Președintele Republicii Moldova Igor Dodon

De la alegeri.md
Versiunea din 9 ianuarie 2021 13:26, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Discursuri)
Salt la: navigare, căutare

Cuprins

Rapoarte de activitate

Raportul de activitate al președintelui Republicii Moldova  arhivat
Igor Dodon, 26 august 2020

Raportul președintelui Republicii Moldova pentru 2 ani de activitate  arhivat
Igor Dodon, 20 decembrie 2018

Raportul președintelui Republicii Moldova pentru 18 luni de activitate  arhivat
Igor Dodon, 4 iulie 2018

Raportul președintelui Republicii Moldova la un an de mandat  arhivat
Igor Dodon, 12 decembrie 2017

Raportul de activitate al președintelui Republicii Moldova pentru primele 100 de zile

Igor Dodon, 28 martie 2017
Raportul de activitate al președintelui Republicii Moldova Igor Dodon pentru primele 100 de zile de mandat

În această săptămână se împlinesc 100 de zile de mandat. În programul electoral cu care m-am lansat în campania prezidențială sunt clar stipulate 6 angajamente pentru această perioadă. Astăzi succint voi trece în revistă fiecare dintre aceste angajamente. Consider că ne-a reușit să avansăm substanțial pe marea majoritate dintre acestea, iar unele sunt înfăptuite cu un tempou care a întrecut și cele mai pesimiste așteptări.

Totodată, vreau să precizez, că orice angajament politic nu are limite de implementare, el rămâne valabil pe toată durata mandatului unui politician. Iată de ce toate promisiunile și obiectivele mele, chiar și cele care au fost realizate total sau parțial în primele 100 de zile, vor fi în atenția mea pe patru ani înainte.

1. Voi restabili parteneriatul strategic cu Rusia

Prima mea vizită în calitate de președinte al țării va avea drept punct de destinație Moscova. Voi iniția negocieri în scopul elaborării Acordului privind parteneriatul strategic de prietenie cu Federația Rusă, colaborare economică și reglementare a conflictului transnistrean. Scopul propus – deschiderea totală a pieței ruse pentru producția moldovenească și ridicarea tuturor interdicțiilor aplicate cetățenilor Moldovei privind șederea pe teritoriul Rusiei.

În perioada menționată au fost efectuate două vizite și întrevederi oficiale cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. În cadrul acestor întrevederi au fost abordate și soluționate mai multe subiecte, inclusiv amnistia în domeniul migrației pentru anumite categorii de cetățeni, reluarea exporturilor pentru o gamă largă de produse, au fost dezbătute subiecte privind soluționarea diferendului transnistrean și elaborarea unui acord cadru de parteneriat strategic cu Federația Rusă.

Vorbind despre amnistia migrațională, în cadrul primei vizite s-a convenit ca cei 250 000 de cetățeni moldoveni aflați pe teritoriul Federației Ruse să inițieze procedura de legalizare, până la 20 martie, curent. În această perioadă au reușit să beneficieze de acest drept circa 10 mii de concetățeni de-ai noștri. Ținând cont de faptul că numărul celor care solicită legalizarea este în continuă creștere, pe 17 martie, la Moscova, a fost luată decizia de a prelungi până la 12 mai, 2017 perioada de legalizare pentru cetățenii moldoveni, aflați cu încălcări ale legislației pe teritoriul Rusiei.

De pe 24 martie, curent, peste 17 500 de persoane care se află în Moldova și care au “interdicții” de intrare pe teritoriul Federației Ruse în conformitate cu p. 4 și 8 al art. 26 a legii federale a FR nr. 114 pot accesa și, respectiv, tipări anularea interdicției ce permite intrarea liberă pe teritoriul Federației Ruse. În cadrul ultimei vizite s-a convenit asupra identificării mecanismului de extindere a amnistiei și pentru ceilalți 33 000 de moldoveni care se află în Patrie și au interdicții de intrare.

În rezultatul înțelegerilor care au avut loc, după o analiză detaliată a instituțiilor specializate din Federația Rusă, la momentul de față peste 150 de întreprinderi au primit dreptul de a exporta legume, fructe, conserve, produse din carne, vin pe teritoriul Rusiei. Companiile strategice cum ar fi Cricova, Chateau Vartely, Castel Mimi, Lion Gri au revenit pe piața rusă. Curând în Republica Moldova vor veni experți ai Rosselhoznadzor și Rospotrebnadzor pentru a evalua posibilitățile de extindere a categoriilor de produse, dar și a companiilor din Moldova pentru export spre Federația Rusă.

În cadrul ultimei vizite la Moscova am propus ca în timpul cel mai apropiat să fie elaborat un nou acord de parteneriat strategic între țări.

Un for economic la care au participat peste 100 de agenți economici din Moldova și Rusia, din diferite sectoare, a avut loc pe data de 17 martie, curent în capitala rusă. În cadrul evenimentului au fost stabilite parteneriate în mai multe domenii. În luna mai–iunie este planificată o vizită a celor mai mari și importante asociații de business, dar și a potențialilor investitori din Federația Rusă în Republica Moldova.

Pe data de 3–4 aprilie la Chișinău va fi semnat Memorandumul de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Economică Euroasiatică.

2. Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate

Voi lansa consultări cu toate partidele și societatea civilă referitor la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

În calitate de președinte, în repetate rânduri am făcut apel către diferite formațiuni politice, inclusiv către cele care au decis să mă viziteze recent, de a consolida eforturile, în special pentru obținerea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp. Apel care a fost ignorat.

Mai mult, am lansat inițiativa de modificare a Constituției pentru a spori competențele președintelui țării anume în această privință. Inițiativa a fost semnată doar de 24 de deputați socialiști. Vladimir Voronin și PCRM au refuzat să contrasemneze inițiativa respectivă. La fel au procedat și alte fracțiuni în Parlament, cum ar fi PLDM – partenerul de bază al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și al Maiei Sandu, Partidul Liberal, Partidul Popular European și, evident, cei din Partidul Democrat.

Acest comportament denotă o dată în plus faptul că formațiunile respective și cele din anturajul lor nu doresc să fie desfășurate alegeri parlamentare anticipate, așa cum optează peste două treimi din cetățenii Republicii Moldova.

Voi depune toate eforturile pentru a realiza voința cetățenilor noștri în acest sens. Ce pași vom întreprinde în continuare voi anunța pe finalul raportului.

3. Voi începe acțiunile de reintegrare a țării

Voi avea o întrevedere cu liderul Transnistriei, la Tiraspol. Vom pune în discuție problemele acumulate în relațiile dintre malul drept și stâng al Nistrului și vom identifica soluții referitor la proiectul de reglementare politică.

Pe data de 4 ianuarie 2017, a avut loc întrevederea cu liderul regiunii transnistrene, după care imediat au urmat rezultate concrete: reluarea activității Comisiei Unificate de Control, inițierea activității de elaborare a pachetului de măsuri pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Reintegrarea statului a fost unicul subiect de compromis în discuțiile cu conducerea Parlamentului și Guvernului. Mai mult decât atât, pentru a avea o poziție coordonată am convenit asupra creării unei platforme comune: Președinție – GuvernParlament, care să elaboreze o poziție unică în problematica respectivă. În acest format deja au avut loc 3 întrevederi.

În această privință abordarea este “de pachet”, având la bază protocolul de la Berlin și vizează soluționarea a 8 subiecte pentru cei de pe malul stâng și, respectiv, malul drept al Nistrului. Acestea includ: restabilirea legăturii telefonice, recunoașterea calificărilor și instituirea unui mecanism de recunoaștere a diplomelor Universității “T. Șevcenko” din Tiraspol, subiectul legat de numerele de înmatriculare a autoturismelor, libera circulație a locuitorilor țării pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a persoanelor cu funcții de răspundere, accesul la terenurile agricole în stânga Nistrului a cetățenilor care locuiesc în satele raionului Dubăsari și care se află sub jurisdicția Chișinăului, subiectul cu privire la funcționarea instituțiilor de învățământ din subordinea Ministerului educației al Republicii Moldova, moratoriu asupra dosarelor penale în privința unor persoane cu funcții de răspundere, deschiderea podului din preajma satului Gura Bîcului.

Următoarea întrevedere cu liderul din regiunea transnistreană va avea loc pe 30 martie 2017. Vom încerca să avansăm în soluționarea acestor probleme, până la eventuala întrevedere în formatul “5+2”.

4. Voi asigura pacea

Voi întreprinde o vizită la Bruxelles. Voi insista pe constituirea unei comisii trilaterale, cu participarea SUA, UE și Rusiei în vederea asigurării unor garanții internaționale pentru neutralitatea Moldovei.

Pe data de 7 februarie 2017, am avut întrevederi cu reprezentanții conducerii Uniunii Europene, dar și NATO. Am discutat cu oficialii de la Bruxelles toate subiectele legate de politica internă și externă a Republicii Moldova și viziunea mea asupra formatului de colaborare. Am informat oficialii UE, și ai NATO despre inadmisibilitatea deschiderii unui oficiu al NATO acum, pe teritoriul Republicii Moldova, dar și despre intenția de a semna un acord de recunoaștere a neutralității țării noastre. În cadrul acelei vizite s-a convenit că se va lucra la nivel de experți. În cadrul Președinției este creat un grup de lucru în acest sens.

În viitorul apropiat vom propune aprobarea legii cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

5. Interzicerea unionismului

Mă voi adresa președintelui României cu inițiativa de a semna Tratatul de bază moldo-român privind regimul de frontieră. Voi da directivă SIS-ului și Procuraturii să ia atitudine față de organizațiile unioniste, deci antistataliste din Moldova. Voi insista pe adoptarea în Parlament a unei legi privind interzicerea unionismului.

Proiectul de lege privind interzicerea unionismului este elaborat de Partidul Socialiștilor și înregistrat în Parlament. Colegii insistă cu regularitate ca acesta să fie inclus pe ordinea de zi și aprobat. Am dispus ca pe data de 2 februarie, anual, să fie sărbătorită ziua statalității Republicii Moldova, în care diferite personalități să fie decorate cu Ordinul “Bogdan Întemeietorul”. De asemenea, am cerut Guvernului să introducă în curricula școlară disciplina “Istoria Moldovei”. La moment se definitivează un plan de acțiuni amplu de educație patriotică și combatere a acțiunilor de lichidare și subminare a statalității Republicii Moldova. În rezultatul recentelor evenimente anticonstituționale desfășurate în cadrul instituțiilor de învățământ de toate nivelele, am solicitat Guvernului să inițieze procedura de revocare din funcție a ministrului educației, Corina Fusu.

6. Voi începe procesul de relansare a țării

Voi forma o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și a aparatului președintelui din rândul patrioților și profesioniștilor. Voi cere tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de “furtul secolului” și de distrugerea țării. Voi propune Guvernului și Parlamentului noile strategii de Securitate Națională și de Apărare a Republicii Moldova. Voi da indicații Guvernului referitor la realizarea priorităților sus-menționate în cadrul programului “Economie dezvoltată și dreptate socială”, care va viza, în primul rând, crearea locurilor de muncă, majorarea pensiilor și salariilor. Toate problemele importante și controversate vor fi decise de popor, prin referendum.

Recent a fost aprobată prin Decret prezidențial componența nominală a Consiliului Suprem de Securitate. Pentru prima dată în istoria și activitatea acestuia, persoane din conducerea partidelor politice nu au fost incluse în componența Consiliului. Prima ședință a Consiliului va avea loc pe data de 4 aprilie 2017, cu un subiect prioritar pe ordinea de zi – cu privire la furtul miliardelor din sistemul financiar-bancar din Republica Moldova. Voi solicita personal atragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de furtul secolului.

Anterior am propus anularea legii “miliardului” în Parlamentul Republicii Moldova, însă majoritatea parlamentară, dar și alți deputați au refuzat să voteze pentru această inițiativă. Poziția mea cu privire la acest subiect am expus-o și structurilor internaționale, partenerilor de dezvoltare. Soluții de alternativă am propus și Fondului Monetar Internațional. Am menționat că sunt gata să merg la Washington pentru a negocia o altă abordare a problemei. Voi insista în continuare ca miliardele furate să nu fie puse pe spatele cetățenilor Republicii Moldova. Detalii cu privire la acest subiect, de asemenea voi da la finele acestui raport.

În Aparatul președintelui a fost creat un grup de lucru cu privire la definitivarea programului “Economie dezvoltată și dreptate socială”. În scurt timp, acesta urmează să fie prezentat Consiliului economic pe lângă președintele Republicii Moldova, creat recent, dar și Consiliului Societății Civile ce urmează a fi creat în curând. Ne propunem ca pe la mijlocul lunii mai să fie prezentat și dezbătut pe larg în societate.

În privința ultimul angajament din platforma electorală de 100 de zile, îl voi repeta – toate problemele importante și controversate vor fi decise de popor, prin referendum. Conform Constituției poporul este suveran. Ceea ce am încercat să fac, fiind blocat de Parlament, a fost în numele poporului și în interesul cetățenilor țării noastre. Astfel, anunț că astăzi semnez Decretul cu privire la organizarea și desfășurarea unui referendum național care va include 4 subiecte asupra cărora vrem să se expună poporul Republicii Moldova. Ținând cont de toate procedurile care trebuie realizate în acest sens, în special, perfectarea listelor electorale de către Comisia Electorală Centrală, care ar putea dura o lună, rectificarea bugetului public național, de asemenea o lună, campania electorală de 60 de zile, am dispus organizarea acestui referendum pe 24 septembrie 2017. Acesta va include întrebările legate de anularea legii “miliardului”, sporirea competențelor președintelui țării de dizolvarea a parlamentului, reducerea numărului de deputați până la 71, introducerea disciplinei “Istoria Moldovei” în curricula școlară.


Pe lângă cele menționate, în cadrul Aparatului președintelui sunt în proces de definitivare peste 40 de inițiative legislative în toate domeniile de importanță majoră pentru RM, începând cu cele ce vizează majorarea pensiilor și salariilor, programe pentru tineri și finalizând cu proiecte legislative de reglementare în domeniul economic.

În același timp, în această perioadă au fost efectuate șase vizite de lucru în raioanele țării, au fost inițiate elaborarea registrului, pașaportului fiecărui raion cu problemele cu care se confruntă. Tot în această perioadă am avut întrevederi cu diaspora din Moscova, Bruxelles, Padova (Italia). Astfel de întrevederi vor mai avea loc.

Așa cum am promis, voi fi un președinte al poporului, aproape de cetățeni, deschis pentru comunicare. Mă voi implica ori de câte ori va fi cazul și va fi posibil în rezolvarea problemelor societății, a oamenilor simpli.

Voi fi la fel de consecvent și ferm ca în toți anii de când mă cunoașteți. Nu voi ceda în fața guvernării eurounioniste și, veți vedea, că până la urmă vom obține întreaga putere în țară, pentru a instaura o guvernare socială, statalistă și competentă.

Consilierii lui Igor Dodon

Consilier

Consilier pentru misiuni speciale (21 august 2017 – 12 iulie 2019)
Consilier în domeniul politic (până la 21 august 2017)
  • Rita Manole
    17 decembrie 2019 – 23 decembrie 2020
  • Ion Ceban
    26 decembrie 2016 – 25 ianuarie 2017

Consilier în domeniul juridic și relațiilor instituționale

  • Maxim Lebedinschi membru al Comisiei Electorale Centrale
    2 ianuarie 2017 – 31 iulie 2019

Consilier în domeniul apărării și securității naționale

  • Victor Gaiciuc ministru al apărării (Guvernul Chicu)
    17 martie 2020 – 20 noiembrie 2020
  • Victor Gaiciuc ministru al apărării (Guvernul Chicu)
    12 august 2019 – 22 noiembrie 2019
  • Artur Gumeniuc director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate
    3 martie 2017 – 25 iunie 2019

Consilier în domeniul politicii externe

  • Aureliu Ciocoi ministru al afacerilor externe și integrării europene (Guvernul Chicu)
    17 martie 2020 – 9 noiembrie 2020
  • Eugen Caras ambasador în Statele Unite ale Americii
    10 decembrie 2019 – 16 martie 2020
  • Aureliu Ciocoi ministru al afacerilor externe și integrării europene (Guvernul Chicu)
    8 mai 2018 – 15 noiembrie 2019

Consilier în domeniul dezvoltării sociale

  • Galina Balmoș
    19 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020
  • Viorica Dumbrăveanu ministru al sănătății, muncii și protecției sociale (Guvernul Chicu)
    29 iulie 2019 – 15 noiembrie 2019

Consilier în domeniul economic

  • Elena Gorelova
    26 decembrie 2016 – 23 decembrie 2020

Consilier în domeniul educației, culturii și cercetării

  • Corneliu Popovici
    17 martie 2020 – 23 decembrie 2020
  • Corneliu Popovici ministru al educației, culturii și cercetării (Guvernul Chicu)
    26 decembrie 2016 – 15 noiembrie 2019

Consilier în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale

Consilier în domeniul agroindustrial și al administrației publice (până la 15 noiembrie 2019)
  • Ghenadie Iurco secretar de stat al Ministerului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
    20 ianuarie 2020 – 20 noiembrie 2020
  • Ion Perju ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului (Guvernul Chicu)
    2 ianuarie 2017 – 15 noiembrie 2019

Consilier în domeniul politic și al reintegrării

Consilier în domeniul reintegrării (până la 15 noiembrie 2019)
  • Vasilii Șova viceprim-ministru pentru reintegrare (Guvernul Sandu)
    2 ianuarie 2017 – 17 iunie 2019

Consilier pentru relațiile cu diaspora

  • Cristina Pavliuc (Buga)
    16 mai 2017 – 23 decembrie 2020

Consilier pentru relații interetnice

  • Serghei Mișin
    25 ianuarie 2019 – 23 decembrie 2020

Discursuri

Discursul de învestitură al domnului Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova

Igor Dodon, 23 decembrie 2016

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova!
Onorați oaspeți de peste hotare!
Excelențe, Domnilor Ambasadori!
Dragi prieteni,
Doamnelor și domnilor,

Discursul de învestitură lui Igor Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova

Sunt onorat și Vă exprim gratitudinea cea mai caldă pentru că sunteți astăzi alături de mine și de poporul Moldovei la acest legământ al meu, înfăptuit cu mâna pe Constituție și gândul la compatrioții noștri. Știu foarte bine ce speranțe-și leagă cetățenii țării și ce așteaptă de la președintele lor. Am fost alături de oamenii, care au luptat ani de zile pentru a redobândi dreptul de a-și alege singuri conducătorul țării. Poporul a cerut dreptul la alegerea directă a șefului statului din motive firești – președintele trebuie să-i reprezinte, să poarte răspundere în fața lor, să fie independent politic și grijuliu față de cei dezavantajați. Mandatul obținut prin votul direct al cetățenilor conferă o legitimitate sporită și incontestabilă președintelui țării, iar orice atentat la competențele instituției prezidențiale va însemna o ignorare inacceptabilă a votului poporului. Vreau ca toată lumea să conștientizeze acest lucru.

Mulțumesc din inimă cetățenilor Moldovei pentru încrederea care mi-au acordat-o votând pentru mine la aceste alegeri. Știu că votul Dumneavoastră a însemnat, mai întâi de toate, speranța și încrederea, că împreună putem schimba viața spre bine. Vă asigur, dragi compatrioți, că voi rămâne fidel angajamentelor asumate de mine în fața Dumneavoastră. Voi strădui zi și noapte pentru a readuce poporului Moldovei încrederea în ziua de mâine!

Mulțumesc din inimă familiei mele. Ați fost mereu și veți fi sprijinul meu cel mai mare!

Prin consolidare civică spre propășirea Patriei

Mă adresez compatrioților mei, care au avut alte opțiuni electorale și împărtășesc viziuni politice diferite de ale mele și ale PSRM. Sunt sigur, că și dumneavoastră ați votat pentru un viitor mai bun pentru Patria noastră – Republica Moldova! După cum declaram și în campanie, voi fi un președinte al tuturor cetățenilor acestui stat, care doresc ca Moldova să fie țară prosperă, liberă și independentă.

Vreau să mă adresez astăzi, în mod special, sutelor de mii de moldoveni, care sunt nevoiți să-și dobândească bucățica de pâine departe de casa natală. Dragii mei compatrioți, nu-s în stare să descriu suferința dumneavoastră acolo departe de vatra natală, de familiile dumneavoastră, de copiii dragi. Dureros și nedrept, este că statul, bugetul căruia se completează în mare măsură din sudoarea voastră vărsată pe meleaguri străine, n-a fost în stare, să asigure multor din voi măcar elementarul – dreptul la vot. Este o rușine, este inadmisibil. Soluționarea problemelor cetățenilor noștri aflați departe de casă va fi prioritară pentru mine, iar în cadrul Președinției va activa un consilier dedicat problemelor diasporei.

Cu certitudine, am putea avea și viziuni diferite cu privire la modelele de dezvoltare sau programele de țară. Acest lucru mi se pare firesc. Diversitatea de idei, concurența, sunt importante pentru dezvoltare, pentru asigurarea libertăților fundamentale. În același timp sunt convins de faptul, că împreună cu majoritatea dintre dumneavoastră avem aceleași speranțe și obiective – să modernizăm Moldova, să asigurăm un trai decent pentru toți – pentru copii, pentru tineri, pentru cei cu vârsta mai înaintată, să o facem mai confortabilă pentru cei de acasă și mai atractivă pentru cei din afară. Știu că este posibil. În istoria noastră de secole au fost perioade mult mai grele. Dar de fiecare dată când am fost uniți, când am acționat împreună ca popor, am reușit. Eu vă invit să reușim și de această dată.

Statul în slujba cetățeanului

Doamnelor și domnilor exponenți ai clasei politice din Republica Moldova, stimați funcționari publici și angajați ai structurilor de stat,

La 13 noiembrie 2016 cetățenii Moldovei ne-au transmis prin votul lor un mesaj clar, hotărât și irevocabil – poporul este suveranul acestei țări, iar instituțiile statului, începând cu Parlamentul și Guvernul, trebuie să fie în slujba cetățenilor. Vă rog și vă avertizez – tratați foarte serios acest mesaj al poporului! Nu uitați cine este suveranul adevărat al țării și cui ați jurat credință. În eventualitatea ignorări de către clasa politică a voinței poporului de a scoate instituțiile statului de sub influența grupurilor de interese, voi acționa în numele poporului, voi lupta alături de popor, voi readuce statul în slujba cetățeanului.

Moldova are viitor!

Mesajul meu de bază din campania electorală a fost – “Moldova are viitor”! Eu cred în aceasta. Statalitatea, suveranitatea țării nu sunt și nu pot fi subiecte de discuție. Eu, ca și majoritatea absolută a cetățenilor țării noastre, vreau să trăiesc, să-mi cresc copii și să făuresc într-o țară independentă, într-un stat suveran pe nume Republica Moldova. Această dorință firească a noastră este ancorată în trecutul multisecular al neamului nostru. Avem o datorie sfântă de a onora testamentul sacru, pe care ni l-a lăsat Ștefan cel Mare și alți voievozi de faimă ai Moldovei medievale, este un semn de respect și eternă memorie pentru bravii fii ai neamului nostru, care și-au închinat viața pentru independența acestui stat. Statalitatea moldovenească are o istorie de secole. De-a lungul istoriei au existat multiple atentate la suveranitatea poporului nostru, dar am păstrat memoria conviețuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc. Această memorie colectivă ne-a permis să punem bazele Republicii Moldova, care astăzi este întruchiparea statalității și a poporului moldovenesc.

Moldova e casa noastră!

Această țară, acest stat, este casa noastră, la care fiecare din noi trebuie să țină, s-o ocrotească. Vă îndemn să urmăm exemplul altor popoare mărețe, vă îndemn dragi compatrioți, să ne întrebăm și noi, ce putem face fiecare pentru această casă a noastră, pentru Republica Moldova. Sunt sigur, că putem face multe, și în primul rând, să fim patrioți ai țării. Îndemn intelectualitatea țării, oamenii de cultură, cercurile academice și, mai ales, stimații noștri profesori, cărora vă încredințăm educarea generațiilor viitoare ale neamului nostru, să vă consacrați munca și opera întru protejarea și cultivarea identității seculare a poporului nostru moldovenesc. Este datoria noastră sfântă față de strămoși și față de urmași – să ne iubim și protejăm țara, să ne mândrim cu identitatea noastră națională, să respectăm opinia majorității absolute a populației țării, care de secole întregi se autodetermină ca moldoveni!

Securitatea statului – prioritate primordială!

Vreau de la această tribună să asigur cetățenii Republicii Moldova de faptul, că securitatea națională va fi una din preocupările de bază ale mele în calitate de președinte. Și aici mă refer la toate componentele, atât cea politică, economică, dar și socială. Suveranitatea, neutralitatea și integritatea teritorială vor fi în permanență pe ordinea de zi a șefului statului. De asemenea, în cadrul celorlalte componente de securitate, printre prioritățile de bază vor fi ridicarea continuă a calității vieții fiecărui cetățean, crearea posibilităților pentru creștere și realizare, crearea condițiilor pentru dezvoltarea potențialului uman.

Mă voi preocupa în mod prioritar de problemele mediului de afaceri al țării. În linii mari, businessul așteaptă de la guvern doar un singur lucru – să fie tratat ca partener, iar politicile economice promovate să fie adecvate și predictibile. Sunt sigur ca aceasta-i realizabil. Vă informez că în scurt timp va fi creat Consiliul economic pe lângă președintele Republicii Moldova.

Zero toleranță față de corupție

O importanță deosebită voi acorda situației în sistemul judiciar și instituțiile de drept ale țării, față de activitatea cărora cetățenii au ca niciodată întrebări pertinente și foarte serioase. Sistemul bancar devalizat și rezerve valutare de miliarde furate, patrimoniu public prădat și resurse bugetare tocate – sunt dovezi elocvente ale slăbiciunii și complicității structurilor de drept și justiție. Graba cu care restituirea miliardelor furate a fost plasată pe umerii cetățenilor este nu doar un act de umilire națională, dar și o faptă condamnabilă cu toată severitatea. Nu mă voi împăca niciodată cu cele petrecute în sistemul bancar al țării și-mi voi dedica toată energia pentru a elucida faptele și a restitui poporului patrimoniul public prădat.

Mă adresez membrilor guvernului, dar și funcționarilor de rang diferit în structurile administrației publice centrale și locale – ați ajuns în funcțiile pe care le ocupați pentru a utiliza cunoștințele și capacitățile voastre profesionale pentru a servi poporul Republicii Moldova, nu interesele personale sau de partid. Aștept de la organele competente o mobilizare fără precedent în lupta cu corupția înaltă de stat, flagel care prezintă pericol existențial pentru statul Republica Moldova. Vă asigur că am suficientă voință politică pentru a intensifica lupta cu corupția. Și o voi face!

Dialog social responsabil

Prioritar pentru mandatul meu va fi asigurarea unui dialog continuu cu cetățenii și societatea civilă. Voi face totul ca cetățenii să participe la procesul de luare a deciziilor, iar acest proces să fie la maximum transparent. Voi dispune crearea unui consiliu pe lângă președintele Republicii Moldova format din reprezentanții societății civile, mediului academic, experți. Scopul meu este ca toate deciziile, inițiativele care vor veni de la Președinție să fie discutate pe larg, transparent și democratic.

Rolul unei prese libere și independente în prosperarea unei națiuni este arhiimportant și orice politician responsabil va susține cu toată fermitatea activitatea de informare a societății. Voi acorda tot suportul mass-mediei, iar jurnaliștilor noștri le doresc să fie liberi și independenți, dar și imparțiali și corecți în reflectarea evenimentelor.

Reforme pentru oameni

Odată cu punerea în aplicare a unei sau altei reforme, trebuie să ne gândim în primul rând la oameni, ce vor obține ei în rezultatul acestor reforme. Nu avem nevoie de reforme de dragul reformelor sau de reforme pentru a raporta creditorilor și partenerilor de dezvoltare. Avem nevoie de reforme pentru crearea locurilor de muncă, pentru creșterea salariilor și pensiilor, pentru asigurarea unei educații și serviciilor medicale de calitate. Reforme pentru asigurarea unei echități și dreptăți sociale, pentru protecția socială a celor dezavantajați, pentru incluziune. Impactul acestor reforme trebuie să fie creșterea calității vieții cetățenilor Republicii Moldova și nicidecum invers. Reforme pentru oameni, nu oameni pentru reforme. Acesta este adevăratul scop al nostru.

Suntem popor creștin!

Ceea ce ne unește pe noi toți, cetățenii Republicii Moldova, este religia noastră creștin-ortodoxă. Peste 90% dintre cetățenii țării s-au declarat creștini: în această categorie religioasă largă găsim oameni de toate etniile, de toate viziunile politice, de toate vârstele și păturile sociale.

Religia creștin-ortodoxă este liantul nostru național, ea oferă o temelie solidă pentru principiile noastre morale, ea este impregnată în tradițiile și normele noastre de viață. Iată de ce, în calitatea mea de președinte al țării și smirit creștin, voi fi un susținător al Bisericii și voi sprijini acele activități care vor asigura protejarea valorilor creștine în societatea moldovenească.

Moldova – casa noastră comună!

Republica Moldova este casa natală pentru peste douăzeci de etnii, care au știut să conviețuiască în armonie aici pe pământ moldav sute de ani. Împreună cu ucrainenii, rușii, găgăuzii și bulgarii, împreună cu evreii și polonezii, împreună cu romii și alți confrați de-ai noștri, am știut mereu să trăim ca o Familie în Patria comună – Republica Moldova! Vreau aici să vin cu o adresare în limba rusă pentru conaționalii noștri vorbitori de limbă rusă, dar și pentru oaspeții noștri veniți din Rusia și țările CSI.

Мы, представители разных этносов – молдаване, украинцы, русские, болгары, гагаузы и другие – живём в одной стране и одинаково её любим. Молдова – наша общая Родина, и другой у нас не будет.

Несколько лет бездарного правления либералов и унионистов вновь посеяли и взрастили в нашем обществе семена вражды. Но, как известно, есть время разбрасывать камни и время собирать камни. Вступаю в эту почетную должность с целью собрать камни, так опрометчиво разбросанные прежними безответственными действиями.

Этническое разнообразие нашего народа – наша сила, а не слабость. Это дает нам возможность использовать всё лучшее, что есть в культурном наследии наших народов, для развития нашего общества, для укрепления и процветания нашей общей Родины.

Наша государственность может строиться только на основе молдавской самобытности. Я, как Президент, сделаю всё, чтобы Молдова стала подлинно независимым государством, самостоятельно, без указания извне, выстраивающим свою внутреннюю политику и имеющим свою собственную точку зрения в сфере внешней политики.

Строительство единой гражданской полиэтнической нации приблизит нас к решению и приднестровского вопроса. Объединение берегов Днестра – одна из моих главных задач на посту президента. И я приложу все силы для урегулирования этого вопроса в интересах большинства жителей обоих берегов. На обоих берегах Днестра живут представители одного народа. В нашей общей истории были сложные периоды, но я верю, что нас объединяет намного больше, чем разделяет. Мы будем искать решение этой проблемы по принципу “выигрывают обе стороны”. В нашем плане приднестровского урегулирования проигравших не будет.

Россия стратегический партнер Молдовы!

Восстановление полноценных дружественных, стратегических партнёрских отношений с Российской Федерацией является моей приоритетной целью на посту руководителя государства. Свой первый официальный визит в качестве президента Республики Молдова я совершу в Российскую Федерацию. Уверен, это положит основу качественно новым отношениям между нашими дружественными государствами.

Восстановление молдо-российских отношений положительно скажется и на экономике нашей страны, на целых отраслях народного хозяйства Молдовы, на сотнях тысячах фермеров и трудовых мигрантов.

Politică externă bazată pe respect reciproc și avantaje comune

Republica Moldova va promova o politică externă bazată pe parteneriat și prietenie cu toate statele lumii. Vom intensifica relațiile cu statele vecine nouă – România și Ucraina. Vom dezvolta colaborarea multidimensională cu UE, recent am acceptat cu plăcere invitația de a efectua o vizită în calitate de șef al statului la Bruxelles și sper ca aceasta să aibă loc în primele luni ale anului 2017. Și în continuare colaborarea noastră cu SUA și Republica Populară Chineză va constitui o prioritate pentru noi. Vom întinde poduri atât spre Est, cât și spre Vest.

Dragi cetățeni,

La un început de cale trebuie să ai viziuni clare și asupra obiectivului final. Îmi doresc la final de mandat o Moldovă prosperă și cetățeni încrezători în ziua de mâine. Voi munci pentru a oferi poporului Moldovei un prezent și un viitor mai bun. Există o înțelepciune antică, pe care eu o împărtășesc în totalitate. Ea spune că un conducător trebuie să țină minte trei lucruri. Mai întâi, că el conduce oameni. Al doilea, că el îi conduce după legi. Și al treilea, că nu conduce totdeauna. Eu voi ține cont mereu de acest principiu. Și voi avea grijă ca după conducerea mea, eu să am cât mai puține regrete, iar cetățenii țării să aibă cât mai multe păreri de bine.

Vă mulțumesc pentru atenție!
Cu Doamne ajută!