parlamentar de la înregistrarea formațiunii în septembrie 2014. La alegerile parlamentare din 2014 partidul a fost exclus din competiția electorală, după ce la 26 noiembrie 2014 Comisia Electorală Centrală a solicitat Curții de Apel să anuleze înregistrarea formațiunii, invocând informațiile Inspectoratului General al Poliției, conform cărora partidul ar fi încălcat prevederile legale referitoare la finanțarea campaniei. Curtea de Apel a dispus anularea înregistrării partidului, iar Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârea, printr-o decizie emisă cu o zi înainte de alegeri.

După alegeri, pe marginea dosarelor deschise Partidului “Patria”, instanțele de judecată nu au dovedit vinovăția formațiunii. Eliminarea partidului din competiția electorală a influențat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 2014. Conform sondajelor de opinie, realizate în ajunul alegerilor parlamentare din 2014, formațiunea se plasa pe a patra poziție în preferințele electorale ale cetățenilor, depășind nivelul de susținere a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.