Contextul electoral al alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020

De la alegeri.md
Versiunea din 16 martie 2020 08:28, autor: Oleg (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 vor avea loc pentru suplinirea vacanței funcției de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hîncești. Rezultatele acestora nu va afecta configurația forțelor politice din Parlament. Sunt importante, însă, în privința poziționării și interacțiunii principalilor actori politici, având în vedere că în toamna anului 2020 se vor desfășura alegeri prezidențiale.

MEREUȚĂ Ion
Partidul Democrat din Moldova
Ion Mereuță
GAȚCAN Ștefan
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
Ștefan Gațcan
STAMATE Olesea
Partidul Acțiune și Solidaritate
Olesea Stamate
CHIRTOACĂ Dorin
Blocul electoral “Unirea”
Dorin Chirtoacă
Simbolul electoral al candidatului independent Grigore Cobzac la alegerile parlamentare noi din 2020 COBZAC Grigore
Candidat independent
Grigore Cobzac

La alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38, Hîncești participă șapte candidați, în comparație cu patru care au participat în această circumscripție la scrutinul electoral parlamentar din 24 februarie 2019. Interesul sporit pentru alegerile din 15 martie 2020 indică că acestea sunt văzute ca un exercițiu înainte de alegerile prezidențiale. Candidații înregistrați reprezintă, practic, întreg spectrul politic din Republica Moldova. Poziționarea candidaților pe eșichierul stânga-dreapta se pliază în totalitate pe preferințele cetățenilor în problema integrării regionale a țării – integrarea europeană, eurasiatică și unirea cu România.

Coalizarea informală anti-PSRM

Modul în care a demarat campania electorală în circumscripția nr. 38, la fel ca și evenimentele de rezonanță care au precedat începutului campaniei, indică o tendință generală – toți împotriva Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Mulți dintre oponenții declarați ai PSRM și-au anunțat intenția de a consolida un front comun împotriva liderului informal al socialiștilor – președintele Igor Dodon. Bunăoară, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a inițiat campania anti-Dodon, invitând partidele pro-europene și unioniste să semneze un Pact de neagresiune, pornind de la premisa că au un oponent comun – președintele Igor Dodon care reprezintă pericolul capturării instituțiilor statului ca agent de influență a Kremlinului și a celui de federalizare a țării.

În paralel, Mișcarea politică Unirea (MPU), care și-a propus înregimentarea partidelor unioniste într-o singură mișcare politică, a lansat campania “Stop Dodon!”. La capătul opus, partidele cu un suport electoral apreciabil pe segmentul de stânga al spectrului politic, inclusiv cele declarate non-sistem – Partidul Nostru, Partidul “Șor”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova etc. – își exprimă constant atitudinile extrem de negative față de PSRM și președintele Igor Dodon. Exemplele respective dovedesc că Partidul Socialiștilor, practic, nu are aliați politici. De aceea, perspectivele PSRM depind de capacitatea oponenților de a-și coordona acțiunile în vederea creării unor alianțe politice.

Relația PSRM–PDM

Chiar și în lipsa unor aliați, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova are poziții destul de puternice, dispunând de multiple resurse și bucurându-se de suportul a aproximativ 30% de cetățeni. Un aliat important al PSRM ar putea deveni doar Partidul Democrat din Moldova (PDM), care deocamdată își manifestă neutralitatea în raport cu socialiștii. Din noiembrie 2019, interesul declarat al PDM a fost să susțină Guvernul tehnocrat, minoritar al premierului Ion Chicu, instaurat de PSRM și președintele Dodon, fără a participa la guvernare. Cu toate acestea însă, este puțin probabil ca Partidul Democrat să rămână în această situație de incertitudine pentru mult timp. Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale ar putea să se determine dacă se aliază cu PSRM sau împotriva acestuia. De asemenea, nu poate fi exclus că PDM își va păstra neutralitatea pentru a se alia cu partida învingătoare la prezidențiale. Acesta pare a fi privilegiul exclusiv al democraților.

La alegerile din circumscripția nr. 38, Partidul Socialiștilor s-a lansat cu un candidat notoriu în domeniul medicinei – Ștefan Gațcan, care accentuează necesitatea soluționării problemelor sociale și continuarea proiectelor inițiate anterior de Partidul Democrat. Aceasta abordare confirmă deschiderea socialiștilor pentru o eventuală cooperare de durată cu democrați.

La rândul său, Partidul Democrat din Moldova și-a formulat sarcina să recâștige mandatul parlamentar din circumscripția 38. Avantajul PDM în aceste alegeri este că formațiunea dispune de cel mai impunător potențial organizatoric și administrativ, iar candidatul – Ion Mereuță, este bine cunoscut alegătorilor din circumscripție, activând ani în șir ca reprezentant al Guvernului în raionul Hîncești. Ținând cont de faptul că PDM a depășit faza acută a crizei, legată de reformarea formațiunii după părăsirea acesteia de fostul său lider – Vlad Plahotniuc – șansele candidatului democrat să obțină un rezultat onorabil sunt destul de mari, demonstrând că acest partid poate fi indispensabil, atât pentru Partidul Socialiștilor, cât și pentru oponenții acestuia.

Componentele Blocului “ACUM”

Partidul Acțiune și Solidaritate, la alegerile din circumscripția nr. 38, urmează să testeze efectele destrămării Blocului electoral “ACUM”. Candidatul PAS este Olesea Stamate, fostul ministru al justiției în Guvernul Sandu, responsabilă de reforma justiției, care a avut o implicație majoră în decizia de angajare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului soldată cu demisia Executivului. Trecerea Blocului “ACUM” în opoziție a cauzat destrămarea parteneriatului PAS cu Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), care continuă să-și exprime în public nemulțumirea fața de maniera unilaterală de adoptare a deciziilor de către PAS. În consecință, PPPDA a decis să-l susțină în alegeri pe candidatul independent – Grigore Cobzac, care s-a desprins din rândurile Partidului Acțiune și Solidaritate chiar în ajunul alegerilor invocând motive similare cu cele prezentate de Platforma DA. În aceste condiții se poate presupune că cei doi candidați Olesea Stamate și Grigore Cobzac vor scinda electoratul ACUM din raionul Hîncești.

Mișcarea unionistă

Mișcarea politică Unirea participă la alegerile din Hîncești fiind considerată ca o oportunitate de relansare a mișcării unioniste. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 partidele unioniste nu au putut să își solidarizeze eforturile pentru a obține reprezentare parlamentară, deși segmentul electoral unionist este estimat la 20–30%. La 15 ianuarie 2020 a fost anunțată constituirea Mișcării politice Unirea, la care au aderat cinci formațiuni politice: Partidul “Democrația Acasă”, Partidul Liberal (PL), Partidul Național Liberal, Partidul Popular Românesc și Uniunea Salvați Basarabia. Inițiatorul constituirii MPU și liderul PL, Dorin Chirtoacă, a fost desemnat în calitatea de candidat al mișcării la alegerile din circumscripția nr. 38.

Alte partide

Partidul Liberal Democrat din Moldova l-a înaintat în calitate de candidat pe Anatolie Postolachi. Sarcina acestuia este să testeze capacitățile electorale ale formațiunii, mai cu seamă că potențialul organizatoric al acesteia în raionul Hîncești s-a dovedit a fi peste cel MPU, lucru care a ieșit în evidență la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Candidatul Partidului “Șor”, Vitalie Balinschi, participă la alegeri fiind ghidat de aceeași rațiune: testarea forței electorale al formațiunii în lipsa liderului – Ilan Șor.

Votul anterior în localitățile circumscripției

Profilul electoral al raionului Hîncești, care cuprinde 2/3 din localitățile circumscripției electorale nr. 38, sugerează existența unei corelații puternice între votul politic la alegerile parlamentare, cel pentru Consiliul raional și configurația politică majoritară la nivel central, în Parlament și Guvern. Astfel, la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, ca parte a coaliției de guvernare temporare cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, a obținut în raionul Hîncești un vot politic peste cel al Partidului Democrat din Moldova. În schimb, democrații au reușit să câștige alegerile în circumscripția respectivă la scrutinul electoral general, atunci când se afla la guvernare. Actualmente, PDM și-a recăpătat influența atât în rândul electoratului, cât și în raport cu alte formațiuni politice susținând Guvernul Ion Chicu.