Declarațiile PPPDA în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Versiunea din 8 iulie 2021 18:31, autor: Oleg (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Platformei Demnitate și Adevăr

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului platformada.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Platforma Demnitate și Adevăr

Cuprins

iulie 2021


7 iul

Platforma DA și-a lansat angajamentele pentru diaspora

Platforma DA și-a lansat angajamentele pentru diaspora

Lansarea angajamentelor Platformei DA pentru diaspora a fost un eveniment de mare emoție pentru toți cei prezenți, majoritatea fiind concetățenii noștri reveniți din străinătate în vacanțe pentru a participa la scrutinul din 11 iulie.

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a spus că ne dorim cu toții să schimbăm lucrurile în țară astfel încât după ani și ani de zile petrecuți în străinătate, concetățenii noștri să se poată întoarce acasă, menționând că și acum Platforma DA se bate pentru a fi deschise cât mai multe secții de votare în străinătate. Andrei Năstase a vorbit și despre implementarea unui proces decizional participativ în cadrul căruia concetățenii, oriunde s-ar afla, să fie parte a procesului de luare a deciziilor importante pentru țară.

Candidata Platformei DA pentru diaspora, Iana Stanțieru, a prezentat strategia formațiunii pentru concetățenii din străinătate – prima de acest fel în istoria statului nostru – și a menționat că strategia va rămâne deschisă pentru a fi completată în mod interactiv pe parcursul implementării sale. Este vorba de patru obiective înglobate în două direcții generale: pentru cei care vor să revină acasă și pentru cei care doresc să rămână în străinătate, dar să fie conectați la țara lor:

Viziunea strategică a Platformei DA legată de Diaspora țării se axează pe 4 direcții generale și vizează atât membrii diasporei care doresc să revină în țară, cât și a cetățenilor Republicii Moldova care se stabilesc pe termen lung sau definitiv în străinătate: implicarea membrilor diasporei în construirea unei economii puternice, durabile și stabile a Republicii Moldova; restabilirea, menținerea și dezvoltarea legăturilor dintre diaspora și populația țării în vederea promovării valorilor culturale, a legăturilor spirituale și dezvoltării spiritului de apartenență; implicarea diasporei în viața politică a țării prin asigurarea unei participări active în viața acesteia și crearea cadrului legislativ adecvat în vederea realizării acestui obiectiv; stabilirea unui cadru favorabil pentru reintegrarea diasporei acasă.

Iana Stanțieru a făcut o prezentare PowerPoint a strategiei pentru diaspora, detaliind planul de acțiune pentru fiecare din aceste patru obiective în parte. De exemplu, pentru o integrare de succes a diasporei care se întoarce în țară este imperativă promovarea și încurajarea antreprenoriatului diasporei prin accesul la informații privind investițiile, împreună cu stimulente vamale clare și de import; crearea de parteneriate între guverne, comunități de afaceri și asociațiile din diaspora pentru recunoașterea diplomelor și a altor calificări profesionale; crearea unui sistem de facilitare vamală pentru cei care se întorc definitiv în țară (eliminarea taxelor vamale pentru bunurile importate de cetățenii Republicii Moldova stabiliți în străinătate și care decid să revină pe termen lung în țară); subvenționarea locurilor de muncă pentru persoanele care s-au întors acasă și sunt angajate în Moldova; crearea unui punct unic de informare a celor care vor să se întoarcă acasă cu informații despre investiții, locuri de muncă, procese administrative (deschiderea unui cont bancar, informații despre școli și grădinițe, transfer de pensii, etc.); oferirea de cursuri de reprofilare profesională; majorarea de 5 ori a finanțării din bugetul de stat pentru programul Diaspora Acasă; digitalizarea serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni aflați în străinătate; crearea unui program pentru reîntoarcere temporara a competențelor și expertizei Diasporei.

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, a vorbit despre diaspora moldovenească din SUA și Canada pe care a cunoscut-o foarte bine în calitatea sa de ambasador al Republicii Moldova în aceste state și a menționat că diaspora noastră are importanță globală – moldoveni sunt în toată lumea.

Veaceslav Rotaru, revenit după 12 ani din Rusia, a spus că unica echipă care a susținut oamenii, inclusiv pe timp de pandemie, este cea a Platformei DA, iar Nina Cotorobai, care muncește în Italia de ani de zile, a îndemnat diaspora să voteze fapte, nu vorbe, să voteze platforma celor cu capacități evidente de a schimba lucrurile spre bine.

Pavel Ungureanu, reprezentantul diasporei noastre din Israel a transmis un mesaj celor din diaspora: să meargă la vot, să voteze pentru oamenii onești, curajoși, să voteze cu încredere Platforma DA.

Silvia Bârcă a venit din Irlanda. În perioada cât a fost acolo, a pierdut-o pe mama sa și a invocat suferința tuturor celor plecați pentru ceea ce lasă acasă, pentru ceea ce se întâmplă acasă. Ea a amintit că de când s-a născut în stradă Platforma DA, este permanent cu ea și nu a lipsit de la niciun protest, cumpărându-și din timp bilet la avion. La 11 iulie votați cu inima, cu sufletul, votați această echipă de oameni minunați, votați echipa faptelor bune, Platforma DA! – a spus Silvia Bârcă.

Andrei Dînga a revenit acasă după 15 ani petrecuți în Marea Britanie și a investit într-o afacere în agricultură acasă. De Platforma DA este legat din anul 2015 și acest partid îl reprezintă, spune Andrei Dînga, subliniind că strategia în special pe zona investițiilor a Platformei DA este extrem de importantă: trebuie să existe garanții de protecție a investițiilor celor reveniți din diaspora, astfel încât investițiile să aibă continuitate, să fie protejate împotriva falimentării.

Petru Ungureanu din diaspora moldovenească din Franța, a mărturisit că nicăieri nu e mai bine ca acasă și a mulțumit tuturor celor care au participat la întemeierea Platformei DA – oameni care s-au ridicat împotriva răului și care oferă acum speranța revenirii acasă a tuturor celor care își doresc mult acest lucru. Votați cu încredere Platforma DA, dacă vreți să reveniți acasă, la părinții, la mamele voastre – a îndemnat Petru Ungureanu.

6 iul

Platforma DA a comemorat victimele celui de al doilea val al deportărilor staliniste printr-un marș al tăcerii

Platforma DA a comemorat victimele celui de al doilea val al deportărilor staliniste printr-un marș al tăcerii

Astăzi Platforma DA a comemorat victimele celui de al doilea val al deportărilor staliniste printr-un marș al tăcerii de la Cimitirul Eroilor spre monumentul din fața Gării Feroviare. Despre evenimentele din 5–6 iulie 1949, deputata Maria Ciobanu a scris că atunci “Basarabia a fost răstignită”:

După ce s-au răfuit cu principalele “elemente antisovietice” în 1941, autoritățile locale au avut o altă problemă după război: colectivizarea mergea prea lent. Următorul val de deportări în masă a avut loc sub steagul luptei cu “chiaburii”, țăranii prosperi. Ca urmare a operațiunii “Iug”, de pe teritoriul Basarabiei au fost deportate 34 270 de persoane, dintre care 13 651 femei și 11 245 copii. La sosire în colonii, deportații au fost repartizați pe la localnici sau prin barăci – unele construite special pentru operațiunea “Iug” (Sud), altele rămase de la valurile anterioare de represiune de pe teritoriul URSS.

În primele rânduri ale coloanei impresionante au fost președintele Platformei DA, Andrei Năstase, vicepreședinții Alexandr Slusari și Igor Munteanu, deputații Stela Macari, Liviu Vovc, Vasile Năstase, Chiril Moțpan, candidații pentru funcția de deputat în alegerile din 11 iulie Iana Stanțieru, Ion Terguță, Svetlana Conea, Anatolie Donțu, Andrei Dînga și alții, consilieri municipali ai Platformei DA.

Vasile Năstase a spus că este greu să găsești în istoria noastră un deceniu mai tragic decât deceniul patru al secolului trecut și că de datoria noastră, a tuturor, este să ne amintim de cei care au fost ridicați din propriile case, urcați în vagoane și duși departe de țara lor, căci nu există vreo familie care să nu fi avut rude sau apropiați urcați în vagoanele durerii. Vasile Năstase a amintit despre primul miting de comemorare a deportaților care s-a produs acolo unde acum este monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici și și-a exprimat recunoștința pentru toți cei care nu uită: Mă bucur să văd că de atunci, an de an, cetățenii noștri vin și aduc o floare pentru a-și aminti de cei care au suferit.

Constantin Oboroc a povestit despre familia sa care a suferit enorm în acele timpuri. Mulți ani la rând dânsul a ascultat prin ce grozăvii au trecut atunci acei oameni, familia socrului său. În “Siberii de gheață” s-a născut și soția sa.

Calvarul prin care au trecut părinții și bunicii noștri ne obligă să nu uităm niciodată acele timpuri, toată drama prin care a trecut poporul nostru din cauza terorii bolșevice – a spus Constantin Oboroc, subliniind că cel mai curat omagiu pe care putem să-l aducem victimelor deportărilor este să scoatem acest căpăstru roșu de pe capul nostru și să trăim omenește în familia statelor europene, conduși de adevărații fii ai acestui pământ care știu cum trebuie să guverneze.

Tamara Teleman, provenind dintr-o familie de deportați a spus că este mândră de familia ei, o familie de gospodari, a povestit cu lacrimi în ochi și emoții nedisimulate despre supliciul familiei sale, deportată de două ori și a făcut un apel:

Eu detest trădătorii, lingușitorii, trebuie să avem demnitate: eu sunt așa cum sunt și spun adevărul. Eu socot că trebuie să facem fapte bune și la 11 iulie să votați cu capul! Iar deputații din viitorul parlament să facă o lege despre noi, cei deportați, căci ni s-a luat totul atunci și putem fi egalați în drepturi cu veteranii de război.

Mihai Postovan, reprezentând Asociația Republicană a Veteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova, a spus că atunci, în iulie 1949, toate gările din Moldova au fost umplute cu cei mai buni gospodari ai gliei.

Sacrificiul celor deportați și a veteranilor de război, trebuie comemorat, iar cei care au mai rămas în viață nu pot fi lăsați să se stingă în singurătate, lipsuri și durere.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a mulțumit tuturor pentru participarea solidară la marșul tăcerii și a făcut un angajament public privind elaborarea de către viitorii deputați ai Platformei DA și implementarea unei legi drepte pentru toți cei care au suferit în urma deportărilor din ambele valuri.

3 iul

Prioritatea Platformei DA a fost și rămâne fortificarea autonomiei locale și descentralizarea

Prioritatea Platformei DA a fost și rămâne fortificarea autonomiei locale și descentralizarea

Prioritatea Platformei DA a fost și rămâne fortificarea autonomiei locale și descentralizarea. Acesta e mesajul general al evenimentului care a avut loc astăzi la Costești, Ialoveni, în cadrul căruia primarii Platformei DA au avut un cuvânt greu de spus. Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a salutat audiența și a remarcat că Platforma DA este partidul care a făcut cel mai mult pentru a implementa acest deziderat și îl consideră o prioritate:

Deputații Alexandr Slusari și Igor Munteanu au fost cei care au elaborat și promovat Legea nr. 214 din 1 octombrie 2019, prin care primarii întregii țări, indiferent de culoarea politică, au beneficiat de finanțe în plus pentru comunitățile lor. Asta înseamnă circa 680 mln lei în plus proveniți din impozitele și taxele plătite de persoanele fizice din localități, bani, care au rămas în bugetele locale.

Andrei Năstase a menționat și alte realizări ale Platformei DA în acest context și a făcut un angajament public:

Platforma DA va continua ceea ce a început în stradă, a perpetuat în Parlament și o va face și în viitorul legislativ și fiind parte a guvernării: va lucra pentru oamenii acestei țări oriunde s-ar afla.

La eveniment a participat în calitate de invitat special și Viorel Furdui, director executiv CALM, care a punctat angajamentele CALM pentru descentralizare și autonomie efectivă și și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea eficientă a CALM cu deputații Platformei DA pe dimensiunea mai multor inițiative legislative elaborate în comun, inclusiv sesizarea la CC privind plafonarea taxelor locale impusă de actuala majoritate parlamentară, sesizare elaborată de deputatul Dinu Plîngău. Viorel Furdui a menționat în mod special:

Apreciem mult faptul că autonomia locală și descentralizarea reprezintă o prioritate pentru Platforma DA. Și nu e prioritate declarată, ci una asumată prin faptele dvs. Mă bucur mult că ați fost printre primii care ați semnat angajamentul ca autonomia locală și descentralizarea să fie o prioritate guvernamentală și cred că este mare nevoie de dvs. în viitoarea configurație guvernamentală.

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, care a mediat evenimentul, a spus că Platforma DA întotdeauna a mizat pe Congresul Autorităților Locale, a pus umărul la înființarea acestuia și este convins că acesta va da un exemplu și pentru alte asociații ale autorităților locale din toată Europa. Igor Munteanu a menționat de asemenea că Platforma DA va fi întotdeauna alături de primari și consilieri pentru că apreciază munca lor în slujba cetățeanului și există încă foarte multe zone de atins: proiectul de lege privind zonele defavorizate elaborat de Platforma DA, crearea condițiilor pentru ca autoritățile publice să poată accesa direct fonduri de la UE și multe altele.

Angela Ursachi, primară de Mateuți, Rezina, a remarcat că anume Platforma DA are deplina capacitate pentru a îndeplini toate promisiunile și a aduce Moldova pe făgașul bunăstării. Anatol Donțu, primarul or. Căușeni a spus că 90% din lucrurile bune care au fost realizate pentru căușeneni se datorează Platformei DA, iar proiectele de legi înaintate de formațiune au făcut ca orașul Căușeni să înflorească, să se dezvolte, iar locuitorii să nu mai plece de acasă în căutarea unei vieți mai bune. Primara Mileștilor Mici, Rodica Agrici, a remarcat că în perioada de când este în funcție, bugetul localității a crescut cu 600 000 lei, ceea ce se datorează echipei Platformei DA. Primarul de Puhăceni, Anenii Noi, Denis Plămădeală, a numit echipa Platformei DA “echipă de spartani” care a reușit să se impună prin productivitate maximă. Primarul satului Costești, Ialoveni care a găzduit evenimentul, Vasile Borta, a spus că Platforma DA a venit cu inițiative de legi foarte bune pentru comunitățile țării și, inclusiv pentru localitatea pe care o conduce, aceasta beneficiind de 1 200 000 lei.

La evenimentul ca participarea primarilor și deputaților Platformei DA au luat cuvântul deputații formațiunii, precum și Victoria Bogos-Marian, vicepreședintă a raionului Ialoveni, Vasile Bivol, primarul satului Peciște, Rezina, Valeriu Rață, primar al satului Bardar, Ialoveni și alți reprezentanți ai administrației publice locale.

iunie 2021


29 iun

Angajamentele noastre de politică externă, pro-europene și pro românești, constituie singura garanție de ieșire din actuala stare de haos și instabilitate!

Angajamentele noastre de politică externă, pro-europene și pro românești, constituie singura garanție de ieșire din actuala stare de haos și instabilitate!

Platforma DA și-a anunțat angajamentele de politică externă, pro-europene și pro românești, care constituie singura garanție de ieșire din actuala stare de haos și instabilitate. Evenimentul a avut loc în Scuarul Europei din grădina publică Ștefan cel Mare.

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a menționat că este absolut inevitabilă apropierea continuă de UE și că în RM există multe partide care vând iluzii, dar singurul partener veritabil al României poate fi doar un guvern pro-european, sănătos, reformist, format din Platforma DA și PAS, care să promoveze unirea inteligentă.

Igor Munteanu, vicepreședintele Platformei DA, a spus că de fiecare dată când ne-am îndepărtat de UE am avut de plătit costuri enorme precum furturi de miliarde și regres semnificativ și a enunțat trei criterii pe care trebuie să se bazeze politica externă a RM:

Avem nevoie de o politică externă activă, pozitivă, rațională și gestionată profesionist. Politica externă trebuie să servească interesului național, al cetățenilor RM, în scopul promovării obiectivului de integrare europeană și occidentalizare a economiei, societății și statului, și nu unor experimente de “politică echilibrată la două capete”. Politica externă trebuie să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor. Dezvoltând relații ne-conflictuale cu toți actorii globali și regionali, diplomația RM trebuie să fie previzibilă, principială și clară. Politica externă trebuie să fie consecventă, credibilă, stabilă. Principalele obiective strategice de politică externă, de apărare și securitate trebuie să fie revizuite în mod fundamental, astfel încât actualul Președinte, de rând cu viitorul guvern și majoritatea legislativă pro UE, să lanseze un proces de consolidare instituțională a serviciului diplomatic, îndreptat spre întărirea credibilității externe a Republicii Moldova ca partener de încredere. Astea sunt principiile pe care le vom pune la temelia politicii externe în noul guvern de după alegeri. Avem resursele umane necesare, experiența, capacități și viziunea de care este nevoie în acest scop.

Igor Munteanu a punctat angajamente Platformei DA de politică externă și integrare europeană, după cum urmează:

  1. În 2021 vom adopta noua Agendă de asociere UE-RM. Aliniem RM la noi spații de cooperare și integrare cu UE, asigurând cetățenilor RM siguranță, predictibilitate, viziune și standarde europene.
  2. Reluăm Dialogul Strategic cu SUA prin cei 4 piloni ai săi, relansăm procesul de alocare a unui nou Compact pentru Dezvoltarea RM, întărim Parteneriatului cu Carolina de Nord, participăm activ la inițiativele globale ale SUA (Global Magnitsky Accountability Act, Promovarea democrațiilor în tranziție, Coaliția antiteroristă globală), etc.
  3. Dezvoltăm Parteneriatul strategic cu România prin dezvoltarea spațiilor de integrare și cooperare aprofundată, conectarea la instituții, fonduri, burse comerciale, integrarea prin vămi unificate, proiectarea și finanțarea de drumuri și magistrale (căi ferate, terestre), pachete de asigurări comune, cultivarea tradițiilor și moștenirii culturale și istorice comune, în numele unui viitor comun.
  4. Dezvoltăm Parteneriatul Strategic cu Ucraina pentru a susține cooperarea economică și politică avantajoasă, promovarea unei formule de aderare la UE compatibile și realiste, întărirea mecanismelor de reziliență și securitate comună, combaterea extremismului și secesionismului de pe teritoriul național, aprofundarea cooperării economice avantajoase în interesul comunităților românofone din Ucraina și ucrainene din RM.
  5. Consolidăm relațiile bilaterale cu numeroșii noștri prieteni și parteneri europeni și non-europeni, având drept scop întărirea parteneriatelor strategice în educație, cooperare economică și comerț, securitate și apărare.
  6. După adoptarea noii Agende de Asociere UE-RM vom solicita un Plan de investiții și redresare economică pentru RM după modelul Planului Marshall, întemeiat pe “more for more” și mecanismul de diferențiere, dar mai mult decât atât – o platformă de asistență a RM a rezilienței sale economice, sociale și de securitate.
  7. Promovăm recunoașterea perspectivei de aderare a RM la UE, după modelul vest-balcanic și în contextul inițiativei “Trio+”, cu susținerea celor mai importante grupuri politice ale Parlamentului European.
  8. Vom îndeplini consecvent toate condiționalitățile Consiliului European în raport cu RM, triplând efectiv volumul de asistență pentru proiectele necesare de infrastructură, drumuri, rețele de apă și canalizare, dezvoltare urbană, conexiuni energetice, dezvoltarea micilor afaceri, programe de întărire a sănătății și educației publice.
  9. Aliniem RM la noi spații de integrare și cooperare europeană (Agenția Europeană pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) și Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E), Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSO-G); accelerând politicile de liberalizare a serviciilor, telecomunicațiilor, transport și servicii poștale.
  10. Dezvoltăm Acordul de liber schimb aprofundat UE-RM prin noi acorduri privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA) din RM; vom elimina contingentele tarifare la noi tipuri de exporturi de produse moldovenești spre piața UE, apărând interesele producătorilor locali din RM.
  11. Susținem profesionalizarea Armatei Naționale, care să asigure militarilor scopuri bine definite, capabilități și conducere modernă, capacitate de a face față noilor amenințări locale și regionale de securitate națională.
  12. Vom susține ideea unui Pact de securitate semnat de UE cu fiecare stat membru al politicii de vecinătate estică (PaE), prin care sporim reziliența instituțiilor de forță în materie de interoperabilitate cu vecinii noștri (România și Ucraina), consolidarea capacităților de apărare și securitate a statului.
  13. Vom susține reforme în domeniul de securitate și apărare a statului, în limitele și condițiile legii, modernizarea capacităților de a servi prin activități de intelligence, contrainformații, siguranța națională.
  14. Vom sprijini participarea RM la politicile de securitate și apărare ale UE, la misiuni și operațiuni de stabilizare și menținere a păcii (KFOR), dar și la includerea RM în misiuni civile de restabilire a păcii și ordinii publice, desfășurate sub egida Politicii Europene de Securitate și Apărare (PESA), ca soluții de securitate livrate.
  15. Susținem ideea semnării și adoptării unui SIGINT transfrontalier care presupune schimbul de informații militare și de securitate, punând la temelia acestui proces continuarea reformelor în sectorul de intelligence.

Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a prezentat angajamentele formațiunii privind Parteneriatul Strategic cu România: Re-connect Moldova, care vizează următoarele:

Integrarea autentică: Crearea de spații comune de integrare și cooperare cu România

  1. Integrarea vămilor și posturilor de control frontalier (o singură vamă, cel puțin, temporar).
  2. Crearea unui singur spațiu de asigurări obligatorii și facultative între RM și România.
  3. Bursă comună de valori mobiliare și financiare (Chișinău – București).
  4. Piața de electricitate comună construit pe rețele de transmisie de înaltă tensiune (sistem electric comun).
  5. Recâștigarea licenței naționale pentru posturile din România (TVR-1, TVR-2) și program de abonamente gratuite la rețele comune TV.
  6. Piața agricolă comună: crearea unei Bănci Agricole specializate în investiții rurale, fond de garanții pentru proiecte de afaceri.
  7. Orașe conectate: Emiterea de obligațiuni municipale NOUL CENTENAR pentru proiecte structurale.
  8. Constituirea unui Fond Național pentru dezvoltare urbană a RM, cu sprijinul municipiilor București, Iași, Chișinău.
  9. Adoptarea ecartamentului european în RM și construcția unei linii feroviare de înaltă viteză Chișinău–București–Constanța, atragerea de resurse investiționale externe.
  10. Programe destinate să asigure produse mai ieftine și mai sigure pentru cetățenii români și moldoveni: polițe de asigurare la traversarea frontierei la prețuri corecte, costuri de telefonie mobilă la tarife europene, polițe de asigurare de viață, siguranța domiciliului, roadei, circulației, într-un sistem armonizat, pus în serviciul cetățenilor.

Instituții noi purtătoare de schimbare și conectare

  1. Crearea Agenției Române (Internaționale) de Voluntariat și Educație (ARIVE), model PeaceCorp.
  2. Promovarea Carității și Dezvoltării Locale prin restabilirea Asociațiilor “Astra” (prototipul GAL-urilor moderne).
  3. Crearea de Fonduri Private de Finanțare pentru dezvoltarea de afaceri mici și mijlociu, constituirea unei Alianțe a Companiilor Private pentru Viitorul comun al Republicii Moldova și România (IMM).
  4. Agenția pentru Cultură, Teatru și Filme “Noua Românie”: fonduri și oportunități pentru echipe comune din RM și România, filme documentare, artistice.
  5. Crearea unui lanț de Biblioteci moderne de tip “Cărturești” ca rețele de promovare a culturii și educației românești în RM.
  6. Fonduri și Programe deschise pentru finanțări deschise societății civile, fără intermediari și agenții internaționale, direct, după principiul “primul venit primul sosit”, transparent și expeditiv.
  7. Consiliul Asociațiilor APL din România și RM, ca organism care poate gestiona în comun fondul pentru dezvoltarea orașelor și comunelor din spațiul transfrontalier.
  8. Educație comună: integrarea curriculumului școlar și asistență școlilor care se adaptează la programul școlar al României.
  9. Valorificarea art. 14 al Legii privind redobândirea cetățeniei României.

Realizarea angajamentelor noastre va apropia considerabil RM de standardele de viață din România, UE – a mai spus Vasile Năstase și a mulțumit României pentru ajutorul acordat Republicii Moldova pe parcursul anilor. Trebuie să înțelegem, însă, că România nu va susține niciodată un guvern creat de Dodon, Șor, Usatîi și alții ca ei. Este nevoie de un guvern pro-european, din care să facă parte Platforma DA împreună cu partenerii noștri din familia PPE, foștii parteneri din blocul ACUM – a menționat Vasile Năstase.

28 iun

Platforma DA a depus un demers la CEC privind interzicerea transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare la 11 iulie

Platforma DA a depus un demers la CEC privind interzicerea transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare la 11 iulie

Platforma DA a depus la Comisia Electorală Centrală un demers prin care a cerut adoptarea unei Hotărâri speciale cu privire la interzicerea transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021.

Pe baza situațiilor precedente care au existat în procesul electoral, Platforma DA atenționează CEC asupra riscurilor de fraudare a procesului electoral prin folosirea transportării ilegale a alegătorilor de către unii concurenți electorali.

Platforma DA este singurul partid politic care a depus un denunț pe subiectul transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare la ultimele alegeri din 2020, documentând existența unor cârdășii cu liderul secesionist de la Tiraspol și PSRM, având drept subiect aducerea alegătorilor din raioanele de est ale Republicii Moldova (Transnistria) la secțiile de vot din Criuleni. Denunțul l-a vizat chiar pe Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, care s-a ocupat nemijlocit de asemenea practici vicioase.

Platforma DA consideră că în spatele transportării organizate a alegătorilor din raioanele de est stă dorința de influențare a rezultatelor alegerilor libere și corecte prin corupție politică. Platforma DA a oferit Procuraturii Generale și dovezi video de corupere cu bani la scrutinul local din 2019. Procuratura Anticorupție administrează un dosar penal în această speță pe faptul transportării ilegale și coruperii alegătorilor.

Transportarea organizată a alegătorilor din regiunea de est a Republicii Moldova trebuie să fie calificată ca o formă gravă de încălcare a standardelor recunoscute pe plan internațional pentru organizarea alegerilor libere și democratice. Asemenea încălcări creează precondiții pentru a pune la îndoială legalitatea și legitimitatea alegerilor, oferindu-le unor concurenți politici instrumentul de fraudare și manipulare electorală.

24 iun

Platforma DA și-a lansat angajamentele pentru combaterea sărăciei

Platforma DA și-a lansat angajamentele pentru combaterea sărăciei

Astăzi Platforma DA a organizat o acțiune în fața Ministerului sănătate, muncă și protecție socială în cadrul căreia și-a prezentat angajamentele DA pentru combaterea sărăciei și politica de bunăstare. Vicepreședintele formațiunii, deputatul Igor Munteanu, a spus că din cauza sărăciei populația emigrează, Moldova fiind pe primul loc din Europa în acest sens. Însă greșelile fatale ale guvernării pot fi îndreptate – a mai spus Igor Munteanu, arătând soluțiile existente pe care Platforma DA le va aplica din momentul accederii la guvernare după 11 iulie.

Dorin Vaculovschi, doctor în economie, conferențiar universitar, a accentuat că nu doar pe creșterea veniturilor populației trebuie să fie pus accentul, dar și pe calitatea serviciilor publice, dezvoltare comunitară, infrastructură bună, standarde bune de viață prin crearea locurilor de muncă.

Deputata Stela Macari a spus că dacă nu vor fi întreprinse măsuri radicale și urgente, Republica Moldova se va confrunta cu grave probleme demografice și a vorbit despre Programul național pentru dezvoltarea capitalului uman al Republicii Moldova, elaborat de Platforma DA.

Și deputatul Liviu Vovc s-a referit la aspecte legate de prestația deputaților formațiunii în munca depusă în parlament pe dimensiunea protecției sociale, dimensiune în care cetățenii au fost abandonați de stat.

Rodica Gramma, expert în domeniul sănătății, a reiterat angajamentele Platformei DA în domeniul sănătății și a menționat că promovarea inițiativelor legislative înregistrate deja în parlament de deputații formațiunii și continuarea demersului acestora pentru a fortifica domeniul de sănătate în Republica Moldova este crucială.

Sinteza tuturor angajamentelor Platformei DA pentru combaterea sărăciei, prezentate de participanții la eveniment, este următoarea:

  1. ratificarea Convenției Internaționale cu privire la garanțiile sociale, întărind sistemul actual de protecție social și asigurarea ca pensia minimă să ajungă la 3 000 de lei în următorii 2 ani;
  2. asigurarea stimulentelor economice antreprenorialului social la deschiderea de noi locuri de muncă atractive și bine remunerate; ajutorarea sectorul privat să sprijine diverse practici de inserțiune a tinerilor în câmpul muncii, prin politici de achitare a practicilor plătite pentru tineri, facilități fiscale pentru tinerii recent angajați în câmpul de muncă;
  3. promovarea Veniturilor minime de incluziune (VMI) ca oamenii să treacă ușor de la asistență socială la angajare deplină ori parțială; persoanele cu VMI să nu se ferească de a căuta munci noi;
  4. adaptarea legislației muncii la contractele multiflexibile, ne-normate, încheiate individual între angajator și angajat pe rezultatul muncii, oferind autonomie angajaților și productivitate sporită.
  5. asigurarea creșterii salariului mediu pe economie la 16 000 de lei lunar în următorii doi ani;
  6. adoptarea unui Program Național Dezvoltare a Capitalului Uman (2021–2040), cu politici centrate pe protejarea familiei, copiilor, tinerilor, persoanelor din grupuri vulnerabile;
  7. dublarea îndemnizațiilor la nașterea și creșterea copiilor până la 3 ani, deschiderea de creșe, oferind sprijin familiilor tinere în procesul școlar și programele de educație informală a copiilor;
  8. asigurarea programelor de stat cu facilități la procurarea primei locuințe prin credite ipotecare oferite de stat tinerelor familii;
  9. dezvoltarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii sociale la nivel comunitar, prin investiții în drumuri de calitate, renovarea centrelor sociale, culturale și educative, cu accent sporit pe reabilitarea micilor orașe și a satelor în care să vrei să trăiești;
  10. adoptarea unei politici a statului de ținere sub control a prețurilor galopante la produsele sociale, monitorizând și verificând formarea prețurilor la cele mai importante mărfuri de consum, acționând contra cartelurilor de piață prin sancțiuni corespunzătoare practicilor din UE (min 10%);
  11. susținerea unei politici active de sprijinire a antreprenoriatului social, care include facilități fiscale pentru întreprinderile sociale, stimulente economice pentru angajatorii care angajează persoane din grupurile social-vulnerabile; accesibilitate, dotare si asigurare pentru persoanele cu dizabilități;
  12. promovarea de politici de asigurare a pensionarilor cu servicii și medicamente gratuite; reformarea și întărirea sistemului serviciilor sociale oferite persoanelor în etate, ușurându-le povara prin măsuri de susținere, cum sunt: servicii de plasament, mese calde gratuite, îngrijiri medicale la timp;
  13. promovarea de politici de creștere a speranței de viață; promovarea modului sănătos de viață: investiții în recrearea și practicarea sportului de amatori, sănătatea populației va fi o prioritate națională.

22 iun

Andrei Năstase a sesizat organismele europene privind încălcarea dreptului la vot al cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate

Andrei Năstase a sesizat organismele europene privind încălcarea dreptului la vot al cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate

Andrei Năstase a sesizat organismele europene privind încălcarea dreptului la vot al cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate. În acest context, președintele Platformei DA a depus o scrisoare la Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) prin care informează asupra stării de fapt pe acest subiect și spune că, cel puțin în acest moment, CEC înclină să favorizeze preferințele unor partide politice de a sfida drepturile cetățenilor moldoveni din străinătate de a participa la scrutinul din 11 iulie 2021, lezându-le drepturile consacrate de Constituție.

Andrei Năstase solicită observatorilor internaționali din partea OSCE/BIDDO să ceară autorităților din Republica Moldova să respecte și să asigure condiții adecvate pentru exercitarea dreptului la vot al cetățenilor săi, indiferent unde s-ar afla în ziua scrutinului.

Zădărnicirea votului înseamnă fraudă. Iată de ce am sesizat și organismele europene – spune Andrei Năstase, comentând gestul său:

Împiedicarea moldovenilor din Diasporă să voteze înseamnă fraudă. Alegerile din 11 iulie vor fi trucate și rezultatul falsificat dacă Comisia Electorală Centrală nu deschide suficiente secții de vot în străinătate. Practic, există riscul enorm ca instituțiile statului să încalce Constituția. Împreună cu Iana Stanțieru candidatul pentru Diaspora aflat pe listele electorale ale Platformei DA, continui lupta pentru vot. Solicitarea noastră este extrem de simplă: cetățenii moldoveni să aibă posibilitatea de a vota pe 11 iulie indiferent în ce țară se află în ziua scrutinului. Platforma Demnitate și Adevăr a sesizat organismele europene cu solicitarea ca acestea să ceară autorităților din Republica Moldova să respecte și să asigure condiții adecvate pentru exercitarea dreptului la vot al TUTUROR cetățenilor săi. Exprimarea liberă a voinței politice a fiecărui cetățean este chezășia unui Parlament democratic, legitim și întemeiat pe respectul legii.

21 iun

Angajamentele Platformei DA pentru agricultură

Angajamentele Platformei DA pentru agricultură

În cadrul protestului la Ministerul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, organizat de Platforma Demnitate și Adevăr, mesajul generalizat al discursurilor a fost orientat spre faptul că Platforma DA consideră că guvernarea nu are politici bune pentru antreprenorii de la sate, pentru fermierii noștri, pentru agricultori, pentru comunitățile noastre rurale care sunt pe cale de dispariție din cauza lipsei locurilor de muncă și a exodului populației. În fața intemperiilor naturale, în fața pandemiilor și a crizelor multiple fermierii sunt lăsați să se descurce cum pot, fără a primi ajutorul necesar de la stat, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari a spus că cetățenii Republicii Moldova își doresc o viață decentă la sate, în comunitățile noastre rurale, cu locuri de muncă acasă, cu niște condiții de trai omenești, cu susținere pentru fermieri, ei își doresc ca produsele moldovenești să fie vizibile pe rafturile supermarket-urilor, ca importurile să nu prevaleze asupra produselor agroalimentare autohtone, iar offshor-urile să nu stăpânească agricultura țării, care trebuie să fie subvenționată onest, fără corupție și corupere.

La protest au participat și Vasile Mârzenco, președintele Asociației fermierilor din Republica Moldova, Andrei Dînga, antreprenor în domeniu de la Ștefan Vodă, Mihai Gribincea, fermier din Hîncești, deputați, primari și consilieri ai Platformei DA, oameni cărora soarta satelor noastre, a comunităților noastre rurale nu le este indiferentă.

Platforma DA își asumă următoarele angajamente principale pentru o perioadă de doi ani, ulterioară alegerilor din 11 iulie 2021, când va fi parte a unei guvernări pro-europene, naționale, cu adevărat democratice:

  1. Asigurarea tuturor localităților rurale cu apeducte, gazoducte, canalizare, iluminat și sistem modern de evacuare a deșeurilor.
  2. Depolitizarea procesului de repartizare a alocațiilor financiare pentru construcția și reabilitarea drumurilor, precum și triplarea acestora.
  3. Lansarea programului național “Salvarea satelor”, bazat pe două componente principale — dezvoltarea sectorului agroindustrial și modernizarea cardinală a infrastructurii localităților rurale.
  4. Triplarea Fondului de subvenționare în agricultură cu acordarea priorității fermierilor mici și mijlocii.
  5. Crearea unei rețele moderne de irigare, care va acoperi teritoriul întregii țări, cu asigurarea accesului la aceasta a tuturor agricultorilor.
  6. Industrializarea la scară mică a zonelor rurale prin crearea mai multor întreprinderi mici compacte și moderne de procesare a materiei prime agricole.
  7. Stimularea la cote maxime a cooperării agricultorilor, în special în scopul exportului produselor de valoare adăugată înaltă.
  8. Interzicerea accesului la procesul de subvenționare și a celui de arendă a terenurilor agricole a companiilor cu capital din zonele offshore.
  9. Limitarea importului produselor agroalimentare prin aplicarea tuturor metodelor tarifare și netarifare admisibile în cadrul angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova.
  10. Asigurarea accesului direct al consumatorilor finali la produsele agroalimentare – fără intermediari și la prețuri accesibile.

Acesta este programul pentru doi ani pe care Platforma DA se angajează să-l implementeze. Acest program, secundat de descentralizarea reală a administrației publice locale, care este o altă prerogativă imperioasă a Platformei DA, va salva comunitățile noastre rurale și va ridica acolo nivelul de viață într-o asemenea măsură în care să fie stopat exodul forței de muncă, să fie modernizate satele noastre și să fie asigurată pe deplin securitatea alimentară a Republicii Moldova.

18 iun

Platforma DA și-a lansat angajamentele în domeniul sănătății

Astăzi Platforma DA și-a prezentat angajamentele în domeniul sănătății. Deputatul Liviu Vovc, care a avut în gestiune pe perioada mandatului său domeniul sănătății, a spus că pe parcursul ultimilor ani sistemul de sănătate a fost ignorat, fiind folosit doar pentru interese politice, iar pandemia a scos la suprafață multe din problemele din domeniu acumulate ani de zile și ne-a demonstrat că este nevoie să revizuim urgent prioritățile, sănătatea populației devenind o prioritate strategică.

Anume din aceste considerente, Platforma DA în viitorul Parlament își propune să continue promovarea unor inițiative legislative pentru fortificarea și dezvoltarea domeniului sănătății, focusându-se, în special, pe trei priorități fundamentale: fortificarea sistemul de sănătate, sănătatea pentru toți și protecția cadrelor medicale.

Liviu Vovc s-a referit la angajamentele privind fortificarea sistemului de sănătate, care prevăd:

mărirea alocațiilor pentru sănătate până la 9% din bugetul public pentru majorarea investițiilor în programele de sănătate, asigurarea cu medicamente și dezvoltarea infrastructurii sistemului; susținerea procesului de modernizare a instituțiilor medicale pe întreg teritoriul țării pentru a crea condiții de muncă bune și a oferi asistență medicală calitativă populației; excluderea schemelor și intereselor din sistemul farmaceutic și medical; promovarea digitalizării serviciilor de sănătate, implementării sistemului de monitorizare electronică a pacientului, a interconectării dintre toate serviciile sistemului de sănătate.

Dumitru Vorniciuc, medic-neurolog la spitalul raional Cimișlia a vorbit despre angajamentele pe dimensiunea sănătății pentru toți, precum sunt accesul sporit al populației la serviciile medicale, în special a celor de diagnostic și depistare timpurie a maladiilor, accesul echitabil la consultația specialiștilor pentru toate categoriile populației, discriminarea după locul de trai, tipul de maladii etc. fiind exclusă. De asemenea Dumitru Vorniciuc s-a referit la dezvoltarea cadrului normativ necesar pentru implementarea adecvată a asigurărilor complementare de sănătate și creșterea ponderii fondurilor private, capabile să co-finanțeze servicii medicale, la promovarea dreptului de a alege în sănătate între tipuri de asigurări de sănătate, în care statul își va menține rolul de reglementator, finanțator și uneori ofertant de servicii de asigurare.

Rodica Gramma, conferențiar universitar și specialist în legislație și management în sănătate s-a referit la un alt domeniu important – protecția cadrelor medicale: dezvoltarea mecanismelor atractive și de motivare durabilă a cadrelor medicale de a rămâne să activeze în sistemul de sănătate național, dezvoltarea cadrului normativ necesar pentru reglementarea relației medicului cu pacientul, pentru situațiile de prejudicii sau complicații neprevăzute, precum ar fi promovarea legii pentru malpraxis, de asigurare a lucrătorilor medicali etc., introducerea unor facilități pentru cadrele medicale precum reducerea vârstei de pensionare, facilități de transport etc.

Platforma DA a fost și va fi mereu alături de angajații din sistemului medical, așa cum a făcut-o și în pandemie, promovând legi în susținerea acestora: indemnizația de urmaș pentru rudele de gradul 1 a medicilor decedați în urma luptei cu pandemia; indemnizația unică în cazul îmbolnăvirii de Covid; sporul salarial pentru munca în condiții excepționale și altele. Platforma DA este aliatul medicilor!

16 iun

Unirea e puțin să fie vorbită, ea trebuie făptuită zi de zi

Unirea e puțin să fie vorbită, ea trebuie făptuită zi de zi

Astăzi numărăm 30 de ani de la al doilea Pod de Flori peste Prut, când mai bine de 240 000 de moldoveni au trecut hotarul care-i despărțea de România. Au fost ridicate troițe, au fost organizate serbări câmpenești, spectacole și alte evenimente culturale, a fost o pagină frumoasă a istoriei noastre comune, când sârma ghimpată de pe Prut s-a topit de căldura inimilor înfrățite.

Cred cu tărie că a venit timpul ca, după ce ne-am integrat prin cultură și tradiții comune, să construim împreună punți reale, pentru a ne reuni într-o lume civilizată și a pune capăt unei despărțiri artificiale și atât de durute. Am mai spus că Unirea e puțin să fie vorbită, ea trebuie făptuită zi de zi.

Așa cum face Platforma DA – prin activități concrete și disciplinate.

O veste bună, o faptă bună: ApaVital, compania de furnizare a apei potabile din județul Iași, România, trece Prutul și va alimenta localități din Republica Moldova. Am discutat acest subiect cu prietenii mei Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și primarul Mihai Chirica, în cadrul vizitei mele la Iași, al cărui cetățean am onoarea să fiu.

Apeductele vor subtraversa Prutul, astfel încât localități din patru raioane, Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești, vor fi alimentate cu apă din România. Apă curată și sănătoasă pentru peste 100 de localități moldovenești cu o populație totală de 250 000 de oameni.

Costel Alexe mi-a spus că, acum câteva zile, s-a lansat licitația pentru alimentarea cu apă a localității Grozești (Raionul Nisporeni) cu subtraversare la Măcărești (raionul Ungheni). Valoarea estimată a lucrărilor este de aproximativ 400 000 de euro.

Mulțumesc, Iași. Fapta bună ne adună pe toți românii de pe ambele maluri ale Prutului și oriunde s-ar afla!

15 iun

Angajamentele Platformei DA pentru Moldova Educată

Angajamentele Platformei DA pentru Moldova Educată

Astăzi Platforma DA a lansat angajamentele sale pentru educație, cultură și mass-media în cadrul unui eveniment organizat în fața Bibliotecii Naționale, acolo unde, în 2015 s-a născut și a început lupta pentru un stat de drept, educat, cult și liber, Platforma Civică Demnitate și Adevăr.

Educație

Deputata Maria Ciobanu a menționat că nicio forță politică nu și-a asumat transformarea educației într-un proiect de țară, pe baza unei viziuni unitare și, chiar dacă a existat o Lege a Învățământului, apoi a fost adoptat Codul Educației, procesul a fost unul haotic, discontinuu și, uneori, chiar contradictoriu. Maria Ciobanu a mai spus să sistemul a fost politizat și finanțat insuficient, comasarea Ministerului educație cu cel al culturii a aruncat educația în criză, etc. și, respectiv e nevoie de reforme esențiale pentru care Platforma DA își ia următoarele angajamente:

  1. descongestionarea Curriculumului la mai multe materii, precum și reducerea aspectelor birocratizate (platforma SIME – Sistem Informațional de Management în Educație – transformă dirigintele la clasă într-un statistician, fiind absolut inutilă);
  2. separarea celor două ministere importante: Ministerul educației și Ministerul culturii – vom iniția reformarea instituțiilor de învățământ superior, printr-o acreditare corectă, reală, profesionistă;
  3. reformarea învățământul pedagogic prin comasarea facultăților/departamentelor și instituțiilor cu profil pedagogic într-o Academie Pedagogică națională bine dotată, cu alocări bugetare adecvate și anumite facilități pentru studenți și corpul profesoral, pentru a asigura prestigiul profesiei corelat pe noile realități educaționale și, implicit, necesarul de cadre didactice din învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic din mediul rural în special;
  4. creșterea finanțării instituțiilor publice de învățământ superior pentru creșterea calității programelor de studii superioare cu cel puțin 10% și a cercetării universitare;
  5. investiții pentru modernizarea căminelor studențești cel puțin câte 3 mln de lei anual;
  6. susținerea unor bursieri pentru studii peste hotarele țării pentru revenirea acestora acasă și participarea în guvernarea țării;
  7. încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educație digitală prin dezvoltarea infrastructurii, conectivității și accesibilității cadrelor universitare, studenților la echipamente digitale;
  8. dezvoltarea unui plan național privind formarea inițială profesională (licență și masterat) și la distanță. Acesta ar trebui să includă predarea online, un conținut educațional de înaltă calitate, cadre universitare formate cu competențe digitale avansate, instrumente accesibile și platforme securizate care respectă standardele de confidențialitate și de etică;
  9. parteneriate între companii și universități pentru a asigura inserția pe piața muncii și forme de învățământ dual pentru calificări inginerești, industrie;
  10. rezolvarea problemei imposturii academice prin verificarea din oficiu, la nivel național, a tuturor lucrărilor de licență, masterat, doctorat și de grad didactic, pentru a exclude fenomenul plagiatului;
  11. elaborarea proiectului de țară “Moldova Educată”, cu o viziune unitară și modernă în sistemul educației publice și culturii naționale;
  12. asigurarea finanțării stabile a educației care va atinge cca 19% din bugetul public.

14 iun

Mesajul lui Andrei Năstase, președintele PPPDA, după întâlnirea cu ambasadorul UE

Mesajul lui Andrei Năstase, președintele PPPDA, după întâlnirea cu ambasadorul UE

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a avut o nouă întrevedere cu ambasadorul Uniunii Europene, Excelența Sa, domnul Peter Michalko. În cadrul acesteia s-a făcut un schimb de opinii despre situația politică și economică din Republica Moldova, cu accent pe campania ce precede alegerile parlamentare din 11 iulie. Andrei Năstase i-a vorbit șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova despre presiunile asupra alegerilor, exercitate prin utilizarea resurselor financiare obscure și a celor administrative, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale, a sistemului judecătoresc și a unor organe coercitive controlate politic și oligarhic.

Deciziile inexplicabile ale CEC și ale Curții de Apel vizând subiectul deschiderii secțiilor de votare în stânga Nistrului, pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale, reprezintă un exemplu concludent care susține ideea că Republica Moldova este în continuare un stat capturat de forțe nedemocratice, oligarhice. Andrei Năstase a subliniat singularitatea demersului Platformei DA și dezinteresul altor partide în legătură cu aceste încălcări flagrante ale legislației electorale care atentează la siguranța națională. Președintele Năstase a menționat faptul că Platforma DA va continua să lupte împotriva acestor acțiuni care pot altera exercițiul democratic, votul din 11 iulie. Nu o dată, Excelența Sa, domnul Peter Michalko, a atras atenția că, în Republica Moldova, cel mai mare rău este corupția sistemică. Alegerile libere, respectarea voinței exercitate prin vot și un Parlament credibil care să susțină un Guvern preocupat de reforme sunt alte repere pe care ambasadorul UE le consideră de maximă importanță.

Andrei Năstase a subliniat că Platforma DA a contestat în instanță și numărul mic de secții de votare din Diaspora, pe fundalul unui interes enorm al cetățenilor moldoveni aflați în străinătate, dar și a solicitării Guvernului și Ministerului de externe de a deschide aproape 200 de secții. Dreptul la vot și exercitarea acestuia de către toți cetățenii moldoveni, indiferent de locul unde se află în ziua scrutinului, sunt elementele primordiale într-o democrație, într-un stat modern cu aspirații europene. Este absolut inadmisibil ca tot acei judecători care au anulat alegerile în Capitală în 2018 să judece din nou, a punctat Andrei Năstase.

Președintele Platformei DA a vorbit și despre presiunea organelor coercitive la adresa primarilor, prin intermediul unor denunțuri fictive ale deputaților socialiști la adresa acestora, activități ilegale pe care Platforma DA le-a sesizat deja Procuraturii și urmează a fi sesizate și structurilor OSCE.

Aceste instrumente de presiune au rolul de a determina primarii să accepte calitatea de agenți electorali ai PSRM, în schimbul evitării unor dosare penale.

Andrei Năstase a mulțumit și pentru sprijinul constant al Uniunii Europene pentru poporul Republicii Moldova, inclusiv în contextul anunțului Comisiei Europeană privind Planul de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane de Euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare.

Părțile au convenit să continue dialogul și să se informeze reciproc asupra procesului electoral.

12 iun

Platforma DA a comemorat jertfele primului val al deportărilor staliniste

Platforma DA a comemorat jertfele primului val al deportărilor staliniste

Astăzi Platforma DA a comemorat jertfele primului val al deportărilor staliniste din 1941 printr-o depunere de flori la monumentul victimelor deportărilor comuniste.

Andrei Năstase a amintit că se împlinesc 80 de ani din acele momente dramatice ale istoriei noastre, care au început în noaptea din 12 spre 13 iunie 1941:

Este de datoria noastră să nu uităm, să ne respectăm trecutul și trecuții, altfel nu vom avea parte nici de viitorul pe care ni-l dorim cu toții. Să facem același gest de comemorare și la 6 iulie, ziua în care cu ani în urmă a urmat cel de-al doilea val de deportări.

Deputata Maria Ciobanu a menționat că cele trei valuri de deportări sunt paginile cele mai triste din istoria neamului nostru:

Timp de săptămâni întregi oamenii au mers în vagoane pentru animale: femei cu copii mici, femei gravide, bătrâni… Nu li se dădea decât o cană de apă și pește sărat. O asemenea bătaie de joc n-o merită niciun om de pe acest pământ. Să nu uităm niciodată de acele trenuri ale morții, pentru că, altfel, chiar și în mileniul 21 istoria se poate repeta.

Deceniul patru al secolului trecut poate fi numit memorialul durerii – a spus deputatul Vasile Năstase, subliniind că nicio perioadă istorică nu a mai fost atât de cruntă pentru noi.

Toată operațiunea de deportare a început la 12 iunie, atunci când de la 8 dimineața la primăriile noastre s-au adunat nkvd-iștii, comsomoliștii, comuniștii și căruțașii cărora li s-au dat alimente pentru trei zile, timp în care oamenii au fost încărcați în căruțe și duși la gările feroviare. Capii familiilor au fost separați de restul familiei, încărcați în vagoane pentru vite și duși direct în Gulag, acolo de unde mulți nu s-au mai întors, murind, istoviți de muncă forțată, foarte repede. Restul membrilor familiilor au fost duși la cercul polar, Komi, Omsk, Kazahstan și în alte regiuni ale Rusiei.

Vasile Năstase a spus că este nevoie ca în viitorul Parlament să fie revizuit absolut tot cadrul legislativ în contextul respectiv, astfel încât să avem grijă de cei care au supraviețuit și de urmașii lor și să le facem dreptate tuturor.

Secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, a menționat că deportările au vizat distrugerea sistemică a populației locale, distrugerea elitelor politice, economice și a clerului din Basarabia pentru a ne domina și a ne transforma în homo sovieticus. Ion Terguță a menționat că orașul Chișinău este, de fapt, singurul oraș din lume în care încap deopotrivă monumentele victimelor și ale torționarilor, acest fapt exemplificând tranșant toată drama moldovenilor.

Nu știu dacă există familie în Basarabia care să nu fi avut deportați sau din cei care au suferit de pe urma regimului comunist, monumentul victimelor deportărilor de aici fiind monumentul durerii noastre, adevăratul nostru monument.

Andrei Năstase a îndemnat cetățenii să depună câte o floare pe parcursul acestor două zile la monumentul victimelor deportărilor comuniste, iar întreaga clasă politică să renunțe la interesele de grup și să se alăture acestei comemorări, ca apoi să-și îndrepte eforturile spre a face dreptate și a despăgubi toți oamenii nedreptățiți, care mai umblă și astăzi prin instanțe.

9 iun

Platforma DA a organizat un protest la Agenția Proprietății Publice

Platforma DA a organizat un protest la Agenția Proprietății Publice

Astăzi Platforma DA a organizat un protest la Agenția Proprietății Publice pe care o consideră o sursă de haos și nereguli grave: APP a ajuns să fie o instituție politizată excesiv și, mai mult decât atât, face de mult timp jocul unor grupuri infracționale. Platforma DA nu o singură dată a adus în atenția publică faptul complicității APP la privatizările efectuate în trecut (Air Moldova, Aeroportul, proprietățile pierdute în Ucraina), inclusiv la ultimul scandal cu vânzarea Portului Giurgiulești.

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a spus în cadrul protestului că Plahotniuc vrea să revină în Parlamentul Republicii Moldova într-o formulă nouă:

Grupările oligarhice și-au dat mâna și vor să readucă schemele lor criminale la putere. Iată de ce vom duce la bun sfârșit ceea ce am început în 2015 și vom protesta împotriva ilegalităților și ne vom duce angajamentele față de țară la finalitatea așteptată de oamenii acestei țări.

Deputatul Igor Munteanu a spus că APP una dintre cele mai “harnice” agenții în a delapida patrimoniul public al acestei țări, este cea mai dispusă spre risipă, lăcomie și corupție:

Crimele susceptibile unor cauze penale grave au început încă în 2013, când a fost concesionat Aeroportul, în spatele schemei aflându-se oficiali de rang înalt care n-au plătit nici azi pentru această crimă. APP în loc să apere interesele oamenilor, apără corupția și ne lasă să fim jecmăniți. Nu a existat niciun prim-ministru care să-l pună la punct pe Ghenadie Țepordei, șeful Agenției. În continuare Avia Invest își face de cap în Aeroport, iar scandalurile legate de agenție sunt multiplicate. Doar portul Giurgiulești a fost vândut cu 1 000 de dolari unui offshore din Cipru – este inadmisibil așa ceva!

Un proiect de lege privitor la infrastructură critică a fost ignorat de majoritatea parlamentară, a mai amintit Igor Munteanu, iar obiectivele de importanță națională au fost vândute pe nimic, ceea ce este de-a dreptul dezgustător. De asemenea Igor Munteanu a menționat că trebuie să ținem în ordine sistemul proprietăților publice și să nu permitem distrugerea acestuia – pentru aceasta avem nevoie de un DNA cu adevărat eficient.

Alexandru Slusari a vorbit în special despre delapidarea patrimoniului Republicii Moldova în Ucraina:

Din peste 100 de obiective de acolo, la moment au rămas puțin peste 15 obiective care sunt într-o situație incertă. Din 2020 APP este condusă de un individ care este avocatul lui Dodon, APP fiind controlată și de un Andronachi, care cu greu deschide gura în Parlament.

Alexandru Slusari a amintit de Sanatoriul Moldova, consulatul RM din Odesa APP și alte proprietăți cu referire la care APP, în loc să apere interesele RM, a angajat un individ care este omul lui Andronachi, apărând interesele oligarhilor:

Tot acesta se ocupă de două cariere de la Cernăuți și Pervomaisc – din 2015 ele nu activează și APP nu a făcut nimic pentru a face ordine. Acum, însă, aceste două cariere sunt sub controlul băieților șmecheri din Ucraina și au început să extragă piatra prin metode explozive la Pervomaisc, pe teritoriul întreprinderii de stat a RM!

Stela Macari a vorbit despre situația dezonorantă a mai multor întreprinderi și agenții de stat și a spus că deoarece sistemul de administrare este corupt, cetățenii nu au de câștigat nimic din faptul că avem o țară atât de bogată. Deputata a enumerat mai multe agenții conduse de oameni obedienți lui Dodon cum ar fi Căile Ferate, Poșta Moldovei, Moldsilva, Molddata, ANSA și altele:

Interesul statului se transformă în interes de partid sau personal. Toți acești indivizi de la conducerea agențiilor și întreprinderilor de stat enumerate sunt puși acolo pentru a aduce bani partidului socialiștilor!

Inga Grigoriu a subliniat că în democrație hoții stau la pușcărie și nu administrează bunurile poporului în detrimentul cetățenilor, vorbind despre situația întreprinderilor de stat de irigare:

Am aici Raportul a 12 întreprinderi de stat făcute să dispară – stațiunile tehnologice de irigare. Multe dintre ele nu doar sunt falimentate, dar sunt propuse spre a fi lichidate. Un plan național de irigare nu există pentru că nu se dorește, chiar dacă fără irigare nu există agricultură, nu există produse alimentare locale. Aceste întreprinderi au generat și mari datorii. Vă amintiți cum am luptat pentru un grup de angajați de la Briceni să-și primească salariile.

Inga Grigoriu a spus că singura soluție este o guvernare onestă care să elaboreze inclusiv strategii de irigare:

În comparație cu Israelul noi avem suficiente resurse acvatice, dar ceea ce nu avem, spre deosebire de acea țară, sunt instituții care să gestioneze onest și eficient acest sector.

Dinu Plîngău a reiterat că o mână de oameni care nu se mai satură a fura sărăcește țara:

Ei ne aud și noi le spunem că locul lor e la pușcărie. Salariile funcționarilor publici de bună credință care activează în clădirea guvernului sunt mici, dar șefii lor nici nu au nevoie de salarii – uitați-vă în declarațiile lor de avere și veți vedea cum au lucrat ei în “serviciul oamenilor”.

Manifestanții au subliniat că Platforma DA este alături de funcționarii publici onești, dar este împotriva hoților oploșiți în funcții publice, Platforma DA a luptat mereu împotriva corupților și va face tot ce se poate pentru ca după 11 iulie să avem o majoritate pro-europeană în Parlament!

8 iun

Platforma DA își rezervă toate mijloacele legale pentru a apăra dreptul de vot

Platforma DA constată că unii membri ai CEC se transformă în marionetele unui partid care se teme de votul diasporei. Prin deciziile sale recente, CEC se discreditează în ochii opiniei publice.

Contrar demersurilor susținute de MAEIE și de actualul PM în demisie, CEC insistă pe deschiderea unui număr insuficient de secții de votare în străinătate, dublând în schimb numărul de secții de vot pentru teritoriul din zona de securitate, necontrolat de autoritățile constituționale ale RM.

Ne pare rău că oficialii care-și permit să voteze deciziile care nu le fac cinste discreditează în mod inevitabil și prestigiul unei instituții, care ar trebui să fie un etalon de neutralitate și obiectivitate.

Diaspora nu va uita acest lucru! Lupta continuă! Platforma DA își rezervă toate mijloacele legale pentru a apăra dreptul de vot protejat de Constituție și de normele internaționale.

7 iun

Platforma DA a organizat un protest la Consiliul Concurenței

Platforma DA a organizat un protest la Consiliul Concurenței

Platforma DA a organizat un protest la Consiliul Concurenței: prețurile cresc galopant, iar instituțiile abilitate ale statului nu întreprind nimic pentru a controla procesul, înțelegerile de cartel privind majorările atât de nejustificate ale prețurilor la carburanți continuă nestingherit. Platforma DA a îndemnat cetățenii să stopeze acest dezmăț al prețurilor printr-un protest în fața Consiliului Concurenței care a avut loc astăzi de la ora 11:00.

Manifestanții au scandat “Jos prețurile!”, “Jos mafia petrolieră!”, “Demisia!” și au lipit mesaje pe pereții de marmură ai clădirii: “Prețurile ne ucid”, “Doar bandiții pot trăi cu așa prețuri”, “Consiliul Concurenței – impotent”, “Nu vă bateți joc de popor!”, “Vrem prețuri reale” și altele.

Andrei Năstase, prezent la protest în primele rânduri, a spus că în timp ce Consiliul Concurenței tace, cetățenii sunt obligați să plătească prețuri exagerate la pompă din cauza unor înțelegeri de cartel:

Încă o lună în urmă Platforma DA a cerut publicarea raportului realizat de Consiliul Concurenței, pe care acesta îl vrea tăinuit de cetățeni. Cerem și acum publicarea acestui raport! Cerem să fie sancționați neîntârziat cei care au făcut și continuă să facă înțelegeri de cartel și ne-au obligat pe toți să plătim mai mult la pompă, ceea ce înseamnă să plătim mai mult și pentru alimente, și pentru toate produsele de primă necesitate.

Deputatul Igor Munteanu a menționat că Platforma DA a făcut angajamente economice serioase, precum deschiderea a 150 000 de locuri noi de muncă, reclădirea micii industrii locale, implementarea de programe și măsuri efective de susținere și facilitare fiscală a businessului mic și mijlociu, susținerea noilor afaceri cu credite preferențiale prin garanții bancare, acces la împrumuturi cu dobândă mică sau fără dobândă, subvenții directe și scutiri de impozite pentru angajatori cu portofoliu social, dar toate acestea ar putea rămâne lucruri abstracte și generale, dacă nu vom pune în acțiune agențiile statului:

Una din aceste agenții bolnave ale statului este Consiliul Concurenței, care niciodată nu a avut reacții rapide și prompte la creșterea galopantă, bruscă a prețurilor la carburanți.

Și Alexandru Slusari s-a referit la raportul Consiliului în care este scris că în 2019–2021 prețul la benzină s-a schimbat de 10 ori, dar niciodată acest fapt nu a avut o explicație economică. Deputatul a subliniat că acest raport trebuie să se încununeze cu o decizie clară a Consiliului Concurenței privind prețurile nesimțite și sancționarea celor care au creat aici un stat paralel, “statul mafiei petroliere”.

Alexandru Slusari a formulat trei cerințe ale protestatarilor:

  1. Timp de maxim o săptămână Consiliul Concurenței să dispună să fie amendați autorii prețurilor “nesimțite” și să fie publicat raportul;
  2. ANRE, de care depind deja prețurile după modificarea legii în Parlament, să aprobe neîntârziat metodologia de formare a prețurilor și să plafoneze prețurile la pompă;
  3. Demisia Consiliului Concurenței.

Acești impotenți, care îngroapă anual peste 24 mln lei nu au făcut nimic pentru a proteja interesele oamenilor – a comentat ultima cerință Alexandru Slusari.

Spre sfârșitul protestului aceste cerințe au fost depuse la Consiliul Concurenței de către o delegație a protestatarilor condusă de Alexandru Slusari.

5 iun

Reprezentanții diasporei au inițiat o petiție prin care cer revizuirea deciziei CEC

Reprezentanții diasporei, candidați ai Platformei DA pentru anticipatele din 11 iulie, Iana Stanțieru și Andrei Dînga, au anunțat într-un live pe FB că au inițiat o petiție prin care cer revizuirea deciziei CEC de a micșora numărul de secții de votare pentru moldovenii din străinătate.

Este inacceptabil ca diaspora să fie, din nou, umilită în a-și exercita dreptul constituțional de a vota. Nu acceptăm să fim nevoiți să stăm din nou ore în șir la cozi și să nu ajungem să votăm doar pentru că Comisia Electorală Centrală (CEC) nu ne asigură suficiente secții sau buletine de vot, se spune în petiția care poate fi semnată acum de toți doritorii.

139 secții de vot peste hotarele Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, 2021, sunt insuficiente, se spune în textul petiției, argumentul fiind faptul că s-a văzut clar în 2020 că acestea nu sunt deloc suficiente: oamenii au fost nevoiți să se deplaseze pe sute de kilometri și a sta la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul la vot, ba la unele secții buletinele de vot s-au epuizat prea repede, nefiind într-un număr suficient pentru toți doritorii de a-și exercita dreptul la vot, garantat de Constituție.

Semnatarii petiției își vor rezerva dreptul de a protesta la ambasadele Republicii Moldova în cazul în care CEC nu va răspunde corespunzător cerințelor expuse.

În același live Andrei Dînga a spus că este nevoie de multă muncă pentru a racorda legislația curentă a Republicii Moldova la cerințele mediului de afaceri, inclusiv a diasporei care își dorește să revină și să investească acasă, este nevoie și de un fond al diasporei care să asigure condiții mai bune de investiții.

Iana Stanțieru a mai specificat să este stringentă asigurarea unor servicii eficiente de reintegrare, precum ar fi transferul de pensii etc., iar pentru a elimina ezitarea de a investi acasă este nevoie de creat un birou de susținere a potențialilor antreprenori din diaspora pentru a le asigura un mediu sigur de investiții.

Avem nevoie de soluții pentru cei care vor sa se întoarcă în Republica Moldova, dar și de soluții pentru cei care nu se vor reîntoarce, dar au acasă părinți sau rude cu care mențin legături strânse și pe care, deseori, îi întrețin – a mai spus Iana Stanțieru.

3 iun

Denunț penal privind atacul direct și persecutarea primarilor

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a formulat și un denunț penal în atenția Procurorului General al Republicii Moldova în care solicită luarea imediată de măsuri ferme împotriva tuturor celor care coordonează un atac direct împotriva autonomiei autorităților publice locale și o persecutare a persoanelor pentru viziunile lor politice, ce au ca scop obținerea unui control asupra mai multor APL.

Denunțul a fost făcut după ce luni, 31 mai, în cadrul Ședinței Extraordinare a Biroului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, a fost adoptat “Apelul în legătură cu semnele unei campanii de intimidare și presiune asupra primarilor, prin implicarea și folosirea MAI, CNA, Inspecției financiare și altor organe de control ale statului la indicația unor concurenți electorali”.

Andrei Năstase spune că nu este prima dată când Platforma Demnitate și Adevăr trage un semnal de alarmă că în Republica Moldova sistemul banditesc PlahotniucDodon funcționează în continuare, ba chiar începe să se manifeste tot mai virulent, de teamă că rezultatul alegerilor parlamentare care urmează va elibera justiția și, astfel, toți cei care și-au bătut joc de țara noastră vor trebui să dea fiecare în parte socoteală pentru toate fărădelegile comise.

Ca fost ministru de interne, Andrei Năstase a făcut și un apel ferm către toți foștii săi colegi din instituțiile de forță:

Nu vă lăsați folosiți în jocuri și scheme ale politicienilor corupți din Republica Moldova! MAI, CNA, Inspecția Financiară și celelalte organe de control ale statului trebuie să prevină încălcarea legii, nu să se transforme în bâte politice în mâna unor politicieni corupți și speriați de faptul că vor ajunge, cât de curând, pe banca acuzaților în fața unei justiții corecte.

Andrei Năstase menționează că este inadmisibil ca o campanie electorală vizând forul legislativ suprem al țării să se desfășoare în condițiile unor asemenea amenințări și acte de șantaj din partea instituțiilor statului, menite, de fapt, să asigure un climat democratic, pentru alegeri libere și corecte.

2 iun

Platforma DA se lansează în campanie: Fapta bună ne adună!

Platforma DA se lansează în campanie: Fapta bună ne adună!

Platforma Demnitate și Adevăr s-a lansat astăzi oficial în campania pentru scrutinul din 11 iulie, când vor avea loc alegerile anticipate pentru viitorul Parlament. Evenimentul a avut loc în prezența deputaților, primarilor și consilierilor locali, președinților OT ai Platformei DA. În deschidere deputatul Dinu Plîngău a spus că aceste alegeri sunt cruciale pentru Republica Moldova care trebuie să rămână pe calea apropierii de UE și Platforma DA este singurul garant că acest lucru se va întâmpla. În viitorul Parlament Platforma DA va juca un rol decisiv în crearea unei majorități parlamentare pro-europene, naționale, reformiste și realmente democratice.

Într-o scurtă retrospectivă a mandatului recent a deputaților formațiunii, Dinu Plîngău a menționat:

Putem spune cu mândrie că fracțiunea Platformei DA a fost cea mai prolifică, cea mai bătăioasă, cea mai activă fracțiune din Parlament și, cu siguranță la fel va fi și în Parlamentul viitor. Echipa parlamentară a Platformei DA a elaborat aproape 200 de inițiative legislative, a condus mai multe comisii de anchetă și am fost mereu în prima linie în lupta pentru a remedia impactul crizei multiple cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultima perioadă. Avem multe proiecte în desfășurare care trebuie continuate și o vom face cu multă abnegație în Parlamentul viitor.

Deși Platforma DA are 101 candidați pentru funcția de deputat în viitorul Parlament, toți oameni de o valoare și onoare indiscutabilă, din lipsă de spațiu, în scenă au fost invitați primii 25 de candidați de pe listă, care au fost întâlniți cu aplauze îndelungate.

Șirul discursurilor de lansare în campanie a fost deschis de vicepreședintele Parlamentului și a Platformei DA, președintele fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, care a menționat că Platforma DA va iniția în următorul legislativ și guvern un Program național Salvarea satelor:

În patru ani toate localitățile rurale urmează să fie asigurate cu gazoducte, apeducte și canalizare, precum și cu iluminat stradal și sistemul modern de evacuare a deșeurilor. Este o mare rușine să avem în secolul 21 jumătate de sate fără acces la sistem centralizat de aprovizionare cu apă și doar 4 procente din localități rurale cu acces la canalizare. Suntem siguri că eliminarea schemelor criminale, susținerea partenerilor externi, lichidarea structurilor raionale, relațiile directe între centru și primăriile, descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale vor contribui esențial la majorarea finanțării zonelor rurale.

Stela Macari, deputata care a fost mereu alături de veteranii războiului de independență, alături de locuitorii zonei de securitate de pe platoul Coșnița și nu numai de aceștia, a spus că pe 11 iulie trebuie să facem o faptă bună pentru veterani, pentru familiile tinere, pentru persoanele cu dizabilități, pentru pensionari și pentru toți oamenii onești ai acestei țări.

Președintele Comisiei Control al Finanțelor Publice, președintele mai multor comisii de anchetă, inclusiv privind privatizările și concesiunile ilicite, deputatul cu 74 de inițiative legislative, vicepreședintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu a menționat în discursul său că Republica Moldova trebuie să fie parte organică a UE, iar pentru asta avem nevoie de instituții stabile și rezultate în beneficiul cetățenilor.

Am ratat anual câte 4–5 mlrd lei sub formă de granturi externe, din cauza fraudelor bancare nerezolvate, a derapajelor din timpul lui Plahotniuc, a izolării internaționale provocate de Dodon, a guvernării incompetente Chicu. Din cauza lor, a hoților, RM a ratat zeci de mln euro asistență directă, iar incompetența, mistificarea reformelor au afectat grav relația cu UE. Europa nu e un bancomat; este o familie, iar în familie bunăstarea se face prin muncă, prin dragoste și respect pentru valorile care o țin unită – a spus Igor Munteanu.

Deputata Inga Grigoriu s-a referit faptul că Platforma DA a reușit să pună la dispoziția primăriilor câte 680 milioane de lei anual, iar proiectele formațiunii pentru sate care își așteaptă continuarea în noul Parlament vor crește bugetele locale cu circa un miliard de lei.

Ne vom bate în Parlament pentru continuarea proiectelor noastre dedicate localităților. Vom da o nouă șansă autonomiei locale și descentralizării autentice – a menționat Inga Grigoriu.

Despre Moldova educată a vorbit deputata Maria Ciobanu:

Timpul a arătat că nu putem avea educație de calitate, cu atât mai mult nu putem visa la performanță și competivitate într-un învățământ slab plătit, din resurse improvizate. Încă marele Eminescu afirma: “Școala va fi școală când omul va fi om și statul va fi stat!” Noi ne propunem cu adevărat schimbarea, iar ea se poate produce doar utilizând cea mai puternică armă – educația.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a vorbit despre Platforma DA în calitatea ei de grant al unui nou început:

Suntem artizanii integrării europene și a reîntregirii inteligente, deștepte, începute imediat prin instituții și proiecte economice comune, de infrastructură și energetice, de media și culturale, de omogenizare a legislației pe principii comunitare, de combatere a infracționalității transfrontaliere și a corupției de către instituții comune de drept și anticorupție, precum DNA.

Andrei Năstase a mai spus, adresându-se cetățenilor Republicii Moldova:

Dragi prieteni, dragii mei cetățeni ai Republicii Moldova… Vă încurajez să ridicăm ochii din pământ și să privim cu încredere către România, către țările Europei civilizate, către Statele Unite ale Americii. Ce vedeți? Viitorul, nu-i așa? Bunăstare! Dreptate! Adevăr și totală Democrație, nu-i așa? Iată de ce consider că a sosit momentul să decidem cu toții cum vrem să fim. Decidem să fim și să trăim ca ei, ca partenerii prietenii și frații noștri din România, din țările Uniunii Europene, cu standarde de viață și activitate civilizate, aici, la noi acasă, sau nu facem nimic și rămânem la fel ca și până acum. Săraci, îngenunchiați, stăpâniți și speriați de ziua de mâine, așa cum ne vor Dodon, Plahotniuc, Șor, Usatîi și toți ceilalți ca ei. Să fie clar, aceștia sunt oponenții noștri împreună cu grupările lor implicate în fraude și hoții care astăzi și-au dat strâns mâna speriați de victoria noastră împotriva regimului Plahotniuc. Locul lor nu este în Parlament. În democrație hoții stau la pușcărie. Și așa cum recunoaște multă lume bună, Platforma DA împreună cu oamenii deșteptați au salvat țară de Plahotniuc și tot noi suntem garanția că acesta nu va reveni în nicio altă formula, iar Dodon, Șor, Usatîi și toți interlopii cu pofte politice le vor urma calea. Aliații noștri sunt toți cetățenii onești de acasă și din diasporă. Ne-am fost mereu alături la bine și la greu.

În cadrul evenimentului de lansare a Platformei DA în cursa electorală, au mai avut discursuri mobilizatoare și argumentate în vederea necesității participării active la alegerile din 11 iulie. Ștefan Cojocaru, președintele Tinerii DA, precum și reprezentanții diasporei Iana Stanțieru, candidata cu numărul 10, manager inovare și resurse la una dintre cele mai mari companii, producătoare de vaccinuri, inclusiv anti-Covid-19 și Andrei Dînga, unul din liderii protestelor fermierilor de anul trecut, revenit din Marea Britanie tocmai pentru a investi acasă în domeniul agricol, care a subliniat că Platforma DA îl reprezintă, pentru că este partidul care apără prin fapte drepturile fermierilor, antreprenorilor mici și mijlocii, a producătorilor autohtoni și a tuturor locuitorilor de la sate.

Platforma DA se lansează în această campanie încrezătoare, puternică și având ca argument incontestabil al necesității prezenței sale în viitorul Parlament fapte. Fapte bune. Fapta bună ne adună! Așa să ne ajute Dumnezeu!

mai 2021


31 mai

Platforma DA, înregistrată în calitate de concurent electoral

Platforma DA, înregistrată în calitate de concurent electoral

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat astăzi Platforma Demnitate și Adevăr în calitate de concurent electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, Platforma DA a dat startul campaniei electorale printr-un briefing de presă la sediul formațiunii. Totodată, astăzi a fost făcut public sloganul campaniei actuale (Fapta bună ne adună!), după care, în scurt timp, va urma lansarea oficială a echipei formațiunii în campania pentru alegerile parlamentare.

În cadrul briefingului Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a spus:

Platforma Demnitate și Adevăr intră, din acest moment, în campania electorală. Suntem încrezători că cetățenii doresc să aibă în Parlament un avocat sincer și competent, iar noi am dovedit prin fapte concrete că merităm toată încrederea lor. Vom face o campanie curată. Vom dezbate idei și vom veni cu soluții la problemele oamenilor. Oponenții noștri sunt grupările implicate în fraude și hoții. Locul lor nu este în parlament. În democrație hoții stau la pușcărie. Nu putem învinge corupția, dacă nu scăpăm de structurile oligarhice care influențează autoritățile statului prin finanțări ilicite și procese mimate. Ne vom bate pentru oamenii cinstiți și le vom apăra cu demnitate interesele. Aliații noștri sunt toți cetățenii onești de acasă și din diasporă. Ei ne-au fost alături la bine și la greu. Ei sunt măsura faptelor noastre. Chemăm la mobilizare pe toți.

Chemăm tinerii, care vor vota pentru prima dată, să construim împreună un viitor demn aici, acasă.

Chemăm persoanele în etate care își vor apăra, împreună cu noi, dreptul la o viață normală.

Chemăm antreprenorii liberi să construim împreună bunăstarea și siguranța.

Chemăm intelectualii, oamenii de cultură și profesorii din școli să creăm împreună o Moldovă Educată.

Chemăm fermierii și toți oamenii de la sate să punem pe roate agricultura.

Chemăm diaspora să aducem împreună standardele europene la noi acasă.

Platforma DA are o echipă de oameni cinstiți și competenți. Deputații noștri au fost cei mai activi, iar faptele lor bune sunt apreciate de toți cei care au beneficiat de ele: de antreprenori, de medicii din prima linie, de reprezentanții micului business, de patentari și pensionari. Fie ca faptele noastre bune să ne adune în această campanie, dar și în viitorul Parlament. Platforma DA este garanția ieșirii din haos și instabilitate. “Fapta bună ne adună” – acesta este sloganul nostru, al echipei Platforma DA. Platforma DA este garanția unei vieți normale Acasă, în bunăstare, în buna înțelegere în demnitate și adevăr.

29 mai

Mesajul lui Andrei Năstase de Ziua românilor de pretutindeni

Ziua românilor de pretutindeni, marcată în ultima duminică a lunii mai, mă găsește la Frankfurt, alături de Diaspora noastră minunată din Germania, de care mă simt legat prin nemăsurată sete de libertate și dreptate. Marcăm împreună cu familiile conaționalilor noștri de aici Ziua Oamenilor care și-au luat destinul de piept și au avut curajul să-și croiască drumul așa cum au considerat ei că este bine. Pentru copiii lor, pentru părinții lor, pentru ei înșiși. Știu că, deși sunteți departe de casă, dragi prieteni, rădăcinile v-au rămas intacte și dorul de țară, îngrijorarea permanentă pentru tot ce se întâmplă aici, sunt emoțiile care trăiesc în fiecare suflet aflat dincolo de hotare, în străinătăți.

Vă mulțumesc pentru implicare, pentru faptul că v-ați înregistrat masiv pentru a contribui la deschiderea secțiilor de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Este crucial ca, de această dată, să reușim. Să creăm o rezistență puternică și capabilă să deturneze intenția stângii oligarhice de a forma o majoritate parlamentară și mai toxică decât actuala.

În viitorul Parlament vom avea o majoritate pro-europeană, națională, democratică, reformistă. Sunt sigur de asta pentru că suportul Diasporei noastre este exemplar, puternic și determinat. După 11 iulie parteneriatul nostru strategic cu România și cel cu țările din UE va fi determinant pentru ieșirea din criza prelungită și lărgirea substanțială a drumului nostru comun spre comunitatea europeană. Să o facem inteligent, deștept. Unirea Deșteaptă!

Să fiți sănătoși, dragi români, oriunde vă aflați, să vă aveți aproape familiile și să vă bucurați de tot ce este mai bun pe lume!

Așa să ne-ajute Dumnezeu!

26 mai

Andrei Năstase a avut o întrevedere cu Daniel Ioniță

Andrei Năstase a avut o întrevedere cu Daniel Ioniță

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniță. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte privind situația economică, socială și sanitară din Republica Moldova, precum și cea politică, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Andrei Năstase a mulțumit poporului și statului român pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului și, mai ales, în această perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și sanitar.

În context politic, Andrei Năstase a subliniat pericolul iminent al accederii și coalizării fără precedent a forțelor oligarhice, antinaționale, în cadrul viitorului Parlament și a reiterat îndemnul Platformei DA adresat forțelor politice proeuropene, naționale, de a se uni și consolida pentru a obține, în mod sigur, o majoritate parlamentară cu adevărat democratică și pro-europeană.

Președintele Platformei DA a remarcat că lista candidaților Platformei DA pentru anticipate rămâne deschisă tuturor forțelor proeuropene și pro-românești, societății civile reformiste, astfel încât fracțiunea Platformei DA să fie, în viitorul Parlament, cât mai reprezentativă și prolifică.

Andrei Năstase a menționat și buna desfășurare a vizitei delegației Platformei DA la București, în cadrul căreia au avut loc o serie de întâlniri eficiente și benefice cu Premierul României, Florin Cîțu, Președintele Camerei Deputaților a României, Ludovic Orban, miniștri, deputați și senatori români.

Toate proiectele și inițiativele benefice tuturor locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului discutate de cele două părți, în cadrul vizitei de la București, urmează a fi realizate după alegerile din 11 iulie, care vor conduce la crearea unui Guvern realmente proeuropean, profesionist și credibil pentru partenerii din România și din UE, parte a căreia se dorește a fi Republica Moldova – a spus Andrei Năstase.

Platforma DA este garanția unei guvernări proeuropene, a dezvoltării și consolidării parteneriatului strategic cu România, prin fapte și acțiuni concrete. Independența reală a Republicii Moldova depinde de gradul de interconectare multiaspectuală, inclusiv energetică și de infrastructură cu România, soluția problemei transnistrene fiind și ea parte a acestui proces – a mai menționat Andrei Năstase, subliniind că convingerea Platformei DA că singura opțiune de modernizare pentru Republica Moldova este calea europeană, iar acest drum nu poate ocoli România – aceasta este opțiunea credibilă, onestă și sigură pentru cetățenii moldoveni.

Andrei Năstase și-a exprimat convingerea și temerea deopotrivă că o guvernare democratică în Republica Moldova, fără Platforma DA, este imposibilă:

Alegerile parlamentare anticipate au menirea să asigure că viitorul Parlament va oferi o majoritate pro-europeană, națională, onestă și credibilă. Platforma DA este garanția unei guvernări democratice, proeuropene, fără hoți și corupți.

23 mai

Platforma Demnitate și Adevăr a aprobat lista electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021

Platforma Demnitate și Adevăr a aprobat lista electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr în cadrul căreia a fost aprobată lista electorală a formațiunii pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021.

Principiile în baza cărora au fost aleși candidații Platformei DA pentru a o reprezenta în viitorul Parlament au fost mereu aceleași: meritocrația, profesionalismul, integritatea, implicarea în lupta împotriva corupției și capacitatea de a munci în beneficiul oamenilor, pentru o țară în care să vrei să trăiești.

Platforma DA a manifestat o atitudine extrem de serioasă în cadrul acestui proces și nu s-a grăbit să prezinte lista electorală înainte de a o fi discutat la toate nivelele și oferind timp suficient tuturor membrilor formațiunii să se expună pe marginea ofertei electorale a Platformei DA.

Andrei Năstase, președintele Platformei DA, a mulțumit tuturor pentru implicare și munca depusă, a remarcat prestația excelentă a deputaților Platformei DA în legislatura care își încheie activitatea și a remarcat că toate proiectele înregistrate în Parlament de fracțiunea Platformei DA vor fi continuate, promovate în mandatul viitor.

Listele electorale urmează a fi depuse la CEC în așa fel încât Platforma DA să poată demara campania electorală pentru a fi și mai reprezentativă în forul legislativ al Republicii Moldova. // Facebook

21 mai

Raport privind vizita la București a delegației Platformei DA

Raport privind vizita la București a delegației Platformei DA

Săptămâna aceasta, la București, delegația Platformei DA, compusă din deputați și consilieri municipali, a avut o serie de întâlniri cu decidenți ai statului român la invitația partenerului politic al Platformei DA în cadrul Partidului Popular European – Partidul Național Liberal din România.

Problematica acestor întâlniri a fost diversă și a acoperit subiecte extrem de importante care vizează dinamizarea implementării parteneriatului strategic cu România și realizarea unor demersuri stringente incluse în foaia de parcurs a Republicii Moldova în vederea depășirii crizei multiple cu care ne confruntăm în aceste vremuri complicate.

Delegația politică a Platformei Demnitate și Adevăr a avut întâlniri cu miniștri, senatori și cu prim-ministrul României, domnul Florin Cîțu.

În cadrul întâlnirii delegației Platformei DA cu premierul României, ne-am exprimat profunda recunoștință pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani Republicii Moldova de către statul român în domenii precum procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană; susținerea dezvoltării economice a Republicii Moldova, inclusiv prin lărgirea accesului la piața românească; simplificarea redobândirii cetățeniei române în rezultatul căreia au beneficiat sute de mii de cetățeni moldoveni; dotarea și echiparea mai multor instituții publice din Moldova; oferirea expertizei românești în mai multe domenii de politici publice, precum și pentru suportul necondiționat acordat statului nostru în ultimii doi ani, marcați de pandemia COVID-19, prin echipamente medicale, loturi de vaccin și alte contribuții semnificative. Platforma DA este ferm convinsă că singura opțiune de modernizare pentru Republica Moldova este calea europeană, iar acest drum nu poate ocoli România. Mai mult, aceasta este opțiunea credibilă, onestă și sigură pentru cetățenii moldoveni.

Am discutat cu domnul Florin Cîțu despre posibilitățile de extindere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru cetățenii Republicii Moldova, dat fiind faptul că România urmează să beneficieze din partea UE de un suport în valoare de peste 29 de miliarde în cadrul acestui Plan. Am convenit să identificăm un mecanism ca și cetățenii moldoveni să poată beneficia de aceste resurse destinate modernizării. Una din soluții ar fi elaborarea unui mecanism de accesare prin proiecte transfrontaliere, iar printre componentele PNRR care ar putea să reprezinte oportunități pentru Republica Moldova prin mecanisme transfrontaliere sunt sistemul național de gestionare a apei (apă și canalizare, irigații, desecări drenaje, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă etc.), împădurirea României și protejarea biodiversității (pe segmentele de frontieră cu Republica Moldova), managementul deșeurilor și economie circulară; energie regenerabilă și eficiență energetică; Fondul de reziliență pentru localități la graniță cu Moldova; Fondul pentru dezvoltare comunitară în rural și zone urbane sărace din zona de frontieră. De fapt, practic, pe fiecare pilon al PNRR ar putea fi identificate oportunități pentru Republica Moldova: transformarea digitală; creștere inteligentă, durabilă și favorabilă a incluziunii; sănătate și reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru generația următoare, copii și tineri etc.

În cadrul acestei întrevederi extrem de prolifice și sincere cu premierul român, domnul Florin Cîțu, am discutat mai multe subiecte ce țin de cooperarea Republicii Moldova cu UE, inclusiv despre perspectivele de a identifica modalități de acces la fondurile structurale ale UE prin intermediul parteneriatelor cu România.

În cadrul întâlnirii cu ministrul energiei, Virgil Popescu, s-au discutat prioritățile de infrastructură în sectorul energetic ale României pe teritoriul Republicii Moldova, care reprezintă un potențial de mare interes pentru ambele părți. Ministrul energiei a subliniat că dincolo de sentimentul de frăție, România este determinată să ofere susținerea sa efectivă Republicii Moldova în domeniul energetic, atât prin gazoductul deja construit pe direcția “Iași-Ungheni-Chișinău”, cât și pe viitoarele rețele de energie electrică, care trebuie să asigure Republicii Moldova stabilite, independență și avantaje economice semnificative. Independența reală a Republicii Moldova depinde de gradul de interconectare energetică cu România. Soluția problemei transnistrene este și ea parte a acestui proces.

La Ministerul culturii, delegația Platformei Demnitate și Adevăr a discutat cu ministrul Bogdan Gheorghiu subiecte ce țin de continuarea parteneriatului strategic existent dintre România și Republica Moldova pe dimensiunea promovării valorilor istorice, culturale și artistice comune, care fac parte din patrimoniul cultural european și mondial. Deputații Platformei DA au ridicat probleme legate de necesitatea reluării programelor de completare a fondurilor de carte românească în bibliotecile școlare și publice, sporirea gradului de interacțiune și cooperare cu instituțiile cultural-artistice, susținerea reciprocă a cărții editate în editurile din România și Republica Moldova la târgurile de carte, încurajarea mobilității culturale și alte subiecte esențiale pentru revitalizarea spațiului românesc în Republica Moldova.

Am avut o întâlnire fructuoasă și cu ministrul român al agriculturii și dezvoltării rurale, domnul Adrian Oros, în cadrul căreia au fost abordate aspecte ce privesc prioritățile și provocările în domeniul agriculturii din România și Republica Moldova, au fost punctate avantajele apartenenței la Politica Agricolă Comună și măsurile de sprijin acordate agricultorilor din cele două țări.

Am reiterat interesul sporit pentru expertiza și experiența României privind transformarea și modernizarea sectorului agroindustrial în perioada de preaderare la UE și evoluția acestuia în familia europeană, precum și pentru experiența românească ce ține de accesarea și valorificarea fondurilor europene pentru subvenționarea agricultorilor, protejarea pieței interne agroalimentare cu respectarea angajamentelor internaționale, promovarea alimentelor românești, susținerea specială pentru fermierii mici, introducerea cotei TVA reduse pentru întregul lanț valoric agroalimentar, dezvoltarea agriculturii ecologice etc.

Am convenit asupra intensificării colaborării cu Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale sub aspectul elaborării proiectelor comune benefice fermierilor din Moldova. Ministrul Adrian Oros a specificat în acest context că România va acorda sprijinul Republicii Moldova pentru obținerea de fonduri europene structurale și conturarea unor programe speciale pentru fermierii mici.

De asemenea am avut o întâlnire cu ministrul român de interne, domnul Lucian Bode, care a remarcat că scurtă perioadă de timp în care am deținut funcția de ministru de interne a lăsat o bună amprentă în relațiile dintre ministerele de interne de pe cele două maluri ale Prutului, prin asumarea cu transparență a mai multor proiecte care au apropiat, la nivel de principiu și acțiune, cele două instituții din Republica Moldova și România. Deschiderea pentru dezvoltarea de proiecte de colaborare concrete pe teme care au ținut de securitatea transfrontalieră, combaterea crimei organizate și eradicarea contrabandei a fost totală și asumată la detaliu. Tot atunci a fost demarată cu fermitate depolitizarea și profesionalizarea structurilor din cadrul Ministerului de interne din Republica Moldova cu expertiză și suport european și românesc, iar efectele abordărilor s-au simțit imediat și peste Prut, și în România. În perioada iulie–noiembrie a anului 2019 contrabanda de la frontiera Republicii Moldova cu România a fost adusă la cele mai mici valori înregistrate din anul 2000, iar scăderea brutală a contrabandei cu țigarete a permis atragerea la bugetul de stat al României a unor sume de peste 500 milioane de euro, din taxe și impozite pe tutun și țigarete. În acea perioadă s-a dezvoltat și implementat a doua fază a Proiectului SMURD, așa încât astăzi echipajele românești au un areal de acțiune extins, de la Timișoara până la Nistru, iar acest lucru înseamnă salvarea vieților oamenilor aflați în situații critice.

Dialogul și colaborarea dintre România și Republica Moldova a permis formularea unor proiecte deosebit de necesare pentru instruirea comună a ofițerilor și subofițerilor din structurile celor două ministere, de la Chișinău și București. Domnul ministrul Lucian Bode a asigurat delegația Platformei DA că proiectele bune demarate vor fi continuate și că România își dorește ca în stânga Prutului să existe parteneri de dialog deciși și pregătiți să asume direcții de acțiune comune pentru eradicarea corupției care compromite întregul ecosistem social și economic de pe ambele maluri ale Prutului. Lucian Bode a spus că Statul român urmărește dezvoltarea de parteneriate corecte și necesare cu Republica Moldova, pe termen mediu și lung, parteneriate guvernate de transparență, credibilitate și predictibilitate în ceea ce privește asigurarea unui cadru legal și operațional în care securitatea cetățeanului să fie primordială. Principiile și valorile europene sunt imuabile și trebuie să stea și pe viitor la baza dialogului dintre structurile ministerelor de interne din România și Republica Moldova.

La Parlamentul României am avut un schimb eficient de păreri cu președinții comisiilor de politică externă ale ambelor camere: președintele Comisiei politică externă a Camerei Deputaților, Dna Biro Rozalia Ibolya și președintele Comisiei politică externă a Senatului, E.S. Titus Corlățean, precum și cu dnii Ben Ardelean și Andy Cristea. Am discutat elemente ale Parteneriatului strategic România și Republica Moldova, punctând căi de a construi poduri rezistente în timp și sinergii politice în beneficiul cetățenilor.

De asemenea Delegația politică a Platformei DA a avut o întâlnire călduroasă cu președintele Camerei Deputaților din România, E.S. Ludovic Orban. Ne-am exprimat gratitudinea pentru sprijinul generos oferit de România cetățenilor moldoveni sub forma partidelor de vaccinuri transmise gratuit, echipamentelor medicale și materiale vitale pentru funcționarea instituțiilor spitalicești în pandemie și am remarcat faptul că oamenii văd acest sprijin și cunosc angajamentul profund pe care-l menține România în raport cu Republica Moldova.

Am menționat că după o perioadă de instabilitate și confuzie politică, Republica Moldova trebuie să reintre pe un făgaș al normalității, al reconstrucției democratice și instalării unui guvern credibil și competent. Acesta este scopul central pentru care se pune chezășie Platforma DA în lupta politică din Republica Moldova contra forțelor ostile cursului european și idealurilor naționale. Am exprimat convingerea și temerea noastră deopotrivă că o guvernare democratică în Republica Moldova fără Platforma DA este imposibilă. Alegerile parlamentare anticipate au menirea să asigure că viitorul Parlament va oferi o majoritate pro-europeană, națională, onestă și credibilă. Platforma DA este garanția unei guvernări democratice, proeuropene, fără hoți și corupți.

Președintele Camerei Deputaților ne-a dorit mult curaj și succes în eforturile politice pe care le întreprindem, subliniind că prin efortul Platformei DA, Republica Moldova va deveni un partener stabil și responsabil, care să livreze rezultat, urmând neabătut cursul integrării europene și bunăstării pentru toți cetățenii săi.

Din delegația Platformei DA invitată la București de către partenerul nostru politic, Partidul Național Liberal, au făcut parte și consilieri municipali ai formațiunii. Iată de ce chiar printre primele întâlniri planificate au figurat cea de la Primăria Sectorului 6, după care, delegația Platformei DA a fost primită de Primarul municipiului București, Nicușor Dan. Am discutat în cadrul acestei vizite câteva proiecte de dezvoltare urbană și cooperare cu partenerii noștri politici din Consiliile municipiului București și am pus bazele unei colaborări de lungă durată pentru a implementa proiecte extrem de necesare pentru locuitorii capitalei noastre.

Consilierii municipali ai Platformei DA s-au întâlnit și cu reprezentanți ai Consiliului municipal din București. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție subiecte privind dezvoltarea urbană, inclusiv proiecte importante pentru Chișinău. Astfel, consilierii municipali ai Platformei DA au scos în evidență câteva direcții pe care colaborarea cu colegii români ar fi extrem de necesară și benefică. Subiectele care au obținut susținerea și aprobarea plenară a consilierilor PNL de București vizează reconstrucția cimitirului și a Monumentului eroilor români, renovarea unui edificiu de învățământ abandonat și crearea unui liceu cu profil românesc, reconstrucția Teatrului Verde și reconstrucția unui pasaj subteran. Pe aceste subiecte fracțiunea Platformei DA din CMC va înainta în curând proiecte de decizie pentru inițierea studiilor de fezabilitate. Acestea fiind aprobate și realizate, se va intra în etapa a doua, când consilierii Platformei DA vor continua discuțiile cu consilierii din București într-un format mai larg și vor dezbate subiectul alocării de surse financiare necesare.

În cadrul întrevederilor am subliniat că faptele noastre demonstrează că suntem prietenii și partenerii pro-europeni ai României, iar asumarea acestor principii este esențială pentru dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre. Platforma DA este unul dintre partenerii alături de care pot fi construite proiecte utile pentru comunitățile noastre, pentru cetățeni. Parcursul european al Republicii Moldova este strâns legat de România, iar buna noastră colaborare cuprinde, în mod obligatoriu, asumarea unor proiecte comune în ceea ce privește întreaga problematică de securitate socială și economică din spațiul comun, istoric și cultural, căruia aparținem cu toții.

17 mai

O delegație a Platformei DA întreprinde o vizită de lucru în București

O delegație a Platformei DA întreprinde o vizită de lucru în București

O delegație politică a Platformei Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, formată din deputați, consilieri municipali și conducerea politică a partidului, întreprinde începând de astăzi o vizită de lucru în capitala României, municipiul București.

Timp de 3 zile, delegația va purta discuții cu partenerii săi politici privilegiați din România, Partidul Național Liberal. Primele întâlniri planificate pentru luni au avut loc la Primăria Sectorului 6, după care, delegația Platformei DA a fost primită de Primarul municipiului București, Nicușor Dan.

Delegația Platformei DA va discuta în cadrul acestei vizite câteva proiecte de dezvoltare urbană și cooperare cu partenerii săi politici din consiliile municipiului București. În continuare, Platforma DA este așteptată pentru întâlniri în cadrul ministerelor energiei, educației și culturii. Ambele partide, Platforma DA și PNL, fac parte din familia Partidului Popular European.

Vizita are loc la invitația Partidului Național Liberal din România.

aprilie 2021


26 apr

Platforma Da a depus o sesizare la CC privind neconstituționalitatea hotărârilor adoptate la 23 aprilie de majoritatea parlamentară

Platforma Da a depus o sesizare la CC privind neconstituționalitatea hotărârilor adoptate la 23 aprilie de majoritatea parlamentară

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Dinu Plîngău, a susținut un briefing de presă în cadrul căruia a anunțat că astăzi Platforma DA a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind exercitarea controlului de constituționalitate în privința:

  • Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121/2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, proiectul nr. 133 din 23 aprilie 2021;
  • Hotărârea Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, proiectul nr. 135 din 23 aprilie 2021.

Autorul sesizării, vicepreședintele Platformei DA, deputatul Dinu Plîngău, că se încearcă a o pedepsi pe Domnica Manole, președinta CC pentru decizia sa și ale colegilor săi, fapt inadmisibil.

Deputatul a menționat că la 23 aprilie 2021 majoritatea parlamentară, făcând abuz de poziția dominantă din Parlament a recurs la mai multe încălcări ale Constituției Republicii Moldova, motivându-și hotărârile exclusiv politic, fără a medita asupra consecințelor negative ale acestor abuzuri clare și fără a fi inclus subiectele amintite în sesizare în ordinea de zi a ședinței plenului.

În sesizare se spune că astfel, s-a intervenit asupra independenței și inamovibilității judecătorilor constituționali, fără a se ține cont de prevederile legale, precum și de reglementările ce nu-i permit Parlamentului să adopte asemenea tipuri de acte. Acuzațiile de neconstituționalitate se referă și la procesul de examinare și adoptare a actului, cât și la însuși obiectul reglementărilor ce au fost votate.

Dinu Plîngău acuză încălcarea principiului legalității, a art. 6 coroborat cu art. 134 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova privind separația și colaborarea puterilor, a art. 7 din Constituția Republicii Moldova care spune că nicio lege și niciun act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică, precum și a altor articole din Constituție.

De asemenea, Dinu Plîngău a menționat că după depunerea sesizărilor de astăzi, Andrei Năstase, președintele Platformei DA va depune un denunț la procuratură privind investigarea acțiunilor majorității parlamentare din 23 aprilie 2021.

15 apr

Platforma DA este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate

Platforma DA este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate

Platforma DA a luat act de decizia Curții Constituționale, emisă la capătul unei perioade îndelungate de timp în care oamenii au fost mințiți ba cu alegerile anticipate, ba cu guverne partinice, pe fundalul unei crize generalizate fără precedent prin care trece țara. Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust al unor politicieni iresponsabili și forțe politice populiste, aflate în permanentă campanie electorală și preocupate mereu de următoarele alegeri, nu de viitoarele generații.

Aceste jocuri politice creează precedente extrem de periculoase, Republica Moldova riscând să rămână și în viitor un poligon de experimente al forțelor străine de interesele oamenilor și ale țării noastre, fapt care va vulnerabiliza și mai mult statul, dar și instituțiile sale.

Platforma DA constată că problemele stringente ale oamenilor cum sunt pandemia, sărăcia, lipsa de perspective, injustiția și corupția endemică a instituțiilor și funcționarilor de stat, vor rămâne și în continuare pe planul doi, în seama unui guvern demisionar iresponsabil și incompetent, tutelat de fostul și actualul președinte.

Suntem conștienți că actualul Parlament este emanația unui sistem electoral mixt convenit de Plahotniuc și Dodon, ca proiect comun al celui mai criminal regim din istoria recentă a Republicii Moldova, care a substituit statul de drept și a uzurpat puterea în stat.

Am militat și milităm pentru alegeri anticipate libere și corecte, organizate de un guvern responsabil ca un deznodământ firesc pentru situația politică actuală. Abordarea noastră este bazată pe responsabilitate, legalitate și constituționalitate și condamnarea abordărilor populiste și exclusiviste, precum și a demersurilor iresponsabile ale unor politicieni de a-și realiza cu orice preț obiectivele lor partinice și personale, indiferent de consecințele și efectele economice și sociale dezastruoase pentru marea majoritate a populației, politicieni care nu doar că nu oferă nicio garanție că următoarea componență a parlamentului va fi lipsită de partide și persoane certate cu legea, ci dimpotrivă, încurajează divizarea societății în general și a forțelor democratice, în special.

Platforma DA va continua să lupte pentru un parlament curat și va face în continuare toate demersurile necesare pentru ca viitorul Parlament să fie unul fără corupți și care să răspundă doar intereselor cetățenilor și țării. Platforma DA declară că este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate și abordează acest proces cu maximă responsabilitate. Prioritatea noastră supremă rămâne în continuare furnizarea atât la nivel central, cât și local, a soluțiilor bune și eficiente la cele mai stringente probleme cu care se confruntă populația țării și realizarea tuturor proiectelor pentru care au fost mandatați consilierii, primarii și deputații Platformei Demnitate și Adevăr.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD