Cronica pandemiei COVID-19 în Republica Moldova

De la alegeri.md
Versiunea din 27 ianuarie 2022 13:37, autor: Oleg (Discuție | contribuții) (Stare de urgență în sănătate publică pe unități administrativ-teritoriale II)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Sunt prezentate evenimente de interes major. Lista desfășurată poate fi accesată prin [+/-] toate evenimentele

Începutul pandemiei

31 decembrie 2019 – 23 februarie 2020 / [+/-] toate evenimentele
31 dec
2019
Oficiul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în China este informat despre cazuri de pneumonie de origine necunoscută, depistate în orașul Wuhan, provincia Hubei din China.

Ianuarie 2020

 
Piața de pește și fructe de mare în orașul Wuhan, provincia Hubei din China
7 ian
2020
Autoritățile chineze identifică un nou tip de coronavirus (novel coronavirus), numit temporar “2019-nCoV”.
13 ian Ministerul sănătății publice din Thailanda raportează primul caz de import al noului coronavirus, confirmat în laborator, la o persoană întoarsă din Wuhan, China.
24 ian Este confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus în Europa – în orașul Bordeaux, Franța. Tot în aceeași zi, alte două cazuri de infectare sunt confirmate în Paris, toate importate din China.
Prin Ordinul Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale[1], Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” amenajează un bloc predestinat pentru izolarea și tratamentul persoanelor suspecte cu infecția 2019-nCoV.
27 ian Comisia pentru situații excepționale și urgențe de sănătate publică, convocată de MSMPS, discută despre măsurile de prevenire și control a infecției cu coronavirusul de tip nou (2019-nCoV). Este prima ședință în format extins organizată de autoritățile Republicii Moldova după ce Organizația Mondială a Sănătății a informat statele lumii despre pericolul noului virus.
30 ian Organizația Mondială a Sănătății declară “urgență de sănătate publică de interes internațional”[2], după ce la nivel global au fost confirmate 7 818 cazuri pozitive cu coronavirus, fiind afectate 19 state.

Februarie 2020

  
2 feb Convocată în prima sa ședință, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) adoptă Hotărârea nr. 1 prin care se ia act de situația epidemiologică la infecția cu 2019-nCoV. În cadrul ședinței se menționează că autoritățile controlează deplin situația și nivelul riscurilor de răspândire în Republica Moldova a coronavirusului este unul redus.
11 feb Organizația Mondială a Sănătății anunță denumirea oficială pentru noul coronavirus, stabilită de Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virusurilor – SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19 (coronavirus disease 2019).

Cod galben

24 februarie – 7 martie 2020 / [+/-] toate evenimentele
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică
24 feb
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie grad de alertă Cod galben la nivel național în contextul extinderii COVID-19 în statele europene.
25 feb Reprezentanții instituțiilor din domeniul sănătății și ordinii publice, întruniți în ședință, examinează activitatea Punctului Focal Național (PFN) pe platforma Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și decid să se convoace zilnic pentru a oferi informații despre răspândirea noului tip de coronavirus.
26 feb În laboratorul virusologic al ANSP sunt efectuate primele teste pentru depistarea noului tip de coronavirus. Investigațiile de laborator sunt efectuate prin metoda molecular-genetică, în timp real, utilizând teste speciale pentru determinarea virusului ce provoacă COVID-19.

Martie 2020

  
353 de persoane infectate cu COVID-19, 4 decese
7 mar Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale comunică despre primul caz confirmat de infectare cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 ani, revenită din Italia.

Cod portocaliu

8–12 martie 2020 / [+/-] toate evenimentele
8 mar
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică determină riscul înalt pentru populația Republicii Moldova cu privire la importul și răspândirea infecției COVID-19 și constată gradul de alertă Cod portocaliu la nivel național.
9 mar CNESP modifică formularul fișei epidemiologice și obligă persoanele revenite de peste hotare să respecte izolarea la domiciliu timp de 14 zile. Adițional, se propune suplinirea legislației contravenționale și penale cu sancțiuni pentru încălcarea regimului de carantină și răspândirea infecției. Oportunitatea sistării procesului educațional, discutată în aceeași ședință, este considerată disproporționată.
10 mar Se interzice organizarea și desfășurarea întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane.
Se suspendă procesul educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar. Suspendarea procesului educațional a continuat până la sfârșitul anului de studii 2020.
11 mar Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății declară că evoluția epidemiei COVID-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Declarația vine în contextul răspândirii infecției în 114 țări ale lumii, cu 118 000 de cazuri confirmate și 4 291 de persoane decedate.
Consiliul Suprem de Securitate (CSS), convocat în regim de urgență de șeful statului, examinează strategia de combatere a răspândirii coronavirusului de tip nou și decide crearea Centrului Unic de Comandă (CUC) în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
12 mar Parlamentul aprobă[6] majorarea amenzilor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică: pentru persoane fizice amenda constituie 22,5–25 mii lei, iar pentru persoane juridice – 50–75 mii lei.
Se sistează cursele aeriene regulate cu Italia.

Cod roșu

13–16 martie 2020 / [+/-] toate evenimentele
Viorica Dumbrăveanu, ministru al sănătății, muncii și protecției sociale
13 mar
2020
După confirmarea a 6 cazuri de COVID-19 în Republica Moldova, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică constată existența pericolului confirmat de declanșare a urgenței de sănătate publică și instituie gradul de alertă Cod roșu la nivel național.
CNESP aprobă Planul de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)[7], elaborat de Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.
Se sistează activitatea unităților de agrement și recreere, precum și întrunirile religioase desfășurate de toate cultele.
14 mar Se confirmă primele două cazuri de contaminare cu noul coronavirus prin transmitere locală.
Primele două puncte de trecere a frontierei moldo-române își suspendă activitatea.
15 mar Se sistează activitatea de comerț, a unităților de alimentație publică și centrelor de reabilitare și recuperare. Excepție fac comerțul en-gros, magazinele alimentare, farmaciile și benzinăriile, iar localurile de alimentație publică vor activa doar în regim de catering. Centrele comerciale vor asigura funcționarea a unităților de comercializare a produselor alimentare și farmaceutice, iar piețele se închid, indiferent de tipul produselor comercializate.
Se stabilește asigurarea respectării distanței sociale între persoane de minim un metru.
În circumscripția electorală uninominală nr. 38, Hîncești au loc alegeri parlamentare noi pentru suplinirea funcției vacante de deputat. Scrutinul este câștigat de Ștefan Gațcan, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
16 mar Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Democrat din Moldova (PDM) încheie Acordul privind formarea Coaliției “Platforma Social-Democrată pentru Moldova”. Conform acordului, PDM se alege cu cinci ministere în Guvernul Chicu.
MSMPS anunță despre primul pacient vindecat de COVID-19 în Republica Moldova.
Guvernul propune[9] Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile.

Stare de urgență

17 martie – 15 mai 2020 / [+/-] toate evenimentele
Parlamentul Republicii Moldova
17 mar
2020
Parlamentul Republicii Moldova declară[10] stare de urgență pe întreg teritoriul țării pe perioada 17 martie – 15 mai 2020. Responsabilitățile de gestionare a crizei COVID-19 sunt preluate de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE).
Se suspenda transportul feroviar de persoane în trafic internațional, precum și cursele aeriene regulate și charter.
Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor.
18 mar În Republica Moldova se înregistrează primul caz de deces provocat de COVID-19.
20 mar Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale lansează, pe platforma ArcGIS, harta interactivă care prezintă situația la zi privind COVID-19 în Moldova.
25 mar Se interzice aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, zone de agrement.
Se interzice aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă.
27 mar Se permite aflarea în locuri publice în grupuri nu mai mari de 3 persoane.

Aprilie 2020

  
3 544 de cazuri, 115 decese
13 apr Se suspenda transportul rutier de persoane în trafic internațional.
17 apr Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional aprobă[11] acordarea Republicii Moldova a asistenței de urgență pentru lupta cu pandemia COVID-19 în valoare de 235 milioane dolari SUA.
27 apr Se reiau activitățile de comerț cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri și produse prin unitățile comerciale, cu excepția celor amplasate în centre comerciale și piețe.

Mai 2020

  
4 354 de cazuri, 178 de decese
5 mai
 
Se permit întrunirile cu caracter religios și oficierea slujbelor religioase, strict în aer liber.
11 mai Se redeschid piețele comerciale, cu excepția celor amplasate în Chișinău și Bălți

Stare de urgență în sănătate publică

16 mai – 30 septembrie 2020 / [+/-] toate evenimentele
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică
16 mai
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică declară stare de urgență în sănătate publică la nivel național până la 30 iunie 2020, cu menținerea în mare parte a interdicțiilor aprobate în perioada stării de urgență. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită de cinci ori: până la 15 iulie, 31 iulie, 31 august, 15 septembrie și 30 septembrie 2020.
Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
19 mai Comisia municipală extraordinară de sănătate publică Bălți permite[12] redeschiderea piețelor comerciale pe teritoriul municipiului, deși, potrivit Hotărârii CNESP nr. 11 din 15 mai, activitatea acestora este interzisă până la 31 mai. La fel, se permite traficul transportului public în zilele de odihnă.
20 mai Prin hotărâre a Guvernului, Instituția medico-sanitară publică “Centrul COVID-19 Chișinău” continuă să funcționeze, deși inițial activitatea se limita pe perioada stării de urgență.
21 mai Parlamentul aprobă în două lecturi Proiectul de lege[13] cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică, înaintat de Guvern. Printre măsurile adoptate se regăsesc: noțiunea de “muncă la distanță”, mecanismul de subvenționare a agenților economici care au instituit șomaj tehnic, ajutor de șomaj unic de 2 775 lei titularilor patentei de întreprinzător, indemnizație unică de 16 000 lei personalului medical infectat cu COVID-19.
Parlamentul adoptă Legea[14] privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.
25 mai Prin decretul președintelui Republicii Moldova, anul 2020 se declară Anul lucrătorului medical.
26 mai Se reiau activitățile de transport feroviar și rutier de persoane în trafic internațional.

Iunie 2020

  
8 362 de cazuri, 252 de decese
1 iun Prin Hotărârea CNESP, se permite activitatea piețelor din municipiile Chișinău și Bălți, deși piețele din Bălți activează din 19 mai conform deciziei comisiei teritoriale.
5 iun Se permit întrunirile cu caracter religios și oficierea slujbelor religioase, inclusiv în spații închise.
8 iun Se redeschid centrele comerciale și unitățile comerciale din cadrul acestora, cu excepția cinematografelor, unităților de alimentație publică și centrelor de agrement.
9 iun Republica Moldova depășește pragul de 10 000 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei.
13 iun Președintele Republicii Moldova semnează decretul[18], prin care Armata Națională va acorda sprijinul necesar autorităților statului din domeniul ordinii publice, pe durata stării de urgență în sănătate publică.
15 iun Se relansează cursele aeriene regulate și charter de pasageri.
Se reiau activitățile unităților de alimentație publică și a sălilor de sport și fitness, fără vestiare, baie, piscine.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, semnează Programul de acțiuni[19] consacrate Anului lucrătorului medical. Prevederile acestuia au caracter de recomandare pentru autoritățile publice centrale și locale, în conformitate cu strategiile sectoriale și mijloacele financiare.
23 iun Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 iulie 2020, cu menținerea în mare parte a interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.

Iulie 2020

  
8 120 de cazuri, 234 de decese
10 iul Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 31 iulie 2020, cu menținerea în mare parte a interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
24 iul Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 31 august 2020, cu menținerea în mare parte a interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.

August 2020

  
12 187 de cazuri, 217 decese
12 aug Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică adoptă Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a alegerilor locale noi din 6 septembrie și a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19.
17 aug Instituțiile preșcolare private își reiau activitatea.
21 aug CNESP aprobă Instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologic al COVID-19.
26 aug Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 septembrie 2020, cu menținerea interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.

Septembrie 2020

  
16 122 de cazuri, 329 de decese
1 sep Se relansează procesul educațional în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ. Activitatea instituției de învățământ se reia în baza deciziei fondatorului.
Se introduc noi reguli la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. O dată la două săptămâni MSMPS stabilește lista țărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roșii și verzi. Persoanele care vin din țările din zona verde, nu completează fișa epidemiologică și nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.
8 sep Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, demisionează din funcție după o întrevedere cu premierul Ion Chicu. Demisia vine în urma reacțiilor negative la afirmațiile controversate a conducătorului ANSP despre victimele COVID-19. Interimatul funcției este preluat de către Vasile Guștiuc.
11 sep Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 30 septembrie 2020, cu menținerea în mare parte a interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică aprobă Planul de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19) – versiunea 2[20], elaborat în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
26 sep Republica Moldova depășește pragul de 50 000 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei.
În ultima zi de stare de urgență în sănătate publică Republica Moldova depășește pragul de o mie de infectări cu coronavirus într-o singură zi: 1 013 noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore și 10 decese.

Stare de urgență în sănătate publică pe unități administrativ-teritoriale

1 octombrie – 29 noiembrie 2020 / [+/-] toate evenimentele

Octombrie 2020

  
22 998 de cazuri, 482 de decese
Ion Chicu, prim-ministru al Republicii Moldova
1 oct
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă “Cod roșu”, în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, prezentați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Noiembrie 2020

  
31 324 de cazuri, 570 de decese
1 noi Au loc alegerile președintelui Republicii Moldova. La urne se prezintă 1 370 253 de alegători, dintre care 1 220 196 la secțiile de vot deschise pe teritoriul țării.
7 noi Partidul Democrat din Moldova părăsește coaliția de guvernare. În Parlament se conturează o majoritate neoficială, formată din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul “Șor” și deputați transfugi din PDM și Pro Moldova.
15 noi Se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale. Rata de participare este mai mare decât în primul tur: 1 654 276 de alegători, dintre care 1 391 091 s-au prezentat la secțiile de vot deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Scrutinul este câștigat de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.
20 noi Comisia municipală extraordinară de sănătate publică Chișinău dispune purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău.
25 noi Republica Moldova depășește pragul de 100 000 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei.
27 noi CNESP constată că situația epidemiologică pe întreg teritoriul țării se agravează alarmant, iar în toate unitățile administrativ-teritoriale este stabilit nivelul de alertă “Cod roșu”.

Stare de urgență în sănătate publică II

30 noiembrie 2020 – 31 martie 2021 / [+/-] toate evenimentele
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică
30 noi
2020
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 ianuarie 2021.
Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise.

Decembrie 2020

  
37 454 de cazuri, 755 de decese
7 dec Republica Moldova solicită vaccinul împotriva COVID-19 prin intermediul mecanismului COVAX – o inițiativă mondială privind accesul la viitorul vaccin anti-COVID pentru țările cu venituri reduse și medii.
8 dec Prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, testat pozitiv cu COVID-19.
10 dec Curtea Constituțională confirmă rezultatele scrutinului prezidențial și validează alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova.
23 dec Se sistează cursele aeriene regulate și charter de pasageri cu Marea Britanie, unde a fost identificată o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2. În ziua precedentă, 22 decembrie, la Chișinău au aterizat nu mai puțin de 10 curse din această țară, deși erau programate doar două. Marea Britanie nu se afla în lista țărilor clasificate ca zonă roșie, în consecință, pasagerii sosiți nu au fost obligați să respecte regimul de autoizolare.
Prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, își anunță demisia. Atribuțiile Guvernului se limitează la funcțiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.
31 dec
2020
Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale publică Raportul privind măsurile de răspuns la infecția COVID-19 în perioada ianuarie–decembrie 2020[21].
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova ajunge la 144 818, dintre care 13 738 din rândul lucrătorilor medicali. Sunt considerate vindecate 131 701 persoane, iar 2 985 (2,06%) au decedat.
144 818/516 316
cazuri confirmate
131 701/503 156
persoane vindecate
2 985/11 481
persoane decedate

Ianuarie 2021

  
14 986 de cazuri, 489 de decese
Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar al Republicii Moldova
8 ian
2021
Se relansează cursele aeriene regulate și charter de pasageri cu Marea Britanie.
13 ian Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 februarie 2021, cu menținerea în mare parte a interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică aprobă Planul național de imunizare anti-COVID-19[22]. La prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, la etapa a doua – adulții peste 60 de ani, persoanele cu comorbidități, cadrele didactice și angajații forțelor de ordine. La etapa a treia va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Februarie 2021

  
25 649 de cazuri, 583 de decese
9 feb Se instituie Comitetul național de coordonare a activităților de imunizare anti-COVID-19.
15 feb Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 aprilie 2021, cu menținerea interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
27 feb Primul lot de 21 600 de doze de vaccin anti-COVID AstraZeneca, oferit cu titlu gratuit de România, ajunge în Republica Moldova.

Martie 2021

  
44 788 de cazuri, 1 187 de decese, 40 321 de vaccinați cu prima doză
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
1 mar Se dispune organizarea procesului educațional la distanță pentru toate instituțiile de învățământ.
2 mar Începe campania de vaccinare împotriva COVID-19. În prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii instituțiilor medico-sanitare.
4 mar Republica Moldova recepționează 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, livrate prin mecanismul COVAX.
5 mar Se revine la regulile de trecere a frontierei valabile până la 1 septembrie 2020. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. Pe lângă excepțiile valabile în perioada menționată, se mai regăsesc și persoanele, care dețin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 sau un act confirmativ de administrare a vaccinului.
Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor din toate țările.

COVID-19 în Republica Moldova: 7 martie 2020 – 7 martie 2021

11 mar Republica Moldova depășește pragul de 200 000 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei.
Guvernul alocă[23] 60 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru achiziționarea a 330 mii de doze de vaccin anti-COVID.
13 mar Consiliul Suprem de Securitate constată situația tot mai gravă în sistemul de sănătate și recomandă[24] declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării.
15 mar În cadrul unei ședințe[25], președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi discută eventualitatea instituirii unor restricții mai dure pentru a încetini răspândirea infecției COVID-19, dar fără instituirea stării de urgență.
16 mar Se reia procesul educațional. Studiile vor fi organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate.
19 mar Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 18 aprilie 2021, cu menținerea interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
Moldova recepționează 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer/BioNTech. Este al doilea lot de vaccin obținut prin intermediul platformei COVAX.
23 mar Laboratorul din Germania confirmă prezența tulpinii Alpha a virusului SARS-CoV-2 în Republica Moldova. Varianta B.1.1.7 (Alpha)[26] sau tulpina britanică are un grad mai mare de transmisibilitate față de tulpina inițială.
24 mar Se înregistrează cifra record de infectări cu COVID-19 atinsă într-o singură zi: 2 273 de cazuri confirmate și 39 de decese.
Parlamentul Republicii Moldova
29 mar Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, convocă o ședință de lucru cu membrii Guvernului în exercițiu pentru evaluarea situației pandemice alarmante. Speakerul a remarcat că Parlamentul este gata sa susțină orice inițiativă și să ofere atribuții suplimentare Guvernului și Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică pentru a depăși criza.
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu înaintează sesizarea[27] Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.
30 mar Guvernul interimar propune[28] Parlamentului să declare stare de urgență, în baza Raportului Comisiei pentru Situații Excepționale.
31 mar Începe a doua etapa de vaccinare împotriva COVID-19. Vor fi imunizați adulții peste 60 de ani și persoanele cu comorbidități.
Parlamentul, cu voturile deputaților fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului “Șor” și deputaților transfugi din PDM și Pro Moldova, declară[29] stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.

Stare de urgență II

1–28 aprilie 2021 / [+/-] toate evenimentele

Aprilie 2021

  
20 596 de cazuri, 919 de decese, 89 897 de vaccinați cu prima doză, 17 097 de vaccinați cu schema completă
Curtea Constituțională declară neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență
1 apr
2021
Se interzice desfășurarea adunărilor, întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor și a altor acțiuni de masă.
Se interzice aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. Interdicția a durat până la 8 aprilie, când s-a permis aflarea persoanelor în spații publice în grupuri nu mai mari de 3 persoane.
3 apr În municipiile Chișinău și Bălți se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 23:00–5:00. Interdicția a durat până la 26 aprilie.
7 apr Deputatul neafiliat Octavian Țîcu depune o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica legalitatea instituirii stării de urgență.
13 apr Începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu a doua doză.
15 apr Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 aprobă achiziționarea a 2 074 742 de doze de vaccin prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX, precum și 100 000 de doze de vaccin CoronaVac (Sinovac), prin procedura de contractare directă.
28 apr Curtea Constituțională declară[30] neconstituțională Hotărârea Parlamentului[29] privind declararea stării de urgență.
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu emite Decretul[31] privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. Data alegerii noului Parlament se stabilește pe 11 iulie 2021.

Stare de urgență în sănătate publică pe unități administrativ-teritoriale II

29 aprilie – 12 august 2021 / [+/-] toate evenimentele
29 apr
2021
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă “Cod roșu” (mai mult de 100 cazuri la 100 mii populație în ultimele 14 zile). Gradul de alertă se stabilește în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 de către Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică.

Mai 2021

  
4 349 de cazuri, 340 de decese, 209 933 de vaccinați cu prima doză, 59 566 de vaccinați cu schema completă
7 mai Organizația Mondială a Sănătății aprobă vaccinul chinezesc împotriva COVID-19 Sinopharm pentru utilizare în situații de urgență. Lista de utilizare de urgență (EUL – Emergency Use Listing)[32] a fost aprobată de OMS pentru produsele medicale noi ale căror studiile clinice nu sunt finalizate. Obiectivul este de a accelera disponibilitatea preparatelor pentru a aborda situații de urgență în sănătate publică, respectând în același timp criterii stricte de siguranță, eficacitate și calitate.
11 mai Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 se desemnează de către OMS ca variantă de îngrijorare (VOC – Variant of Concern)[33]. Varianta B.1.617.2 (Delta)[34] sau tulpina indiană are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.
19 mai Se lansează integral a treia etapă de vaccinare împotriva COVID-19, care include populația generală.
31 mai Purtarea măștilor de protecție în spațiile deschise, unde este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru, nu mai este obligatorie. Masca de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în zonele aglomerate din spații deschise.

Iunie 2021

  
1 548 de cazuri, 92 de decese, 106 840 de vaccinați cu prima doză, 192 987 de vaccinați cu schema completă
1 iun OMS aprobă vaccinul chinezesc anti-COVID-19 CoronaVac (Sinovac) pentru utilizare în situații de urgență.
3 iun CNESP aprobă Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale în condițiile situației pandemice cu infecția COVID-19. Abrogată la 26 octombrie 2021.

Iulie 2021

  
2 744 de cazuri, 68 de decese, 101 899 de vaccinați cu prima doză, 224 096 de vaccinați cu schema completă
Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate, Partidul “Șor” – 6 mandate
1 iul Uniunea Europeană introduce certificatul digital privind COVID. Certificatul va permite călătoriile în interiorul UE, constituind dovada vaccinării, rezultatului negativ la un test de depistare a virusului SARS-CoV-2 sau vindecării de COVID-19.
11 iul Au loc alegeri parlamentare anticipate. La urne se prezintă 1 481 273 de alegători, dintre care 1 268 816 la secțiile de vot deschise pe teritoriul țării. Conform rezultatelor scrutinului, trei formațiuni politice au trecut pragul electoral și au intrat în noul Parlament al Republicii Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (63 de mandate), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (32 de mandate) și Partidul “Șor” (șase mandate).
12 iul Republica Moldova recepționează primul lot de 151 200 de doze de vaccin Janssen (Johnson & Johnson), oferite gratuit de Statele Unite ale Americii prin intermediul Platformei COVAX.
23 iul Laboratorul din Germania confirmă prezența tulpinii Delta a virusului SARS-CoV-2 în Republica Moldova.
28 iul Republica Moldova ajunge la 1 000 000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate. 538 869 de persoane sunt vaccinați cu prima doză, 469 986 – cu schema completă.
29 iul Republica Moldova recepționează 30 420 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Este primul lot din cele 700 830 de doze achiziționate de stat prin intermediul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă.

August 2021

  
8 048 de cazuri, 160 de decese, 43 040 de vaccinați cu prima doză, 190 510 vaccinați cu schema completă
6 aug Parlamentul nou ales acordă votul de încredere Guvernului condus de Natalia Gavrilița.

Cod portocaliu II

13 august – 9 septembrie 2021 / [+/-] toate evenimentele
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică
13 aug
2021
Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale se reorganizează în Ministerul sănătății (MS) și Ministerul muncii și protecției sociale (MMPS).
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie stare de alertă Cod portocaliu la nivel național.
16 aug Se permite accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, centre sportive și bazine sportive, precum și desfășurarea festivităților și evenimentelor în masă.
23 aug CNESP aprobă Instrucțiunea privind măsurile de organizare a activității instituțiilor de învățământ pentru anul de studii 2021–2022. Se recomandă atingerea acoperirii vaccinale de cel puțin 95% din personal în fiecare instituție de învățământ până la 1 octombrie 2021. Până la atingerea nivelului recomandat, personalul nevaccinat, o dată la 14 zile, va efectua din cont propriu un test diagnostic la COVID-19.

Septembrie 2021

  
26 866 de cazuri, 382 de decese, 25 349 de vaccinați cu prima doză, 100 497 de vaccinați cu schema completă
1 sep Începe, cu prezența fizică a elevilor și studenților, activitatea tuturor instituțiilor de învățământ. Având în vedere agravarea situației epidemiologice, evenimente publice dedicate începutului anului de studii nu au fost organizate.

Stare de urgență în sănătate publică III

10 septembrie 2021 – prezent

Hotărâri CNESP: 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 1 (68), 2 (69), 3 (70), 4 (71), 5 (72), 6 (73)

Natalia Gavrilița, prim-ministru al Republicii Moldova
10 sep
2021
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 30 octombrie 2021. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită de trei ori: până la 30 noiembrie 2021, 15 ianuarie și 15 martie 2022.
11 sep Accesul la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri etc. și în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte și ringurilor de dans se permite doar pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, prezintă rezultatul negativ al unui test PCR sau s-au vindecat de COVID-19.
15 sep Guvernul modifică componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, completând-o cu specialiști în domeniul sănătății.
19 sep Se desfășoară alegerile ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei, cu o prezență la urne de 47 164 de alegători (40,61%).

Octombrie 2021

  
43 376 de cazuri, 1 013 decese, 30 803 vaccinați cu prima doză, 88 325 de vaccinați cu schema completă
1 oct Intră în vigoare noile măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19. Măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară. Pragurile de alertă – verde, galben, portocaliu și roșu – sunt stabilite o dată la șapte zile de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
6 oct Republica Moldova depășește pragul de 300 000 de cazuri confirmate cu COVID-19 de la debutul pandemiei.
8 oct Pentru persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare și urmează să respecte regimul de autoizolare, se stabilește obligativitatea completării în format online a fișei epidemiologice pentru călători și pasageri.
CNESP aprobă modelul digital al Certificatului COVID-19. Certificatul va fi emis de Ministerul sănătății, prin Sistemul informațional automatizat “Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19”, în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare.
13 oct Guvernul aprobă reducerea tarifului pentru efectuarea testului COVID-19 prin metoda PCR în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, de la 755 la 300 de lei.
Ministerul sănătății lansează Mecanismul de Monitorizare la Distanță a Pacientului COVID+. Persoanele infectate cu COVID-19 care se tratează la domiciliu și cei care se află în autoizolare vor fi monitorizate la distanță de un grup de studenți și rezidenți de la USMF “Nicolae Testemițanu”. Mecanismul va activa până în iunie 2022, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Nicolae Jelamschi se numește în funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
15 oct Cetățenii pot descărca online Certificatul COVID-19. Certificatul facilitează libera circulație la nivel național și internațional și reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau s-a vindecat de COVID-19.
25 oct Ministerul sănătății, în parteneriat cu OMS, UNICEF Moldova, Banca Mondială, Primăria Chișinău și alți parteneri lansează Săptămâna Imunizării împotriva COVID-19. Au fost organizate mai multe acțiuni de intensificare a procesului de vaccinare și de informare a cetățenilor despre beneficiile vaccinurilor prezente în Republica Moldova. În perioada 25–31 octombrie s-au vaccinat cu prima doză 27 810 persoane, deși obiectivul săptămânal[35] a fost de 69 710.
26 oct Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 30 noiembrie 2021, cu menținerea interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică actualizează și aprobă Instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor în condițiile situației pandemice cauzate de infecția COVID-19.
29 oct Ministerul sănătății aprobă ediția VI a Protocolului Clinic Național “Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”. Abrogat la 19 ianuarie 2022.

Noiembrie 2021

  
26 006 cazuri, 1 329 de decese, 38 152 de vaccinați cu prima doză, 64 037 de vaccinați cu schema completă
Marcel Spatari, ministru al muncii și protecției sociale
3 noi Cabinetul de miniștri adoptă[36] un șir de măsuri de susținere a angajatorilor și salariaților pe perioada pandemiei COVID-19. Măsurile adoptate asigură cadrul normativ necesar pentru a permite compensarea din bugetul de stat a cheltuielilor angajatorilor privind achitarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic, a indemnizațiilor pentru zilele libere acordate pentru îngrijirea copiilor până la 12 ani și a copiilor cu dizabilități în cazul sistării procesului educațional în regim fizic. În plus, salariații vor primi două zile libere plătite pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19.
8 noi Se sistează organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) în localitățile cu pragul de alertă roșu.
10 noi Cetățenii Republicii Moldova, care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările UE, pot să înregistreze certificatul în sistemul electronic național de vaccinare (SIA RVC-19).
11 noi Parlamentul aprobă modificări la Legea 69/2020[13] care prevăd îndemnizațiile unice pentru infectare și deces. Astfel, lucrătorii medicali care refuză vaccinarea nu vor beneficia de 16 000 de lei din partea statului în cazul în care se vor infecta cu COVID-19. Din același motiv, nu va fi acordată indemnizația de 100 000 de lei în cazul decesului unui angajat din sănătate.
12 noi Ministerul sănătății identifică[37] mai multe abateri în procesul de raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19 și inițiază verificarea datelor de la începutul pandemiei. Au fost depistate în jur de 200 de cazuri de deces înregistrate în 2020–2021, dar care nu au fost raportate din diferite motive.
15 noi Comisia Europeană echivalează[38] certificatele de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 eliberate de Republica Moldova cu certificatul digital COVID al Uniunii Europene. Decizia a fost adoptată cu scopul de a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație și a intrat în vigoare la 16 noiembrie.
Uniunea Europeană donează Republicii Moldova secvențiatorul “Ion Torrent Genexus Integrated Sequencer” pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2. Valoarea echipamentului este estimată la 400 000 de euro, asistența tehnică este oferită de Organizația Mondială a Sănătății.
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale aprobă importul preparatelor antivirale Molnupiravir, care reduce capacitatea virusului SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism, și Remdesivir, folosit în tratarea formelor medii și severe de COVID-19.
17 noi Începe[39] vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta peste 12 ani. Copii vor fi vaccinați cu vaccinul Comirnaty (Pfizer), în două doze, la o distanță de 21 de zile.
26 noi Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 ianuarie 2022, cu menținerea interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 se desemnează[40] de către Organizația Mondială a Sănătății ca variantă de îngrijorare (VOC)[33] și primește denumirea “Omicron”. Varianta B.1.1.529 (Omicron) a fost detectată în Botswana și Africa de Sud la începutul lunii noiembrie 2021. Se caracterizează printr-un număr mare de mutații față de varianta inițială, dintre care unele sunt îngrijorătoare.
27 noi Republica Moldova recepționează, prin intermediul Platformei COVAX, primul lot de 50 400 de doze de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna.
28 noi CNESP adoptă măsuri preliminare de protecție împotriva răspândirii noii tulpini a coronavirusului – B.1.1.529 “Omicron”. Cetățenilor se recomandă să evite călătoriile în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini, Malawi și în alte țări care confirmă cazuri de infectare cu noua tulpină.
29 noi Începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza booster[41]. Imunizarea cu a treia doză se va face doar pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces, inclusiv cele cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanele din anumite categorii profesionale.

Decembrie 2021

  
12 381 de cazuri, 577 de decese, 37 202 vaccinați cu prima doză, 45 037 de vaccinați cu schema completă
Ion Torrent Genexus Integrated Sequencer
3 dec Guvernul alocă 2 500 000 de lei din fondul de intervenție pentru acordarea indemnizațiilor unice în mărime de 100 000 lei către familiile lucrătorilor medicali, care au decedat în urma infectării cu COVID-19 la locul de muncă.
13 dec În Republica Moldova se realizează prima secvențiere a virusului SARS-CoV-2 cu identificarea variantei Delta în toate cele 31 de probe. Rezultatele vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și partajate în baza de date internațională EpiCoV a inițiativei GISAID.
16 dec Ministerul sănătății extinde[42] categoria de beneficiari pentru doza booster de vaccin anti-COVID-19. Imunizarea cu a treia doză se va face pentru toate persoanele cu vârsta 18–59 de ani, care au încheiat schema completă de vaccinare.
Curtea de Conturi prezintă[43] rezultatele auditului performanței guvernării în procesul de vaccinare a populației.
21 dec Accesul la evenimentele private (mese festive, evenimente corporative, nunți, botezuri), organizate cu un număr de participanți de 25 și mai mult, se admite doar în baza prezentării Certificatului COVID-19.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică recepționează 230 400 de doze de vaccin Spikevax (Moderna), oferite gratuit de Franța prin intermediul Platformei COVAX.
24 dec Ministerul sănătății revine la stabilirea săptămânală a listei statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a infecției COVID-19 (zona roșie).
31 dec
2021
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova ajunge la 376 155, dintre care 23 238 din rândul lucrătorilor medicali. Sunt considerate vindecate 362 429 de persoane, iar 10 275 (2,73%) au decedat.

Din 2 martie 2021, începutul procesului de imunizare, 982 152 de persoane (28,69%) au încheiat schema completă de vaccinare și 71 511 au fost vaccinați cu doza booster.

376 155/516 316
cazuri confirmate
362 429/503 156
persoane vindecate
10 275/11 481
persoane decedate

Ianuarie 2022

  
68 891 de cazuri, 391 de decese, 30 675 de vaccinați cu prima doză, 29 541 de vaccinați cu schema completă
În Republica Moldova se confirmă varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2
10 ian
2022
În Republica Moldova, prin metoda de secvențiere, se confirmă primele 16 cazuri de infectare cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2.
12 ian Guvernul menține pentru anul 2022 achitarea indemnizației unice de 16 000 de lei pentru angajații din sistemul medical de stat, care au fost vaccinați și s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă. Proiectul de lege este înaintat către Parlament spre aprobare. În anii 2020–2021 de indemnizația unică de 16 mii de lei au beneficiat 17 771 de lucrători medicali.
13 ian Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 martie 2022, cu menținerea interdicțiilor aprobate în perioada anterioară.
Asociația ADEPT prezintă Raportul “Gestionarea crizei pandemice prin intermediul imunizării și măsurilor de protecție”.
18 ian În Republica Moldova peste 1 000 000 de persoane se vaccinează cu schema completă. Acoperirea națională constituie 29,2% din populația generală sau 38,5% din populația cu reședință obișnuită, raportată de Biroul Național de Statistică.
19 ian Incidența cumulată la nivel național în ultimele 7 zile depășește 350 de cazuri la 100 000 de locuitori. Conform Anexei nr. 2 la Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 62, aceasta urmează să se convoace în termen de 24 ore pentru a decide necesitatea înaintării către Comisia pentru Situații Excepționale a propunerii privind declararea stării de urgență. În ședința din ziua următoare, CNESP a suspendat, până la 20 februarie, aplicarea prevederilor Anexei menționate.
Ministerul sănătății aprobă ediția VII[44] a Protocolului Clinic Național “Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”. Documentul se bazează pe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și reprezintă un model de referință pentru elaborarea protocoalelor clinice de instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova.
20 ian Republica Moldova depășește pragul de 400 000 de cazuri confirmate cu COVID-19 de la debutul pandemiei.
21 ian Centrul european de prevenire și control al bolilor (ECDC) anunță că varianta Omicron a coronavirusului a devenit dominantă în Uniunea Europeană, fiind identificată în toate state membre.
Școala de Management în Sănătate Publică prezintă Raportul “Evaluarea procesului de organizare și coordonare a serviciilor de sănătate din Republica Moldova în condițiile epidemiei COVID-19”.
22 ian În contextul creșterii exponențiale a numărului de cazuri generate de noua variantă Omicron, CNESP instituie restricții temporare, până la 20 februarie 2022.
26 ian Se înregistrează un nou record de infectări cu COVID-19 atins într-o singură zi: 6 199 de cazuri confirmate, dintre care 2 896 în municipiul Chișinău, din 19 808 teste efectuate. Incidența cumulată la nivel național în ultimele 7 zile ajunge la 721 de cazuri la 100 000 de locuitori.

Februarie 2022

  
57 340 de cazuri, 562 de decese, 23 275 de vaccinați cu prima doză, 27 297 de vaccinați cu schema completă
1 feb Prim-ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, s-a infectat cu COVID-19.
Intră în vigoare noile norme adoptate de Comisia Europeană privind valabilitatea certificatului digital COVID al UE. A fost stabilită o perioadă standard de acceptare de nouă luni (270 de zile) a certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Martie 2022

  
11 371 de cazuri, 207 decese, 8 222 de vaccinați cu prima doză, 16 250 de vaccinați cu schema completă

COVID-19 în Republica Moldova: 7 martie 2020 – 7 martie 2022

14 mar Se prelungește starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la 15 aprilie 2022.

Mai 2022

 
31 mai Asociația ADEPT prezintă Raportul “Gestionarea variantei Omicron a crizei pandemice”, realizat în parteneriat cu Fundația “Friedrich Ebert”.


 1. Ordinul MSMPS nr. 81 din 24.01.2020 cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu coronavirusul de tip nou (2019-nCoV)
 2. Statement on the second meeting of the IHR (2005) Emergency Committee regarding the outbreak of novel coronavirus // WHO  arhivat
 3. Ordinul MSMPS nr. 222 din 04.03.2020 cu privire la acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile COVID-19
 4. Ordinul MSMPS nr. 243 din 09.03.2020 cu privire la motivarea personalului
 5. Ordinul MSMPS nr. 466 din 15.05.2020 cu privire la motivarea personalului
 6. Lege nr. 52 din 12.03.2020 pentru modificarea unor acte normative
 7. Planul de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)  arhivat
 8. Răspuns la Demersul CEC nr. 8/2088 din 14.03.2020 cu privire la prezentarea informației
 9. Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență  arhivat
 10. Hotărâre nr. 55 din 17.03.2020 privind declararea stării de urgență
 11. IMF Executive Board Approves US$235 Million in Emergency Assistance to Moldova // IMF  arhivat
 12. Hotărârea CMESP Bălți nr. 3 din 19.05.2020  arhivat
 13. 13,0 13,1 Lege nr. 69 din 21.05.2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică
 14. Lege nr. 71 din 21.05.2020 privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general
 15. Raportul MSMPS privind măsurile de răspuns la infecția COVID-19 (ianuarie–mai 2020)  arhivat
 16. Foaie de parcurs MEI din 28.05.2020 privind digitalizarea economiei și dezvoltarea comerțului electronic  arhivat
 17. Lege nr. 88 din 11.06.2020 privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică
 18. Decret nr. 1604 din 13.06.2020 privind folosirea Armatei Naționale pe durata stării de urgență în sănătate publică
 19. Programul de acțiuni consacrate Anului lucrătorului medical  arhivat
 20. Planul de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19) – versiunea 2  arhivat
 21. Raportul MSMPS privind măsurile de răspuns la infecția COVID-19 (ianuarie–decembrie 2020)  arhivat
 22. Planul național de imunizare anti-COVID-19  arhivat
 23. Hotărârea Guvernului nr. 25 din 11.03.2021 cu privire la alocarea mijloacelor financiare
 24. Decizia Consiliului Suprem de Securitate nr. 01-02-03 din 13.03.2021 privind evoluția situației epidemiologice  arhivat
 25. Zinaida Greceanîi și Aureliu Ciocoi au discutat situația epidemiologică și economică din țară  arhivat
 26. SARS-CoV-2 Alpha variant // Wikipedia
 27. Sesizarea nr. 71f din 29.03.2021 privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului  arhivat
 28. Hotărârea Guvernului nr. 43 din 30.03.2021 cu privire la propunerea declarării stării de urgență  arhivat
 29. 29,0 29,1 Hotărârea Parlamentului nr. 49 din 31.03.2021 privind declararea stării de urgență
 30. Hotărârea CC nr. 15 din 28.04.2021 pentru controlul constituționalității Hotărârii privind declararea stării de urgență  arhivat
 31. Decretul nr. 77 din 28.04.2021 privind dizolvarea Parlamentului
 32. COVID-19 vaccines WHO EUL issued // WHO
 33. 33,0 33,1 Tracking SARS-CoV-2 variants // WHO
 34. SARS-CoV-2 Delta variant // Wikipedia
 35. Ordinul MS nr. 990 din 22.10.2021 cu privire la organizarea Săptămânii Imunizării împotriva COVID-19  arhivat
 36. Hotărârea Guvernului nr. 316 din 03.11.2021 cu privire la aprobarea unor măsuri de susținere a angajatorilor și salariaților
 37. Ministerul sănătății a identificat nonconformități în procesul de raportare a cazurilor de deces provocate de COVID-19 // MS  arhivat
 38. Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1994 a Comisiei Europene din 15.11.2021
 39. Ordinul MS nr. 1053 din 17.11.2021 cu privire la condițiile de vaccinare împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta peste 12 ani  arhivat
 40. Classification of Omicron (B.1.1.529): SARS-CoV-2 Variant of Concern // WHO  arhivat
 41. Ordinul MS nr. 1089 din 24.11.2021 cu privire la aplicarea dozei suplimentare și dozei booster de vaccin anti-COVID-19  arhivat
 42. Ordinul MS nr. 1178 din 16.12.2021 cu privire la extinderea grupurilor eligibile pentru doza booster de vaccin anti-COVID-19  arhivat
 43. Evaluarea realizării politicelor statului privind atingerea imunității colective anti-COVID-19 // Curtea de Conturi  arhivat
 44. PCN-371 “Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, ediția VII  arhivat