Declarațiile CC în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic (CC) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului congresulcivic.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

iunie 2021


8 iun

Poziția Congresului Civic cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate și introducerea votului electronic

Poziția Congresului Civic cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate și introducerea votului electronic

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic este obligat să constate că, pentru majoritatea forțelor politice din Moldova, concetățenii, care locuiesc în străinătate, majoritatea cărora au părăsit țara deloc nu dintr-o viață bună, nu reprezintă decât o resursă electorală de care își amintesc doar înaintea alegerilor.

În goana după putere, majoritatea participanților la cursa preelectorală au uitat, că aceștia sunt oameni vii, care nu și-au găsit un loc în Moldova nici în timpul “istoriei de succes”, nici în vremurile “politicii echilibrate”, nici acum, când, în loc să desfășoare discuții ample pentru dezvoltarea unui plan eficient și realist de sprijin al populației, plan care ar atrage migranții moldoveni acasă, așa-numitul președinte negociază cu parteneri străini despre noi oportunități de plecare din țară.

Înainte de alegerile anticipate, partidele politice trebuie să decidă, ce reprezintă pentru ele migranții moldoveni. Congresul Civic are o poziție fundamentală în acest sens – concetățenii plecați în străinătate, frații și surorile noastre, tații și mamele, fiii și fiicele, rudele îndepărtate și apropiate, prietenii și colegii – toți aceștia trebuie să fie considerați drept parte integrantă a societății moldovene.

Acesta nu este un “electorat paralel”, nu este un mecanism fără suflet, care doar trimite bani în țară. Pentru noi acești compatrioți sunt rezerva umană necesară lansării programului “Cinci modernizări pentru Moldova”. Toți cei, care au părăsit Moldova în trei decenii, dar care se simt cetățeni moldoveni, care se simt parte a națiunii civile moldovenești, indiferent de limba în care vorbesc și cărui grup etnic aparțin, reprezintă o verigă, care leagă statul moldovean de țările vecine, de Rusia, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, țările arabe, China și Japonia. Este vorba de toate acele state, în care concetățenii noștri au obținut succes, au dezvoltat cele mai bune calități pe care le pot și doresc să le aplice în țara natală.

Cei, care au plecat în străinătate au dreptul să participe la alegeri. Dar au și dreptul de a ști adevărul, că nici unul dintre partidele parlamentare actuale, care pretind la monopolul asupra puterii statale, nu au nici plan și nici o viziune despre cum să scoată țara din criză. Nici un partid nu a dorit să participe la discuțiile inițiate de Congresul Civic pentru dezvoltarea unui astfel de plan.

În acest context, nici formațiunile politice de dreapta și nici cele de stânga, care se află în Parlamentul moldovean dizolvat, nu au dreptul moral să vorbească în numele cetățenilor moldoveni, care se află în străinătate. Aceste forțe politice, care reprezintă un trecut deloc atractiv, nu au nici gânduri și nici idei despre modalitatea de a crea locuri de muncă în țară, despre creșterea nivelul de trai, astfel încât întoarcerea cetățenilor în patrie să fie o alegere de necontestat pentru viața lor viitoare.

Cu privire la problema deschiderii secțiilor de votare din străinătate pentru cetățenilor moldoveni, Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic declară:

Unu. Congresul Civic solicită, ca deschiderea numărului de secții de votare în străinătate să pornească de la principiile bunului simț și de la o abordare bazată pe dovezi – acolo unde au existat aglomerații în timpul alegerilor, numărul secțiilor de votare urmează mărit. Desigur, pentru a preveni împărțirea cetățenilor moldoveni în categorii privilegiate și cei supuși interdicției, numărul secțiilor de votare din Federația Rusă ar trebui mărit proporțional.

Doi. Toate formațiunile politice trebuie să renunțe imediat la retorica conform căreia cetățenii moldoveni, care locuiesc în regiunea transnistreană nu au dreptul de a participa la vot. Astfel de declarații pun sub semnul întrebării integritatea teritorială și unitatea statului moldovean și ar trebui privite prin prisma Codului penal.

Trei. Cea mai modernă soluție la problema accesului cetățenilor moldoveni din străinătate la procesul de vot o reprezintă introducerea votului electronic. Faptul că cetățenii noștri încă nu au acces la votul electronic este o rușine pentru reputația tuturor partidelor parlamentare.

Proiectul de lege privind votul electronic și amendamentele la Codul electoral va reprezenta una dintre primele inițiative legislative pe care Congresul Civic le va prezenta noii componențe a Parlamentului.

În acest sens, oferim posibilitatea tuturor partidelor politice, care participă la alegeri să semneze un angajament public de a sprijini această inițiativă, prin care statul moldovean scapă de înșelăciuni și metode primitive, prin care nu se ia în considerare expresia democratică a voinței cetățenilor moldoveni, oriunde aceștia s-ar afla.

Timp de 10 ani numărul profesorilor a scăzut cu 14 mii

Numai o voință politică bine intenționată va transforma Moldova într-un teritoriu al cunoașterii și al progresului.

  1. Revizuirea programelor școlare. Implementarea metodelor pedagogice avansate. Învățământul secundar nu trebuie să dureze mai mult de 10 ani de studiu.
  2. În fiecare raion trebuie să se deschidă o școală profesional-tehnică.
  3. Deschiderea pe teritoriul Republicii Moldova a filialelor celor mai importante universități de rang înalt, așa vor fi atrase echipe internaționale de învățământ.
  4. Suntem obligați să recreăm o Academie de Științe modernă. Statul ar trebui să finanțeze cercetarea și să stimuleze inovarea tehnologică.

7 iun

Socialiștii promovează în viitorul legislativ un partid pro-fascist unionist

Socialiștii promovează în viitorul legislativ un partid pro-fascist unionist

Stimați prieteni,

Briefing-ul nostru on-line este dedicat eventualei nerecunoașteri a alegerilor din 11 iulie 2021. Despre ce este vorba? Atragem atenția asupra unei bombe cu efect întârziat care este plantată conștient în cadrul procesului electoral. Nu vorbim despre subiectul legat de numărul de secții de votare care vor fi deschise în străinătate, număr de la care politicienii au început deja să discute în contradictoriu. A apărut un alt subiect, despre care atât dreapta, cât și cei care se autonumesc stânga politică preferă să tacă.

Unu.
Toată lumea știe că, în ultimii ani, numărul cetățenilor moldoveni care sunt de acord cu distrugerea statalității moldovenești și pledează pentru unirea cu România a crescut dramatic. De la eternul 5–7 la sută la 30–35 la sută.

Toți experții și comentatorii politici înțeleg că acest unionism apărut în Moldova nu datorită patriotismului românesc ori datorită vecinătății cu statul român.

Acest unionism se datorează creșterii exponențiale a sărăciei cetățenilor moldoveni, corupției și trădării autorităților moldovenești.

În același timp, niciunul dintre partidele unioniste moldovenești nu a obținut un succes semnificativ în politica moldovenească. Ceea ce înseamnă că cetățenii moldoveni, în mod evident, nu sunt mândri de unionismul lor și de această trădare a statalității, ci mai degrabă rușinați. Drept urmare, majoritatea voturilor unioniștilor s-au îndreptat către un alt partid care, cel puțin teoretic, se opune sărăciei și corupției la nivel național. Este vorba de PAS, formațiune care, în mesajul adresat alegătorilor, nu se îndepărtează prea mult de indicatorii tradiționali ai unionismului.

Doi.
Cel puțin așa arăta situația până în momentul în care Partidul AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, a intrat în Parlamentul României. Un partid care beneficiază de resurse financiare uriașe. Un partid care se opune deschis maghiarilor, romilor, evreilor, slavilor din România. Este partidul care glorifică criminalii naziști. Un partid care susține în mod deschis eliminarea statului moldovenesc. Partidul, care chiar în Parlamentul României, fără echivocuri și semitonuri, este numit de către alte formațiuni politice ca fiind unul extremist și pro-fascist.

Așa arăta situația până în momentul în care acest partid a fost înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile din Republica Moldova.

Trei.
Toți sociologii știu că, în Republica Moldova, la sfârșitul lunii mai, ratingul acestei formațiuni era de cel mult 0,01%.

Am observat că, de la sfârșitul lunii mai, în spațiul public moldovenesc a început o campanie intensivă de popularizare a acestei formațiuni politice. Am observat cum, o cercetare sociologică a fost difuzată, în ore de maximă audiență, pe canale de televiziune, pe cele mai populare portaluri de știri on-line, pe cele mai notabile publicații citite, iar în această cercetare se arăta că Partidul AUR, care nici măcar nu era înregistrat să participe la alegerile parlamentare, depășește pragul electoral de 5 la sută.

Care este compania sociologică care a realizat acest sondaj de opinie? Care este televiziune de maximă audiență care a difuzat această informație?

Compania iData este compania care a oferit cu generozitate acestui partid fascist, încă necunoscut pe plan local, un rating atât de ridicat. Compania este cunoscută ca fiind una apropiată de Partidul Socialiștilor și de Partidul Șor. Această companie este cea care, în mod regulat, induce în eroare opinia publică și simpatizanții stângii referitor la adevăratele ratinguri de autoritate ale politicienilor moldoveni.

Merită atenție și instituțiile media care au propagat în mod deschis și înfocat pe moștenitorii mareșalului Antonescu. Este vorba de o listă incompletă, dar enumerăm printre aceste instituții: posturile de televiziune – NTV Moldova și Accent TV, publicații – AiF în Moldova și KP în Moldova și un întreg șir de portaluri de internet care deservesc interesele Partidului Socialiștilor.

Pentru a fi corect, la această listă de mass-media ar trebui adăugat ziarul pro-unionist Timpul, cunoscut pentru apropierea lui de Vlad Plahotniuc.

Astfel, constat că Partidul Socialiștilor, ideologii săi, sociologii din dotare și mass-media apropiată acestei formațiuni politice au devenit propagandiști conștienți ai unionismului de cea mai proastă calitate.

În acest moment, socialiștii nu numai că au restricționat accesul partidelor de stânga reale în instituțiile mediatice pe care le dețin dar s-au transformat în complici la creșterea artificială a ratingului și autorității unui partid xenofob.

6 iun

Congresul Civic se deosebește de alte partide pentru că reprezintă întregul popor, nu doar simpatizanții săi

Congresul Civic reprezintă întregul popor, nu doar simpatizanții săi

Viitoarea fracțiune a Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic din Parlament va reprezenta toți cetățenii țării, nu doar pe cei care au votat acest partid. O promisiune în acest sens a fost făcută de către Marc Tkaciuk, membru al comitetului executiv politic al acestui partid, la postul de televiziune NTS.

Tkaciuk a remarcat că specificul situației din Moldova este de așa natură încât în acest moment cetățenii moldoveni sunt obligați să se unească în fața acelorași probleme existente în fiecare regiune și cu care se confruntă fiecare dintre ei, probleme care cu au cunoscut rezolvare timp de trei decenii:

Și în Găgăuzia, și în Briceni, și în Dondușeni, și în Taraclia, există aceleași probleme – sunt din ce în ce mai puțini oameni, există din ce în ce mai puține locuri de muncă, în aer este din ce în ce mai multă dioxină, nu există acces la apă potabilă iar curentul electric trebuie plătit în fiecare lună altfel va fi oprit. Noi venim în fața cetățenilor să aducem soluții la aceste probleme. Și spunem că fie vom rezolva aceste probleme, fie țara va dispărea. Și nu mințim, cu siguranță va fi așa. Iar cetățenii se opresc și ne ascultă, a spus Tkaciuk.

Explicând diferența dintre Congresul Civic și alți concurenți electorali, Tkaciuk a subliniat că mergem în Parlament și spunem că, atunci când intrăm acolo, vom deveni un partid care va oferi acces la platforma parlamentară pentru majoritatea cetățenilor moldoveni. Majorității cetățenilor și nu numai alegătorilor lor! Tuturor! Și celor care au votat pentru alte partide, care s-au speriat de tancuri, de homosexuali ori de alte povești.

Tkaciuk consideră că. în aceste condiții, fiecare alegător trebuie să ia o decizie pentru el însuși – votează pentru trecut sau pentru viitor, votează pentru cei care au rămas în trecut sau votează pentru cei care privesc în viitor și îl înțeleg:

Dacă vrei ca votul tău să conteze, și să nu dispară, dacă te interesează viitorul, atunci votează pentru viitor. Votează pentru cei care înțeleg cum va fi acest viitor, votează pentru cei care poartă responsabilitatea pentru fiecare cuvânt rostit, pentru cei care, prin exemplul lor personal, au arătat că nu sunt de vânzare, nu pot fi cumpărați, și servesc exclusiv doar interesului cetățenilor. Și vorbesc acum despre o listă de 101 persoane din Congresul Civic, a declarat Tkaciuk.

Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic participă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie cu un plan de cinci modernizări pentru restabilirea funcționării statului moldovenesc, care prevede decriminalizarea sistemului politic; consolidarea justiției sociale ca bază pentru dezvoltarea țării; eliminarea corupției economice și a schemelor mafiote, retehnologizarea industriei și adaptarea la piața economică mondială; prioritatea dezvoltării științei prin restaurarea Academiei de Științe și stimularea sistemului de învățământ la toate nivelurile în cooperare cu parteneri străini; implementarea “revoluției verzi”, prin rezolvarea problemelor ecologice de termen lung, accesul oamenilor la apă potabilă și garantarea unui mediu de viață favorabil; stabilitatea regională prin abandonarea logicii confruntării, consolidarea neutralității și contribuția la stabilitatea pe termen lung în sud-estul Europei.

4 iun

Vom bate la ușa fiecăruia

Vom bate la ușa fiecăruia

Activiștii partidului Congresului Civic desfășoară acțiuni electorale în toate localitățile din Republica Moldova.

Doctorul în istorie Marc Tkaciuk și alți candidați la funcția de deputat participă la distribuirea ziarelor în localități. Aceștia combină acțiunea de difuzare a materialelor electorale cu discuții despre principalele probleme cu care se confruntă statul moldovean. Făcând trimitere la acest aspect, Tkaciuk a notat pe rețelele de socializare că doar “Candidații poporului sunt împreună cu poporul!”

“Plimbările pre-electorale” se desfășoară atât în nordul țării, cât și în regiunile centrale și de sud. Activiștii Congresului Civic, înarmați cu ziarul în care este prezentat programul partidului “Cinci modernizări pentru Moldova”, discută cu alegătorii despre rezolvarea cât mai rapidă și mai urgentă și în mod eficient a multiplelor probleme cu care se confruntă statul moldovean.

Interesul real al cetățenilor față de programul propus de Congresul Civic se observă prin rapiditatea cu care stocul de ziare este distribuit. Congresul este luat! Într-o mână – în două limbi!, a remarcat Tkaciuk.

Congresul Civic este singura formațiune politică care a intrat în alegerile parlamentare abordând în alt mod campania electorală: prezintă un program de schimbări fundamentale în societate și nu promisiuni.

Este vorba de cinci modernizări care pot opri și schimba spre bine procesele distructive din țară:

  • avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa și rate exorbitante de cancer și tuberculoză;
  • majoritatea absolută a cetățenilor care locuiesc în afara Chișinăului își obțin existența în condiții de sărăcie extremă, medievală, când venitul este de-abia suficient pentru a se hrăni;
  • avem cele mai inaccesibile prețuri pentru resursele energetice, care nu permit dezvoltarea economiei, a sectorului agricol și a tehnologiilor moderne;
  • sistemul nostru de învățământ alunecă la nivelul școlilor parohiale, iar știința pur și simplu dispare;
  • pandemia a arătat că Moldova nu este un stat în sensul clasic al cuvântului. Cetățenii care plătesc impozite la bugetul de stat de mulți ani nu au primit niciun sprijin. Statul, în cel mai dificil moment, și-a retras sprijinul pentru cetățeni.

Linia de finiș către care se îndreaptă Moldova este aproape și nu este una care să bucure – conform tuturor previziunilor în anul 2025 va avea loc un colaps economic și falimentul sistemului social existent.

Planul celor cinci modernizări elaborat de Congresul Civic este un plan cuprinzător pentru restabilirea funcționării statului moldovenesc, care prevede decriminalizarea sistemului politic; consolidarea justiției sociale ca bază pentru dezvoltarea țării; eliminarea corupției economice și a schemelor mafiote; retehnologizarea industriei și adaptarea la piața economică mondială; prioritatea dezvoltării științei prin restaurarea Academiei de Științe și stimularea sistemului de învățământ la toate nivelurile în cooperare cu parteneri străini; implementarea “revoluției verzi”, prin rezolvarea problemelor ecologice de termen lung, accesul oamenilor la apă potabilă și garantarea unui mediu de viață favorabil; stabilitatea regională prin abandonarea logicii confruntării, consolidarea neutralității și contribuția la stabilitatea pe termen lung în sud-estul Europei.

mai 2021


25 mai

Delegația OSCE a efectuat o vizită oficială la sediul Congresului Civic

Delegația OSCE a efectuat o vizită oficială la sediul Congresului Civic

Reprezentanți ai Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic s-au întâlnit astăzi cu o delegație condusă de Reprezentantul Special al președintelui în exercițiu al OSCE Thomas Mayr-Harting, precum și cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre particularitățile situației preelectorale din Republica Moldova, precum și despre aspecte ale soluționării problemei transnistrene.

Marc Tkaciuk a prezentat pe scurt poziția Congresului Civic cu privire la cele mai acute subiecte ale agendei politice interne – enumerând sărăcia, degradarea socială și economică, comportamentul “banditesc” al elitei politice de guvernământ care a dus la distrugerea instituțiilor democratice din Republica Moldova.

În același timp, Tkaciuk a subliniat, în mod special, că formațiunea politică pe care o reprezintă este departe de problematica geopolitică, exprimându-și regretul că subiectul confruntării dintre Occident și Federația Rusă denaturează încă odată sensul adevărat al procesului electoral din Moldova și distrage atenția electoratului de la problemele reale cu care acesta se confruntă.

Făcând referire la soluționarea diferendului transnistrean, reprezentanții Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic și-au exprimat îngrijorarea extremă cu privire la situația prizonierilor politici din regiunea transnistreană atrăgând atenția la situația liderului comuniștilor transnistreni Oleg Horjan, care se află, pentru al patrulea an, în condiții de detenție extrem de dure.

În același timp, aceștia au comunicat oficialilor OSCE că, alături de alți reprezentanți ai majorității regiunilor Republicii Moldova, pe lista electorală a formațiunii au fost desemnați și candidați din regiunea transnistreană.

Petru Mustea, candidat la funcția de deputat din partea Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, născut în orașul Rîbnița, prezent la această întâlnire a scos în evidență o serie de procese pozitive înregistrate în procesul de apropiere al populației de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest context, Congresul Civic a prezentat o nouă viziune asupra posibilei logici de soluționare a diferendului transnistrean, intitulată “Tiraspol-Chișinău. Mișcare comună către obiective comune”.

22 mai

Toți vorbesc în campanie electorală despre diasporă, noi vom face ca oamenii să se întoarcă acasă

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic nu este indiferent de faptul că cetățenii moldoveni care au plecat la muncă peste hotare sunt amintiți doar atunci când voturile lor sunt necesare la alegeri. Această atitudine incorectă “electorală” față de diaspora a fost remarcată de Iurie Muntean, membru al Comitetului Executiv al “Congresului Civic”, candidat la funcția de deputat parlamentar, în cadrul emisiunii TV “Întreabă Ghețu” de la TV8.

Nu este exclus că cetățenii noștri din străinătate vor determina compoziția viitoarei structuri a Parlamentului ori configurația viitoarei majorități, remarc însă că întreaga clasă politică, concurenți electorali ori participanți la procesele politice, vorbim prea des despre contribuția diasporei la alegerile parlamentare și prea puțin despre propuneri concrete din partea autorităților pentru ca cetățenii noștri să revină acasă, a declarat Iurie Muntean.

Candidatul la funcția de deputat a reamintit că toată lumea ar trebui să știe că 20% dintre cetățenii aflați temporar în străinătate sunt gata să se întoarcă acasă în termen de 24 de ore. 24 de ore! 20 la sută sunt sute de mii de cetățeni moldoveni.

Răspunzând la întrebarea referitoare la contribuția lui personală pentru revenirea în patrie a diasporei moldovenești, Muntean a declarat că în ultimii șapte ani nu a putut face nimic, pentru că a fost perioada în care s-a aflat în opoziție dură față de puterea reprezentantă de Alianța pentru Integrare Europeană și mai apoi față de regimul condus de Vlad Plahotniuc.

Până în 2009 [în calitate de viceministru al economiei] am fost responsabil pentru Programul național de sprijin economic al tinerilor. În cadrul acestui proiect, au fost create 400 de întreprinderi în 400 de localități din țară cu participarea tinerilor. Acesta a fost contribuția mea iar pentru ea îmi asum responsabilitatea, a subliniat politicianul.

Programul schimbărilor fundamentale, așa-numitele cinci modernizări pentru Moldova, elaborat de Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, prevede, printre altele, și măsuri pentru stimularea revenirii cetățenilor moldoveni acasă.

Desfășurarea unei afaceri în Moldova ar trebui să fie ușoară, convenabilă și profitabilă. Întreprinderile mici, împreună cu industria, reprezintă coloana vertebrală a economiei unei țări dezvoltate, se arată în blocul economic al programului acestei formațiuni politice, printre alte măsuri destinate oamenilor de afaceri se prevede o perioadă de grație de trei ani pentru noile afaceri.

Potrivit programului economic al partidului, un om de afaceri nu ar trebui să plătească impozite până nu își pune afacerea pe picioare. De asemenea, programul reduce la minimum birocrația și elimină toate certificatele și permisele inutile. Impozitul pe venit în orice domeniu de activitate nu se percepe dacă banii au fost redirecționați către dezvoltarea afacerii, iar întreprinzătorii vor putea accesa credite cu zero la sută de la o bancă cu capitale de stat care va fi creată în mod special.

Economia Moldovei trebuie restartată. Acest lucru trebuie să îl facă însăși cetățenii. Pentru acest restart economic statul trebuie să creeze condiții cât se poate de lejere. Este singura posibilitate de creare și oferire a noi locuri de muncă – vom crea locuri de muncă și îi vom întoarce în țară pe cei care au plecat, este concluzia Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic.

12 mai

Congresul Civic a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Congresul Civic a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

La data de 12 mai a avut loc Comitetul Republican al Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic. Chestiunea principală a ordinii de zi a fost întocmirea listei candidaților la funcția de deputat în Parlament, la alegerile parlamentare anticipate.

Lista aprobată include 101 candidați la funcția de deputat. Printre ei se regăsesc economiști, reprezentanți ai societății civile, mediul științific, jurnaliști și publiciști, reprezentanți al Administrației Publice Locale, pedagogi și medici. În jur de 60 la sută din listă sunt reprezentanți regionali. Majoritatea candidaților la funcția de deputat au fost înaintați la recomandarea comitetelor raionale ale Congresului Civic.

Noi participăm la alegerile parlamentare anticipate pentru a schimba situația dezastruoasă spre care se îndreaptă țara noastră. Viitorul Parlament trebuie să rezolve problemele nemijlocit-stringente a cetățenilor țării noastre. Această tendință, cu mare regret, a fost neglijată de foștii deputați în ultimii 10 ani.

Congresul Civic este unica formațiune politică care a reușit să îndrepte vizorul asupra problemelor societății moldoveneștii, precum și să propună Planul de Acțiuni la rezolvarea acestora.

Reamintim că, în vederea dezbaterii Programului celor Cinci Modernizări propus de Congresul Civic, au fost invitați la discuție toate partidele politice din Republica Moldova, însă apelul nu s-a soldat cu vreun răspuns ce ar manifesta un oarecare interes constructiv. Republica Moldova nu mai dispune de timp pentru politicienii care vin la putere în lipsa unui plan concret de acțiuni.

aprilie 2021


29 aprilie

Congresul Civic merge la alegeri. Partidul are un plan

Congresul Civic merge la alegeri. Partidul are un plan

Congresul Civic a fost primul partid care a pledat pentru dizolvarea cât mai rapidă a Parlamentului ales conform sistemului și regulilor lui Vladimir Plahotniuc. Pentru realizarea acestui scop a fost nevoie de doi ani, pierduți totalmente pentru țară.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic salută decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 11 iulie 2021. Cu părere de rău, decizia a fost luată în condițiile unei confruntări dintre niște partide-clanuri, fiecare dintre acestea încălcând legea și nerespectând Constituția de nenumărate ori.

Acest lucru însă nu schimbă esența faptului că Moldova are nevoie de resetare, iar alegerile parlamentare anticipate ne vor permite să scăpăm de acei reprezentanți ai corpului de deputați care simbolizează ferm perioada statului capturat.

Acum este importantă organizarea unor astfel de alegeri care vor permite să fie schimbat realmente programul dezastruos al Republicii Moldova.

Alegerile ar trebui să devină o platformă pentru o competiție de idei și programe pentru viitorul țării și nu o luptă dintre două echipe de lichidatori. Dar niciuna dintre aceste echipe nu are idei pentru viitor.

Ambele partide favorite transpun agenda zilei într-o nouă dezbatere despre alegerea geopolitică a Moldovei, lansând vechile povești de groază despre guvernul mondial, “soros-iști” și iminenta invazie a egalității de gen, pe de o parte și despre tancurile de pe Nistru, pe de altă parte.

Dacă alegerile se vor desfășura în acest sistem de coordonate, în Moldova nu se va schimba nimic. Țara va merge în continuare spre linia de finiș care este deja foarte aproape – este vorba despre anul 2025, când, conform tuturor prognozelor, va avea loc colapsul economic și falimentul social inevitabil.

Clasa politică actuală a devenit un generator de accelerare pe calea către acest “punct de neîntoarcere”. Noi știm cu toții despre ce vorbesc politicienii din Moldova. Și noi toți înțelegem foarte bine că ei nu vorbesc despre ceea ce este mai important:

  • Moldova, ca stat, se deplasează cu o viteză maximă spre stația terminus. Provocările cu care s-a confruntat nu pot fi depășite în cadrul vechii abordări a politicului. În 30 de ani, populația țării s-a redus cu o treime;
  • La noi se înregistrează cel mai înalt nivel al mortalității infantile din Europa și incidențe exorbitante de cancer și tuberculoză;
  • Majoritatea absolută a cetățenilor care trăiesc în afara Chișinăului abia de supraviețuiesc într-o sărăcie aproape medievală, când veniturile abia de le ajung pentru mâncare;
  • La noi sunt cele mai exorbitante prețuri la resursele energetice, care nu permit dezvoltarea economiei, sectorului agrar și tehnologiilor moderne;
  • Sistemul nostru educațional alunecă spre nivelul școlilor parohiale, iar știința pur și simplu dispare;
  • Pandemia a demonstrat că Moldova nu este un stat în sensul clasic al acestui cuvânt. Cetățenii care ani la rând au plătit impozite în bugetul de stat nu au beneficiat de niciun fel de susținere. Statul s-a retras în cel mai dificil moment pentru cetățeni.

Astăzi, Moldova nu are nevoie de o operație estetică pentru o nouă “reformă a sistemului justiției”. Și cu atât mai mult, țara nu are nevoie de o nouă schimbare a plăcuțelor cu nume în sala de ședințe a Parlamentului. Țara are nevoie de schimbări radicale – echitate și modernizare.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD