Raionul Cantemir

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Raionul Cantemir este o unitate administrativ-teritorială din regiunea de dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Alcătuit din 51 de localități cu o populație totală de 57,3 mii locuitori, raionul este administrat de către Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri, și președintele raionului, Andrei Ciobanu, membru al Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este orașul Cantemir, condus de primarul Roman Ciubaciuc, afiliat Partidului Nostru.

Raionul Cantemir

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Cantemir reprezintă circumscripția electorală raională nr. 8. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 27 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I – oraș, comune și sate din componența raionului Cantemir, respectiv, 27 de primari și 301 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența numerică a consiliilor locale, care poate varia de la 9 până la 13. Comparativ cu scrutinul local general din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali a rămas neschimbat.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Raionul Cantemir

Lista localităților din raionul Cantemir

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Cantemir este constituit din 51 de localități, împărțite în 27 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș;
  • 15 comune cu 39 de sate în componență;
  • 11 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Cantemir
comuna Antonești
comuna Baimaclia
comuna Cania
satul Capaclia
comuna Chioselia
comuna Ciobalaccia
comuna Cîietu
satul Cîrpești
comuna Cîșla
satul Cociulia
satul Coștangalia
comuna Enichioi
comuna Gotești
satul Haragîș
satul Lărguța
comuna Lingura
comuna Pleșeni
comuna Plopi
satul Porumbești
comuna Sadîc
satul Stoianovca
satul Șamalia
satul Tartaul
comuna Toceni
comuna Țiganca
satul Vișniovca

Administrația raionului

Raionul Cantemir este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 27 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Cantemir, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Cantemir

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Cantemir. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniul public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Cantemir au fost aleși 33 de consilieri, care reprezentau șase formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Liberal Democrat din Moldova 11
Partidul Democrat din Moldova 9
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 4
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 3
Partidul Liberal 3
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 3

Consilii locale și primari

Cele 51 de localități ale raionului Cantemir, inclusiv orașul-reședință Cantemir, sunt administrate de 27 de consilii locale (orășenesc, comunale și sătești) și primari.

Primăria Primar
PCRM  PN
PCRM
PDM
CI  PDM PSRM
CI
PDM
PLDM
PSRM
PDM
PCRM
PLDM  ACUM
PDM
PCRM  PSRM
PLDM  PDM ACUM
PDM
PPEM  ACUM
PLDM
PDM  PSRM
PDM  PSRM
PLDM  ACUM
PDM
PLDM  CI
PLDM
PLDM  PPEM ACUM
PLDM  PPEM
PLDM  PPEM ACUM
PLDM  CI



S-au născut în raionul Cantemir

Sergiu Mocanu