Pagina principală

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Alegeri în Moldova

Voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat. De la declararea independenței în 1991, în Republica Moldova se desfășoară toate tipurile de alegeri și referendumuri.

Alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei20212025
Alegerile guvernatorului Găgăuziei20232027
Referendumuri20 octombrie 2024
Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova și unica autoritate legislativă a statului. În urma alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 a fost ales Parlamentul de legislatura XI-a. În componența noului Legislativ au obținut reprezentare trei formațiuni politice, inclusiv un bloc electoral, care au format trei fracțiuni parlamentare: Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul “Șor”, care în iunie 2023 a fost declarat neconstituțional.

Conducerea Parlamentului

 1 
Igor Grosu
Igor Grosu
președinte
PAS
2
Vlad Batrîncea
Vlad Batrîncea
vicepreședinte
BCS
3
Doina Gherman
Doina Gherman
vicepreședinte
PAS

Fracțiuni parlamentare

 1 
Partidul Acțiune și Solidaritate 62 de mandate
2
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor 26
Deputați neafiliați 12

Născuți în iulie

Alla Pilipețcaia (04), Ion Groza (06), Dan Perciun (07), Sergiu Lazarencu (16), Maria Pancu (18), Bogdan Țîrdea (23), Virgiliu Pâslariuc (27)Logo alegeri.md

alegeri.md, lansat în ianuarie 2019, este noua versiune a site-ului e-democracy.md, dezvoltat de Asociația pentru Democrație Participativă “ADEPT” începând cu 2001. Conținutul de pe vechea platformă web va fi treptat preluat și integrat pe alegeri.md.
Pentru informații și sugestii ne puteți contacta la adresa de e-mail [email protected].