Partidul Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014

De la alegeri.md
Versiunea din 11 ianuarie 2019 02:50, autor: Admin3 (Discuție | contribuții) (Lista deputaților aleși pe lista PСRM)
Salt la: navigare, căutare

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a obținut 279,366 voturi valabil exprimate (17.48%), depășind astfel pragul electoral de 6% pentru accedere în Parlament. După distribuirea proporțională a mandatelor, PCRM s-a ales cu 21 mandate de deputat în Parlamentul de legislatura a XX-a.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova
Eroare de expresie: caracter de punctuație „{” necunoscut
Simbolul electoral al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014 Vladimir Voronin, cap de listă a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014
Denumirea prescurtată PCRM
Cap de listă Vladimir Voronin
Sloganul electoral Doar PCRM! Doar Voronin!

Lista de candidați 103 persoane
Programul electoral 30 noiembrie 2014
Cheltuieli 3,498,585.79 lei

} |

Rezultat 279,366 voturi (17.48%)
Mandate obținute
Comparativ cu 2010 21.86%, 21 mandate
Publicitatea electorală

Scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 a fost al 7-lea de la înregistrarea PCRM, la 27 aprilie 1994, şi al treilea în care a participat fiind în opoziţie. Rezultatul înregistrat de formaţiune a fost cel mai modest, obţinut în vreun scrutin parlamentar anterior, în care PCRM nu înregistrase mai puţin de 30% din voturile alegătorilor.

Campania electorală

PCRM a intrat în campania electorală cu lozinca – "Doar PCRM, doar Voronin!". Oferta electorală a formaţiunii a vizat politica internă, externă şi politicile social-economice. Pe dimensiunea internă, PCRM a promis: modificarea legislaţie pentru a permite rechemarea din funcţii, de către cetăţeni, a deputaţilor şi a aleşilor locali, alegerea directă a judecătorilor, inclusiv a celor de la Curtea Constituţională. Pe dimensiunea externă, PCRM a promis: organizarea unui referendum pentru consultarea cetăţenilor în privinţa preferinţelor faţă de integrarea europeană sau eurasiatică; consolidarea independenţei şi neutralităţii Republicii Moldova prin acte juridice suplimentare.

Pe dimensiunea social-economică, PCRM a promis să: restabilirea cotei zero a impozitului pe venitul reinvestit; micşorarea de 2 ori a cotei impozitului funciar pe terenurile transmise pentru consolidare; restabilirea şcolilor închise; abrogarea Codul Educaţiei; majorarea salariului mediu lunar de patru ori peste minimul de existenţă; majorarea pensiei medii de două ori peste minimul de existenţă; indexarea pensiilor de două ori pe an; lansarea programului "Locuinţe accesibile pentru tânăra familie"; reabilitarea programelor "40 de oraşe" şi "Satul moldovenesc".

Făcând bilanţul campaniei electorale, liderul PCRM, Vladimir Voronin a subliniat că: "Atât campania electorală, cât şi toţi cei cinci ani de guvernare a Coaliţiei, au fost cinice, lipsite de principii, pline de acţiuni ilegale şi încălcări ale Constituţiei, Codului Electoral, legilor şi normelor democratice". Această apreciere a campanie a fost motivată de refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a exclude din competiţia electorală Partidul Comunist Reformator din Moldova cu acelaşi acronim – PCRM, şi cu acelaşi simbol electoral, puţin stilizat. Vladimir Voronin a apreciat că "crearea partidului clonă în preajma alegerilor parlamentare a fost o lovitură mişelească adusă Partidului Comuniştilor de către regimul de guvernare, pentru a fura voturile". Această opinie s-a dovedit a fi corectă, fiind confirmată de Hotărârea Judecătoriei Buiucani din 24 aprilie 2015, în bază căreia la 27 noiembrie 2015 Ministerul Justiţiei a anulat înregistrarea Partidul Comunist Reformator din Moldova şi a simbolicii acestuia, la un an după ce formaţiunea respectivă reuşise să devieze 5% din conturile PCRM.

Scorul modest al PCRM în alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost previzibil din perspectiva cercetărilor sociologice, care au arătată că într-o jumătate de an, din aprilie 2014, până în ajunul alegerilor, rating-ul PCRM a scăzut dramatic de la ~40% la ~20%. Acest regres a avut la bază lanţul de scandaluri publice legate de excluderea din organele de conducere şi părăsirea PCRM de un şir de persoane emblematice ale formaţiunii. Al doilea factor de impact pentru declinul PCRM a fost că PSRM a reuşit să se etaleze în calitate de principala forţă politică pro-rusească, susţinută de administraţia de la Kremlin. La aceşti factor se adaugă devierea a ~5% din voturile PCRM de către partidul clonă cu acelaşi acronim şi simbol - Partidul Comunist Reformator din Moldova.

Deputați aleși pe lista PСRM

Vladimir Voronin
Maria Postoico
Artur Reșetnicov
Galina Balmoș
Violeta Ivanov
Vladimir Vitiuc
Alexandr Bannicov
Irina Vlah
Ion Tomai
Oleg Reidman
Elena Bodnarenco
Victor Mîndru
Petru Porcescu
Igor Vremea
Boris Golovin
Corneliu Mihalache
Anatolie Gorilă
Anatolie Zagorodnîi
Sergiu Stati
Vasili Panciuc
Oxana Domenti