Vlad Batrîncea: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 127: Linia 127:
 
{{DEFAULTSORTKEY:Batrizncea Vlad}}
 
{{DEFAULTSORTKEY:Batrizncea Vlad}}
 
[[Categorie:All]]
 
[[Categorie:All]]
[[Categorie:Parlament]]
+
[[Categorie:{{Cat|Vlad Batrîncea}}]]

Versiunea de la data 19 decembrie 2021 18:03

Vlad Batrîncea este jurist, politician, deputat în Parlament și secretar executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În calitate de membru al PSRM, Vlad Batrîncea se pronunță împotriva unionismului și studierea disciplinei Istoria Românilor în școli.

Vlad Batrîncea

Vlad Batrîncea

Născut 31 martie 1981 (42 de ani)
mun. Chișinău
Funcţie actuală Deputat în Parlamentul Republicii Moldova (din 9 martie 2019)
Afiliere politică Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (din decembrie 2011)
Studii Universitatea de Stat din Moldova (1999–2000)
Universitatea Slavonă din Moldova (2010)
Profesie Jurist
Stare civilă Necăsătorit
Distincții Ordinul “Gloria Muncii” (2018)
Funcții publice
2014 prezent
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Consilier în Consiliul municipal Chișinău
Afiliere politică
4 iunie 2013 – prezent
Secretar executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

decembrie 2011 – prezent
Membru al PSRM

Anterior a deținut calitatea de membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și funcția de secretar al Comitetului raional din sect. Rîșcani, mun. Chișinău al PCRM

Biografie

Studii

A făcut studii la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Slavonă din Moldova, acolo unde și-a luat diploma de master în Drept internațional.

Activitatea profesională

Vlad Batrîncea a obținut primul său mandat de deputat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, când a figurat pe poziția nr. 7 în lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta este vicepreședinte al Comisiei permanente cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Până a intra în politică, a activat în funcția de manager în cadrul “Casa Covoarelor” S.R.L.

Activitatea politică

Cariera politică și-a început-o în rândurile comuniștilor. Până în 2011, a fost membru și secretar al Comitetului raional sect. Rîșcani, mun. Chișinău, al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Pe listele acestui partid, Batrîncea a încercat de două ori să acceadă în Legislativ, în 2009 și 2010. Spre exemplu, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, acesta figura pe poziția cu nr. 83 în lista candidaților PCRM. Vlad Batrîncea a schimbat apartenența politică în decembrie 2011, când a aderat la PSRM, condus pe atunci de Igor Dodon. În cadrul partidului, Batrîncea a avut o ascensiune rapidă, devenind membru al Comitetului Republican al PSRM, membru al Comitetului Executiv Politic al partidului, iar din iunie 2013 — secretar executiv al formațiunii.

Deși, potrivit declarației de avere pentru anii 2012–2013, a obținut venituri de 50 de mii de lei, în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a donat PSRM-ului 90 de mii de lei.

Atitudini și inițiative de rezonanță

În 2012, împreună cu doi colegi, Grigore Novac și Vasile Bolea, politicianul a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere privind evacuarea Pietrei comemorative ridicată în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor ocupației sovietice. Magistrații au decis atunci că solicitarea este nefondată.

La 10 decembrie 2015, în ședința plenară a Parlamentului, în mod demonstrativ, a rupt harta României Mari, gestul fiind provocat de un ordin al ministrului Educației, Corina Fusu. “Ministrul Educației a emis un ordin ca în toate școlile din țară să fie repartizată Harta României Mari și drapelul României. Suntem indignați că elevii sunt supuși acestui pericol. Noi nu trebuie să permitem unor grupări cu interese pentru alte state să promoveze aceste idei unioniste. Considerăm că doamna Fusu trebuie să fie audiată, să spună de ce se întâmplă acest lucru”, a declarat Batrîncea . Ulterior, deputatul socialist își explica astfel poziția: “Nu este un gest adresat împotriva statului român actual. Era vorba de harta României Mari. Este un stat inexistent astăzi și nu este bine atunci când cineva promovează acest stat în Republica Moldova. Suntem subiect al dreptului internațional, suntem un stat independent”.

Avere și interese

Deputatul care figurează pe poziția doi în lista PSRM pentru circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, are o avere modestă, potrivit declarației pentru 2017 și 2018, depuse la Comisia Electorală Centrală. Acesta susține că unica sa proprietate este 1/3 dintr-un apartament de 94,8 metri pătrați și că nu deține vreun automobil. În ultimii doi ani, potrivit aceluiași act prezentat la CEC, Vlad Batrîncea a avut un salariu la Parlament de 324 131 de lei și indemnizații în valoare de 137 357 de lei.

Distincții și mențiuni

În 2018, președintele țării Igor Dodon, l-a decorat cu ordinul “Gloria Muncii”[1] pentru “merite deosebite în consolidarea statalității Republicii Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”.