Declarațiile BeCS în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-urile pcrm.md, socialistii.md și din alte surse oficiale afiliate Blocului.

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Cuprins

iunie 2021


9 iun

Candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au prezentat prioritățile în domeniul industrializării și agriculturii

Candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au prezentat prioritățile în domeniul industrializării și agriculturii

Candidații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja și Radu Mudreac au prezentat astăzi prioritățile Programului de dezvoltare social-economică în domeniul industrializării și agriculturii.

Priorități în domeniul industrializării

  1. Crearea și dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale (MIP) în fiecare centru raional al țării. Drept urmare, fiecare centru raional trebuie să dispună cel puțin o Zonă Economică Liberă (subzonă), un Parc Industrial sau o Platformă Industrială Multifuncțională.
  2. În următorii 4 ani, cu susținerea financiară a statului, vor fi create 18 PIM (proiect inițiat în anul 2020). Aceste zone vor fi asigurate cu infrastructură inginerească (electricitate, apeduct, canalizare) și rețea logistică a drumurilor de acces. Astăzi deja avem identificate juridic și stabilite 6 astfel de zone, care sunt în faza de concurs pentru participare investițională (Glodeni, Briceni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Ocnița și Dondușeni). Alte 12 PIM sunt în etapa de implementare juridică (Ialoveni, Telenești, Leova, Anenii Noi, Basarabeasca, Florești, Criuleni, Dubăsari, Șoldănești, Sîngerei, Rîșcani și Cantemir).
  3. Va fi creat Fondul de Stat pentru Dezvoltare Industrială, din sursele căruia vor fi implementate și dezvoltate sectoarele de producere de tehnologii inovaționale avansate, reechiparea sectoarelor de producere existente, cooperarea industrială cu alte țări.
  4. Va fi stabilită cota “zero” la impozitarea veniturilor obținute și reinvestite de către întreprinderile industriale, pe o perioadă de minim 5 ani.
  5. Va fi asigurată stabilitatea Politicii Fiscale a statului și mărimii impozitelor și taxelor. Politica Fiscală a statului trebuie modificată o dată la 4 ani și nu în fiecare an.
  6. Republica Moldova va finaliza procedurile legate de aderarea la Banca de Dezvoltare Eurasiatică, una dintre prioritățile acesteia fiind susținerea proiectelor mari de producție industrială de importanță strategică.
  7. Pentru asigurarea întreprinderilor industriale cu personal calificat va fi implementat Programul de stat pentru formarea și recalificarea profesională a personalului din sectorul industrial.

Priorități în domeniul agriculturii

  1. Aprobarea și implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare.
  2. Dezvoltarea sectorului zootehnic, astfel încât Republica Moldova să-și poată garanta securitatea alimentară.
  3. Sporirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul agroalimentar. Cheltuielile pentru cercetare și inovare urmând a fi privite ca investiții naționale.
  4. Implementarea măsurilor pentru impulsionarea activităților de consolidare a terenurilor agricole.
  5. Îmbunătățirea modului de acordare a subvențiilor pentru fermele mici și mijlocii precum și stimularea asociațiilor fermierilor.
  6. Investiții în crearea și dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea și marketingul produselor agro-alimentare, inclusiv facilitarea exporturilor.
  7. Promovarea unor politici dure pentru protejarea pieței interne și a producătorilor autohtoni.
  8. Adoptarea unui nou Cod funciar, care va garanta că pământurile moldovenești nu vor nimeri în mâini străine.

În urmă cu doi ani, socialiștii au făcut ceea ce au promis cetățenilor – posibilitatea de a trăi în Moldova fără frică

În urmă cu doi ani, socialiștii au făcut ceea ce au promis cetățenilor – posibilitatea de a trăi în Moldova fără frică

Au trecut doi ani de când Moldova a fost eliberată de regimul lui Plahotniuc, în societate a dispărut frica, oponenții politici nu sunt eliminați, nu există cazuri de prizonieri politici, partidele politice se simt mult mai libere. Acest lucru a fost declarat de vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea, în cadrul unui briefing din 9 iulie.

În 2019, am demonstrat voință politică, caracter și, împreună cu partidele de dreapta, am format o majoritate, am format Guvernul în condiții de incertitudine și șantaj, a spus Vlad Batrîncea.

Potrivit deputatului, astăzi aceste evenimente provoacă multe interpretări, sunt interpretate de fiecare partid, fiecare analist politic, dar nu există nicio îndoială că aceste schimbări au fost în beneficiul Republicii Moldova.

Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani? În primul rând, în societate a dispărut frica, oponenții politici nu sunt eliminați, nu există prizonieri politici, partidele politice se simt mult mai libere. Din 2019, nu au existat cazuri de înstrăinare a bunurilor mobile și imobile, atacuri raider, cazuri de abuz, de intimidare a antreprenorilor individuali pentru a semna anumite decizii, a spus Vlad Batrîncea.

El a subliniat că cei 35 de deputați socialiști prin aceste schimbări au făcut ceea ce au promis cetățenilor – au oferit oamenilor libertatea și accesul la informații, precum și posibilitatea de a trăi în Moldova fără frică.

De asemenea, deputatul a menționat că în economia națională, socialiștii au oprit privatizările ilegale, în urma cărora s-au produs pagube pentru stat, au făcut tot posibilul pentru a se asigura că întreprinderile de stat rămân în proprietatea statului și aduc bani la bugetul țării.

Chiar și în timpul pandemiei, am demonstrat că putem ajuta cetățenii. S-au alocat peste 1 miliard de lei în condiții de secetă pentru agricultură, peste un miliard – pentru proiecte de infrastructură, fiecare primărie a primit cel puțin un milion de lei pentru reparații de drumuri, pentru proiecte de gazificare – sute de milioane de lei, precum și pentru sisteme de aprovizionare cu apă, canalizare și alte nevoi, a spus deputatul.

El a subliniat că PSRM, ca parte integrantă a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, este responsabil pentru promisiunile sale și este gata să ofere Republicii Moldova un guvern profesionist capabil să readucă cetățenii la casele lor, oferind cetățenilor locuri de muncă, salarii decente și pensii.

8 iun

BeCS a prezentat Programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova

BeCS a prezentat Programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat astăzi Programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova, cu care echipa Blocului merge la alegerile parlamentare din 11 iulie.

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a remarcat în cadrul prezentării că în ultimii ani s-au acumulat multe probleme sociale și economice în Moldova. Singura cale de ieșire este venirea la putere după alegeri a unei echipe care poate soluționa aceste probleme.

Potrivit lui Igor Dodon, cea mai profesionistă, experimentată și pregătită echipă este echipa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Blocul merge la alegeri cu Programul de dezvoltare social-economică a Moldovei, care este format din șase sectoare. Programul va fi perfectat în continuare, iar liderul PSRM a îndemnat cetățenii să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentului, care vor fi luate în considerare în versiunea sa finală.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că Moldova stă la o răscruce de drumuri, fie păstrăm suveranitatea și independența țării, fie Republica Moldova poate dispărea de pe harta lumii, acum totul depinde de fiecare cetățean. El i-a îndemnat pe cetățeni să facă alegerea corectă și să nu creadă în basme.

Mai este o lună în care puteți reflecta. Acum, Moldova are nevoie de acțiuni imediate. Prin urmare, trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a readuce țara la viața normală, a spus Vladimir Voronin.

Industrializarea economiei

Deputatul PSRM, candidat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja a prezentat Strategia pentru industrializarea economiei ca parte a Programului.

Potrivit acestuia, industrializarea țării va stimula creșterea economică și a resurselor bugetare pentru subvenționarea agriculturii și finanțarea cheltuielile bugetului social.

Conform Strategiei, statul va susține crearea și dezvoltarea marilor platforme industriale în toate centrele raionale ale țării. Este de așteptat ca în decurs de patru ani să fie create 18 platforme industriale multifuncționale. Va fi creat Fondul de Stat pentru Dezvoltare Industrială, din care vor fi finanțate proiecte de dezvoltare.

Strategia prevede, de asemenea, crearea Consiliului pentru Dezvoltarea Industriei sub conducerea primului ministru, ale cărui sarcini vor fi sprijinul de stat pentru proiecte investiționale, elaborarea măsurilor pentru promovarea producției industriale pe piețele externe.

Petru Burduja a remarcat că în anii independenței Republica Moldova a pierdut o parte semnificativă din potențialul său industrial. Volumul producției industriale, înregistrat în 2020, a fost de doar 60% față de cel din 1989, iar ponderea industriei în structura PIB-ului a scăzut la jumătate, precum și numărul persoanelor angajate în industrie.

Dezvoltarea regională

Candidatul pentru funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, a atras atenția asupra situației dificile a regiunilor țării: jumătate dintre locuitorii din mediul rural se aprovizionează cu apă din fântâni, practic nu există sisteme de canalizare în sate, drumurile sunt de calitate proastă, iar străzile nu sunt iluminate peste tot.

Potrivit acestuia, pentru dezvoltarea satelor sunt necesare investiții serioase în construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, reconstrucția drumurilor locale și instalarea iluminatului stradal.

Suntem gata să alocăm anual 300 de milioane de lei imediat după venirea la putere, pentru infrastructură, cu majorarea ulterioară, a spus Oleg Reidman.

Dezvoltarea agriculturii

Deputatul PSRM, candidatul Blocului Radu Mudreac, a menționat că Programul prevede dezvoltarea unui nou Cod funciar, care nu va permite vânzarea de terenuri străinilor, inclusiv, va promova o politică dură de protejare a pieței interne.

El a enumerat unele măsuri pe termen scurt și mediu precum: aprobarea unei Strategii naționale pentru dezvoltarea sectorului irigațiilor; revitalizarea sectorului zootehnic; creșterea capacității de cercetare în domeniul alimentar. Consolidarea terenurilor agricole, îmbunătățirea condițiilor de acordare a subvențiilor, facilitarea exportului de produse autohtone. Implementarea unei politici stricte de protecție a pieței interne și a producătorilor interni.

Agricultura are o mare importanță pentru dezvoltarea socio-economică a Moldovei, acest sector generează 12% din PIB.

Sprijin social

Protecția socială a cetățenilor este una dintre principalele sarcini ale Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat deputatul PSRM, candidatul blocului Alla Darovannaia.

Blocul propune introducerea unui salariu minim garantat, o majorare a salariilor în următorii doi ani în domeniile bugetare, iar remunerarea șefilor întreprinderilor de stat va fi strict reglementată.

Se propune majorarea pensiei pentru limită de vârstă, astfel încât în 2025 mărimea acesteia să atingă nivelul de subzistență, va fi modificat mecanismul de indexare a pensiilor, dreptul angajatorului de a concedia un angajat în vârstă de pensionare va fi anulat, va fi îmbunătățit mecanismul de recalculare a pensiilor către beneficiarii care lucrează și a pensiilor de invaliditate.

În domeniul asistenței sociale, va fi asigurată o majorare anuală a cuantumului alocațiilor sociale. Va fi implementat un program de ajutor alimentar pentru familiile numeroase cu venituri mici. Persoanele neasigurate vor primi alocații pentru îngrijirea copilului la nivelul persoanelor asigurate. Va fi adoptată Legea “Cu privire la capitalul familial”, asistența socială acordată veteranilor va fi consolidată prin asigurarea acestora cu locuințe.

Sistemul de sănătate

Candidatul Vladimir Odnostalco a prezentat prioritățile Blocului în domeniul medical.

Sloganul nostru este medicină disponibilă pentru fiecare. Propunem să majorăm în continuare salariile lucrătorilor medicali – inițial cu cel puțin 40%. Ar trebui să existe un sistem de indemnizații pentru tinerii specialiști, este necesar să fie introdusă formare gratuită în cadrul unei universități medicale, urmată de o activitate de 5 ani, a menționat candidatul.

De asemenea, statul este obligat să înceteze practica de reducere a paturilor în spitale. Fiecare localitate trebuie să aibă cel puțin o farmacie și un lucrător medical.

Educație

Salarii mai mari pentru profesori, mese gratuite pentru toți elevii din clasele 1–9, precum și conexiunea la internet în toate școlile din țară. Aceste obiective sunt propuse de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru următorii patru ani de guvernare. Prioritățile Blocului în domeniul educației au fost prezentate de membrul PSRM, studenta Ecaterina Medvedeva.

Pledăm ca fiecare copil să aibă acces la educație. Fiecare localitate va avea o instituție preșcolară cu cel puțin 20 de copii. În zonele rurale, va fi lansat programul de stat “Școala rurală”, care va include măsuri pentru renovarea clădirilor, conectarea acestora la rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare.

Cultură

După alegeri, reprezentanții Blocului intenționează să se angajeze în renașterea culturii în zonele rurale – să reînvie Casele de cultură, să deschidă cercuri de artă, să reia activitatea școlilor de muzică, să actualizeze baza materială și tehnică a bibliotecilor și să majoreze salariile bibliotecarilor. Despre acest lucru a vorbit candidatul Blocului, Constantin Starîș.

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Centru al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Centru al BeCS

Președintele PSRM Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Centru al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care s-a desfășurat la Chișinău. La ședință au participat reprezentanții a 13 raioane.

Participanții la ședință au făcut un schimb de opinii despre campania electorală, condamnând, printre altele, acțiunile agresive și ilegale ale unor concurenți electorali la adresa PSRM.

În mod special, s-a discutat despre programul electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, orientat spre îmbunătățirea vieții cetățenilor și protejarea țării noastre.

Participanții la întrevedere au fost unanimi în opinia că acțiunile fixate în acest document vor contribui la soluționarea problemelor omului simplu și de la oraș, și de la sat, vor scoate Moldova din mlaștina social-economică în care a fost adusă de partidele de dreapta, care au guvernat Moldova în perioada 2009–2019.

7 iun

PAS = PLDM – un partid de oficiali corupți și milionari

PAS = PLDM – un partid de oficiali corupți și milionari

Partidul pro-prezidențial PAS este un partid format din oficiali corupți și milionari, foști membri ai PLDM. Despre acest lucru a declarat în cadrul briefingului de astăzi deputatul Parlamentului, candidat pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea. Deputatul a prezentat dovezi concrete ale acestei afirmații.

Bogdan Țîrdea a remarcat că de îndată ce este dezvăluită o fraudă a oficialilor corupți, imediat este organizat protestul “oamenilor buni” ai Maiei Sandu, care distrage atenția de la această escrocherie. Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, el a sugerat analizarea listelor PAS și componența consilierilor președintelui.

La început erau Filat, Sandu, Alaiba, Grosu, Neguța – ei au construit “Moldova fără sărăcie”. Apoi au furat BEM, un miliard, un aeroport, au privat sute de mii de cetățeni de mijloacele de trai. Acum ei construiesc Moldova “fără hoți și oficiali corupți”, a spus Bogdan Țîrdea.

Potrivit lui, după “furtul secolului”, PLDM s-a “schimbat” și a devenit PAS. Acum ei sunt “oameni buni”. Și cel mai important – “onești”.

Deputatul a atras atenția asupra listei electorale a PAS: Aici este practic tot PLDM-ul!, iar majoritatea erau la putere în timpul furtului miliardului și al concesionării aeroportului. Aceștia sunt Igor Grosu, și Natalia Gavrilița, și Andrei Spînu, și Liliana Nicolaescu-Onofrei, și Dumitru Alaiba, și alții.

Cel mai interesant lucru nu este că pe lista electorală a PAS sunt 19 foști reprezentanți ai PLDM. Întrebarea este: cum, cei care au furat miliardul îl vor reîntoarce?, se întreabă Bogdan Țîrdea.

El a remarcat și consilierii prezidențiali, printre care se numără și Veaceslav Negruța, ministru al finanțelor din partea PLDM, care a făcut lobby pentru privatizarea BEM.

Aceasta este toată echipa lui Filat. Și pe această listă, fiecare al doilea este fie milionar, fie un oficial corupt, fie cu o companie offshore, fie cu o diplomă falsă… Apropo, acum mai aveți îndoieli cu privire la cine l-a eliberat pe Vlad Filat din închisoare? Acum înțelegeți de ce Olesea Stamate l-a eliberat cu câteva zile înainte de căderea Guvernului Sandu? Acum înțelegeți de ce PLDM nu participă la alegeri, în timp ce Vlad Filat militează deschis pentru partidul PAS? Întregul PLDM este pe listele PAS!, a subliniat Bogdan Țîrdea.

Deputatul a enumerat și 8 transfugi din alte partide, începând cu Nantoi, care deja s-a încurcat în partide.

Deputatul a reamintit că în timpul guvernării alianțelor oligarhice AEI–123 în 2010–2019, în Moldova au fost comise cele mai mari infracțiuni din întreaga istorie a țării: atacuri raider asupra celor mai mari bănci, sechestrul a 100 de milioane euro din sistemul bancar; Laundromat (22 miliarde de dolari au fost spălate prin băncile moldovenești); confiscarea acțiunilor Universalbank; atentarea la viața lui Gherman Gorbunțov la Londra; asasinarea din Pădurea Domnească a omului de afaceri Sorin Paciu de către judecători și procurori; privatizarea BEM, concesionarea aeroportului; furtul miliardului, asasinarea deputatului Butmalai; extragerea a sute de milioane de euro din țară, lichidarea a trei bănci; concesionarea laboratorului de dializă; concesionarea a 40% din teritoriul țării în favoarea offshore-ului american Frontera Resources Ltd; vânzarea sistemului bancar al țării către investitori germani; privatizări exorbitante de către Guvernul Filip. Și ultimul – pentru o mie de euro, portul Giurgiulești a fost predat germanilor în timpul vizitei Maiei Sandu în Germania.

Și astăzi, foștii reprezentanți ai acestor alianțe se întorc la putere – cei care ne-au jefuit și umilit țara timp de 10 ani. Credeți că astăzi vor lupta împotriva corupției? Oameni buni, fiți atenți! Dacă îi votați, toți hoții și bandiții se vor întoarce. Și de data aceasta vor fura nu unul, ci trei miliarde!, a declarat Bogdan Țîrdea.

Când spunem PAS – ne referim la PLDM. Spunem “Sandu” – ne referim la “Filat”, și-a încheiat discursul deputatul.

PSRM condamnă acțiunea agresivă și ilegală de astăzi a unui partid de dreapta

Partidul Socialiștilor condamnă acțiunea agresivă și ilegală de astăzi a unui partid de dreapta care luptă pentru lichidarea Republicii Moldova prin alipirea la România, organizată în fața sediului PSRM. Cunoscuți pe larg ca foști demnitari corupți din guvernările Alianțelor pentru Integrare Europeană, ajunși în sondaje sub un procent, aceștia încearcă să intre în atenția opiniei publice prin acțiuni gălăgioase, dar fără esență. Un fel de tobe, care produc multă zarvă, însă fără altă utilitate.

Noi respectăm dreptul la proteste pentru orice cetățean al țării noastre, dar chemăm forțele politice la acțiuni corecte și conform legii, fără vandalizarea proprietății. Este al doilea caz în mai puțin de o săptămână când partidele de dreapta atacă sediile PSRM. Au fost și alte tentative de a organiza provocări din partea formațiunilor de dreapta, la adresa liderilor socialiști. În lipsa ideilor constructive pentru oameni, partidele de dreapta recurg la ce știu ei mai bine – agresivitate, violență și provocări.

În raport cu acțiunea ilegală de astăzi, am sesizat poliția în speranța că vor fi luate toate măsurile necesare, în strictă conformitate cu legea.

PSRM reiterează apelul adresat către toți concurenții electorali și îi îndemnăm la o campanie electorală corectă, în care să propunem soluții la problemele cetățenilor.

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Nord al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Nord al BeCS

Președintele PSRM Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului zonal Nord al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care s-a desfășurat la Bălți.

Participanții la ședință au discutat despre mersul campaniei electorale, despre situația din regiune și agenda acțiunilor care urmează să fie întreprinse. În mod special s-a discutat despre programul electoral al blocului, care are drept scop lupta cu sărăcia și relansarea economică a țării. Liderul PSRM a reiterat că și pe viitor va acorda cea mai mare atenție soluționării problemelor omului simplu și anume a problemelor reale, despre care povestesc cetățenii în cadrul întâlnirilor, nu a unor probleme inventate.

Sunt mândru să constat că reprezentanții noștri în teritoriu susțin toate acțiunile noastre și privesc cu optimism spre un viitor mai bun al Moldovei, pe care-l vom construi împreună cu echipa de profesioniști a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a subliniat Igor Dodon.

5 iun

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului raional Călărași al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului raional Călărași al BeCS

Președintele PSRM Igor Dodon a prezidat ședința staff-ului raional Călărași al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

În cadrul ședinței s-a discutat despre acțiunile întreprinse în actuala campanie electorală. Au fost subliniate scopurile și prioritățile blocului, axate pe soluționarea problemelor cetățenilor.

Doar echipa noastră de profesioniști și patrioți este în stare să aducă schimbarea spre bine în țară, așa cum ne-a reușit acest lucru în perioada 2001–2009.

Reprezentanții noștri din teritoriu ne-au spus că cetățenii privesc optimiști și cu multă încredere Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, singura forță ce poate pune capăt dezmățului, creșterii galopante a prețurilor la toate produsele, și să aducă Moldova pe calea prosperității.

Sunt bucuros să constat că toți colegii de bloc sunt determinați să mergem înainte, pentru a asigura cetățenilor țării noastre un viitor frumos aici, acasă.

Împreună vom învinge!

4 iun

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament față de cetățeni

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament față de cetățeni

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament comun față de cetățeni. Reprezentanții Blocului au semnat astăzi documentul.

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea a remarcat cu regret în cadrul briefingului de astăzi că tradiționalele discuții pre-electorale din țara noastră nu sunt profesioniste și profunde, nu există dezbateri pe subiecte care într-adevăr interesează oamenii, inclusiv pe cei care locuiesc în raioane.

Vlad Batrîncea a menționat că sondajele de opinie publică demonstrează că în noul Parlament vor intra două forțe politice principale care vor forma agenda de bază. Și cetățenii Republicii Moldova trebuie să cunoască exact ce intenționează să facă fiecare forță în următorul Legislativ. Cu atât mai mult când, posibilele schimbări care vor afecta direct majoritatea absolută a populației, se discută mai mult în afara țării, decât cu proprii cetățeni.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat săptămâna aceasta mai multe briefinguri de presă în cadrul cărora a prezentat poziția cu privire la cele mai importante subiecte: reforma administrativ-teritorială, vânzarea de terenuri către străini, precum și cu privire la problemele sociale, inclusiv problema vârstei de pensionare.

În numele Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament față de cetățeni cu privire la aceste probleme fundamentale. El a menționat că documentul poate fi completat cu acele dispoziții care vor contribui la îmbunătățirea situației din țară.

Angajament public

Pornind de la principiul că suveranitatea aparține poporului, iar interesele suverane ale cetățenilor trebuie să fie proiecția acțiunilor demnitarilor de stat;

Evidențiind rolul decisiv al Legislativului în republica parlamentară, cum este țara noastră;

Subliniind importanța primordială a dezvoltării și modernizării Republicii Moldova;

Conștientizând miza actualelor alegeri parlamentare pentru soarta țării;

Luând în calcul faptul că forțele noastre politice sunt dominante în societate și trebuie să poartă o responsabilitate deosebită față de cetățeni:

Noi, semnatarii acestui angajament public, ne asumăm responsabilitatea că în viitorul Parlament nu vom promova legi și reforme anti-sociale, anti-populare, care să ducă la degradarea țării noastre.

În mod special, promitem:

  • Să nu majorăm vârsta de pensionare;
  • Să nu lichidăm raioanele ca formă administrativ-teritorială, precum și să nu reducem numărul de primării din țară;
  • Să nu admitem sub nicio formă vânzarea pământului agricol pentru cetățenii străini sau companiile străine.

3 iun

Patria și resursele sale nu sunt de vânzare

Patria și resursele sale nu sunt de vânzare

Pe 3 iunie, deputații din fracțiunea PSRM, candidați la funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja și Radu Mudreac au desfășurat un briefing dedicat subiectului “Patria și resursele sale nu sunt de vânzare”, în cadrul căruia au prezentat informații despre pericolul ridicării interdicției de vânzare a terenurilor agricole străinilor.

Parlamentarii au declarat despre înregistrarea în Parlament a noii redacții a Codului funciar, care este conceput pentru a garanta dreptul de a deține terenuri agricole exclusiv persoanelor fizice și juridice din Republica Moldova.

Petru Burduja a remarcat în cadrul briefing-ului că inițiativa a fost cauzată de riscul unei încercări a partidului pro-prezidențial PAS de a adopta legi în noul Parlament care să permită vânzarea de terenuri agricole străinilor și, de asemenea, să plaseze producătorii agricoli locali în dezavantaj în raport cu importatorii agricoli.

Deputatul a menționat că motivele unor astfel de temeri sunt evidente – întregul deceniu de alianțe pro-europene este o serie de infracțiuni împotriva țării noastre și a poporului.

El a reamintit că mai mulți candidați pentru funcția de deputați din lista actuală a partidului pro-prezidențial PAS, precum și Maia Sandu însăși, au ocupat funcții în Guvernele Filat, Leancă, Streleț, Gaburici. Toți au participat la votarea deciziilor scandaloase privind furtul miliardului din sistemul bancar, lichidarea băncilor moldovenești, concesionarea aeroportului și alte furturi de proprietăți ale Republicii Moldova.

Și în 2009, când acești “oameni buni” au ajuns la putere într-un “mod revoluționar”, ei aveau o Foaie de parcurs bine definită și coordonată cu stăpânii lor, a spus Petru Burduja.

De asemenea, deputatul a menționat că, în 2019, când Comisia pentru investigarea condițiilor concesionării aeroportului a ajuns la persoane cheie, Maia Sandu, în calitate de prim-ministru, s-a întâlnit cu Rothschild pentru a discuta ce să facă în continuare. Ca urmare, ancheta a fost amânată în mod deliberat.

În 2019, a avut loc prezentarea Cărții Albe a Asociației Investitorilor Străini, susținută de Maia Sandu în calitate de prim-ministru. Această publicație notează propuneri pentru introducerea unor scutiri de impozite pentru importatorii de produse agricole și marile lanțuri de magazine din țară, dintre care majoritatea au capital străin. Ca urmare a acestor beneficii, importatorii intenționează să obțină avantaje competitive față de producătorii locali.

De aceea, când Parlamentul a adoptat legi privind sprijinul producătorilor locali la inițiativa PSRM, Maia Sandu nu i-a susținut. Ea nu a vrut să meargă împotriva intereselor importatorilor și ale marilor lanțuri de retail, a spus Petru Burduja.

Deputatul a remarcat și faptul că în Cartea Albă, investitorii străini recomandă prin lege să renunțe la restricția dreptului de cumpărare și vânzare a terenurilor agricole pentru persoanele juridice străine.

Acest lucru ar însemna să privăm cetățenii Republicii Moldova de singura lor bogăție – Pământul nostru. Nu vrem ca nepoții și strănepoții noștri să fie străini în țara noastră, deoarece pământul ne-a fost dat de strămoșii noștri și suntem obligați să-l lăsăm urmașilor noștri. Punct!, a spus Petru Burduja.

De asemenea, Cartea Albă îndeamnă la modificări ale legii pentru simplificarea procedurii de transfer a terenurilor agricole sub construcții.

Potrivit lui Petru Burduja, toate amendamentele propuse sunt, de fapt, o “foaie de parcurs” pentru “oameni buni” în viitorul Parlament. În același mod, s-au făcut pregătiri și pentru furtul miliardului.

Deputatul PSRM, Radu Mudreac, a citat date din investigațiile jurnalistice, potrivit cărora 15% din terenurile agricole din țară sunt deja sub controlul străinilor.

El a citat și date din 2015, potrivit cărora aproximativ 40% din terenurile agricole din România aparțin străinilor.

Radu Mudreac a subliniat că pentru mulți politicieni de dreapta care erau în diferite echipe la putere în 2009–2020, una dintre condițiile partenerilor externi a fost ridicarea interdicției de vânzare a terenurilor agricole către străini.

Acest lucru este confirmat de studiile din 2007 realizate de Expert-Grup și ADEPT cu susținerea financiară din partea Fundației Soros Moldova, precum și din 2009 de IDIS Viitorul. Despre acest lucru este vorba și în Strategia națională pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor – 2016–2020, aprobată de Guvernul Filip.

În acest sens, deputații PSRM au anunțat că vor înregistra astăzi în Parlament un proiect al noii versiuni a Codului funciar pentru a elimina lacunele din legislație și a garanta dreptul de a deține terenuri agricole exclusiv persoanelor fizice și juridice ale Republicii a Moldovei.

Patria și resursele sale nu sunt de vânzare!, aceasta este poziția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, exprimată de deputații PSRM.

2 iun

PSRM este împotriva intenției Maiei Sandu de a lichida sute de sate în schimbul a milioane de dolari pentru ONG-uri

PSRM este împotriva intenției Maiei Sandu de a lichida sute de sate în schimbul a milioane de dolari pentru ONG-uri

În cadrul briefingului de astăzi, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor s-au pronunțat împotriva intenției Maiei Sandu de a efectua o reformă administrativ-teritorială după alegeri, la solicitarea organizațiilor financiare internaționale.

Deputatul Vladimir Mizdrenco a declarat că echipa Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor trage un semnal de alarmă cu privire la planul distructiv al partidelor de dreapta și al președintelui actual Maia Sandu de a lichida două treimi din raioane și sate după alegeri la insistența Fondului Monetar Internațional.

Deputatul a reamintit că în 1998, sub presiunea creditorilor externi, a fost deja efectuată o reformă a administrației publice locale: raioanele au fost lichidate și au fost introduse județe, ca și în țara vecină – România.

Dar costul acestei reforme antipopulare a fost foarte mare pentru cetățeni și pentru zeci de orașe și sate din Republica Moldova, a subliniat Vladimir Mizdrenco. Această reformă antipopulară a fost anulată de comuniști în 2003 și oamenii au simțit rapid o schimbare în bine după reîntoarcerea la raioane.

Socialistul a menționat că după ce partidele de dreapta au efectuat alte reforme antipopulare în 2010–2019, cum ar fi lichidarea a sute de școli și spitale, Chișinăului i se cere acum lichidarea a două treimi din raioanele și satele țării.

PSRM va fi întotdeauna împotriva acestei reforme antipopulare pentru lichidarea raioanelor. Cunoaștem că Maia Sandu a promis să realizeze rapid această reformă după alegerile parlamentare, dacă PAS obține majoritatea parlamentară sau o creează împreună cu alte partide de dreapta, a spus Vladimir Mizdrenco.

Deputatul Alla Pilipețcaia a menționat că un sat fără școală, fără un centru medical este un sat pe cale de dispariție și acest lucru a fost simțit de zeci de mii de cetățeni care locuiesc în satele unde școlile au fost închise, inclusiv din instrucțiunile directe ale Maiei Sandu pe vremea când era ministru al educației.

Potrivit deputatului PSRM, lichidarea raioanelor va însemna o scădere a gradului de accesibilitate a cetățenilor la serviciile publice necesare. Oamenii vor trebui să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și soluționa problemele legate de pensii, alocații sociale, căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, Alla Pilipețcaia a menționat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pledează pentru descentralizarea fiscală, astfel încât autoritățile locale să aibă mai mulți bani pentru a investi în proiecte pentru oameni în comunitățile lor. Aceste prevederi privind extinderea autonomiei locale sunt prevăzute în programul electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Socialiștii au îndemnat oponenții să vorbească sincer despre reforma administrativ-teritorială pe care au pregătit-o la solicitarea creditorilor internaționali în schimbul a milioane de dolari.

Parlamentarii au menționat că, pe de o parte, creditorii externi insistă asupra reducerii cheltuielilor de stat și, pe de altă parte, au pregătit un buget de milioane de dolari pentru unele ONG-uri și mass-media care vor face campanie pentru a susține ideea necesității de lichidare a raioanelor și satelor.

Potrivit socialiștilor, acești bani vor fi prezentați public ca asistență pentru Republica Moldova. Dar, în realitate, milioanele de dolari nu vor merge în buget ca asistență pentru oamenii simpli, ci vor ajunge în buzunarele liderilor unor ONG-uri și mass-media.

mai 2021


31 mai

Campania criminală de lichidare a școlilor, condusă de Maia Sandu

Campania criminală de lichidare a școlilor, condusă de Maia Sandu

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a dedicat briefingul din 31 mai unui subiect foarte sensibil – campania criminală de lichidare a școlilor, condusă de Maia Sandu.

Socialistul a amintit că la 7 februarie 2013 a fost semnat așa-numitul proiect “PRIM” (Reforma educațională în Moldova) între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare (Banca Mondială).

Lobby pentru acest proiect s-a făcut de către Maia Sandu, fost consilier al Băncii Mondiale, pe atunci ministru al educației. Era vorba despre implementarea proiectului de reformă în valoare de 40 de milioane de dolari. Proiectul este un împrumut de investiții emis de BM, care prevedea o implementare pe etape pentru șase ani (aprilie 2013 – iunie 2019).

Mai mut, la 12 martie 2018, Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare au semnat un nou acord în valoare de 10 milioane de dolari în cadrul proiectului “PRIM”.

Astfel, în total, a fost oferit un credit de 50 milioane de dolari pentru modernizarea învățământului, iar în realitate pentru închiderea școlilor, a declarat Bogdan Țîrdea.

El a citat date statistice, potrivit cărora din 2012 până în 2015 au fost lichidate 119 școli din cele 1 456 care activau în 2012. Iar numărul total al instituțiilor de învățământ (inclusiv instituții de învățământ superior, licee, gimnazii) a fost redus cu 221.

Numărul studenților pentru un deceniu a scăzut cu aproape jumătate – cu 50 de mii de oameni. Numărul total de elevi – atât studenți, cât și elevii din școli – a scăzut cu 100 de mii de persoane.

Numărul total al cadrelor didactice într-un deceniu a scăzut cu 11 137 de persoane. Bogdan Țîrdea a subliniat că în 2012–2016, profesorii au fost concediați în pofida deficitului lor. Deficitul de profesori în 2012 a fost de 733 de profesori, în 2021 – deja 2 349.

De ce am pierdut atât de mulți profesori? E simplu. Sub conducerea “înțeleaptă” a Maiei Sandu, a fost adoptat Codul educației (2014), prin care a fost desființată predarea obligatorie a limbii ruse în școli. De asemenea, documentul prevede că numai doctorii în științe vor preda în universități, iar în licee – doar titularii de masterat.

Cheltuielile în educație în raport cu PIB s-au redus de la 9,3% în 2009 până la 7,1% – în 2013–2014. Iar în 2018 acestea au constituit 6,5%. Iar în 2019, sub Guvernul Sandu acestea au scăzut până la 5,3%. Abia în 2021 s-a reușit creșterea până la 6,1%, dar și aici cu critici și impedimente din partea blocului dirijat de doamna Sandu. Iată “ajutorul” Băncii Mondiale!, a spus Bogdan Țîrdea.

Deputatul a dat citire listei tuturor celor 119 de școli închise în toată țara, în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale realizat datorită “unui lobby al Maiei Sandu”. Lista a fost oferită de către Ministerul educației, culturii și cercetării drept răspuns la solicitarea deputatului, din 18 mai 2021.

Spuneți-mi vă rog, un om bun ar putea închide școlile-internat pentru copii orfani? Ar putea lăsa 5 800 de pedagogi fără loc de muncă? Ar putea prăbuși la examenul de Bacalaureat 50 procente de elevi fără să le ofere manuale, internet, programe, calculatoare, laptopuri, dar să le ofere imediat ofițeri de poliție, detectoare de metale, camere video, întrebări și teste pe care nici Einstein nu le-ar fi înțeles. Băieți, voi înșivă treceți mai întâi aceste teste, a spus Bogdan Țîrdea.

Socialistul a amintit despre un citat de-al lui Otto von Bismarck: Cine închide școlile va construi închisori. El a subliniat că în timpul guvernării PSRM nici o școală nu a fost închisă.

Pentru noi, fiecare școală este valoroasă. Și le vom apăra până la capăt. Atât timp cât în școală învață chiar și un singur elev și lucrează un singur pedagog – ea trebuie păstrată, a spus Bogdan Țîrdea.

28 mai

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o întrevedere cu susținătorii din Chișinău

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o întrevedere cu susținătorii din Chișinău

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Vladimir Voronin au avut o întrevedere cu susținătorii din Chișinău în sala Palatului de Cultură al Feroviarilor.

Sute de chișinăuieni și-au exprimat bucuria sinceră vizavi de crearea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Oamenii înțeleg foarte bine că în țară au venit timpuri grele, iar drept miză în aceste alegeri este pusă independența și suveranitatea Republicii Moldova.

Igor Dodon și Vladimir Voronin au fost unanimi în opinia că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, se va decide nu doar forța politică care urmează să guverneze țara, dar și soarta Moldovei.

Totodată, liderii blocului au trasat cinci direcții principale ale activității comune:

  1. combaterea sărăciei și protecția socială a populației;
  2. asigurarea creșterii economice, crearea noilor locuri de muncă și susținerea producătorului autohton;
  3. dezvoltarea sistemului educațional și de sănătate, a infrastructurii regionale, consolidarea autonomiei autorităților locale;
  4. promovarea unei politici externe echilibrate și neparticiparea în jocurile geopolitice străine, neadmiterea administrării externe a țării noastre;
  5. menținerea statalității moldovenești, a tradițiilor multiseculare, a valorilor naționale și ortodoxe.

27 mai

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și-a asumat angajamentul privind consolidarea autonomiei autorităților locale

BeCS și-a asumat angajamentul privind consolidarea autonomiei autorităților locale

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a reacționat la propunerea Congresului Autorităților Locale din Moldova și a semnat Apelul CALM către toți concurenții electorali.

Congresul Autorităților Locale din Moldova îndeamnă toți concurenții electorali și forțele politice care participă la alegerile parlamentare anticipate, să adere la obiectivele descentralizării și autonomiei locale, precum și să-și asume angajamentul public privind implementarea în practică a acestor obiective.

Documentul respectiv a fost semnat de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea și secretarul executiv al Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco.

26 mai

Socialiștii au prezentat 10 eșecuri ale Maiei Sandu în funcția de președinte

Socialiștii au prezentat 10 eșecuri ale Maiei Sandu în funcția de președinte

Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Alla Darovannaia, Nicolae Pascaru, Nichita Țurcan și Marina Radvan au vorbit în cadrul unui briefing din 26 mai despre fenomenele negative care au devenit evidente în timpul președinției Maiei Sandu.

Pe 26 mai, s-au împlinit șase luni de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova și 5 luni de când își exercită mandatului său prezidențial. În această perioadă, Maia Sandu a îngenunchiat țara străinilor, prețurile au crescut semnificativ, iar oamenii trăiesc și mai rău. În această perioadă comandouri ale forțelor secrete străine au organizat răpirea unei persoane din centrul Chișinăului. Maia Sandu a spus că viitorul Parlament va interzice limba moldovenească pe care o vor denumi limba română, iar militarii moldoveni sunt trimiși de Sandu peste hotare la exerciții organizate de NATO pentru a pregăti să bage țara noastră în acest bloc militar, a declarat deputatul Alla Darovannaia.

Deputatul PSRM a exprimat 10 dintre cele mai evidente eșecuri ale Maiei Sandu în doar șase luni ca șef de stat:

1. Viața moldovenilor s-a înrăutățit, oamenii au început să trăiască mai greu

Deputatul a menționat că Maia Sandu a promis că va face viața mai ușoară pentru moldoveni dacă va fi aleasă președintă a țării. De fapt, doar buzunarele cetățenilor au devenit mai ușoare. Majoritatea produselor alimentare s-au scumpit, iar majorarea pensiilor, salariilor și alocațiilor promise de Maia Sandu nu s-au adeverit. În primăvara acestui an, prețul mai multor legume a crescut cu 50%, pentru uleiul de floarea soarelui – cu aproape 30%. Lactatele și produsele din carne s-au scumpit. Moldovenii plătesc cu 5 lei mai mult pentru un litru de benzină și mai mult cu 4 lei pentru un litru de motorină. Majoritatea medicamentelor s-au scumpit, unele dintre ele chiar cu o treime de când Maia Sandu a devenit președinte. De asemenea, produselor industriale ne costă mai mult.

Deputatul a remarcat că, din cauza dizolvării Parlamentului, nu va exista o majorare a salariilor lucrătorilor medicali cu 40% de la 1 iulie. Din același motiv, restanțele salariale pentru angajații căii ferate moldovenești nu vor fi plătite din bugetul de stat. Deși peste 6 mii de angajați ai ÎS “Calea Ferată din Moldova” trăiesc fără salarii de 5 luni.

2. Maia Sandu ne vinde țara străinilor, distrugând producătorii autohtoni

În special, deputatul a reamintit că președintele a blocat amendamentele la Legea comerțului intern, care protejează producătorii autohtoni.

Legea prevede ca lanțurile de magazine să plaseze cel puțin 50% din produsele moldovenești pe rafturile lor. De exemplu, în loc de mere poloneze și produse lactate ucrainene care au inundat toate magazinele, jumătate din rafturi ar fi trebuit să fie date producătorilor moldoveni. Am vrut să-i protejăm pe cei care produc ceva în Moldova, să fie create noi locuri de muncă, să fie majorate salariile aici, acasă, dar Sandu a respins această lege la indicația patronilor străini, deoarece creează probleme celor care inundă țara noastră cu produse străine, a spus Alla Darovannaia.

Deputatul a menționat că în Moldova dispar fermele, fermierii se plâng că nu avem materii prime, iar Maia Sandu protejează străinii care ne aduc produse lactate.

Socialista a criticat, de asemenea, acordul cu Berlinul anunțat de președintele Maia Sandu, care oferă posibilitatea moldovenilor de a pleca în Germania pentru munca agricolă sezonieră.

Astfel, Sandu distruge în mod deliberat producătorii moldoveni, agricultura țării noastre, pentru a lăsa pământul în ruină, iar moldovenii sunt trimiși în Germania pentru a cultiva pământul acolo și a colecta legume și fructe pentru germani, pe care le vor aduce și le vor vinde la un preț mai ridicat în magazinele moldovenești, a spus Alla Darovannaia.

3. Până acum, fără a oferi cetățenilor nimic, ea a reușit să ia aproape 450 de lei de la fiecare cetățean al țării

Până în prezent, cetățenilor nu li s-a acordat asistența promisă în valoare de aproape 450 de lei, care era destinată plății facturilor la electricitate. Parlamentul a adoptat o lege conform căreia fiecare consumator din țară, persoană fizică, primește despăgubiri în valoare de aproape 450 de lei pentru 2 luni.

Sandu a anulat această lege sub diverse pretexte, în timp ce marea majoritate a cetățenilor așteptau acest ajutor în timpul pandemiei. Astfel, Maia Sandu a ușurat buzunarele cetățenilor cu încă 450 de lei, a spus deputatul PSRM.

4. Teama și lipsa siguranței au revenit în viața cetățenilor

În ultimele luni, am auzit despre un număr tot mai mare de cazuri de șantaj și amenințări, de parcă revin anii 90, când țara era dominată de crima organizată. În plină zi, un bărbat din centrul Chișinăului a fost răpit de un grup armat de reprezentanți ai serviciilor secrete din altă țară. Este greu de crezut că Maia Sandu nu știa despre această operațiune, aranjată de prietenii ei de la Kiev. În schimb, Sandu a trimis un contingent militar la un exercițiu în aplicații organizate de NATO, au remarcat socialiștii.

5. Maia Sandu a întors spatele poporului său

În calitate de președinte al țării, ea a făcut doar 4 vizite în toată țara. În timpul întâlnirilor cu cetățenii, s-a dovedit că ea nu a fost niciodată responsabilă pentru nimic. La orice întrebare din partea cetățenilor cu privire la problemele lor, ea a răspuns astfel: aceasta nu ține de competența mea, adresați-vă la organele competente și ea a arătat întotdeauna cu degetul către ceilalți. În același timp, a avut de două ori mai multe călătorii în străinătate, unde a mers exclusiv pentru poze din banii publici.

6. Maia Sandu a păstrat datoria miliardului furat pe spatele cetățenilor

Socialiștii de două ori au promovat această lege, prin care se anulează plata miliardului furat de către popor. Amintim că miliardul de dolari a fost furat din sistemul bancar în perioada când Sandu era membru al Guvernului PLDM. Iar Sandu fiind ministru al educației a votat pentru garanțiile statului, ca din impozitele și taxele moldovenilor să fie întorși banii furați din bănci.

7. Maia Sandu a dezbinat și mai mult cetățenii

Maia Sandu promovează o politică de divizare a cetățenilor. Ea continuă să acționeze în calitate de președinte al PAS, atacând pe cei care au o altă opinie, chiar dacă a promis că va fi președintele tuturor cetățenilor. Maia Sandu continuă să promoveze interesele partidului din care aparținea, precum și ale patronilor săi străini. În același timp, Sandu folosește din nou lozincile Frontului Popular din anii 90 despre schimbarea denumirii oficiale a limbii de stat din limba moldovenească în limba română.

Socialiștii mai remarcă că șeful statului, în loc să unifice grupurile etnice, a întreprins o serie de acțiuni împotriva poporului găgăuz și doar acțiuni provocatoare împotriva regiunii transnistrene.

8. Maia Sandu a păstrat “clădirea de lux” a Președinției, pe care a promis că o va dona, deoarece întreținerea acesteia este prea costisitoare, precum și reședința din Condrița. De asemenea, a păstrat gardul din jurul Președinției, pe care a promis că îl va scoate chiar a doua zi după preluarea mandatului. Nici la pază nu a renunțat.

Socialiștii au remarcat, de asemenea, lipsa transparenței promise în activitățile Președinției.

9. Echipa cu care a venit Maia Sandu la putere este compusă din persoane cu probleme de integritate și lipsă de experiență profesională

Socialiștii au citat exemplul secretarului general Andrei Spînu, care a fost supranumit de presă “Andrei Offshore” pentru milioanele venite surprinzător din zone off-shore, unde își tăinuiește averea. Casa sa, în valoare de 8 milioane de lei, a fost declarată că costă 2 milioane de lei. Echipa Maiei Sandu are și un consilier cu antecedente penale pentru corupție. Un alt consilier este cu un master obținut ilegal. Există, de asemenea, un consilier acuzat de plagiat. Alți membri ai echipei prezidențiale au fost prinși că și-au tăinuit averile.

Cum s-ar spune, aproape toți sunt “oameni buni” de pus la închisoare. De fapt, toți cetățenii au văzut valoarea acestei echipe prezidențiale, că aceasta nu produce nimic bun pentru oameni, pentru țară, a spus Alla Darovannaia.

10. Trădare de patrie

De asemenea, deputații socialiști au declarat că Sandu poate fi acuzată de trădare de patrie, întrucât la începutul anului a semnat un acord cu o fundație străină din Germania prin care deschide accesul la secretele de stat ale Republicii Moldova. Potrivit PSRM, aceste acțiuni trebuie investigate de procurori independenți din punct de vedere penal.

În aceste condiții, cetățenii noștri se întreabă cum lucrează Maia Sandu, pe deplin controlată din exterior, pentru oamenii țării noastre. Am văzut în primele luni de președinție cum a apărat interesele străine în locul intereselor cetățenilor noștri, au menționat socialiștii.

25 mai

Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Voronin cu ocazia zilei de naștere

Igor Dodon l-a felicitat pe Vladimir Voronin cu ocazia zilei de naștere

Liderul PSRM, Igor Dodon, l-a felicitat pe cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu ocazia zilei de naștere. În mesajul său de felicitare, Dodon a remarcat că Vladimir Voronin este o personalitate remarcabilă a țării noastre, cel mai eficient șef de stat, cel mai autentic reformator al vieții sociale și un politician cu o largă viziune patriotică și cu un caracter de oțel.

Ne cunoaștem personal, am trecut prin diferite vremuri și situații, și cu bune, și cu rele, dar de fiecare dată, cu fiecare an, respectul meu pentru dumnealui doar a sporit. Eram sigur că odată și odată soarta ne va apropia din nou. Sunt mândru că la această aniversare jubiliară a dumnealui, cea de 80 de ani, îi pot strânge călduros mâna, îi pot transmite cele mai sincere felicitări și putem privi ambii în aceeași direcție, cu noi planuri și noi perspective pentru Moldova.

Vreau să vă amintesc că acum 20 de ani, în 2001, Vladimir Voronin a preluat guvernarea țării, care se afla în condiții foarte și foarte grele, și a reușit, în opt ani de conducere, să realizeze cele mai vaste și calitative schimbări din istoria politică recentă a Republicii Moldova. A fost eradicată criminalitatea, întărită statalitatea, dezvoltată economia, susținută agricultura, au fost reparate drumurile, gazificate satele și păstrate raioanele. În acei ani a sporit mult vocea, puterea și prestigiul țării în relațiile cu partenerii externi. Azi, privind în retrospectivă, tot mai mulți oameni, inclusiv experții sociologi, recunosc deschis că perioada anilor 2001–2009 a fost cea mai strălucită perioadă din punct de vedere economic și social.

Domnule președinte, la 20 de ani distanță, eu cred că e timpul să depunem un nou efort în salvarea țării. Împreună. Și cu același succes. Știu că aveți încă destulă energie și încă și mai multă înțelepciune. De aceea, ne va reuși.

Inițiative care vor fi promovate de PSRM în noul Parlament

Inițiative care vor fi promovate de PSRM în noul Parlament

Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco au prezentat astăzi informații despre inițiativele sociale cu care socialiștii vor veni în noul Parlament.

Deputatul Vladimir Odnostalco a îndemnat cetățenii să creadă fapte concrete și nu apelurile abstracte ale politicienilor care fac parte din campania electorală. Propunerile PSRM sunt reale, a remarcat deputatul, iar acest lucru poate fi demonstrat prin exemplul activităților fracțiunii Partidului Socialiștilor, care a promovat și promovează în mod constant inițiative sociale.

Chiar și în cele mai dificile condiții ale pandemiei, socialiștii au identificat posibilitatea de a majora salariile, pensiile și alocații, de a oferi sprijin familiilor, a menționat Vladimir Odnostalco.

El a anunțat că în noul parlament fracțiunea PSRM intenționează să vină cu o inițiativă, care a fost lansată de fostul președinte Igor Dodon în 2019, privind alocarea unui ajutor unic pensionarilor în valoare de 1 000 de lei pentru Paște și în octombrie, cu ocazia Zilei persoanelor în etate.

Adoptarea acestei inițiative va fi posibilă dacă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va ajunge la putere ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, a spus deputatul.

Potrivit acestuia, dacă vor ajunge la putere partide de dreapta care urmează instrucțiunile organizațiilor financiare internaționale, atunci sprijinul financiar pentru pensionari și alte categorii de cetățeni va fi anulat, inclusiv: majorarea pensiilor, indexarea pensiilor și alocațiilor de două ori pe an, reducerea vârstei de pensionare, alocația unică de două ori pe an.

De asemenea, Vladimir Odnostalco a spus că socialiștii intenționează să îmbunătățească în continuare legislația în domeniul asigurării cu pensii. În special, vorbim despre necesitatea de a examina la calcularea pensiilor stagiul muncii cetățenilor din Transnistria.

Deputații PSRM au atras atenția și asupra situației demografice negative din republică. Pentru a motiva familiile tinere să rămână în Republica Moldova și să își crească copiii aici, socialiștii intenționează să revină la inițiativa liderului PSRM Igor Dodon privind capitalul familial, care face parte din noul concept de politică demografică din Republica Moldova.

Alla Darovannaia a spus că proiectul stabilește beneficiarii, modul și procedura de acordare a prestație sociale în funcție de numărul de copii din familie.

Reamintim că, în toamna anului trecut, Igor Dodon a propus majorarea indemnizației unice la naștere la 20 mii lei, alocarea unei indemnizații suplimentare unice fiecărei familii în valoare de 5 mii lei pentru nașterea celui de-al patrulea copil, și 10 mii de lei pentru fiecare copil următor.

Socialiștii au subliniat în cadrul briefingului că în următorul Parlament vor finaliza și implementarea inițiativei de dublare a salariului pentru tot personalul medical. O majorare de 30% anul trecut și încă 30% la începutul acestui an a avut loc deja. De la 1 iulie, urma să se realizeze o majorare a salariilor pentru lucrătorii medicali cu 40%. Cu toate acestea, Parlamentul a fost dizolvat de președintele Maia Sandu, iar proiectul de lege nu a fost adoptat în a doua lectură.

PSRM va propune, de asemenea, un proiect de lege care prevede majorarea salariile farmaciștilor și angajaților instituțiilor medicale specializate: Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de muncă, farmaciștilor și personalului medical de la nivelul mediu și inferior al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și Agenția de Transplant.

Salariul de bază lunar va fi majorat pentru farmaciști, în medie cu 350 lei, pentru personalul medical inferior cu 207 lei, pentru specialiști în funcții de conducere și execuție în mediu cu 350 lei, a spus Alla Darovannaia.

PSRM va insista și ca cetățenii să primească compensații pentru energia electrică consumată în aprilie–mai. Socialiștii vor înregistra din nou în Parlament proiectul de lege respins de președintele Maia Sandu.

De asemenea, socialiștii vor veni cu o inițiativă de susținere a serviciului social “Asistență personală” pentru persoanele cu dizabilități severe. În prezent, activează circa 6 000 de asistenți personali și mai este necesar de angajat circa 2 500 de unități, pentru acordarea serviciului menționat pentru tot atâtea persoane cu dizabilități severe, care stau în rândul de așteptare la structurile menționate.

Sperăm că majorarea salariului ne va ajuta să atragem acești asistenți, care sunt foarte necesari pentru persoanele cu dizabilități, a spus Alla Darovannaia.

Deputatul a subliniat că fracțiunea PSRM în frunte cu Igor Dodon va continua să înainteze proiecte sociale care vor proteja și susține cetățenii.

24 mai

Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui Maia Sandu cu ocazia zilei de naștere

Ex-președintele țării, liderul PSRM, Igor Dodon, a transmis un mesaj de felicitare șefei statului, Maia Sandu, cu ocazia zilei de naștere.

Stimată doamnă președinte Maia Sandu, Vă transmit felicitările mele și urări de bine și sănătate cu prilejul zilei de naștere.

Vă doresc să dați dovadă de multă energie, voință, cumpătare și înțelepciune în funcția foarte responsabilă de șef de stat.

Fie ca interesele cetățenilor și ale Moldovei suverane să fie mereu prioritare în activitatea dumneavoastră și fie ca echilibrul în decizii și acțiuni să reprezinte o trăsătură a instituției prezidențiale și pe parcursul mandatului pe care îl dețineți.

La Mulți Ani!

22 mai

Cetățenii din Republica Moldova pledează pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Locuitorii din Republica Moldova se bazează pe venirea la putere a unor forțe politice sănătoase care vor putea să dezvolte țara noastră și vor readuce bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Despre acest lucru au scris în declarațiile de susținere a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sute de reprezentanți ai raioanelor și localităților din întreaga republică.

Suntem împotriva reformei administrative, a vânzării pământului cetățenilor străini, închiderii instituțiilor medicale și educaționale. Susținem crearea unui front comun al stataliștilor și patrioților pentru o Moldovă independentă și neutră, de dragul salvării țării noastre, au scris aleșii poporului.

21 mai

CEC a înregistrat Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat vineri, 21 mai, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Membrul CEC Veaceslav Agrigoroae a propus înregistrarea a 102 candidați ai Blocului și propunerea a fost susținută.

Totodată, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este fratele său, Adrian Lebedinschi, iar din acest motiv nu va participa la examinarea subiectului privind înregistrarea blocului în cursa pentru alegerile parlamentare.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor are soluții concrete la problemele cetățenilor și țării

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor are soluții concrete la problemele cetățenilor și țării

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va propune soluții concrete pentru dezvoltarea țării și oameni și țară. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii de vineri.

Liderul socialiștilor a menționat că echipa PCRM–PSRM are o experiență bogată și știe cum să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii și țara. Potrivit lui Dodon, oamenii sunt preocupați de calitatea vieții, economie, problemele sociale, dar nu de demagogie și vorbe goale.

Conform datelor din 2020, producția industrială s-a redus cu 40% față de anul 1989, iar ocuparea forței de muncă în industrie s-a redus de două ori.

Doar în perioada anilor 2005–2009, în acest sector a fost înregistrată o ascensiune, atunci când la guvernare a fost echipa pe care o propune acum PSRM și PCRM, a spus Dodon.

O situația deplorabilă este înregistrată și în cea mai importantă ramură a economiei naționale – agricultura. În 30 de ani de independență, producția agricolă s-a redus în jumătate. A fost distrus și sistemul de irigare din țară. Anul trecut, se mai irigau doar 220 de mii de ha din necesarul de 700 de mii de ha. Lucrurile stau prost și în domeniul zootehnic. Producția de lapte s-a redus cu 44%.

Totodată, în ultimii zece ani, numărul de elevi și studenți a scăzut cu 124 de mii. De la 558 de mii, în anul 2010, la 430 de mii, anul trecut.

Ce propun oponenții noștri, în afară de marijuana în buzunar și unii penali care sunt în lista electorală. Ce experiență au ei? Experiența de muncă pentru Soros, unde primeau salarii și nu făceau nimic, doar beau ceai și cafea și erau neteziți de ambasadori. Asta trebuie să înțeleagă cetățenii noștri când vor lua decizia. În afară de noi, nimeni nu se va ocupa de aceste probleme, a spus liderul PSRM.

Președintele socialiștilor a declarat că Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor nu va permite lichidarea întreprinderilor strategice și distrugerea țării.

Igor Dodon a mai dezvăluit că Programul electoral al blocului va avea câteva compartimente: economie și echitate socială, lupta cu sărăcia, consolidarea neutralității și statalității, politica externă și păstrarea valorilor tradiționale.

Igor Dodon cere condiții egale de vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova

Toți cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, indiferent că se află într-o țară din UE, Rusia sau în stânga Nistrului, trebuie să aibă condiții egale pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Despre aceasta liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live. Președintele socialiștilor a menționat că cei care vor încerca să blocheze accesul la urnele de vot pentru moldovenii din stânga Nistrului, trebuie să fie sancționați.

Nu trebuie să împiedicăm cetățenii Republicii Moldova să voteze, indiferent unde se află ei. Trebuie să creăm condiții echitabile pentru toți, nu doar pentru diaspora din Occident, dar și pentru diaspora din Federația Rusă, inclusiv pentru a asigura dreptul de vot pentru moldovenii din stânga Nistrului. Am auzit declarații, hai să acordăm posibilitatea să voteze cei din Germania, Italia… De acord, hai să le acordăm, dar nu cu blocarea cetățenilor Republicii Moldova, care doresc să vină să participe din stânga Nistrului. Cer ca de această dată organele de stat să asigure buna funcționare și deplasare a cetățenilor cu drept de vot din stânga Nistrului pentru a participa la alegerile din 11 iulie și atragerea la răspundere, sancționarea dură a celor care împiedică dreptul constituțional de vot, indiferent unde se află cetățeanul, la Tiraspol, Bender, Europa sau Federația Rusă, a declarat Dodon.

20 mai

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o ședință de lucru cu toți candidații Blocului la funcția de deputat

Igor Dodon și Vladimir Voronin au avut o ședință de lucru cu toți candidații Blocului la funcția de deputat

Președintele PSRM, Igor Dodon, și președintele PCRM, Vladimir Voronin, au avut o întrevedere cu toți candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Despre aceasta a anunțat liderul socialiștilor Igor Dodon.

Candidații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au demonstrat în practică faptul că pot lucra pentru oameni, pentru țară. Aceștia au înregistrat rezultate bune în diverse domenii în care activează, de la administrarea treburilor publice în interesul cetățenilor, la dezvoltarea economiei, agriculturii, medicinii, educației etc. Avem profesioniști care în diferite perioade au demonstrat că Moldova poate să se dezvolte, că poate fi asigurată ordinea și bunăstarea în țară. Candidații noștri sunt adevărații patrioți ai Republicii Moldova, cei care, prin dragoste și acțiuni, luptă pentru păstrarea suveranității țării noastre, a identității naționale și a valorilor noastre tradiționale creștine. Am subliniat că prin consolidarea eforturilor, împreună vom învinge. Suntem siguri că Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, formarea căruia a readus optimismul în rândul cetățenilor, va fi principala forță politică din viitorul Parlament, a declarat Dodon.

Președintele PSRM a anunțat că echipa va merge în toate localitățile din țară pentru a discuta cu cetățenii.

Tot mai mulți aleși locali din toată țara salută și sprijină Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Președinții de raioane, consilierii și primarii a zeci de localități din raioanele Dondușeni, Ocnița, Bălți, Șoldănești, Soroca susțin Blocul Comuniștilor și al Socialiștilor.

Aleșii locali susțin că locuitorii așezărilor au mari speranțe în activitatea productivă a comuniștilor și socialiștilor și soluționarea problemelor lor și a problemelor întregii țări.

În declarațiile pe care le-au semnat în legătură cu crearea Blocului electoral, se menționează că echipa comuniștilor și a socialiștilor va face schimbări în beneficiul poporului, pentru țară.

Poporul din Moldova trebuie să fie stăpân în țara sa

Poporul din Moldova trebuie să fie stăpân în țara sa

Unirea PSRM și PCRM într-un singur bloc electoral va permite întoarcerea poporului la putere. Despre acest lucru a declarat deputatul socialist Bogdan Țîrdea. El a subliniat că, dacă cetățenii se străduiesc să păstreze suveranitatea țării noastre, atunci stataliștilor trebuie să li se acorde prioritate în alegeri.

55 la sută din populația Moldovei este pro-eurasiatică, pro-moldovenească. Dacă unim PCRM și PSRM, vom uni electoratul pro-moldovenesc. Dacă ne unim, vom obține 55 la sută și vom putea restitui poporului controlul, pentru că poporul Moldovei trebuie să fie stăpân în țara sa, poporul Moldovei trebuie să dețină pământul lor și nu poporul Statelor Unite, a subliniat Țîrdea.

Deputatul a subliniat că dacă partidul lui Usatîi nu intră în Parlament, stataliștii PSRM și PCRM vor putea obține o majoritate, vor restabili suveranitatea, vor restitui miliardul furat și vor oferi acestei țări șansa de a supraviețui. Usatîi nu are principii, nici idealuri, este gata să se vândă oricui, oricând, a subliniat Țîrdea.

Ați văzut ce a făcut în timpul alegerilor prezidențiale, a luat și a trădat lumea rusă, a luat și a trădat moldovenii, ați votat pentru păpușa lui Soros, care astăzi vrea să vândă țara noastră Departamentului de Stat, americanilor, Occidentului. În această situație, dacă Usatîi ajunge în Parlament, va vinde toate voturile, va vinde deputații la pachet și cu amănuntul, se va târî în genunchi în fața Maiei Sandu și va face tot ceea ce ea îi comandă, ceea ce înseamnă o pierdere de suveranitate, a conchis Bogdan Țîrdea.

19 mai

Aleșii locali din raioanele țării salută crearea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Sute de aleși locali din mai multe localități ale țării, consilieri și primari, au semnat declarații publice prin care salută crearea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

În documentele semnate de aceștia, se spune că aceste două partide stataliste împreună, unindu-și forțele, pot să apere țara noastră de frontul celor care doresc lichidarea țării și supunerea Moldovei intereselor străine. Semnatarii mai amintesc că Republica Moldova a cunoscut o dezvoltare frumoasă pe timpul când țara era condusă de liderii PSRM și PCRM, când Vladimir Voronin era președinte de țară, Zinaida Greceanîiprim-ministru, iar Igor Dodon – vicepremier, ministru al economiei. Aleșii locali afirmă că oamenii din comunitățile lor au o mare speranță că anume Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va aduce stabilitatea, prosperitatea țării și a fiecărui cetățean în parte.

Igor Dodon face apel către concurenții electorali să discute în campanie despre lucruri concrete, tematice și nu despre politică și funcții

Igor Dodon face apel către concurenții electorali să discute în campanie despre lucruri concrete, tematice și nu despre politică și funcții

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor le va întoarce cetățenilor încrederea în ziua de mâine, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon. Fostul șef al statului a menționat, la NTV Moldova, că cetățenii vor vedea o echipă de profesioniști, care nu va vorbi despre politică, despre partajarea funcțiilor, ci despre interesele oamenilor.

Dodon susține că echipa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor are o experiență vastă în a rezolva problemele societății. În perioada guvernării PCRM un mare succes a avut Programul național “Satul moldovenesc”, Programul “40 de orașe”, iar toate aceste proiecte vor fi relansate dacă blocul de stânga va ajunge la guvernare.

Sunt sigur că niciun partid nu va vorbi în această campanie despre lucruri concrete. Ele vor spune lucruri generale despre lupta cu corupția. Despre care poți vorbi 5 ore fără rezultate. Dar lucruri concrete, de exemplu că producția industrială a scăzut în ultimii 30 de ani cu 40%, producția agricolă – cu 51%. Cine va vorbi despre asta? Cine va vorbi despre accentuarea discrepanței de venituri, despre faptul că a scăzut cu 30% producția de lapte? Nimeni. Dar oamenii vor să știe. Oamenii sunt interesați dacă în satul lor va fi apă, gaz. Despre asta vom vorbi. Noi știm și cum să rezolvăm aceste probleme, a spus Dodon.

Liderul PSRM a menționat că o bună parte a proiectelor de infrastructură de succes lansate în perioada comunistă au fost continuate în mandatul său de președinte.

Democrații după comuniști au lichidat raioanele și au creat județele, ceea ce astăzi vrea să facă Maia Sandu. Ceea ce a fost în timpul comuniștilor eu am continuat anul trecut când am inițiat crearea platformelor industriale, a menționat liderul PSRM.

Igor Dodon susține că dezbaterile dintre concurenții electorali trebuie să se desfășoare pe teme concrete, pentru ca oamenii să vadă cine și ce poate.

Să lăsăm temele politice și propuneți dezbateri pe teme. De exemplu, agricultură sau educație. Să vină cei de la PAS și să povestească cum au închis 100–115 școli și ce s-a întâmplat cu aceste sate. Despre aceasta trebuie să vorbim și oamenii vor înțelege că harvardiștii cu diplome false și rucsacuri habar nu au de nimic, în viața lor nu au văzut cum se mulge o capră și cred că laptele se naște în pachete în magazine, a declarat Igor Dodon.

17 mai

Aceasta nu este doar un sabotaj – este o trădare a intereselor naționale!

Aceasta nu este doar un sabotaj – este o trădare a intereselor naționale!

În ultimele zile, jurnaliștii mă întreabă adesea: de ce noi declarăm că Moldova trece sub conducere externă? Cică, nu există un asemenea pericol. Dar cum altfel pot fi numite ultimele acțiuni ale administrației prezidențiale care sunt deja monitorizate de consilieri străini?

Maia Sandu a refuzat să semneze câteva proiecte de lege care au fost votate de către Parlament.

  • Sandu, împreună cu FMI, pledează împotriva Legii cu privire la anularea așa-numitei “legi a miliardului”, în baza căreia guvernele anterioare au pus pe umerii cetățenilor noștri miliardul furat din cele trei bănci (cetățenii Moldovei urmează să returneze din propriile buzunare peste 20 miliarde de lei).
  • Sandu a întors Parlamentului Legea nr. 69 și 70 din 23.04.2021, potrivit cărora statul va compensa cheltuielile la energia electrică pentru consumatorii casnici, pentru lunile aprilie și mai. Este vorba despre acordarea unui sprijin a peste 1,2 milioane de gospodării (peste 2 milioane de cetățeni au rămas fără ajutor din partea statului).
  • Sandu a respins Legea nr. 60 cu privire la comerțul intern, de teama Uniunii Europene (anterior, Michalko, ambasadorul UE, ceruse într-un ultimatum să nu adopte această lege). Acest proiect de lege stabilește o normă obligatorie pentru rețelele comerciale unde ponderea mărfurilor autohtone ar fi constituit cel puțin 50%.
  • A întors Parlamentului Legea nr. 72, care ar fi oferit actualului Guvern interimar dreptul de a semna acorduri internaționale cu obligații financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și a demite funcționari și persoane în funcții de conducere. Moldova nu va primi peste 50 de milioane de dolari asistență externă pentru finanțarea a sute de proiecte de alimentare cu apă potabilă, inclusiv proiecte foarte importante pentru orașele Soroca și Comrat.

Toate aceste proiecte de legi au corespuns intereselor cetățenilor noștri și producătorilor locali. Oamenii au așteptat foarte mult și au sperat vă vor primi susținere din partea statului.

Președintele a decis că interesele corporațiilor occidentale, ale FMI și donatorilor externi sunt mai presus de interesele naționale ale Republicii Moldova. Aceasta nu este doar un sabotaj – este o trădare a intereselor naționale!

După alegerile parlamentare, partidele de dreapta, împreună cu președintele Maia Sandu intenționează să majoreze vârsta de pensionare (pentru acest lucru insistă FMI), să lichideze raioanele și satele mici (o asemenea reformă a fost elaborată deja în perioada alianțelor pentru integrare europeană), să distrugă totalmente producătorii autohtoni (trebuie curățată calea pentru mărfurile de import), să dea Parlamentul, Guvernul și alte instituții ale statului sub controlul extern al curatorilor din Occident.

Noi, poporul Moldovei, putem și trebuie să împiedicăm aceste lucruri. Sunt sigur că vom reuși.

Împreună pentru Moldova! // dodon.md

15 mai

Igor Dodon: Voi continua să promovez programele sociale care au ca obiectiv major protejarea și susținerea familiei

Președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei.

Cu acest deosebit prilej, vă doresc tuturor o viață fericită în sânul familiei Dumneavoastră, să vă bucurați de copii și părinți sănătoși, de realizări mărețe, pace și liniște sufletească.

În viața fiecăruia dintre noi există numeroase lucruri cărora le acordăm importanță. Însă cel mai valoros dintre ele este familia noastră, iar cei mai importanți sunt oamenii pe care îi iubim și care ne fac fericiți.

Deși în ultimele decenii, familiile din Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme sociale și economice, noi suntem obligați să facem tot posibilul pentru a transmite valorile familiale viitoarelor generații. Doar protejând familia, vom putea supraviețui ca popor, ca țară.

Țin să amintesc că în perioada când am ocupat funcția de președinte al țării, prin decret prezidențial, anul 2019 a fost declarat drept Anul Familiei în Republica Moldova. Au fost depuse eforturi substanțiale pentru a susține familiile tinere, cele numeroase și social-defavorizate. De asemenea, au fost întreprinse multiple acțiuni pentru protejarea copiilor rămași singuri. Un loc aparte l-au ocupat manifestările de omagiere a cuplurilor longevive, ca simbol al înțelepciunii, fidelității și respectului. Totodată, în anul 2018, sub egida președintelui Republicii Moldova, în luna septembrie, la Chișinău, a avut loc Congresul Mondial al Familiei la care au participat circa 2 000 de persoane, invitați din zeci de state. În anul curent, la inițiativa mea socialiștii au elaborat proiecte de lege de consolidare a instituției familiei.

Voi continua să promovez și să susțin programele sociale care au ca obiectiv major protejarea și susținerea instituției familiei.

La mulți ani de Ziua Familiei!

14 mai

Reluarea exportului fără taxe pe piața rusă depinde de rezultatele alegerilor parlamentare

Reluarea exportului fără taxe pe piața rusă depinde de rezultatele alegerilor parlamentare

Reluarea exportului de mărfuri moldovenești pe piața rusă fără achitarea taxelor vamale depinde de rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Despre aceasta președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live. Socialistul a precizat că în prezent de rezolvarea acestei probleme nu se ocupă nimeni: nici Președinția, nici Parlamentul, care este în demisie, nici Guvernul.

Rezolvarea acestor probleme ține de rezultatele alegerilor parlamentare. Nu e un șantaj. Dar dacă dreapta va câștiga la alegeri, atunci problema nu va fi rezolvată, căci ei nu vor putea să se înțeleagă cu Rusia. Vom câștiga noi, vom găsi soluția pentru a rezolva problema și deja cel târziu în septembrie agricultorii moldoveni să poată exporta marfa în Rusia fără achitarea taxelor. Altfel, va fi problemă enormă pentru sectorul agro-alimentar al Republicii Moldova. Să ne amintim de iarna 2014, când merele moldovenești înghețau pe deal, declarat Dodon.

Amintim că acordul privind exportul unor categorii de mărfuri moldovenești pe piața rusă, fără achitarea taxelor vamale, a expirat la 1 aprilie 2021. Acest a cord a fost semnat în 2018, după o înțelegere dintre ex-președintele țării, Igor Dodon, și omologul său rus, Vladimir Putin.

Igor Dodon a făcut publică lista primilor 10 candidați pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Președintele PSRM, Igor Dodon, a făcut publica lista primilor 10 candidați ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Aceștia sunt Vladimir Voronin, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea, Oleg Reidman, Bogdan Țîrdea, Alla Dolință, Alla Pilipețcaia, Elena Bodnarenco și Alexandr Suhodolski. Totodată, Igor Dodon a precizat că potrivit legii, din cei 101 candidați, 41 sunt femei.

Întreaga listă a candidaților la funcția de deputat al Parlamentului Republicii Moldova din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este depusă astăzi la Comisia Electorală Centrală.

Cetățenii trebuie să aleagă între o echipă cu o experiență vastă și un grup de ONG-iști

Echipa Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor are în spate o vastă experiență de a conduce o țară și de a gestiona situații de criză. Pe de altă parte, oponentul său politic, partidul PAS, este format din tineri care au lucrat doar în Organizații Neguvernamentale plătite din bani străini. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii live.

Dvs faceți comparație, echipa PSRM–PCRM și echipa reprezentată de PAS, unde marea majoritate nu a activat decât în ONG, a primit bani de la americani și europeni pentru că scriu rapoarte cuiva. Acum vreți să le dați acestora să gestioneze situația în țară? Vă dați seama ce riscuri sunt? Noi avem experiență, știm cum să ieșim din diferite situații, împreună cu dl Voronin și Zinaida Greceanîi în 2008 am gestionat inundațiile. Am gestionat anul trecut COVID-ul. Ce au făcut ei în afară de rapoarte lui Soros? Vedeți experiența unei echipe și experiența altei echipe, a de declarat Dodon.

Igor Dodon a dezvăluit cum va decurge campania electorală a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Președintele PSRM, Igor Dodon, în această campanie electorală va merge în toate raioanele din țară, pentru a discuta cu oamenii. Despre aceasta liderul socialiștilor a anunțat în cadrul emisiunii live.

Eu voi merge în fiecare raion, voi avea minim 10 întrevederi din fiecare raion din Republica Moldova, pentru a fi alături de oameni, pentru a explica, care este poziția noastră, care sunt valorile noastre. Suntem pentru țară, statalitate, istoria Moldovei, limba moldovenească, noi suntem pentru echitate socială, lupta cu sărăcia, neutralitate, nici un fel de NATO. Neutralitatea este baza de rezolvare a problemei transnistrene. Noi suntem pentru relații bune cu toți, și cu Est, și cu Vest. Aceste valori care ne unesc sunt susținute de marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova, a declarat Dodon.

13 mai

Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a fost înregistrat

Comisia Electorală Centrală a înregistrat Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) pentru a participa la alegerile din 11 iulie 2021. Decizia a fost luată acum câteva minute.

Comitetul politic al Blocului este format din 6 membri cu 2 copreședinți: Vladimir Voronin și Igor Dodon. Simbolul Blocului este o stea cu 5 raze, în mijlocul stelei este secera și ciocanul.

Amintim că PSRM și PCRM au decis că creeze un Bloc electoral pentru alegerile parlamentare anticipate pentru a păstra suveranitatea poporului Republicii Moldova.

Blocul PSRM-PCRM va câștiga alegerile

Blocul PSRM-PCRM va câștiga alegerile

Țara este în pericol și nu există altă soluție în această situație, cu excepția consolidării tuturor forțelor sănătoase. Acest lucru a fost declarat de președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat. El a menționat că tocmai de aceea socialiștii și comuniștii au decis să creeze un bloc unic și să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate.

Președintele Partidului Socialiștilor a mai menționat că, după anunțul privind crearea blocului, atacurile împotriva PSRM și PCRM nu s-au oprit. Igor Dodon explică acest lucru prin frica adversarilor săi.

Le este frică de noi și au dreptate. Acest bloc va câștiga alegerile parlamentare anticipate și are toate șansele de a obține o majoritate în noul Parlament. Vom face totul pentru asta. Avem experiență, știm cum să o facem. Am realizat multe campanii împreună cu Vladimir Voronin, a adăugat el.

Igor Dodon a subliniat, de asemenea, că blocul PSRM–PCRM își dorește nu numai să câștige alegerile, ci și să ia majoritatea în noul Parlament pentru a face totul, astfel încât Moldova să meargă în direcția corectă și să nu fie guvernată din exterior.

Nu am văzut niciodată o intervenție atât de obraznică a ambasadorilor în procesul electoral ca acum, a remarcat liderul PSRM.

Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor

Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, liderul PSRM, la postul de televiziune Prime TV. Dodon a precizat că lista candidaților va fi depusă, vineri, în data de 14 mai, pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală.

Pe mine așa m-au învățat părinții, buneii, că tot timpul trebuie să le ofer locul în față celor mai experimentați. Eu cred că Vladimir Voronin este mai experimentat ca mine. Are două mandate de președinte, are o experiență enormă. Vladimir Voronin va fi capul de listă al acestui bloc, a declarat Dodon.

12 mai

PSRM și PCRM au semnat Acordul de creare a Blocului electoral al Socialiștilor și Comuniștilor

PSRM și PCRM au semnat Acordul de creare a Blocului electoral al Socialiștilor și Comuniștilor

Blocul electoral al Socialiștilor și Comuniștilor a fost creat. Acordul dintre cele două partide a fost semnat, astăzi, de către liderii formațiunilor Igor Dodon și Vladimir Voronin. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM pe Facebook.

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM în cadrul căreia a fost analizată strategia socialiștilor în alegerile parlamentare anticipate și au fost luate câteva decizii importante.

În cadrul ședinței, a fost accentuat faptul că suveranitatea Republicii Moldova este în pericol, iar interesele poporului moldovenesc sunt subordonate intereselor altor țări, inclusiv planurilor de transformare a teritoriului țării noastre în câmp de manevre militare. Factorii străini, cu ajutorul instrumentelor lor politice de la Chișinău, vor să impună cetățenilor un set de pseudo-valori, anti-familie, anti-creștine, improprii națiunii noastre. De asemenea, se urmărește lichidarea identității moldovenești, inclusiv prin interzicerea limbii moldovenești. Se urmărește transformarea țării noastre într-o colonie, care să devină o sursă de forță de muncă ieftină, pământ ieftin vândut străinilor etc.

În acest context, membrii Consiliului Republican au fost unanimi în opinia privind necesitatea unificării forțelor politice patriotice capabile să învingă în alegeri și să asigure o guvernare profesionistă, responsabilă, cu experiență, în interesul cetățenilor țării și nu în folosul altor forțe străine. Astfel, au fost salutate acțiunile conducerii PSRM în vederea creării unui bloc electoral cu alte partide stataliste, în special cu PCRM.

În final, Consiliul Republican al PSRM a decis asupra necesității semnării Acordului de creare a Blocului electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, ca împreună să învingem la alegeri și să asigurăm conducerea responsabilă a țări, să le oferim cetățenilor ordine și bunăstare.

Ca urmare, în această după amiază, împreună cu președintele PCRM, Vladimir Voronin, am semnat documentul oficial de creare a Blocului electoral al PSRM și PCRM.

Să fie cu Doamne ajută!

Acord de constituire al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

I. Părțile constituante ale Blocului electoral

1.1. Partidul politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, în persoana președintelui partidului Igor Dodon, în temeiul hotărârii Consiliului Republican al PSRM din 11 mai 2021, pe de o parte, și

1.2. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, în persoana președintelui partidului Vladimir Voronin, în temeiul hotărârii Comitetului Central al PCRM din 11 mai 2021, pe de altă parte, denumite în continuare “Părți”,

în conformitate cu art. 84 alin. (2) al Codului electoral și capitolul II din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorate Centrale nr. 4827 din 7 mai 2021, au convenit asupra următoarelor:

II. Obiectul Acordului

2.1. Părțile au decis formarea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor pentru participare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

III. Denumirea integrală, denumirea prescurtată și simbolul electoral

3.1. Denumirea integrală a Blocului este: “Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor”.

3.2. Denumirea prescurtată a Blocului este: “BECS”.

3.3. Simbolul electoral al blocului este schițat și descris în anexă la prezentul Acord, și reprezintă: o stea cu cinci raze, egale după unghi. Unul din vârfuri este îndreptat perpendicular în sus, sub unghi de 90 de grade față de linia orizontală. În mijlocul stelei este amplasată secera și ciocanul. Fundalul stelei este executat în nuanță neagră, secera și ciocanul – alb.

IV. Organul de conducere

4.1. Blocul electoral este condus de Comitetul Politic al Blocului electoral constituit din 6 membri dintre care:

    4.1.1. copreședinți ai Comitetului Politic – Igor Dodon și Vladimir Voronin. Copreședinții Comitetului Politic sunt și copreședinții Blocului electoral;
    4.1.2. membri ai Consiliului Politic – Alla Pilipețcaia, Vlad Batrîncea, Elena Bodnarenco, Oleg Reidman.

4.2. Comitetul Politic al Blocului electoral are următoarele atribuții:

    4.2.1. desemnează reprezentanții, observatorii în organele electorale, precum și persoanele de încredere;
    4.2.2. decide asupra modului de gestiune a contului bancar “Fond electoral” al Blocului electoral;
    4.2.3. aprobă și modifică strategia electorală a Blocului electoral;
    4.2.4. îndeplinește alte atribuții ce se impun unui concurent electoral.

4.3. Ședințele Comitetului Politic sunt deliberative dacă sunt prezenți mai mult de jumătate din numărul total al membrilor desemnați.

4.4. Deciziile Comitetului Politic se adoptă prin votul majorității membrilor desemnați.

4.5. Ședințele Comitetului Politic sunt consemnate în procese-verbale. Procesele-verbale sunt semnate de copreședinți.

4.6. Copreședinții Consiliului Politic reprezintă Blocul electoral în raport cu autoritățile publice, inclusiv cu organele electorale și cu alte persoane fizice și juridice.

4.7. Toate documentele din numele Blocului electoral sunt semnate de copreședinți, inclusiv cererea de înregistrare a Blocului electoral și cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlament.

4.8. Comitetul Politic al Blocului electoral poate delega unuia dintre copreședinți, altui membru al Comitetului Politic sau reprezentantului cu drept de vot consultativ dreptul de a semna demersurile cu privire la desemnarea reprezentanților, observatorilor și persoanelor de încredere ale Blocului electoral, în calitate de concurent electoral, în toate organele electorale. La fel, Comitetul Politic poate delega unuia dintre copreședinți, altui membru al Comitetului Politic sau reprezentantului cu drept de vot consultativ dreptul să depună cererea de înregistrare a Blocului electoral și cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlament.

V. Procedura de aprobare și modificare a listei candidaților

5.1. Comitetul Politic al Blocului electoral aprobă lista candidaților la funcția de deputați din partea Blocului electoral.

5.2. Fiecare Parte este obligată să asigure prezentarea propriilor candidați, în vederea formării listei candidaților, cu respectarea legislației în ceea ce privește asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați.

5.3. Modificările în listele de candidați se aprobă, conform prevederilor legislației, prin decizia Comitetului Politic al Blocului electoral.

5.4. Cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor se permit următoarele modificări în lista candidaților:

    5.4.1. modificarea listei de candidați (înlocuirea unui candidat din lista înregistrată prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat; schimbarea locului de ordine sau excluderea candidatului din lista înregistrată);
    5.4.2. completarea listei de candidați în limita prevăzută de art. 84 alin. (2) din Codul electoral;
    5.4.3. retragerea întregii liste de candidați.

5.5. Până la 14 zile înainte de ziua alegerilor, se permite retragerea întregii liste de candidați, să înlocuiască un candidat, să anuleze decizia privind includerea în listă a unui candidat anume.

VI. Desemnarea reprezentantului cu drept de vot consultativ și trezorierul Blocului electoral în cadrul Comisiei Electorale Centrale

6.1. Comitetul Politic desemnează reprezentantul cu drept de vot consultativ și trezorierul Blocului electoral în Comisia Electorală Centrală, având posibilitatea să-l înlocuiască oricând.

VII. Modul și procedura de repartizare a alocațiilor de la bugetul de stat

7.1. Subvențiile de la bugetul de stat prevăzute la art. 27 din Legea privind partidele politice, nr. 294/2007, se vor împărți conform numărului de mandate obținute de fiecare Parte.

VIII. Procedura de încetare a funcționării a Blocului electoral

8.1. Blocul electoral își încetează activitatea după data confirmării alegerilor parlamentare anticipate de către Curtea Constituțională, dacă până la data confirmării alegerilor organele competente ale ambelor Părți nu vor decide altfel.

8.2. În cazul în care în componența Blocului electoral rămâne o singură parte, acesta nu se consideră dizolvat de drept, în acest caz persoanele delegate în organele de conducere a Blocului electoral și candidații desemnați în lista candidaților desemnați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova – se vor elimina de drept.

IX. Dispoziții finale

9.1. Prevederile prezentului Acord se completează cu prevederile actelor normative în vigoare.

9.2. Prezentul Acord poate fi modificai și/sau completat de Părțile semnatare prin semnarea unor acte adiționale la prezentul Acord. Prevederile actelor adiționale se supun aprobării înainte de semnarea lor de către aceleași organe care au decis constituirea Blocului electoral conform prevederilor Statutelor a Părților.

9.3. Prezentul Acord se semnează în 3 exemplare, câte unul pentru Părți și al treilea pentru Comisia Electorală Centrală.

X. Semnăturile Părților

PSRM și PCRM au depus actele la CEC pentru înregistrarea Blocului electoral

PSRM și PCRM au depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea Blocului. Despre aceasta secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea a scris pe Facebook.

Azi oficial a fost creat Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor. Împreună cu membrul Comitetului Central al PCRM Oleg Reidman am depus la CEC actele pentru înregistrarea blocului, a scris Batrîncea.

Tineretul susține Blocul creat de PSRM și PCRM

Garda tânără a PSRM salută decizia formațiunii de a crea un bloc electoral comun cu PCRM. Despre aceasta tinerii socialiști au anunțat printr-un comunicat de presă.

Noi susținem ideea că este nevoie de a unifica forțele politice sănătoase pentru a obține victoria în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie creat un Guvern profesionist, responsabil și cu experiență, care va munci în folosul oamenilor, dar nu în folosul forțelor externe. Mergem la alegeri pentru a învinge!

9 mai

Peste zece mii de cetățeni au participat la “Regimentul Nemuritor”

Peste zece mii de cetățeni au participat la “Regimentul Nemuritor”

Peste zece mii de cetățeni au participat, astăzi, la “Marșul Victoriei” și “Regimentul Nemuritor”, organizat cu ocazia zilei de 9 mai. Evenimentul a început cu o paradară a mașinilor retro. Tinerii au venit cu pozele buneilor săi, căzuți pe câmpul de luptă, pentru a le păstra memoria. Oamenii au scandat “Victorie! Moldova!”

În fruntea coloanei, care a mers din Piața Marii Adunări Naționale până la Complexul Memorial “Eternitate”, se aflau liderii PSRM, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. La eveniment a participat și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Noi suntem învingători în acel război! Datorită victoriei, noi avem posibilitatea să trăim sub un cer senin și să ne gândim la viitor. A fost un mare pericol pentru omenie. Din fericire noi am câștigat și această victorie trebuie să o transmitem urmașilor noștri, a declarat Dodon.

Ziua de 9 mai este un cadou pentru toți cei vii, și datoria sfântă a fiecăruia este să păstreze memoria pentru fapta eroică a celor care au dobândit Marea Victorie. Promitem să păstrăm veșnică amintirea lor, să protejăm valorile pentru care au luptat și să le transmitem generațiilor viitoare, a declarat Zinaida Greceanîi.

7 mai

Igor Dodon i-a propus lui Vladimir Voronin să creeze un bloc electoral

PSRM a adresat Președintelui Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin o scrisoare oficială semnată de Igor Dodon cu propunerea de a crea un bloc electoral în viitoarele alegeri anticipate. Acest lucru a fost anunțat de președintele Partidului Socialiștilor în ediția de azi a emisiunii “Președintele Igor Dodon răspunde”.

Suntem gata să creăm un bloc cu comuniștii. Da, au fost multe critici din partea ambelor părți, dar acum toate acestea trebuie uitate, pentru că vorbim despre interesele statului și ale cetățenilor. Trebuie să salvăm țara. Mai mult, toată lumea recunoaște că în cei 30 de ani de independență cea mai bună echipă la putere a fost până în 2009, când Voronin era președinte, Greceanîi era prim-ministru, Dodon era vicepremier și ministru al economiei. Deci, de ce să nu reunificăm această echipă?, a spus el.

De asemenea, Dodon a menționat că țara este în pericol. Dacă acești oameni de la Harvard vor ajunge la putere, cu rucsacurile pe spate, va fi haos total. În această situație, cei care susțin păstrarea statului și a poporului trebuie să se unească.

Săptămâna viitoare, a adăugat el, PSRM se va înscrie ca concurent electoral: fie ca parte a unui bloc cu Partidul Comuniștilor, fie pe cont propriu.

Vom face totul pentru a câștiga. De 30 de ani, partidele de centru-stânga au câștigat întotdeauna alegerile. Cred că așa va fi și acum, a conchis el.

aprilie 2021


30 apr

Igor Dodon nu exclude că Maia Sandu ar putea anula data desfășurării alegerilor anticipate

Igor Dodon nu exclude că Maia Sandu ar putea anula data desfășurării alegerilor anticipate

Președintele PSRM, Igor Dodon, nu exclude că Maia Sandu ar putea anula data desfășurării alegerilor parlamentare anticipate, stabilită pentru 11 iulie. Liderul socialiștilor a declarat, în emisiunea sa de vineri, că actualul președinte ar putea decreta în țară stare de urgență în luna iunie în legătură cu creșterea prognozată a numărului de infectări cu coronavirus.

Eu nu exclud că Maia Sandu va iniția din nou stabilirea stării de urgență în luna iunie. Dumneaei are rapoartele și prognozele OMS. Cel mai probabil, la sfârșitul lui mai – începutul lui iunie, vom ajunge la 1 500–2 000 de cazuri de infectări pe zi și numărul de decese va crește dublu sau triplu față de 20–25 acum. În aceste condiții va fi necesar de implicat cu acțiuni mai stringente de susținere a populației. Parlamentul nu poate pentru că e dizolvat, Guvernul nu poate. În aceste condiții Maia Sandu va ajunge la situația când în luna iunie va veni, cel mai probabil, cu inițiativa de stabilire a stării de urgență în Republica Moldova sub presiunea societății și în cazul acesta se vor amâna alegerile parlamentare anticipate, a spus Dodon.

Liderul PSRM a reiterat că cel mai indicat era ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare la sfârșit de august sau în toamnă, atunci când numărul persoanelor vaccinare va fi mai mare.

28 apr

Igor Dodon: Vreți alegeri, mergem la alegeri

Igor Dodon: Vreți alegeri, mergem la alegeri

Vreți alegeri, mergem la alegeri. Așa a reacționat președintele PSRM, Igor Dodon, la anunțul făcut de Maia Sandu cu privire la dizolvarea Parlamentului și desfășurarea alegerilor anticipate în data de 11 iulie.

Igor Dodon a menționat că PSRM este pregătit să facă față acestei provocări politice și să demonstreze că electoratul socialiștilor este de încredere, este puternic din punct de vedere moral și înțelege foarte bine, cine și ce reprezintă în politica internă și cea externă.

Potrivit liderului PSRM, aceste alegeri parlamentare au fost inevitabile, din mai multe motive, însă ar fi trebuit să fie amânate din cauza pandemiei.

La toamnă, numărul de infectați ar fi fost deja în scădere. Însă dacă pentru Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident nu contează riscurile la care sunt supuși cetățenii Moldovei, dacă Curții Constituționale aservite politic nu-i pasă de Constituție și ei toți împreună insistă asupra unei campanii electorale imediate, să-și asume toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă. Acum, oamenii trebuie să conștientizeze, în ce situație a ajuns astăzi țara noastră. Și de ce unii se grăbesc atât de mult, susține fostul șef al statului.

Igor Dodon susține că, fiind ghidată de ambiții politice meschine și de o dorință avidă de a-și mări cu orice preț fracțiunea în viitorul Parlament, președintele Maia Sandu a inițiat un experiment foarte periculos: începând cu ziua de astăzi, pentru prima dată în ultimele câteva decenii de istorie modernă, Moldova a rămas pe o perioadă nedeterminată fără un Parlament și fără un Guvern funcțional.

Dodon mai remarcă că o dată cu anularea stării de urgență, Guvernul a fost lipsit de competența de a lua deciziile necesare în mod operativ cu privire la pandemie, criza economică și socială.

Anulând starea de urgență prin decizia controversată a Curții Constituționale de buzunar, președintele și partidul său au anulat mai multe inițiative aprobate anterior de către Guvern pentru susținerea populației și a agenților economici, inclusiv compensarea 100% a medicamentelor pentru tratamentul COVID-19 cu livrare la domiciliu, acoperirea dobânzii la credite pentru agenții economici și multe alte acțiuni importante întreprinse în perioada crizei pandemice, economice și sociale, susține Dodon.

Potrivit liderului PSRM, acționând la indicația coordonatorilor din Occident, Maia Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei, când numărul cetățenilor imunizați constituie abia circa 3%, pe un fondal de deficit bugetar enorm, care ar putea provoca, în condițiile unei instabilități politice, reținerea plăților curente, dificultăți la achitarea pensiilor și a salariilor, falimentul agenților economici, sărăcirea în continuare a populației.

Președintele PSRM mai atenționează că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru alegeri. În opinia lui Dodon, acum aceștia trebuie să fie luați din alte surse și rezerve importante, inclusiv din banii rezervați pentru achiziționarea vaccinurilor. Iată ce priorități nesănătoase are Președinția!

Liderul socialiștilor a reiterat că, începând cu ziua de astăzi, toată responsabilitatea pentru consecințele grave pentru viața și sănătatea cetățenilor țării noastre va fi pe seama președintelui Maia Sandu, a echipei sale, a partidului PAS și a judecătorilor Curții Constituționale.

Totodată, președintele Maia Sandu declară deschis că în viitorul Parlament va solicita modificarea denumirii limbii de stat în Constituția țării noastre, din moldovenească în română. Ea a promis coordonatorilor săi din Occident că prin noua componență a Parlamentului va realiza ratificarea unor documente care subminează valorile tradiționale ale poporului nostru, care distrug familia. Această declarație a fost făcută în mod cinic în ajunul celei mai sfinte și luminate sărbători – Învierea Domnului Isus Hristos.

Ambasadorii țărilor din Occident își permit să intervină în treburile interne ale Moldovei independente, ceea ce era anterior inadmisibil, iar ambasadorul României ofensează deschis poporul moldovenesc, limba și istoria sa.

În aceste condiții, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, ca o formațiune responsabilă și pro-moldovenească, nu poate fi indiferent și îndeamnă toate forțele patriotice să-și unească eforturile pentru a opri acțiunile nesăbuite și obraznice ale forțelor de dreapta care tind să monopolizeze puterea în țară. Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior, notează liderul PSRM.

Igor Dodon a menționat că la alegeri sau prin orice altă metodă de drept, trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu.

Noi spunem ferm – Nu! Moldova este un stat independent, cu o istorie multiseculară foarte bogată. Poporul nostru a dat dovadă de mai multe ori de curaj și devotament în apărarea statalității, independenței și identității noastre, în apărarea credinței și valorilor noastre. Și socialiștii, și alte partide de pe eșichierul de stânga trebuie să fie pregătiți, ca în cadrul viitoarelor alegeri, să vină în apărarea poporului nostru moldovenesc ortodox. Acum nu e momentul potrivit pentru conflicte între noi, ci e timpul să explicăm oamenilor că pacea, valorile și securitatea lor – toate ar putea fi pierdute foarte repede dacă forțele pro-occidentale, pentru care statalitatea și independența Moldovei nu reprezintă o valoare absolută, vor obține din nou toată puterea în țară, așa cum s-a întâmplat deja după anul 2009.

La parada din 9 Mai, noi va trebui să demonstrăm unitatea noastră, pentru memoria strămoșilor noștri, dar și pentru a confirma credința și valorile noastre.

Fără divergențe și fără egoism de partid. Doar așa, cetățenii stataliști vor putea obține majoritatea în Parlament. Numai așa, poporul moldovenesc va putea învinge la aceste alegeri, conchide președintele PSRM.

27 apr

Igor Dodon a invitat toate forțele sănătoase să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a făcut astăzi un apel către toate forțele sănătoase ale țării și a propus să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei:

Prin ultimele sale decizii, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a confirmat ceea ce știm cu toții – această instituție s-a transformat într-un instrument politic în mâinile unor politicieni uzurpatori, fiind utilizat atunci când trebuie identificată o soluție politică, evitând prevederile Constituției.

După anul 2013, în țara noastră practic a încetat să mai existe instanța judecătorească supremă. Socialiștii au făcut tot posibilul pentru a remedia această problemă, însă la această etapă, minoritatea politică, cu susținerea ambasadorilor din Occident, a reușit să mențină practica nocivă a Curților Constituționale anterioare privind subminarea bazelor statului de drept în Republica Moldova.

În lunile următoare, ne așteaptă o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor.

Victoria puterilor din Occident la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc:

  • în plan politic, aceasta înseamnă trecerea totală a instituțiilor statului sub administrare externă și anume: a Guvernului și Parlamentului, curățarea dură a tuturor forțelor politice pro-moldovenești din țară, atacul asupra valorilor ortodoxe și a celor tradiționale, închiderea instituțiilor de presă care nu sunt finanțate din granturi și fonduri occidentale, persecutarea celor care gândesc altfel, tensiuni pe dimensiunea transnistreană, Găgăuzia și alte regiuni ale țării unde locuiesc reprezentanți ai altor etnii și moldoveni care nu se consideră români;
  • în plan social și economic, aceasta înseamnă o impunere dură a regulilor FMI și ale Băncii Mondiale: majorarea vârstei de pensionare (în anul 2020, socialiștii au redus vârsta de pensionare de la 62 de ani la 57 pentru femei și, respectiv, pentru bărbați), stoparea majorității programelor sociale, creșterea prețurilor și a impozitelor.
  • în politica externă este vorba despre modelul pro-occidental unilateral orientat spre o confruntare cu Rusia și China, aderarea la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, practica expulzării diplomaților ruși ș.a.

Pentru a nu admite evoluția acestui scenariu nociv pentru țara noastră, a venit timpul ca toate forțele politice sănătoase să se dezică de vechile supărări și să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei. Confruntarea politică dintre forțele politice pro-moldovenești se va transforma într-o luptă împotriva țării noastre și va permite forțelor occidentale să învingă la alegerile parlamentare anticipate.

Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a conaționalilor noștri își dorește să locuiască în țara lor independentă, să întemeieze aici familii și să-și crească copiii, să prietenească cu toți, și în Est, și în Vest.

Noi vom apăra interesele noastre naționale și vom lupta pentru Patria noastră, pentru Moldova!!!

26 apr

Igor Dodon cheamă la dialog cu privire la stabilirea datei anticipatelor

Președintele PSRM, Igor Dodon, propune inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială și stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.

Liderul PSRM recomandă adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri. Paralel, Dodon îndeamnă autoritățile să elaboreze Foaia de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului Guvern.

Igor Dodon mai propune crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale, începând cu anul 2013, în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției.

Nu e destul că trecem printr-o pandemie foarte grea, dar noi azi avem parte și de o criză politică dublă: compromiterea repetată a credibilității Curții Constituționale și lipsa unui dialog între două instituții ale statului – Parlamentul și Președinția. În consecință, pe fundal de pandemie, fără dialog politic, fără un Guvern nou ales și împuternicit, situația în Moldova degradează rapid sub aspect economic și social, cu consecințe foarte grave pentru fiecare cetățean, scrie Dodon într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului președinte al țării, criza politică a început imediat după alegerile prezidențiale, când partidele de dreapta și Maia Sandu personal au cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu, au refuzat orice dialog responsabil și au blocat încercarea majorității parlamentare de a numi un nou Guvern. În opinia lui Dodon, urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă.

Cu părere de rău, în jocurile politice s-au implicat și unii factori externi, și unii membri ai Curții Constituționale, ceea ce a dus la încălcarea prevederilor constituționale și a recomandărilor anterioare ale Consiliul Europei și ale Comisiei de la Veneția privind înaintarea candidaturii unui premier desemnat de majoritatea parlamentara. Aceste încălcări flagrante ale principiilor statului de drept și ale statului parlamentar au generat alte decizii la limita legalității și țara azi este în impas total. Și Democrația, și Constituția sunt în prezent jertfite și neglijate chiar de membrii PAS și de șefa statului, care la alegeri promovau în mod populist valori europene și ale statului de drept, notează liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, acest șir de crize politice trebuie oprit cât mai rapid, până situația nu a ieșit de sub control.

În calitate de lider al Partidului Socialiștilor, care deține cele mai multe mandate in Parlament, vin cu un apel către președintele țării sa stopăm imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova și să inițiem de urgență consultări pentru depășirea acestei crize. Mai este timp și loc pentru dialog, spune președintele PSRM.

Igor Dodon menționează că acum instituțiile statului se află într-un impas foarte serios, care creează premise periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe neprognozabile pentru societate și pentru țară. Dodon reiterează că acum clasa politică are nevoie de un dialog responsabil, iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei foarte grave în care ne aflăm, să își asume toate consecințele.

23 apr

Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale

Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale

În cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a adoptat inițiativa PSRMDeclarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat de la tribuna Parlamentului că acest document a fost elaborat în urma adoptării de către Înalta Curte a deciziei din 15 aprilie cu privire la existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit textului Declarației, Parlamentul urmează să nu recunoască decizia CC din 15 aprilie și să acorde vot de neîncredere judecătorilor constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

În opinia PSRM, Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență și practicile instituțiilor internaționale. De asemenea, CC a ignorat avizul Comisiei de la Veneția și a permis președintelui țării dizolvarea Parlamentului, în pofida existenței tuturor elementelor necesare pentru învestirea Guvernului.

Judecătorii constituționali numiți au admis în mod repetat derapajul constituțional și fentarea Constituției. Noi, deputații, avem obligația de a nu admite deraierea țării spre dictatură, edificând statul de drept și democrația în Republica Moldova. Având în vedere poziția consolidată a Secretarului General al Consiliului Europei, precum și a Comisiei de la Veneția, care califică dizolvarea Parlamentului drept o măsură extremă de ultim recurs, atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie, se menționează în Declarație.

Potrivit PSRM, decizia CC a acutizat criza politică și constituțională și este orientată spre uzurparea puterii în stat.

Igor Dodon spune că PSRM va respecta decizia CC din 15 aprilie, privind dizolvarea Parlamentului

Igor Dodon spune că PSRM va respecta decizia CC din 15 aprilie

PSRM va respecta decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 cu privire la dizolvarea Parlamentului. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live.

PSRM nu va ataca decizia CC din 15 aprilie chiar dacă nu sunt de acord. Este decizia CC și este irevocabilă. Noi suntem pentru anticipate în 2021. Noi am întins mâna de câteva ori, că hai să discutăm cum facem anticipate. Pe 16 martie noi cu Maia Sandu am bătut mâna și ne-am înțeles de anticipate, dar Maia Sandu a făcut alte mișcări. Facem anticipate după ce vaccinăm populația. Așa cum doriți dvs, Maia Sandu, în iulie, anticipate nu vor fi. Ele pot fi doar în dialog cu Parlamentul, a spus Dodon.

18 apr

Consiliul Republican al PSRM cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor anticipate ale președintelui Republicii Moldova

Consiliul Republican al PSRM cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor anticipate ale președintelui Republicii Moldova

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM în cadrul căreia a fost aprobată următoarea declarație:

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică decizia Curții Constituționale, adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu, drept o lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Moldova un regim de guvernare extern, în interesul curatorilor de peste hotare ai lui Sandu. Curtea Constituțională a ignorat în mod brutal existența în Parlament a unei majorități, care l-a înaintat pe Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru. Putem vorbi de fapt, de reinstaurarea unui stat capturat.

Această decizie, ce reinstaurează regimul de stat capturat în Moldova, este una dintre verigile din lanțul batjocurii în adresa suveranității țării noastre, în special:

  • Declarația scandaloasă a șefului Misiunii UE în Moldova, Peter Michalko, dar și a altor ambasadori ai țărilor UE;
  • Declarațiile șovine și obraznice ale ambasadorului României, Daniel Ioniță, care a insultat poporul moldovenesc;
  • Acțiunea îndrăzneață și ilegală a serviciilor speciale ale Ucrainei, de răpire de pe teritoriul țării noastre a judecătorului din Ucraina, Nicolai Ceaus, cu participarea angajaților ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Partidul Socialiștilor amintește tuturor forțelor străine și agenților săi de influență din țara noastră, indiferent de funcțiile pe care le dețin, că Moldova nu este o republică bananieră și niciodată nu va fi. Suntem o țară liberă, care sărbătorește în fiecare an Ziua Independenței. Suntem un popor cu o istorie bogată și eroică, și nu vom permite nimănui să ne insulte pe noi, buneii și străbunii noștri.

Partidul Socialiștilor considera ca Maia Sandu a participat direct în complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional împotriva țării noastre și al poporului ei. Cerem demisia Maiei Sandu și alegeri anticipate a președintelui Republicii Moldova.

Partidul Socialiștilor își exprimă neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale din Moldova, ai cărei membri, în frunte cu președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, au devenit complici în uzurparea puterii în țară. PSRM cere demisia judecătorilor D. Manole, L. Șova și N. Roșca. Poziția principială a Partidului Socialiștilor este că membrii Curții Constituționale trebuie să fie exclusiv cetățeni ai Republicii Moldova, să nu dețină cetățenia altor state și să nu fi depus jurământ de credință față de niciun stat străin.

Insistăm în continuare pe numirea economistului cu experiență, Vladimir Golovatiuc în calitate de prim-ministru. El este candidatul legitim al majorității parlamentare. El și echipa sa au soluții detaliate pentru a depăși criza din țară. Dacă nu va fi numit în funcție, întreaga responsabilitate pentru criza economică și epidemiologică din țară va reveni Maiei Sandu, ambasadorilor statelor occidentale care o susțin și judecătorilor Curții Constituționale.

PSRM, mai mult ca oricare alt partid, este pregătit pentru alegeri parlamentare anticipate. Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care apără independența țării, Constituția și legile Republicii Moldova.

Alegătorul știe că PSRM este partidul apărătorilor statalității și identității moldovenești, numiți “moldoveni primitivi”.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care este capabil să păstreze relațiile de prietenie cu partenerul nostru strategic principal – Federația Rusă, să asigure condiții normale de muncă pentru lucrătorii noștri migranți în Rusia și să mențină condițiile preferențiale pentru producătorii moldoveni care furnizează produse pe piața rusă.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care este capabil să unească ambele maluri ale Nistrului în baza valorilor comune și să soluționeze problema transnistreană prin eforturi comune.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid capabil să protejeze interesele politice, economice și sociale ale omului de rând, să asigure un nivel decent de viață pentru cetățenii noștri, nepermițând închiderea școlilor și grădinițelor de copii, spitalelor și policlinicilor, să apere sfera socială de presiunea externă a instituțiilor financiare.

În același timp, suntem convinși că alegerile trebuie să aibă loc doar atunci când în Moldova vor fi aduse nu mai puțin de 1,5 mln. de doze de vaccin anti-COVID-19 eficiente și când vor fi vaccinați cel puțin 600 mii de cetățeni. Viața și sănătatea cetățenilor noștri a fost, este și va fi prioritatea noastră principală, depășind orice demagogie politică.

Partidul Socialiștilor îndeamnă toate fracțiunile parlamentare și toate forțele sociale sănătoase să se unească împotriva tentativei brutale de uzurpare a puterii în țara noastră și atentatului asupra independenței Republicii Moldova.

16 apr

Poziția fracțiunii PSRM în legătură cu decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021

Poziția fracțiunii PSRM în legătură cu decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021

Prin decizia sa din 15 aprilie, Curtea Constituțională a discreditat statul de drept în țara noastră, a mers pe calea uzurpării puterii în interesul președintelui Maia Sandu, în stilul lui Plahotniuc, în anul 2019. Considerăm că Parlamentul trebuie să dea nota corespunzătoare judecătorilor CC.

PSRM va înainta un proiect de hotărâre a Parlamentului care va constata faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și vom cere demisia lor.

Noi nu ne-am temut niciodată de alegeri parlamentare anticipate și suntem pregătiți pentru acestea mai bine decât oricare partid din țară, având cea mai dezvoltată infrastructură de partid în toată țara, în toate localitățile, o echipă puternică, cu reprezentanți în conducerea la majoritatea consiliilor raionale, municipale și locale.

Rămânem fermi pe poziția că alegerile nu pot fi desfășurate în condițiile pandemiei și vom insista ca acestea să aibă loc doar după ce în țară vor fi aduse 1–1,5 milioane de vaccinuri anticovid și vor fi vaccinați cel puțin 500–600 mii de cetățeni, prioritar din prima linie și din grupele de risc.

Maia Sandu, care acționează în stilul trișorilor și gangsterilor pe principiul “scopul justifică mijloacele”, nu va putea asigura o schimbare calitativă în bine a societății moldovenești sub sloganurile false ale integrării europene și reformei justiției. Poporul Moldovei a fost martorul experimentelor amare ale așa-numiților “eurointegratori” făcute în țara noastră începând cu anul 2009, de către alianțele de integrare europeană, atunci când furau miliardele din sistemul bancar, închideau școli, vindeau la prețuri mizere activele strategice ale statului.

Pe parcursul următoarelor luni, Partidul Socialiștilor își va concentra eforturile în vederea implementării unor proiecte sociale care vizează soluționarea problemelor oamenilor, precum:

  • Majorarea salariilor pentru diferite categorii de angajați din sectorul public (inclusiv dublarea salariilor lucrătorilor medicali).
  • Indexarea pensiilor de două ori pe an și acordarea ajutorului unic pensionarilor (alocarea a 1 600 de lei în 2020 și 1 000 de lei în ajunul sărbătorilor pascale din 2021).
  • Acțiuni concrete în vederea implementării proiectelor importante de infrastructură în localitățile țării: “Drumuri bune pentru toți”, alimentarea cu apă și canalizare, iluminat stradal, programe sociale “Un doctor pentru tine” și altele;
  • Achitarea facturilor pentru energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice din toată țara timp de două luni, reieșind din suma medie lunară de 214 lei (adică 428 lei pentru două luni a situației de urgență).

martie 2021


31 mar

Parlamentul instituie stare de urgență până în data de 30 mai

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență pe întreg teritoriu al Republicii Moldova până în data de 30 mai 2021. Decizia a fost luată cu votul a 52 de deputați.

Starea de urgență îi va oferi mai multe competențe Guvernului interimar pentru a lupta cu pandemia provocată de COVID-19. În cadrul dezbaterilor din Parlament, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că deocamdată nu va propune instituirea unui lockdown. Potrivit informațiilor prezentate de Guvern, în ultimele două săptămâni incidența cazurilor de COVID a fost de 635 de cazuri la 100 de mii de persoane, la capitolul mortalitatea – 14 decese la 100 de mii de persoane.

Nu putem vorbi despre anticipate, când moare câte un sat pe lună

Lunar, în Republica Moldova moare câte un sat din cauza pandemiei. În aceste condiții, nu putem vorbi despre organizarea unui scrutin electoral. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon, la radio Sputnik.

Noi zilnic pierdem câte 40–50 de cetățeni. Ce înseamnă asta? În 10 zile – 400 sau 500 de oameni mor, într-o lună decedează câte 1 500 de cetățeni. Adică un sat din Republica Moldova. Într-o lună, la noi moare un sat din cauza pandemiei, iar Maia Sandu vrea alegeri, este inadmisibil, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor a precizat că deputații PSRM nu vor permite organizarea unui scrutin, până nu vor opri răspândirea virusului. Totodată, Igor Dodon a amintit că marți, pe 30 martie, a propus amânarea alegerilor din Găgăuzia.

Igor Dodon, despre starea de urgență: Lockdown nu va fi

În cazul în care Parlamentul a vota instituirea stării de urgență pe teritoriul întregii țări, economia nu va fi închisă. Asigurarea vine de la președintele PSRM, Igor Dodon, care în cadrul unei emisiuni live la radio Sputnik a explicat ce presupune această inițiativă.

Se fac multe speculații, dar vreau să precizez că lockdown în Moldova nu va fi. Suntem împotriva ca să fie blocate toate acțiunile economice ori să fie introduse restricții pentru cetățeni. Adică situația martie–aprilie 2020, când totul a fost închis, când s-au închis frontierele, când oamenii trebuiau să stea acasă, așa situație nu va fi. Situația excepțională care va fi discutată îi va permite Guvernului să ia anumite decizii, care acum Legea nu le permite. De exemplu, dacă este nevoie urgentă de a procura vaccin, a explicat Igor Dodon.

29 mar

Socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a comentat decizia președintelui Maia Sandu de a se adresa Curții Constituționale cu o solicitare de constatare a circumstanțelor dizolvării Parlamentului:

Cu regret, constatăm că pe doamna Maia Sandu nu o interesează nimic în afară de câteva mandate în plus pentru partidul ei, PAS. Ea vrea anticipate. Acesta e răspunsul ei pentru pandemie, pentru orice criză și orice problemă din societate.

În timp ce țara are nevoie urgent de vaccin salvator și de învestirea unui Guvern Anticriză, șeful statului cere ultimativ alegeri anticipate. Aceasta este pur și simplu iresponsabil.

Noi, socialiștii, vom înainta Curții Constituționale toate argumentele constituționale pentru aprobarea unei hotărâri care nu va fi contrară normei constituționale, recomandărilor Comisie de la Veneția din ultimii ani și sperăm ca acea decizie a CC să fie una nu doar corectă constituțional, ci și umană în raport cu societatea, care are nevoie acum de vaccinare masivă și de diminuarea indicilor pandemiei.

În același timp, declaram că socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri. Noi considerăm că alegerile anticipate sunt extrem de periculoase dacă nu vom avea vaccinați cel puțin 300–400 de mii de oameni, în special din categoriile de risc și vulnerabile (la moment avem vaccinați doar cca 37 mii).

Dacă Maia Sandu e gata să provoace prin anticipate o catastrofă morală și umanitară și să tripleze numărul de oameni care vor muri zilnic în plină campanie electorală, noi nu suntem de acord cu astfel de acțiuni cinice din partea președintelui, care este gata să supună unui risc iminent viața oamenilor, din ambiții personale și de partid.

PSRM a informat președintele țării că așteaptă desemnarea candidatului Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru

PSRM a informat președintele țării că așteaptă desemnarea candidatului Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru

Reprezentanții fracțiunii parlamentare a PSRM au informat astăzi președintele țării despre existența unei majorități legislative formalizate, care a cerut șefului statului desemnarea candidaturii lui Vladimir Golovatiuc pentru funcția de prim-ministru. La consultările cu președintele țării, deputații socialiști au subliniat că, în condițiile în care criza pandemică ia amploare, iar numărul deceselor zilnice provocate de COVID-19 crește, prioritatea supremă a demnitarilor trebuie să fie gestionarea eficientă a acestei situații.

Viața și sănătatea cetățenilor țării trebuie să aibă mereu prioritate. E nevoie de luat toate măsurile necesare pentru urgentarea procesului de vaccinare anti-COVID-19. De gestionarea eficientă a crizei pandemice depinde și situația economică a Republicii Moldova, la fel ca și achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale, a afirmat la întâlnirea cu Maia Sandu liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță.

PSRM a atras atenție și asupra faptului că majoritatea absolută a cetățenilor, potrivit ultimului sondaj de opinie publică, așteaptă de la clasa politică prioritar să gestioneze situația pandemică și nicidecum alegeri parlamentare anticipate. La fel, ca și majoritatea populației, deputații socialiști cred că învestirea unui Guvern cu drepturi depline va facilita soluționarea crizei pandemice.

Banii din bugetul de stat, inclusiv din fondul de rezervă, trebuie utilizați corect în mod special pentru procurarea vaccinurilor și a medicamentelor, să salvăm viețile a cât mai mulți oameni.

Este o irespnsabilitate totală față de propriul popor să ceri acum să cheltui 120 de milioane de lei pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate în loc ca acești bani să fie utilizați pentru a salva oamenii din țară, a precizat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

Deputații socialiști au accentuat că tărăgănarea de către Maia Sandu a numirii unui nou Guvern plenipotențiar a dus la faptul că Republica Moldova a ratat circa 60 de milioane de euro din partea României. Orice întârziere de numire a unui Guvern cu puteri depline ne costă pe noi ca și țară, iar efectele negative le simt cetățenii, au anunțat deputații socialiști. Ei au criticat egoismul Maiai Sandu, care dorește cu tot dinadinsul să-și mărească numărul de deputați ai partidului său în detrimentul țării și au făcut apel la responsabilitatea președintelui țării față de toți cetățenii, nu doar în raport cu membrii PAS.

26 mar

Deputații au adoptat o Declarație în care și-a exprimat dezacordul cu privire la dizolvarea Parlamentului

Deputații au adoptat o Declarație în care și-a exprimat dezacordul cu privire la dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit documentului, dizolvarea forului legislativ la această etapă ar declanșa o criză politică, instituțională, economică și socială.

Semnatarii Declarației și-au exprimat dezacordul față de ideea dizolvării Parlamentului, menționând că încă nu au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului. Deputații menționează că într-o republică parlamentară, potrivit Constituției, trebuie să existe un relație de echilibru dintre Legislativ și Președinție.

Esența crizei constituționale rezidă în veleitatea președintelui țării, iar pe cale de consecință fiindu-i imputabilă inacțiunea, precum și deciziile adoptate contrar spiritului Constituției, se menționează în document.

Parlamentarii atrag atenția asupra necesității stringente de a învesti un Guvern capabil să gestioneze criza pandemică și domeniile strategice ale economiei naționale.

Semnatarii Declarației își iau angajamentul să depună toate eforturile pentru a evita blocajul instituțional, cauzat pe lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea președintelui Republicii Moldova.

Documentul a fost adoptată de 54 de deputați, excepție au făcut deputații PAS și PPPDA.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD