Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a

De la alegeri.md
Versiunea din 29 iulie 2019 19:38, autor: Admin3 (Discuție | contribuții) (Modificări componență)
Salt la: navigare, căutare

Structura Parlamentului

Conducerea Parlamentului

Biroul Permanent

Pe 8 iunie 2019, Parlamentul a votat structura și componența nominală a Biroului Permanent, organul de lucru al Parlamentului. Dintre cei 15 membri, 10 au fost propuși de fracțiunile parlamentare, iar ceilalți 5, care reprezentau conducerea Parlamentului, au fost numiți din oficiu.

Componența Biroului Permanent

  1. Monica Babuc (PDM) – din oficiu
  2. Vlad Batrîncea (PSRM)
  3. Vasile Bolea (PSRM)
  4. Ion Ceban (PSRM) – din oficiu
  5. Maria Ciobanu (PDA)
  6. Dumitru Diacov (PDM)
  7. Corneliu Furculiță (PSRM)
  8. Zinaida Greceanîi (PSRM) – din oficiu
  9. Igor Grosu (PAS)
  10. Sergiu Litvinenco (PAS)
  11. Mihail Popșoi (PAS) – din oficiu
  12. Serghei Sîrbu (PDM)
  13. Alexandru Slusari (PDA) – din oficiu
  14. Denis Ulanov (PPȘ)
  15. Liviu Vovc (PDA)

Fracțiuni parlamentare

Formațiunea Rezultatele alegerilor Structura actuală
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 35 mandate 35 mandate
Partidul Democrat din Moldova 30 mandate 30 mandate
Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” 26 mandate
Partidul “Șor” 7 mandate 7 mandate
Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM 13 mandate
ACUM Platforma DA 11 mandate
Deputați neafiliați 3 mandate 2 mandate

Înțelegere politică temporară în vederea dezoligarhizării și readucerii statului Republica Moldova în albia constituționalității

În vederea dezoligarhizării și readucerii statului Republica Moldova în albia constituționalității, deputații Blocului ACUM Platforma DA și PAS și ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova se angajează asupra următoarelor:

Art. 1

În prima ședință a Parlamentului convocată pentru 8 iunie 2019:

(1) Deputații vor susține candidatura doamnei Zinaida Greceanîi la funcția de Președinte al Parlamentului.

(2) Conform Regulamentului Parlamentului, deputații vor conveni și vor vota vicepreședinții Parlamentului, Biroul permanent al Parlamentului și comisiile permanente.

(3) Imediat după emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, vor acorda vot de încredere Guvernului condus de doamna Maia Sandu în calitate de Prim-ministru atât în comisia juridică pentru numiri și imunități, cât și în plenul Parlamentului. Componența Guvernului se discută în prealabil și se convine asupra acesteia ținând cont de principiul profesionalismului și al integrității.

(4) Deputații vor susține prin vot:

  • Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului.
  • Hotărârea Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor locale generale (20 octombrie 2019), precum și modificările la legislație astfel încât să se extindă cu patru ani termenul de aplicare a prevederilor legale care se referă la alegerile pentru primăriile și consiliile locale din sectoarele municipiului Chișinău.
  • Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.
  • Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.
  • Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016 (crearea circumstanțelor legale pentru demiterea Procurorului General și desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).
  • Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.
  • Modificarea Codului electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.
  • Modificarea legii cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra investițiilor.
  • Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998 (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerț în baza de patente).
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la “spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.
  • Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie și sancționarea celor vinovați.
  • Modificarea Legii nr. 134-XVI din 13 iunie 2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, astfel încât instituția să revină în coordonarea Președintelui Republicii Moldova.
  • Numirea de comun a acord a șefului SIS prin hotărâre a Parlamentului. După numirea șefului SIS, se va modifica Legea nr. 753-XIV din 23 decembrie 1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova astfel încât șeful SIS să fie desemnat conform unei proceduri care să prevadă atât votarea/susținerea acestuia de către parlament (cel puțin 51 de deputați), cât și acceptarea lui de către Președintele Republicii Moldova.

Art. 2

După intrarea în vigoare a legilor, se vor vota numirile în funcție care decurg din legile din pachetul de dezoligarhizare a statului (membrii CEC, membrii CSP etc.).

Art. 3

(1) Președintele Republicii Moldova se angajează ca în ziua convocării Parlamentului:

  • Imediat după alegerea Președintelui Parlamentului, va semna decretul de desemnare a Maiei Sandu în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru al Guvernului.
  • Pe baza votului de încredere oferit de Parlament pentru Programul și lista Guvernului, va emite decretul de numire a Guvernului.
  • Imediat după emiterea decretului de numire a Guvernului, va primi jurământul membrilor Guvernului.

(2) După votarea legilor în lectură finală, Președintele Republicii Moldova va emite imediat decretele de promulgare a acestora.

Art. 4

Guvernul condus de Maia Sandu se angajează să identifice soluțiile necesare pentru a susține inițiativele sociale vizând modificarea articolului 13 din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat în vederea indexării pensiilor de două ori pe an și instituirea capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

Art. 5

Deputații vor susține implementarea Programului de activitate al Guvernului aprobat de Parlament, precum și vor respecta toate acordurile, angajamentele și parteneriatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Art. 6

Deputații garantează că Republica Moldova va rămâne stat suveran și independent, unitar și indivizibil.

Art. 7

Alte măsuri neprevăzute în prezentul Protocol de colaborare vor fi stabilite prin decizii protocolare și/sau prin înțelegeri verbale aprobate la nivelul conducerii fracțiunilor sau a partidelor care au semnat prezentul Protocol, inclusiv cu privire la adoptarea proiectelor de legi sau hotărâri care țin de dezoligarhizarea altor instituții capturate în conformitate cu Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului.

Lista deputaților aleși

1 Zinaida Greceanîi PSRM
economist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova
2 Vlad Batrîncea PSRM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, membru al Comitetului executiv politic al PSRM
3 Ion Ceban PSRM
matematician, doctorand în administrație de stat și municipală, consilier în Consiliul municipal Chișinău, secretarul pentru ideologie al PSRM, membru al Comitetului executiv politic al PSRM
4 Eduard Smirnov PSRM
specialist în domeniul industriei ușoare, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comitetului executiv politic al PSRM
5 Bogdat Țîrdea
politolog, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
6 Ivanna Koksal
filolog, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei
7 Alla Dolință PSRM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comitetului executiv politic al PSRM
8 Victor Gaiciuc
militar, președinte al “Acord Grup” S.A., președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova
9 Alla Pilipețcaia PSRM
inginer, director al “Debut-Sor” S.R.L., președinte al Organizației teritoriale PSRM Soroca
10 Vladimir Golovatiuc PSRM
economist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
11 Adela Răileanu
jurnalist, director al “NTV Moldova”
12 Vasile Bolea PSRM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
13 Corneliu Furculiță PSRM
agronom, jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al Comitetului executiv politic al PSRM
14 Grigore Novac PSRM
jurist, politolog, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
15 Victor Bologan
profesor, antrenor de șah, director executiv al Federației Internaționale de Șah (FIDE)
16 Vladimir Odnostalco PSRM
psiholog, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
17 Oleg Lipskii PSRM
inginer-mecanic, sociolog, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Organizației teritoriale PSRM Chișinău, membru al Comitetului executiv politic al PSRM
18 Radu Mudreac PSRM
medic-veterinar, jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Organizației teritoriale PSRM sect. Buiucani, mun. Chișinău
19 Alexandr Suhodolski PSRM
jurist, vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei, președinte al Organizației teritoriale PSRM Comrat
20 Vladimir Țurcan PSRM
jurist, politolog, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
21 Ivan Zabunov
istoric, pensionar
22 Petru Burduja PSRM
economist, administrator al “Exclusiv Media” S.R.L., consilier în Consiliul municipal Chișinău, președinte al Organizației teritoriale PSRM sect. Ciocana, mun. Chișinău
23 Oleg Teterea PSRM
manager, economist, director al “Avicola Gallinula” S.A., consilier în Consiliul raional Cimișlia, președinte al Organizației teritoriale PSRM Cimișlia
24 Tatiana Cunețchi
economist, membru al Curții de Conturi a Republicii Moldova
25 Adrian Lebedinschi PSRM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Organizației teritoriale PSRM sect. Centru, mun. Chișinău
26 Gaik Vartanean PSRM
politolog, consilier în Consiliul municipal Chișinău, administrator al publicației periodice “Socialiștii”, președinte al Comunității Armene din Republica Moldova
27 Irina Lozovan PSRM
jurist, consilier în Consiliul raional Ocnița, președinte al Organizației teritoriale PSRM Ocnița
28 Vladimir Mizdrenco PSRM
economist, consilier în Consiliul raional Rîșcani, președinte al Organizației teritoriale PSRM Rîșcani
29 Alexandr Usatîi PSRM
pedagog, consilier în Consiliul municipal Bălți, președinte al Organizației teritoriale PSRM Bălți
30 Alexandr Nesterovschi PSRM
jurist, manager, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
31 Oleg Savva PSRM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Organizației teritoriale PSRM Fălești
32 Alexandru Jolnaci PSRM
mecanic, manager al Î.I. “Jolnaci Alexandru”, consilier în Consiliul raional Ștefan Vodă
33 Chiril Tatarlî PSRM
agronom, președinte al raionului Taraclia, președinte al Organizației teritoriale PSRM Taraclia
34 Fiodor Gagauz PSRM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
35 Gheorghii Para
manager, profesor, președinte al Sindicatului constructorilor, or. Sankt-Petersburg, Federația Rusă
36 Vladimir Plahotniuc PDM
inginer, economist, jurist, președinte al Partidului Democrat din Moldova
37 Pavel Filip PDM
inginer-mecanic, prim-ministru al Republicii Moldova, prim-vicepreședinte al PDM
38 Andrian Candu PDM
jurist, președinte al Parlamentului Republicii Moldova, vicepreședinte al PDM
39 Constantin Botnari PDM
economist, secretarul general al PDM
40 Monica Babuc PDM
istoric, ministru al Educației, Culturii și Cercetării
41 Vasile Bîtca PDM
jurist, temporar neangajat în câmpul muncii
42 Serghei Sîrbu PDM
jurist, manager, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al PDM
43 Vladimir Cebotari PDM
jurist, manager, președinte al Fundației pentru o Democrație Modernă, vicepreședinte al PDM
44 Vladimir Andronachi PDM
manager, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
45 Dumitru Diacov PDM
jurnalist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președintele de onoare al PDM
46 Otilia Drăguțanu
economist, administrator al “Anodilia” S.R.L.
47 Svetlana Rotundu PDM
pedagog, președinte al raionului Șoldănești
48 Violeta Ivanov PDM
inginer, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al PDM
49 Angel Agache PDM
jurist, economist, manager, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
50 Vladimir Vitiuc PDM
economist, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, vicepreședinte al PDM
51 Igor Vremea PDM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
52 Oleg Sîrbu PDM
agronom, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
53 Ion Leucă PDM
istoric, manager, politolog, președinte al raionului Glodeni, președinte al Organizației teritoriale PDM Glodeni
54 Corneliu Padnevici PDM
jurist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
55 Eugeniu Nichiforciuc PDM
medic, manager, deputat în Parlamentul Republicii Moldova
56 Gheorghe Brașovschi PDM
agronom, master în administrație publică, primar al orașului Sîngerei, președinte al Organizației teritoriale PDM Sîngerei
57 Eleonora Graur PDM
economist, președinte al raionului Rezina, vicepreședinte al PDM, președinte al Organizației teritoriale PDM Rezina
58 Nicolae Ciubuc
jurist, manager, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
59 Ludmila Guzun PDM
economist, președinte al raionului Ungheni, președinte al Organizației teritoriale PDM Ungheni
60 Alexandru Jizdan
jurist, ministru al Afacerilor Interne
61 Grigore Repeșciuc PDM
jurist, primar al orașului Căușeni
62 Alexandru Botnari PDM
inginer-constructor, jurist, primar al municipiului Hîncești, vicepreședinte al PDM
63 Ghenadie Buza PDM
medic-chirurg, președinte al raionului Hîncești, președinte al Organizației teritoriale PDM Hîncești
64 Efrosinia Grețu PDM
pedagog, pensionară, președinte al Organizației teritoriale PDM Leova
65 Elena Bacalu PDM
magistru în administrație publică, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Organizației teritoriale PDM Cahul
66 Maia Sandu PAS
economist, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate
67 Andrei Năstase PPPDA
avocat, președinte al Platformei Demnitate și Adevăr
68 Alexandru Slusari PPPDA
jurist, istoric, administrator al “Rural Asig” S.R.L.
69 Igor Grosu PAS
istoric, secretarul general al PAS
70 Igor Munteanu
politici publice, drept public, fondatorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS), conferențiar universitar, Academia de Studii Economice a Moldovei
71 Octavian Țîcu
istoric, cercetător științific, coordonator, Institutul de Istorie, MECC
72 Liliana Nicolaescu-Onofrei PAS
filolog, profesor de limba si literatura română, liber profesionist în domeniul educației
73 Mihail Popșoi PAS
specialist în relații internaționale și politici publice, doctorand, Universitatea Milano, vicepreședinte al PAS
74 Sergiu Litvinenco PAS
jurist, consilier juridic, Asociația obștească “Fortius”
75 Chiril Moțpan PPPDA
filolog, jurist, secretarul general al PPPDA
76 Inga Grigoriu PPPDA
licențiată în arte dramatice, președinte al Asociației obștești “Decid”
77 Maria Ciobanu
profesor de limba română, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova
78 Dan Perciun PAS
specialist în științe politice, manager proiecte, “Civitta Moldova”
79 Dinu Plîngău PPPDA
jurist, manager proiecte, Asociația obștească “Decid”
80 Liviu Vovc PPPDA
arhitect, vicepreședinte al PPPDA
81 Oazu Nantoi
inginer-electrician, director de program, Institutul de Politici Publice
82 Radu Marian PAS
economist, manager de proiect, Asociația Națională a Companiilor TIC
83 Doina Gherman PAS
management, inspector superior, Biroul Vamal Centru, Serviciul Vamal, președinte a Organizației PAS Femei
84 Arina Spătaru PPPDA
tehnolog în industria ușoară, director al “Arina-S” S.R.L.
85 Veronica Roșca PAS
jurist, lector universitar, Universitatea Tehnică din Moldova
86 Stela Macari PPPDA
inginer-constructor, responsabil principal, manager producere, “CSM Uniform” S.R.L.
87 Lilian Carp
profesor de istorie, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, lector universitar, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport
88 Iurie Reniță
diplomat, temporar neangajat în câmpul muncii
89 Vladimir Bolea PAS
istoric, director al “GFC Holboca” S.R.L., România, președinte al Organizației teritoriale PAS Chișinău
90 Petru Frunze PAS
avocat, primar al satului Puhoi, președinte al Organizației teritoriale PAS Ialoveni
91 Dumitru Alaiba
economist, director de programe, Centrul de Politici și Reforme
92 Ilan Șor PPȘ
jurist, drept economic, primar al municipiului Orhei, președinte al Partidului politic “Șor”
93 Marina Tauber PPȘ
științe politice, primar al comunei Jora de Mijloc, vicepreședinte al PPȘ
94 Petru Jardan PPȘ
jurist, director general al “Avia Invest” S.R.L.
95 Maria Albot PPȘ
economist, secretarul general al PPȘ
96 Denis Ulanov PPȘ
jurist, avocat, Cabinetul avocatului Denis Ulanov
97 Reghina Apostolova PPȘ
profesor, viceprimar al municipiului Orhei
98 Vadim Fotescu PPȘ
jurist, “DFM” S.R.L.
99 Ion Groza
profesor de teologie, președinte al raionului Cahul
100 Alexandr Oleinic
inginer, președinte al Consiliului de administrare al Concernului “Milenium-Grup”, președinte al Partidului Popular din Republica Moldova
101 Viorel Melnic
economist, conferențiar universitar, Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Modificări componență

Anul 2019

24 februarie 2019

35 mandate302673
27 martie 2019
ACUM Maia Sandu Fracțiunea “Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM” (PAS)
ACUM Andrei Năstase Fracțiunea “ACUM Platforma DA” (PDA)
ACUM Dumitru Alaiba Fracțiunea PAS
ACUM Vladimir Bolea Fracțiunea PAS
ACUM Lilian Carp Fracțiunea PAS
ACUM Maria Ciobanu Fracțiunea PDA
ACUM Petru Frunze Fracțiunea PAS
ACUM Doina Gherman Fracțiunea PAS
ACUM Inga Grigoriu Fracțiunea PDA
ACUM Igor Grosu Fracțiunea PAS
ACUM Sergiu Litvinenco Fracțiunea PAS
ACUM Stela Macari Fracțiunea PDA
ACUM Radu Marian Fracțiunea PAS
ACUM Chiril Moțpan Fracțiunea PDA
ACUM Igor Munteanu Fracțiunea PDA
ACUM Oazu Nantoi Fracțiunea PAS
ACUM Liliana Nicolaescu-Onofrei Fracțiunea PAS
ACUM Dan Perciun Fracțiunea PAS
ACUM Dinu Plîngău Fracțiunea PDA
ACUM Mihail Popșoi Fracțiunea PAS
ACUM Iurie Reniță Fracțiunea PDA
ACUM Veronica Roșca Fracțiunea PAS
ACUM Alexandru Slusari Fracțiunea PDA
ACUM Arina Spătaru Fracțiunea PDA
ACUM Octavian Țîcu Fracțiunea PDA
ACUM Liviu Vovc Fracțiunea PDA
26 iulie 2019

La 8 iunie 2019 a fost formată o coaliție temporară dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Cele trei formațiuni au votat în aceeași zi pentru învestirea Guvernului condus de Maia Sandu, în componența căruia s-au regăsit 2 deputați din partea PAS și unul din partea PDA. Aceștia au renunțat la mandatele de deputat în favoarea funcției de ministru.

PAS Maia Sandu Prim-ministru al Republicii Moldova
PDA Andrei Năstase Viceprim-ministru, ministru al afacerilor interne
PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei Ministru al educației, culturii și cercetării
CI Viorel Melnic Cerere de demisie
PDM Otilia Drăguțanu Cerere de demisie

26 iulie 2019

35 mandate301311723

Componența actuală

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Alexandr Suhodolski
Ivan Zabunov
Petru Burduja
Oleg Teterea
Tatiana Cunețchi
Gaik Vartanean
Irina Lozovan
Vladimir Mizdrenco
Alexandr Usatîi
Alexandr Nesterovschi
Oleg Savva
Alexandru Jolnaci
Chiril Tatarlî
Gheorghii Para

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM)

Corneliu Padnevici
Gheorghe Brașovschi
Eleonora Graur
Ludmila Guzun
Grigore Repeșciuc
Alexandru Botnari
Ghenadie Buza
Efrosinia Grețu
Elena Bacalu

Fracțiunea “Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM” (PAS)

Sergiu Litvinenco
Dan Perciun
Oazu Nantoi
Radu Marian
Doina Gherman
Veronica Roșca
Lilian Carp
Vladimir Bolea
Petru Frunze

Fracțiunea “ACUM Platforma DA” (PDA)

Igor Munteanu
Octavian Țîcu
Chiril Moțpan
Inga Grigoriu
Maria Ciobanu
Dinu Plîngău
Liviu Vovc
Arina Spătaru
Stela Macari
Iurie Reniță

Fracțiunea Partidului politic “Șor” (PPȘ)

Maria Albot
Denis Ulanov
Reghina Apostolova
Vadim Fotescu

Deputați neafiliați

Ion Groza
Alexandr Oleinic