Partidul Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014

De la alegeri.md
Versiunea din 11 ianuarie 2019 02:50, autor: Admin3 (Discuție | contribuții) (Lista deputaților aleși pe lista PSRM)
Salt la: navigare, căutare

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a obținut 327,912 voturi valabil exprimate (20.51%), depășind astfel pragul electoral de 6% pentru accedere în Parlament. După distribuirea proporțională a mandatelor, PSRM s-a ales cu 25 mandate de deputat în Parlamentul de legislatura a XX-a.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
Eroare de expresie: caracter de punctuație „{” necunoscut
Simbolul electoral al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014 Zinaida Greceanîi, cap de listă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile parlamentare din 2014
Denumirea prescurtată PSRM
Cap de listă Zinaida Greceanîi
Sloganul electoral Moldova are nevoie de Altceva!

Lista de candidați 103 persoane
Programul electoral 30 noiembrie 2014
Cheltuieli 13,249,972.89 lei

} |

Rezultat 327,912 voturi (20.51%)
Mandate obținute


Publicitatea electorală

Depăşirea pragului electoral şi accederea PSRM în Parlament s-a întâmplat pentru prima oară, din a patra încercare, de la fondarea PSRM, la 29 iunie 1997. Rezultatul s-a datorat venirii la conducerea PSRM, în 2011, a lui Igor Dodon, care părăsise Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi fracţiunea parlamentară a PCRM pentru a aderarea la PSRM.

Campania electorală

Lansarea în campania electorală a PSRM a avut loc la 28 septembrie 2014, în cadrul Congresul al XII-lea Extraordinar al formaţiunii, la care au participat peste 2000 de delegaţi şi invitaţi din ţară, reprezentanţi ai partidelor de stânga din mai multe state, inclusiv din Federaţia Rusă, delegaţia căreia a fost condusă de Serghei Mironov, deputat în Duma de Stat a FR, liderul Partidului "Spravedlivaia Rossia". În cadrul congresului PSRM au fost prezentate şi aprobate programul anticriză, Platforma electorală şi candidaţii PSRM pentru funcţia de deputat.

Delegaţii Congresului au stabilit că printre scopurile de bază ale PSRM se numără: denunţarea Acordului de Asociere cu UE; integrarea în Uniunea Vamală; consolidarea relaţiilor cu Rusia; implementarea unui program de redresare a economiei; edificarea statului social; consolidarea statalităţii şi neutralităţii Republicii Moldova; ocrotirea şi promovarea culturii, istoriei, limbii moldoveneşti şi a tradiţiilor seculare ale Ortodoxiei, etc.

Campania electorală a PSRM s-a bazat, de fapt, pe suportul autorităţilor Federaţiei Ruse, în special, al Preşedintelui Vladimir Putin, care nu s-a împotrivit ca formaţiunea să-i folosească imaginea în scopuri electorale. Principalul billboard electoral al PSRM a avut drept conţinut imaginea liderului de la Kremlin alături de Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi. Suportul Federaţiei Ruse pentru PSRM a fost etalat în plină campanie electorală întru-un comunicat de presă a PSRM în care se menţiona: "La solicitarea socialiştilor, Serviciul Federal de Migraţie a adoptat următoarea decizie: toţi cetăţenii Moldovei, care pleacă din Rusia în perioada 5–30 noiembrie, obţin posibilitatea de a reveni nestingherit în Rusia. Altfel spus, toţi moldovenii, care ies din ţară, le sunt anulate toate încălcările din baza de date a SFM al FR şi, la revenire, aceste persoane îşi vor putea relua activităţile în FR liber" .

Succesul electoral al PSRM la alegerile din 30 noiembrie 2014 s-a datora în mare partea suportului direct pe care l-a obţinut formaţiunea şi liderul acestei, Igor Dodon, din partea Federaţiei Ruse, în special din partea Preşedintelui Vladimir Putin. În acest sens, PSRM a înlocuit pe eşichierul politic PCRM, în calitatea de principala forţă politică pro-rusească, înregistrând conform sondajelor de opinie , în doar o jumătate de an, un salt de la rating-ul de aproximativ 1% în aprilie2014, la ~15% în ajunul alegerilor. Eliminarea din cursa electorală, chiar în ajunul alegerilor, a Partidului Nostru (PN), pe motive de presupusă finanţare de peste hotare, a influenţat, de asemenea, creşterea rating-ului PSRM şi obţinerea de către acesta a celui mai bun rezultat electoral.

Deputați aleși pe lista PSRM

Igor Dodon
Eduard Smirnov
Ion Ceban
Andrei Neguţa
Fiodor Gagauz
Vlad Batrîncea
Alla Dolință
Vladimir Țurcan
Bogdat Țîrdea
Oleg Lipskii
Lidia Lupu
Corneliu Furculiță
Vasile Bolea
Radu Mudreac
Marina Radvan
Vladimir Golovatiuc
Ghenadi Mitriuc
Victor Sorocean
Elena Hrenova
Anatolie Labuneț
Vladimir Odnostalco
Grigore Novac
Alexandr Nesterovschi
Oleg Savva