Pagina principală

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Alegeri prezidențiale 2024

La 20 octombrie 2024 vor avea loc alegerile președintelui Republicii Moldova, care reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Cetățenii vor alege șeful statului – garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Candidați înregistrați

Pentru scrutinul prezidențial din 20 octombrie 2024, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 concurenți electorali din 13 grupuri de inițiativă care au colectat semnături pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Înregistrarea lui Igor Munteanu, candidatul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, a fost respinsă din cauza numărului insuficient de semnături valide, iar Alexandru Arseni, desemnat de adunarea cetățenilor, nu a depus cererea la CEC.

Nr. Concurent electoral
1 2 septembrie 2024
Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
2 12 septembrie 2024
Maia Sandu
Maia Sandu
Partidul Acțiune și Solidaritate
3 18 septembrie 2024
Renato Usatîi
Renato Usatîi
Partidul Nostru
4 18 septembrie 2024
Vasile Tarlev
Vasile Tarlev
Partidul pentru Viitorul Moldovei
5 21 septembrie 2024
Irina Vlah
Irina Vlah
candidat independent
6 21 septembrie 2024
Ion Chicu
Ion Chicu
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
7 23 septembrie 2024
Andrei Năstase
Andrei Năstase
candidat independent
8 23 septembrie 2024
Octavian Țîcu
Octavian Țîcu
Blocul electoral “Împreună”
9 24 septembrie 2024
Victoria Furtună
Victoria Furtună
candidat independent
10 24 septembrie 2024
Tudor Ulianovschi
Tudor Ulianovschi
candidat independent
11 24 septembrie 2024
Natalia Morari
Natalia Morari
candidat independent
Referendum constituțional

La 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu scrutinul ordinar pentru alegerea președintelui țării, în Republica Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Participanții la referendum

La referendumul republican pentru modificarea Constituției în vederea integrării europene a Republicii Moldova au fost înregistrați 15 participanți: 14 partide politice și un bloc electoral format din trei partide. Dintre aceștia, doar două susțin opțiunea “NU”, după ce un partid a fost exclus din cursă pentru încălcarea normelor de finanțare a partidelor. Totodată, două cereri de înregistrare au fost respinse de Comisia Electorală Centrală, iar alte două formațiuni au anunțat că vor boicota referendumul, îndemnând cetățenii să nu participe.

Opțiunea “DA”



Partidul Verde EcologistMișcarea “Respect Moldova”Alianța Liberalilor și Democraților pentru EuropaCoaliția pentru Unitate și BunăstareBlocul electoral “Împreună” Partidul Acțiune și SolidaritateMișcarea Alternativa NaționalăPartidul “Democrația Acasă” Alianța pentru Unirea RomânilorPartidul “NOI” Partidul Reîntregirii Naţionale “Acasă” Partidul Social Democrat EuropeanPartidul “Voința Poporului”

Opțiunea “NU”



Partidul Comuniștilor din Republica MoldovaPartidul “Renaștere”

Alegeri în Moldova

Voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat. De la declararea independenței în 1991, în Republica Moldova se desfășoară toate tipurile de alegeri și referendumuri.

Alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei20212025
Alegerile guvernatorului Găgăuziei20232027
Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova și unica autoritate legislativă a statului. În urma alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 a fost ales Parlamentul de legislatura XI-a. În componența noului Legislativ au obținut reprezentare trei formațiuni politice, inclusiv un bloc electoral, care au format trei fracțiuni parlamentare: Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul “Șor”, care în iunie 2023 a fost declarat neconstituțional.

Conducerea Parlamentului

 1 
Igor Grosu
Igor Grosu
președinte
PAS
2
Vlad Batrîncea
Vlad Batrîncea
vicepreședinte
BCS
3
Doina Gherman
Doina Gherman
vicepreședinte
PAS

Fracțiuni parlamentare

 1 
Partidul Acțiune și Solidaritate 62 de mandate
2
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor 26
Deputați neafiliați 12

Născuți în octombrie

Ion Babici (04), Gheorghe Ichim (06), Lilian Carp (12), Alla Darovannaia (15), Vitali Gavrouc (15), Igor Chiriac (16), Fiodor Gagauz (23), Liliana Grosu (25), Constantin Starîș (25), Vasile Bolea (27), Vladimir Odnostalco (31)



Logo alegeri.md

alegeri.md, lansat în ianuarie 2019, este noua versiune a site-ului e-democracy.md, dezvoltat de Asociația pentru Democrație Participativă “ADEPT” începând cu 2001. Conținutul de pe vechea platformă web va fi treptat preluat și integrat pe alegeri.md.
Pentru informații și sugestii ne puteți contacta la adresa de e-mail [email protected].