Partidul Verde Ecologist la alegerile parlamentare din 2019
Partidul Verde Ecologist (PVE) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fiind înscris pe poziția a 14-a în buletinul de vot. Lista candidaților PVE pentru circumscripția națională conține 31 de persoane, în frunte cu președintele formațiunii, Anatolie Prohnițchi. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. În circumscripțiile uninominale din partea PVE s-au înregistrat 2 candidați.
Partidul Verde Ecologist (PVE) participă la al 6-lea scrutin parlamentar de la înregistrarea formațiunii în aprilie 1992. Din cele 8 scrutine parlamentare, care s-au desfășurat de la declararea independenței Republicii Moldova, PVE nu a participat la trei scrutine consecutive – din 2001, 2005 și la cel ordinar din 2009. De fiecare dată când a participat la alegeri de sine stătător, partidul nu a reușit să depășească pragul electoral. PVE a fost reprezentat în forul legislativ o singură dată, după alegerile parlamentare din 1998, când a fost partea Blocului electoral “Convenția Democrată din Moldova”, alături de alte 4 formațiuni politice.
Activitatea formațiunii din ultima perioada s-a concentrat pe soluționarea problemelor bazinului râului Nistru. În perioada preelectorală, PVE a susținut, alături de Partidul Național Liberal, inițiativa creării Convenției Euro-Unioniste, pentru consolidarea eforturilor formațiunilor unioniste și participarea acestora în bloc la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. După nereușita constituirii CEU, formațiunea a decis să participe la alegeri de sine stătător, publicându-și Platforma electorală și sloganul: “Om curat. Parlament curat. Țară curată!”
Lansarea oficială în campania electorală a avut loc la 4 februarie 2019, în cadrul unui eveniment public desfășurat în fața Parlamentului. Liderii Partidului Verde Ecologist au subliniat prioritățile formațiunii: includerea Republicii Moldova în sistemul de securitate ecologică a Uniunii Europene, luarea sub protecția statului a râurilor Prut și Nistru, prevenirea dezastrului ecologic, dezvoltarea economiei verde.