Vlad Plahotniuc

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Vlad Plahotniuc este om de afaceri, politician și președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), principala formațiune ce coordonează activitatea Coaliției de guvernare, care exercită actul de conducere a Republicii Moldova. A deținut funcția de deputat, în perioada 2010–2013 și 2014–2015, ocupând în primul său mandat și funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului. Este susținător și promotor al orientării politice pentru Moldova.

Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc

Născut 1 ianuarie 1966 (53 de ani)
s. Pitușca, raionul Călărași
Funcţia actuală Om de afaceri
Afilierea politică Partidul Democrat din Moldova (din anul 2010)

Studii Institutul Politehnic din Chișinău (astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei)
Profesie Inginer, licențiat în drept
Starea civilă Divorțat în 2009. Are doi fii (Timofei și Inochentie).
Distincții Ordinul “Gloria Muncii” (2007), Ordinul Republicii (2014)

Vlad Plahotniuc este președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), ales la Congresul VIII al formațiunii din 24 decembrie 2016. Este membru al Biroului Permanent și membru al Consiliului Politic Național al PDM.

Și-a început cariera politică participând la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, pe lista de candidați a Partidului Democrat din Moldova, al cărui vicepreședinte a devenit în decembrie 2010, și prim-vicepreședinte în iunie 2012. În anul 2010 a înființat Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și Fundația de caritate “Edelweiss”.

După ce PDM și-a asumat actul guvernării în 2016, Vlad Plahotniuc a devenit coordonatorul executiv al Consiliului Coaliției de guvernare.