Discuție: Raionul Telenești

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

A fost aleasă conducerea raionului Telenești cuvintul.md/article/a-fost-aleasa-conducerea-raionului-telenesti/

Din discuțiile cu mai multe persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul, am aflat că decizia de a forma o coaliție cu asemenea configurație a fost luată după negocieri care au durat aproape o lună. Nici cei de la PLDM, nici cei de la PDM n-au dorit categoric să facă coaliție cu cei 12 deținători de mandate din partea Blocului ACUM. Drept motiv ar fi servit modul oricum neortodox de desfăşurare a alegerilor la Telenești și Negureni, inclusiv faptul că mulți candidați la funcțiile de primari și consilieri ar fi fost respinși de Bloc pe motiv că în mandatul precedent ar fi aderat la PDM. S-a încercat a se face coaliție cu unul din cei 6 consilieri care reprezintă PAS, dar acesta a declarat că nu vrea să iasă din Blocul ACUM. Dar de ce a fost nevoie de cooptat în coaliție cei patru reprezentanți ai PSRM și trei consilieri care reprezintă Partidul Șor, în situaţia când majoritatea putea fi lesne asigurată cu ajutorul consilierului independent Alexei Mereuță și unica reprezentantă a PCRM, Valentina Perebicovschi, nimeni nu mi-a explicat.

În cadrul ședinței, Iurie Tulgara, președintele fracțiunii PAS, a solicitat ca preşedintele raionului să fie ales prin vot secret, propunând şi o candidatură – cea a lui Alexei Mereuţă. Majoritatea însă au respins propunerea privind votul secret, totuși ambii pretendenți, Mariana Ombun şi Alexei Mereuţă, au avut posibilitate să propună audienţei programele lor de guvernare. Deși dl Mereuță a ținut un spitch redutabil, în funcţia de preşedintă, cu voturile consilierilor PLDM, PDM, PSRM, PȘ și Valentinei Perebicovschi a fost acceptată dna Ombun. Consiliera PCRM, președintă a ședinței fiind, a decis să voteze pentru Mariana Ombun în ultimul moment.


Autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului este Consiliul raional Telenești, compus din 33 de aleși raionali, care la momentul constituirii, după alegerile locale generale din 2015, reprezentau șase formațiuni politice: Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Liberal (PL), Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” (PPEM), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Deoarece niciun partid nu a obținut majoritatea în Consiliul raional, s-a constituit o alianță între PLDM și PDM, partide care au obținut cel mai mare număr de mandate în scrutinul electoral local. În urma înțelegerii, liberal-democrata Diana Manoli a preluat în iunie 2015 șefia raionului. Primăria orașului Telenești a fost câștigată tot de un liberal-democrat, Vadim Lelic. Retragerea de la guvernare, în octombrie 2015, a Partidului Liberal Democrat a generat o activă mișcare în rândul aleșilor locali (consilieri și primari) care au migrat din PLDM către alte partide, preponderent spre PDM, determinând în acest mod schimbarea coloraturii politice a autorităților locale. Urmând acest trend, conducerea raionului și primarul orașului Telenești au aderat la Partidul Democrat.

La scrutinul local general din octombrie 2019 locuitorii raionului Telenești vor alege 33 de consilieri raionali, 31 de primari și 341 de consilieri locali.

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Telenești reprezintă circumscripția electorală raională nr. 34. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru unități administrativ-teritoriale de nivelul I – oraș, comune și sate din componența raionului Telenești, respectiv, 31 de primari și 341 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 17. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali s-a redus cu patru, datorită scăderii populației din satul Ciulucani și comuna Ghiliceni.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Candidați la funcția de primar aflați în exercițiu

Persoane care dețin funcția de primar și candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat.

Primăria Primar 2015
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PDM PDM
PL ACUM
PLDM PLDM
PDM CI
PLDM PLDM
PLDM PLDM
PDM CI
PLDM ACUM
PDM PLDM
PDM PDM
PLDM ACUM
PDM ACUM
PDM PDM
PLDM PDM
PL ACUM
PL PLDM
PDM PDM
PDM PDM
PDM ACUM
PL ACUM
PLDM ACUM
PLDM PLDM
PLDM ACUM

Consiliul raional Telenești

Diana Manoli, președintele raionului Telenești

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Telenești. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniul public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Actualul președinte al raionului Telenești este democrata Diana Manoli, aleasă în funcție la propunerea Partidului Liberal Democrat din Moldova în cadrul primei ședințe a consiliului, ce a avut loc la 27 iunie 2015. Pentru candidatura Dianei Manoli au votat consilierii raionali din PLDM, PDM, PCRM, un consilier PSRM și unul PL – în total 26 de voturi. La finele lunii martie 2017, Diana Manoli părăsește formațiunea PLDM și aderă la Partidul Democrat devenind, totodată, și președinte al organizației teritoriale de partid a PDM în raionul Telenești.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Telenești au fost aleși 33 de consilieri, care reprezentau șase formațiuni politice. În ultimii ani, coloratura politică a consiliului a suferit schimbări, după ce mai mulți consilieri au migrat către PDM.

Formațiunea Mandate
Partidul Liberal Democrat din Moldova 13
Partidul Democrat din Moldova 10
Partidul Liberal 5
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 2
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 2
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 1

Tabelul prezintă lista consilierilor aleși, validată prin hotărârea Judecătoriei Telenești din 23 iunie 2015, inclusiv candidații supleanți. Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale generale din 2015.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Octavian Anton


Rodica Barscov


Vera Botezat


Timofei Caldare


Iurie Darabană


Vasile Guzun


Mihail Macari


Eugen Manoli


Tudor Roșca


Veaceslav Sîrbu


Valeriu Stăvilă


Vladimir Stratulat


Ion Țurcanu

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Valentin Cazacu


Tudor Eșanu


Sergiu Găină


Alexei Mereuța


Iacob Palade


Adela Popa


Haralambie Popa


Ion Roșca


Constantin Sîrbu


Ion Trofim

Partidul Liberal (PL)

Iurie Cuculescu


Eduard Roșca


Nicolae Tulbure


Tudor Șuiu


Alexandru Zara

PPEM

Olga Gherman


Valentin Vetrilă


PCRM

Valentina Perebikovskaia


Leonid Turea


PSRM

Iacob Stegărescu

Consilii locale și primari

Cele 54 de localități ale raionului Telenești, inclusiv orașul-reședință Telenești, sunt administrate de 31 de consilii locale (orășenesc, comunale și sătești) și primari.

Din cei 31 de primari votați la alegerile locale generate din 2015, 15 au fost din partea Partidului Democrat din Moldova, 12 – Partidului Liberal Democrat din Moldova, și 4 – Partidului Liberal. La alegerile locale noi din 19 noiembrie 2017 primarul comunei Ghiliceni, ales din partea PLDM, a fost substituit cu candidatul democraților – Nicolae Rotaru. În consiliile locale au fost reprezentate preponderent aceleași partide: PLDM – 133 de consilieri locali, PDM – 118 și PL – 53.

Formațiunea Consilieri
Partidul Liberal Democrat din Moldova 133
Partidul Democrat din Moldova 118
Partidul Liberal 53
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 11
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 11
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 4
Partidul Nostru 4
Partidul Național Liberal 3
Candidați independenți 8
Primăria Primar
PLDM  PDM PLDM
PLDM  PDM PLDM
PDM
PL  ACUM
PLDM  PDM PLDM
PDM  CI
PLDM  PDM PLDM
PLDM  PDM PLDM
PDM
PDM  CI
PDM
PLDM  PDM ACUM
PDM  PLDM
PDM
PLDM  PDM ACUM
PDM
PDM  ACUM
PDM
PDM
PLDM  PDM
PL  ACUM
PL  PLDM
PDM
PLDM
PDM
PDM  ACUM
PL  ACUM
PLDM  PDM ACUM
PLDM  PDM PLDM
PDM
PLDM  PDM ACUM

Reprezentarea în Parlament

După validarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, cetățenii raionului Telenești sunt reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a de deputatul Maria Ciobanu, aleasă în circumscripția uninominală nr. 14 din partea Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”.






25 de membri PLDM au aderat la PD

31 Martie 2017

25 de membri ai Partidului Liberal Democrat din Teleneşti au părăsit formațiunea şi-au anunţat fuziunea cu cei ai Partidului Democrat.

Este vorba despre 11 primari, zece consilieri raionali, trei şefi de direcţii şi preşedintele raionului Telenești, Diana Manoli.

Manoli va conduce Organizaţia PDM din Teleneşti. Nu este pentru prima dată când simpatizanţii PLDM părăsesc formaţiunea. La sfârşitul lunii februarie, mai mulţi şefi ai organizaţiilor locale din Orhei s-au arătat indignaţi de acţiunile conducerii partidului liberal-democrat şi s-au solidarizat cu colegii care au plecat anterior. Anul trecut la fel, mai mulţi liberal-democraţi din Ungheni şi Hânceşti au anunţat că părăsesc formaţiunea.

www.timpul.md/articol/25-de-membri-pldm-au-aderat-la-pd-107193.html


oamenisikilometri.md/forever-primar/