Ilan Șor: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 17: Linia 17:
 
|afiliere_politica_data = din mai 2015
 
|afiliere_politica_data = din mai 2015
 
|studii                = Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova<hr style="background-color:#ddd !important; color:#ddd !important">Universitatea de Studii Europene din Moldova
 
|studii                = Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova<hr style="background-color:#ddd !important; color:#ddd !important">Universitatea de Studii Europene din Moldova
|stare_civila          = Căsătorit cu Sara Șor din 2011. Are doi copii (Margarita și Miron).
+
|stare_civila          = Căsătorit cu Sara Șor (Manahimova) din 2011. Are doi copii (Margarita și Miron).
 
|profesie              = Jurist, drept economic
 
|profesie              = Jurist, drept economic
 
|premii                =  
 
|premii                =  

Versiunea de la data 23 mai 2019 21:32

Ilan Șor este om de afaceri, primar al municipiului Orhei și președinte al Partidului “Șor”. Activitatea politică și-a început-o în 2015, participând la alegerile locale din partea Mișcării “Ravnopravie”. Un an mai târziu, în 2016, a fost ales președinte al formațiunii, care și-a schimbat denumirea, preluând în titulatură numele liderului.

Ilan Șor

Ilan Șor

Născut 6 martie 1987 (37 de ani)
or. Tel Aviv, Israel
Funcţie actuală Deputat în Parlamentul Republicii Moldova (din 9 martie 2019)
Afiliere politică Partidul “Șor” (din mai 2015)
Studii Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova
Universitatea de Studii Europene din Moldova
Profesie Jurist, drept economic
Stare civilă Căsătorit cu Sara Șor (Manahimova) din 2011. Are doi copii (Margarita și Miron).
Funcții publice
2015 prezent
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Primar al municipiului Orhei
Afiliere politică
19 iunie 2016 – prezent
Președinte al Partidului “Șor” (PPȘ)
(până la 25 septembrie 2016 – Mișcarea social-politică “Ravnopravie” (MR))

mai 2015 – prezent

Membru al PPȘ (MR)

Ilan Șor a intrat în politică în mai 2015, pe fundalul anchetării fraudei bancare din Republica Moldova, având statut de bănuit și aflându-se sub control judiciar. Chiar și în astfel de condiții a reușit să învingă din primul tur de scrutin în competiția pentru funcția de primar de Orhei. În 2017 a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și jumate de închisoare pentru cauzarea de daune prin înșelăciune sau abuz de încredere în proporții deosebit de mari. Sentința nefiind definitivă, urmează ca pe marginea cazului respectiv să se pronunțe Curtea de Apel. În pofida acuzațiilor ce i se aduc, Ilan Șor pledează nevinovat și își continuă activitatea politică.

Una dintre principalele activități pe care o desfășoară în numele partidului ce-i poartă numele este dezvoltarea unei rețele de magazine sociale pentru activitatea cărora nici măcar nu există reglementări legale, care să delimiteze clar activitatea politică de cea comercială și de caritatea, atunci când are loc comercializarea produselor alimentare la prețuri diminuate pentru câteva sute de mii de beneficiari în baza unor card-uri cu simbolica de partid.

În paralel cu activitatea politică Șor continuă să-și desfășoare afacerile private. Cel mai cunoscut exemplu referindu-se la compania Dufremol, cel mai mare operator Duty Free din Moldova. Pledoaria lui Ilan Șor de a deschide stații de alimentare cu combustibil în regim duty free s-a soldat cu succes în 2018, datorită modificării legislației fiscale de către Parlament. Acest caz este de mare interes public tocmai fiindcă denunțul lui Ilan Șor din octombrie 2015 privind mituirea ex-premierului, Vlad Filat, cu 250 milioane de dolari SUA viza exact interesul omului de afacere de a deschide astfel de stații în regim duty free.