Raionul Criuleni: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
(Consiliul raional Criuleni)
(Consiliul raional Criuleni)
Linia 48: Linia 48:
 
La alegerile locale din [[Alegerile locale generale din 2019 în Republica Moldova|20 octombrie 2019]] în Consiliul raional Criuleni au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă opt [[Partide politice din Republica Moldova|formațiuni politice]], și un candidat independent. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 30 octombrie 2019 de Judecătoria Criuleni (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 23 noiembrie, din a treia încercare, odată cu desfășurarea primei ședințe deliberative a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.
 
La alegerile locale din [[Alegerile locale generale din 2019 în Republica Moldova|20 octombrie 2019]] în Consiliul raional Criuleni au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă opt [[Partide politice din Republica Moldova|formațiuni politice]], și un candidat independent. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 30 octombrie 2019 de Judecătoria Criuleni (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 23 noiembrie, din a treia încercare, odată cu desfășurarea primei ședințe deliberative a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.
  
La ședința din 20 decembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”<ref>Conform [{{Legis|116712}} modificărilor] la Legea privind administrația publică locală, președinții de raioane sunt aleși din rândul consilierilor raionali.</ref>, membru al [[Platforma Demnitate și Adevăr|Platformei Demnitate și Adevăr]], '''Pavel Spînu''', în funcția de președinte al raionului Criuleni. Pe lângă fracțiunile Platformei DA și [[Partidul Acțiune și Solidaritate|Partidului Acțiune și Solidaritate]], pentru candidatura lui Pavel Spînu au mai votat consilierii [[Partidul Liberal Democrat din Moldova|Partidului Liberal Democrat din Moldova]], [[Partidul Unității Naționale|Partidului Unității Naționale]] și independentul Veaceslav Burlac. În total, candidatul PDA a acumulat voturile a 17 consilieri.
+
La ședința din 20 decembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”<ref>Conform [{{Legis|116712}} modificărilor] la Legea privind administrația publică locală, președinții de raioane sunt aleși din rândul consilierilor raionali.</ref>, membru al [[Platforma Demnitate și Adevăr|Platformei Demnitate și Adevăr]], '''Pavel Spînu''', în funcția de președinte al raionului Criuleni. Pe lângă fracțiunile Platformei DA și [[Partidul Acțiune și Solidaritate|Partidului Acțiune și Solidaritate]], pentru candidatura lui Pavel Spînu au mai votat consilierii [[Partidul Liberal Democrat din Moldova|Partidului Liberal Democrat din Moldova]], [[Partidul Unității Naționale|Partidului Unității Naționale]] și independentul Veaceslav Burlac. În total, candidatul ACUM a acumulat voturile a 17 consilieri.
  
 
{| class="table table-condensed vmid"
 
{| class="table table-condensed vmid"

Versiunea de la data 20 decembrie 2019 16:17

Raionul Criuleni

Lista localităților din raionul Criuleni

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[1], raionul Criuleni este constituit din 43 de localități, împărțite în 25 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș cu două localități în componență;
  • 10 comune cu 26 de sate în componență;
  • 14 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Criuleni
comuna Bălăbănești
comuna Bălțata
comuna Boșcana
satul Cimișeni
satul Corjova
satul Coșernița
satul Cruglic
comuna Dolinnoe
comuna Drăsliceni
satul Dubăsarii Vechi
comuna Hîrtopul Mare
comuna Hrușova
satul Ișnovăț
satul Izbiște
satul Jevreni
satul Mașcăuți
satul Măgdăcești
comuna Miclești
satul Onițcani
comuna Pașcani
comuna Răculești
satul Rîșcova
satul Slobozia-Dușca
satul Zăicana

Administrația raionului

Raionul Criuleni este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[2] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 25 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Criuleni, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Criuleni

Pavel Spînu, președintele raionului Criuleni

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Criuleni. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniul public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 în Consiliul raional Criuleni au fost aleși 33 de consilieri, care reprezintă opt formațiuni politice, și un candidat independent. Mandatele noilor consilieri raionali au fost validate la 30 octombrie 2019 de Judecătoria Criuleni (sediul central), iar activitatea Consiliului a demarat la 23 noiembrie, din a treia încercare, odată cu desfășurarea primei ședințe deliberative a acestuia în noua componență și înmânarea legitimațiilor de consilier.

La ședința din 20 decembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”[3], membru al Platformei Demnitate și Adevăr, Pavel Spînu, în funcția de președinte al raionului Criuleni. Pe lângă fracțiunile Platformei DA și Partidului Acțiune și Solidaritate, pentru candidatura lui Pavel Spînu au mai votat consilierii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Unității Naționale și independentul Veaceslav Burlac. În total, candidatul ACUM a acumulat voturile a 17 consilieri.

Formațiunea Mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 6
Partidul Democrat din Moldova 6
Partidul Liberal Democrat din Moldova 3
Partidul Unității Naționale 2
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2
Partidul “Șor” 1
Partidul Verde Ecologist 1
Candidați independenți 1

Lista consilierilor aleși, validată la 30 octombrie 2019, inclusiv candidații supleanți ().
Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale din 2019.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” (ACUM)

Mihail Buzgan


Alexandru Carțîn


Mihail Colesnicenco


Mihail Gulîi


Lidia Guzun


Valeriu Iurcu


Valentina Lupan


Roman Onică


Pavel Spînu


Ecaterina Țurcan


Ala Ungurean

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Viorica Cociug


Alexandru Grati


Nicolae Grati


Iurie Morari


Andrei Rubanovici


Emilia Țaulean

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Iurie Andriuța


Andrei Bolbocean

Iurie Buga


Lidia Brînza

Vasile Gîrbea


Vitalie Cotoman


Igor Perciuleac


Natalia Stanila

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Ghenadie Cazacu


Victor Cojocari


Natalia Efros-Bujor

PUN

Virginia Bîzgu


Oleg Ogor

PCRM

Dumitru Goncearenco


Vitalie Verebceanu

PPȘ

Serghei Ianenco

PVE

Ion Cotovici

Candidați independenți

Veaceslav Burlac

Consilii locale și primari

Cele 43 de localități ale raionului Criuleni, inclusiv orașul-reședință Criuleni, sunt administrate de 25 de consilii locale (orășenesc, comunale și sătești) și primari.

Primăria Primar
PL
PLDM  PDM
PCRM
PCRM  PDM
PLDM  PDM
PL  PUN
PDM
PDM  PL
PCRM  PSRM
PLDM  CI ACUM
PL  PUN
PCRM
PLDM  PDM PVE
PLDM  PDM PSRM
PDM
PDM
PLDM  ACUM
PLDM
PLDM  PDM
PLDM  PDM
PDM
PLDM  CI ACUM
PDM
PDM
PLDM  PDM CI