Pagina principală: Diferență între versiuni

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare
(Cabinetul de miniștri)
Linia 98: Linia 98:
 
| class="hidden-xs" style="color:#{{Color|psrm2019}}; font-size:30px; line-height:19px; border:none" | •
 
| class="hidden-xs" style="color:#{{Color|psrm2019}}; font-size:30px; line-height:19px; border:none" | •
 
| class="hidden-xs" |
 
| class="hidden-xs" |
| data-sort-value="Szova Vasilii" | Vasilii Șova
+
| data-sort-value="Szova Vasilii" | [[Vasilii Șova]]
 
| Viceprim-ministru pentru reintegrare
 
| Viceprim-ministru pentru reintegrare
 
| align="center" | [[Partidul Socialiștilor din Republica Moldova|PSRM]]
 
| align="center" | [[Partidul Socialiștilor din Republica Moldova|PSRM]]

Versiunea de la data 12 iunie 2019 13:34

alegeri.md își propune să reflecte în mod imparțial, echidistant și detaliat desfășurarea procesului electoral pe toate dimensiunile acestuia, și astfel să contribuie la educarea electorală și civică a cetățenilor, precum și la responsabilizarea aleșilor și a instituțiilor elective ale statului.

Alegeri în Găgăuzia

În Republica Moldova sunt organizate alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și referendumuri. Alte două tipuri de alegeri, specifice autonomiei, se desfășoară în UTA Găgăuzia: alegerile Guvernatorului (Bașcanului) Găgăuziei (Gagauz-Yeri) și alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei (Gagauzia Halk Toplușu).

Alegerile ordinare ale Guvernatorului Găgăuziei sunt programate pentru 30 iunie 2019. Campania electorală a demarat pe 1 mai și va dura 60 de zile. Candidatul învingător trebuie să acumuleze majoritatea simplă de voturi, altminteri se organizează al doilea tur de scrutin peste 2 săptămâni între primii doi candidați. Pentru validarea alegerilor în primul tur trebuie să participe 1/2, iar în cel de-al doilea tur cel puțin 1/3 din alegătorii introduși în listele electorale. Alegerile Guvernatorului vor avea loc pentru prima dată în conformitate cu noul Cod electoral al Găgăuziei, adoptat în 2015. Scrutinul se va desfășura în baza sistemului majoritar, într-o singură circumscripție electorală, care cuprinde 26 de localități din teritoriul UTA Găgăuzia.

Candidați înregistrați

Irina Vlah
Ivan Burgudji
Serghei Cimpoeș
Dmitrii Manol

Parlamentul Republicii Moldova

Fracțiuni parlamentare și numărul de mandate
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 35
Partidul Democrat din Moldova 30
Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM 14
ACUM Platforma DA 12
Partidul “Șor” 7
Deputați neafiliați 3

Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova și unica autoritate legislativă a statului. În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 a fost ales Parlamentul de legislatura X-a. În componența noului Legislativ au acces 4 formațiuni politice, inclusiv un bloc electoral, care au format 5 fracțiuni parlamentare: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma DA și Partidul “Șor”.

Deși mandatele deputaților nou-aleși au fost validate la 9 martie, abia peste aproape 3 luni, la data de 8 iunie 2019 s-au încheiat negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare în baza unui acord temporar dintre fracțiunile PSRM, PAS și PDA.

Conducerea Parlamentului

Guvernul Republicii Moldova

Guvernul este autoritatea publică care reprezintă și exercită puterea executivă în Republica Moldova. Începând cu 8 iunie 2019 Guvernul Republicii Moldova este condus de Prim-ministrul Maia Sandu. Acesta a fost învestit de Parlamentul de legislatura a X-a cu votul de încredere a 61 deputați membri ai fracțiunilor PSRM, PAS și PDA.

Cabinetul de miniștri

Maia Sandu Prim-ministru PAS
Andrei Năstase Viceprim-ministru, ministru al afacerilor interne PPPDA
Vasilii Șova Viceprim-ministru pentru reintegrare PSRM
Vadim Brînzan Ministru al economiei și infrastructurii
Natalia Gavrilița Ministru al finanțelor
Stanislav Pavlovschi Ministru al justiției PPPDA
Nicolae Popescu Ministru al afacerilor externe și integrării europene
Pavel Voicu Ministru al apărării
Georgeta Mincu Ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
Liliana Nicolaescu-Onofrei Ministru al educației, culturii și cercetării PAS
Ala Nemerenco Ministru al sănătății, muncii și protecției sociale
Irina Vlah Guvernator al Găgăuziei

Alegeri parlamentare

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 24 februarie 2019, fiind organizate pentru prima dată în baza sistemului electoral mixt. În cadrul scrutinului au fost aleși 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova, dintre care 50 deputați și-au obținut mandatele în circumscripția națională, iar 51 în circumscripțiile uninominale. Rata de participare la alegeri a fost de 50,77%, fiind cea mai scăzută înregistrată de la declararea independenței Republicii Moldova.

Urmare a alegerilor în Parlament au acces 4 formațiuni politice: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 35 mandate de deputat, Partidul Democrat din Moldova – 30 de mandate, Blocul electoral “ACUM” – 26 de mandate și Partidul “Șor” – 7 mandate. În același timp în Legislativ au acces și 3 candidați independenți.

Rezultatele alegerilor în circumscripția națională

Concurent Voturi % ± Mandate
334 539 23,62% 7,82  13
380 181 26,84% 14
53 175 3,75% 13,73 
441 191 31,15% 10,64  18
117 779 8,32% 5
8 633 0,61% 1,13 
41 769 2,95%
3 430 0,24% 0,19 
2 705 0,19%
3 645 0,26%
4 463 0,32% 0,17 
2 826 0,20%
1 033 0,07%
3 249 0,23% 0,14 
17 741 1,25% 8,42 

Alegeri locale

Primarii orașelor (municipiilor), sectoarelor, satelor (comunelor) și consilierii în consiliile raionale, orășenești (municipale) de sector și sătești (comunale) se aleg prin vot universal egal direct secret și liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani. Data alegerilor locale generale sau anticipate se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.

În perioada iunie-iulie 2019 expiră mandatele aleșilor locali confirmați în funcții la ultimele alegeri locale generale din iunie 2015. Deși Parlamentul ales la 24 februarie 2019 încă nu a decis data următorului scrutin local general, majoritatea parlamentară compusă din PSRM, PAS și PPPDA s-a înțeles în cadrul acordului temporar asupra stabilirii datei alegerilor locale la 20 octombrie 2019.

Partide politice

Partidele politice sunt asociații benevole, cu statut de persoană juridică, ale cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot, care, prin activități comune și în baza principiului liberei participări, contribuie la conceperea, exprimarea și realizarea voinței lor politice.

Pe parcursul celor 32 ani de independență, autoritățile Republicii Moldova au înregistrat 96 partide și organizații social-politice. În prezent, sunt înregistrate 46 formațiuni politice care își desfășoară activitatea, dintre care 5 partide politice se regăsesc în Parlamentul de legislatura a X-a. Guvernarea țării este asigurată din 8 iunie 2019 de o coaliție temporară dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Aceștia succed coaliția de guvernare, condusă de Partidul Democrat din Moldova și Partidul Popular European din Moldova din perioada 2016–2019.

Partide reprezentate în Parlament

Partidul Democrat din Moldova
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
Partidul “Șor”
Platforma Demnitate și Adevăr
Partidul Acțiune și Solidaritate

Persoane publice

Persoane încadrate într-o entitate publică și care exercită o funcție publică, o funcție publică cu statut special, o funcție de demnitate publică, este angajată în cabinetul persoanei cu funcție de demnitate publică sau prestează servicii de interes public, aleși locali, precum și lideri de partide.

Informațiile sunt culese din surse accesibile publicului, se referă la activitatea profesională și politică a persoanelor vizate și conțin detalii privind averea și interesele acestora, declarate în conformitate cu legislația în vigoare.

Igor Dodon
Maia Sandu
Zinaida Greceanîi



Logo alegeri.md

alegeri.md este dezvoltat cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova, iar compartimentul dedicat partidelor politice este realizat cu suportul financiar al Ambasadei Olandei. Opiniile exprimate pe acest site aparțin echipei ADEPT și nu reflectă în mod necesar poziția Fundației Soros-Moldova și/sau a Ambasadei Olandei.