Activitatea Consiliului Republican al PSRM

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Consiliul Republican asigură conducerea politică și activitatea organizatorică a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova între Congrese, fiind convocat după necesitate, dar nu mai rar decât o dată în trimestru. Reieșind din prevederile statutare, Consiliul este autoritatea care aprobă sau propune cele mai importante decizii ale socialiștilor.

Cuprins

2021


18 apr

Consiliul Republican al PSRM cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor anticipate ale președintelui Republicii Moldova

Consiliul Republican al PSRM cere demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor anticipate ale președintelui Republicii Moldova

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică decizia Curții Constituționale, adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu, drept o lovitură de stat, cu scopul de a instaura în Moldova un regim de guvernare extern, în interesul curatorilor de peste hotare ai lui Sandu. Curtea Constituțională a ignorat în mod brutal existența în Parlament a unei majorități, care l-a înaintat pe Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru. Putem vorbi de fapt, de reinstaurarea unui stat capturat.

Această decizie, ce reinstaurează regimul de stat capturat în Moldova, este una dintre verigile din lanțul batjocurii în adresa suveranității țării noastre, în special:

  • Declarația scandaloasă a șefului Misiunii UE în Moldova, Peter Michalko, dar și a altor ambasadori ai țărilor UE;
  • Declarațiile șovine și obraznice ale ambasadorului României, Daniel Ioniță, care a insultat poporul moldovenesc;
  • Acțiunea îndrăzneață și ilegală a serviciilor speciale ale Ucrainei, de răpire de pe teritoriul țării noastre a judecătorului din Ucraina, Nicolai Ceaus, cu participarea angajaților ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Partidul Socialiștilor amintește tuturor forțelor străine și agenților săi de influență din țara noastră, indiferent de funcțiile pe care le dețin, că Moldova nu este o republică bananieră și niciodată nu va fi. Suntem o țară liberă, care sărbătorește în fiecare an Ziua Independenței. Suntem un popor cu o istorie bogată și eroică, și nu vom permite nimănui să ne insulte pe noi, buneii și străbunii noștri.

Partidul Socialiștilor considera ca Maia Sandu a participat direct în complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional împotriva țării noastre și al poporului ei. Cerem demisia Maiei Sandu și alegeri anticipate a președintelui Republicii Moldova.

Partidul Socialiștilor își exprimă neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale din Moldova, ai cărei membri, în frunte cu președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, au devenit complici în uzurparea puterii în țară. PSRM cere demisia judecătorilor D. Manole, L. Șova și N. Roșca. Poziția principială a Partidului Socialiștilor este că membrii Curții Constituționale trebuie să fie exclusiv cetățeni ai Republicii Moldova, să nu dețină cetățenia altor state și să nu fi depus jurământ de credință față de niciun stat străin.

Insistăm în continuare pe numirea economistului cu experiență, Vladimir Golovatiuc în calitate de prim-ministru. El este candidatul legitim al majorității parlamentare. El și echipa sa au soluții detaliate pentru a depăși criza din țară. Dacă nu va fi numit în funcție, întreaga responsabilitate pentru criza economică și epidemiologică din țară va reveni Maiei Sandu, ambasadorilor statelor occidentale care o susțin și judecătorilor Curții Constituționale.

PSRM, mai mult ca oricare alt partid, este pregătit pentru alegeri parlamentare anticipate. Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care apără independența țării, Constituția și legile Republicii Moldova.

Alegătorul știe că PSRM este partidul apărătorilor statalității și identității moldovenești, numiți “moldoveni primitivi”.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care este capabil să păstreze relațiile de prietenie cu partenerul nostru strategic principal – Federația Rusă, să asigure condiții normale de muncă pentru lucrătorii noștri migranți în Rusia și să mențină condițiile preferențiale pentru producătorii moldoveni care furnizează produse pe piața rusă.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid care este capabil să unească ambele maluri ale Nistrului în baza valorilor comune și să soluționeze problema transnistreană prin eforturi comune.

Alegătorul știe că PSRM este singurul partid capabil să protejeze interesele politice, economice și sociale ale omului de rând, să asigure un nivel decent de viață pentru cetățenii noștri, nepermițând închiderea școlilor și grădinițelor de copii, spitalelor și policlinicilor, să apere sfera socială de presiunea externă a instituțiilor financiare.

În același timp, suntem convinși că alegerile trebuie să aibă loc doar atunci când în Moldova vor fi aduse nu mai puțin de 1,5 mln. de doze de vaccin anti-COVID-19 eficiente și când vor fi vaccinați cel puțin 600 mii de cetățeni. Viața și sănătatea cetățenilor noștri a fost, este și va fi prioritatea noastră principală, depășind orice demagogie politică.

Partidul Socialiștilor îndeamnă toate fracțiunile parlamentare și toate forțele sociale sănătoase să se unească împotriva tentativei brutale de uzurpare a puterii în țara noastră și atentatului asupra independenței Republicii Moldova.

1 mar

Consiliul Republican al PSRM a stabilit pașii care vor fi întreprinși pentru ieșirea din criza politică și constituțională

Consiliul Republican al PSRM a stabilit pașii care vor fi întreprinși pentru ieșirea din criza politică și constituțională

PSRM va continua consultările cu partidele parlamentare pentru a identifica soluții la criza politică și îi cere șefului statului să iasă din izolare și semneze, până cel târziu la 9 martie, decretul de desemnare a candidatului la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară. Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că aceste decizii au fost luate la ședința Consiliului Republican (din 27 februarie 2021).

Socialiștii solicită tuturor colegilor din Parlament să dea dovadă de maximă responsabilitate și maturitate politică.

Chiar dacă avem viziuni sau doctrine diferite, dialogul rămâne singura soluție pentru a pune punct acestei crize extrem de periculoase pentru viitorul țării, a declarat Dodon.

PSRM pledează și pentru un dialog constructiv cu președintele țării, căruia îi cer să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Potrivit liderului PSRM, refuzul de până lui Sandu de a discuta constructiv cu partidele politice este unul emotiv și în total dezacord cu rolul de mediator pe care președintele îl are în stat.

În mandatul meu ca președinte am avut nenumărate crize politice, pe care le-am gestionat și rezolvat prin dialog cu partidele, în câteva situații chiar prin dialog cu liderul PAS, Maia Sandu, și partidul său. Chiar dacă eram și suntem pe poziții politice foarte diferite, am considerat de fiecare dată că nu poți rezolva o criză politică fără să dialoghezi.

De aceea, insist pe această componentă esențială într-o democrație, dialogul, și sper că președintele nu va continua să se izoleze în continuare în clădirea Președinției, dar va manifesta mai multă deschidere, mai mult calm și constructivism, a declarat Dodon.

Președintele PSRM a menționat că până șa 9 martie mai este timp suficient pentru dialog între partide, dialog cu președintele țării pentru a găsi cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză.

Igor Dodon atrage atenția că este total nejustificat să se aștepte finalul lunii martie pentru a vedea ce e de făcut.

Constituția ne spune foarte clar ce avem de făcut, iar dacă până în 23 martie nu se face nimic, asta înseamnă intrarea în blocaj total. Dacă Maia Sandu în mod intenționat nu respectă Constituția, acest fapt nu oferă niciun motiv legal ca Parlamentul să fie dizolvat, deci nici alegerile anticipate nu vor putea fi declanșate, indiferent de fanteziile politice ale unora. Un decret de dizolvare a Parlamentului emis de președintele țării în astfel de condiții este nul, ilegal, neconstituțional și reprezintă o gravă uzurpare a puterii în stat, o încercare de a anula rolul Parlamentului ca principală putere a statului într-o republică parlamentară, a spus Dodon.

Președintele PSRM susține că șeful statului nu poate anula rolul partidelor într-o democrație. De aceea, nici o instituție a statului, Parlamentul, Guvernul, nu vor putea pune în aplicare un decret dubios, nu vor putea organiza alegeri în baza unui astfel de decret, pentru că asta ar însemna complicitate la încălcarea Constituției și la uzurparea puterii în stat.

PSRM cere președintelui și partidelor să nu aștepte până pe 23 martie ca să ne trezim într-un blocaj si mai complicat, este suficient că deja s-a așteptat două luni fără nici un rezultat, cu un singur efect – adâncirea crizei politice, sociale și economice, a menționat liderul socialiștilor.

Igor Dodon a declarat că dacă până pe 9 martie decretul nu este emis, Consiliul Republican al PSRM se va întruni din nou pentru a da mandat conducerii executive a partidului să treacă la alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara. Dodon nu a precizat despre ce acțiuni este vorba, dar a menționat că ele vor fi mai hotărâte.

Liderul PSRM a menționat că nu vrea ca funcția de președinte a țării să devină una de decor, așa cum a fost înainte de 2016.

Cred că încă nu e totul pierdut pentru democrație, chiar dacă suntem în plină criză politică. Astăzi noi încă putem să evităm un blocaj cu consecințe dramatice pe mulți ani înainte pentru viața cetățenilor, a menționat liderul socialiștilor.

Igor Dodon a reiterat că în rezolvarea blocajului politic trebuie început de la respectarea Constituției și de la dialog rațional.

2020


4 mar

Consiliul Republican al PSRM: Stabilitate sau alegeri anticipate

Igor Dodon a salutat decizia adoptată de Consiliul Republican al PSRM

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a convocat astăzi Consiliul Republican pentru a discuta strategia politică și acțiunile pentru perioada următoare. În acest context a fost analizată activitatea partidului în Parlament și Guvern, modul în care poate fi eficientizată aceasta, dar și modalitatea prin care poate fi întărit suportul politic acordat echipei guvernamentale.

S-a constatat faptul că Guvernul actual și-a îndeplinit obiectivele pe termen scurt stabilite la învestirea lui, a reușit să evite criza politică și socială declanșată în noiembrie anul trecut de Blocul ACUM, după ce a părăsit guvernarea și coaliția. De asemenea, echipa guvernamentală și-a îndeplinit angajamentele convenite cu partenerii internaționali, dovadă și finalizarea cu succes a programului cu FMI. Iar cel mai important este că au fost inițiate sau relansate programe sociale care au adus și vor aduce în acest an beneficii directe cetățenilor. Toate aceste lucruri au fost reușite în contextul dificil în care a activat Guvernul, fără o majoritate politică în Parlament, dar cu o susținere tehnică bazată pe condiționalități, care au fost și acestea respectate.

PSRM regretă faptul că foștii parteneri politici din Blocul ACUM nu au răspuns la nenumăratele apeluri de a reveni la dialog și a găsi împreună consensul, care să aducă stabilitatea politică necesară, preferând, în locul dialogului, să insiste pe organizarea de alegeri anticipate, care ne-ar aduce oricum din nou la masa negocierilor, însă cu niște costuri enorme pentru cetățeni și țară. Le-am lăsat suficient timp foștilor colegi de alianță din PAS și PPDA pentru a se clarifica pe intern, pentru a depăși anumite neînțelegeri, care au dus la destrămarea coaliției. Astăzi suntem în situația să constatăm faptul că opțiunea fermă a Blocului ACUM a rămas organizarea alegerilor anticipate, nu se dorește revenirea la guvernare pentru a continua lucrurile bune începute împreună.

În aceste condiții, Consiliul Republican al PSRM a analizat cele trei posibile scenarii rămase:

  1. menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil;
  2. parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă;
  3. alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale.

În rezultatul dezbaterilor care au avut loc, s-a decis că alegerile parlamentare anticipate trebuie evitate, deoarece nu rezolvă situația politică și ar aduce numai pagube pentru cetățeni. Chiar dacă pentru PSRM alegerile anticipate ar putea reprezenta o oportunitate politică foarte bună, decizia noastră trebuie să vizeze, în primul rând, interesul cetățenilor și al țării. Ca urmare, conducerea partidului a primit mandatul de a purta negocieri și a încheia parteneriate politice pentru asigurarea unei guvernări stabile, care să-și poată îndeplini cu maximă eficiență programul de activitate până în 2023. Doar cu o guvernare stabilă vom reuși să implementăm proiecte sociale, care să aducă beneficii majore cetățenilor.

La baza unei posibile viitoare alianțe politice va sta același acord politic semnat de PSRM cu Blocul ACUM, un document agreat de societate și de partenerii internaționali. În cazul în care semnarea unui acord politic de formare a majorității parlamentare nu va fi posibil, partidele, care nu vor accepta dialogul sau vor bloca activitatea Guvernului Chicu, să-și asume în fața cetățenilor declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceasta este încă o dovadă că socialiștii susțin mai departe implementarea angajamentelor convenite în iunie 2019.

PSRM rămâne un partid deschis dialogului cu toate forțele politice care lucrează pentru același obiectiv, cel al creșterii bunăstării populației. Prioritatea noastră de bază este îmbunătățirea situației economico-sociale a țării, protejarea cetățenilor, întărirea statului de drept, respectarea valorilor noastre naționale, promovarea unei politici externe echilibrate. Facem apel la toate partidele parlamentare să contribuie, prin activitatea lor politică, la realizarea acestor obiective.

Igor Dodon a salutat decizia adoptată de Consiliul Republican al PSRM

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a salutat decizia adoptată astăzi de Consiliul Republican al PSRM de a iniția dialogul politic în Parlament pentru a asigura stabilitatea politică și o guvernare eficientă pe termen lung.

El a menționat că în vizitele săptămânale pe care le face în teritoriu oamenii spun că sunt revoltați de probabilitatea de a avea alegeri anticipate și cer partidelor să respecte votul primit, să lucreze în Parlament, nu să lupte pentru a declanșa noi alegeri. Astfel, decizia PSRM de a evita anticipatele este una de responsabilitate politică și în acord cu așteptările cetățenilor.

Ca Președinte al Republicii Moldova voi sprijini orice coaliție care va avea ca scop îmbunătățirea vieții oamenilor. Am susținut deplin și coaliția anterioară între PSRM și Blocul ACUM, chiar dacă erau partide cu viziuni politice foarte diferite, însă am considerat și consider în continuare că pe primul plan trebuie puse interesele tuturor cetățenilor, trebuie să încetăm să divizăm țara pe criterii geopolitice false sau interese de partid, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

Șeful statului regretă că liderii Blocului ACUM se luptă acum între ei care să candideze la prezidențiale, în loc să se concentreze pe problemele prioritare ale cetățenilor, sa meargă la dialog cu PSRM și să formeze o coaliție stabilă de guvernare.

Alternativa pe care ei o propun, alegerile parlamentare anticipate, este una împotriva voinței cetățenilor. De aceea fac un nou apel la toate partidele parlamentare ca în activitatea lor să pună pe primul plan rezolvarea urgentă a problemelor cu care se confruntă cetățenii, nu rezolvarea unor interese de partid, a remarcat Igor Dodon.

Potrivit acestuia, în cazul unui răspuns negativ dat eforturilor PSRM de a crea o majoritate politică stabilă, partidele care nu vor accepta dialogul din parlament sau vor bloca activitatea guvernului, urmează să-și asume în fața cetățenilor declanșarea alegerilor anticipate parlamentare, dar și efectele negative generate de criza politică și socială pe care o creează.

Republica Moldova are nevoie de o guvernare stabilă care să poată derula proiecte sociale complexe și reforme, pe parcursul întregului său mandat până în 2023. Doar într-un climat de stabilitate se pot obține rezultate care să aducă beneficiile atât de mult așteptate de cetățeni, a conchis șeful statului.

14 ian

Consiliul Republican a stabilit prioritățile PSRM pentru anul 2020

Consiliul Republican a stabilit prioritățile PSRM pentru anul 2020

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova pășește în anul 2020, de pe poziția de cel mai mare partid parlamentar, care a demonstrat și cea mai înaltă responsabilitate în momentele critice pentru țară.

În premieră, reprezentanții PSRM ocupă funcțiile de Președinte și Vicepreședinte ai Parlamentului. Candidații care au fost sprijiniți de PSRM, conduc acum municipiul Chișinău, Autonomia Găgăuză, 21 de raioane, 19 orașe, inclusiv nouă centre raionale și 190 de sate.

În paralel cu aceste procese, constatăm o situație istorică fără precedent în țara noastră. Pentru prima dată Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ales cu votul direct al majorității cetățenilor, a obținut posibilitatea să acționeze bazându-se pe sprijinul majorității parlamentare. Noile condiții politice oferă premisele favorabile pentru desfășurarea unor ample reforme social-economice.

În context, PSRM a sprijinit inițiativa Președintelui țării, Igor Dodon, de formare a unui Guvern tehnocrat și apolitic, în frunte cu Ion Chicu. Oferim o apreciere pozitivă primelor acțiuni și inițiative lansate de Guvernul Chicu, în primele două luni de activitate.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova rămâne în continuare un partid al poporului, care exprimă voința majorității cetățenilor țării noastre. Noi vom rămâne consecvenți în promovarea principiilor noastre:

  1. Consolidarea statalității Republicii Moldova. Vom combate orice încercări de a submina independența și suveranitatea țării. Noi solicităm tuturor partenerilor internaționali ai țării noastre să respecte suveranitatea și Constituția statului. Considerăm categoric inacceptabilă imixtiunea externă în afacerile interne ale Republicii Moldova. În politica externă, demnitarii noștri de rang înalt trebuie să-și ghideze acțiunile, reieșind exclusiv din interesele naționale ale poporului și ale Republicii Moldova.
  1. Garantarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Noi avem convingerea că Moldova trebuie să-și apere statutul său de neutralitate militară și să nu adere la alianțe militar-politice. Pledăm împotriva participării ostașilor moldoveni în exerciții militare, desfășurate sub egida blocurilor militar-politice.
  1. Economie dezvoltată și echitate socială. Respectând angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali, avem convingerea că Republica Moldova trebuie, în primul rând, să urmărească interesul național, de a avea o economie dezvoltată și de a oferi bunăstare cetățenilor. Partidul Socialiștilor pledează pentru mecanisme prin care statul să protejeze producătorii autohtoni și sectorul agrar. În același timp, considerăm extrem de important să urmărim o politică activă a statului pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova și sprijinirea categoriilor de populație social-vulnerabile, precum și implementarea proiectelor și inițiativelor sociale ale șefului statului în această direcție.
  1. Medicină și educație de calitate. Noi considerăm că datoria oricărei forțe politice serioase este să ofere un trai și un viitor decent tuturor cetățenilor, iar aceasta, în condițiile actuale ale Republicii Moldova, e posibil doar prin modernizarea sistemului medical și prin majorarea alocațiilor la buget pentru educație.
  1. Dezvoltarea regiunilor. Pledăm pentru dezvoltarea socio-economică a tuturor regiunilor țării noastre, pentru sprijinul prioritar a proiectelor care vizează restaurarea și construcția infrastructurii moderne, inclusiv drumuri, sisteme de aprovizionare cu apă și de canalizare, iluminat stradal, obiecte sociale, – în zonele rurale. Considerăm dezvoltarea regionala drept cel mai important factor și baza pentru o viață mai confortabilă a cetățenilor și pentru creșterea copiilor în propria lor țară.
  1. Pacea interetnică. Avem convingerea că doar înțelegerea interetnică și egalitatea civică ne vor ajuta să unificăm țara și într-un final să ajungem la reglementarea problemei transnistrene. Considerăm necesară adoptarea Legii cu privire la funcționarea limbilor. Totodată ne pronunțăm pentru adoptarea pachetului de legi privind statutul Găgăuziei, în forma în care a fost coordonat de Comisia mixtă a Parlamentului și a Adunării Populare a Găgăuziei, cu participarea experților europeni. Și susținem abrogarea așa-numitei “Legii anti-propagandă”, care poartă un caracter discriminatoriu și lovește, în primul rând, în cetățenii țării noastre.
  1. Protejarea Ortodoxiei și a valorilor familiei. Noi pledăm pentru apărarea creștinismului ortodox, care este împărtășit de majoritatea cetățenilor țării noastre. Sprijinim Biserica Ortodoxă și alte confesiuni tradiționale, care apără valorile moral-spirituale, promovează proiecte sociale și educă generația tânără. Considerăm imperios necesară sprijinirea multilaterală a familiei și suntem împotriva legilor care pun în pericol instituția familiei și care impun ideologii străine valorilor tradiționale ale poporului nostru.
  1. Politică externă echilibrată. Partidul Socialiștilor susține promovarea unei politici externe echilibrate propusă de șeful statului, care prevede promovarea relațiilor reciproc avantajoase între țara noastră și toți partenerii externi, atât în Occident, cât și în Est. Susținem inițiativa președinților Rusiei și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, privind formarea unui singur spațiu continental de la Lisabona la Vladivostok. O prioritate absolută pentru noi este menținerea calității de membru a Moldovei la Comunitatea Statelor Independente și participarea la noi proiecte de integrare în CSI, în special Uniunea Euroasiatică, unde Republica Moldova a obținut statutul de observator. Ne pronunțăm pentru dezvoltarea deplină a parteneriatelor strategice ale țării noastre cu țările vecine România și Ucraina, cu Federația Rusă, Uniunea Europeană, SUA, Republica Populară Chineză, Republica Turcia. În același timp, considerăm că este important ca Republica Moldova să-și respecte obligațiile în temeiul tuturor acordurilor internaționale, ca un partener extern de încredere.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră necesară solidaritatea cetățenilor țării în numele unui viitor mai bun al poporului nostru și în acest sens noi susținem pe deplin activitatea Președintelui țării, Igor Dodon, care a demonstrat consecvență și viziune pentru dezvoltarea Moldovei.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova face apel către toate forțele politice și civice, care pledează pentru apărarea statalității Republicii Moldova, pentru echitatea socială, pacea interetnică și pentru valorile tradiționale să contribuie prin unificarea forțelor la protejarea statalității și la consolidarea societății.

2019


17 dec

Declarația Consiliului Republican al PSRM din 17 decembrie 2019

Declarația Consiliului Republican al PSRM din 17 decembrie 2019

Anul 2019 a devenit un an istoric atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

În acest an, țara noastră a fost eliberată de regimul criminal oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor au jucat un rol important în demontarea acestui regim.

Republica Moldova are acum posibilitate să înceapă o nouă etapă în dezvoltarea sa ca stat de drept, democratic, neutru, în cooperare strânsă și fructuoasă cu partenerii săi, atât din Vest, cât și din Est.

În 2019, Partidul Socialiștilor a obținut rezultate impresionante în cadrul alegerilor parlamentare și locale generale. PSRM și-a menținut statutul de cel mai mare partid parlamentar din țară, consolidându-și reprezentarea sa în forul legislativ al Republicii Moldova.

Președintele partidului, Zinaida Greceanîi, a fost aleasă în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a fost numit vicepreședinte al Parlamentului.

În 2019, pentru prima dată, un candidat dintr-un partid de centru-stânga a obținut o victorie decisivă la alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei Republicii Moldova – Chișinău. Acesta a devenit candidatul Partidului Socialiștilor, colegul nostru, secretarul pentru ideologie al formațiunii, Ion Ceban. Acum în fața lui Ion Ceban stă o mare provocare – să construiască o Capitală modernă și dezvoltată, iar Partidul Socialiștilor îi va oferi tot sprijinul necesar în acest sens.

În 2019, candidații PSRM au obținut victorie în 17 orașe, inclusiv în 8 centre raionale și în 190 de sate ale țării. Potrivit rezultatelor scrutinului, reprezentanții Partidului Socialiștilor conduc 21 de raioane din Republica Moldova.

La inițiativa președintelui țării, Igor Dodon, și cu sprijinul Partidului Socialiștilor, în interesul dezvoltării țării și al bunăstării tuturor cetățenilor, a fost numit un Guvern neafiliat politic, un Guvern de tehnocrați profesioniști, condus de Ion Chicu. PSRM îi oferă încredere deplină acestui Guvern.

Devenit un partid de guvernare, Partidul Socialiștilor, încă din primele zile a început să pună în aplicare programul său politic. Relațiile cu principalul nostru partener strategic – Federația Rusă, au fost restabilite în toate domeniile. Parlamentul țării a adoptat inițiativele sociale la care deputații Partidului Socialiștilor au muncit timp de mai mulți ani.

Consiliul Republican al PSRM își reiterează angajamentul față de principiile fundamentale ale Partidului Socialiștilor:

  • independența și neutralitatea Republicii Moldova;
  • afirmarea identității moldovenești și crearea unei societăți multietnice;
  • adoptarea unei noi Legi cu privire la funcționarea limbilor străine vorbite pe teritoriul Republicii Moldova;
  • soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și reunificarea țării, cu suportul partenerilor internaționali și ținând cont de interesele ambelor maluri ale râului Nistru;
  • adoptarea Pachetului de legi privind statutul Autonomiei Găgăuze în forma în care a fost prezentat de Grupul de lucru comun al Parlamentului și de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia;
  • politica externă echilibrată și dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu Vestul și Estul, menținând și îndeplinind angajamentele prevăzute în acordurile semnate cu principalii noștri parteneri;
  • păstrarea calității de membru a Republicii Moldova în Comunitatea Statelor Independente și intensificarea cooperării cu țările CSI în cadrul Zonei de Liber Schimb a Comunității Statelor Independente;
  • dezvoltare economică și justiție socială;
  • apărarea credinței ortodoxe și valorilor tradiționale.

În același timp, astăzi considerăm drept cea mai mare prioritate – depășirea crizei economice, soluționarea problemelor stringente din domeniul socio-economic și susținerea celor mai vulnerabile pături ale populației.

Consolidarea interacțiunii dintre toate ramurile puterii, dintre centru și regiunile țării, în scopul dezvoltării economiei țării și soluționării celor mai importante probleme sociale, protecția juridică a populației, sunt astăzi cele mai importante acțiuni care trebuie întreprinse.

Prioritatea noastră pentru anul 2020 este pregătirea pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova. PSRM pledează pentru ca șeful statului să fie ales în continuare de popor.

Respingem cu fermitate orice speculație cu privire la posibila alegere a președintelui țării de Parlament.

Avem încredere deplină în șeful statului, Igor Dodon, și îl considerăm cel mai potrivit candidat pentru funcția de Președinte al țării la alegerile din 2020.

PSRM felicită toți cetățenii țării cu ocazia sosirii noului an – 2020 și își exprimă speranța că, în noul an, toți cetățenii Republicii Moldova își vor uni forțele pentru depășirea crizei, schimbarea și dezvoltarea țării, precum și bunăstarea tuturor cetățenilor.

16 noi

Consiliul Republican al PSRM a făcut totalurile alegerilor locale generale și a prezentat planurile de viitor

Consiliul Republican al PSRM a făcut totalurile alegerilor locale generale și a prezentat planurile de viitor

Astăzi, 16 noiembrie, a avut loc o ședință extinsă a Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, la care au participat primarii și președinții consiliilor raionale aleși din partea PSRM, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, consilieri municipali.

La invitația PSRM, la ședința Consiliului Republican a participat și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

În cadrul ședinței au fost examinate rezultatele alegerilor locale generale, precum și ale noilor alegeri parlamentare care s-au desfășurat pe 20 octombrie. A avut loc un schimb sincer de opinii cu privire la rezultatele obținute de echipa PSRM în fiecare raion.

Consiliul Republican a constatat că Partidul Socialiștilor a obținut rezultate bune la alegerile care au avut loc. Conform informațiilor prezentate de președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, PSRM a obținut cumulativ cel mai mare număr de mandate – 326, fiind pe primul loc, la nivel de consilii raionale și municipale, inclusiv 22 mandate în Consiliul municipal Chișinău și 7 mandate în Consiliul municipal Bălți.

În 4 consilii raionale: Briceni, Dondușeni, Ocnița și Taraclia – partidul are majoritatea și poate forma de sine stătător organele de conducere ale raioanelor.

La moment, în calitate de președinți de raion au fost aleși deja 6 reprezentanți ai PSRM.

Din partea Partidului Socialiștilor au fost aleși 206 primari ai localităților și 2 986 de consilieri sătești și comunali.

Zinaida Greceanîi a remarcat cu mândrie victoria candidatului PSRM la Chișinău, unde primar general a devenit Ion Ceban.

Reprezentanții PSRM au devenit primari în opt centre raionale – Anenii Noi, Briceni, Criuleni, Comrat, Ceadîr-Lunga, Florești, Ocnița și Soroca.

În urma rezultatelor noilor alegeri parlamentare, candidatul PSRM, Vitalii Evtodiev, a câștigat în circumscripția din Transnistria. Drept urmare, fracțiunea parlamentară a PSRM este formată în prezent din 36 de deputați.

Zinaida Greceanîi a subliniat la ședința Consiliului Republican că cel mai important lucru în prezent este planificarea lucrărilor concrete privind implementarea promisiunilor electorale în fiecare localitate.

Separat, au fost examinate subiectele cu privire la situația politică actuală din Republica Moldova. Consiliul Republican a primit în mod pozitiv informațiile despre demisia Guvernului Maiei Sandu și numirea unui nou Guvern tehnocrat condus de Ion Chicu, exprimând susținere plenară pentru acțiunile conducerii țării și, în primul rând, Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în vederea redresării situației socio-politice și socio-economice din Republica Moldova.

21 aug

Consiliul Republican al PSRM a discutat despre semnarea unui nou acord cu ACUM și participarea la alegerile din 20 octombrie 2019

Consiliul Republican al PSRM a discutat despre semnarea unui nou acord cu ACUM și participarea la alegerile din 20 octombrie 2019

Astăzi, 21 august, a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost examinate aspecte importante ale situației politice actuale. În special, s-a discutat despre activitățile majorității parlamentare și ale Guvernului din ultimele două luni, precum și participarea PSRM la noile alegeri parlamentare în circumscripții și alegerile locale generale, care vor avea loc pe 20 octombrie 2019.

La invitația Consiliului Republican al PSRM, la ședință a participat și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Consiliul republican a reiterat poziția conform căreia decizia de a lua parte la formarea majorității parlamentare împreună cu blocul politic ACUM a fost corectă. În cadrul ședinței, s-a menționat că peste 90 la sută din prevederile acordului de coaliție temporară, semnat între PSRM și blocul ACUM la 8 iunie 2019, au fost implementate.

Primul pas a fost făcut. Acum urmează să stabilim ce va sta la baza cooperării ulterioare. Noi considerăm că trebuie să fie semnat un nou acord ca să înțelegem cum vom acționa în continuare, a spus Igor Dodon după ședință.

El a menționat că există anumite probleme care trebuie soluționate.

Considerăm că trebuie să ne axăm mai mult pe problemele ce țin de salarii, pensii, drumuri, așteptările oamenilor, decât pe concursuri de dragul concursurilor sau pe discuții despre cine și în ce funcție este numit. Oamenii așteaptă rezultate concrete, a subliniat șeful statului.

În ceea ce privește problemele legate de Curtea Constituțională, președintele a îndemnat politicienii să se abțină de la orice evaluare politică adresată judecătorilor, deoarece astfel de declarații ar putea fi considerate presiuni asupra Curții Constituționale.

De asemenea, Consiliul Republican a discutat elemente de strategie pentru pregătirea și desfășurarea noilor alegeri parlamentare și a alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019.

În ultimele două săptămâni, organizațiile teritoriale a PSRM au discutat despre posibilii candidați la funcția de primari și consilieri locali. În prezent au fost stabiliți practic 90–95% dintre posibilii candidați.

Consider că socialiștii au început această campanie electorală bine pregătiți și vor obține un rezultat foarte bun, și-a împărtășit opinia Igor Dodon.

Conform legislației, candidații la funcția de primari ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și lista candidaților la funcția de consilieri municipali și raionali, pot fi prezentate după 30 august. Candidații la alte funcții – primar de orașe, sate, consilier de oraș și sat – după 9 septembrie. Numele candidaților la funcția de primar de Chișinău și de Bălți și alți aleși ai Consiliului Republican al PSRM vor fi aprobate pe 30 august.

După ședință, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi a anunțat că Consiliul Republican a stabilit trei candidați în 3 circumscripții uninominale care vor participa la noile alegeri parlamentare din 20 octombrie.

Astfel, la funcția de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 17 (Nisporeni) va candida președintele OT PSRM din acest raion, Pavel Artamonov care a participat și la alegerile din 24 februarie. Pentru circumscripția uninominală nr. 33 (Chișinău) va candida consilierul municipal al PSRM, Svetlana Popa, iar pentru circumscripția nr. 48 (Transnistria) – Vitalii Evtodiev. În același timp, socialiștii au decis să nu participe la alegerile pentru circumscripția uninominală nr. 50 (în vestul Republicii Moldova).

Potrivit președintelui partidului, Consiliul Republican a stabilit și câteva aspecte organizatorice legate de pregătirea alegerilor din 20 octombrie.

În concluzie, Zinaida Greceanîi a confirmat intenția PSRM de a continua să lucreze în coaliția parlamentară și să depună eforturi pentru a o menține.

Avem înțelepciunea și curajul de a merge mai departe, de a susține coaliția și de a face totul pentru ca alegerile locale să se desfășoare corect în toată țara, a subliniat Zinaida Greceanîi.

19 iun

Consiliul Republican al PSRM a discutat despre situația politică și strategiile partidului în condițiile actuale

Consiliul Republican al PSRM a discutat despre situația politică și strategiile partidului în condițiile actuale

În cadrul ședinței Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din 19 iunie, s-a discutat despre strategiile Partidului Socialiștilor în condițiile actuale, pregătirea pentru alegerile locale, poziția fracțiunii parlamentare a PSRM și susținerea Guvernului Maiei Sandu, precum și despre refuzul categoric al “traseismului politic” în parlament.

Așa cum a menționat Președintele RM, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, după desfășurarea ultimei ședințe a Consiliului Republican din 7 iunie, în Republica Moldova s-au întâmplat mai multe evenimente importante (inclusiv formarea majorității parlamentare și investirea unui Guvern funcțional) despre care a fost necesar să se discute astăzi și prin urmare să fie elaborată o strategie a partidului în condițiile actuale.

PSRM, dintr-un partid de opoziție a devenit un partid de guvernământ, de aceea am discutat cu colegii din organizațiile teritoriale despre strategia actuală a partidului, a afirmat Igor Dodon.

De asemenea, el a remarcat că un subiect separat, dar foarte important este pregătirea pentru alegerile locale, care ieri au fost stabilite pe 20 octombrie 2019, iar conform legislației campania electorală va începe pe 20 august.

Am discutat cu colegii despre pregătirea pentru alegerile locale, precum și despre unele acțiuni care vor fi întreprinse în timpul cel mai apropiat, a declarat Igor Dodon.

El și-a exprimat convingerea că această noua perioadă din istoria țării a început datorită susținerii fracțiunii PSRM din parlament.

Noi suntem pregătiți să susținem Guvernul Sandu, aceasta este poziția fermă a PSRM. Vom asigura votul fracțiunii socialiștilor pentru a implementa reformele pe care le va promova Guvernul Sandu. Evident, le vom discuta împreună pentru că este vorba despre un consens politic. Vom face tot posibilul ca această guvernare să se mențină pe o perioadă cât mai mare, preferabil pe întreaga perioadă a mandatului, dacă se va reuși, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, liderul neformal al PSRM a subliniat că partidul este categoric împotriva “traseismului politic”, care a fost practicat în ultimii ani.

Noi nu vom permite ca în fracțiunea PSRM să vină membri din alte fracțiuni, sau deputați independenți. Din componența fracțiunii PSRM fac parte 35 de deputați și anume în această componență fracțiunea își va sfârși mandatul, fie până la alegerile parlamentare anticipate, a spus Igor Dodon.

Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi a declarat pentru jurnaliști că Consiliul Republican a trasat niște puncte ce țin de pregătirea pentru alegerile locale, care vor avea loc pe 20 octombrie.

În realitate, Partidul Socialiștilor este mereu în campanie electorală și nu ascundem acest lucru. Noi suntem mereu aproape de alegătorii noștri. Iar săptămâna trecută am desfășurat zilele de informare politică, în cadrul cărora am explicat situația membrilor partidului și cetățenilor, a afirmat Zinaida Greceanîi.

De asemenea, ea a accentuat că astăzi a mulțumit colegilor pentru susținerea oferită în această perioadă foarte dificilă, pentru că uneori oamenii pur și simplu nu înțelegeau ce se întâmplă.

Dar eu, sunt convinsă că decizia care a fost luată și în rezultatul căreia s-a format majoritatea parlamentară a fost una corectă. Și noi suntem dispuși să ocolim uneltele ascuțite în relațiile cu partenerii noștri. Noi avem un singur interes și acesta este interesul Republicii Moldova și al cetățenilor țării, de aceea, noi vom urma această cale, a menționat președintele PSRM.

Zinaida Greceanîi a anunțat că PSRM finisează perioada de desfășurare a conferințelor raionale și a alegerilor în organizațiile teritoriale ale partidului. Aceste conferințe urmează să se finalizeze la începutul lunii iulie.

Președintele PSRM a mai remarcat că la alegerile locale Partidul Socialiștilor va miza pe acei activiști care sunt cunoscuți și muncesc de mult timp în organizațiile sale teritoriale.

7 iun

Igor Dodon: Coaliție cu cei de dreapta sau alegeri anticipate

Igor Dodon: Coaliție cu cei de dreapta sau alegeri anticipate

Conform rezultatelor ședinței Consiliului Republican, care a avut loc pe 7 iunie, Partidul Socialiștilor își păstrează poziția sa anterioară, declarată pe 12 aprilie. PSRM, încă este disponibil pentru negocieri și pentru formarea unei coaliții cu blocul ACUM, în caz contrar vor fi anunțate alegeri anticipate.

Așa cum a fost anunțat anterior, astăzi, a fost convocată ședința Consiliului Republican al PSRM pentru a examina situația creată și pentru a lua o decizie, sper că finală. Cunoașteți că socialiștii din start au propus negocieri și formarea unei coaliții de guvernare celor de dreapta, partidelor constituente ale blocul ACUM, a declarat Președintele Republicii Moldova, liderul informal al PSRM, Igor Dodon, în cadrul briefing-ului cu privire la rezultatele Consiliului Republican.

El a remarcat că au avut loc câteva runde de negocieri, oficiale și neoficiale, în cadrul cărora s-a constatat că deputații Blocului ACUM nu și-au schimbat pozițiile anterioare.

Ei, cel puțin nu toate componentele acestui bloc, sunt gata să voteze pentru liderul socialiștilor la funcția de spicher al parlamentului, sunt categoric împotriva acordării câtorva ministere, așa cum a fost decizia Consiliului Republican al PSRM din 12 aprilie și nu avem claritate dacă sunt gata sau nu să restituie competențele pentru instituția prezidențială. Evident că în aceste condiții, noi nu putem să facem coaliție cu cei de dreapta. Astfel, rămâne în vigoare decizia Consiliului Republican din 12 aprilie, a afirmat Igor Dodon.

De asemenea, el a subliniat că Partidul Socialiștilor nu a negociat cu Partidul Democrat, nu a propus acestora coaliție, prin urmare cetățenii nu pot acuza PSRM că socialiștii, fără a discuta cu alte fracțiuni, merg la alegeri anticipate.

Colegii noștri au mers astăzi și au discutat cu democrații și au ascultat propunerea acestora. Menționez că socialiștii din start nu intenționau să facă coaliția cu PDM. Am văzut toate speculațiile, toate discuțiile, dar așa cum a fost declarat, pe 12 aprilie, socialiștii vor forma coaliție cu cei de dreapta sau vor merge la alegeri parlamentare anticipate, a subliniat Igor Dodon.

De asemenea, el a accentuat că socialiștii au făcut tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate. Cu toate acestea, astăzi, trebuie să constatăm că cea mai probabilă variantă este cea a alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Dodon a menționat că în această situație cetățenii trebuie să înțeleagă că pentru a depăși criza politică, trebuie să voteze pentru partidul care are șanse să obțină majoritatea parlamentară. Cei de dreapta nu au șanse, democrații nu au șanse, însă socialiștii au astfel de șanse.

12 apr

Declarația Consiliului Republican al PSRM cu privire la situația politică din țară

Declarația Consiliului Republican al PSRM cu privire la situația politică din țară

Consiliul Republican al PSRM, în cadrul ședinței, convocată la inițiativa Comitetului Executiv Politic și a fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, în condițiile crizei politice din țară, susține eforturile Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și a conducerii partidului în vederea depășirii situației actuale, creării majorității parlamentare și a coaliției stabile de guvernare, formării organelor de conducere și de lucru ale Parlamentului, numirii Guvernului țării și aprobării programului de guvernare, în interesul cetățenilor Republicii Moldova și al țării în ansamblu.

În decursul ultimelor săptămâni, Partidul Socialiștilor, care a obținut cele mai multe mandate în Parlament, demonstrează în mod consecvent interes pentru depășirea crizei politice. Suntem convinși că cea mai bună opțiune este asigurarea activității Parlamentului și evitarea alegerilor parlamentare anticipate.

Din momentul aprobării rezultatelor de către Curtea Constituțională, Partidul Socialiștilor a inițiat de trei ori negocieri cu partidele blocului politic “ACUM”, în pofida divergențelor ideologice, a scopurilor și a programelor politice. Consiliul Republican al PSRM a audiat raportul cu privire la întrevederea reprezentanților delegați de către PSRM cu reprezentanții blocului “ACUM” și rezultatele acestei întrevederi.

Partidul Socialiștilor cu regret constată faptul că nu există nicio poziție constructivă din partea reprezentanților blocului “ACUM” înaintând încă odată condiții privind votarea pentru candidatura acestora la funcția de spicher, prim-ministru și pentru guvernul minoritar propus de ei și pachetul lor de legi. În același timp, reprezentanții blocului “ACUM” au ignorat practic toate propunerile PSRM, începând cu pachetul prioritar de legi, inclusiv indexarea pensiilor, capitalul matern, politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice, fortificarea instituțiilor de stat, restabilirea competențelor Președintelui în conformitate cu Constituția RM, împărțirea responsabilității privind conducerea țării, funcția de președinte al Parlamentului și portofoliilor ministeriale. Este surprinzător faptul că blocul “ACUM”, care a ocupat locul trei la alegeri, este interesat doar de obținerea puterii depline.

Consiliul Republican al PSRM declară despre disponibilitatea de a continua intensiv negocierile pentru a scoate țara din criza politică. Totodată, Consiliul Republican subliniază că, în cadrul acestor negocieri, Partidul Socialiștilor va ține cont de opinia alegătorilor săi.

Consiliul Republican al PSRM aprobă cele trei blocuri principale propuse de Comitetul Executiv Politic și de fracțiunea PSRM ca punct de reper pentru procesul de negociere privind crearea unei majorități parlamentare și participarea PSRM la guvernare, cu modificările și propunerile corespunzătoare.

Blocul I. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar

Luând în considerație faptul că PSRM are elaborate aproape 300 de inițiative legislative în toate domeniile, suntem de părere că multe dintre acestea pot fi incluse în programul noii guvernări. Totodată, am identificat un set de proiecte de lege care urmează a fi puse la baza colaborării politice și anume:

  1. Anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.
  1. Politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:
    • de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;
    • de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.
  1. Politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:
    • anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 “Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care a fost denumită fals și manipulatoriu de combatere a propagandei. Reamintim că această lege a fost supusă criticii din partea Consiliului UE pentru politică externă, de șeful Delegației UE în Moldova, precum și de reprezentanții corpului diplomatic acreditați la Chișinău;
    • ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o până în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova;
    • adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze elaborate cu suportul instituțiilor europene, OSCE, de către grupul de lucru mixt format din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, societății civile.

Blocul II: Consolidarea instituțiilor statului

În acest context, propunem să se revină la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale). Pachetul de legi în această privință este elaborat.

Ținând cont de faptul că PSRM a colectat aproape 1,5 mln de semnături pentru trecerea la forma de guvernare – republica prezidențială, vom considera acest pas drept o etapă temporară.

Blocul III. Partajarea responsabilității în procesul de guvernare

Partidul Socialiștilor fiind partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în actualul Parlament, consideră just ca funcția de președinte al Parlamentului să îi revină anume PSRM. Pentru această funcție partidul o va înainta pe Dna Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe, ordinii publice și apărării (inclusiv ministerele de resort – ministerul de externe, ministerul de interne și ministerul apărării), în primul rând, pentru a permite Președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova. PSRM este pregătit să-și asume angajamentul pentru politica în domeniul reintegrării țării, inclusiv funcțiile respective din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

Consiliul Republican al PSRM a decis că, Partidul Socialiștilor poate și trebuie să participe la crearea unei majorități parlamentare și a unei coaliții de guvernare cu drepturi depline și a Guvernului, care va fi susținut de această majoritate. Consiliul Republican confirmă poziția conform căreia Partidul Socialiștilor nu va susține un Guvern minoritar, motivele fiind declarate anterior.

Ghidat de principiile și cerințele de mai sus, Consiliul Republican al PSRM susține disponibilitatea Partidului Socialiștilor de a se consulta cu privire la formarea conducerii Parlamentului și învestirea Guvernului cu partidele constituente ale blocului parlamentar “ACUM”.

Suntem încrezători că numai prin manifestarea responsabilității comune și a maturității politice putem depăși criza politică și evita alegerile parlamentare anticipate.

În cazul în care nu reușim să ajungem la un compromis și să asigurăm un dialog bazat pe reperele enumerate mai sus, PSRM declară că este pregătit să meargă la alegerile parlamentare anticipate, iar cei care le provoacă să-și asume întreaga responsabilitate.

2018


26 dec

Consiliul Republican PSRM a aprobat lista candidaților la funcția de deputat și platforma electorală

Consiliul Republican PSRM a aprobat lista candidaților la funcția de deputat și platforma electorală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a finalizat pregătirea pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 24 februarie 2019.

La ședința Consiliului Republican a partidului din 26 decembrie a fost examinată și aprobată lista finală a candidaților din PSRM în Parlamentul Republicii Moldova, atât pe listele electorale, cât și pe circumscripțiile uninominale. Partidul Socialiștilor a înaintat în calitate de candidați cei mai responsabili oameni care se bucură de autoritate în societate.

De asemenea, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a prezentat programul electoral. Socialiștii vor promova următoarele obiective și valori în noul Parlament – statalitatea, parteneriatul strategic cu Federația Rusă și cooperarea reciproc avantajoasă cu Uniunea Europeană, reîntregirea țării, dezvoltarea economică și crearea a noi locuri de muncă, echitate socială, combaterea corupției, preocuparea pentru mediu, pacea internațională și protecția religiei ortodoxe.

Socialiștii se angajează, în cazul în care vor obține victoria la alegerile parlamentare, pe parcursul a patru ani să majoreze salariul mediu din țară până la 600 de euro, pensia medie până la 300 de euro, trecerea la un sistem de stat de învățământ și medical gratuit, restabilirea exporturilor produselor moldovenești pe piața rusească și reducerea prețului la gaz pentru Republica Moldova până la nivelul țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, anularea reformei teritorial administrativă care prevede lichidarea raioanelor și a primăriilor, realizarea reformei locative și interzicerea construcțiilor în zonele rezidențiale ale orașelor.

Partidul Socialiștilor anunță sprijin deplin politicilor promovate de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ales de către popor și promite să susțină prioritar toate inițiativele prezidențiale în noul Parlament. Socialiștii pledează pentru trecerea la republică prezidențială, în cadrul căruia șeful statului va forma puterea executivă verticală.

Suntem mai mulți! Vine timpul nostru! Moldova are viitor!

11 dec

Consiliul Republican a stabilit poziția PSRM privind subiecte importante

Consiliul Republican a stabilit poziția PSRM privind subiecte importante

Partidul socialiștilor a convocat astăzi, 11 decembrie, Consiliul Republican, în cadrul căruia a fost revăzută situația politică din țară și acțiunile partidului în aceste circumstanțe. La ședință a participat liderul informal al PSRM, Igor Dodon.

Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi a venit cu un discurs privind poziția partidului față de referendumul inițiat de către PDM și criteriile de formare a listei parlamentare de partid. Pentru fiecare dintre aceste aspecte, Consiliul a adoptat o decizie separată.

Partidul Socialiștilor a confirmat, în cadrul ședinței Consiliului, poziția sa față de susținerea tuturor inițiativelor Președintelui țării, că la baza platformei electorale vor fi incluse principalele idei promovate de către șeful statului.

Poziția PSRM privind referendumul de reducere a numărului de deputați

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova mereu a pledat pentru un referendum la nivel național, ca fiind cea mai democratică procedură de exprimare a voinței poporului pe marginea celor mai importante subiecte ale vieții țării și societății.

Ideea de desfășurare a referendumului privind reducerea numărului deputaților în Parlament aparține Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a venit cu această inițiativă încă în martie 2017. Însă, lansarea acestei inițiative din partea Partidului Democrat, care în 2017 nu a susținut propunerea similară a Președintelui Dodon, demonstrează cinismul politic al PDM. În pragul campaniei electorale aceste acțiuni capătă un caracter populist.

Inițiativa de a reduce numărul deputaților din Parlament este imposibilă fără cea de-a doua parte a acestei inițiative, propuse de către Președinte – de a interzice trecerea deputaților de la o fracțiune la alta. Dar este evident că pentru Partidul Democrat, care, cu ajutorul metodelor bine cunoscute tuturor, a obținut controlul asupra majorității parlamentare, o astfel de inițiativă este extrem de neavantajoasă.

Partidul Socialiștilor nu se va înregistra drept participant la acest referendum. Venim cu un apel către cetățenii țării să decidă asupra participării sau neparticipării lor la referendum, în conformitate cu convingerile proprii.

Despre principiile formării listei electorale a PSRM

Comitetul Executiv și Consiliul Republican al PSRM au revizuit criteriile de întocmire a listei electorale a PSRM pentru alegerile Parlamentare din Republica Moldova. Criteriul de bază va consta în reprezentarea tuturor păturilor sociale și a grupurilor naționale din țară.

Conform acestui criteriu, nu mai puțin de 30% din lista electorală a PSRM va fi alcătuită din reprezentanții minorităților naționale. Noi vom obține ca toate etniile din Moldova să fie reprezentate la maximum în Parlament, în conformitate cu numărul real al acestora în structura populației din Moldova.

40% din lista electorală a PSRM va fi rezervată pentru femei. Partidul Socialiștilor, mereu a acordat o atenție sporită promovării femeilor în funcții de conducere. Este simbolic faptul că, în fruntea celui mai mare partid din Moldova, Partidul Socialiștilor, se află o femeie – Zinaida Greceanîi, care, fiind singura femeie – prim-ministru a Republicii Moldova, a condus cel mai de succes guvern din istoria țării noastre. Suntem convinși că femeile pot și trebuie să obțină o reprezentare demnă în Parlamentul țării noastre.

De-a lungul anilor, Partidul Socialiștilor promovează generația tânără în poziții cheie. Lista întocmită a PSRM în care tinerii vor fi reprezentați într-un număr cât mai mare, nu va fi o excepție. Principiul nostru constă într-o îmbinare dintre experiența generației în vârstă și entuziasmul, energia, creativitatea și consacrarea tinerilor.

Până la 25 decembrie, lista electorală a PSRM va fi prezentată spre examinare și aprobare Consiliului Republican.

Cu privire la susținerea Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a audiat informația Președintelui țării, Igor Dodon, care este și liderul informal al partidului.

Pe parcursul a doi ani de mandat, în pofida opunerii majorității parlamentare, a Guvernului și a Curții Constituționale, au fost soluționate mai multe probleme. Datorită înțelegerilor dintre Președintele Republicii Moldova și Președintele Rusiei, au fost restabilite relațiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă. Sute de mii de concetățeni care lucrează în Rusia au beneficiat de amnistie migrațională.

A fost restabilit accesul la piața rusă pentru sute de întreprinderi moldovenești. De la 1 ianuarie, 2019 vor fi eliminate taxele pentru mai multe categorii de mărfuri, ceea ce va spori atât exporturile țării noastre, cât și veniturile financiare ale întreprinderilor din Moldova. Acest lucru va duce la creșterea locurilor de muncă și va da un nou impuls dezvoltării economiei țării noastre. Republica Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, care deschide noi perspective de colaborare reciproc avantajoasă cu țările membre ale acestei uniuni, precum și accesul la fondurile financiare ale UEEA.

În ultimii 2 ani, au fost inițiate o serie de Programe Naționale care prevăd susținerea mai multor categorii de cetățeni: persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii și a celor cu venituri mici, sprijinul persoanelor de vârsta a treia, a copiilor și a tinerilor. La nivel de țară, aceste programe au vizat circa 200 mii de oameni: de la sprijinul material pentru persoanele social-vulnerabile, până la dezvoltarea infrastructurii, a grădinițelor, a complexurilor sportive.

Subliniem, că toate acestea au fost realizate din propria inițiativă a Președintelui, fără a intra în competența directă a Președintelui țării. De asemenea, în ultimii 2 ani, Președintele a lansat o serie de inițiative legislative foarte importante pentru societatea moldovenească: de la abrogarea legii cu privire la “furtul miliardului”, prin care cetățenii au fost impuși să restituie banii furați, până la majorarea pensiilor de 2 ori pe an, de la programele de susținere a familiilor (capital de maternitate), până la inițiativele cu privire la protecția legislației muncii.

În ciuda tuturor încercărilor de a limita acțiunile Președintelui, Igor Dodon este astăzi singura figură politică cu legitimitate deplină, iar autoritatea sa, inclusiv ratingul său politic, depășește ratingul tuturor politicienilor moldoveni împreună. Acest lucru confirmă încă odată că poporul Republicii Moldova are cea mai mare încredere în Președinte și susține șeful statului.

Totodată, Partidul Socialiștilor care este partid pro-prezidențial, susține toate inițiativele Președintelui țării și, în baza platformei electorale, neapărat va include ideile principale promovate de șeful statului.

Suntem mai mulți! Vine timpul nostru!

5 sep

PSRM începe pregătirea activă pentru alegerile parlamentare

Ședința Consiliului Republican al PSRM din 5 septembrie 2018

Partidul Socialiștilor din RM a desfășurat, în ziua de 5 septembrie, ședința Consiliului Republican, în cadrul căreia s-a hotărât începerea pregătirilor active pentru alegerile parlamentare. La ședință, în calitate de lider neformal al partidului a participat Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, președintele PSRM Zinaida Greceanîi, secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea, liderul fracțiunii PSRM din Consiliul municipal Chișinău Ion Ceban și conducătorii organizațiilor teritoriale ale PSRM.

Cei prezenți la ședință au audiat raportul de activitate a partidului și au stabilit un plan de acțiuni pentru următoarele șase luni – până la alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 24 februarie 2019.

PSRM – singurul partid de opoziție

Igor Dodon a menționat, în cadrul discursului său, că PSRM este singurul partid de opoziție din parlament, rămânând cea maia activă formațiune, cu cele mai multe inițiative menite să îmbunătățească situația atât a cetățenilor, cât și întregului stat.

Igor Dodon a remarcat că pe parcursul a 9 ani de guvernare, după tentativa de lovitură de stat din 7 aprilie 2009, după ce comuniștii au predat guvernarea, din august-septembrie 2009, în RM la guvernare sunt partidele pro-europene care s-au schimbat cu locurile pe parcursul anilor, dar tot timpul au fost parteneri de guvernare.

Este vorba despre Partidul Liberal Democrat al lui Filat, Partidul Democrat al lui Lupu, apoi al lui Plahotniuc, Partidul Liberal al lui Ghimpu, este vorba de cei care mai târziu s-au desprins de aceste partide și au creat partidele proprii – Maia Sandu și alții.

În ultimii nouă ani, ei se joacă de-a guvernarea și opoziția, organizează proteste în Piața Marii Adunări Naționale, dar în același timp sunt partenerii de guvernare a Partidului Democrat, de voie sau de nevoie s-au trezit în opoziție, a declarat șeful statului.

Igor Dodon nu exclude participarea sa la alegerile parlamentare pe listele PSRM

Președintele a evidențiat că PSRM este unicul partid parlamentar, care după alegerile din 2014 nu a făcut parte din alianța de guvernare, în tot acest timp partidul a fost în opoziție, așa cum a anunțat iniția și nu a votat pentru nici un ministru sau pentru vreo guvernare.

Socialiștii au obținut unele dintre scopurile propuse, cum ar fi votul mixt, care era prevăzut în programul nostru electoral. Dar cel mai important este faptul că au distrus alianțele pentru integrarea europeană, toate care au fost în toți acești ani, a remarcat șeful statului.

Igor Dodon a declarat că examinează posibilitatea de a participa la viitoare alegeri parlamentare pe listele de partid ale PSRM, un președinte fără suportul majorității parlamentare nu poate să-și îndeplinească eficient toate atribuțiile.

Începând cu ziua de sâmbătă, PSRM va alege candidații pe circumscripții

Președintele a remarcat că, scopul principal al PSRM – este de a deține majoritatea voturilor în Parlamentul Republicii Moldova, atât pe circumscripțiile de pe teritoriul Republicii Moldova, cât și din afara țării.

Începând cu ziua de sâmbătă, membrii PSRM vor începe să desfășoare acțiuni masive în fiecare centru raional, în cadrul cărora vom alege împreună cu colegii din teritoriu candidații pe circumscripțiile electorale. Până la mijlocul lui octombrie vom trece prin toate orașele din RM, iar la sfârșitul lui noiembrie, în Chișinău se vor întâlni zeci de mii de susținători și membri ai PSRM, – a spus Igor Dodon.

Zinaida Greceanîi: Spre deosebire de alte partide, PSRM este mereu alături de oameni

Președintele PSRM Zinaida Greceanîi a menționat că Igor Dodon rămâne liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Zinaida Greceanîi a evidențiat că PSRM a venit cu foarte multe inițiative legislative, o parte au fost aprobate, altele au fost respinse. Partidul a ajutat cetățenii în soluționarea problemelor de ordin social, juridic, au oferit asistență juridică, au ajutat multe instituții sociale în soluționarea problemelor lor.

Spre deosebire de alte partide, noi mereu am fost alături de oameni. Întrebați de alte partide când are loc audierea cetățenilor, veniți la noi și vedeți cum se lucrează. Noi am făcut tot posibilul să ajutăm cetățenii, fiind în opoziție și fără resurse, a spus Zinaida Greceanîi.

Rezoluția Consiliului Republican al PSRM

Evenimentele deprimante la care am fost martori în ziua aniversării a 27-a a Independenței Moldovei, în Piața Marii Adunări Naționale, sunt rezultatul celor 9 ani de guvernare a așa numitelor partide pro-europene. Toată răspunderea pentru criza economică persistentă, pentru furtul miliardului, pentru sărăcirea populației, pentru creșterea șomajului și emigrarea în masă, pentru continuarea divizării societății pe criterii sociale și interetnice, pentru suprimarea încrederii față de Moldova din partea partenerilor străini din Vest și din Est, o poartă cei care în ultimii 9 ani, controlează Parlamentul și Guvernul din Moldova, au fost parte a acestor guverne, au condus ministere și instituții publice, au finanțat și a au sprijinit așa-zisele partide pro-europene.

În ultimii 9 ani, în Moldova, la putere s-au perindat șase coaliții pro-europene, majoritatea dintre care le-au alcătuit reprezentanții acelorași partide politice. Astăzi, membrii coalițiilor pro-europene încearcă să inducă lumea în eroare precum că se află pe diferite părți ale baricadelor politice. Dar contradicțiile dintre ei poartă un caracter absolut artificial.

Partidul Democrat și cel Liberal Democrat nu au avut contradicții când au făcut împreună parte din cinci(!) alianțe pro-europene.

Ei nu au avut contradicții atunci când, în ciuda opiniei majorității locuitorilor țării, au impus Moldovei Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Ei nu au avut contradicții atunci când au votat împreună, inclusiv și Maia Sandu, pentru creditarea băncilor lui Ilan Șor și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Ei nu au avut contradicții atunci când, împreună, de trei ori, l-au promovat în postul de primar de Chișinău pe Dorin Chirtoacă, în prezent urmărit penal.

Ei nu au avut contradicții atunci când au adoptat împreună “Legea privind egalitatea de șanse”, menită să protejeze drepturile homosexualilor.

Ei nu au avut contradicții atunci când au interzis împreună difuzarea posturilor de televiziune rusești pe teritoriul Moldovei.

Guvernarea și așa-numita “opoziție pro-europeană” nu au contradicții atunci când, împreună, insistă pe modificarea, în Constituție, a denumiri limbii de stat din moldovenească în cea română.

Nu există contradicții între ei atunci când încearcă împreună să promoveze în Constituția țării obligativitatea vectorului pro-european.

“Opoziția pro-europeană” nu este împotrivă atunci când regimul de guvernământ vinde teritoriul Stadionului Republican Ambasadei SUA.

Ei nu au contradicții atunci când împreună îl atacă pe Președintele țării, Igor Dodon, ales de întregul popor.

Și regimul de guvernământ, și coaliția pro-europeană sunt două pârghii în mâinile acelorași curatori din afara țării. Întreaga lor forfotă politică nu este altceva decât o târguială cu scopul de a se vinde reciproc în procesul de repartizare a portofoliilor în noua coaliție pro-europeană, în cazul în care forțele de dreapta iarăși vor fi în majoritate în noul Parlament. Ei de pe acum deja își transmit reciproc semnale explicite despre disponibilitatea de a se reuni împotriva poporului.

Astăzi, unicul partid care acționează în interesele majorității absolute a poporului Moldovei, este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Principiile de bază ale PSRM corespund așteptărilor majorității cetățenilor țării noastre: trecerea la sistemul de guvernământ prezidențial, păstrarea statalității moldovenești și a limbii moldovenești în Constituție, pacea interetnică în țară, statutul de neutralitate al Moldovei pe arena internațională, relansarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă și păstrarea bunelor relații cu țările Uniunii Europene, reglementarea pașnică a diferendului transnistrean, echitatea socială, apărarea Ortodoxiei și a valorilor tradiționale.

Partidul Socialiștilor condamnă categoric încercările regimului de guvernământ și a pseudo opoziției pro-europene de a diviza societatea și își declară refuzul de a participa la jocurile lor politice infame.

Partidul Socialiștilor își confirmă întregul sprijin pentru Președintele Republicii Moldova ales de popor, Igor Dodon, și inițiativele sale politice și sociale.

Partidul Socialiștilor lansează campania de înaintare a reprezentanților săi în circumscripțiile electorale uninominale. Aceștia vor fi persoane care se bucură de autoritate în teritorii și care împărtășesc cu devotament principiile de partid, care nu-și vor trăda alegătorii și nu vor renunța la niciun punct din programul Partidului Socialiștilor.

Partidul Socialiștilor cheamă poporul Moldovei să se unească în jurul programului de păstrare a țării, de implementare a reformelor în economie, de echitate socială și de modernizare a societății. Unica alternativă pentru cei 9 ani de guvernare a eurounioniștilor este Partidul Socialiștilor.

16 iun

Consiliul Republican al PSRM a hotărât să desfășoare primaries și să convoace Congresul Extraordinar al XVI-lea al PSRM

Consiliul Republican al PSRM a hotărât să desfășoare primaries și să convoace Congresul Extraordinar al XVI-lea al PSRM

Astăzi, 16 iunie, în Chișinău, a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Consiliul Republican a analizat rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău și Bălți, și a adoptat o Hotărâre cu privire la pregătirea partidului pentru alegerile parlamentare din anul 2018.

În contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare a fost adoptată hotărârea de participare a organizațiilor teritoriale ale PSRM în cadrul alegerilor interne (primaries), pentru a înainta candidații PSRM pe circumscripții electorale la alegerile parlamentare.

De asemenea, Consiliul Republican a decis convocarea Congresului Extraordinar al XVI-lea al PSRM, care va aproba programul politic al partidului. Data și locul desfășurării congresului vor fi stabilite de către Comitetul Executiv Politic al PSRM.

La ședința Consiliului Republican a participat liderul neformal al PSRM, Președintele RM Igor Dodon.

El a salutat faptul că formațiunea se concentrează pe calitatea candidaților care vor fi înaintați din numele partidului pe circumscripții uninominale, în legătură cu care se organizează alegeri interne (primaries).

Alegerile parlamentare din acest an vor fi cele mai importante din istoria țării noastre, deoarece se va decide existența în continuare a Republicii Moldova ca stat unitar și independent. Sunt convins că Partidul Socialiștilor va depune maxim efort pentru obținerea victoriei, a spus Igor Dodon.

2017


27 dec

Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor a făcut bilanțul anului 2017

Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor a făcut bilanțul anului 2017

Anul 2017 a fost unul dintre cei mai dificili ani din istoria PSRM. A fost primul an al liderului PSRM, Igor Dodon, în funcția de Președinte al Republicii Moldova. Asupra Președintelui ales de popor și asupra Partidului Socialiștilor, a fost exercitată o presiune fără precedent din partea regimului de la guvernare și a forțelor externe.

În dorința de a submina poziția președintelui, guvernul și majoritatea de la guvernare a încercat să rupă relațiile cu principalul partener strategic – Federația Rusă. Printre aceste acțiuni – expulzarea diplomaților ruși, numeroase deportări ale jurnaliștilor ruși, vicepremierul Guvernului Rusiei, Dmitri Rogozin, declarat persona non-grata, adoptarea legii antidemocratice “privind lupta cu propaganda rusă”, și în cele din urmă – rechemarea pe o perioadă nedeterminată a Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguța.

În aceste condiții de presiune continuă, de discreditare în masă în mass-media guvernamentală și de pseudo-opoziție, Partidul Socialiștilor a avut în față două sarcini majore: menținerea unității în rândul membrilor de partid și a ratingului ridicat al PSRM. Partidul a reușit cu succes să facă față acestor sarcini. Potrivit tuturor sondajelor de opinie, Partidul Socialiștilor se află pe primul loc în ratingurile de partid, depășind cu mult toate celelalte formațiuni politice moldovenești.

În timp ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost supus unor atacuri constante, PSRM a fost singurul partid care a acordat susținere și sprijin președintelui. PSRM a votat în Parlament pentru toate inițiativele propuse de Igor Dodon.

Socialiștii în Parlament și în organele locale s-au luptat împotriva inițiativelor Partidului Democrat care vizează deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă. Fracțiunea PSRM în Parlament a votat împotriva adoptării “Legii privind lupta cu propaganda rusă”. La inițiativa deputaților și consilierilor PSRM, Adunarea Populară a Găgăuziei și un număr de consilii raionale au adoptat rezoluții care condamnă aprobarea acestei legi.

PSRM și-a demonstrat capacitatea de a mobiliza oamenii pentru acțiuni în masă. La 9 mai, la a 72-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, PSRM a inițiat desfășurarea marșului “Regimentul nemuritor”, la care au participat zeci de mii de oameni.

În anul 2017, la inițiativa Partidului Socialiștilor, a fost adoptată legea privind trecerea la sistemul electoral mixt. Astfel a fost realizat un obiectiv din programul PSRM “Regiuni puternice – Moldova puternică” și a permis tuturor regiunilor din țară, inclusiv regiunii transnistrene și diasporei din străinătate, să obțină o reprezentare garantată și echitabilă în următorul Parlament. În același timp, sistemul mixt asigură posibilitatea de a vota un anumit sistem de valori pe care partidele politice îl reprezintă.

O altă inițiativă a PSRM a fost referendumul municipal din Chișinău privind demisia primarului general Dorin Chirtoacă. După ce am colectat mai mult de 80 de mii de semnături, am obținut desfășurarea acestuia. În perioada de pregătire pentru referendum, în condițiile unui boicot din partea altor forțe politice, PSRM a reușit să mobilizeze peste 110 000 de locuitori ai Chișinăului pentru a participa la plebiscit. Recunoaștem că acest lucru nu a fost suficient pentru ca referendumul să aibă loc. Cu toate acestea, responsabilitatea pentru eșecul referendumului revine acelora care au îndemnat spre boicot.

Fiind un partid care îl susține pe șeful statului, PSRM a sprijinit inițiativa Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon de a desfășura un referendum privind consolidarea împuternicirilor prezidențiale. Dar, în condițiile în care Curtea Constituțională marionetă a dat un răspuns negativ acestei acțiuni, Partidului Socialiștilor a lansat o inițiativă la nivel național de colectare a semnăturilor pentru trecerea la republică prezidențială. La 24 septembrie, zeci de mii de persoane au luat parte la acțiunea națională de susținere a inițiativei președintelui. În octombrie 2017, PSRM a lansat colectarea de semnături pentru trecerea la republică prezidențială. Astăzi, peste 500 de mii de persoane au semnat deja pentru această inițiativă.

Reprezentanții PSRM au participat activ la emisiunile TV de la posturile de televiziune moldovenești. Ziarul de partid “Socialiștii” a fost publicat și distribuit cu regularitate. Au avut loc numeroase întâlniri cu alegătorii și Zile de informare a cetățenilor.

Pe parcursul anului 2017, reprezentanții PSRM au participat la mai multe evenimente din străinătate: la cea de-a 137-a Adunare a Uniunii Interparlamentare, la ședința jubiliară a Adunării Interparlamentare a țărilor CSI, la cea de-a XXIII-a Conferință Internațională “Valori și Interese într-o lume în schimbare: o abordare creștină” și altele.

Odată cu intrarea în anul 2018, PSRM se declară loial față de cele cinci valori fundamentale:

  1. Statutul și neutralitate a Republicii Moldova
  2. Echitate socială
  3. Reglementare transnistreană
  4. Parteneriatul strategic cu Federația Rusă
  5. Protecția ortodoxiei și a valorilor familiale


Pentru anul 2018, PSRM și-a stabilit următoarele sarcini:

  1. Sporirea numărului de cetățeni ai Republicii Moldova care au semnat pentru republica prezidențială până la 1 milion de persoane.
  2. Realizarea numirii candidaților la alegerile parlamentare în circumscripții uninominale, desfășurarea procedurii de primaries în organizațiile de partid.
  3. Obiectivul principal al anului 2018 este pregătirea partidului pentru alegerile parlamentare și victoria în aceste alegeri.


Avem un program clar de acțiuni și o echipă care le poate implementa. Avem încrederea că vom putea îndeplini toate sarcinile stabilite.

Moldova are viitor!

Igor Dodon: La următoarele alegeri parlamentare este obligatoriu să învingă poporul

La invitația colegilor din Partidul Socialiștilor, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința de bilanț al Consiliului Republican al PSRM.

Am discutat despre anul politic 2017, an în care colegii au reușit să facă foarte multe lucruri atât la nivel de regiuni, capitală, parlament, cât și la nivel de țară. PSRM este astăzi unicul partid care se bucură de susținerea masivă a populației – peste 50 la sută din cetățenii determinați. Este un partid real al poporului, a menționat președintele pe pagina sa în rețeaua socială.

Potrivit lui Igor Dodon, consiliul a trasat obiectivele pentru anul viitor: Obiectivul principal al PSRM este victoria în alegerile parlamentare. Doar victoria în alegeri va putea opri declinul țării noastre și vor putea fi puse în aplicare proiecte de importanță vitală pentru țară. Ca fost președinte al PSRM și lider neformal al partidului la moment, încurajez și susțin acțiunile socialiștilor și în special, victoria în alegerile parlamentare în anul 2018.

Igor Dodon a subliniat: alegerile din anul viitor vor fi esențiale și cruciale pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova, pentru viitorul țării noastre ca stat. Și în aceste alegeri este obligatoriu să învingă poporul. În concluzie, șeful statului a dorit colegilor din PSRM, sănătate, realizări și victorie.

Zinaida Greceanîi: Anul 2018 va fi decisiv pentru existența Moldovei pe harta lumii

Președintele Partidului Socialiștilor a făcut bilanțul anului 2017.

Zinaida Greceanîi a menționat că pentru fracțiunea Partidului Socialiștilor, cea mai mare fracțiune aleasă legitim de cetățenii Republicii Moldova în 2014, anul 2017 a fost un an politic foarte activ.

Am înaintat zeci de inițiative din domeniul social, economic și juridic în parlament care vin să îmbunătățească viața cetățenilor, situația mediului de afaceri. Din păcate, nu am reușit să le realizăm pe toate. A fost un an dificil, pentru că cei care sunt la guvernare, nici nu pot să-i numesc o coaliție majoritară, deoarece din componența acesteia fac parte fracțiunile care nu au fost votate în 2014, au făcut tot posibilul, au utilizat toate instrumentele statului pentru a uzurpa puterea în țară, a spus ea.

Greceanîi a menționat că anul 2018 va fi dificil, pentru că acesta este un an electoral.

Dar, în orice caz, cetățenii înțeleg că cei care sunt la guvernare astăzi trebuie să plece o dată pentru totdeauna. Anul 2018 va fi decisiv pentru Republica Moldova, pentru existența sa ulterioară pe harta lumii. Sperăm că cetățenii vor sta cot la cot și vor lupta pentru aceea ca Moldova să rămână un stat independent, suveran și neutru, astfel încât moldovenii să se simtă acasă în țara lor, a adăugat liderul PSRM.

În concluzie, a urat tuturor cetățenilor la mulți ani, înțelepciune, pace în casă, bunăstare.

Copiii să fie fericiți alături de părinții lor, alături de buneii lor, iar atunci vom fi siguri că Moldova va exista, a conchis Zinaida Greceanîi.

6 oct

Rezoluția Consiliului Republican al PSRM

Rezoluția Consiliului Republican al PSRM

Consiliul Republican al PSRM declară încă o dată sprijin deplin pentru acțiunile și inițiativele președintelui Republicii Moldova, ales de popor, Igor Dodon.

Astăzi, Președintele Igor Dodon este singurul reprezentant al conducerii țării cu legitimitate deplină. Toate inițiativele lansate de președinte se bazează pe aspirațiile majorității poporului moldovenesc și sarcinile puse în fața statului și a societății.

Consiliul Republican al PSRM condamnă categoric toate acțiunile Guvernului și majorității parlamentare condusă de Partidul Democrat, privind obstrucționarea acțiunilor Președintelui Republicii Moldova; privind încercarea de a-l priva de împuternicirile prevăzute de Constituția Republicii Moldova, inclusiv prin Curtea Constituțională care este o marionetă controlată; privind blocarea a zeci de inițiative propuse de președinte pentru soluționarea problemelor sociale ale țării, îmbunătățirea economiei, modernizarea serviciilor din domeniul sănătății, educației și din alte sectoare; privind subminarea eforturilor președintelui de a consolida parteneriatul strategic cu Federația Rusă și stabilirea unor noi direcții ale cooperării moldo-ruse.

Președintele Igor Dodon acționează astăzi în numele poporului și pentru binele poporului. În același timp, Partidul Democrat, pentru care au votat aproximativ 15% dintre alegători și-a subordonat complet, în scopuri politice și economice, sistemul legislativ, executiv și judiciar al țării.

În conformitate cu articolul 2 din Constituția Republicii Moldova, nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

În conformitate cu Rezoluția Acțiunii Naționale din 24 septembrie 2017, Consiliul Republican al PSRM declară sprijin pentru trecerea la republica prezidențială, colectarea masivă de semnături pe întreg teritoriul țării și îndemnul ulterior către Congresul PSRM de a include acest punct în Programul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Consiliul Republican al PSRM susține inițiativa colectării la nivel național a semnăturilor pentru trecerea la republică prezidențială. Autoritățile au interzis Președintelui să organizeze un referendum consultativ – activiștii Partidului Socialiștilor vor organiza acest referendum în fiecare localitate din țară, pe fiecare stradă, în fiecare curte și în fiecare casă.

PSRM îndeamnă toate structurile sale de partid să se mobilizeze pe deplin. Sarcina noastră este să colectăm cel puțin 70% din semnăturile tuturor cetățenilor țării care au drept de vot. Ulterior, aceste semnături vor fi transmise tuturor organelor puterii de stat ale țării, precum și Congresului PSRM ca argument pentru introducerea modificărilor în Programul partidului.

Consiliul Republican al PSRM îndeamnă toți membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor să participe activ la colectarea semnăturilor pentru trecerea la o republică prezidențială.

Recomandăm să anunțăm startul Campaniei naționale de colectare a semnăturilor pentru trecerea la o republică prezidențială în data de 16 octombrie 2017.

Împreună vom învinge!

28 iul

Voința poporului este legea supremă în țara noastră!

Voința poporului este legea supremă în țara noastră!

Consiliul Republican al PSRM condamnă categoric decizia anti-populară a Curții Constituționale, prin care se declară cu încălcări grave ale legislației țării și normelor legale internaționale, “neconstituțională” inițiativa Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon privind organizarea referendumului consultativ la data de 24 septembrie a acestui an.

În orice stat democratic voința poporului este sacră. Cea mai simplă manifestare a voinței poporului este democrația directă exprimată prin referendum republican. Decizia Curții Constituționale, prin care poporului i se refuză dreptul la exprimarea voinței, poartă în mod deschis un caracter anti-popular, anti-democratic și părtinitor.

Apare o situație paradoxală: Curtea Constituțională, componența căreia nu a fost aleasă de nimeni, ia decizii de caracter politic, care anulează deciziile autorităților alese de popor, în primul rând a Președintelui Republicii Moldova, pentru care au votat majoritatea cetățenilor ce au participat la alegeri.

Situația devine mai absurdă atunci când deciziile motivate politic sunt luate de către judecători cu naționalitatea unei țări străine, și care au depus jurământul acestui stat. Prin acțiunile sale, judecătorii discreditează instituția Curții Constituționale și subminează încrederea cetățenilor în sistemul judiciar al țării.

Regimul, condus de Partidul Democrat, instrumentul căruia este Curtea Constituțională, s-a speriat de voința poporului, care a fost manifestată în mod repetat în timpul alegerilor și numeroaselor sondaje de opinie publică. Regimului i-a fost teamă că oamenii își vor exprima opinia cu privire la aspectele cele mai fundamentale, care trebuie să fie luate în considerare.

Acțiunile Partidului Democrat sunt îndreptate exclusiv împotriva poporului Republicii Moldova și președintelui țării, ca unicul reprezentant legitim al autorităților din țară. Afișând lașitate și lipsă de curaj, Partidul Democrat a suferit o înfrângere morală.

PSRM va lupta pentru revocarea mandatelor judecătorilor Curții Constituționale, care au depășit împuternicirile sale, precum și alegerea noilor membri ai Curții Constituționale, pe baza imparțialității și principiului unei singure cetățenii – Republica Moldova.

Consiliul Republican al PSRM își exprimă sprijinul deplin pentru Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în intenția sa de a organiza un consiliu cu poporul, și de a afla opinia oamenilor privind patru dintre cele mai importante aspecte, cum ar fi întoarcerea miliardului furat, reducerea numărului de deputați în Parlament, acordarea împuternicirilor suplimentare Președintelui țării și studierea în școli a disciplinei “Istoria Moldovei”.

Noi anunțăm, pe data de 24 septembrie, începutul unor acțiuni, inclusiv și proteste, în sprijinul inițiativelor Președintelui Republicii Moldova și împotriva activismului politic al Curții Constituționale.

Planul detaliat al acțiunilor de protest va fi stabilit în zilele următoare. Suntem convinși că voința poporului este legea supremă în țara noastră!

18 apr

Consiliul Republican al PSRM a susținut inițiativa președintelui privind trecerea la sistemul mixt de vot

Consiliul Republican al PSRM a susținut inițiativa președintelui privind trecerea la sistemul mixt de vot

Astăzi, 18 aprilie, Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor a susținut inițiativa președintelui Republicii Moldova privind trecerea la sistemul mixt de vot.

Consiliul Republican a confirmat poziția PSRM privind inadmisibilitatea introducerii sistemului uninominal de vot, care ar fi permis păstrarea puterii a actualei coaliții, în frunte cu Vladimir Plahotniuc.

Introducerea sistemului uninominal de vot va lansa mecanismul de corupere a politicienilor și preluarea completă a puterii de către grupul oligarhic, ceea ce contravine cu bazele democratice ale guvernării și intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Consiliul a susținut intenția șefului statului de a aplica o reformă politică reală, prin trecerea la sistemul mixt de vot.

Pe data de 19 aprilie, fracțiunea PSRM va înregistra în Parlament inițiativa privind trecerea la sistemul mixt de vot.

2016


18 noi

Zinaida Greceanîi este președinte interimar al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Zinaida Greceanîi este președinte interimar al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Igor Dodon a depus astăzi mandatul de membru al Partidului Socialiștilor din RM, iar Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, a fost aleasă președinte interimar al formațiunii. Declarațiile respective au fost făcute de Igor Dodon, Președintele ales al Republicii Moldova după desfășurarea ședinței de astăzi a Consiliului Republican al PSRM.

Igor Dodon a declarat că în cadrul ședinței Consiliului Republican al PSRM au fost luate câteva decizii organizatorice importante care sunt dictate și prevăzute de legislația în vigoare.

Conform prevederilor legale, președintele țării nu poate fi membru de partid, de aceea, pentru examinarea rezultatelor alegerilor și aprobarea acestora de către Curtea Constituțională, astăzi am luat decizia să depun mandatul de membru al Partidului Socialiștilor și această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței Consiliului Republican. Tot astăzi a fost luată decizia de convocare a Congresului al XIV-lea extraordinar al formațiunii în cadrul căruia se va decide alegerea unui nou președinte al partidului și o nouă componență a Consiliului Republican, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon a menționat că ședința Congresului al XIV-lea va avea loc pe data de 18 decembrie 2016, iar interimatul funcției de Președinte al PSRM va fi asigurat conform deciziei Executivului Politic și a Consiliului Republican, de către Zinaida Greceanîi, membru al PSRM și președintele fracțiunii parlamentare a socialiștilor.

P.S. Conform Articolului 112. al Codului Electoral al RM, președintele țării nu trebuie să fie membru al vreunui partid politic: (2) Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată.

Rezoluția Consiliului Republican al PSRM

Consiliul Republican al PSRM adresează felicitări membrilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova cu ocazia victoriei candidatului nostru, Igor Dodon, la alegerile prezidențiale. A învins candidatul care a prezentat un program ce corespunde principiilor fundamentale ale PSRM și majorității poporului moldovenesc: păstrarea statalității moldovenești și a statutului de neutralitate al țării, echitate socială, revenirea la parteneriatul strategic cu Federația Rusă, reglementarea conflictului transnistrean în baza unui compromis reciproc acceptabil, protejarea identității moldovenești și a valorilor tradiționale ortodoxe.

Această victorie este cea mai mare realizare a Partidului Socialiștilor din toată istoria partidului. Candidatul din partea PSRM, Igor Dodon, a reușit să acumuleze în scrutin 835 mii de voturi ale alegătorilor – un număr record de voturi pentru un candidat al forțelor de stânga din întreaga istorie a alegerilor prezidențiale și parlamentare din Moldova.

Consiliul Republican al PSRM aduce mulțumiri tuturor conducătorilor organizațiilor raionale și locale, membrilor și activiștilor Partidului Socialiștilor pentru munca asiduă în perioada campaniei electorale. Datorită acestui efort, am reușit să convingem majoritatea cetățenilor Moldovei că Igor Dodon este singurul candidat al tuturor forțelor de opoziție, că abilitățile sale profesionale, experiența de muncă și calitățile personale sunt cele mai potrivite pentru activitatea în funcția de Președinte al țării. Am reușit să convingem majoritatea cetățenilor țării de necesitatea de a sprijini valorile și idealurile care sunt promovate de Partidul Socialiștilor.

Consiliul Republican al PSRM exprimă recunoștință tuturor partidelor politice și forțelor obștești care au sprijinit candidatul nostru la funcția de Președinte al țării. Condamnăm practica represiunilor politice din partea regimului de la guvernare împotriva membrilor “Partidului Nostru” și a altor aliați de-ai noștri din opoziția unită. Considerăm formațiunea politică “Partidul Nostru” ca fiind un potențial partener de coaliție în viitorul Parlament al țării.

Consiliului Republican al PSRM, consideră că noul Președinte al RM, Igor Dodon, ales prin vot direct, trebuie să fie un Președinte al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de apartenența lor politică. Suntem convinși că noul Președinte va fi garant al respectării principiilor constituționale de independență, neutralitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, de apărare a drepturilor și libertăților fiecărui cetățean, indiferent de apartenența etnică. Avem speranța că Președintele va implementa în mod consecvent programul său electoral, susținut de majoritatea cetățenilor Moldovei. În toate aceste activități, PSRM va acorda Președintelui, Igor Dodon, susținere deplină, atât în cadrul Parlamentului, cât și în afara acestuia.

Consiliul Republican al PSRM reiterează faptul că Partidului Socialiștilor nu va face nicio înțelegere sau coaliție politică cu partidele controlate de oligarhi, și anume de Vlad Plahotniuc, sau oricare altă colaborare cu aceste formațiuni.

Consiliul Republican al PSRM își pune drept obiectiv de bază – dizolvarea Parlamentului și declararea alegerilor parlamentare anticipate. Realizarea tuturor obiectivelor din programul PSRM este posibilă doar cu o nouă componență a Parlamentului și cu un Guvern nou al țării.

Consiliul Republican al PSRM cheamă toate forțele de opoziție să se alăture la lupta Partidului Socialiștilor pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și eliberarea Moldovei de regimul criminal-oligarhic.

31 aug

Consiliul Republican al PSRM l-a desemnat pe Igor Dodon drept candidat la funcția de președinte al RM

Consiliul Republican al PSRM l-a desemnat pe Igor Dodon drept candidat la funcția de președinte al RM

Astăzi, a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM, la care au participat membrii Consiliului Republican, membrii comisiei de cenzori, conducătorii organizațiilor teritoriale, deputații și consilierii municipali, membrii grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului PSRM la alegerile prezidențiale.

În cadrul ședinței a fost aprobată declarația PSRM cu privire la desemnarea lui Igor Dodon, liderul PSRM drept candidat din partea formațiunii la alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost constituit grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Declarația Consiliului Republican al PSRM în susținerea lui Igor Dodon privind înaintarea candidaturii sale la funcția de Președinte al Republicii Moldova

La 25 de ani de la proclamarea independenței, Moldova a ajuns într-o stare critică. Țara este capturată, fiind jefuită zilnic. în timpul manifestațiilor organizate cu prilejul celor 25 de ani de independență a Moldovei, regimul și-a demonstrat o dată în plus esența antipopulară.

Gardul de fier instalat de-a lungul Pieței Marii Adunări Naționale, cordoanele poliției în trei rânduri prin tot centrul orașului, gazele lacrimogene stropite în fața protestatarilor pașnici – toate acestea ne vor aminti de jubileul a 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Sărbătoarea care era menită să devină o sărbătoare a coeziunii, unității naționale, a devenit o zi de divizare, de ură și ostilitate. Această zi a demonstrat că guvernarea și poporul Moldovei se află pe diferite părți ale gardului de fier.

Circa 90 la sută din cetățenii Moldovei consideră că țara urmează o direcție greșită. Aproximativ 80 la sută din cetățenii determinați ai țării sunt dispuși să voteze, în cadrul viitoarelor alegeri prezidențiale, candidații de opoziție.

Circa un milion din cetățenii de-ai noștri trăiesc sub pragul sărăciei, în special pensionarii. Sute de mii de cetățeni sunt nevoiți să plece din țară, mai ales cei tineri.

Pe fundalul neîncrederii pe care o manifestă cetățenii față de guvernare și a fragilității statului, din nou și-a ridicat capul unionismul. Declarațiile precum că Moldova trebuie să rămână un stat independent provoacă reacții isterice, inclusiv din partea liderilor și reprezentanților partidelor ce fac parte din coaliția de la guvernare. Astfel, unionismul nu este un pericol lipsit de fundament, ci un pericol real pentru statalitatea Moldovei, în această situație, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova vine cu următoarea declarație: există doar o singură modalitate de a elibera țara de regimul oligarhic euro-unionist – victoria în alegerile prezidențiale directe. Președintele Republicii Moldova dispune de un spectru vast de împuterniciri în domeniul securității naționale, de inițiativă legislativă, în domeniul politicii

externe. El propune și aprobă componența Consiliului Suprem de Securitate, numește procurorul general și conducătorul SIS, încheie acorduri internaționale din numele Moldovei.

Un Președinte al Moldovei puternic este capabil să edifice un sistem de control pentru a asigura supremația legii, să obțină pedepse cu închisoarea pentru funcționarii corupți și confiscarea averilor acestora, interzicerea ideologiei unioniste, să restabilească relațiile strânse cu partenerii externi ai Moldovei, în primul rând cu Federația Rusă, să restabilească încrederea țării pe arena mondială, să obțină investiții în economia moldovenească. Una din principalele sarcini care trebuie întreprinse în vederea realizării cât mai urgente a acestor obiective – obținerea dizolvării parlamentului, stabilirea și desfășurarea într-un mod democratic și transparent a alegerilor parlamentare anticipate.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova înaintează pentru funcția de Președinte al țării candidatura președintelui partidului, Igor Dodon. El este liderul cu cel mai înalt rating de încredere dintre toți politicienii moldoveni. Este un profesionist experimentat care a fost cel mai bun ministru al Economiei în toți cei 25 de ani de independență. Este o persoană care se bucură de încredere în toate colțurile Moldovei – la Chișinău, Bălți și în Autonomia Găgăuză, precum și la nordul și sudul țării. Este o persoană cu autoritate atât în Federația Rusă, cât și în țările Uniunii Europene.

Este tată a trei copii, devotat valorilor tradiționale ortodoxe și familiale ale poporului moldovenesc. Este un om din popor, care va acționa în interesele poporului.

Tezele politice de bază ale lui Igor Dodon mereu au fost clare și apropiate poporului moldovenesc. Printre acestea – păstrarea statalității, neutralității și identității moldovenești. Asigurarea unei economii puternice și a dreptății sociale. Apărarea valorilor ortodoxe și restabilirea relațiilor de prietenie cu Rusia.

îi îndemnăm pe toți cetățenii Republicii Moldova să semneze pentru înaintarea candidaturii lui Igor Dodon la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Astăzi, de fiecare dintre noi depinde dacă va fi sau nu numele lui Igor Dodon în buletinele de vot pentru funcția de Președinte al țării.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova face apel către toate forțele de opoziție parlamentare și extraparlamentare de stânga să se consolideze pentru a riposta regimului oligarhic și a consolida eforturile, a forma o coaliție unică pentru schimbarea puterii în Moldova.

Noul Președinte al țării trebuie să fie ales din partea opoziției de stânga, stataliste și antiunioniste. Orice altă variantă va fi nimicitoare pentru Republica Moldova și poporul său.

Vom avea diferiți candidați pentru Președinție. Noi însă, îi îndemnăm pe toți să se abțină de la atacuri reciproce în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Să-i lăsăm pe cetățenii Moldovei să-l aleagă pe cel mai demn. Noi, socialiștii, suntem convinși că Victoria va fi a noastră!

Moldova are viitor!

Discursul liderului PSRM, Igor Dodon, rostit în cadrul ședinței Consiliului Republican

Stimați colegi, stimați oaspeți,

Mai întâi de toate, permiteți-mi să vă felicit, o dată în plus, cu prilejul Jubileului de 25 de ani de Independență a țării noastre.

Partea cea mai bună în acest Jubileu este că demonstrează că Republica Moldova a reușit să supraviețuiască. Noi nu am eșuat ca stat, așa cum prevesteau unii “binevoitori”, noi nu am cedat statalitatea, iar ca popor, nu am renunțat la identitatea noastră moldovenească, și nu am încetat să credem că vom avea un viitor mai bun.

Primii 25 de ani au fost grei, au fost dramatici, cu război fratricid, cu pierderi teritoriale și de vieți omenești, cu pierdere de populație, cu declin economic, cu pierderea încrederii în puterea politică.

Trebuie să învățăm din aceste lecții dure. Cunoaștem greșelile pe care le-am comis, cunoaștem slăbiciunile noastre și le vom putem evita pe viitor.

Felicitări deci că am ajuns, ca țară, la vârsta maturității. Sper foarte mult ca de acum încolo să procedăm mai înțelept și mai eficient, ca guvernare și ca popor.

Faptul că evenimentul nostru de lansare se produce în apropierea jubileului țării e semnificativ. La fel de semnificativ este și locul pe care l-am ales.

Mănăstirea Căpriana nu e doar un lăcaș creștin, ea simbolizează tradițiile noastre istorice, trăinicia de secole, preceptele morale ale neamului. Mănăstirea Căpriana simbolizează temelia noastră ca stat și popor. Și noi am considerat că e bine să pornim de la temelie în calea noastră nouă.

Le mulțumesc deci gazdelor noastre că ne-au primit în fața mănăstirii. Personal, le aduc mulțumiri mitropolitului Vladimir al Moldovei și starețului mănăstirii Căpriana.

Sper ca atmosfera spirituală pe care o emană mănăstirea să fie una de binecuvântare în lucrurile bune pe care dorim să le înfăptuim.

Stimați colegi,

Știm cu toții că decizia Curții Constituționale de la începutul acestui an – de revenire la alegerea directă a șefului statului –, a marcat profund agenda politică națională. Această decizie deschide un nou teren de luptă între partidele de guvernare și cele de opoziție.

Împreună cu cetățenii, noi am înțeles că s-a ivit o șansă unică de a schimba acum, în acest an, raportul puterilor în stat. Acum, în acest an, putem oferi oamenilor un alt model de guvernare la nivel înalt și putem oferi o nouă perspectivă țării.

Partidul Socialiștilor, ca principal partid de opoziție, printre primii a reacționat, acum cinci luni, în martie, când organele noastre colegiale au decis participarea în alegerile prezidențiale și au recomandat înaintarea președintelui formațiunii, adică înaintarea mea ca și candidat al socialiștilor. Vă mulțumesc încă o dată pentru această încredere și susținere.

Acum, astăzi, noi suntem la etapa când ne lansăm candidatul oficial și ne pregătim la modul cel mai serios pentru scrutin. Urmează ca în următoarele zile să colectăm semnăturile pentru a ne înregistra la CEC și am toată convingerea că vom fi primul sau printre primele partide care vor reuși cu brio acest exercițiu tehnic.

Este dificil de supraevaluat miza acestei campanii electorale, pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

E un eveniment important pentru partid, important pentru mine personal și, vreau să vă asigur, important pentru soarta de mai departe a țării noastre.

Ca partid, noi avem oportunitatea de a confirma din nou că suntem cea mai solidă și mai populară formațiune politică din Republica Moldova. Victoria noastră în prezidențiale înseamnă că socialiștii au șanse reale să ia majoritatea voturilor la următoarele alegeri parlamentare. Înseamnă că vom avea rezultate foarte bune și la alegerile locale. Înseamnă că vom putea prelua, într-un final, întreaga guvernare în țară.

Pentru mine personal, victoria în aceste prezidențiale înseamnă că voi putea implementa la modul concret, consecvent, ideile mele politice fundamentale.

Să ne amintim, e vorba de: consolidarea statalității, garantarea neutralității, reîntregirea țării prin readucerea Transnistriei, combaterea unionismului, protejarea valorilor creștine și a religiei ortodoxe, afirmarea limbii și a identității moldovenești, asigurarea păcii interetnice, înlocuirea istoriei românilor cu istoria Moldovei în școli, crearea națiunii civice moldovenești, renașterea satelor, restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, stoparea declinului economic, stimularea economiei și a agriculturii, ridicarea educației la rang de prioritate națională.

Țara noastră nu sa va dezvolta și nu va avea viitor dacă nicio instituție a puterii nu se va ocupa consecvent de implementarea ideilor pe care le-am menționat.

Noi am degradat foarte mult la capitolul statalitate, neutralitate, identitate, integritate teritorială, securitate economică, demografie. După venirea puciștilor la guvernare, în 2009, Moldova a înregistrat o cădere dramatică și la principalii indicatori sociali și economiei.

Cei care promiteau o Moldovă fără sărăcie și fără corupție au procedat exact invers – ei au crescut și nivelul sărăciei, și nivelul corupției. Presa a încetat să fie liberă și independentă. Exporturile au fost blocate. Piața internă este inundată de produse agricole străine.

Liceeni și studenții se consideră în majoritatea lor români, nu moldoveni. Aceasta e din cauza că la școală li se impune un obiect de studiu străin nouă – istoria românilor, care dizolvă identitatea noastră moldovenească, pe care strămoșii au păstrat-o vreme de secole, iar noi o pierdem în doar 20 de ani.

Plecarea oamenilor din țară a atins proporții catastrofale – oficial, în fiecare zi pleacă 106 oameni. Aceasta e o tragedie națională. Republica Moldova se transformă în teritoriu depopulat, care va deveni atractiv pentru imigranții din țările cu populație densă, inclusiv pentru cei din țările musulmane. E o chestiune de timp până străinii vor începe să vină încoace masiv, pentru a se stabili pentru totdeauna cu traiul.

Problemele etnice și teritoriale nu au fost rezolvate. Din contra, au apărut mai multe neînțelegeri și tensiuni. Puterea eurounionistă de la Chișinău a mimat negocierile cu partea transnistreană, iar atitudinea față de rusolingvi este la fel de proastă ca și în anii 1990.

A fost depășită limita răbdării cetățenilor, iată de ce mulți pleacă, lumea este înrăită, dezamăgită de propria țară. Republica Moldova este privită ca un stat capturat și falimentat, care nu se poate gestiona de unul singur.

Situația e foarte gravă și necesită decizii politice urgente. Aceste decizii nu le poate lua Parlamentul, fiindcă are o majoritate eurounionistă coruptă. Ea nu poate rezolva problemele pe care singură le-a creat. Guvernul de asemenea nu poate lua decizii curajoase, deoarece îndeplinește comenzile Coaliției de guvernare.

Unica instituție politică aptă să intervină și să impună o altă viziune și un alt comportament la nivel statal este instituția prezidențială.

E adevărat că în acești ani, președintele a fost pasiv și inutil. Însă aceasta s-a datorat atât calităților personale ale lui Timofti, lipsei de caracter, cât și legitimității slabe pe care a avut-o.

Noul președinte, ales de întreg poporul, va avea cu totul alte capacități. Și un alt drept moral de a acționa. Noul președinte va putea fi mult mai eficient. Va putea fi cu adevărat un protector pentru cetățeni și un salvator pentru soarta țării.

Și aici intervine un aspect foarte important. Noul președinte, în mod obligatoriu, trebuie să fie din partea opoziției de stânga, fiindcă altfel, dacă și președintele va fi eurounionist, în țară nu va exista o contrabalansare față de guvernarea de dreapta.

În cazul unui președinte eurounionist, mai mult de jumătate din cetățeni vor fi în continuare lipsiți de reprezentare politică, vor fi neglijați. Clivajele din societate se vor adânci, vor spori nemulțumirile, iar Republica Moldova va urma calea greșită din ultimii ani, care duce la pierderea neutralității, iar în consecință la pierderea statalității și la destrămare teritorială deplină.

Stimați colegi, prieteni,

Următorul Președinte al țării trebuie să reprezinte partidele de opoziție de stânga. Doar un astfel de Președinte va fi în stare să asigure un echilibru veritabil de forțe în stat. Doar astfel vom putea întoarce Moldova de pe calea implicării totale în integrare în NATO și în structurile europene.

Ne dăm seama cu toții că Moldova are viitor doar dacă vom activa cu sârguință pe următoarele direcții:

Consolidarea statalității, garantarea deplină a neutralității noastre, reintegrarea integrității teritoriale a țării, interzicerea unionismului în țară, păstrarea ortodoxiei și a valorilor creștine, păstrarea limbii moldovenești și a identității noastre moldovenești, asigurarea consensului interetnic, înlocuirea cursului de istorie a românilor în școli, cu Istoria Moldovei, crearea națiunii civile moldovenești, relansarea satelor moldovenești, restabilirea relațiilor de prietenie cu Federația Rusă, relansarea economiei și a agriculturii naționale, sprijinirea sferei educației, în calitate de unu din principalele priorități naționale.

Nu toate din obiectivele enunțate pot fi realizate de Președintele țării, dar, vă rog să mă credeți, în toate aceste aspecte Președintele poate avea propriul cuvânt ferm, iar uneori chiar decisiv. Vă asigur că voi reuși să-mi exprim voința pe marginea fiecărei probleme expuse mai sus.

Statalitatea, neutralitatea, identitatea moldovenească, relațiile prietenești cu Rusia, situația economică – acestea și multe altele vor cunoaște o schimbare spre bine. Vă garantez aceste lucru.

Stimați colegi,

Imediat ce va începe campania electorală propriu-zisă, noi vom prezenta pe larg programul nostru politic și în comun vom informa toți cetățenii despre ce intenționăm să facem în funcția de președinte. Astăzi eu am indicat doar principalele direcții în care voi acționa.

Deocamdată, să ne concentrăm pe campania de colectare a semnăturilor care se va desfășura în zilele următoare. Trebuie să colectăm mult peste 15 000 de semnături și să fim primii sau printre primii care le vor prezenta la CEC.

Vă mulțumesc pentru înaintarea candidaturii mele și pentru susținere în toate aceste procese, care solicită de la voi atât de mult efort și responsabilitate.

Avem mult de muncit împreună. Două luni de zile. Dar cu atât mai plăcută va fi victoria și senzația că suntem cei mai puternici în politica moldovenească.

Noi suntem un partid care știe ce vrea, știe încotro merge, știe cum să acționeze. Înseamnă că trebuie să luăm puterea, pentru a realiza în practică idealurile noastre.

Vă promit, următorul președinte ale Republicii Moldova va fi un președinte socialist și statalist.

Așa va fi. Și asta e bine pentru țară, e bine pentru noi toți.

Vom demonstra că Moldova are viitor!

2 iul

Consiliul Republican al PSRM s-a convocat în ședință

Astăzi, Consiliul Republican al PSRM s-a întrunit în ședință în cadrul căreia a fost examinată chestiunea cu privire la realizare strategiei politice a Partidului, elaborate la Congresul al XIII-lea PSRM și sarcinile politice ale Partidului.

În mod special au fost examinate măsurile urgente pe care urmează să le întreprindă organizațiile de partid în legătură cu pregătirea pentru campania electorală.

2015


15 mai

Organele colegiale ale PSRM au decis excluderea din formațiune a tuturor persoanelor care au încălcat principiile partidului și au votat în comun cu reprezentanții oligarhilor din raioane

Organele colegiale ale PSRM au decis excluderea din formațiune a tuturor persoanelor care au încălcat principiile partidului

Declarația în cauză a fost făcută, în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

El a amintit că, imediat după încheierea alegerilor locale, care au fost însoțite de fraude și de coruperea alegătorilor de către partidele guvernării, a început o altă etapă a confruntărilor politice. Consilierii și primarii socialiști din toate raioanele au fost supuși presiunii, șantajelor, coruperii cu bani.

În 12 raioane, consilierii PSRM n-au rezistat și au cedat în fața presiunilor din partea oligarhilor. Din această cauză, Consiliul Republican al formațiunii a adoptat o hotărâre privind excluderea din rândurile Partidului Socialiștilor a 21 de consilieri raionali, care au format coaliții cu partidele de guvernământ în teritorii.

Totodată, a fost adoptată decizia despre excluderea din partid și din fracțiunea PSRM în Parlament a Lidiei Lupu.

Președintele Partidului Socialiștilor a vorbit și despre motivele presiunii și atacurilor împotriva socialiștilor în raioane, din partea Partidului Democrat.

Cu ceva timp în urmă, cei de la PDM mi-au propus să facem coaliție și să merg în fruntea guvernului. Am refuzat să facem coaliție cu oligarhii. Și am fost avertizat că voi suporta consecințele, a remarcat liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, socialiștii intenționează să continue lupta împotriva oligarhilor și eurounioniștilor și cheamă să se alăture la această luptă toate forțele politice și obștești sănătoase.

Președintele PSRM a venit cu un apel aparte față de liderii partidelor de pe eșichierul de stânga.

Nu faceți jocul oligarhilor! Chiar nu vă dați seama că ei fac tentative de a ne certa? Astăzi ei încearcă să-i “distrugă” pe socialiști, mâine se vor apuca de voi. Vă îndemn să păstrați calmul. Toți cei care sunt de acord că trebuie să luptăm cu oligarhii, că trebuie să oprim creșterea tarifelor și prețurilor, ne sunt prieteni și parteneri. Suntem gata să colaborăm cu acești oameni. Dar, vom fi nevoiți să ripostăm tuturor celor, care vor lovi în socialiști și vor face jocul oligarhilor, a declarat liderul formațiunii.

După cum a declarat Dodon, începând cu ziua de mâine, socialiștii vor iniția acțiuni de protest împotriva deciziilor ANRE cu privire la majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale. Totodată, în lunile următoare, pe lângă proteste, PSRM va organiza două Campanii Naționale: pentru alegeri directe ale președintelui Republicii Moldova și pentru interzicerea organizațiilor și partidelor unioniste în țara noastră. În cadrul acestor campanii, pe întreg teritoriul țării vor avea loc activități de colectare a semnăturilor cetățenilor în sprijinul acestor inițiative.

Noi vom demonstra ce înseamnă verticalitate. Noi vom demonstra că oligarhii nu pot să cumpere tot ce doresc. Noi vom demonstra că cetățenii se pot consolida împotriva hoților și oligarhilor, a spus în final Igor Dodon.

15 mai

PSRM a înregistrat peste 8 000 de candidați la alegerile locale

PSRM a înregistrat peste 8 000 de candidați la alegerile locale

Astăzi, a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM la care au participat membrii Consiliului Republican, conducătorii organizațiilor teritoriale, candidații PSRM la funcția de primari ai orașelor. În cadrul ședinței, liderul PSRM Igor Dodon a făcut totalurile privind înregistrarea candidaților PSRM pentru participare la alegerile locale 2015, în legătură cu finisarea procesului de depunere a actelor pentru înregistrare în cursa electorală.

Potrivit lui Igor Dodon, socialiștii vor fi prezenți masiv la alegerile locale în întreaga Moldovă. Criteriul pentru preselecția candidaților socialiști a fost bazat pe onestitate, profesionalism și dorința de a face ordine în orașele și satele Moldovei. În total, pe întreaga țară Partidul Socialiștilor a înregistrat peste 8 000 de candidați la alegerile locale.

26 mar

Socialiștii au convocat ședința Consiliului Republican

Socialiștii au convocat ședința Consiliului Republican

La sediul PSRM a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM, în cadrul căreia au fost puse în discuție mai multe chestiuni importante, în special situația actuală în domeniul economic, social și politic din țară. Un subiect aparte l-a constituit organizarea și desfășurarea alegerilor locale ordinare.

În cadrul ședinței a fost reiterat obiectivul de bază al socialiștilor care constă în apărarea și promovarea intereselor și drepturilor cetățenilor Moldovei.

Consiliul PSRM a luat act de victoria din primul tur a candidatului la funcția de bașkan al Găgăuziei, Irina Vlah, candidat – susținut de socialiști, și a decis demararea din plin a acțiunilor de pregătire către alegerile locale ordinare.

Membrii Consiliului au menționat că data organizării alegerilor trebuie să fie stabilită în strictă conformitate cu legislația și vor depune toate eforturile ca alegerile să aibă loc în luna iunie curent. Orice tentativă de tergiversare a stabilirii datei alegerilor locale ordinare nu va fi calificată altfel decât uzurparea puterii de stat și încălcare gravă a normelor de drept.

Socialiștii consideră că în situația de criză economică profundă în care se află astăzi Moldova, unica soluție a guvernării este amânarea alegerilor locale de frica pierderii acestora.

Amintim că pe data de 19 martie curent, fracțiunea PSRM a înaintat în plenul Legislativului un proiect de hotărâre a Parlamentului cu privire la stabilirea datei de desfășurare a alegerilor locale generale pentru ziua de 7 iunie, 2015. Dar această inițiativă nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

26 ian

Socialiștii au adoptat o declarație cu privire la formarea majorității parlamentare

La sediul PSRM a avut loc ședința Consiliului Republican al PSRM. La întrunire au participat toți membrii Consiliului, toți conducătorii organizațiilor teritoriale ale partidului, ai aripei de tineret a PSRM, mișcării “Garda Tînără”, toți membrii fracțiunii parlamentare a PSRM.

În cadrul ședinței au fost puse în discuție mai multe chestiuni importante, printre care: situația actuală în domeniul economic, social și politic din țară; pregătirea formațiunii către alegerile locale. Totodată, participanții la ședință au adoptat o declarație cu privire la crearea majorității parlamentare.

Declarația Consiliului Republican al PSRM cu privire la formarea majorității parlamentare

Partidul Socialiștilor a luat act de formarea unei majorități parlamentare, constituită din PLDM, PDM și PCRM.

Constatăm că s-a întâmplat ceea ce multă lume bănuia încă înainte de alegeri – formarea unei coaliții a oligarhilor, o coaliție a celor trei Vlazi, al cărei scop este protejarea averilor personale și gestionarea în comun a puterii și a fluxurilor financiare. Politica și ideologia este secundară pentru ei, iar problemele socio-economice ale cetățenilor lipsesc din lista lor de interese.

PSRM nu a participat la formarea majorității parlamentare, nu a votat propunerile pentru președinte și vicepreședinții Parlamentului, nu va vota noul guvern.

PSRM regretă votul Partidului Comuniștilor și respectiv contopirea acestei formațiuni cu cei care au adus Republica Moldova în prag de faliment.

Regretabil este și faptul, că Partidul Comuniștilor n-a mers la susținerea celor trei obiective propuse de Partidul Socialiștilor:

  • Anularea Acordului de Asociere cu UE.
  • Organizarea unui referendum național privind aderarea la Uniunea Euroasiatică.
  • Introducerea cursului de Istoria Moldovei în școli.

De acum înainte, eșichierul politic de stânga este reprezentat în Republica Moldova de o singură formațiune politică parlamentară – Partidul Socialiștilor. Tot PSRM este singura opoziție reală față de noua guvernare.

În aceste condiții, de uzurpare totală a țării de către triada oligarhică, noi considerăm că alegerea șefului statului în 2016 poate fi grav compromisă.

Alegerea președintelui trebuie să fie delegată poporului Republicii Moldova. Președintele țării trebuie să fie ales prin vot direct, ca să fie devotat cetățenilor, nu oligarhiei, și să fie pe deplin legitim ca reprezentant al statului.

Noi, socialiștii, pledăm pentru alegerea prin vot direct a șefului statului și mizăm din plin pe susținerea cetățenilor, a societății civile și a corpului diplomatic în acest sens.

Țara se află de mai mult timp într-un vid al legii, ordinii și dezvoltării. Statul ca și cum nu mai funcționează. Sistemul bancar este în continuare jefuit, leul se devalorizează, tarifele și prețurile cresc, oamenii sărăcesc și rămân fără locuri de muncă, exporturile scad în continuare, satele sunt depopulate, infrastructura degradează, datoriile externe cresc, investitorii nu se grăbesc să vină, agricultorii nu primesc ajutor de la stat, criminalitatea bântuie în sate și orașe, corupția devine tot mai sufocantă. Moldova merge din rău în mai rău.

PSRM va lupta împotriva oligarhilor, nu doar în Parlament, dar și la alegerile din această primăvară, pe teren ideologic, prin mitinguri și acțiuni de protest, prin toate căile legale posibile. Va lupta pentru apărarea drepturilor și intereselor fiecărui cetățean al țării. Vom insista în continuare să fie organizat un referendum național privind aderarea la Uniunea Euroasiatică.

PSRM este convins de faptul că la următoarele alegeri aceste partide antipopulare, alături de noul satelit al lor comuniștii vor trece în neființă politică.

Partidul Socialiștilor va lupta în continuare pentru ca aceste alegeri să fie anticipate.

2014


16 dec

Rezoluția Consiliului Republican al PSRM “Despre situația postelectorală și obiectivele politice ale PSRM”

Astăzi Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a făcut publică Rezoluția Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova “Despre situația postelectorală și scopurile politice ale PSRM”.

Alegerile parlamentare, care au avut loc pe 30 noiembrie, s-au desfășurat cu grave încălcări ale legislației naționale și internaționale. Campania electorală a fost cea mai murdară din anii de existență a Republicii Moldova. Mai mult de 852 mii de cetățeni ai R. Moldova nu și-au putut exercita dreptul constituțional la vot. Aceștia sunt, în primul rând, concetățenii noștri din Rusia, deținătorii pașapoartelor sovietice și alte categorii de cetățeni. În ziua alegerilor au fost înregistrate sute de abateri grave de la legislația electorală, inclusiv votarea multiplă prin intermediul așa-numitelor “carusele”, ieșirea din funcțiune a sistemului electronic al CEC, creșterea nejustificată a listelor de alegători, cel puțin cu câteva sute de mii de cetățeni și multe altele. De asemenea, încălcări grave au fost înregistrate și la numărarea voturilor, în special la stadiul final a procesului de numărare.

Ținând cont de cele expuse, dar și de scoaterea ilegală din cursa electorală a unui concurent electoral cu doar două zile înainte de alegeri, Partidul Socialiștilor declară: alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 nu au fost libere și nici democratice.

În pofida la toate încălcările menționate, prezentarea unilaterală a informației în mass-media, a presiunii fără precedent asupra partidelor de opoziție, la aceste alegeri au învins susținătorii aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală și Uniunea Euroasiatică. Cantitativ, majoritatea voturilor au primit partidele care, într-un fel sau altul, se poziționează pe partea stângă a eșichierului politic.

Dacă în ziua alegerilor s-ar fi desfășurat un referendum cu privire la vectorul extern de dezvoltare, ceea ce a fost propus anterior de socialiști, astăzi situația în țară și agenda politică ar fi fost proestică, indiferent de “culorile” coaliției și componența viitorului Guvern. Numai prin înșelăciune electorală, din contul implicării în campanie de către eurounioniști ai partidului clonă cum ar fi comuniștii-reformatori și a “spoilerul”-ui politic – blocul “Pentru Uniunea Vamală”, procentele și mandatele de deputat s-au repartizat în favoarea formațiunilor “proeuropene”. Despre aceasta au declarat deschis chiar liderii partidelor de dreapta. Majoritatea în Parlament, chiar dacă va fi formată, se va face grație manipulărilor și falsificărilor grosolane.

În ultimii doi ani, îndeosebi în timpul campaniei electorale, Partidul Socialiștilor a devenit ținta atacurilor masive din partea autorităților și mass-media subordonată acestora, tirajării minciunilor și fabricării sondajelor sociologice. Chiar și în aceste condiții am reușit să devenim cel mai mare partid parlamentar. Aducem sincere mulțumiri fiecărui alegător pentru încrederea acordată. Suntem conștienți de responsabilitatea care ne revine, în calitate de unicul partid de opoziție din țară. Înțelegem că am obținut acest rezultat ca urmare a poziției noastre consecvente, luptei de zi cu zi pentru interesele fiecărui cetățean, unei echipe profesioniste și programului propus de modernizare social-economică.

Am afirmat în repetate rânduri că Partidul Socialiștilor va coopera în Parlament și va forma coaliții doar cu acele partide care susțin deschis inițiativa noastră de a anula Acordul de Asociere cu UE, de a organiza un referendum național privind vectorul extern de dezvoltare, de a introduce în școli cursul de Istorie a Moldovei și limbă moldovenească, de schimbare în totalitate a politicii sociale a statului, în primul rând în ceea ce privește pensiile, salariile, crearea de noi locuri de muncă, protecție socială, sănătate și educație.

Noi am propus și am sperat că vom avea o agendă politică unică cu deputații din fracțiunea Partidului Comuniștilor, dar, din păcate, s-au realizat cele mai triste prognoze ale noastre. PCRM s-a declarat disponibilă să creeze o alianță cu partidele pro-europene de la guvernare și, de facto, să susțină cursul de dezvoltare dezastruos al țării. Astăzi, PCRM s-a dezis complet de propriile poziții politice și de fundamentul ideologic, “deviind” spre Occident pentru a-și trăi ultimele zile. Este foarte regretabil faptul că PCRM în frunte cu Vladimir Voronin le-a întors spatele propriilor alegători și a început negocierile pentru un loc cald sub aripa guvernării. Formațiunea și-ar fi putut încheia existența politică într-un mod mult mai nobil. Suntem gata să oferim platformă pentru lupta politică în continuare pentru toți comuniștii, care nu sunt de acord cu acțiunile conducerii actuale a PCRM.

Partidul Socialiștilor menționează că își va păstra statutul de opoziție dură, va duce o luptă intransigentă cu oligarhii și cu eurounioniștii de la guvernare, pregătind terenul pentru o victorie deplină și efectivă a forțelor de stânga la următoarele alegeri parlamentare. Folosind toate mijloacele legale, vom milita ca aceste alegeri să fie anticipate.

Partidul Socialiștilor anunță o deschidere totală pentru colaborarea cu societatea civilă. Îndemnăm pe toți să facem împreună o monitorizare totală a actului de guvernare, să luptăm cu corupția și fărădelegile din toate eșaloanele puterii. Astăzi, avem nevoie de consolidarea tuturor forțelor sănătoase ale societății pentru a riposta guvernării antipopulare și antistatale.

Partidul Socialiștilor își pune drept obiectiv să se transforme într-un partid care ar aparține în întregime poporului. Vom implementa principiile de transparență în procesul politic, difuzarea deschisă a activității comisiilor parlamentare, participarea la aceste ședințe a reprezentanților societății civile și a mediului de experți, precum și a cetățenilor de rând, lucru ce va fi implementat prin intermediul mijloacelor informaționale electronice performante în elaborarea și expertizarea proiectelor de lege și a proiectelor de decizie la toate nivelurile puterii de stat. Vor fi create comitete și consilii de experți pentru diferite direcții și sectoare ale economiei, sferei sociale și umanitare. Partidul Socialiștilor, pentru prima dată în istoria modernă a Moldovei, va implementa un sistem electronic național de petiții și adresări, precum și va asigura o evidență și un control strict al modalităților de realizare a prevederilor legislației autohtone și a celei internaționale. Deja la finele lunii ianuarie, 2015, în fiecare raion al țării Partidul Socialiștilor va deschide oficii de audiență publice pentru acordarea asistenței juridice și sociale cetățenilor. Deputații fracțiunii noastre vor fi alături de fiecare cetățean în fiecare zi pentru a ajuta la soluționarea problemelor. Fracțiunea va organiza un lucru activ în orașele și raioanele țării.

Partidul Socialiștilor cere convocarea de urgență a ședinței Parlamentului pentru examinarea și adoptarea unor decizii, care ar ține, în primul rând, de situația dramatică din sistemul financiar-bancar, de deprecierea monedei naționale, de elaborarea bugetului și a politicii fiscale pentru anul 2015, de majorarea pensiilor și de realizarea altor proiecte social orientate.

Partidul Socialiștilor va insista, așa cum s-a declarat anterior, asupra denunțării Acordului de Asociere și de Liber Schimb Comercial cu UE, asupra organizării unui referendum național cu privire la vectorul de politică externă al țării. La rândul nostru, suntem gata, în paralel, să prezentăm un proiect al bugetului pentru anul viitor, precum și un set de măsuri urgente pentru stabilizarea cursului leului. Zeci de proiecte de lege ale Partidul Socialiștilor din Republica Moldova sunt deja gata pentru a fi examinate la ședințele comisiilor și ședințele în plen ale Parlamentului. Socialiștii vor veni cu inițiativa de modificare a Constituției la compartimentul ce ține de procedura de alegere directă a președintelui țării de către toți cetățenii Moldovei. Este doar o parte nesemnificativă din activitatea, pe care suntem gata să o începem chiar de la primele ședințe ale Parlamentului nou ales.

Partidul Socialiștilor își propune printre obiectivele de bază reintegrarea țării. Suntem gata să discutăm la nivel parlamentar proiectul nostru de federalizare. Un alt obiectiv separat este apărarea valorilor noastre tradițional-creștine. Vom depune toate eforturile pentru anularea legii scandaloase de “egalitate a șanselor”, interzicerea paradelor-gay și propagandei homosexualității.

În cel mai scurt timp, Partidul Socialiștilor este gata să prezinte societății programul național de dezvoltare regională, bazat pe programul de dezvoltare al țării pe termen mediu, prezentat anterior de noi. În acest program se va ține cont de problemele fiecărui raion și vor fi prezentate modalități de soluționare a acestora. Accentul principal va fi pus pe dezvoltarea orașelor, pe industrializare, pe crearea de noi locuri de muncă și a unor condiții de trai mai bune în sate. Un loc aparte este prevăzut pentru descentralizarea puterii de stat și distribuirea echitabilă a mijloacelor spre raioanele țării.

Partidul Socialiștilor consideră că, astăzi, avem toate premisele pentru o victorie la alegerile locale din 2015. Anume această victorie va constitui fundamentul unui început real al proceselor de integrare spre Est, pornindu-le “de jos”, de la nivel raional. Ne obligăm să facem tot posibilul în această privință și-i îndemnăm pe toți la consolidare întru realizarea obiectivelor propuse.

2 oct

Zinaida Greceanîi va fi prima pe lista electorală a PSRM

Astăzi, la sediul Partidului Socialiștilor din RM au avut loc ședințele Comitetului Executiv și a Consiliului Republican al PSRM, în cadrul cărora a fost aprobată lista a 103 candidați la funcția de deputat din partea PSRM, care va fi depusă mâine la Comisia Electorală Centrală.

În cadrul unui briefing, organizat cu acest prilej, Igor Dodon, liderul PSRM a declarat că locul de frunte pe lista socialiștilor îl va deține Doamna Zinaida Greceanîi, această inițiativă fiind înaintată de liderul PSRM și susținută în unanimitate de Consiliul Republican.

Iată primii 25 de candidați de pe lista PSRM:

  1. Zinaida Greceanîi, deputat în Parlament, ex-prim-ministru, ex-ministru al finanțelor, economist-finansist
  2. Igor Dodon, deputat în Parlament, ex-viceprim-ministru, ex-ministru al economiei, economist
  3. Eduard Smirnov, ex-președinte al PSRM, inginer
  4. Ion Ceban, deputat în Parlamentul RM, matematician
  5. Andrei Neguța, ex-ambasador al RM în Federația Rusă, politolog
  6. Fiodor Gagauz, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, jurist
  7. Vlad Batrîncea, secretar executiv al PSRM, jurist
  8. Alla Dolință, membru al comitetului executiv al PSRM, contabil
  9. Vladimir Țurcan, președintele Partidului “Moldova Unită”, jurist
  10. Bogdan Țîrdea, politolog
  11. Oleg Lipskii, inginer-mecanic
  12. Lidia Lupu, economist
  13. Corneliu Furculiță, jurist-finansist
  14. Vasile Bolea, jurist
  15. Radu Mudreac, medic veterinar
  16. Marina Radvan, actriță
  17. Vladimir Golovatiuc, economist
  18. Ghenadi Mitriuc, jurist, economist
  19. Victor Sorocean, economist
  20. Elena Hrenova, organizator
  21. Anatolie Labuneț, inginer-mecanic
  22. Vladimir Odnostalco, psiholog
  23. Grigore Novac, jurist
  24. Oleg Savva, jurist
  25. Adrian Lebedinschi, jurist


Igor Dodon a concretizat că vârsta medie a candidaților este de 39 de ani. 80 de persoane sunt bărbați și 23 – femei. După specialitate majoritatea candidaților sunt economiști, juriști, agricultori și ingineri. 56 dintre candidați sunt moldoveni, 21 – ucraineni, 10 ruși ș.a. naționalități.

Igor Dodon a mai spus că socialiștii nu vor organiza o campanie murdară și a îndemnat cetățenii să nu se lase pradă emoțiilor și încercărilor de a fi cumpărați atunci când va trebui să decidă pentru cine votează, deoarece alegem pentru următorii patru ani.

23 sep

Ședința Consiliului Republican și a Consiliului Executiv al PSRM

În cadrul ședințelor au fost examinate mai multe chestiuni, inclusiv – platforma electorală a PSRM, Programa PSRM, lista candidaților la funcția de deputat al RM.

Toate organizațiile teritoriale ale PSRM au prezentat propunerile sale pentru formarea listelor candidaților în deputați. Menționăm că pe parcursul ultimelor două luni au avut loc ședințele consiliilor raionale în cadrul cărora au fost examinate candidaturile persoanelor din teritoriu care ar putea fi incluse în lista aspiranților la funcția de deputat.

Mai devreme, Igor Dodon, liderul PSRM a declarat că la formarea listelor candidaților partidului se va ține cont de reprezentativitatea teritorială.

De asemenea, Comitetul Republican a examinat mersul pregătirii către Congresul XII extraordinar al PSRM, care se va desfășura pe data de 28 septembrie curent în incinta Palatului Național.

În cadrul congresului PSRM vor fi aprobate Programul și Platforma electorală.

La congres, sunt așteptați reprezentanți ai partidelor de stânga din Federația Rusă, Israel, Serbia, Austria ș.a. state. Delegația Federației Ruse va fi condusă de Serghei Mironov, deputat în Duma de Stat a FR, liderul Partidului “Spravedlivaia Rossia”.

28 mar

Consiliul Republican al PSRM a discutat acțiunile din cadrul campaniei electorale 2014

Astăzi, a avut loc ședința Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Ordinea de zi a ședinței a cuprins mai multe întrebări de ordin organizatoric, printre care chestiunea privind scopurile, obiectivele și direcțiile principale ale campaniei politice PSRM în perioada electorală.

De asemenea, membrii Consiliului au discutat proiectul planului PSRM cu privire la direcțiile de dezvoltare social-economică a Moldovei pe termen mediu, elaborat de un grup de economiști cu renume din Moldova.

2013


15 oct

Consiliul Republican PSRM a decis: socialiștii vor vota demisia Guvernului Leancă

Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost examinate mai multe chestiuni organizatorice.

În mod special socialiștii au votat unanim decizia de a susține în Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă și de a acorda vot de neîncredere acestui cabinet de miniștri.

Amintim că pe data de 30 mai curent deputații socialiști Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Ceban au votat împotriva investirii Guvernului Leancă. De asemenea, pe 5 martie curent socialiștii au votat pentru demiterea Guvernului Filat prin moțiune de cenzură, pentru suspiciuni de corupție.

4 iun

Declarația Consiliului Republican al PSRM cu privire la excluderea din organele de conducere ale PSRM a unor persoane

Astăzi, 4 iunie 2013, la solicitarea a 27 de organizații teritoriale ale PSRM, a organizației de tineret și celei de veterani a partidului, a fost convocată ședința extraordinară a Consiliului Republican al partidului.

Subiectele de bază incluse pe ordinea de zi a ședinței au fost:

  1. ultimele evoluții politice;
  2. aprecierea comportamentului unui grup de membri ai PSRM;
  3. convocarea congresului extraordinar al partidului.

CR al PSRM a luat act de votul de neîncredere acordat noului guvern și programului de guvernare de către deputații Dodon, Greceanîi, Ceban.

Totodată, CR al PSRM în cadrul dezbaterilor a dat o apreciere critică comportamentului grupului Ambramciuc-Crîlov, care de mai mult timp acționează fracționar în interiorul partidului. Opunerea vehementă a acestora în ceea ce ține de lansarea de către PSRM a programului alternativ de guvernare și acțiunilor imediate ce se impun în vederea redresării situației social-economice din Republica Moldova “Soluția alternativă”, refuzul de a contrasemna categoric majoritatea proiectelor legislative ale grupului socialiștilor în Parlament (inclusiv majorarea pensiilor și reforma sistemului de pensionare, stoparea reformei rușinoase în învățământ, abrogarea legii cu privire la egalitatea de șanse, majoritatea altor proiecte cu caracter economic și social), opunerea inițierii referendumului împotriva actualului Primar General de Chișinău, demisiei Guvernului pe data de 5 martie curent, demisiei liderilor fostei AIE din funcțiile de conducere ale Parlamentului, pledarea fără nici un argument plauzibil pentru investirea noului guvern de dreapta în frunte cu liberal-democratul Iurie Leancă – sunt dovezi incontestabile a faptului că acest grup acționează nu în conformitate cu direcțiile stabilite de organele colegiale ale partidului, ci din propria inițiativă sau la comandă din exterior.

În mod practice, prin acțiunile sale persoanele date au devenit adepți/avocați ai fostei AIE, actuala CPE, ceea ce nu corespunde în mod categoric scopurilor și obiectivelor PSRM ca partid.

În aceiași ordine de idei, CR al PSRM respinge categoric acuzațiile aduse de către membrii comitetului executiv al PSRM, de persoanele menționate în adresa liderului partidului ca fiind nefondate și lipsite de logică. CR al PSRM menționează că odată cu venirea în calitate de lider al PSRM, a lui Igor Dodon, partidul a dezvoltat o structură organizațională în toate raioanele țării, randamentul și vizibilitatea politică ale PSRM a crescut semnificativ, numărul membrilor calitativ și cantitativ fiind extins cu câteva mii de persoane, inclusiv consilieri locali, primari, consilieri raionali, deputați în Parlament, popularitatea și susținerea în societate a partidului înregistrează o continuă creștere.

CR al PSRM constată cu regret faptul că grupul condus de Abramciuc și Crîlov de mai mult timp încearcă să dezbine mișcarea socialistă din Republica Moldova, prin multiple acțiuni, inclusiv prin lansarea diferitor platforme pe interior. În istoria mișcării socialiste din Republica Moldova este practic a 3-a oară când se întâmplă acest lucru pe parcursul ultimilor 15 ani, în toate cazurile cu participarea și implicarea nemijlocită a acestor persoane.

În contextul celor expuse mai sus, CR al PSRM, califică acțiunile din partea membrilor Abramciuc și Crîlov ca fiind în detrimentul mișcării socialiste, a PSRM în mod special, în contradicție cu documentele interne ale partidului, inclusiv statutul PSRM, menite să submineze autoritatea partidului la nivel local și național, să creeze situații conflictuale pe interior, să combată vectorul de dezvoltare stabilit de organele colegiale. CR al PSRM consideră că toate aceste acțiuni nu pot avea loc fără intervenții din afara, iar scopul de bază este distrugerea partidului și nemijlocit a mișcării socialiste din Republica Moldova.

În aceste condiții CR al PSRM, cu votul unanim ai celor prezenți a decis excluderea d-lor Crîlov Valentin și Abramciuc Veronica din componența organelor de conducere ale partidului. De asemenea, în vederea ajustării multiplelor subiecte cu caracter procedural CR al PSRM a decis convocarea congresului extraordinar al PSRM.

Igor Dodon: Modernizarea e dureroasă, dar sănătoasă

Din momentul când am preluat conducerea Partidului Socialiștilor, în decembrie 2011, scopul meu declarat public a fost modernizarea acestei formațiuni și transformarea ei într-o forță politică activă și combativă.

Tot ce am făcut de atunci încoace în cadrul partidului a fost conformitate cu acest scop.

Ideea de modernizare însă, din start, nu a fost pe placul unei minorități din PSRM, cuplul Crîlov-Abramciuc, care au vrut să-și păstreze veșnic privilegiile în partid, ca un fel de Lenin-Krupskaia în variantă moldovenească.

Prima încercare de a compromite modernizarea formațiunii a fost întreprinsă de Crîlov chiar în cadrul congresului din decembrie 2011. În mod intenționat, Crîlov nu a dat citirii lista integrală a membrilor Consiliului Republican, excluzându-i pe membrii noi. Acesta fost primul atac din interior asupra formațiunii. Apoi au urmat și altele, la fel de perfide.

Deci, primul motiv al deviaționismului cuplului Crîlov-Abramciuc este nedorința lor de a fi modernizat partidul, deoarece ei s-au obișnuit cu o activitate politică leșinată, fără acțiune, fără luptă, fără rezultate. Modernizarea partidului ei au interpretat-o ca un atentat la poziția lor de icoane ale socialismului moldovenesc.

Al doilea motiv al deviaționismului cuplului Crîlov-Abramciuc este slujirea intereselor forțelor de dreapta de la guvernare. Faptele vorbesc de la sine: Abramciuc, contrar deciziei organelor colegiale ale partidului, nu a votat demisia lui Filat, iar mai târziu a votat învestirea lui Leancă în funcția de premier. Totodată, cuplul Crîlov-Abramciuc este împotriva organizării referendumului de demitere a primarului Chirtoacă. Există și alte exemple ale oportunismului manifestat de acest cuplu.

În concluzie, Partidul Socialiștilor a luat act de comportamentul distructiv al cuplului Crîlov-Abramciuc. Regretăm că o mână de colegi s-au lăsat induși în eroare de viclenia cuplului. Calificăm acțiunea acestor oameni ca o tentativă de distrugere a PSRM, atât din frustrare personală, cât și la comanda păpușarilor din afară. Ceea ce fac ei se numește diversiune pe intern și oportunism în relațiile cu guvernarea.

Vom lua toate măsurile necesare pentru a reabilita imaginea partidului și a asigura, în mod democratic, puterea de decizie a majorității în cadrul formațiunii.

Nucleul membrilor notabili ai partidului, inclusiv ex-președintele PSRM, este împreună cu noua echipă modernizatoare, marea majoritatea a structurilor teritoriale ne sprijină și solicită luarea unor măsuri urgente împotriva cuplului diversionist și oportunist.

Consiliul Republican al PSRM a mandatat inițierea procedurilor de excludere a cuplului din partid și organizarea Congresului extraordinar al partidului, pentru operarea unor modificări importante de ordin intern.

Modernizarea partidului e dureroasă, dar sănătoasă și în cele din urmă va aduce roade bune și rezultate reale.

// dodon.md

29 mai

Consiliul Republican al PSRM a luat decizia de a nu susține candidatura lui Iurie Leancă la funcția de prim-ministru

Astăzi a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia a fost examinată o singură chestiune “Poziția partidului referitor la votul de încredere față de candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova – Iurie Leancă”.

În urma dezbaterilor, cu majoritatea voturilor, Consiliul a decis să susțină propunerea liderului PSRM și să recomande categoric grupului parlamentar al socialiștilor să nu acorde vot de încredere Guvernului Leancă, deoarece susținerea unui nou cabinet de miniștri al Alianței de Guvernare nu corespunde scopurilor strategice ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

2009


11 feb

Declarația Consiliului Republican al PSMPR cu privire la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009

1. Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor din Moldova “Patria-Rodina” constată:

1.1. Desfășurarea alegerilor, activitatea componenței viitorului Parlament și Guvern al Republicii Moldova vor avea loc în situație excepțională de influență crescândă a crizei economico-financiare mondiale, când sarcina principală a conducerii va fi, în primul rând, elaborarea mecanismelor de protejare a economiei și a cetățenilor de atacurile și consecințele crizei.

Pentru rezolvarea acestei sarcini țara noastră are nevoie de stabilitate politică și putere de stat efectivă și puternică ce cere:

  • componență lucrativă a noului Parlament, care ar fi asigurată de o majoritate stabilă,
  • un Guvern profesional și responsabil format de majoritatea parlamentară,
  • conlucrare bine organizată și clară între puterile legislativă și cea executivă.

1.2. Este evident că chiar și cele mai puternice partide de opoziție de sine stătător, sau împreună nu sunt astăzi și în timpul apropiat în stare să conducă țara, să-i asigure stabilitate cu atât mai mult în condițiile crizei mondiale.

Forțele de opoziție au un scop comun – dobândirea și împărțirea puterii între ele, au poziție distructivă și antistatală de aderare a Moldovei la NATO și excluderea țării noastre din CSI. Chemările și lozincile lor de eurointegrare sunt o momeală pentru populație. Scopul final pentru ei este aderarea Moldovei la România.

Alegerile parlamentare din 5 aprilie nu vor fi lupta Partidului Comuniștilor cu opoziția pentru putere, ci o luptă crâncenă dintre cei care sunt pentru statalitatea Moldovei și cei care doresc lichidarea statului și în esență aceste alegeri înaintează din nou la ordinea de zi întrebarea – “Va fi sau nu Moldova ca țară?”

2. Consiliul Republican al PSM “Patria-Rodina” este convins, că la etapa actuală la noi în republică nu există un alt partid, în afară de PCRM, care ar dispune de un potențial mai înalt de administrare a țării în condiții excepționale și ar avea potențialul care i-ar permite în condițiile de criză să mențină situația sub control pentru a nu permite declanșarea haosului ce presupune:

  • continuarea cursului pentru construirea Moldovei europene,
  • neadmiterea prăbușirii în condițiile crizei mondiale a producerii industriale și agricole,
  • crearea și propunerea locurilor de muncă pentru cetățenii care vor rămâne fără ele atât în țară cât și peste hotare,
  • reacționarea operativă la schimbările veniturilor de la muncitorii noștri aflați peste hotare, cât și aplicarea mecanismelor pentru regularea prețurilor la produsele de primă necesitate și plățile comunale,
  • capacitatea puterii de a proteja conturile bancare ale cetățenilor de la devalorizare totală,
  • crearea condițiilor pentru protejarea și creditarea agenților economici,
  • asigurarea creșterii și achitării regulate a lefilor, pensiilor și protejarea lor de la inflație,
  • susținerea cetățenilor din categoriile vulnerabile prin mărirea îndemnizațiilor și compensațiilor.

3. În contextul celor relatate, real apreciind repartizarea forțelor politice din țară și potențialul lor, luând în considerație caracterul social pronunțat al activității Partidului Comuniștilor pe parcursul de 8 ani de guvernare, apreciind după rezultate concrete atinse în folosul societății și interesul oamenilor, luând în considerație asemănarea ideologică a documentelor programatice ale PCRM și PSM “Patria-Rodina” Consiliul Republican al PSM “Patria-Rodina”, socoate oportun:

3.1. De a refuza de la participarea de sine stătătoare în campania electorală.

3.2. A susține la alegeri Partidul Comuniștilor din RM prin toate mijloacele și metodele legale. Decizia este luată în interesul menținerii Moldovei ca stat suveran, integru, neutru, social-orientat și multinațional ca alternativă haosului și nebuniei care se poate institui în tară.

2003


20 mar

Declarația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova cu privire la intervenția militară în Iraq

Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova consideră intervenția militară în Iraq, începută astăzi de către Statele Unite ale Americii și aliații lor, în pofida poziției comunității mondiale, ca o sentință a formațiunii capitaliste. După părerea noastră, este evident faptul că orânduirea social-economică dominantă în lume nu a dus după dezintegrarea sistemului socialist la stabilitate politică la limitarea cursului înarmărilor, depășirea sărăciei și inegalității colosale prezentă în lume. Mai mult, amenință cu forța, pe care o folosește la scară limitată și globală, ce face atributul integrant, care s-a instituit în prezența acestei orânduiri “de ordine mondială nouă” devenit o realitate groaznică.

Consiliul Republican al PSRM consideră că intervenția militară în Iraq confirmă evident că puterea principală în economie, politică și chiar sfera spirituală aparține în realitate nu reprezentanților popoarelor democratice ale planetei, ci unui grup restrâns de “judecători globali” în frunte cu SUA care singuri instituite “regulile de joc mondial” și singuri îndeplinesc și rolul de arbitri în el.

Consiliul Republican al PSRM este convins că o așa rânduială de lucruri cu consecințele lor negative politice, social-economice, ecologie și altele fac civilizația umană ostatică și care nu poate și nu va găsi salvare în cadrul lumii capitaliste.

Protestele obștești de amploare ale populației noastre împotriva intervenției militare în Iraq le considerăm drept parte componentă a mișcării mondiale, care recunoaște scopul său final ce constă în formarea unei societății noi necapitaliste ca o societate mai eficientă, mai dreaptă și mai umană, mai democratică.