Andrian Candu
Andrian Candu este politician din Republica Moldova, parlamentar în 3 legislaturi consecutive, începând cu anul 2010, și vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM). A fost ales deputat din partea PDM, exercitând în legislativ și funcțiile de vicepreședinte și președinte al Parlamentului. A mai deținut funcția de viceprim-ministru și ministru al economiei în Guvernul Leancă.
Cuprins
Biografie
Studii
Andrian Candu și-a obținut licența în drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, în 1998. Și-a continuat studiile abia în 2007–2008, la Universitatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Viena, Austria, unde a obținut un masterat în drept.
Activitatea profesională
Andrian Candu, jurist de profesie, și-a început activitatea profesională în calitate de jurist la “Aric” S.R.L., România. În perioada 1998–2002, a fost angajat în calitate de consultant principal al Comisiei pentru politică externă a Parlamentului. Între 2001–2010 a exercitat concomitent mai multe funcții.
În 2001–2002, a fost jurist la întreprinderea mixtă moldo-engleză “Compudava” S.R.L., iar în perioada anilor 2002–2003 – director executiv al întreprinderii mixte moldo-italiană “Isimbardi International” S.R.L. În perioada anilor 2000–2004, a predat dreptul internațional în cadrul Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Începând cu anul 2002 și până în 2010, a fost angajat al companiei “PricewaterhouseCoopers Moldova”, responsabil de implementarea proiectelor referitoare la impozitarea persoanelor fizice și juridice.
În anul 2010 a devenit director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată la 26 iulie 2010 de către omul de afaceri, Vlad Plahotniuc. În perioada septembrie-decembrie 2010, Andrian Candu a deținut și funcția de director general al companiei “Prime Management” S.R.L., gestionând un șir de întreprinderi din domeniile financiar-bancar, imobiliar, media, hotelier și servicii, aparținând președintelui PDM, Vlad Plahotniuc.
Activitatea politică
Andrian Candu și-a început activitatea politică în 2010, fiind inclus în lista de candidați a PDM. La 30 mai 2013 a fost ales vicepreședinte al Parlamentului, iar un an mai târziu, la 3 iulie 2014, la propunerea Prim-ministrului Iurie Leancă, Andrian Candu a fost numit în funcția de viceprim-ministru, ministru al economiei. A intrat în exercițiul funcției respective înlocuindu-l pe colegul său de partid – Valeriu Lazăr. Promovarea lui Andrian Candu în înalta funcție guvernamentală s-a produs pe fundalul controverselor referitoare la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, emisia închisă a acțiunilor “Banca de Economii” S.A., în urma căreia statul a pierdut controlul băncii, decizii adoptate cu concursul predecesorului său. Accederea în funcția ministerială a coincis cu angajarea răspunderii Guvernului, în iulie și septembrie 2014, pentru două pachete de legi, inclusiv în sistemul financiar-bancar. Ultimele au creat premise pentru creditarea, în regim de urgență, de către Banca Națională a Moldovei, cu garanția Guvernului, a două bănci comerciale (“Banca Socială” și “Unibank”) ajunse în pragul falimentului.
După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, și constituirea coaliției minoritare de guvernare cu participarea PDM și PLDM, Alianța Politică pentru o Moldovă Europeană (APME), Andrian Candu a fost ales Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu votul al 59 de deputați ai fracțiunilor parlamentare PLDM, PDM și PCRM.
Atitudini și inițiative de rezonanță
În calitate de politician, Andrian Candu a lansat mai multe inițiative, care au avut o rezonanță socială sporită, cum ar fi:
- publicarea, la 4 mai 2015, pe blog-ul personal, a primului Raport Kroll. Gestul a reprezentat o reacție la cerințele protestelor din aprilie-mai 2015, îndreptate spre elucidarea cauzelor ce au condus la devalizarea sistemului bancar în 2014;
- promovarea proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală. Proiectul a fost înregistrat la 1 decembrie 2016 și votat în prima lectură la 16 decembrie 2016. Se preconiza ca orice persoană fizică să poată declara activele neînregistrate la moment sau înregistrate pe numele altor persoane, în schimbul unei taxe de 2% din valoarea respectivelor active. După un șir de reacții critice, Andrian Candu a anunțat că proiectul de lege nu va fi votat în a doua lectură, până nu va exista o expertiză completă și pozitivă din partea Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și structurilor europene. La 26 iulie 2018 în Parlament a fost propus și votat un proiect de lege similar – privind declararea voluntară și stimularea fiscală, eludând procedurile privind transparența decizională;
- promovarea proiectului de lege privind modificarea articolului 17 al Legii cetățeniei Republicii Moldova, înregistrat la 1 decembrie și votat la 16 decembrie 2016. Potrivit legii, cetățenia moldovenească poate fi solicitată de străinii care întrunesc un set de condiții, și anume: dețin o reputație economică bună; nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea economică; contribuie la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau efectuează și menține, pentru o perioadă de 60 de luni (5 ani), investiții în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, aprobate de către Guvern;
- promovarea proiectului și susținerea adoptării legii cu privire la tichetele de masă. Prezentând, în februarie 2017, proiectul legii, în cadrul dezbaterilor cu participarea reprezentanților sindicatelor, a patronatelor, a mediului de afaceri, Andrian Candu a menționat că acesta prevede instituirea unui mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă, în valoare de 45 de lei. Suma va fi un supliment la salariul de bază, iar valoarea nominală urmează a fi indexată anual, în funcție de inflație. Proiectul respectiv este, de fapt, o inițiativă mai veche a deputaților PDM din legislatura precedentă;
- anunțarea, în ianuarie 2018, a intenției guvernării de a angaja: “o firmă de avocatură internațională care să calculeze prejudiciul cauzat de prezența armatei ruse în Transnistria timp de 25 de ani”;
- anunțarea, la 13 martie 2018, a proiectului “Chișinău Arena” – un complex care va putea găzdui diverse formate și va avea o capacitate cuprinsă între 3 și 5 mii de oameni. După anunț, deja la 23 martie 2018, Parlamentul a operat modificările, care prevăd scoaterea din circuitul agricol a terenurilor cu o suprafață de 69,22 ha, acestea fiind anterior în gestiunea Colegiului național de viticultură din comuna Stăuceni, și trecerea lor în categoria terenurilor pentru construcții, etc.
Avere și interese
Potrivit declarației anuale de avere și interese personale, Andrian Candu, în comun cu membrii familiei, deține două apartamente, un autoturism, cote de participare în două societăți comerciale. Pe parcursul anilor, societatea civilă a identificat mai multe nereguli în procesul de declarare a averii. În anul 2015, a fost în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, cauza, însă, fiind ulterior clasată.