Raionul Anenii Noi: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
Linia 309: Linia 309:
 
{{Footer/OrgAT}}
 
{{Footer/OrgAT}}
 
[[Categorie:Raioane]]
 
[[Categorie:Raioane]]
 +
{{DEFAULTSORTKEY:Anenii Noi}}

Versiunea de la data 13 septembrie 2019 21:46

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială din Regiunea de dezvoltare Centru a Republicii Moldova. În componența sa sunt incluse 45 de localități cu o populație totală de 80,8 mii locuitori. Administrația raionului este asigurată de Consiliul raional, constituit din 33 de consilieri și președintele raionului, actualmente Serghei Rapcea, membru al Partidului Democrat din Moldova. Reședința raionului este orașul Anenii Noi, al cărui primar este Veaceslav Bondari, ales din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

Campania electorală

La 20 octombrie 2019 au avut loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară. În vederea organizării alegerilor au fost constituite 36 de circumscripții electorale de nivelul al II-lea, a căror hotare coincid cu cele ale unităților administrativ-teritoriale. În conformitate cu Programul calendaristic[1] elaborat de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC), perioada pentru pregătirea și desfășurarea acestui scrutin a început la 19 august 2019. Deși CEC a constituit circumscripția electorală nr. 3 pentru localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, alegerile locale în această circumscripție, precum și în alte trei localități de pe malul drept al Nistrului – comuna Chițcani și satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, nu au avut loc, deoarece teritoriul respectiv se află sub controlul administrației din Transnistria, nerecunoscută de autoritățile de la Chișinău.

Raionul Anenii Noi reprezintă circumscripția electorală raională nr. 4. Aici vor fi aleși 33 de consilieri raionali și autoritățile publice pentru cele 26 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I (orașe, comune, și sate) din componența raionului Anenii Noi, respectiv, 26 de primari și 324 de consilieri locali. În dependență de numărul locuitorilor se stabilește componența celor 26 de consilii locale, care poate varia de la 9 până la 23. Comparativ cu alegerile locale generale din 14 iunie 2015, numărul consilierilor locali de nivelul I a rămas neschimbat.

La alegerile locale pot vota toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția militarilor care își îndeplinesc serviciul militar în termen. Dreptul la vot se exercită doar în secțiile de votare din raza domiciliului sau a reședinței alegătorului. Fiecare alegător din raion va primi trei buletine de vot: pentru Consiliul raional, pentru Consiliul local și pentru primarul localității în care domiciliază.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să respecte un plafon de vârstă: pentru funcția de consilier local – să fi împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, iar pentru funcția de primar – 25 de ani. O persoană poate candida pentru funcția de consilier atât în consiliul unității administrativ-teritoriale de nivelul I, cât și în cel de nivelul II. De asemenea, o persoană poate candida concomitent pentru funcțiile de primar și de consilier local, însă doar în aceeași circumscripție electorală. Nominalizarea pretendenților la funcțiile sus-numite într-o circumscripție nu este condiționată de domiciliul acestora în localitatea respectivă.

La alegeri se pot înregistra candidați independenți, partide politice și blocuri electorale constituite de acestea, care pot propune câte un singur pretendent pentru funcția de primar. Termenul pentru înaintarea dosarelor de înregistrare a candidaților s-a încheiat la 19 septembrie 2019. Cursa electorală debutează doar după ce aspiranții sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție.

Raionul Anenii Noi

Listă de localități din raionul Anenii Noi

În conformitate cu prevederile Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova[2], raionul Anenii Noi este constituit din 45 localități, împărțite în 26 de unități administrativ-teritoriale de nivelul I:

  • 1 oraș cu cinci localități în componență;
  • 11 comune cu 25 de sate în componență;
  • 14 sate, care nu aparțin vreunei comune.
orașul Anenii Noi
comuna Botnărești
satul Bulboaca
comuna Calfa
comuna Chetrosu
comuna Chirca
comuna Ciobanovca
satul Cobusca Nouă
comuna Cobusca Veche
satul Delacău
satul Floreni
comuna Geamăna
satul Gura Bîcului
satul Hîrbovăț
satul Maximovca
satul Mereni
satul Merenii Noi
comuna Ochiul Roș
satul Puhăceni
satul Roșcani
satul Speia
satul Șerpeni
comuna Telița
comuna Țînțăreni
satul Varnița
comuna Zolotievca

Administrația raionului

Raionul Anenii Noi este administrat conform prevederilor Legii privind administrația publică locală[3] prin intermediul autorităților publice locale de nivelul I și II, care se constituie în urma exercițiilor electorale locale și activează pe teritoriul raionului în condițiile prevăzute de lege în scopul promovării intereselor generale ale locuitorilor săi.

În calitate de autorități reprezentative și deliberative, consiliile locale și primarii celor 26 de primării din raion au responsabilitatea de a soluționa problemele localității pe care o administrează. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Anenii Noi, format din 33 de consilieri, și președintele raionului, ales de membrii consiliului.

Consiliul raional Anenii Noi

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Anenii Noi. Printre cele mai importante prerogative ale Consiliului raional se numără aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Consiliul raional este autoritatea reprezentativă și deliberativă a raionului Anenii Noi. Cele mai importante prerogative ale Consiliului raional sunt: aprobarea și amendarea bugetului raional anual, administrarea bunurilor din domeniile public și privat ale raionului, luarea deciziilor privind lucrările de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ, aprobarea de strategii, prognoze, planuri și programe de dezvoltare social-economică a raionului etc.

Lista consilierilor raionali

La alegerile locale din 14 iunie 2015 în Consiliul raional Anenii Noi au fost aleși 33 de consilieri, care reprezentau șapte formațiuni politice.

Formațiunea Mandate
Partidul Liberal Democrat din Moldova 9
Partidul Democrat din Moldova 6
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 5
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 5
Partidul Liberal 3
Partidul Nostru 3
Blocul electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” 2

Tabelul prezintă lista consilierilor aleși, validată prin hotărârea Judecătoriei Anenii Noi din 23 iunie 2015, inclusiv candidații supleanți. Afilierea politică a consilierilor este indicată conform listelor de candidați înregistrate de formațiuni la alegerile locale generale din 2015.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Sergiu Budescu


Leonid Bujac


Alexandru Burduja


Alexandru Cuflic


Ion Drangoi


Ion Gortolomei


Veaceslav Muntean


Serghei Plamadeala


Vera Simonov

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

Oleg Baciu


Andrei Berzoi


Olga Bogovic


Alexandr Dolbuș


Serghei Focșa


Mihail Savva

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM)

Daria Bostan


Tatiana Bostan


Serghei Calmîc


Gheorghe Corduneanu


Lidia Filipovici

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Alexandr Mațarin


Nicolae Meleca


Elena Spinei


Ion Vicol


Nicolae Zafton

PL

Sergiu Cușnir


Vladislav Demian


Ivan Leca


PN

Sergiu Andoni


Vladimir Hadjiu


Mariana Rotaru


PPEM

Anatolie Barbaroșie


Viorel Cociug

Consilii locale și primari

Cele 45 de localități ale raionului Anenii Noi, inclusiv orașul-reședință Anenii Noi, sunt administrate de 26 de consilii locale (orășenesc, comunale și sătești) și primari.

Primăria Primar
PCRM
PDM
PLDM
PDM
PLDM
PLDM
PCRM
PLDM
PL
PPEM
PNL
PLDM
PCRM
PNL
PN
PL
PLDM
PSRM
PDM
PLDM
PDM
PLDM
PDM
PLDM
PDM
PCRM

Orașul Anenii Noi

Orașul Anenii Noi este reședința raionului ce-i poartă numele. Acesta are în componență cinci sate – Albinița, Beriozchi, Hîrbovățul Nou, Ruseni și Socoleni – și o populație de 11 374 de persoane, conform datelor publicate de BNS la 1 ianuarie 2019. Localitatea este administrată de un primar, cel care este autoritatea reprezentativă a populației și executivă a consiliului local. Funcția de autoritate deliberativă a orașului Anenii Noi îi revine consiliului local alcătuit din 23 consilieri orășenești.

Primarul orașului Anenii Noi este Veacelav Bondari, ales din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.S-au născut în raionul Anenii Noi

Alexandru Jizdan