Declarațiile PRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Regiunilor din Moldova (PRM) în perioada alegerilor parlamentare din 2019. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului regions.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

februarie 2019


18 feb

Igor Dodon a instaurat monopolul la exporturile de fructe în Rusia

Astăzi, președintele Partidului Regiunilor din Republica, Alexandr Kalinin, în cadrul unei conferințe de presă a prezentat niște informații potrivit cărora Dodon profită de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta susține că, pentru a avea posibilitatea de a exporta fructe pe piața rusească, este nevoie de o “relație mai apropiată” cu șeful statului.

Kalinin spune că toți producătorii care doresc să-și vândă marfa în Federația Rusă trebuie să achite un “otkat” sau un oarecare procent din vânzări lui Dodon. De altfel, intrarea pe această piață a producătorilor autohtoni este practic închisă. El susține că doar un grup anumit din anturajul președintelui R. Moldova are dreptul de a ocoli interdicțiile stabilite de Kremlin.

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova susține că Dodon a pus baza acestei strategii în anul 2015 când a început negocierile cu partenerii din Rusia. Potrivit lui Kalinin, Dodon a trimis o scrisoare prin care în care a cerut privilegii pentru 10 întreprinderi din Moldova care au și primit aprobarea să exporte mărfuri, pe 26 februarie 2015. Acest privilegiu nu a fost oferit tuturor, ci doar agenților economici apropiați lui Dodon.

Kalinin a relevat faptul că în perioada 2015–2018, numărul agenților economici și a întreprindelor s-a majorat semnificativ. Acestea au fost incluse la inițiativa proprie a lui Igor Dodon. Majoritatea acestor companii, care se ocupă cu exportul fructelor, au proprietari simpatizanți și membri ai PSRM, potrivit lui Kalinin.

De asemenea, în conferința de presă, Kalinin a susținut că produsele moldovenești pot fi exportate doar prin anumite puncte de trecere vamală care sunt “controlate” de Igor Dodon.

Liderul PRM consideră că Dodon a instaurat un monopol pe exportul mărfurilor moldovenești. Companiile care refuzau să conlucreze cu Dodon la un moment dat dispăreau de pe lista întreprindelor cu drept de export. Acestea trebuiau să conlucreze doar cu întreprinderi intermediare și să achite o taxă care varia între 700–1 000 de dolari pentru fiecare camion de produse exportate.

Astfel, în Moldova a început să funcționeze o nouă schemă criminală pentru monopolizarea exportul de fructe și legume în Rusia, cu un volum care atinge 100 de milioane de dolari anual. Kalinin susține că companiile intermediare cumpără produsele de la producătorii autohtoni cu un preț mizer, la vamă achită o taxă foarte mare iar apoi, prin judecată, se demonstrează că tarifele au fost foarte mari și banii se întorc și ajung doar la compania intermediară. Conform datelor Serviciului Vamal, producătorii pierd anual în jur de 40–50 milioane de dolari anual, bani care ajung în buzunarul firmelor intermediare ale PSRM-ului, spune Kalinin.

Kalinin a dat drept exemplu Întreprinderea “Hermes Agroservice” care în anul 2017, a fost ajutată de Dodon și a exportat 2 milioane și jumătate de kg de mere cu costul de aproape 22 de milioane de lei. O altă întreprindere agricolă, “Scutaru Victor”, a exportat în același an 1.5 milioane de kg de mere, cu prețul de aproape 4.4 milioane de lei. Aceste cifre spun că, după schema lui Dodon, au prioritate nu producătorii, ci intermediarii care aduc bani în buzunarul PSRM-ului.

15 feb

Igor Dodon promovează candidați la funcția de deputat cu cetățenie română

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, susține că Partidul Socialiștilor, care se declară o formațiune pro-rusă, de fapt promovează în calitate de candidați la funcția de deputat în Parlament și nu doar, persoane care dețin și cetățenia României. Potrivit lui Kalinin, și președintele Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor, s-a angajat să vină cu o inițiativă legislativă pentru interzicerea ocupării funcțiilor publice de către persoanele care dețin și cetățenia altui stat, dar nu a făcut-o, aprobând accederea pe listele PSRM a persoanelor cu cetățenie română.

Într-o conferință de presă la IPN, liderul Partidului Regiunilor afirmă că Igor Dodon a aprobat cel puțin șase candidați la funcția de deputat pe listele PSRM, care dețin și cetățenie română.

Întrebarea este despre statalitate vorbește Igor Dodon?, spune Alexandr Kalinin. Și acum îl întreb pe Dodon: poate pregătește unirea cu România, având atâția oameni în Parlament? Cetățenii Republicii Moldova trebuie să însușească această lecție și trebuie să înțeleagă că unicul partid care păstrează statalitatea, care este un partid pro-rus autentic, care este un partid ce va reglementa conflictul transnistrean prin federalizarea Moldovei și care va declara limba rusă a doua limbă de stat, este Partidul Regiunilor din Moldova, a notat Alexandr Kalinin.

Politicianul a mai spus că formațiunea va informa conducerea Federației Ruse despre “pro-rușii falși de la Chișinău” și va informa și găgăuzii, care l-au votat masiv pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale.

Dacă acești socialiști au decis să fie români, ei trebuie să renunțe la cetățenia Republicii Moldova și să se mute cu traiul în România. Poporul Moldovei nu are nevoie de astfel de trădători de patrie în Parlament. Și românii care candidează pe listele lui Dodon și alte acțiune ale așa-zisului președinte confirmă ipoteza că PSRM în realitate nu-și dorește să câștige aceste alegeri, opinează Alexandr Kalinin.

Liderul formațiunii spune că în fiecare zi se deplasează în teritoriu, dar nu a întâlnit niciun activist socialist și aceasta pentru că, în opinia sa, socialiștilor le este complicat să explice prezența românilor pe listele candidaților Partidului Socialiștilor la funcția de deputat.

Alexandr Kalinin a mai spus că Igor Dodon își dorește să implice frații din regiunea transnistreană, veteranii patrioți de la Bălți, Comrat într-un conflict după alegeri. Nu au niciun drept moral să cheme veteranii să pună mâna pe arme, doar pentru că acest lucru și-l dorește Dodon și partidul mincinoșilor. Dacă trebuie să luptăm și dacă socialiștii se cred patrioți, haideți să insistăm pe federalizarea Republicii Moldova, să insistăm ca limba rusă să devină oficială. Haideți să insistăm pe aderarea la Uniunea Eurasiatică, dar în niciun caz să luptăm pentru președintele mincinos și pentru PSRM, care promovează unioniștii în calitate de candidați pentru funcția de deputat pe liste, a mai spus Alexandr Kalinin.

14 feb

Igor Dodon a plătit 2 mln dolari pentru eliberarea piloților moldoveni

Alexandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor din Moldova, informează că va sesiza, în timpul cel mai apropiat, Procuratura Generală în legătură cu cei 20 de milioane de dolari despre care spune că Igor Dodon i-a adus de la Moscova. Alexandr Kalinin afirmă că din această sumă, două milioane de dolari au fost plătiți talibanilor pentru eliberarea celor doi piloți moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Liderul formațiunii spune că are dovezi care confirmă cele declarate și că a aflat informația de la surse din interiorul Partidului Socialiștilor, chiar din anturajul lui Igor Dodon, persoane care nu sunt de acord cu politica pe care o promovează.

Alexandr Kalinin declară că Partidul Regiunilor “va scoate voalul” de pe politica lui Igor Dodon, va arăta adevăratul scop al amnistiei migraționale anunțate de acesta. Kalinin întreabă retoric de ce a fost nevoie ca moldovenii să revină acasă? De ce nu și-au putut soluționa problema la structurile migraționale din Federația Rusă, așa cum s-a întâmplat altă dată?

Vreau să mă adresez oficialilor din Federația Rusă: pentru a nu susține această politică mincinoasă a președintelui Moldovei, rog oficialii ruși să convoace o conferință de presă pentru a anunța cum funcționează amnistia, care sunt termenele în care cetății Republicii Moldova se pot întoarce, a declarat liderul Partidului Regiunilor.

Alexandr Kalinin a îndemnat alegătorii să voteze pentru Partidul Regiunilor din Moldova, concurentul electoral cu nr. 10 în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Alexandr Kalinin a mai spus că partidul său pledează pentru pace.

Președintele Igor Dodon a anunțat pe 11 februarie, într-un briefing de presă, că cei doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberați. Aceștia se află actualmente la un spital din Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Șeful statului a mai spus că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, ca urmare a adresării sale.

Partidul Regiunilor, unicul care păstrează statalitatea Moldovei

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Kalinin a declarat că partidul său va reglementa conflictul transnistrean prin federalizarea Moldovei și va declara limba rusă a doua limbă de stat.

Partidul Regiunilor este alternativa potrivită pentru adevărații patrioți, dezamăgiți de Dodon și Partidul Socialiștilor. Noi suntem o adevărată forță pro-rusă, putere care pledează clar pentru federalizarea Republicii Moldova, pentru o astfel de soluție a conflictului transnistrean. Și noi vom învinge în aceste alegeri, a menționat liderul Partidului Regiunilor, concurent electoral cu nr. 10 în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

Alexandr Kalinin i-a îndemnat pe alegători să nu-i creadă pe cei care spun că statul va stagna fără Igor Dodon, pentru că nu este adevărat. Există forțe politice sănătoase, oneste în raport cu alegătorii și care au șanse să învingă.

Liderul Partidului Regiunilor a declarat că nu-i va permite președintelui Igor Dodon și Partidului Socialiștilor să implice Federația Rusă în promovarea intereselor personale. Iar cetățenilor le-a recomandat să nu creadă în basme că vor veni tancurile rusești, că Moldova va fi anexată, la fel ca Crimeea, sau că vor veni omuleții verzi. Sunt grozăvii inventate de “oamenii lui Dodon”, spune Alexandr Kalinin.

Liderul Partidului Regiunilor afirmă că cetățenii cunosc faptul că Federația Rusă este principalul partener economic al Republicii Moldova și își doresc un viitor comun alături de Rusia.

Cetățeni ai Republicii Moldova, pentru a schimba viitorul, pe 24 februarie 2019, votați Partidul Regiunilor, partid care întrunește oameni demni, care își vor onora promisiunile. Ei nu mint ca socialiștii. Imediat după accederea în Parlament, Partidul Regiunilor își va realiza promisiunilor, a promis Alexandr Kalinin.

Alexandr Kalinin a îndemnat cetățenii să vină pe 24 februarie și să voteze pentru pace, pentru Partidul Regiunilor, să nu voteze PSRM – partidul războiului.

7 feb

Avionul cu care Igor Dodon a revenit de la Moscova a adus la Chișinău 20 mln dolari

Avionul cu care Igor Dodon a revenit de la Moscova a adus la Chișinău 20 mln dolari

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, susține că avionul cu care președintele Igor Dodon a revenit recent de la Moscova, a adus în Republica Moldova 20 de milioane de dolari, bani pentru finanțarea campaniei Partidului Socialiștilor, în special în regiunea transnistreană și în UTA Găgăuzia. Alexandr Kalinin a declarat într-o conferință de presă la IPN, că are această informație de la membrii PSRM, însă nu a dezvăluit nume.

Știți că recent cel care se crede președintele țării a fost într-o vizită la Moscova. Și știți că la întoarcere Dodon a anunțat că nu poate veni la Chișinău cu o cursă obișnuită din cauza ceții, motiv pentru care a fost adus cu un avion al companiei rusești Gazprom. În realitate, acest lucru a fost doar un pretext. Or, dacă într-adevăr ceața era o problemă, avea să fie problemă și pentru avionul cu care a venit Dodon. Eu vreau astăzi să anunț public și cu toată responsabilitatea un fapt foarte grav. Despre acest lucru vorbesc membrii PSRM care deja s-au săturat de falsitatea lui Dodon. De la sursele mele din rândul socialiștilor știu că avionul cu care a venit Dodon a adus la Chișinău 20 de milioane de dolari pentru ca socialiștii să desfășoare campanie electorală, a notat Alexandr Kalinin.

Liderul Partidului Regiunilor și-a exprimat convingerea că din această sumă doar un milion va fi direcționat pentru finanțarea campaniei electorale, iar restul banilor vor fi împărțiți de Igor Dodon și alți socialiști care se dau bine pe lângă el.

PSRM nu vrea să câștige de fapt aceste alegeri. Ei doar mimează lupta cu Plahotniuc, iar cu Maia Sandu și Năstase în general nu luptă. Socialiștii la aceste alegeri vor face jocul euro-unioniștilor, dar deja pe banii rușilor. Dodon minte și rușii când spune la Moscova că e președinte pro-rus și PSRM e partid pro-rus, doar pentru a primi bani. Este un lucru știut că Dodon are tarif pentru orice acțiune care o face. Și aici trebuie să-și amintească despre cele trei milioane de euro primiți de la Plahotniuc și Filat pentru ca să-l voteze pe Timofti în funcția de președinte, a mai spus Alexandr Kalinin.

Potrivit lui, electoratul pro-rus și rușii trebuie să cunoască că Igor Dodon este un fals pro-rus și că este și va fi doar pro-bani. În opinia sa, și votul mixt a fost cumpărat de Vlad Plahotniuc. Votul mixt înseamnă că după alegeri vom avea din nou o guvernare euro-unionistă, pentru că e clar pentru toată lumea, sistemul de vot proporțional aducea la putere și la formarea unei majorități stabile pro-ruse. Dacă PSRM e într-adevăr pro-rus, de ce a spulberat această șansă și a făcut jocul democraților?, se întreabă Alexandr Kalinin.

Partidul Regiunilor anunță că va depune o contestație la Comisia Electorală Centrală prin care va cere ca PSRM să fie scos din cursa electorală, motivând că este finanțat din bani de peste hotare.

Mai mult, noi cerem ca Procuratura Generală să se autosesizeze și să cerceteze cazul. Dacă Dodon nu este proiectul politic al lui Plahotniuc, atunci imediat după această conferință de presă, procurorii ar trebui să fie deja la Președinție și la sediul PSRM. Noi vom face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple, a mai spus Alexandr Kalinin.

Scopurile și sarcinile Partidului Regiunilor din Moldova

Partidul Regiunilor din Moldova, concurent electoral nr. 10 în circumscripția națională pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, se declară un partid pro-rus. Reprezentanții formațiunii susțin că partidul a apărat întotdeauna drepturile cetățenilor moldoveni și va face acest lucru și în continuare. Declarații în acest sens a făcut liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, într-o conferință de presă la IPN.

Dragi prieteni, Partidul Regiunilor într-adevăr este un partid de orientare pro-rusă. Noi vom munci pentru restabilirea relațiilor bilaterale, atât cu Federația Rusă, cât și cu Uniunea Eurasiatică, a menționat Alexandr Kalinin.

Potrivit lui, formațiunea va depune eforturi considerabile pentru ca omenii moldoveni să poată activa în condiții mai bune pe întreg teritoriul Uniunii Eurasiatice, nu doar pe teritoriul Rusiei.

Liderul formațiunii a mai spus că și în calitate de președinte al Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia s-a implicat în crearea și implementarea conceptului de amnistiere migrațională aplicat cetățenilor moldoveni aflați pe teritoriul Federației Ruse, și nu doar atât.

În altă ordine de idei, Alexandr Kalinin i-a cerut președintelui Igor Dodon să prezinte dovezi la acuzațiile pe care spune că le-a lansat în cadrul unei emisiuni în adresa sa, precum că ar fi vizat în mai multe dosare penale pe teritoriul Federației Ruse. Kalinin i-a dat răgaz până luni, în caz contrar spune că îl va declara pe Igor Dodon “președinte mincinos”.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova a mai spus că joi au obținut câștig de cauză într-un litigiu cu Partidul Socialiștilor, după ce ultimii s-au adresat în instanță invocând că simbolul electoral al Partidului Regiunilor este o copie a simbolului PSRM.

Domnule președinte, vreau să vă spun că este abia începutul. În continuare înfrângerea va fi doar de partea dumneavoastră, iar victoria va fi de partea noastră, a declarat Alexandr Kalinin.

1 feb

Partidul Regiunilor s-a lansat în cursa electorală

Partidul Regiunilor din Moldova s-a lansat în campania electorală pentru scrutinul parlamentar, cu promisiunea de a deschide noi locuri de muncă și apărarea intereselor moldovenilor care muncesc în Rusia. Liderul formațiunii, Alexandr Kalinin critică dur declarațiile liderului informal al PSRM, Igor Dodon, potrivit cărora ar fi obținut amnistierea moldovenilor expulzați din Rusia.

ianuarie 2019


30 ian

Igor Dodon îi minte pe moldovenii care lucrează în Rusia

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, care este și președintele Congresului Diasporei Moldovenești, îl acuză pe șeful statului, Igor Dodon că îi minte pe moldovenii care lucrează în Rusia. Declarațiile politicianului, în acest sens, au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune privat.

Potrivit lui Kalinin, cei care au depășit termenul legal de ședere pe teritoriul Federației Ruse și revin acasă nu ar mai putea intra liber în această țară, așa cum a anunțat Igor Dodon. Și asta pentru că amnistia migrațională, despre care vorbește președintele, nu i-ar scuti de sancțiuni și nici chiar de răspundere penală.

28 ian

Partidul Regiunilor din Moldova a fost înregistrat în calitate de concurent electoral

Astăzi, 28 ianuarie 2019, Partidul Regiunilor din Moldova a fost înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de concurent electoral în circumscripția națională la alegerile parlamentare.