Partidul Patria la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Partidul “Patria” (PP) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fiind înscris pe poziția a 13-a în buletinul de vot. Lista candidaților PP pentru circumscripția națională conține 34 de persoane, în frunte cu președintele formațiunii, Sergiu Biriucov. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. “Patria” nu a înregistrat candidați în circumscripțiile uninominale, deși liderul partidului, Sergiu Biriucov, participa la alegeri în calitate de candidat independent, în circumscripția uninominală nr. 23.

Partidul “Patria”
Eroare de expresie: caracter de punctuație „{” necunoscut
Simbolul electoral al Partidului Patria la alegerile parlamentare din 2019 Sergiu Biriucov, cap de listă a Partidului Patria la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PP
Cap de listă Sergiu Biriucov

Lista de candidați 34 persoane


} |


Comparativ cu 2014 înregistrarea a fost anulată


Partidul “Patria” (PP) participă la al doilea scrutin parlamentar de la înregistrarea formațiunii în septembrie 2014. La alegerile parlamentare din 2014 partidul a fost exclus din competiția electorală, după ce la 26 noiembrie 2014 Comisia Electorală Centrală a solicitat Curții de Apel să anuleze înregistrarea formațiunii, invocând informațiile Inspectoratului General al Poliției, conform cărora partidul ar fi încălcat prevederile legale referitoare la finanțarea campaniei. Curtea de Apel a dispus anularea înregistrării partidului, iar Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârea, printr-o decizie emisă cu o zi înainte de alegeri.

După alegeri, pe marginea dosarelor deschise Partidului “Patria”, instanțele de judecată nu au dovedit vinovăția formațiunii. Eliminarea partidului din competiția electorală a influențat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 2014. Conform sondajelor de opinie, realizate în ajunul alegerilor parlamentare din 2014, formațiunea se plasa pe a patra poziție în preferințele electorale ale cetățenilor, depășind nivelul de susținere a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.