Partidul Șor la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 Partidul politic “Șor” (PPȘ) participă fiind pe a 5-a poziție în buletinul de vot. Lista candidaților PPȘ pentru circumscripția națională conține 51 de persoane în frunte cu președintele formațiunii, Ilan Șor. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. În circumscripțiile uninominale PPȘ a înregistrat 46 de candidați.

Partidul “Șor”
Eroare de expresie: caracter de punctuație „{” necunoscut
Simbolul electoral al Partidului “Șor” la alegerile parlamentare din 2019 Ilan Șor, cap de listă a Partidului “Șor” la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PPȘ
Cap de listă Ilan Șor
Sloganul electoral Partidul Șor – pentru popor!

Lista de candidați 51 persoane
Cheltuieli 20,546,653.53 lei

} |Rezultate 2014 s-a retras din competiția electorală
Declarațiile PPȘ

8 mai 2019
Ilan Șor cheamă deputații să lucreze pentru popor[[Declarațiile PPȘ în perioada alegerilor parlamentare din 2019#|]]

Publicitatea electorală

Partidul “Șor” este noua denumire a Mișcării social-politice “Ravnopravie” (MR), înregistrată la Ministerul Justiției la 7 noiembrie 2016. Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 sunt al patrulea scrutin parlamentar la care participă formațiunea de la înființarea sa în 1998. După constituire, MR nu s-a înregistrat în calitatea de concurent electoral doar la cele două scrutine parlamentare din 2009. Formațiunea n-a reușit vreodată să depășească pragul electoral pentru a reprezentată în organul legislativ al țării, cel mai bun rezultat obținut fiind de 2.8%, la alegerile din 2005. La scrutinul parlamentar precedent, din 2014, formațiunea s-a înregistrat în calitate de concurent electoral, dar s-a retras ulterior în favoarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Perioada preelectorală

Partidul “Șor” a desfășurat în perioada preelectorală un șir de activități, atât specifice, cât și improprii partidelor politice. Un șir de manifestațiile publice ale partidului au fost îndreptate împotriva oponenților politici, care s-au revoltat împotriva tratamentului indulgent al autorităților Republicii Moldova față de liderul formațiunii – Ilan Șor. Acesta se află sub control judiciar după ce a fost condamnat de prima instanță la 7.5 ani de închisoare pentru crime legate de devalizarea, în 2014, a sistemului bancar din Republica Moldova, cazul furtului miliardului.

Pe de altă parte, Partidul “Șor” a organizat manifestații improprii partidelor politice, desfășurând o rețea de 100 magazine sociale, care comercializează produse alimentare la prețuri reduse, pentru 300 mii posesori ai card-urilor speciale, eliberate de partid. De asemenea, formațiunea a oferit cadouri și a organizat concerte cu participarea unor artiști extrem de populari și la fel de costisitori, atrăgând aderenți și potențiali votanți. Acest gen de activități este calificat drept corupție electorală, potrivit Codului penal. Practicarea instantanee a activității politice, comerciale și de caritate de către partide are la bază modalitatea interpretării Articolului 1811 al Codului penal de către organele competente, aspră în cazul unor partide și indulgentă în cazul altora.

O altă activitate a Partidului “Șor” din perioada preelectorală s-a referit la explorarea nostalgiilor cetățenilor pentru perioada sovietică, când diferențele dintre cei puțini și bogați față de cei mulți și săraci nu erau atât de izbitoare. În acest sens, PPȘ promite restabilirea colhozurilor după alegeri, făcând primul pas în acest sens chiar în ajunul alegerilor.