Zinaida Greceanîi: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 182: Linia 182:
 
</div>
 
</div>
 
</div>
 
</div>
 
+
{{Footer/Parlament/X/Conducerea}}
 
[[Categorie:Nașteri în 1956]]
 
[[Categorie:Nașteri în 1956]]
 
[[Categorie:Membri ai PSRM]]
 
[[Categorie:Membri ai PSRM]]

Versiunea de la data 21 august 2019 11:48

Zinaida Greceanîi este politician din Republica Moldova, deputat cu al 5-lea mandat consecutiv în Parlament și președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). A deținut, în perioada 2008–2009, funcția de prim-ministru. Viziunile politice ale Zinaidei Greceanîi au evoluat de la promovarea, în calitate de prim-ministru, a integrării europene ca opțiune ireversibilă pentru Republica Moldova, până la susținerea vectorului opus – de integrare eurasiatică, în calitate de deputat și lider al PSRM.

Zinaida Greceanîi

Zinaida Greceanîi

Născută 7 februarie 1956 (68 de ani)
s. Metalist, regiunea Tomsk, Federația Rusă
Funcţie actuală Președinte al Parlamentului Republicii Moldova (din 8 iunie 2019)
Afiliere politică Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (din 18 noiembrie 2016)
Studii Universitatea de Stat din Chișinău[1]
Profesie Economist
Stare civilă Căsătorită cu Alexei Greceanîi. Are doi copii (Eugen și Oxana).
Distincții Ordinul de Onoare (2003), Ordinul Republicii (2006)
Funcții publice
2000 prezent
Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Consilier în Consiliul municipal Chișinău
Prim-ministru al Republicii Moldova
Prim-viceprim-ministru
Ministru al finanțelor
Prim-viceministru al finanțelor
Viceministru al finanțelor
Afiliere politică
18 decembrie 2016 – prezent
Președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

18 noiembrie 2016 – 18 decembrie 2016
Președinte interimar al PSRM

18 noiembrie 2016 – prezent
Membru al PSRM

22 aprilie 2009 – 4 noiembrie 2011
A reprezentat Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) în Parlament

26 februarie 2002 – 14 septembrie 2009
A deținut funcții înalte de conducere în Guvern, inclusiv funcția de Prim-ministru, fiind promovată de PCRM

În perioada sovietică a fost membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS)

Economist de profesie, Zinaida Greceanîi deține funcția de deputat și cea de lider al fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. La Congresul XIV al PSRM din 18 decembrie 2016 a fost aleasă în calitate de președinte al partidului, unde este și membru al Consiliului Republican și Comitetului Executiv Politic.

Și-a început cariera politică în februarie 2002, odată ce a fost promovată de guvernarea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) din funcția de prim-viceministru în cea de ministru al finanțelor și prim-viceprim-ministru, ultima funcție fiind ocupată până în 2008 când a fost desemnată în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova. După alegerile parlamentare din 2009 a obținut un nou mandat pentru conducerea Guvernului, care a durat trei luni de zile. Deși a fost promovată de PCRM în funcții înalte în stat, Zinaida Greceanîi nu a fost membru al partidului, inclusiv în perioada 2009–2011 când a deținut funcția de deputat în fracțiunea comuniștilor.

În noiembrie 2011, Zinaida Greceanîi alături de alții doi colegi deputați au părăsit fracțiunea PCRM, iar în martie 2012 au votat pentru Nicolae Timofti la funcția de șef al statului.

Biografie

Studii

Zinaida Greceanîi a absolvit în 1974 Tehnicumul financiar-economic din Chișinău, astăzi Centrul de Excelență în Economie și Finanțe. Și-a continuat studiile în domeniul economic și financiar la Universitatea de Stat din Chișinău (astăzi Universitatea de Stat din Moldova), pe care a absolvit-o în 1982.

Activitatea profesională

După absolvirea tehnicumului, în perioada 1974–1994, Zinaida Greceanîi a activat în cadrul Direcției financiare Briceni, unde a ocupat succesiv funcția de contabil superior interimar, inspector superior, inspector-revizor superior pe state și șef-adjunct al Direcției. În 1994 a exercitat pentru scurt timp funcția de vicepreședinte interimar al Comitetului executiv raional Briceni și șef-interimar al Direcției financiar-economice Briceni.

Din anul 1994 a activat în cadrul Ministerului Finanțelor în calitate de șef-adjunct al Direcției generale elaborarea și analiza bugetului, șef al Secției bugete locale a Departamentului bugetului (1994–1996), șef al Direcției generale elaborarea și administrarea bugetului (1996–1999) și director al Departamentul bugetului (1999–2000). În perioada 2000–2002 a exercitat funcția de viceministru și prim-viceministru al finanțelor.

Activitatea politică

Perioada guvernării PCRM

Și-a început cariera politică, fiind promovată, în februarie 2002, de guvernarea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova din funcția de prim-viceministru în cea de ministru al finanțelor. Deși nu a aderat vreodată la PCRM, s-a bucurat de susținerea formațiunii, fiind promovată constant în cele mai înalte funcții în stat. În 2005, în al doilea mandat de guvernare al PCRM a fost reconfirmată în funcția de ministru al finanțelor, apoi a fost desemnată candidat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău din partea PCRM iar după alegeri a fost numită în funcția de prim-viceprim-ministru.

În martie 2008 a fost numită în funcția de prim-ministru. După alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 PCRM a propus-o pe Zinaida Greceanîi drept candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. În cadrul exercițiului de alegere din 20 mai 2009, din Parlament, a acumulat 60 de voturi ale fracțiunii PCRM. Neajungându-i un singur vot pentru a fi aleasă în funcție a participat la exercițiul de vot repetat pe 3 iunie 2009, dar situația a rămas neschimbată. În astfel de circumstanțe, PCRM a înaintat candidatura Zinaidei Greceanîi la funcția de prim-ministru, primind pe 10 iunie 2009 votul de încredere din partea majorității parlamentare. După alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, PCRM a trecut în opoziție. Zinaida Greceanîi și-a exercitat funcția de premier până la 14 septembrie 2009, când a ales să-și păstreze mandatul de deputat, evitând starea de incompatibilitate cu funcția de premier.

În calitate de ministru al finanțelor și prim-viceprim-ministru în guvernele PCRM, Zinaida Greceanîi a avut un rol cheie în elaborarea și implementarea unor documente de importanță majoră: Strategia de creștere economică și reducere a sărăciei (2004–2006) și Strategia națională de dezvoltare pe anii 2008–2011, implementând prevederile Planului de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană. În acest context, în calitate de candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru, Zinaida Greceanîi a elaborat programul de activitate al Guvernului 2008–2009: Progres și integrare, axat pe politici de integrare europeană. De asemenea, al doilea program de guvernare elaborat de Zinaida Greceanîi și votat de Parlament, la 10 iunie 2009, prevedea că integrarea țării în Uniunea Europeană este un deziderat incontestabil.

Aderarea la PSRM

După doi ani de aflare în opoziție parlamentară, la 4 noiembrie 2011, Zinaida Greceanîi a decis să părăsească fracțiunea PCRM împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc, decizie urmată de crearea de către cei trei deputați a “grupului socialiștilor” în Parlament. La 16 martie 2012 grupul socialiștilor a asigurat numărul necesar de voturi pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcția de șef al statului, asumându-și responsabilitatea pentru stabilitatea politică din țară în contextul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) și pe fundalul protestelor foștilor colegi din PCRM.

Doi ani mai târziu Zinaida Greceanîi a participat pe lista de candidați ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014, promovând anularea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE și aderarea la Uniunea Vamală, constituită de Rusia, Belarus și Kazahstan. După alegerea în noiembrie 2016 a liderului PSRM, Igor Dodon, în funcția de Președinte al Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a aderat la PSRM, iar Congresul formațiunii, din 18 decembrie 2016, a ales-o președintă a PSRM.

Avere și interese

Conform declarațiilor depuse de Zinaida Greceanîi, familia acesteia este posesoare a următoarelor bunuri imobile și mobile: o casă de locuit cu terenul aferent în mun. Chișinău, un teren agricol în s. Cotiujeni, r-nul Briceni și 2 automobile cu marca Volkswagen LT 28 și Honda CR-V, deținut în folosință. Familia Greceanîi mai deține în proprietate integrală Î.I. “Greceanii Alexei” și 1 408 acțiuni (bonuri patrimoniale) ai fondului de investiții “Asito-Invest” S.A., aflat în proces de lichidare.

Distincții și decorații

Cele mai importante distincții de stat Zinaida Greceanîi le-a obținut în perioada guvernării PCRM. Astfel, la 25 martie 2003 i s-a conferit “Ordinul de Onoare”[2], pentru contribuția personală la realizarea politicii sociale de stat, acordarea de asistență financiară și materială instituțiilor sociale și susținerea în permanență a acțiunilor umanitare. Mai târziu, la 7 februarie 2006 i s-a conferit și “Ordinul Republicii”[3], în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în perfecționarea sistemului economico-financiar, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în organele centrale ale administrației publice și activitate organizatorică și obștească intensă.