Declarațiile BRU în perioada alegerilor parlamentare din 2021: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 493: Linia 493:
 
* [[Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova]]
 
* [[Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova]]
 
* [[Lista candidaților Blocului electoral Renato Usatîi la alegerile parlamentare din 2021]]
 
* [[Lista candidaților Blocului electoral Renato Usatîi la alegerile parlamentare din 2021]]
* [[Renato Usatîi]]
+
* [[Declarațiile PN în perioada alegerilor parlamentare din 2019]]
 
</div>
 
</div>
 
<div id="tab13" class="tab-pane fade">
 
<div id="tab13" class="tab-pane fade">

Versiunea de la data 11 iunie 2021 10:36

Simbolul electoral al Blocului electoral “Renato Usatîi”

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Blocul electoral “Renato Usatîi” (BRU) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-urile pnru.md, ru1.md și din alte surse oficiale afiliate Blocului.

Blocul electoral “Renato Usatîi”

Cuprins

iunie 2021


8 iun

Noi o să inițiem implementarea votului electronic și a celui prin poștă

Noi o să inițiem implementarea votului electronic și a celui prin poștă

Renato Usatîi a declarat că Blocul electoral “Renato Usatîi” se obligă să soluționeze în Parlament problema votului electronic și a celui prin poștă. El a reacționat astfel după decizia Comisiei Electorale Centrale de a suplimenta cu doar 7 secții de votare numărul celor care urmează să fie deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare față de 51, câte ceruse Ministerul afacerilor externe și integrării europene.

Îmi pare rău pentru sutele de mii de oameni care se află în diferite colțuri ale lumii, și-au lăsat copiii, părinții acasă, și nu o să aibă posibilitatea de a vota. Eu promit, în calitatea mea de cetățean, ca om care a trăit mulți ani peste hotare și cunoaște greutățile reale, nu din Facebook, îmi asum faptul că, cât restul vorbesc, eu și echipa mea o să facem tot ce ține de votul electronic și cel prin poștă, a afirmat Renato Usatîi într-un live pe rețelele de socializare.

Renato Usatîi a mai spus revoltat că după fuga lui Vladimir Plahotniuc peste hotare, coaliția creată între blocul ACUM și PSRM nu a făcut nimic pentru a curăța CEC-ul și alte instituții de oamenii oligarhului și nici nu au mișcat un deget pentru ca diaspora să nu mai ajungă în situația în care s-a pomenit acum, dar și la scrutinul prezidențial.

În 2019, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară. După asta au fost făcute modificări ce țin de organizarea alegerilor parlamentare anticipate. A fost anulat sistemul mixt votat de Plahotniuc și Dodon, dar în afara de asta, toate statele civilizate au de mai mulți ani votul electronic. La noi nimeni nu a deschis gura, nici PAS-ul, nici socialiștii pentru implementarea acestuia, la fel cum nimeni nu a căscat gura să comande un plan de modernizare a țării, despre care eu tot vorbesc. Acum, unii protestează. Sunt revoltat și eu, dar spuneți, vă rog, cine a împiedicat blocul ACUM să pună la vot niște modificări? La noi s-a votat tot ce vrei numai nu ce trebuie. În multe state funcționează nu doar votul electronic, dar și cel prin poștă. Tot blocul ACUM și cu PSRM-ul au lăsat o parte a oamenilor lui Plahotniuc la CEC, iar acum ceva nu le place. Stimați concurenți electorali, ați avut o sută de posibilități să scoateți oamenii lui Plahotniuc și să nu se ajungă acolo unde s-a ajuns astăzi – la majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare cu 7 și nu atât cât s-a cerut. Voi n-ați discutat cu nicio țară ca să soluționăm problema cu votul diasporei. Azi protestați contra voastră, a spus Renato Usatîi în timpul live-ului.

Astăzi, 8 iunie, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis majorarea cu doar șapte unități a numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Astfel, numărul secțiilor de votare a fost majorat de la 139 la 146, și nu până la 190 atât cât a propus Ministerul afacerilor externe și integrării europene.

7 iun

Renato Usatîi a găsit sursa de finanțare, care ar permite deschiderea numărul necesar de secții de votare în diasporă

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a anunțat că a identificat sursa de finanțare, care ar permite deschiderea numărului necesar de secții de votare în diasporă. Usatîi a făcut apel către patru partide politice (PDM, DA, PAS și Partidul Nostru) să renunțe, pentru o perioadă de trei luni, la finanțarea din bugetul de stat. Potrivit lui Renato Usatîi, banii ar fi suficienți pentru deschiderea a 60 de secții de vot.

PDM primește lunar din bugetul de stat 547 de mii de lei, DA – 347 de mii de lei, PAS – 556 de mii de lei și Partidul Nostru – 182 de mii de lei. În total este vorba de un milion 633 de mii de lei.

Renato Usatîi cheamă cetățenii din toată Moldova să vină în fața Curții de Apel Chișinău

Renato Usatîi cheamă cetățenii din toată Moldova să vină în fața Curții de Apel Chișinău

Politicianul a declarat că atât hotărârea CEC de neacceptare a majorării numărului de secții de votare peste hotare, cât și includerea controversatului magistrat Anatolie Minciună în completul de judecători care urmează să examineze contestația depusă de către Blocul electoral “Renato Usatîi”, sunt acțiuni orchestrate, dirijate de către politicieni.

Anatolie Minciună este unul dintre judecătorii care în 2014 a decis excluderea din cursa electorală a partidului, al cărui cap de listă era Renato Usatîi. Ulterior, acea decizie a fost declarată ilegală de CtEDO și de Curtea Supremă a RM. Din acest motiv, autorii sesizării au cerut recuzarea lui Minciună, cerere respinsă de un alt complet de judecători.

Potrivit lui Usatîi, Ion Muruianu (fost președinte al Curții Supreme de Justiție pe vremea lui Plahotniuc) urmează să se pensioneze și îi este indiferent ce fel de decizie va fi adoptată. Cu referire la Ecaterina Palanciuc, Usatîi a amintit că aceasta a făcut parte din completul de magistrați ai CA Chișinău, care în 2018 a luat decizia abuzivă de anulare a rezultatului alegerilor locale din municipiul Chișinău.

Un astfel de complet de judecători intenționează să decidă soarta diasporei, a spus revoltat Renato Usatîi. Este o crimă organizată de Igor Dodon și oamenii lui pentru ca la alegerile parlamentare din 11 iulie să participe cât mai puțini moldoveni aflați peste hotarele țării, a spus liderul blocului electoral.

Curtea de Apel Chișinău joacă murdar pentru a lipsi diaspora de dreptul la vot

Curtea de Apel Chișinău joacă murdar pentru a lipsi diaspora de dreptul la vot

Curtea de Apel Chișinău joacă murdar pentru a lipsi diaspora de dreptul la vot. Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a declarat astăzi într-un briefing de presă că, deși comunicarea dintre formațiune și instanță se ținea prin intermediul adreselor oficiale de e-mail, înștiințarea despre programarea ședinței de judecată pentru ora 11:00 a zilei de luni a fost intenționat expediată de pe o adresă privată și a ajuns imediat în spam.

Contestația a fost expediată Curții de Apel, dimineața, la ora 02:00. Colegii mei și juriștii blocului au înregistrat actul în oficial în dimineața zilei de 6 iunie. După asta, au început să se întâmple lucruri foarte stranii. Noi am expediat contestația online, pe adresa [email protected] La ora 08:48 de minute, ieri dimineața, Curtea de Apel Chișinău a confirma recepționarea cererii din partea Blocului electoral “Renato Usatîi”. După asta, la ora 10:31, pe adresa oficială a Blocului electoral “Renato Usatîi” vine o scrisoare din partea unei doamne [email protected] Prin acest mail suntem informați că DEJA s-a stabilit data și ora și completul de judecători care vor examina cererea noastră. Repet că pe adresa oficială a blocului nostru electoral vine un document oficial. Asta deși, anterior, toată comunicarea noastră a avut loc între adresa noastră oficială și [email protected] Adresa noastră oficială [email protected] a calificat această scrisoare de pe mail.ru ca fiind un spam, a spus Renato Usatîi în cadrul briefingului.

În această dimineață, la prima oră, aflu că mai nu este deja și decizia de a respinge solicitarea Blocului electoral “Renato Usatîi”, ceea ce ar însemna că sute de mii de cetățeni care se află în diasporă să fie lipsiți de dreptul de a vota, a adăugat el.

Faptul că acțiunile unor judecători ai Curții sunt controlate politic îl demonstrează și alte elemente. Examinarea cererii blocului nu a fost distribuită aleatoriu. Mai mult decât atât, din completul de judecată face parte Anatol Minciună, care în 2014, împreună cu alți magistrați a decis excluderea din cursa electorală a partidului, al cărui cap de listă era Renato Usatîi.

Vă dați seama, acest Anatol Minciună care ne-a scos ilegal din alegeri, avem și decizia CEDO, astăzi deja va mai decide ca să-și revizuie CEC-ul propria decizie de a mări numărul secțiilor de vot peste hotarele țării sau nu, a declarat Renato Usatîi.

Usatîi a îndemnat partidele politice și cetățenii să i se alăture la protestul din fața sediului Curții de Apel Chișinău pentru a apăra dreptul diasporei la vot.

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins cererea de recuzare a magistratul Anatolie Minciuna

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins cererea de recuzare a magistratul Anatolie Minciuna

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins solicitarea lui Renato Usatîi de recuzare a lui Anatolie Minciuna, care în 2014 a votat pentru excluderea Partidului politic “Patria” din cursa electorală pentru alegerile parlamentare.

Magistrații nu au luat în considerare argumentele avocaților Blocului electoral “Renato Usatîi”. Apărătorii și-au exprimat neîncrederea față de Minciuna, menționând că acesta nu poate fi imparțial în luarea deciziei la examinarea contestației blocului împotriva Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să deschidă suficiente secții de votare peste hotarele țării.

Nu poate exista încredere în Anatolie Minciuna în calitate de judecător, pentru că în 2014, hotărârea pronunțată de a exclude Partidul politic “Patria” din cursa electorală a dus la încălcarea dreptului de a fi ales a concurentului de atunci, lucru constatat de CEDO. Astăzi, acest judecător urmează să se pronunțe asupra unei contestații, care la fel reclamă încălcarea dreptului de a fi ales, al aceluiași concurent electoral, a menționat avocata Natalia Bayram în pledoaria sa.

Prezent la ședința de judecată, Renato Usatîi a menționat că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc a recunoscut la depunerea solicitării de azil în Statele Unite ale Americii că anume el a fost implicat în tot ceea ce s-a întâmplat la CEC legat de excluderea Partidului politic “Patria” din cursa electorală a parlamentarelor din 2014.

Atunci, în 2014, nu am putut să mă apăr, iar astăzi, același judecător îmi examinează plângerea. L-am întrebat dacă nu vrea să se autorecuzeze și a răspuns că nu vrea, a declarat Renato Usatîi.

Un alt avocat al blocului electoral, Igor Pohila a subliniat că la Procuratura Generală există o plângere penală de tragere la răspundere a tuturor celor implicați în excluderea ilegală a Partidului politic “Patria” din cursa electorală.

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a calificat drept o aberație totală decizia de azi a Curții de Apel Chișinău de a respinge solicitarea formațiunii de recuzare a judecătorului Anatolie Minciuna din completul de magistrați care va examina contestația blocului împotriva CEC.

Amintim că în data de 4 august 2020, CtEDO a găsit Moldova vinovată de excluderea în 2014 a Partidului politic “Patria” din cursa electorală. Judecătorii de la Strasbourg au menționat că nu au fost prezentate suficiente dovezi pentru a elimina formațiunea din cursă, iar reprezentanților partidului nu li s-a oferit suficient timp ca să se apere. În luna februarie a acestui an, Curtea Supremă de Justiție a RM a anulat decizia Curții de Apel Chișinău.

6 iun

BRU a contestat la CA Chișinău decizia CEC prin care aceasta a refuzat majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate

BRU a contestat la CA Chișinău decizia CEC prin care aceasta a refuzat majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate

Astăzi, 6 iunie 2021, la ora 02:39, Blocul electoral “Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CAC) decizia Comisiei Electorale Centrale prin care a refuzat majorarea numărului secțiilor de vot în străinătate. La ora 09:00, formațiunea a depus la CAC pachetul de acte în original, în care îi cere instanței judecătorești să anuleze decizia CEC de a înființa în afara hotarelor Republicii Moldova doar 139 de secții de votare, față de 190 de secții cât a propus Ministerului afacerilor externe și integrării europene.

În opinia Blocul electoral “Renato Usatîi”, hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic și lezează drepturile sale fundamentale prevăzute în Constituție și Codul electoral în ceea ce privește dreptul de a fi ales.

Acesta nu poate fi perceput separat de dreptul de vot – se mai spune în sesizare. Prin hotărârea respectivă se aduce atingere drepturilor a peste un milion de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

Autorii contestației își argumentează poziția:

În situația în care la scrutinul precedent la înregistrarea prealabilă a 60 000 de alegători, au votat 263 177 de cetățeni, este rezonabil de așteptat ca la înregistrarea prealabilă din 26 mai 2021 a 100 050 cetățeni, numărul votanților va fi mult mai mare decât la scrutinul precedent.

Prin sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău, Blocul electoral “Renato Usatîi” își manifestă solidaritatea cu cetățenii Republicii Moldova din diaspora și își exprimă dezaprobarea față de această gravă tentativă a CEC de derapare de la normele unui stat democratic și de lezare a unor drepturi constituționale în interesul unor concurenți electorali, cărora le este frică de votul propriului lor popor.

Suntem îngrijorați de faptul că, la luarea deciziei, CEC-ul nu a ținut cont de cele trei criterii prevăzute de Codul electoral pentru constituirea secțiilor de vot, a declarat Natalia Bayram, avocat și unul dintre candidații Blocului electoral “Renato Usatîi” pentru funcția de deputat.

Avocatul Igor Pohila a spus la rândul lui că prin decizia sa, CEC-ul pare să repete argumentele unui fost șef de stat care a numit diaspora “electorat paralel”.

Cel mai probabil, și pentru CEC acest electorat este paralel și nedorit, de aceea a decis să-l lipsească de dreptul de a alege. Această decizie a CEC-ului este nu doar ilegală, ci și josnică în raport cu acei oameni care nu de viață bună și-au lăsat casele și au plecat din țară. Este josnică în raport cu acei oameni, contribuția cărora în economia RM este greu de estimat, țin să vă amintesc că este vorba de aproximativ 20% din PIB al țării. Este josnică în raport cu oamenii care anual trimit în țară mai mult de un miliard de lei și pentru care CEC-ul nu a găsit bani ca să deschidă secții suplimentare. Dreptul de a alege nu poate fi condiționat de resursele financiare, pentru că dacă ne conducem de această logică, ar trebui să amânăm alegerile, ceea ce ar fi mult mai ieftin, a declarat Igor Pohila, avocat și candidat al Blocului electoral “Renato Usatîi” pentru funcția de deputat.

Ilian Cașu a amintit că unul dintre membri CEC care a votat pentru reducerea numărului secțiilor de vot este Vasile Gafton, cel care în 2014 a fost raportor pentru excluderea ilegală din cursa electorală a Partidului “Patria”, al cărui cap de listă era Renato Usatîi.

Acest Gafton repetă încă o crimă și totul din cauza faptului că oameni lui Vladimir Plahotniuc nu au fost curățați din instituțiile statului și Gafton, care l-a slujit pe Plahotniuc, iar astăzi îl slujește pe Dodon, comite încă o crimă împotriva democrației moldovenești, împotriva concetățenilor noștri din diaspora, a afirmat Ilian Cașu, candidat al Blocului electoral “Renato Usatîi” pentru funcția de deputat.

În termen de 5 zile, CAC este obligată să examineze contestația noastră. Vă îndemn să ne urmăriți pentru că protestul la care trebuie să participe cetățenii RM trebuie să fie la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde se decide soarta concetățenilor noștri plecați peste hotare și cărora le este îngrădit dreptul constituțional, dreptul la vot. O să anunțăm ziua și ora când la Curtea de Apel Chișinău se va examina cererea noastră de chemare în judecată. Vă îndemnăm pe toți, împreună cu colegii mei și cu toată echipa BERU să venim și să stăm în apărarea drepturilor și libertăților persoanelor aflate în diaspora, i-a îndemnat Elena Grițco pe cetățeni.

Sunt absolut convins că atunci când curtea va examina contestația noastră, cu toții putem umple strada Teilor de la bulevardul Dacia până la strada Independenței pentru că este foarte și foarte important nu doar pentru cei din diaspora, ci pentru toată societatea moldovenească, pentru statul RM, a adăugat Ilian Cașu.

5 iun

Renato Usatîi a criticat decizia CEC-ului de a reduce numărul secțiilor de vot în diaspora

Reducerea numărului secțiilor de vot în diaspora nu este altceva decât o încercare de a sugruma democrația din țara noastră. Așa a calificat liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” decizia de azi a CEC-ului, luată la propunerea secretarului general al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi.

Renato Usatîi a scris sâmbătă, 5 iulie, într-o postare pe Facebook că în acest fel, Dodon și oamenii lui din CEC atentează la dreptul fundamental al cetățenilor – cel de a alege.

Refuzul CEC-ului de a deschide mai multe secții de vot este o încercare de sugrumare a democrației în țara noastră. Cetățenii moldoveni, oriunde s-ar afla, în țară sau peste hotare, în Găgăuzia sau pe malul stâng al Nistrului, au dreptul să participe la alegeri, a declarat Usatîi și a adăugat că în viitorul Parlament, fracțiunea sa va lupta pentru ca orice cetățean să poată vota oriunde se va afla în ziua alegerilor.

În statul corect, pe care o să-l construim împreună, va exista sistemul de vot electronic, cel care funcționează deja în multe dintre țările lumii și care va dubla votul pe hârtie, expediat prin poștă. În acest fel, niciun birocrat de la Chișinău nu va putea bloca voința poporului, a afirmat el.

În același timp, Renato Usatîi a menționat că partidul lui Dodon a dovedit încă o dată că este o adunătură de infractori, care de dragul intereselor lor personale sau de grup sunt în stare să le încalce cetățenilor Republicii Moldova principalele drepturi constituționale și i-a chemat pe toți ca în 11 iulie să se folosească de șansa de a-i trimite pe Dodon, Voronin și tot clanul lor la groapa de gunoi a istoriei.

Compatrioți, pe 11 iulie aveți șansa să le arătați lui Dodon, Voronin și complicilor lor roșii unde le e locul – la groapa de gunoi a istoriei. Mergem cu toții la vot, să îi alungăm de tot!, a spus Usatîi în îndemnul său.

3 iun

Lansarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 a Blocului electoral “Renato Usatîi”

Lansarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 a Blocului electoral “Renato Usatîi”

Blocul electoral “Renato Usatîi” s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În cadrul evenimentului, desfășurat în 3 iunie, la Palatul Republicii Moldova, președintele formațiunii a prezentat echipa, alături de care merge în alegeri și prioritățile programului electoral. Acesta reprezintă, de fapt, un plan complex de modernizare a țării.

Avem șansa, ca după 30 de ani să facem statul să funcționeze în interesul cetățeanului!, a declarat Usatîi.

Punctul doi din prioritățile Blocului este lichidarea Centrului Național Anticorupție și crearea unui Centru Național de Investigații. De asemenea, reprezentanții Blocului vor cere ca pedeapsa pentru infracțiunile de corupție să fie instituită de la 15 ani de închisoare, iar averea funcționarilor, pentru care nu va fi demonstrată proveniența, să fie confiscată în favoarea statului.

Noi venim cu propuneri concrete de stârpire cu mână de fier a acestui fenomen distructiv, care nu-i permite țării să se dezvolte!

2 iun

10 motive de a vota Blocul electoral “Renato Usatîi”

10 motive de a vota Blocul electoral “Renato Usatîi”
  1. Blocul electoral “Renato Usatîi” este singurul participant la alegerile parlamentare din 11 iulie, pe lista căruia nu sunt foști deputați și miniștri!
  2. Candidații Blocului electoral “Renato Usatîi” nu au fost implicați în nici un fel de scheme corupționale. Ei nu sunt trădători și nici transfugi! Sunt oameni onești, specialiști competenți, adevărați profesioniști în diferite domenii.
  3. Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” și echipa sa au fost cel mai mult supuși represiunilor din partea regimului oligarhic al statului capturat. În 2014 partidul a fost ilegal exclus din cursa electorală. În 2016 din cauza fricii față de ratingul înalt al lui Renato Usatîi, Curtea Constituțională a lui Plahotniuc a modificat vârsta minimă pentru candidatul la funcția de președinte al RM. În 2019 Renato Usatîi nu a putut să fie inclus în lista candidaților partidului pentru participarea la alegerile parlamentare din cauza condiției impuse de Plahotniuc de prezență personală la depunerea actelor la CEC. Potrivit datelor oficiale ale Procuraturii Generale, cele mai multe dosare penale au fost fabricate contra lui Renato Usatîi, a altor primari și activiști ai Partidului Nostru.
  4. Pe lista Blocului electoral “Renato Usatîi” sunt cei mai mulți primari de orașe mari din Moldova, care au câștigat de cel puțin două ori alegerile locale. Prima dată oamenii au crezut în promisiunile lor, a doua oară ei au votat pentru rezultatele concrete ale activității lor pe perioada primului mandat. Prin asta primarii și-au reconfirmat profesionalismul.
  5. Blocul electoral “Renato Usatîi” este singura dintre formațiunile politice care participă la alegerile parlamentare, care nu poate fi controlată în nici un fel de forțe externe, nici din Vest, nici din Est.
  6. Patru ani consecutiv, experți independenți recunosc Primăria municipiului Bălți drept cea mai transparentă din întreaga țară. Renato Usatîi s-a clasat dintotdeauna pe locui întâi nu doar la alegerile locale, dar și la alegerile prezidențiale la Bălți și în toate raioanele vecine. Voturile acestor oameni sunt o dovadă directă a realizărilor lui Renato Usatîi în calitate de conducător. Dacă în toată Moldova vor fi auzite părerile oamenilor, în ochii cărora se întâmplă schimbările în bine la Bălți și în alte orașe, conduse de primari din echipa lui Renato Usatîi, Blocul electoral “Renato Usatîi” va repeta acest rezultat în întreaga țară. Locuitorii Chișinăului, ai raioanelor centrale și de sud ale Moldovei trebuie să îi creadă pe bălțeni și pe locuitorii raioanelor de nord, nu propaganda mincinoasă a celor, care se tem de venirea echipei lui Renato Usatîi la putere, la nivel republican.
  7. Fiind primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi a desființat nu doar schemele corupționale locale, el în permanență a demascat scheme de tip criminal-mafiot de talie națională și internațională. El a fost primul care a publicat raportul Kroll-2 cu numele organizatorilor și participanților la “furtul miliardului” din sistemul bancar al RM. El a fost primul care a informat organele de drept ale Moldovei despre locul aflării lui Plahotniuc în SUA, iar ulterior în Turcia. El a fost cel care i-a găsit pe piloții moldoveni, capturați și deținuți ca prizonieri în Afganistan. Astfel de exemple sunt foarte multe.
  8. Dacă alte partide politice, pe parcursul a 30 de ani, permanent au promis ceva și nu au făcut nimic, echipa lui Renato Usatîi a realizat politica faptelor concrete.
  9. Renato Usatîi este singurul politician din Moldova, care și-a început drumul spre succes ca simplu gastarbeiter în diasporă. De aceea, concetățenii noștri, atât în Vest cât și în Est, au susținut hotărât candidatura sa la alegerile prezidențiale. Explicația e simplă: el este unul dintre ei!
  10. Blocul electoral “Renato Usatîi” este singura echipă, care nu dezbină, ci unește societatea moldovenească. Ea este susținută de oameni de diferite naționalități, care vorbesc limbi diferite. Ceea ce îi unește pe cetățenii țării în jurul Blocul electoral “Renato Usatîi” este convingerea că Moldova merită un altfel de viitor!

Puterea Dreptății!
Alege adevărul!

mai 2021


28 mai

Descentralizarea APL și consolidarea autonomiei locale – priorități pentru Blocului electoral “Renato Usatîi”

Descentralizarea APL și consolidarea autonomiei locale – priorități pentru Blocului electoral “Renato Usatîi”

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a semnat apelul Congresului Autorităților Locale din Moldova, privind recunoașterea descentralizării și în calitate de prioritate legislativă/ guvernamentală și asumarea de către concurenții electorali a angajamentului de a întreprinde măsuri concrete privind consolidarea autonomiei locale.

Membrii CALM au apreciat faptul că Blocului “Renato Usatîi” este singurul concurent electoral, care între primii 10 candidați din liste are 7 aleși locali – 5 primari și 2 consilieri locali.

Renato Usatîi a declarat că formațiunea pe care o conduce pledează pentru includerea unui reprezentant al autorităților publice locale în componența Guvernului. La nivel parlamentar, aleșii locali vor avea reprezentanți zonali, la care să poată apela. Usatîi a dat chiar și numele persoanelor care își vor asuma această sarcină. Pentru zona de sud, acesta va fi primarul de Vulcănești Victor Petrioglu, de reprezentarea aleșilor locali din zona centrală se va ocupa Roman Ciubaciuc, primarul de Cantemir. Stela Onuțu, primarul orașului Glodeni și Nina Cereteu, primarul de Drochia vor fi responsabile de zona de la Ungheni până la Lipcani.

Renato Usatîi a reconfirmat, că reforma autorităților publice locale, descentralizarea și consolidarea autonomiei locale se numără printre prioritățile formațiunii pe care o conduce, iar inițiativele sale ca cea de lichidare a consiliilor raionale este susținută de majoritatea aleșilor locali, independenți sau reprezentanți ai diferitor formațiuni politice.

25 mai

O dată la 5 ani, moldovenii din diasporă să poată înmatricula câte o mașină, fără să o devameze

Moldovenii din străinătate, care pe parcursul a 5 ani au transferat acasă pe căi legale sume de cel puțin 20 de mii de euro, ar trebui să aibă dreptul să introducă și să înmatriculeze în Republica Moldova câte un automobil, fără să achite taxe vamale pentru acesta. Asta prevede un proiect de lege, elaborat deja și care urmează să fie propus spre aprobare în Parlament de către Blocul “Renato Usatîi”. Liderul blocului a făcut publică inițiativa la Bălți, pe 22 mai, în ziua sărbătoririi Hramului municipiului.

Unul dintre proiectele de lege elaborate, așa ca să-i trezim pe cei din Chișinău, pentru cei care muncesc în diaspora – părinți, frați, surori…, cei care transferă LEGAL acasă, în decursul a cinci ani de zile, suma de 20 000 de euro, vor avea posibilitatea să devameze, odată în cinci ani, gratuit, o mașină, a declarat Renato Usatîi.

Practic, fiecare dintre voi are pe cineva în diaspora. Din păcate, toți își amintesc de diaspora atunci când avem alegeri, după care uită de acești oameni. Am făcut și eu parte din diaspora, în urmă cu 15–17 ani. Știu ce înseamnă să stai cu câte cinci oameni într-o cameră, îmi amintesc cum mama îmi trimitea pachete de acasă. Am trecut și prin asta, a adăugat politicianul.

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a spus și anterior că va merge, împreună cu echipa sa, în Parlament cu proiecte de legi deja pregătite, menite să îmbunătățească viața oamenilor, iar acesta este unul dintre ele.

24 mai

Renato Usatîi s-a convins că bălțenii îl susțin

Renato Usatîi s-a convins că bălțenii îl susțin

Zeci de mii de oameni sunt de acord cu Renato Usatîi, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi”, care spune că astăzi Moldova are nevoie de conducători duri, care să facă regulă în țară cu mână de fier în mănușă de catifea. El s-a convins de acest lucru în urma unui experiment pe care l-a făcut sâmbătă, 22 mai, de Hramul municipiului. Renato Usatîi i-a rugat pe oamenii prezenți la concert să-și includă luminițele telefoanelor, dacă susțin acest principiu, moment în care zeci de mii de luminițe au acoperit piața centrală din Bălți.

Niciodată n-o să vă trădez și nici n-o să vă dezamăgesc. Vă mulțumesc pentru dragostea și susținerea voastră. Puterea este în adevăr, nu într-un kuliok boțit, a afirmat Renato Usatîi în încheiere.

Renato Usatîi a mai cerut opinia cetățenilor în 2017, când i-a întrebat dacă vor să-l vadă revenit acasă din Rusia, dar și în 2020, când a decis să candideze pentru funcția de președinte, iar reacția a fost mai mult decât cea așteptată.

22 mai

Renato Usatîi a felicitat bălțenii cu prilejul hramului localității

Renato Usatîi a felicitat bălțenii cu prilejul hramului localității

Dragi bălțeni, oaspeți și prieteni ai municipiului nostru!

Astăzi marcăm o dată cu adevărat specială – 600 de ani de la prima atestare documentară a orașului Bălți. Sunt 6 secole de rezistență și de dezvoltare, de creștere și de înflorire…

Cei peste 600 de ani de existență adună OAMENI și FAPTE – exemple viguroase de cultură și demnitate, care ne reprezintă în fața omenirii și a istoriei, justificând certitudinea că SUNTEM și FACEM.

Chiar dacă mai mult de un an țara noastră, și lumea întreagă, se confruntă cu COVID-19, contextul pandemic nu doar a evidențiat multe probleme, dar ne-a demonstrat încă o dată câtă forță pot avea oamenii uniți prin valori. Nu doar ne-a testat rezistența, dar ne-a consolidat unitatea și umanitatea tuturor celor care am răspuns provocărilor multiple pe care trebuie să le gestionăm și în continuare.

Și astăzi suntem mândri de miile de destine ce au ales să se împlinească aici, de sutele de case și locașuri, alei și parcuri care ne încântă privirile, de inițiativele, de multe ori ambițioase, ce demonstrează implicare, inspirație și energie creatoare și prin care orașul nostru, cu fiecare zi, devine mai frumos.

Orașul Bălți este un oraș al familiilor, al copiilor, al păcii și al prieteniei. În acest context, țin să vă asigur că susțin în totalitate aceste principii, orientând eforturile pe modernizarea și dezvoltarea Bălțiului, sporind calitatea vieții bălțenilor. Or, ceea ce contează cu adevărat este bunăstarea și mulțumirea locuitorilor municipiului.

În contextul evenimentului de astăzi, doresc bălțenilor și tuturor cetățenilor Republicii Moldova sănătate multă, încredere și dorință continuă de a visa, iar orașului și țării – prosperare și dăinuire în timp! Fiți optimiști și energici, fericiți și siguri de faptul că orașul și țara în care trăiți este locul în care vă simțiți cu adevărat ACASĂ.

Să aveți o sărbătoare frumoasă alături de cei dragi! La mulți ani, Bălți!

Cu deosebit respect, Renato Usatîi

Cu ocazia aniversării a 600 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Bălți, în localitate au loc un șir de activități. Sărbătoarea a început cu un serviciu divin, oficiat în aer liber de episcopul Marchel și un sobor de preoți. Tot pentru astăzi, a fost programat un impresionant alai de sărbătoare, dar și un concert cu participarea mai multor vedete de la noi. Sărbătoarea se va încheia cu un spectacol de focuri de artificii.

21 mai

Blocul electoral “Renato Usatîi”, înregistrat de CEC pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat vineri, 21 mai 2021, candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral “Renato Usatîi”. De asemenea, autoritatea electorală a înregistrat simbolul electoral al blocului, care reprezintă un pătrat de culoare albă, în interiorul căruia sunt imprimate în două rânduri cuvintele “Renato Usatîi”.

Suntem în drept să începem campania electorală. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de politicieni duri, de o mână de fier, care să poată face schimbări, nu doar promisiuni electorale!

Îmi doresc ca, în această campanie, să cunosc cât mai mulți cetățeni, din toate regiunile țării, să le fac cunoștință cu echipa noastră de profesioniști, oameni cu o viziune comună – de a face ordine în țară, să vorbim despre cum putem dezvolta Republica Moldova și oferi oamenilor siguranța zilei de mâine. Blocul electoral “Renato Usatîi” va fi blocul care va uni absolut toți oamenii care vor o schimbare!, a scris Renato Usatîi pe Facebook.

Tot astăzi, Comisia Electorală Centrală a confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral, la CEC, dl. Gheorghe Caciuc și persoana responsabilă de finanțe (trezorierul), dl. Iulian Pascari.

Blocul electoral “Renato Usatîi” este format din Partidul politic “Partidul Nostru” și Partidul “Patria”. Amintim că, la alegerile parlamentare din 2014, Renato Usatîi a fost cap de listă al Partidului “Patria”. Ulterior, formațiunea a fost exclusă din cursa electorală. Pe 4 august 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ajuns la concluzia că excluderea a fost făcută ilegal. Iar anul acesta, același lucru l-au constatat și magistrații Curții Supreme de Justiție. CSJ și-a anulat propria hotărâre și a emis una nouă, care prevede că solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a anula înregistrarea Partidului politic “Patria” în alegerile parlamentare a fost ilegală, nu s-a bazat pe probe și încalcă drepturile cetățenilor la alegeri libere.

17 mai

Renato Usatîi a criticat reducerea salariilor medicilor reanimatologi

Liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a criticat reducerea de salarii aplicată medicilor reanimatologi din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU).

Este grav faptul că, chiar și pe timp de pandemie, autoritățile au decis să economisească bani anume pe salariile medicilor. Se pare că cineva are nevoie de niște bani “pentru kulioace” înainte de alegeri, a scris Renato Usatîi într-o postare pe Facebook.

Potrivit politicianului, corupții care își bat joc de medici noștri trebuie pedepsiți, iar cei care jefuiesc medicina moldovenească trebuie alungați.

Cu toții știți că mereu am fost alături de medicii din Republica Moldova și am ajutat instituțiile medicale. Voi continua să fac asta și după alegerile din 11 iulie, iar corupții care își bat joc de medici noștri trebuie pedepsiți. Toți cei care jefuiesc medicina moldovenească trebuie alungați.

În același timp, Renato Usatîi afirmă că întreg sistemul de sănătate din țară are nevoie de schimbări serioase, pentru ca angajații să fie motivați să muncească acasă, iar cetățenii să primească servicii medicale de calitate.

Țara noastră are nevoie de un sistem de sănătate modern și accesibil, salarii corecte și echitabile pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății. Împreună vom construi un astfel de sistem, pentru ca medicii și lucrătorii medicali să fie motivați să aibă grijă de sănătatea națiunii, iar cetățenii să simtă siguranță și încredere, a conchis Renato Usatîi.

Medicii reanimatologi din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU) au adresat autorităților o scrisoare în care semnalează despre reducerea “considerabilă” a salariului, dar și despre alte posibile micșorări.

Reducerea substanțială a salariului este o lovitură puternică pentru sistemul de sănătate al țării și distruge ultimele speranțe ale medicilor onești, se arată în mesaj, în care autoritățile competente sunt îndemnate să se implice pentru redresarea situației.

15 mai

Ne dorim o țară în care copiii să crească alături de părinți și bunici

De Ziua Internațională a Familiei, liderul Blocului electoral “Renato Usatîi” a venit cu un mesaj către cetățenii Republicii Moldova. Renato Usatîi a postat pe Facebook un mesaj în care menționează că își dorește să-i revadă acasă pe toți moldovenii, nevoiți să aleagă calea străinătății, pentru ca cei mici să poată crește alături de părinți și bunici.

Astăzi întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei.

Familia e cel mai important lucru din viața fiecăruia dintre noi. În familie iubim și suntem iubiți, aici căutăm alinare și oferim ajutor.

În familie ne simțim acasă!

Cele mai multe familii din Moldova sunt lipsite de bucuria de a fi împreună. Ne felicităm de sărbători și povestim ultimele noutăți în fața ecranelor, pentru că sunt mii de kilometri între părinți și copii, frați și surori.

Ne dorim să revedem acasă cei peste un milion de moldoveni care au fost nevoiți să aleagă calea străinătății. După zeci de ani în care au fost nevoiți să fugă din calea nedreptății și sărăciei care a pus stăpânire pe patria lor, ne dorim să îi revedem fericiți alături de familiile lor.

Ne dorim o țară în care să fim siguri pe viitor, în care copiii să poate crește alături de părinți, iar bunicii să-și vadă nepoții crescând.

El a adăugat că la alegerile parlamentare anticipate, oamenii vor putea rupe cercul vicios în care ne aflăm de 30 de ani și astfel vom primi șansă la viață bună.

Pe 11 iulie avem șansa să schimbăm lucrurile. Fiecare dintre noi are posibilitatea să rupă cercul vicios în care trăim în ultimii 30 de ani. Doresc tuturor familiilor din Moldova bunăstare și înțelegere, bucurii și multă sănătate, alături de cei dragi!, a încheiat Renato Usatîi.

14 mai

Blocul electoral “Renato Usatîi” – Mână de fier în mănușă de catifea

Blocul electoral “Renato Usatîi” – Mână de fier în mănușă de catifea

Reprezentanții Blocului electoral “Renato Usatîi” au depus astăzi, 14 mai 2021, la Comisia Electorală Centrală lista Blocului și celelalte documente necesare înregistrării candidaților la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Liderul Blocului, Renato Usatîi a declarat la o conferință de presă, susținută la sediul CEC, că în lista Blocului nu există niciun fost deputat sau ministru. Suntem pentru un Parlament fără foști deputați, a spus el.

Am venit să depunem listele de candidați ai Blocului electoral “Renato Usatîi” cu speranța că după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vom reseta țara. Am venit cu speranța ca toți cei care au distrus Moldova în ultimii 30 de ani, o parte o să plece în istorie și a doua parte o să meargă la pușcărie. Blocul electoral “Renato Usatîi” este fără foști miniștri, foști deputați. Au fost și oameni buni, dar echipa a decis să mergem înainte doar cu cei care au luptat din 2013, când am fost scoși din alegeri, în 2014. Suntem cei asupra cărora s-au făcut cele mai mari presiuni. Mergem cu oameni integri, oameni care nu au figurat în investigații jurnalistice. Au un test de integritate făcut de către cetățeni. Avem în listă mai mulți primari cu câte două-trei mandate câștigate, sunt 9 primari de orașe, care au trecut testul de integritate în localitățile pe care le conduc. Nimeni nu cunoaște problemele cetățenilor mai bine ca primarii satelor și orașelor. Sondajele de asemenea arată că cetățenii au încredere în primul rând în autoritățile locale, cele care zilnic le rezolvă problemele. Ne-am strădui să avem specialiști din diferite domenii, dar am pus accentul pe juriști pentru că avem nevoie de multe legi. Pentru a reseta țara, o să avem și de o Constituție nouă, deoarece cea pe care o avem acum a fost batjocorită și violată în repetate rânduri, a spus Renato Usatîi.

Lista electorală a Blocului electoral “Renato Usatîi” include 24 de avocați, 16 economiști, 12 ingineri, peste 10 specialiști în finanțe și profesori. Renato Usatîi i-a numit pe primii 10 deputați din listă: Renato Usatîi, Elena Grițco, Ilian Cașu, Nina Cereteu, Dumitru Ciubașenco, Stela Onuțu, Victor Petrioglu, Ion Osoianu, Natalia Băleanu, Alexandr Severin.

Blocul electoral “Renato Usatîi” – nr. 3 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate

Blocul electoral “Renato Usatîi” – nr. 3 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate

Blocul electoral “Renato Usatîi” va figura cu numărul trei în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Acesta este rezultatul tragerii la sorți, care a avut loc astăzi la Comisia Electorală Centrală.

La acest exercițiu au participat primii șase concurenți, care au mers la CEC în prima zi de depunere a listei de candidați pentru funcția de deputat în Parlament.

Nu contează cine și ce număr are… Contează că PCRM și curcanii sunt pe locul 6!

Blocul electoral “Renato Usatîi” – locul 3 în buletinul de vot!, a scris Renato Usatîi pe Facebook.

13 mai

Blocul electoral “Renato Usatîi” a aprobat lista candidaților pentru Parlament

Consiliul Național al Blocului electoral “Renato Usatîi” s-a întrunit în ședință și a stabilit lista candidaților pentru funcția de deputat, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Renato Usatîi, conducătorul Blocului, a spus că mâine lista candidaților va fi depusă la Comisia Electorală Centrală.

Ceea ce vă pot spune acum e că, în lista Blocului nu va fi niciun fost deputat, fost ministru. Au fost și oameni buni, dar Consiliul a decis că trebuie să mergem cu echipa noastră, a declarat politicianul, în cadrul unui live pe Facebook.

5 mai

Comisia Electorală Centrală a înregistrat cu unanimitate de voturi Blocul electoral “Renato Usatîi”

Comisia Electorală Centrală a înregistrat Blocul electoral “Renato Usatîi”

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, astăzi, 5 mai, Blocul electoral “Renato Usatîi”, constituit din partidele politice “Patria” și “Partidul Nostru”. Decizia a fost luată de membrii CEC cu unanimitate de voturi. La examinarea subiectului au participat reprezentanții Partidului Nostru Ilian Cașu și Elena Grițco, care au și calitatea de membri ai Consiliului Național al Blocului.

CEC a înregistrat și simbolul electoral al Blocului, care reprezintă un pătrat de culoare albă, în interiorul căruia sunt inscripționate cuvintele “Renato Usatîi”, cu majuscule de culoare neagră, bold.

Renato Usatîi a anunțat intenția de înregistrare a Blocului la o conferință de presă, susținută în data de 4 mai, când a depus o solicitare în acest sens la CEC. El a justificat pasul prin faptul că adversarii săi politici pregătesc pentru participare la alegeri partide politice “spoilere”, care sunt concepute pentru a deruta alegătorul. Potrivit acestuia, un astfel de partid a fost deja creat cu un nume similar “Partidului Nostru” (Usatîi a arătat clar că vorbea despre partidul “Ai Noștri”, care a fost creat de foști activiști ai PSRM).

Oamenii nu vor confunda denumirea “Renato Usatîi” cu niciun alt concurent electoral, a spus liderul Partidului Nostru.

Renato Usatîi a anunțat că săptămâna viitoare, blocul va depune la CEC și lista candidaților pentru fotoliul de deputat. El a menționat că printre aceștia se numără nume notorii cu realizări impresionante.

De asemenea, vor fi făcute publice prioritățile din programul Blocului electoral “Renato Usatîi”. Vom conduce țara cu o mână de fier în mănușă de catifea, a afirmat Renato Usatîi. La aceeași conferință de presă, el a subliniat că formațiunea sa este una de centru și nu de stânga.

Precizăm că alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe data de 11 iulie curent. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a dizolvat Legislativului pe date de 28 aprilie curent. Decretul prezidențial a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Amintim că la scrutinul parlamentar din 2014, Partidul “Patria”, al cărei cap de listă a fost Renato Usatîi, a fost exclus ilegal din cursa electorală. Atunci, în baza unei sesizări de la poliție, Partidul “Patria” a fost acuzat că a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate. În august 2020, judecătorii CEDO au ajuns la concluzia că excluderea a fost făcută ilegal, iar anul acesta, același lucru l-au constatat și magistrații Curții Supreme de Justiție.

CSJ și-a anulat propria hotărâre și a emis una nouă, care prevede că solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a anula înregistrarea Partidului politic “Patria” în alegerile parlamentare a fost una ilegală, nu s-a bazat pe probe și încalcă drepturile cetățenilor la alegeri libere.

4 mai

La CEC au fost depuse actele pentru înregistrarea Blocului electoral “Renato Usatîi”

Marți, 4 mai, la CEC au fost depuse actele de înregistrare a Blocului electoral “Renato Usatîi”, pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În componența Blocului au intrat “Partidul Nostru” și Partidul “Patria”.

La conferința de presă, susținută după depunerea pachetului de documente, Renato Usatîi a declarat că decizia de creare a blocului a fost luată de conducerea ambelor partide pentru a se proteja de spoileri precum Blocul “Ai noștri”, care urmează să fie lansat în alegerile parlamentare anticipate de către Igor Dodon.

Oamenii nu vor confunda denumirea “Renato Usatîi” cu niciun alt concurent electoral, a spus liderul Partidului Nostru.

Renato Usatîi a anunțat că săptămâna viitoare, Blocul va depune la CEC lista candidaților pentru fotoliul de deputat. El a menționat că printre aceștia se numără nume notorii cu realizări impresionante. De asemenea, vor fi făcute publice prioritățile programului Blocului electoral “Renato Usatîi”. Vom conduce țara cu o mână de fier în mănușă de catifea, a declarat liderul Partidului politic “Partidul Nostru”.

aprilie 2021


27 apr

“Protestul Crizantemelor”. Renato Usatîi a chemat cetățenii să vină marți în fața Curții Constituționale

Renato Usatîi a chemat cetățenii să vină marți în fața Curții Constituționale

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a chemat cetățenii să participe marți, 28 aprilie, la un protest în fața Curții Constituționale (CC). El a făcut îndemnul luni, 27 aprilie, într-un live pe Facebook. Usatîi a îndemnat participanții să aducă crizanteme albe.

Mâine la 12:00 ne adunăm în fața Curții Constituționale. Vă rog să luați cu voi crizanteme albe – simbolul curățeniei, transparenței. Aceste crizanteme albe le vom dărui oamenilor după protest, ca simbol al faptului că Moldova are perspective la un viitor luminos, fără corupție, a declarat Usatîi.

Oamenii au fost îndemnați să se adune la ora 12:00, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, iar de acolo să meargă în fața sediului Curții Constituționale. La ora 13:00, judecătorii înaltei instanțe vor examina constituționalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost decretată stare de urgență până la sfârșitul lunii mai. Dacă magistrații vor declara votul deputaților ca fiind neconstituțional, președintele Maia Sandu va putea dizolva Parlamentul și numi data alegerii unui nou organ legislativ.

15 apr

Așteptăm Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative

Primarul de Bălți și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a reacționat la decizia Curții Constituționale. Într-o postare pe rețelele de socializare, el a calificat actul produs astăzi ca fiind o victorie și a menționat că acum cetățenii țării așteaptă Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative anticipate.

Victorie!

Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea actualului Parlament!

Așteptăm acum Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative anticipate, iar de acum încolo, prăbușirea coaliției DodonȘor nu-i decât o formalitate, care se va încheia oficial odată cu anunțarea rezultatelor scrutinului ce ne așteaptă, noi însă vom încerca să-i grăbim, a scris Renato Usatîi și a subliniat că acesta a fost ultimul Parlament din istoria Republicii Moldova care și-a permis să activeze în baza intereselor personale ale grupărilor!

Așa nu va mai fi! Așa ceva nu vom permite! Mai departe se va lucra așa cum ne va ordona poporul, adică strict și sfânt în interesul acestuia!

Felicitări tuturor oamenilor țării noastre, inclusiv celor din Partidul Socialiștilor!, a încheiat Renato Usatîi.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD