Partidul Liberal la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Versiunea din 8 mai 2019 14:03, autor: Admin3 (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Partidul Liberal (PL) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fiind pe a 15-a poziție în buletinul de vot pentru circumscripția națională. Lista de candidați a PL conține 30 de persoane în frunte cu președintele formațiunii, Dorin Chirtoacă. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. În circumscripțiile uninominale din partea PL s-au înregistrat 20 de candidați.

Partidul Liberal
2014
Simbolul electoral al Partidului Liberal la alegerile parlamentare din 2019 Dorin Chirtoacă, cap de listă a Partidului Liberal  la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PL
Cap de listă Dorin Chirtoacă
Sloganul electoral Cu demnitate pentru Unire!

Lista de candidați 30 persoane


} |

Rezultat
17,741 voturi (1.25%)
Comparativ cu 2014 8,42%, 13 mandate


Partidul Liberal (PL) participă la al 8-lea scrutin parlamentar de la înființarea formațiunii în septembrie 1993, fiind parte a opoziției parlamentare. În perioada sa de activitate, partidul nu a participat doar la scrutinul din 2005. La primele 3 scrutine parlamentare formațiunea a participat cu titulatura Partidul Reformei (PR) și nu a reușit să depășească pragul electoral. În 2005 PR și-a schimbat titulatura, acceptând-o pe cea actuală – Partidul Liberal.

În 4 scrutine parlamentare din perioada 2009–2014, PL a reușit să să-și atragă suportul alegătorilor cu viziuni unioniste. Succesul electoral al PL din acele scrutine a făcut ca formațiunea să participe la constituirea majorităților parlamentare, în legislaturile a XVIII-a și a XIX-a. După aflarea în opoziție mai bine de doi ani, în perioada aprilie 2013 – iulie 2015, PL a decis să participe la formarea coaliției majoritare în Parlamentul de legislatura a XX-a, revenind la guvernare după demisia guvernului minoritar al lui Chiril Gaburici, în toiul protestelor împotriva devalizării sistemului bancar. Motivul invocat pentru revenirea la guvernare s-a referit la neadmiterea dizolvării Parlamentului și desfășurării alegerilor anticipate pe care le-ar fi putut câștiga forțele politice rusofile. În cea de a XX-a legislatură, PL s-a aflat la guvernare în perioada iulie 2015 – mai 2017, trecând în opoziție după ce prim-vicepreședintele formațiunii, Dorin Chirtoacă, fusese reținut de organele de drept, pentru presupus trafic de influență.