Amalgamarea voluntară a localităților în Republica Moldova
Amalgamarea voluntară este procesul prin care două sau mai multe localități de nivelul întâi, în baza deciziilor consiliilor locale, se unesc pentru a forma o singură entitate administrativă mai mare, cu scopul de a crește eficiența și transparența guvernării locale, precum și de a îmbunătăți furnizarea serviciilor publice și calitatea vieții locuitorilor.
Republica Moldova se confruntă cu o situație administrativă și demografică complexă, cu 896 de unități administrative-teritoriale (UAT) de nivelul întâi (primării) și 32 de raioane și două municipii, Chișinău și Bălți, pentru o populație în declin ce numără sub 3 milioane de locuitori. Fragmentarea administrativă extinsă și numărul mare de unități cu populație redusă implică costuri administrative excesive și împiedică dezvoltarea regională.
Deși legea din 2001 stabilește un număr minim de 1 500 locuitori pentru o unitate administrativ-teritorială, peste 50% dintre acestea nu îndeplinesc această cerință, și nu pot asigura capacitate administrativă în furnizarea serviciilor publice adecvate. Astfel, a fost decisă consolidarea și optimizarea localităților pentru a asigura o guvernare eficientă și dezvoltare regională sustenabilă.
Prin urmare, la 15 martie 2023, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030. Unul dintre mecanismele de consolidare a capacităților autorităților publice locale este amalgamarea teritorială voluntară, reglementată prin lege și metodologia de amalgamare voluntară.
Conform noilor prevederi legale, pentru o amalgamare voluntară este necesar ca teritoriile localităților implicate să fie continue, acestea având în total cel puțin 3 000 de locuitori și centrul administrativ al noii entități formate situându-se la maximum 25 de kilometri distanță.
Amalgamarea voluntară se bazează pe principii precum caracterul voluntar, accesibilitatea serviciilor publice, transparența în procesul decizional, consolidarea coeziunii sociale și economice și colaborarea dintre autoritățile publice. Selectarea centrului administrativ al UAT amalgamate se face pe baza criteriilor precum demografia, capacitatea fiscală pe locuitor și capacitatea de furnizare a serviciilor publice.
Etapele procesului de amalgamare voluntară
Amalgamarea voluntară începe cu crearea clusterului, urmat de adoptarea deciziilor de inițiere de către consiliile locale și constituirea unui grup de lucru comun pentru elaborarea proiectului de decizie. Urmează consultarea comunității locale, aprobarea deciziilor de amalgamare și avizarea de către Cancelaria de Stat. După aprobarea proiectului de modificare a legii de către Guvern și adoptarea de către Parlament, se formează UAT amalgamate, iar procesul se finalizează cu desfășurarea alegerilor locale noi.
