Partidul Verde Ecologist la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Partidul Verde Ecologist (PVE) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fiind înscris pe poziția a 14-a în buletinul de vot. Lista candidaților PVE pentru circumscripția națională conține 31 de persoane, în frunte cu președintele formațiunii, Anatolie Prohnițchi. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. În circumscripțiile uninominale din partea PVE s-au înregistrat 2 candidați.

Partidul Verde Ecologist
2014
Simbolul electoral al Partidului Verde Ecologist la alegerile parlamentare din 2019 Anatolie Prohnițchi, cap de listă a Partidului Verde Ecologist la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PVE
Cap de listă Anatolie Prohnițchi
Sloganul electoral Om curat. Parlament curat. Țară curată!

Lista de candidați 31 persoane
Programul electoral 4 februarie 2019

} |


Comparativ cu 2014 0,14%


Partidul Verde Ecologist (PVE) participă la al 6-lea scrutin parlamentar de la înregistrarea formațiunii în aprilie 1992. Din cele 8 scrutine parlamentare, care s-au desfășurat de la declararea independenței Republicii Moldova, PVE nu a participat la trei scrutine consecutive – din 2001, 2005 și la cel ordinar din 2009. De fiecare dată când a participat la alegeri de sine stătător, partidul nu a reușit să depășească pragul electoral. PVE a fost reprezentat în forul legislativ o singură dată, după alegerile parlamentare din 1998, când a fost partea Blocului electoral “Convenția Democrată din Moldova”, alături de alte 4 formațiuni politice.

Activitatea formațiunii din ultima perioada s-a concentrat pe soluționarea problemelor bazinului râului Nistru. În perioada preelectorală, PVE a susținut, alături de Partidul Național Liberal, inițiativa creării Convenției Euro-Unioniste, pentru consolidarea eforturilor formațiunilor unioniste și participarea acestora în bloc la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. După nereușita constituirii CEU, formațiunea a decis să participe la alegeri de sine stătător, publicându-și Platforma electorală și sloganul: “Om curat. Parlament curat. Țară curată!”

Lansarea oficială în campania electorală a avut loc la 4 februarie 2019, în cadrul unui eveniment public desfășurat în fața Parlamentului. Liderii Partidului Verde Ecologist au subliniat prioritățile formațiunii: includerea Republicii Moldova în sistemul de securitate ecologică a Uniunii Europene, luarea sub protecția statului a râurilor Prut și Nistru, prevenirea dezastrului ecologic, dezvoltarea economiei verde.