Declarațiile PAS în perioada alegerilor parlamentare din 2021

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Simbolul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-ul partidului unpaspentru.md și din alte surse oficiale afiliate formațiunii.

Partidul Acțiune și Solidaritate

iunie 2021


10 iun

Primele 3 legi pentru dreptate și justiție pe care le va vota PAS

Primele 3 legi pentru dreptate și justiție pe care le va vota PAS

Confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica; Excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție; Reformarea Procuraturii Anticorupție. Sunt primele 3 legi pe care le va vota PAS în viitorul Parlament și fac parte din programul de guvernare “Pornim vremurile bune pentru Moldova”. Despre aceasta s-a vorbit în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Igor Grosu, Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco.

În context, președintele PAS, Igor Grosu, a precizat că oamenii au spus clar în alegerile prezidențiale când au votat-o pe Maia Sandu că vor ca hoții să fie pedepsiți, ca justiția să lucreze pentru oamenii cinstiți ai acestei țări.

Până nu vor fi încătușați și nu vor avea averea confiscată hoții de miliarde, procurorii și judecătorii corupți vor continua să vândă dreptatea. Oamenii sunt foarte supărați și așteaptă să vadă cum justiția începe să culeagă hoții. Modul în care va lovi Moldova în hoți după aceste alegeri va stabili un exemplu și un standard pentru viitor. Avem nevoie de procese demonstrative, dure care să arate clar celor fără limite morale că furtul în Moldova se pedepsește, a punctat Igor Grosu.

Ulterior, candidata PAS la funcția de deputată, vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, a vorbit despre cele mai răsunătoare cazuri de corupție și infracțiuni grave, din ultimii ani, în care făptașii au rămas nepedepsiți, iar statul a fost prejudiciat cu sume enorme de bani.

De exemplu, în dosarul “Laundromat” în care zeci de miliarde de dolari au fost spălați prin țara noastră, 15 judecători au fost învinuiți iar 13 au fost ulterior scoși de sub urmărire penală.

În anul 2017 Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni. Nici până în prezent Curtea de Apel Cahul nu a pronunțat o sentință pe cazul dat, având peste 60 de ședințe amânate, între timp fiind schimbat și judecătorul raportor din complet, în baza cererii de demisie.

La 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost recunoscut vinovat de expulzarea profesorilor turci, în septembrie 2018, și pedepsit cu o amendă de 88 de mii de lei, sentința nefiind atacată de procurori în instanța superioară. În contrast o mama cu 5 copii, care nu a putut achita un credit (fie vorba și de escrocherie) a fost condamnată la 6 ani de pușcărie, a conchis Olesea Stamate.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a enumerat beneficiile votării celor trei legi în viitorul Parlament.

  1. Reformarea Procuraturii Anticorupție după modelul DNA din România, care se va ocupa exclusiv de marea corupție. PA va dispune de tot instrumentarul, dar și de independența necesară pentru a investiga dosare de mare corupție. După ce vom realiza reforma Procuraturii Anticorupție, vom constitui Tribunalul și a Curții de Apel Anticorupție.
  2. Vom elabora și promova un proiect de lege pentru modificarea Constituției care ar permite confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica. Este vorba de art. 46 din Constituție care ar trebui să permită inversarea sarcinii probei – demnitarii și funcționarii vor trebui să justifice că proveniența bunurilor lor este legală și nu invers. De asemenea, și legislația va trebui modificată pentru ca să se poată efectiv confiscarea averii celor care au furat.
  3. Vom elabora și promova un proiect de lege pentru modificarea Constituției în vederea excluderii imunității deputaților pentru acte de corupție. Toți cei care fură trebuie să fie egali în fața legii și să fie pedepsiți la fel indiferent că sunt deputați sau simpli cetățeni.

11 iulie este o zi de cotitură în istoria Republicii Moldova. Nu sunt vorbe goale. După această data, avem într-adevăr șansa să pornim o luptă adevărată împotriva marii corupții și o veritabilă reformă a justiției, a precizat deputatul la final.

mai 2021


27 mai

PAS solicită CEC deschiderea a 198 de secții de vot peste hotare

PAS solicită CEC deschiderea a 198 de secții de vot peste hotare

Partidul Acțiune și Solidaritate a expediat astăzi în adresa Comisiei Electorale Centrale propunerile privind numărul secțiilor de votare care urmează a fi deschise peste hotarele țării, precum și condițiile de votare care ar urma să fie asigurate. Astfel, suplimentar celor 139 secții de la alegerile prezidențiale din 2020, PAS propune CEC deschiderea, în total, a 198 de secții de votare pentru aceste alegeri, adică cu 59 de secții de votare mai mult decât în alegerile prezidențiale. Despre aceasta au anunțat în cadrul unei conferințe de presă deputații PAS: Igor Grosu, Sergiu Litvinenco și Galina Sajin.

În context, președintele PAS Igor Grosu, a menționat că ieri, 26 mai, am avut plăcuta surpriză să vedem cum peste 100 de mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil ca alegători.

Și de data aceasta cetățenii din diasporă au dat un exemplu de mobilizare, de implicare și au transmis un mesaj foarte clar, odată pentru autoritățile noastre, responsabile de organizare și doi, pentru noi, cei de acasă, despre cum trebuie să ne mobilizăm și să ne implicăm la alegerile parlamentare anticipate. În 2020 la alegerile prezidențiale peste 250 000 de cetățeni din afara țării și-au exprimat votul. Datorită dumneavoastră am reușit să eliberăm instituția prezidențială de hoți. Pe 11 iulie aveam următoarea șansă, să eliberăm Parlamentul de hoți, iar fără diasporă lucrul acesta va fi greu de făcut, a adăugat președintele PAS.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a expediat astăzi în adresa Comisiei Electorale Centrale propunerile PAS privind suplinirea numărului secțiilor de votare:

La alegerile prezidențiale din 2020, precum se știe, am avut o prezență impresionantă la secțiile de votare. Din păcate, pentru mulți cetățeni nu au ajuns buletine de vot la unele secții, iar pentru alții experiența de la alegeri a însemnat ore în șir așteptând să voteze sau distanțe enorme parcurse până la secția de votare.

Suplimentarea secțiilor de votare vizează:

  • 9 secții suplimentare în Germania, este vorba de +1 secție la Berlin, +2 la Frankfurt și deschiderea unor secții noi la Potsdam, Leipzig, Nurnberg, Dusseldorf, Hannover, Bremen.
  • În Irlanda – deschiderea încă a unei secții la Dublin și câte una în orașul Cork și Drogheda.
  • Pentru Marea Britanie propunem deschiderea încă a 3 secții în Londra, dar și a unor secții suplimentare în Northampton, Leicester, Liverpool, Cambridge.
  • În Franța, unde la fel am avut cozi imense la secțiile de votare și buletine de vot insuficiente, propunem deschiderea a 3 secții suplimentare la Paris și în regiunea Parisului, dar și a unei secții în Toulouse, la sudul Franței.
  • În Italia este necesară deschiderea unor noi secții în următoarele orașe: Terni, Bologna, Parma, Cesena, Padova, Verona, Venezia-Mestre, Milano, Piacenza, Grosseto, Reggio-Calabria.
  • Pentru Israel propunem deschiderea suplimentar secției din Tel Aviv a unei secții în orașul Beer Sheva, Haifa și Ierusalim. Duminica e zi de lucru în Israel, cetățenii nu-și pot permite deplasarea către orașe îndepărtate, iar cele propuse de noi sunt orașe cu concentrație mare de moldoveni, care vor să participe la alegeri.
  • Pentru SUA propunem deschiderea a noi secții la Pensacola, Portland, Miami, Philadelphia, Las Vegas. În Statele Unite cetățenii noștri se confruntă cu problema distanțelor foarte mari până la secțiile de votare, am primit în mai multe rânduri solicitări din partea diasporei cu privire la deschiderea secțiilor anume în aceste orașe.
  • Propunem deschiderea a noi secții și în România, Belgia, Luxemburg, Islanda, Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia, Canada, Elveția, Olanda, Finlanda, Norvegia, regiunea Irlandei de Nord – Belfast.

Deputata PAS, Galina Sajin a amintit că la alegerile parlamentare anticipate cetățenii pot vota chiar dacă nu s-au înregistrat prealabil pe site-ul CEC. Înregistrarea este un exercițiu opțional, cu rol de informare a autorităților despre localitățile în care se află cetățenii noștri.

De asemenea, actele în baza cărora veți putea vota sunt:

  1. buletinul de identitate valabil cu fișa de însoțire,
  2. pașaportul valabil sau expirat,
  3. livretul de marinar.

Deputata PAS a solicitat și o organizare mai bună în secții prin implementarea următoarelor măsuri:

  1. Dotarea secțiilor de votare cu cât mai multe scanere, mai multe calculatoare și cabine de vot. Insuficiența acestora a fost unul dintre principalele motive de creare a cozilor la secții în 2020.
  2. Asigurarea birourilor electorale ale secțiilor de votare cu numărul maxim de membri prevăzut de lege.
  3. Măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor înainte de a intra în secție, pentru a economisi timpul de votare și a fluidiza alegătorii.
  4. Cooptarea voluntarilor pentru a organiza alegătorii și a asigura ordinea la secțiile unde există potențial mare de participare, având în vedere datele de la scrutinul prezidențial.
  5. Deschiderea secțiilor de votare în încăperi cât mai spațioase, în special în localitățile unde a fost o prezență ridicată la scrutinul prezidențial din 2020.

19 mai

PAS pornește o campanie curată, fără atacuri și cere instituțiilor să asigure alegeri libere și corecte

PAS pornește o campanie curată, fără atacuri și cere instituțiilor să asigure alegeri libere și corecte

Alegerile din 11 iulie trebuie să fie corecte și libere. Este esențial ca vocea fiecărui cetățean să fie liber exprimată și Parlamentul să fie reprezentativ și legitim. Despre acest lucru au vorbit în cadrul unei conferințe de presă președintele PAS, Igor Grosu, vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, și candidatul PAS la funcția de deputat, Mihail Druță.

Președintele PAS, Igor Grosu, a anunțat că PAS pornește o campanie curată și corectă:

Inamicii noștri sunt hoții și grupările care susțin personajele corupte, inclusiv din partide. Lupta noastră este cu ei. Lupta noastră este cu sărăcia, hoția și cu cei care sărăcesc această țara intenționat de zeci de ani. PAS nu va ataca partidele care au aceeași viziune. Oamenii s-au săturat de sfadă și gâlceavă. Oamenii vor să construim, să muncim împreună pentru o țară în care toți să trăiască mai bine.

În acest sens, Igor Grosu a prezentat 4 elemente de bază pentru a asigura alegeri libere și corecte:

  1. Să desfășurăm o campanie corectă, fără atacuri, fără falsuri, fără denigrare, fără acțiuni de corupere.
  2. Solicităm CEC să își îndeplinească atribuțiile fără presiune din partea hoților și a partidelor care îi protejează.
  3. Să asigurăm posibilitatea pentru cetățeni să voteze, dreptul la vot este consfințit în Constituție.
  4. Funcționarii din instituții să respecte legea și cetățeanul și să nu se lase trași în capcana unor ordine ilegale.

PAS se angajează să lupte corect și onest într-o luptă dreaptă. Condamnăm atacurile murdare, denigrările, promovarea de știri false, practicile murdare de corupere a alegătorilor, deteriorarea materialelor informative ale altor concurenți. Aceste practici le folosesc cei slabi ți fricoși. Cei care se tem de judecata dreapta a oamenilor. Totodată, venim cu un îndemn către membrii și susținătorii noștri să dea dovadă de înțelepciunea și calmul de care au dat dovadă și în prezidențiale, a punctat președintele PAS.

În context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, s-a referit la faptul că pentru a avea alegeri libere și corecte, este necesară o finanțare legală a tuturor concurenților electorali.

Nu știu dacă are sens să mă adresez cu apeluri către partidele care tradițional și istoric s-au finanțat din miliardul furat, din kulioace sau Bahamas, să fie în această campanie corecți. Aceste partide nu pot altfel face campanii decât din bani furați.

  1. Solicitarea noastră este către instituțiile statului – legislația care se referă la finanțarea partidelor trebuie să fie respectată. Vin cu un apel și către cetățeni ca să fie vigilenți: Cunoaștem bine că exponenți ai unor partide – nu le voi menționa numele, că toată lumea le știe – împart kulioace cu tușoncă, orez, macaroane și altele.
  2. Transportarea organizată cu autobuze și microbuze a alegătorilor este ilegală. Este normal când un vecin își duce vecinul către secția de votare. Este normal când într-o mașină merg la secția de votare membrii familiei, dar nu poate fi calificată o situație de normalitate atunci când cineva vine cu mașina de 5 sau 10 ori.
  3. Solicităm exponenților grupării DodonPlahotniucȘor să înceteze presiunile asupra membrilor CEC.
  4. Utilizarea resurselor administrative. Mă adresez funcționarilor din administrația publică centrală, din instituțiile de stat, ministerului afacerilor interne. Știu că mulți dintre voi munciți cinstit să vă câștigați existența, că se poate întâmpla să fiți presați de conducere să întreprindeți acțiuni care depășesc cadrul legal, în contextul campaniei electorale și a alegerilor anticipate din 11 iulie. Dar nu uitați – noi lucrăm în beneficiul cetățenilor, nu pentru grupări criminale.

La final, candidatul PAS la funcția de deputat, Mihail Druță, s-a adresat cetățenilor noștri din diasporă, pentru a folosi aceste 7 zile rămase până la 28 mai pentru a se înregistra masiv.

Am făcut progrese mari, de la 2–3 mii de înregistrări prealabile la alegerile din 2010–2014 am ajuns la peste 80 de mii de înregistrări. Este mult, dar e totuși puțin față de numărul de cetățeni aflați în diaspora. Trebuie să ne înregistrăm cât mai mulți, pentru a economisi banii, să nu-i cheltuim pentru a ne deplasa la zeci și sute de km spre secțiile de votare.

Trebuie să ne înregistrăm ca Comisia Electorală Centrală să aibă posibilitatea de a stabili unde sunt concentrați cetățenii moldoveni cu dorința de a vota și a deschide secții de votare aproape de locul de trai. Astfel, nu se vor cheltui sute de euro pentru a zbura către secțiile de votare, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite, în Italia, Germania, Franța.

14 mai

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus actele la CEC pentru a se înregistra la alegerile parlamentare anticipate

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus actele la CEC pentru a se înregistra la alegerile parlamentare anticipate

Mai mulți deputați PAS, dar și actuali candidați la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au susținut o conferință de presă unde au vorbit despre faptul că Moldova are în 2021 marea șansă să intre într-o perioadă de dezvoltare stabilă, de creștere economică, de deschidere, acumulare și construcție. Tot astăzi, a fost prezentată și depusă la CEC lista tuturor candidaților PAS.

Președintele PAS, Igor Grosu, a declarat că schimbarea a început de fapt în noiembrie 2020, atunci când cetățenii, prin votul lor masiv, sincer, au adus victoria Maiei Sandu la prezidențiale:

Pentru a duce toate angajamentele noastre la bun sfârșit, avem nevoie de o guvernare responsabilă. Avem nevoie de un alt Parlament, fără hoți, fără transfugi. Suntem convinși că din 11 iulie vor veni timpuri noi, vremuri mai bune, în care noi toți, cei din țară, cei din diaspora, vom putea trăi acasă, alături de ei dragi.

Vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița:

Dragi cetățeni, astăzi venim în fața D-stră cu o echipă de oameni integri și buni profesioniști, capabilă să implementeze viziunea de țară propusă de Maia Sandu la alegerile prezidențiale și susținută de un număr record de cetățeni din țară și din diasporă.

Această echipă include oameni care au demonstrat integritate și capacitate de a munci pentru oameni, dar și alți oameni buni, profesioniști în domeniile lor de activitate. Astăzi venim în fața D-stră cu încrederea că pe 11 iulie putem face schimbarea atât de așteptată de oameni. Astăzi, împreună pornim vremurile bune!

Ce înseamnă vremuri bune? Vremuri bune înseamnă o guvernare stabilă care să creeze condiții ca antreprenorii să-și poată crea și dezvolta afaceri, investitorii să nu se teamă că proprietatea lor va fi expropriată prin decizii judecătorești plătite de oameni corupți. Vremuri bune înseamnă salarii și pensii demne, prețuri rezonabile pentru bunuri și servicii de calitate. Vremuri bune înseamnă un buget plin, care nu este furat de contrabandiști și corupți. Vremuri bune înseamnă o țară deschisă pentru vecini și parteneri externi, care să deschidă piețe de desfacere pentru exportatorii noștri și să creeze condiții de finanțare pentru proiecte investiționale mari, care să ajungă la fiecare cetățean. Vremuri bune înseamnă o guvernare care aduce rezultate concrete pentru fiecare om, pentru fiecare localitate.

Șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi:

De generații întregi, așteptăm să vină vremurile bune. În ultimul timp, societatea este pregătită pentru schimbare, care s-a manifestat prin votul oferit președintelui Maia Sandu. Statul Republica Moldova poate deveni un stat funcțional, lipsit de corupție, cu instituții puternice, care oferă speranța zilei de mâine. Vin din sistemul medical, mă adresez în special cadrelor medicale. În perioada aceasta am văzut cu toții necesitatea unui sistem medical eficient, modern. Împreună, cu o echipă de profesioniști, vrem să construim o țară în care să trăim bine.

Vicepreședinta PAS, Doina Gherman:

Oameni buni, Moldova a făcut istorie alegând o femeie în funcția de președinte. Iar noi, în această echipă, vom continua cu determinare și neclintire, cursul schimbările început de Maia Sandu. Va fi un mandat al schimbărilor radicale în clasa politică. Un mandat al reformelor și guvernării responsabile. Un mandat în care, în sfârșit, vor începe vremurile bune.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi:

Dragi cetățeni, frumoasa noastră țară, Republica Moldova este un stat multinațional, dar din păcate de 30 de ani politicienii necinstiți au divizat oamenii și i-au întors unul împotriva altuia, doar pentru a fura în ape tulburi. În toți acești ani, și cei de etnie rusă, și cei de etnie română, și cei de etnie bulgară, găgăuză, ucraineană sau moldovenească, toți noi mergem pe drumuri stricate, suferim din urma corupției și a gestionării proaste a mediului, indiferent de limba vorbită, de naționalitate sau de credință. Doamna Maia Sandu a unit toți cetățenii și a câștigat cu un sprijin extraordinar alegerile în noiembrie. Acum, această victorie trebuie să o punem în practică.

Deputatul în Primul Parlament, Mihail Druță:

Stimați compatrioți din țară și de peste hotare. Suntem în ajunul campaniei electorale, dar deja se aud glasuri care ar dori să dezbine poporul nostru. Se aud glasuri precum că cetățenii plecați peste hotare au uitat de țara lor. În calitate de reprezentant al diasporei, care a muncit 11 ani în Italia, vreau să vă asigur că nu este adevărat. Compatrioții noștri nu au uitat de Moldova.

Nimeni niciodată nu va reuși să smulgă Moldova din inimile lor. Timp de 20 de ani circa 30 de miliarde de dolari au fost trimiși de concetățenii de peste hotare pentru a ajuta țara și pe cei de acasă.

Devotamentul, fidelitatea diasporei față de țară s-a manifestat din plin în timpul campaniilor electorale, în special la alegerile prezidențiale din anul trecut, când pentru prima dată în ultimii 30 de ani poporul nostru a fost însuflețit de un licăr de speranță. În 2019 am făcut primul pas, când am eliberat Curtea Constituțională de sub tirania oligarhică. În 2020, am făcut al doilea pas, când în fruntea țării a fost ales un președinte incoruptibil, cărturar, care se bucură de respect în țară, dar și peste hotare.

În acest an, avem datoria să facem al treilea pas, pentru a apropia Moldova de vremurile bune. Sunt convins că Moldova va fi liberă.

Депутат ПАС, Владимир Боля:

Дорогие граждане Молдовы! В этом году, 11 июля, вы имеете возможность вернуть себе страну, отправить в небытие политиков, которые последние 30 лет неоднократно меняли свои партии, названия, расходились и объединялись, и все это ради возможности остаться у власти и продолжать грабить народное имущество.

Граждане! Наша Родина в опасности! Имя врага бедность, спровоцированная политиками – ворами, которые натягивают на себя маску больших защитников моральных, семейных и религиозных ценностей нашего народа. Сложившаяся ситуация требует срочных и радикальных изменений.

От нас с вами зависит достижение этой цели. Для того, чтобы люди в стране смогли задышать полной грудью, могли радоваться каждому дню, прожитому в семьях, рядом с родными, мы должны 11 июля выйти на выборы и проголосовать за людей, похожие на вас, многоуважаемые граждане. 11 июля все на выборы!

Președintele PAS Youth, Eugeniu Sinchevici:

În cadrul alegerilor prezidențiale, tinerii s-au mobilizat într-un număr record. Atunci noi am demonstrat că dacă ne mobilizăm, putem învinge pe oricine. Acum țara este la prăpastia unei crize democratice catastrofale. Tinerii pleacă din țară, bunicii rămân singuri, iar țara rămâne pustiită.

Tinerii nu pleacă de bunăvoie, ci din cauză că politicienii corupți au tot furat și sărăcit Moldova ultimii 30 ani. Acum avem șansa istorică să-i alungăm și să-i înlocuim cu o nouă clasă politică. Un Parlament care discută despre posibile soluții pentru problemele tinerilor. Un Guvern care va munci pentru a implementa aceste soluții. Tinerii nu vor reveni pentru cuvinte dulci, cuvintele dulci nu plătesc facturile.

Noi, echipa PAS, vrem ca tinerii să își construiască viitorul acasă. Noi vom munci pentru a aduce o schimbare pentru tinerii din Moldova. Vom munci ca sistemul educațional să pregătească profesioniști cu capacități actualizate pentru lumea curentă. Vrem ca salariile pentru tineri să fie comparate cu cele europene, iar oamenii care vor să deschidă afaceri acasă să nu fie hărțuiți, ci susținuți. Noi pornim vremurile bune.

Președinta OT PAS Florești, Larisa Novac:

Oameni buni, mesajul meu este al oamenilor din raionul Florești, care zi de zi ne spun că au obosit de minciuni, au obosit să fie umiliți de această guvernare. Cetățenii acestei țări au cerut alegeri parlamentare anticipate, au cerut să fie implementată agenda prezidențială, pentru a avea un Parlament și Guvern responsabile. În anul 2021, învingătorii vor fi oamenii și toți, într-un pas, scriem istorie, facem schimbarea până la capăt. Pornim vremuri bune.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a prezentat în cadrul conferinței de presă lista candidaților PAS la funcția de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 11 iulie:

Stimați cetățeni, cu puțin timp în urmă, înainte de alegerile prezidențiale, spuneam atunci ferm că mergem în alegeri nu pentru a face figurație, dar pentru a învinge și am învins, țara a învins. Și de data aceasta venim să obținem victorie. Să aduce vremuri bune în Republica Moldova, pentru că cetățenii merită o viață mai bună. Voi face publică lista candidaților PAS. După înregistrarea candidaților vom merge la oameni, ca acești să aibă toată informația pentru a putea alege oameni corecți, integri, în scrutinul din 11 iulie.

Manifest PAS

Victoria covârșitoare a Maiei Sandu a arătat că majoritatea cetățenilor vor o schimbare spre bine. Moldova, lovită de criză, migrație, secetă, pandemie, dar mai ales lovită de hoți fără limite, de hoți de miliarde, are nevoie de o gură de aer. Moldova are nevoie de un Parlament responsabil și de un Guvern stabil care vor asigura dreptatea și echitatea socială. Perioada de furt, fărădelege, dezbinare și sărăcire intenționată a celor mulți poate să se încheie în 2021. Oamenii vor să trăiască bine la ei acasă, alături de cei dragi. Să se simtă liberi, să se bucure de prosperitate, să-și vadă munca apreciată, să știe că ceea ce e a lor nu va fi furat.

Oamenii vor să vadă cum dreptatea taie poftele celor care îi fură. Oamenii vor un stat care îi protejează și care pune hoții la închisoare, nu la șefie. Vor să îi vadă înstăriți pe cei care muncesc, promovați pe cei care merită, aleși pe cei care își țin promisiunile.

Moldova are în 2021 marea șansă să intre într-o perioadă de dezvoltare stabilă, de creștere economică, de deschidere, acumulare și construcție. Cetățenii simt acest moment, iar așteptarea unei victorii decisive e în ochii și inimile tuturor. Oamenii au cerut alegeri anticipate și oamenii au ieșit învingători.

Vin vremuri bune pentru țara noastră. Vin vremuri în care vom trăi mai bine, mai liber, mai liniștiți, în bună înțelegere. Pornim pe un nou drum, unul al muncii prețuite, avuției acumulate cinstit, al respectului față de cetățean și al încrederii în viitor.

Pornim vremurile bune.

13 mai

PAS – 5 ani de acțiune și mulți înainte!

PAS – 5 ani de acțiune și mulți înainte

Acum 5 ani, pe 15 mai 2016, porneam pe o nouă cale – a politicii oneste, transparente, în interesul cetățenilor. Cu sprijinul a mii de oameni buni, am reușit să înregistrăm Partidul Acțiune și Solidaritate. Am trecut împreună prin timpuri grele, prin regimuri opresive, am luptat în lupte inegale, însă, prin acțiune și solidaritate, am învins, am crescut, am devenit mai puternici. Am câștigat încrederea oamenilor, am apărat democrația, ne-am ținut de promisiuni.

În acești 5 ani, am construit o echipă mare și puternică, cu oameni buni, cumsecade, curajoși. Cu voluntari care au mers de la Naslavcea la Giurgiulești, de la Vulcănești la Criva pentru a vorbi cu cetățenii, pentru ca mesajele noastre să ajungă la fiecare poartă. Cu profesioniști care s-au implicat activ pentru dezvoltarea și construcția țării. Cu deputați care au apărat interesul cetățenilor și au muncit pentru oameni.

Împreună am câștigat în 2020 alegerile prezidențiale. În 2021 Moldova are șansa de porni pe o nouă cale – a dezvoltării și prosperității. Pe 11 iulie vom câștiga împreună alegerile și vom construi o țară în care să trăim cu toții mai bine.

aprilie 2021


29 apr

Trei zile de proteste în apărarea Constituției: Cetățenii și-au revendicat dreptul la alegeri anticipate

Trei zile de proteste în apărarea Constituției

Timp de trei zile, deputații PAS, membrii și simpatizanții PAS, dar și zeci de cetățeni au protestat pașnic în fața Curții Constituționale (CC), pentru a apăra Constituția și statul de drept. Cetățenii și-au arătat indignarea față de încălcarea flagrantă a jurisdicției constituționale de către majoritatea PSRMȘor, care la 23 aprilie a votat mai multe hotărâri ilegale, menite să submineze independența Curții Constituționale.

Începând cu data de 26 aprilie, oamenii au venit în fața Curții Constituționale pentru a apăra democrația și Constituția. A doua zi, la data de 27 aprilie, zeci de oameni au ascultat pe ploaie în fața Curții Constituționale ședința la care au fost analizate sesizările depuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputatul Platformei DA Dinu Plîngău, prin care au cerut să fie declarate neconstituționale hotărârile privind retragerea mandatului de judecătoare a Domnicăi Manole și cea de numire a lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.

Suntem aici pentru a apăra Curtea Constituțională, pentru că ceea ce s-a întâmplat vineri este un atac frontal la adresa Constituției, lucru care nu s-a mai întâmplat în Republica Moldova niciodată de la independență încoace, a declarat Sergiu Litvinenco în fața cetățenilor adunați la CC.

Protestul a continuat și ieri, 28 aprilie. Oamenii s-au adunat din toate raioanele țării și au așteptat decizia CC, la care s-a admis parțial sesizările depuse de deputații PAS Veronica Roșca și Sergiu Litvinenco și a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență nr. 49 din 31 martie 2021.

Președintele PAS, Igor Grosu, în fața mulțimii de la Curtea Constituțională: Hoții se tem de voi, de oamenii acestei țări

Suntem aici pentru că acești hoți au introdus situație excepțională în țară pentru două luni de zile, fără măsuri suplimentare, fără interdicții. Este clar că este o stare excepțională pentru a nu se ajunge la dizolvarea Parlamentului. Iată de ce au atacat Curtea vineri, pentru ca să nu putem ajunge la ziua de azi. Pentru cei care încă se mai gândesc să se pună împotriva poporului le spunem: noi nu cedăm.

Și deputata PAS Veronica Roșca s-a adresat protestatarilor:

Pentru prima dată în cei 30 de ani de independență, suntem aici pentru apăra o instituție, care a avut curajul să stea ferm pe poziție și să spună nu hoților și criminalilor. Bravo Curții Constituționale! În 2020 a fost resetată instituția prezidențială, în 2021 vom reseta instituția parlamentară. Republica Moldova va fi liberă! Anticipate!.

Decizia de dizolvare a Parlamentului, anunțată ieri de președinta Maia Sandu, este una mult așteptată de un număr mare de cetățeni.

Acum e a doua mare șansă să pornim în Uniunea Europeană, să pornim niște procese de reformă, să ajungă hoții la pușcărie. Șansa aceasta e foarte aproape. Sper că noi toți conștientizăm cât este de important să ne implicăm în următoarea campanie, să vorbim cu rudele, cu prietenii, să alegem în Parlament niște oameni de treabă. Țara aceasta nu mai are timp. Mobilizare!, a declarat și deputatul PAS Dan Perciun.

Cu un mesaj a venit și deputatul PAS Mihai Popșoi, la Curtea Constituțională:

Vreau să vă mulțumesc tuturor care ați venit de la Comrat, Vulcănești, Nisporeni, Hîncești, Telenești, Strășeni, Bălți, de pe toate meleagurile țării noastre, ați venit pentru a vă apăra dreptul de a vă decide soarta. Avem un Parlament plin de grupări criminale care vor să vă lipsească de acest drept. Dar oamenii au decis, alegerile anticipate trebuie să aibă loc. Nu mai putem trăi cu un asemenea Parlament. De doi ani ne chinuim. Cu cât mai repede vom avea anticipate, cu atât mai repede vom intra în albia normalității. Instituțiile vor ști că e ordine în țară.

În context, deputata PAS, Doina Gherman, a precizat că Noi suntem aici pentru a ne apăra democrația, drepturile și libertățile fundamentale, supremația legii și Constituția. Ceea ce au făcut ei vinerea trecută a fost un atac clar la independența Curții Constituționale. Dodon a câta oară ne-a făcut de rușine atât la nivel național, cât și internațional. Noi nu le vom permite, vom rezista, așa cum am rezistat toți acești ani.

28 apr

Azi cetățenii au câștigat șansa de a-și reconstrui țara, de a avea un Parlament responsabil

Azi cetățenii au câștigat șansa de a-și reconstrui țara, de a avea un Parlament responsabil

La 28 aprilie, președinta Maia Sandu anunță în cadrul unui briefing de presă că a semnat Decretul de dizolvare a actualului Parlament și că data alegerilor noului Parlament a fost stabilită la 11 iulie 2021.

Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare, a declarat Maia Sandu.

În context, deputații PAS au vorbit oamenilor adunați în fața Curții Constituționale că decizia de azi este un pas important în rezolvarea crizei în care se află țara de mai mult timp, criză creată intenționat și menținută de socialiști și Șor.

PAS a fost consecvent, și-a menținut promisiunea față de cetățeni și am depus toate eforturile pentru a oferi oamenilor alegeri anticipate. Azi cetățenii au câștigat șansa de a-și reconstrui țara, de a avea un Parlament responsabil, o majoritate de deputați care să lucreze în interesul cetățenilor. Moldova are nevoie de o guvernare stabilă, un Guvern stabil pentru 4 ani, care să construiască, să dezvolte țara, să restabilească relațiile bune cu partenerii de dezvoltare și să lucreze pentru interesul național, a declarat Igor Grosu, președintele PAS.

23 apr

Fracțiunea PAS a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului: Va fi o zi a populismului

Fracțiunea PAS a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului

Fracțiunea PAS a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului, deoarece potrivit președintelui PAS, Igor Grosu, astăzi va fi o zi a “populismului”.

Președintele PAS, Igor Grosu, a explicat în cadrul unei conferințe de presă de ce fracțiunea PAS a părăsit plenul Parlamentului:

Boicotăm ședința Parlamentului în semn de protest față de încă o inițiativă toxică, populistă a alianței PSRMȘor, care reprezintă un atac la adresa Curții Constituționale, asupra instituțiilor statului. Este o dovadă în plus că PSRM–Șor nu-și doresc alegeri anticipate, doresc conservarea situației dezastruoase și de pe urma căreia au de beneficiat doar aceste două forțe politice. Noi nu participăm la aceste acțiuni care sunt în detrimentul democrației, în detrimentul așteptării cetățenilor. Vom face tot posibilul ca oamenii să aibă posibilitatea de a merge la vot și să scape această țară de un Parlament periculos.

În context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a precizat că această declarație nu are nici un efect juridic: Constituția, legislația prescriu foarte clar cum poate fi demis un judecător al Curții Constituționale. Judecătorii CC sunt inamovibili, este vorba despre acea garanție că judecătorii CC nu pot fi demiși înainte de termen. Această declarație nu produce niciun efect juridic. Este o declarație disperată, ei vor să facă circ.

Reamintim că, în debutul ședinței, Zinaida Greceanîi a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre a socialiștilor prin care vor cere vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale. Propunerea a fost susținută de deputații PSRM–Șor–Pro Moldova. Propunerea vine după ce joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de Chișinău.

9 apr

Deputații PAS au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență

Deputații PAS au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență

Deputații PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Rosca, au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență.

Dincolo de faptul că această așa-numită stare de urgență este un fake ordinar, lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii, la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale. În primul rând, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de-o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este un Guvern în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea să voteze astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRMȘor – Guvernul nu a adoptat “o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut “o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența.

În al doilea rând, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art. 23 al Legii Supreme. Prin propunerea respectivă nu s-a regăsit nici o măsură concretă care urma să fie îndeplinită de către organele statului competent în perioada stării de urgență.

Argumentul precum că “Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale. În al treilea rând, contrar dispozițiilor art. 54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență, lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională.

Formulările vagi, utilizate de la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Cert este un lucru. Lumea s-a săturat de acest Parlament și de majoritatea tot mai “naturală” dintre Dodon și Șor. Și de tot felul de artificii ca să se mențină la putere cu orice preț. Dar timpul său a expirat. Avea dreptate Dodon când zicea că “этот Парламент не жилец”.

martie 2021


31 mar

15 amendamente propuse de PAS la proiectul hotărârii privind declararea stării de urgență

Deputații PAS au propus astăzi, în ședința Parlamentului, 15 amendamente la proiectul hotărârii cu privire la declararea stării de urgență.

Vă prezentăm mai jos amendamentele:

  1. Termenul declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, textul: “01 aprilie – 30 mai 2021” să fie substituit cu textul “01 aprilie – 15 aprilie 2021”.
  2. Compensarea pierderilor suportate de salariați, deținători de patente și alte categorii de persoane fizice, cauzate de starea de urgență, cu cel puțin 1 000 lei per săptămână.
  3. Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, cât și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 la 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști.
  4. Instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților.
  5. Instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici.
  6. Asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextual COVID-19.
  7. Să inițieze blocarea imediată a cheltuielilor publice neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, cu excepția celor din prima linie, în vederea asigurării resurselor necesare pentru acoperirea acțiunilor de urgență în combaterea pandemiei.
  8. Să activeze Centrul de dirijare în situații excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale, cu atragerea reprezentanților tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situației pandemice.
  9. Să creeze în cadrul Centrului de dirijare în situații excepționale o celulă de comunicare strategică care va elabora și va asigura implementarea unor campanii de informare orientate pe schimbarea de atitudine și comportament a audienței-ținte vulnerabile.
  10. Elaborarea/ actualizarea scenariilor/ matricelor/ algoritmelor de acțiuni și protocoale de tratament în dependență de evoluția situației epidemiologice și nivelele de alertă.
  11. Mărirea capacității de testare zilnice a populației cu evaluarea posibilităților laboratoarelor sectorului privat și implicarea plenară a acestora.
  12. Accelerarea campaniei de vaccinare și crearea registrului de programare a populației pentru vaccinare.
  13. Elaborarea unui mecanism electronic unic de evidență a tuturor infectaților, persoanelor în carantină și persoanelor vaccinate pentru o monitorizare mai bună a situației pandemice.
  14. Asigurarea supravegherii stricte și calitative a tratamentului cazurilor ușoare și ușor moderate de infecție cu COVID-19 la domiciliu.
  15. Ajustarea procedurilor de conduită a supravegherii persoanelor infectate pentru medicii de familie și a unui mecanism de motivare a acestora în funcție de numărul persoanelor infectate supravegheate.

Amendamentele propuse au fost votate doar de către deputații PAS, astfel nu au întrunit numărul necesar de voturi. Deputații PSRM, Șor, Platforma DA, PD și Pro Moldova nu au susținut aceste propuneri.

Declarațiile concurenților în perioada alegerilor parlamentare din 2021

PACE  CC  BRU  PPȘ  PAS  BeCS  PDM  PPPDA  PUN  PDCM  AUR  PVE  PLD