Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 34: Linia 34:
 
[[Partidul Socialiștilor din Republica Moldova]] (PSRM) participă în a cincea competiție electorală de la constituirea formațiunii. PSRM participă la alegeri, fiind parte a opoziției parlamentare, după ce la [[Alegerile parlamentare din 2014 în Republica Moldova|alegerile parlamentare din 2014]] a înregistrat cel mai bun scor electoral, obținând [[Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014|25 de mandate]] din 101. Liderul informal al PSRM – Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a stabilit sarcina formațiunii pentru alegerile din 24 februarie 2019: victoria absolută, pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare. Alternativa – convocarea alegerilor parlamentare anticipate.
 
[[Partidul Socialiștilor din Republica Moldova]] (PSRM) participă în a cincea competiție electorală de la constituirea formațiunii. PSRM participă la alegeri, fiind parte a opoziției parlamentare, după ce la [[Alegerile parlamentare din 2014 în Republica Moldova|alegerile parlamentare din 2014]] a înregistrat cel mai bun scor electoral, obținând [[Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014|25 de mandate]] din 101. Liderul informal al PSRM – Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a stabilit sarcina formațiunii pentru alegerile din 24 februarie 2019: victoria absolută, pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare. Alternativa – convocarea alegerilor parlamentare anticipate.
  
==Perioada preelectorală==
+
==Campania electorală==
  
===Candidați pentru circumscripțiile uninominale===
+
===Perioada preelectorală===
  
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a dat startul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 destul de timpuriu. La 5 septembrie 2018 a fost convocat [[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#5 sep 2018|Consiliul Republican]] al formațiunii pentru a dezbate începerea pregătirilor active pentru alegerile parlamentare. La ședință Consiliului a participat și liderul informal al PSRM, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care s-a referit la contextul preelectoral și a stabilit sarcinile PSRM pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019. Principalele teze împărtășite opiniei publice după ședință s-au referit la:
+
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a dat startul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 destul de timpuriu. La 5 septembrie 2018 a fost convocat [[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#5 sep 2018|Consiliul Republican]] al formațiunii pentru a dezbate începerea pregătirilor active pentru alegerile parlamentare. La ședință Consiliului a participat și liderul informal al PSRM, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care s-a referit la contextul preelectoral și a stabilit sarcinile PSRM pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019.
  
*rolul negativ al partidelor pro-europene, care au venit la guvernare acum 9 ani, după tentativa de lovitură de stat din 7 aprilie 2009;
+
Principalele teze împărtășite opiniei publice după ședință s-au referit la rolul negativ al partidelor pro-europene, rolul pro-activ al PSRM, care a știut să-și atingă scopuri aflându-se în opoziție, acțiunile reușite ale PSRM în distrugerea tuturor alianțelor partidelor pro-europene, necesitatea participării șefului statului la viitoarele alegeri parlamentare pe lista PSRM și începerea din ziua de 8 septembrie 2018 a acțiunilor masive ale PSRM pentru identificarea candidaților formațiunii în circumscripțiile electorale uninominale.
*rolul pro-activ al PSRM, care a știut să-și atingă scopuri aflându-se în opoziție, exemplu fiind trecerea la sistemul electoral mixt, prevăzut în programul formațiunii;
 
*acțiunile reușite ale PSRM în distrugerea tuturor alianțelor partidelor pro-europene;
 
*necesitatea participării șefului statului la viitoarele alegeri parlamentare pe lista PSRM, pe motiv că un președinte fără suportul majorității parlamentare nu poate să-și îndeplinească eficient toate atribuțiile;
 
*începerea din ziua de 8 septembrie 2018 a acțiunilor masive ale PSRM în fiecare centru raional, pentru identificarea candidaților formațiunii în circumscripțiile electorale uninominale.
 
  
În perioada 8 septembrie – 3 noiembrie 2018, PSRM a organizat un șir de mitinguri în Chișinău și, practic, în toate centrele raionale din țară. În cadrul mitingurilor au fost [[Declarații privind desemnarea candidaților PSRM în perioada preelectorală din 2019|'''anunțați candidații formațiunii''']] pentru circumscripțiile electorale uninominale. Toate manifestările organizate de PSRM au fost anunțate drept <q>proteste împotriva activității distrugătoare a așa numitei guvernări pro-europene</q>, însoțite de <q>alegeri preliminare interne (primaries) a candidaților pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019</q>.
+
====Candidați pentru circumscripțiile uninominale====
  
===Marșul de protest din 18 noiembrie 2018===
+
În perioada 8 septembrie – 3 noiembrie 2018, PSRM a organizat un șir de mitinguri în Chișinău și, practic, în toate centrele raionale din țară. În cadrul mitingurilor au fost [[Declarații privind desemnarea candidaților PSRM în perioada preelectorală din 2019|'''anunțați candidații formațiunii''']] pentru [[Lista circumscripțiilor uninominale la alegerile parlamentare din 2019|circumscripțiile electorale uninominale]]. Toate manifestările organizate de PSRM au fost anunțate drept <q>proteste împotriva activității distrugătoare a așa numitei guvernări pro-europene</q>, însoțite de <q>alegeri preliminare interne (primaries) a candidaților pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019</q>.
  
După identificarea candidaților, PSRM a organizat, la 18 noiembrie 2018, un [[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#18 noi 2018|marș național de protest]] și un miting preelectoral cu participarea unui număr impunător de susținători ai formațiunii. În cadrul mitingului au fost enunțate '''10 obiective prioritate''' ale formațiunii pentru ciclul electoral 2019-2023:
+
====Marșul de protest din 18 noiembrie 2018====
  
#majorarea salariului mediu până la 600 de euro, iar a pensiei medii – până la 300 euro, micșorarea vârstei de pensionare și indexarea pensiilor cel puțin de două ori pe an;
+
După identificarea candidaților, PSRM a organizat, la 18 noiembrie 2018, un [[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#18 noi 2018|marș național de protest]] și un miting preelectoral cu participarea unui număr impunător de susținători ai formațiunii. În cadrul mitingului au fost enunțate '''[[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#10 obiective prioritare ale Partidului Socialiștilor|10 obiective prioritate]]''' ale formațiunii pentru ciclul electoral 2019-2023.
#asistență medicală gratuită;
 
#învățământ de stat gratuit – de la învățământ preșcolar, până la cel superior;
 
#nepermiterea desfășurării reformei administrativ-teritoriale și trecerea la județe;
 
#promovarea unei politici externe echilibrate, restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă la toate nivelurile, obținerea pentru Republica Moldova a statutul de membru deplin al Uniunii Economice Eurasiatice și asigurarea cooperării reciproc avantajoase cu Uniunea Europeană;
 
#asigurarea statutului de neutralitate, închiderea oficiului NATO din Chișinău;
 
#reîntregirea țării în baza unei soluții convenite împreună cu liderii Transnistriei și cu implicarea actorilor-garanți internaționali;
 
#interzicerea partidelor și mișcărilor unioniste, introducerea în școli a disciplinei “Istoria Moldovei”;
 
#protejarea valorilor tradiționale, a Ortodoxiei și interzicerea ideologiei anti-familiale;
 
#instaurarea republicii prezidențiale, Președintele ales de popor urmând să formeze guvernarea și puterea verticală executivă.
 
  
===Adoptarea listei de candidați===
+
===Lista candidaților în circumscripția națională===
  
O lună mai târziul, la 26 decembrie 2018, [[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#26 dec 2018|Consiliul Republican al PSRM]] a adoptat [[Lista candidaților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019|lista de candidați]] și [[Media:Program-electoral-psrm-2019.pdf|Platforma electorală]] a formațiunii. Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă a liderului informal al PSRM, Igor Dodon, care a făcut un șir de '''declarații importante''': seful statului va anunța la 20 ianuarie 2019 decizia privind participarea sa în campania electorală; PSRM nu va face niciun fel de alianță postelectorală; dacă PSRM nu va obține majoritatea absolută la alegeri, atunci vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate în a doua jumătate a anului 2019.
+
O lună mai târziul, la 26 decembrie 2018, [[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#26 dec 2018|Consiliul Republican al PSRM]] a adoptat [[Lista candidaților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019|lista de candidați]] și [[Media:Program-electoral-psrm-2019.pdf|Platforma electorală]] a formațiunii. Evenimentul a fost precedat [[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#21 dec 2018|de o conferință de presă]] a liderului informal al socialiștilor, Igor Dodon, care a făcut un șir de '''declarații importante''': seful statului va anunța la 20 ianuarie 2019 decizia privind participarea sa în campania electorală; Partidul Socialiștilor nu va face niciun fel de alianță postelectorală; dacă PSRM nu va obține majoritatea absolută la alegeri, atunci vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate în a doua jumătate a anului 2019.
 
 
Publicarea Platformei electorale a PSRM pentru alegerile din 24 februarie 2019 permite compararea viziunilor curente ale formațiunii față cu cele promovate în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Pot fi remarcate mai multe neconcordanțe între textele Platformei electorale, celor 10 obiective și Programului politic al formațiunii.
 
 
 
===Promisiunile din Platformele electorale ale PSRM la parlamentarele din 2019 vs. 2014===
 
 
 
{| class="table table-condensed"
 
|- class="mystriped"
 
! width="50%" | Promisiunile PSRM [[Media:Program-electoral-psrm-2019.pdf|2019]]
 
! width="50%" | Promisiunile PSRM [[Media:Electoral-program-psrm-2014-ro.pdf|2014]]
 
|-
 
| '''Noua industrializare'''
 
*2 ori creșterea ritmului PIB-ului
 
*6 ori creșterea ritmului producției industriale
 
| '''Industrializarea țării'''
 
*implementarea unui nou model economic – un "NEP" (o nouă politică economică) modern
 
*crearea sectorului de producere scientointensiv, a întreprinderilor din industria alimentară, ușoară, construcțiilor, asamblării automobilelor, producerii mărfurilor și echipamentelor tehnice si de uz casnic
 
*crearea, timp de 4 ani, a 112 întreprinderi de producere mari noi
 
*crearea și dezvoltarea a cel puțin 500 de business-proiecte ale tinerilor antreprenori
 
*crearea unui Fond investițional de stat care să contribuie la dezvoltarea industriei de producere și a businessului mic – 10 miliarde lei deja în anul 2015
 
*introducerea cotei zero a impozitului pe profitul reinvestit
 
*reducerea numărului de taxe pentru business de la 23 la 11
 
*introducerea unei scări de trei nivele progresive pentru impozitul pe venit
 
|-
 
| '''Atragerea investițiilor'''
 
*$1 miliard investiții anuale din Rusia
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Noi locuri de muncă bine remunerate'''
 
*150 de mii până în 2022
 
| '''Noi locuri de muncă bine plătite'''
 
*200 mii de noi locuri de muncă bine plătite
 
|-
 
| '''Creșterea nivelului de trai'''
 
*600 € salariu mediu până în 2022
 
*300 € pensia medie până în 2022
 
*2 ori peste media de existență – pensia
 
| '''Creșterea nivelului de trai'''
 
*edificarea statului social
 
*egalarea venitul minim garantat de stat al populației cu nivelul minimului de trai către 2017
 
*egalarea pensiilor persoanelor, care au început a le primi până în anul 1999 și după acest an
 
*indexarea cu cel puțin 20 la sută a pensiilor
 
*de 2 ori volumul pensiei va depăși nivelul minimului de trai
 
*limitarea suprataxei la produsele de primă necesitate și medicamente la nivel de 7-10% și neadmiterea acesteia 200% până la 500%
 
*reducerea în jumătate a prețului plătit pentru gaze, lumină și alte servicii comunale
 
*oferirea indemnizaților "de instalare" și locuințe sociale tinerilor specialiști: medici, profesori, domeniul culturii și asigurării sociale
 
|-
 
| '''Medicină gratuită'''
 
*gratuit – principalele servicii medicale, medic de familie, examen medical anual
 
*gratuit – voucher medical familiilor puțin asigurate – diagnostic, tratament, intervenții chirurgicale etc.
 
*2 ori majorat volumul finanțării de stat a medicinii
 
*fiecare raion va avea centru medical, echipă mobilă pentru deplasare în sate
 
| '''Medicina'''
 
*reducerea cu 30% a costului poliței de asigurare medicală obligatorie
 
*oferirea medicilor statut de funcționar public
 
*introducerea examenului medical obligatoriu anual pentru toți cetățenii țării din mijloace publice
 
*finanțare integrală din partea statului pentru tratarea infertilității
 
*limitarea suprataxelor la produsele de primă necesitate și medicamente la nivel de 7%-10%
 
|-
 
| '''Învățământ de stat gratuit'''
 
*gratuit – învățământul de stat, de la nivel preșcolar, până la cel superior
 
*9% PIB cheltuieli pentru învățământ
 
*introducerea examenului de Bacalaureat opțional
 
*cercetarea penală a miniștrilor Educației de după 2009 pentru închiderea școlilor
 
*interzicerea taxelor și plăților suplimentare
 
*comandă de stat – pregătirea specialiștilor
 
*majorarea burselor până la minimul existenței
 
*asigurarea salariul mediu în învățământ peste cel mediu pe economie
 
*relansarea învățământului profesional-tehnic
 
| '''Educația'''
 
*anularea Codului Educației adoptat în 2014
 
*stoparea închiderii școlilor, grădinițelor pentru copii, spitalelor, centrelor medicale, policlinicilor și caselor de cultură
 
*introducerea examenului de Bacalaureat opțional și introducerea examenelor de admitere în instituțiile superioare de învățământ
 
*dublarea numărului locurilor cu instruire de la buget și reducerea cu 50% a valorii contractelor de studii în instituțiile superioare de învățământ
 
*majorarea burselor studenților până la nivelul minimului de existență, precum și majorarea numărului beneficiarilor de burse
 
*oferirea pedagogilor statut de funcționar public
 
|-
 
| '''Reintegrarea țării'''
 
*convenirea unei soluții cu conducerea Transnistriei și partenerii străini
 
| '''Reintegrarea țării'''
 
*soluționarea problemei transnistrene odată cu aderarea la Uniunea Vamală
 
*păstrarea diversității etnice a Moldovei
 
|-
 
| '''Interzicerea unionismului'''
 
*interzicerea partidelor și mișcărilor unioniste
 
*interzicerea televiziunilor unioniste
 
| '''Interzicerea unionismului'''
 
*interzicerea prin lege a unionismului
 
*neadmiterea persoanelor cu altă cetățenie decât cea moldovenească să dețină funcții publice
 
|-
 
| '''Studierea istoriei Moldovei'''
 
*readucerea în învățământ a disciplinei “Istoria Moldovei”
 
| '''Studierea istoriei Moldovei'''
 
*introducerea cursului de “Istoria Moldovei” și limba moldovenească în programele școlare
 
|-
 
| '''Neutralitatea'''
 
*închiderea oficiului NATO în Moldova
 
*recunoașterea internațională a neutralității
 
| '''Neutralitatea'''
 
*neadmiterea aderării la NATO
 
*consolidarea statutului de neutralitate
 
|-
 
| '''Moldova – republică prezidențială'''<br>
 
Președintele unicul lider al țării:
 
*formează verticala puterii
 
*numește Guvernul, conducerea Procuraturii, SIS, Curții Constituționale, CNA
 
*responsabil de politica externă și apărare
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Moldova – punte între Est și Vest'''
 
*politică externă echilibrată între Est și Vest
 
*parteneriat strategic cu Rusia
 
*parteneriat cu statele UE
 
*cooperare cu China, SUA, Turcia, Israel, Turkmenistan, Azerbaidjan
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Parteneriat strategic cu Rusia'''
 
*restabilirea relațiilor și un nou parteneriat strategic cu Rusia
 
*revenirea deplină a producătorilor moldoveni pe piața rusă
 
*asigurarea protecției sociale pentru moldovenii care trăiesc și lucrează în Rusia
 
*stoparea propagandei antiruse la nivel de stat
 
*reîntoarce dreptului cetățenilor de alege ce televiziune și din ce țară să vizioneze
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Colaborarea cu Uniunea Economică Eurasiatică'''
 
*ratificarea Acordul dintre Republica Moldova și UEEA, semnat de Președintele Igor Dodon
 
*atragerea mijloacelor Băncii Eurasiatice de Dezvoltare pentru finanțarea infrastructurii transportului și energeticii
 
*înființarea întreprinderilor mixte, deschiderea filialelor companiilor din țările UEEA
 
*obținerea micșorării prețurilor pentru gazele rusești până la nivelul țărilor-membre UEEA
 
| '''Aderarea la Uniunea Vamală'''
 
*aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan
 
*asigurarea participării Moldove la Banca Eurasiatică pentru Dezvoltare
 
*garantarea drepturilor egale depline și garanțiilor sociale, inclusiv la angajarea în câmpul muncii pentru moldovenii aflați la muncă în Rusia
 
|-
 
| '''Parteneriat cu statele UE'''
 
*restabilirea relațiilor cu UE, ținând cont de interesele Republicii Moldova
 
*menținerea regimului fără vize
 
| '''Relațiile cu UE'''
 
*organizarea unui referendum în vederea anulării a Acordul de Asociere cu UE
 
*revenirea la comerțul asimetric cu Europa
 
|-
 
| '''Dezvoltarea raioanelor'''
 
*stoparea reformei teritorial-administrative
 
*neadmiterea închiderii spitalelor, policlinicilor raionale, grădinițelor, școlilor și liceelor
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Dezvoltarea agriculturii'''
 
*2 ori majorat bugetul Fondului Național de dezvoltare a agriculturii și a localităților rurale
 
*oferirea creditelor preferențiale pentru procurarea și reparația tehnicii agricole
 
*oferirea subvențiilor pentru construcția întreprinderilor de procesare
 
*deschiderea sau dezvolta cel puțin a unei întreprinderi mari în fiecare localitate
 
*extinderea practicii de achiziții de către stat a producției agricultorilor autohtoni
 
*înființarea unei companii națională de logistică cu o rețea de magazine pentru comercializarea producției fără intermediari
 
*crearea întreprinderilor cu partenerii străini pentru producerea echipamentelor agricole
 
*elaborarea și implementarea programul de stat “Infrastructura satului”
 
*conectarea fiecărui sat la sistemul de aprovizionare cu apă și de canalizare
 
*dezvoltarea turismului ecologic rural
 
| '''Renașterea agriculturii'''
 
*acces liber pentru producția agricolă la piețele tradiționale de desfacere din Rusia
 
*intensificarea de 5 ori a asistenței din partea statului pentru fermieri
 
|-
 
| '''Reforma locativă'''
 
*introducerea normativelor de stat pentru densitatea urbană
 
*interzicerea construcțiilor “în zone neautorizate”
 
*obligativitatea însoțirii construcțiilor comerciale și locative de clasa “lux” de reparația scuarurilor pentru agrement, terenuri pentru copii și de sport
 
*compensarea cheltuielilor familiile cu vulnerabilități pentru reparațiile capitale ale locuințelor, prin sistemul de creditare preferențiară
 
*limitarea plății pentru serviciile comunale în mărime de cel mult 30% din venitul mediu al familiei
 
*achitarea directă a serviciile comunale către furnizori, evitând intermediarii
 
*stimularea creării asociațiilor proprietarilor de locuințe
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Combaterea corupției'''
 
*abrogarea legii “privind recuperarea miliardului furat din contul cetățenilor”
 
*tragerea la răspundere a vinovații de “furtul secolului”
 
*controlul averii fiecărui funcționar, corespunde veniturilor sale
 
*înăspri pedepsei pentru mită și abuz în serviciu – confiscarea averii funcționarului vinovat și a membrilor familiei sale
 
*asigurarea adevăratei independențe a justiției, fiecare judecător va fi protejat presiunile din afară
 
*dezrădăcinarea cumătrismul din practica procedurilor juridice
 
*înăsprirea răspunderii pentru tergiversarea procedurilor juridice
 
*interzicerea ședințelor de judecată cu ușile închise, cu excepția cazurilor deosebite, prevăzute de lege (cazuri de viol etc.)
 
*simplificarea accesului presei în sălile de judecată
 
*crearea condițiile pentru accesul persoanelor cu necesități speciale în sălile de judecată
 
| '''Combaterea corupției'''
 
*curățarea puterii de influența și controlul oligarhilor – Guvernare fără oligarhi!
 
*verificarea totală a provenienței mijloacelor financiare și activelor și a capitalului funcționarilor de stat
 
*confiscarea averilor și activelor familiilor funcționarilor implicați în acte de corupție
 
*interzicerea pentru funcționari de a avea conturi în instituții financiare de peste hotare
 
*interzicerea activităților în zonele off-shore
 
*revizuirea “prihvatizării” proprietății statului, a activelor strategice precum sunt Banca de Economii, Aeroportul Internațional, compania “Farmaco” etc.
 
|-
 
| '''Mediu de viață confortabil, ecologic'''
 
*crearea rețelei de parcuri și rezervații naționale
 
*asigurarea protecției zonelor verzi pe întreg teritoriul Republicii Moldova
 
*înăsprirea responsabilității pentru tăierea ilicită a copacilor și construcții ilegale în parcuri și zone de protecție a apelor
 
*inițierea programului de curățare a albiilor râurilor Nistru, Prut, Răut și a bazine acvatice
 
*lichidarea tuturor gunoiștilor neautorizate
 
*propunerea unui program național pentru colectarea, sortarea și prelucrarea deșeurilor
 
*crearea “locurilor verzi de muncă” pentru conservarea și reabilitarea mediului natural
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Pacea interetnică'''
 
*adoptarea noii Legi despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova
 
*asigurarea limbii moldovenești statutul de limbă de stat
 
*conferirea limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Moldovei
 
| align="center" | –
 
|-
 
| '''Apărarea Ortodoxiei și valorilor tradiționale'''
 
*apărarea religiei ortodoxe și valorile tradiționale
 
*apărarea familia tradiționale – prioritate a politicii sociale
 
*neadmiterea impunerii valorilor străine, care distrug morala tradițională
 
*neadmiterea răspândirea ideologiei anti-familie
 
*excluderea din legea egalității șanselor a mențiunii referitoare la minoritățile sexuale
 
| '''Ortodoxia și protecția familiei tradiționale'''
 
*aderarea la Uniunea Vamală garantează salvarea religiei, istoriei, culturii și tradițiilor
 
*implementarea unui program de susținere a familiilor tinere – “capitalul matern”
 
*transferarea la un cont depozitar 15 mii lei pentru nașterea primului copil, 30 mii – pentru cel de-al doilea, 50 mii lei – pentru cel de-al treilea și mai departe
 
*finanțarea integrală de către stat a tratării infertilității
 
*asigurarea pentru fiecare copil a unui loc la creșă și grădinița în preajma locului de trai
 
*achitarea unui “salariu familial” unuia dintre soți, ocupat de creșterea și educarea a trei și mai mulți copii, în volum, ce ar fi egal, cu cel puțin nivelul minim de trai
 
*asigurarea familiilor tinere cu credite garantate de stat fără dobândă pentru procurarea locuințelor. La nașterea celui de-al doilea copil – anularea a 15% din suma creditului, la nașterea celui de-al treilea copil – 35%
 
|}
 
  
  

Versiunea de la data 14 februarie 2019 01:16

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 sub numărul 4 în buletinul de vot pentru circumscripția națională. Lista PSRM conține 54 candidați în frunte cu președintele partidului Zinaida Greceanîi. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. În circumscripțiile uninominale din partea PSRM s-au înregistrat 51 de candidați.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
Eroare de expresie: caracter de punctuație „{” necunoscut
Simbolul electoral al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019 Zinaida Greceanîi, cap de listă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PSRM
Cap de listă Zinaida Greceanîi
Sloganul electoral Votăm steaua. Votăm socialiștii. E logic

Lista de candidați 54 persoane
Programul electoral 26 decembrie 2018
Cheltuieli 5 985 828 lei

} |



Rezultate 2014 20.51%, 25 mandate
Declarațiile PSRM

6 iunie 2019
Comitetul Executiv Politic a decis convocarea Consiliului Republican al PSRM



[[Declarațiile PSRM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#|]]

Publicitatea electorală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) participă în a cincea competiție electorală de la constituirea formațiunii. PSRM participă la alegeri, fiind parte a opoziției parlamentare, după ce la alegerile parlamentare din 2014 a înregistrat cel mai bun scor electoral, obținând 25 de mandate din 101. Liderul informal al PSRM – Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a stabilit sarcina formațiunii pentru alegerile din 24 februarie 2019: victoria absolută, pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare. Alternativa – convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

Campania electorală

Perioada preelectorală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a dat startul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 destul de timpuriu. La 5 septembrie 2018 a fost convocat Consiliul Republican al formațiunii pentru a dezbate începerea pregătirilor active pentru alegerile parlamentare. La ședință Consiliului a participat și liderul informal al PSRM, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care s-a referit la contextul preelectoral și a stabilit sarcinile PSRM pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019.

Principalele teze împărtășite opiniei publice după ședință s-au referit la rolul negativ al partidelor pro-europene, rolul pro-activ al PSRM, care a știut să-și atingă scopuri aflându-se în opoziție, acțiunile reușite ale PSRM în distrugerea tuturor alianțelor partidelor pro-europene, necesitatea participării șefului statului la viitoarele alegeri parlamentare pe lista PSRM și începerea din ziua de 8 septembrie 2018 a acțiunilor masive ale PSRM pentru identificarea candidaților formațiunii în circumscripțiile electorale uninominale.

Candidați pentru circumscripțiile uninominale

În perioada 8 septembrie – 3 noiembrie 2018, PSRM a organizat un șir de mitinguri în Chișinău și, practic, în toate centrele raionale din țară. În cadrul mitingurilor au fost anunțați candidații formațiunii pentru circumscripțiile electorale uninominale. Toate manifestările organizate de PSRM au fost anunțate drept proteste împotriva activității distrugătoare a așa numitei guvernări pro-europene, însoțite de alegeri preliminare interne (primaries) a candidaților pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Marșul de protest din 18 noiembrie 2018

După identificarea candidaților, PSRM a organizat, la 18 noiembrie 2018, un marș național de protest și un miting preelectoral cu participarea unui număr impunător de susținători ai formațiunii. În cadrul mitingului au fost enunțate 10 obiective prioritate ale formațiunii pentru ciclul electoral 2019-2023.

Lista candidaților în circumscripția națională

O lună mai târziul, la 26 decembrie 2018, Consiliul Republican al PSRM a adoptat lista de candidați și Platforma electorală a formațiunii. Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă a liderului informal al socialiștilor, Igor Dodon, care a făcut un șir de declarații importante: seful statului va anunța la 20 ianuarie 2019 decizia privind participarea sa în campania electorală; Partidul Socialiștilor nu va face niciun fel de alianță postelectorală; dacă PSRM nu va obține majoritatea absolută la alegeri, atunci vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate în a doua jumătate a anului 2019.