Partidul Democrat din Moldova la alegerile parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Partidul Democrat din Moldova (PDM) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 fiind pe prima poziție în buletinul de vot pentru circumscripția națională. Lista de candidați a PDM conține 53 de persoane în frunte cu președintele partidului, Vlad Plahotniuc. Pentru a accede în Parlament partidul trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul voturilor valabil exprimate. În circumscripțiile uninominale din partea PDM s-au înregistrat 51 de candidați.

Partidul Democrat din Moldova
Eroare de expresie: caracter de punctuație „{” necunoscut
Simbolul electoral al Partidului Democrat din Moldova la alegerile parlamentare din 2019 Vlad Plahotniuc, cap de listă a Partidului Democrat din Moldova la alegerile parlamentare din 2019
Denumirea prescurtată PDM
Cap de listă Vlad Plahotniuc
Sloganul electoral Fapte, nu vorbe!

Lista de candidați 53 persoane
Programul electoral 25 ianuarie 2019
Cheltuieli 59 254 064 lei

} |



Rezultate 2014 15.80%, 19 mandate
Declarațiile PDM

8 iunie 2019
Condițiile antinaționale propuse de Igor Dodon și PSRM pentru formarea unei coaliții cu PDM



[[Declarațiile PDM în perioada alegerilor parlamentare din 2019#|]]

Partidul Democrat din Moldova (PDM) participă la al 8-lea scrutin parlamentar de la constituirea formațiuni. În cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 PDM participă în calitate de partid de guvernământ, beneficiind de posibilitatea lansării unui șir de inițiative cu impact major asupra societății, precum: modificarea sistemului electoral, organizarea referendumului consultativ, un șir de inițiative și activități cu caracter social-economic și politic, țintite spre influențarea atitudinii cetățenilor față de formațiune.

PDM are o motivație puternică pentru a obține la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 un rezultat substanțial mai bun, decât cel de la alegerile precedente, din 2014, când a obținut doar 19 mandate. Prin metode specifice, către sfârșitul mandatului Parlamentului de legislatura a XX-a, PDM a reușit să-și mărească numărul membrilor fracțiunii parlamentare de la 19 la 42.

Performanța respectivă a fost realizată datorită faptului că 2/3 din deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și 1/3 din deputații Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au decis, practic concomitent, să-și părăsească fracțiunile parlamentare pentru a adera ulterior la fracțiunea PDM. În plus, PDM a reușit să obțină un suport suplimentar din partea grupului parlamentar al Partidului Popular European din Moldova (PPEM), constituit în 2017 din 9 foști deputați ai fracțiunii PLDM. Împreună, deputații trecuți de la PCRM și PLDM, alături de cei din grupurile PPEM și neafiliați, i-au asigurat PDM o majoritate stabilă și disciplinată în Parlament. Cel mai mare sacrificiu l-a făcut PPEM, care a decis să nu se înscrie în campania electorală actuală din cauza ratingului de încredere de doar ~1%, deși la momentul constituirii formațiunii, în 2015, PPEM se bucura de cea mai înaltă încredere a cetățenilor ~30%, fiind de 2 ori mai mare decât încrederea în PDM.

Campania electorală

Perioada preelectorală

În perioada preelectorală, de la anunțarea datei alegerilor parlamentare și până la începerea oficială a perioadei electorale pe 10 decembrie 2018, Partidul Democrat a organizat un șir de manifestații publice. Cel mai important eveniment din perioada respectivă a fost organizarea, la 21 octombrie 2018, a Adunării Naționale a formațiunii, cu genericul “PDM pentru Moldova”. Participanții la eveniment au votat angajamentele de susținere a orientării politice “Pentru Moldova” care presupun activități concrete demarate de PDM în perioada aflării la guvernare: asigurarea bunăstării populației, creșterea economică și proiecte de infrastructură care se regăsesc în programele de modernizare a Moldovei lansate sau anunțate de formațiune pe parcursul anului 2017–2018.

La două zile după acest eveniment public, președintele PDM Vlad Plahotniuc, a anunțat despre reforma sistemului de salarizare “Salarii bune pentru Moldova”, care presupunea ca din 1 decembrie 2018 peste 150 de mii de bugetari din educație, sănătate, asistență socială și autorități publice locale ar urma să primească salarii majorate cu 20, 50 sau 90%.

La 13 noiembrie, conducerea partidului a anunțat că din 1 ianuarie 2019 vor fi majorate cu 10% veniturile pentru o categorie largă de pensionari care au venituri sub minimul de existență, iar la 27 noiembrie PDM a decis ca peste 500 mii de pensionari cu o pensie mai mică de 2 000 de lei, vor primi un ajutor cu ocazia sărbătorilor de iarnă în valoare de 600 lei, iar compensația pentru căldură destinată familiilor social-vulnerabile va crește la 350 lei.

Desemnarea și înregistrarea candidaților

Circumscripția națională

La 26 decembrie 2018, Consiliul Politic Național al PDM a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția națională, și a confirmat lista candidaților pentru circumscripțiile uninominale, consultată în prealabil cu organizațiile teritoriale. Tot în aceeași zi, PDM a depus la Comisia Electorală Centrală documentele necesare în vederea înregistrării candidaților la funcția de deputat pe circumscripția națională, iar în urma tragerii la sorți, la care au participat 4 formațiuni, Partidului Democrat i-a revenit poziția 1 în buletinul de vot, aceeași poziție fiind ocupată și la alegerile parlamentare din 2014.

Circumscripțiile uninominale

Imediat după înregistrarea grupurilor de inițiativă, la 27 decembrie 2018 în cadrul forumurilor raionale “Pentru Moldova” au fost colectate semnăturile necesare în susținerea candidaților PDM desemnați în circumscripțiile uninominale. În aceeași zi, pe 27 decembrie, aproximativ toți candidații PDM au înaintat demersuri de înregistrare, ceea ce le-a asigurat poziționarea sub numărul 1 și în buletinul de vot în 46 din cele 51 circumscripțiile uninominale.

Lansarea oficială în campanie

La 25 ianuarie 2019 în cadrul unui eveniment petrecut discret în fața sediului central din Chișinău, Partidul Democrat din Moldova s-a lansat oficial în campania electorală cu sloganul “Fapte, nu vorbe!”. Tot în aceeași zi formațiunea a publicat Manifestul electoral care cuprinde viziunea PDM pentru următorii patru ani. Manifestul conține angajamente sociale, economice și de politică externă, cu accentuarea domeniilor privind grija față de familii, copii, tineri și pensionari, infrastructură modernă și dezvoltare regională, justiție echitabilă, stat de drept și reforma clasei politice.

Din 26 ianuarie 2019 PDM desfășoară caravana electorală, care are drept scop informarea cetățenilor din întreaga țară despre realizările și proiectele de viitor ale partidului.

Alocații și îndemnizații sociale

Eforturile Partidului Democrat de a obține la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 un rezultat mai bun decât la cele precedente, din 30 noiembrie 2014, sunt susținute fără precedent din punct de vedere financiar, mediatic și administrativ. Cu toate acestea, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie efectuate de IMAS, ratingul de încredere a PDM din noiembrie 2018 și până în februarie 2019 a crescut cu doar 1,6%, de la 20,9% la 22,5%, limita erorii de eșantionare fiind de 2,5%. În astfel de circumstanțe, PDM a recurs la o stratagemă de suscitare a așteptărilor unui segment impunător de alegători pentru plăți sociale suplimentare, care ar putea fi realizate doar în eventualitatea câștigării alegerilor de către PDM.

În acest sens, PDM a convocat în plină campanie electorală, pe 7 februarie 2019, ședința Parlamentului, deși mandatul acestuia a expirat încă pe 30 noiembrie 2018, pentru a vota doar în prima lectură amendamente la legile privind alocațiile de stat pentru unele categorii de cetățeni și privind prestațiile sociale pentru copii. Potrivit amendamentelor menționate aproximativ 600 mii de pensionari, pentru care alocațiile lunare nu depășesc suma de 2 000 lei, ar urma să primească un suport unic de 600 lei pentru sărbătorile pascale din luna aprilie. Măsura respectivă va costa bugetul statului aproximativ 360 milioane lei. În același timp, familiile care au copii sub vârsta de 18 ani ar urma să primească îndemnizații lunare de stat de 200 lei pentru fiecare copil, ceea ce va necesita 1,6 miliarde lei anual. În cadrul dezbaterilor parlamentare reprezentanții fracțiunilor de opoziție au menționat caracterul preelectoral al inițiativei PDM, subliniind că proiectul democraților nu este viabil fiindcă nu este prevăzut de buget, nu are acoperire financiară și nu are avizul Guvernului.

Rapoarte de monitorizare

În perioada preelectorală, conform rapoartelor observatorilor naționali, mai mulți deputați PDM și-au atribuit merite improprii pentru legislatori, precum efectuarea unor lucrări întru-un șir de localități, acte de caritate ale liderului formațiunii, Vlad Plahotniuc, care îmbină instantaneu activitatea politică și de caritate, aceste fiind promovate intens de media afiliată.

Menționarea în rapoartele observatorilor a abaterilor de la normele legale, utilizarea resurselor administrative, a stârnit reacția PDM, care a acuzat misiunea de observatori de atitudini părtinitoare, încercând să exercite presiuni asupra acesteia. Drept răspuns la încercările de intimidare a misiunii de observatori, Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte a publicat la 22 ianuarie 2019 Declarația privind suportul pentru misiunea de observatori a procesului electoral desfășurată de Promo-LEX.

Fluxul mijloacelor bănești

Campania electorală Referendum consultativ Grupuri de inițiativă Total
Venituri total, lei 16 429 600,00 12 719 000,00 118 028,31 29 266 628,31
Donațiile persoanelor fizice 11 029 600,00 0,00 118 028,31 11 147 628,31
Donațiile persoanelor juridice 0,00 1 219 000,00 0,00 1 219 000,00
Alte venituri 5 400 000,00 11 500 000,00 0,00 16 900 000,00
Cheltuieli total, lei 16 244 153,49 12 685 032,02 118 028,31 29 047 213,82
Costul întrunirilor și evenimentelor 35 000,00 0,00 24 892,91 59 892,91
Cheltuieli de publicitate 15 018 551,69 12 683 822,72 0,00 27 702 374,41
Cheltuieli pentru materialele promoționale 1 168 670,10 0,00 6 610,00 1 175 280,10
Cheltuieli pentru transport 20 000,00 0,00 86 400,00 106 400,00
Alte cheltuieli 1 931,70 1 209,30 125,40 3 266,40

Sondaje de opinie

Graficul prezintă rezultatele mai multor sondaje de opinie desfășurate în perioada preelectorală (aprilie–decembrie 2018) și în perioada electorală (decembrie 2018 – februarie 2019), indicând de asemenea și un rezultat mediu calculat în baza acestor sondaje.

26,0% 25,0% 23,0 19,7 19,4 22,5 16,5 19,3 20,7 14,8% 17,9 15,0 15,5 14,9 20,9 14,4 11,0 13,5 10,6
24 feb
dec-feb
Mediu
18 feb
IMAS IV
18 feb
ASDM VI
7 feb
BOP III
7 feb
IMAS III
4 feb
IRI III
29 ian
ASDM V
28 dec
IMAS II
apr-dec
Mediu
13 dec
ASDM IV
4 dec
BOP II
26 noi
ASDM III
15 noi
IRI II
14 noi
IMAS
25 sep
ASDM II
16 iul
IRI
11 iul
ASDM
14 mai
BOP