Declarațiile ACUM în perioada alegerilor parlamentare din 2019

De la alegeri.md
Salt la: navigare, căutare

Declarații, sesizări, poziții și apeluri emise de Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS” în perioada alegerilor parlamentare din 2019. Informațiile sunt preluate în întregime de pe site-urile acum.md, unpaspentru.md, platformada.md și din alte surse oficiale afiliate blocului.

Cuprins

februarie 2019


14 feb

Vot interzis. Alegeri fraudate.

Vot interzis. Alegeri fraudate.

Blocul electoral “ACUM DA PAS” a expediat pe 14 februarie o scrisoare Comisiei Electorale Centrale prin care solicită rezolvarea problemei îngrădirii dreptului de vot în raport cu cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, despre acest caz fără precedent au fost informate toate misiunile de observatori acreditate pentru alegerile din 24 februarie a.c., dar și ambasadele țărilor partenere.

Îngrădirea dreptului de vot sub pretextul că pașapoartele conaționalilor noștri ar fi expirat contravine Constituției Republicii Moldova, Codului electoral, dar și practicii constante a Comisiei Electorale Centrale din ultimele 3 scrutine și jurisprudenței Curții Supreme de Justiție din 2014.

Ca urmare, din punct de vedere juridic, nu există niciun impediment ca cetățenii care dețin pașapoarte cu termen de valabilitate expirat să poată vota în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019.

Trebuie de menționat că autoritățile ascund numărul real al conaționalilor noștri care au pașapoarte cu termen de valabilitate expirat. Conform răspunsului oficial al Agenției Servicii Publice, cifra de 58 de mii cu care operează CEC-ul se referă doar la cetățenii care au emigrat și s-au stabilit cu domiciliul permanent în străinătate, numărul total al cărora este de circa 100 de mii. Însă, în afară de cetățenii care au emigrat și s-au stabilit cu domiciliul permanent în străinătate, există și cetățeni care sunt plecați temporar peste hotare, numărul acestora, conform diferitor estimări, depășind un milion (1 000 000) de persoane. Având în vedere tendințele atestate între 2014 și 2016 când numărul celor cu pașapoarte ale căror termen de valabilitate a expirat a crescut de aproape 2 ori, putem estima că astăzi acest număr depășește 409 791 – număr înregistrat la situația de 13.10.2016, situându-se în prezent în jurul cifrei de 500, 600 sau 700 de mii.

Prin urmare, în condițiile în care circa 1/3 din cetățenii acestei țări sunt lipsiți de dreptul constituțional de a vota, scrutinul din 24 februarie 2019 nicidecum nu poate fi considerat ca fiind unul reprezentativ, iar rezultatele acestuia nicidecum nu pot reflecta voința poporului.

Dacă problema îngrădirii arbitrare a dreptului de vot nu va fi rezolvată, aceste alegeri a priori nu pot fi recunoscute ca fiind măcar parțial libere și parțial corecte. Într-o astfel de ipoteză, Blocul “ACUM DA PAS” își rezervă dreptul de a acționa în consecință refuzând să asiste ca simplu spectator la cea mai mare fraudă electorală comisă de la independență încoace.

Top 7 minciuni despre Maia Sandu în campania electorală

Top 7 minciuni despre Maia Sandu în campania electorală

Minciuna Nr. 1: Maia Sandu și numărul de școli închise

Școlile au fost închise din 2002 până în prezent din cauza sărăciei care alungă oamenii și copiii de acasă, iar pe timpul Maiei Sandu s-au închis cele mai puține școli comparativ cu guvernarea Plahotniuc și Voronin.

Echipa Maiei Sandu a pornit reforme autentice în sectorul educațional – au fost adoptate Strategia “Educația 2020” și Codul educației, crearea Inspectoratului Școlar Național și ANACIP, sporirea puterii de decizie a școlii în administrare, sporirea finanțării în învățământul profesional tehnic, implicarea elevilor în procesul decizional etc. Scopul reformei a fost CALITATEA învățământului, iar acest lucru a fost recunoscut atât la nivel internațional, cât și național. Închiderea anumitor școli a fost un proces constant începând cu 2002 și are legătură directă cu lipsa copiilor în școală și plecarea masivă a cetățenilor peste hotare din cauza sărăciei. Copiii erau duși la școli mai bune în vecinătate, deoarece într-o școală cu 20 de copiii și doar câțiva profesori, unii predând câte 3–4 obiecte diferite, nu se poate asigura o educație de calitate.

Conform statisticilor oficiale, procesul de optimizare a școlilor a început din 2002/2003, iar până în 2012 în Moldova au fost închise 127 de școli. Pe timpul lui Voronin (inclusiv când era Ion Ceban viceministru) au fost închise 75; pe timpul Maiei Sandu – 73, iar pe timpul regimului Plahotniuc – 77 de școli. Cifrele arată cât de ipocriți și mincinoși sunt socialiștii și democrații, care se tem să recunoască că au optimizat și ei școli, iar acest proces continuă până astăzi și va continua atâta timp cât oamenii vor pleca din țară. Dar actuala guvernare coruptă nu se limitează la aceasta, regimul actual distruge și calitatea învățământului. Presiunile puse pe profesori din cauza opțiunii lor politice îi determină să renunțe la profesia de pedagog sau chiar sunt concediați de guvernare. Sărăcia cauzată de menținerea la putere a PD și PSRM duce la exodul masiv al profesorilor din țară în căutarea unui trai mai demn. Inacțiunile și lipsa de responsabilitate a guvernării în domeniul educațional și pedagogic duc la slăbirea calității învățământului și la insuficiența de cadre didactice bine pregătite în sistem. Deportarea profesorilor de la Liceul Orizont, unul dintre cele mai bune instituții secundare din Moldova, arată că regimului nu-i pasă deloc de calitatea educației.

Reforma învățământului trebuie continuată. ACUM va prioritiza acest sector și va investi și mai mult în educație, deoarece aceasta este motorul modernizării. Vom asigura finanțarea adecvată a învățământului și calitatea acestuia prin 3 măsuri cheie: (1) Majorarea, din primele luni de guvernare, a salariilor lucrătorilor din educație cu cel puțin 50% față de nivelul lunii septembrie 2018; (2) Sporirea finanțării pentru educație și sprijinirea școlilor pentru a putea să-și gestioneze resursele în mod eficient și responsabil, asigurând condiții mai bune de studii și de muncă pentru elevi și pentru profesori; (3) Crearea condițiilor pentru atragerea, pregătirea și menținerea în sistem a tinerilor cu vocație pedagogică și pentru punerea în valoare cu adevărat a experienței de succes a cadrelor didactice și manageriale.

Minciuna Nr. 2: Maia Sandu ar avea dosar pe achiziția camere

Nu a existat niciun dosar pe Maia Sandu și nici pe Ministerul Educației, ci doar pe firma care a vândut camerele. La Ministerul Educației toate concursurile au fost transparente și toate acuzațiile fac parte din arsenalul de denigrare al regimului. Introducerea camerelor la BAC este doar o parte a amplelor reforme din învățământ care i-au adus echipei Maiei Sandu recunoștință pe plan intern și extern. În perioada cât a fost Maia Sandu ministru, am reușit micșorarea de 2 ori a plăților informale în educație. Din păcate, după plecarea Maiei Sandu, din 2015 până în 2017, volumul plăților informale în școli s-a dublat, ajungând la peste 1 miliard de lei. Părinții sunt nevoiți să plătească anual mii de lei pentru cheltuieli care trebuie să fie acoperite de stat, iar profesorii sunt puși în situația de a căuta surse suplimentare de venit ca să aibă din ce trăi.

Blocul ACUM își asumă să crească salariile profesorilor și să aloce mai mulți bani pentru școli, astfel încât părinții și elevii să nu mai fie obligați să plătească în plus și să se poată bucura de un învățământ de calitate asigurat de stat.

Iar lansare acuzațiilor date și de către Ivan Diacov arată răzbunarea acestuia fiindcă nu a fost acceptat în echipa PAS. Nu regretăm acest gest, fiindcă avem mari întrebări față de integritatea sa morală în primul rând. Avem nevoie de oameni noi, cu care să schimbăm clasa politică. Cu aceasta vom face reformele necesare, cu precădere în justiție. Lupta reală și imediată cu corupția mare este unica metodă prin care un nou guvern își poate recăpăta legitimitatea și încrederea din partea cetățenilor – atât de necesară în implementarea viitoarelor reforme din economie, educație sau sistemul social.

Minciuna Nr. 3: Maia Sandu a fost împotriva alocării ajutoarelor pentru mame

Maia Sandu nu putea fi împotriva alocării ajutoarelor pentru mame, deoarece avizul Ministerului Educației a fost pozitiv.

Mărirea alocațiilor sociale este responsabilitatea Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (condus de PD) și nu ține de competența Ministrului Educației, Holdingul lui Plahotniuc încearcă să arunce din nou noroi asupra Maiei Sandu. Domeniul social era în competență Partidului Democrat din 2009 și este și în prezent. Timp de 10 ani l-au adus în dezastru. Timp de 10 ani nu au reușit să îmbunătățească deloc situația socială a oamenilor. În stilul josnic al PD-ului, ei încearcă să pună incompetență doamnei Buliga, care cerea mamelor să spele pelincuțe, sau a Ruxandei Glavan, milionara care beneficiază de ajutoare sociale pentru familia ei, pe seama Ministrului Educației dintre 2012–2015.

Noi credem că cetățenii trebuie să aibă un trai demn și anume din acest motiv ne-am asumat să creștem veniturile până la cel puțin 11 000 de lei, să ieftinească medicamentele esențiale cu 25% și să desființăm mafia medicamentelor. Vom elibera țara de hoți, vom confisca averile ilicite, vom administra banii statului cu responsabilitate și astfel vom putea crește veniturile cetățenilor și alocațiile sociale.

Minciuna Nr. 4: Maia Sandu ar fi fost plătită de Platon și de Open Dialog

O nouă minciună a PD-ului care se află în agonie. PAS a refuzat oferta unei firme de consultanță străine în iulie 2016 și a publicat dovada. Nu am folosit ajutorul altor experți străini, nici în campania prezidențială, nici după. Legea nu permite finanțarea externă a partidelor.

PAS se finanțează doar din cotizații și din contribuții de la cetățeni strict în condițiile prevăzute de lege. Aceasta este deosebirea dintre noi și celelalte partide mari, care sunt finanțate de grupuri oligarhice. Așa-zisa finanțare de către Open Dialog face parte din același plan de a discredita opoziția. Democrații și socialiști acuză blocul ACUM de finanțare străină, pentru a sustrage atenția de la finanțarea netransparentă a partidelor lor (socialiștii sunt sponsorizați cu bani din Bahamas, iar democrații din banii furați de la cetățeni ai lui Plahotniuc). Finanțarea corectă a partidelor este primul pas spre formarea unei clase politice integre.

Minciuna Nr. 5: Maia Sandu ar fi furat miliardul

Furtul miliardului a avut loc cu ajutorul instituțiilor statului, controlate de PD (banca națională, procuratura, CNA etc.). Este o altă minciună din arsenalul regimului, menită să abată atenția de la adevărații hoți, care stau în libertate și ne conduc, îmbogățindu-se pe spatele cetățenilor.

Dacă Maia Sandu fura măcar un bănuț, Plahotniuc îi făcea dosar sau o arunca în închisoare, la cât de tare se teme de ea. Adevărații hoți stau la libertate și huzuresc. Dovada este că timp de 5 ani de zile nu a fost întors niciun bănuț, iar principalul executor, Ilan Șor, nu numai că se află în libertate, dar și îi poate cheltui în voie pentru proiectele sale politice. De asemenea, la ședința de guvern la care a fost prezentă (Maia Sandu a participat doar la a doua ședință referitoare la acordarea garanțiilor de stat), Maia Sandu a fost unicul ministru care a cerut explicații clare și a avut o poziție dură la acea ședință. Ulterior, Maia Sandu s-a opus întoarcerii miliardului din banii cetățenilor și a asigurat că va insista asupra începerii unei anchete internaționale pentru întoarcerea miliardului furat și descoperirea vinovaților. ACUM se angajează să publice Raportul Kroll 2, în care sunt indicate numele celor care au furat, să-i găsească și pedepsească pe făptași și să întoarcă banii, inclusiv prin confiscarea averilor celor implicați. Blocul ACUM va pune legea în capul mesei și va face dreptate cetățenilor.

Minciuna Nr. 6: Maia Sandu a guvernat țara

Plahotniuc nu a făcut nimic bun pentru țară și nu știe decât să arunce propria vină pe alții, sperând să-i denigreze și să scadă sprijinul popular al opoziției. Toată lumea știe că PD-ul se află la guvernare de aproape 10 ani, iar de 3 ani, prin fraudă și corupere, deține puterea absolută în țară.

Cu toate acestea, PD-ul își declină orice responsabilitate pentru domeniile pe care le-a condus în toți acești ani, când a deținut controlul asupra Procuraturii Generale și instituțiilor de forță și a controlat domeniul economic, în care s-au înregistrat cele mai mari regrese și furturi. Justiția a ajuns subordonată total clanului Plahotniuc, procuratura a devenit o bâtă politică prin care oamenii incomozi regimului sunt persecutați, inclusiv primarii și angajații statului. Plahotniuc a obținut întregul control asupra instituțiilor statului, dar cu toate acestea nu vrea să recunoască că a eșuat în toate domeniile. Unica lui armă este minciună, o armă îndreptat împotriva propriilor cetățeni. Doar ieșirea masivă la vot va poate alunga această clică de la guvernare – împreună putem elibera țara de hoți și restaura dreptatea și legea în Republica Moldova.

Maia Sandu – membru PLDM?

Mai mult decât atât, Maia Sandu a fost numită în funcția de Ministru al educației în iulie 2012, nefiind membru de partid, dar având sprijinul politic al PLDM-ului atunci când s-a desfășurat cea mai complexă, dificilă, dar și cea mai de succes reformă în domeniul educației. Pentru a putea să continue această reformă, Maia Sandu a candidat pe listele PLDM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, ajutând formațiunea să intre în Parlament, grație capitalului său politic. Însă, după ce au devenit cunoscute detaliile furtul miliardului în spațiul public, poziția critică a Maiei Sandu față de cei implicați în devalizarea BEM a devenit tot mai acerbă, poziție exprimată inclusiv la ședințele guvernului RM.

Minciuna Nr. 7: Maia Sandu ar fi oprit finanțarea din partea UE

Uniunea Europeană a oprit finanțarea din cauza guvernării corupte și nedemocratice, nu din cauza opoziției, lucru spus foarte clar de instituțiile europene inclusiv în ultima Rezoluție adoptată de PE.

Guvernarea nu și-a îndeplinit angajamentele față de partenerii externi. Ei au instaurat un regim dictatorial, au anulat alegerile la primăria Chișinău, au adoptat legi care vin în detrimentul înțelegerilor cu donatorii (legea amnistiei, legea cetățeniei “prin investiții” etc.), fapt care îndepărtează Republica Moldova de standardele UE și valorile statului de drept. Doar schimbarea acestei guvernări corupte și aducerea unor oameni responsabili și integri la guvernare va duce la deblocarea fondurilor europene pentru Republica Moldova și reluarea parcursului european. Blocul ACUM și-a asumat îndeplinirea tuturor criteriilor pentru a depune cererea de aderare la UE până în 2023. Integrarea europeană înseamnă condiții de viață mai bune pentru cetățenii noștri, venituri mai mari și democrație veritabilă.

12 feb

Învingem ACUM pentru o educație de calitate

Învingem ACUM pentru o educație de calitate

Blocul Electoral ACUM DA PAS a prezentat pe 12 februarie angajamentul pentru educație – majorarea finanțării școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții să nu fie obligați să plătească suplimentar. Acesta este un angajament prioritar prezentat de ACUM în această campanie electorală, alături de cele din justiție, sănătate și externe. Toate cele 5 angajamente-cheie au fost anunțate încă în noiembrie 2018.

Volumul plăților informale s-a dublat de două ori în ultimii 3 ani și aproape o cincime din cheltuielile pentru educație sunt suportate de părinți. Pentru a îndeplini angajamentul, blocul ACUM va crește treptat bugetul pentru educație și va aproba un pachet standard de servicii educaționale care ar trebui să le presteze fiecare instituție de învățământ.

În cadrul evenimentului, Blocul ACUM și-a anunțat și viziunea în toate sectoarele educației.

Datoria noastră este să avem o școală care să ajute copiii să devină adulți responsabili, apți să-și creeze propria bunăstare și să muncească pentru bunăstarea comunității din care fac parte. Școala pe care o visăm noi educă copiii fără a-i uniformiza, le deschide căi spre a-și desăvârși propriul potențial și le deschide drumul către lumea inovației mondiale, a declarat Maia Sandu.

Vom implementa seturi de măsuri imediate pentru fiecare nivel de învățământ, așa încât, echilibrat, să asigurăm continuitate și durabilitate educației viitoarelor generații. Cei care își doresc cu adevărat ca Moldova să contribuie, la făurirea istoriei Estului Europei moderne și civilizate, trebuie să acorde sistemului de învățământ atenția cuvenită, a declarat Andrei Năstase.

În domeniul dezvoltării învățământului preșcolar, Blocul ACUM va crește investițiile capitale, va asigura locuri în grădiniță pentru toți copiii și va aloca mai multe fonduri pentru creșterea salariilor angajaților în grădinițe, în special ale educatorilor. Vom pune accent pe educația timpurie a copiilor, întrucât intervențiile educaționale în perioada 0–5 ani sunt cruciale pentru dezvoltarea acestora pentru ca aceștia să crească bine educați, sănătoși și fericiți.

Blocul ACUM va fi cel mai mare aliat al profesorilor și cadrelor didactice, de a căror pregătire depinde în mod direct progresul țării noastre. Blocul ACUM va asigura o majorare reală a salariilor de bază ale profesorilor și ale tuturor angajaților învățământ. De asemenea, Blocul ACUM va pune în aplicare un Program național pentru dezvoltarea resurselor umane în educație, prin care vom identifica și atrage în sistem tinerii cu vocație pedagogică, și va întreprinde măsuri pentru a “elibera” profesorii de timpul excesiv pierdut pentru pregătirea documentelor, astfel ca aceștia să aibă mai mult timp pentru a-și perfecționa abilitățile de predare și a-și concentra mai mult atenția pe elevi și procesul de învățare.

Blocul ACUM vine și cu un apel către angajații în educație, profesori și elevi – să aibă curaj să promoveze valorile democrației și statului de drept, să meargă la vot și să voteze pentru schimbare. Nimeni nu-i poate obliga să voteze altfel decât conștiința! Blocul ACUM își asumă să asigure libertatea profesorilor – nu vom permite să fie exercitate presiuni politice asupra profesorilor și directorilor.

Învingem ACUM pentru o educație de calitate!

Blocul ACUM solicită sancționarea PD pentru utilizarea masivă a resurselor administrative

Blocul Electoral “ACUM Platforma DA și PAS” a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la una dintre încălcările majore comise de către Partidul Democrat în această campanie. Vorbim despre implicarea ilegală a secretarilor generali de stat și a secretarilor de stat din cadrul ministerelor în promovarea imaginii Partidului Democrat.

Acest lucru reprezintă atât utilizare a resurselor administrative, ceea ce contravine Codului electoral, cât și încălcare a prevederilor legislației privind statutul funcționarului public, care prevede obligativitatea abținerii deținătorilor de funcții publice de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor politice și favorizarea vreunui partid politic.

În sesizarea depusă, s-a solicitat, pe de o parte, sancționarea Partidului Democrat pentru utilizarea resurselor administrative, iar, pe de altă parte, aplicarea interdicției secretarilor generali de stat și secretarilor de stat de a desfășura în continuare activități de promovare a Partidului Democrat contrar prevederilor legale.

Trebuie de menționat că raționamentele în vederea sancționării Partidului Democrat sunt similare cu cele utilizate de către Comisia Electorală Centrală atunci când pentru, un caz asemănător, au fost sancționați Partidul Socialiștilor și Igor Dodon.

8 feb

Blocul ACUM va tăia “sârma ghimpată” dintre Moldova și UE

Blocul ACUM va tăia “sârma ghimpată” dintre Moldova și UE

Membrii Blocului ACUM DA PAS au organizat un flashmob în fața Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fiind înconjurați de sârmă ghimpată – ca simbol al izolării internaționale fără precedent a Republicii Moldova, cauzate de acțiunile iresponsabile ale acestei guvernări. Evenimentul a fost organizat cu prilejul lansării angajamentului ACUM în domeniul relațiilor externe – îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.

Instalarea unui guvern nocturn din transfugi și trădători aflați la cheremul uzurpatorului, distorsionarea sistemului electoral în favoarea binomului PD-PSRM, acoperirea celor care au furat un miliard din buzunarele cetățenilor, violarea principiilor fundamentale ale democrației prin invalidarea alegerilor din Chișinău, brutalizarea celor șapte profesori prin deportarea lor în stil NKVD-ist au făcut ca Uniunea Europeană să bată alarma și să retragă asistența bilaterală și financiară pentru țara noastră.

La finalul evenimentului, membrii ACUM au tăiat simbolic sârma ghimpată. Suntem determinați să facem totul pentru ca în 4 ani să fim pregătiți să depunem cererea de aderare la UE. Vom rupe sârma ghimpată, nu doar metaforic, ci și la propriu.

Blocul ACUM este unica forță politică actuală care reprezintă garantul parcursului european, precum și al valorilor fundamentale ca democrația, statul de drept, libertatea și prosperitatea cetățenilor în baza economiei de piață. Pentru blocul ACUM, nu există altă cale de dezvoltare decât cea ghidată de principiile europene.

5 feb

Guvernarea ACUM va îndeplini până în 2023 toate condițiile pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene

Guvernarea ACUM va îndeplini până în 2023 toate condițiile pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene

În cadrul unei conferințe de presă care avut loc în Scuarul Europei pe 5 februarie, Blocul Electoral ACUM DA PAS a prezentat angajamentul său pentru integrare europeană: îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene. Acesta este al treilea angajament prezentat de ACUM din această campanie electorală, după cele din justiție și sănătate. Toate cele 5 angajamente-cheie au fost anunțate încă în noiembrie 2018.

Procesul de integrare europeană este un proces de transformare a societății, un proces în care condițiile de viață ale oamenilor, zi de zi, pas cu pas, se apropie de și, într-un final, converg cu standardele europene. Blocul ACUM este unica forță credibilă care poate fi garantul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Blocul ACUM își asumă implementarea plenară și responsabilă a tuturor angajamentelor asumate în Acordul de Asociere, așa încât să depunem cererea de aderare la UE până în 2023., a declarat Maia Sandu, co-președintele blocului ACUM și Președinta PAS.

Prin acțiune sale iresponsabile, această guvernare a îndepărtat Republica Moldova de Uniunea Europeană. Prin instalarea unui guvern nocturn din transfugi și trădători aflați la cheremul uzurpatorului, distorsionarea sistemului electoral în favoarea binomului PD-PSRM, acoperirea celor care au furat un miliard din buzunarele fiecăruia dintre noi, violarea principiilor fundamentale ale democrației prin invalidarea alegerilor din Chișinău, brutalizarea celor șapte profesori prin deportarea lor în stil NKVD-ist, guvernarea a făcut ca întreaga conducere a Uniunii Europene, inclusiv Parlamentul European, să bată alarma, spunând că acest stat capturat trebuie întors cetățenilor.

A ne integra în Europa înseamnă a prelua cu seriozitate modelele bune și foarte bune de funcționare a societăților democratice și dezvoltate din Vestul Europei. A ne integra în Europa înseamnă, de fapt, a trăi bine, aici, în Moldova, așa cum trăiesc germanii, olandezii, belgienii, austriecii la ei acasă, a declarat Andrei Năstase, co-președintele blocului ACUM și Președintele Platformei DA.

În cadrul acestui eveniment, blocul ACUM și-a anunțat poziția și pe principalele subiecte de politică externă. ACUM își asumă implementarea tuturor măsurilor prevăzute în cadrul Acordului de Asociere, precum și a recomandărilor ultimei rezoluții a Parlamentului European, printre care anularea sistemului mixt și confirmarea voinței alegătorilor exprimate în alegerile pentru primăria municipiului Chișinău.

Noi ne obligăm să restabilim relațiile cu UE și să obținem asistența financiară suspendată în primele 3 luni de guvernare. Ca urmare a acțiunilor noastre, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de creșterea finanțării din partea UE, inclusiv de cele 100 de milioane de euro blocate din cauza ultimelor acțiuni ale guvernării PD, resurse care vor fi investite în proiecte sociale, în proiecte de infrastructură, în proiecte pentru dezvoltarea antreprenoriatului, în proiecte la nivelul administrației publice locale și în domeniul consolidării independenței și profesionalismului instituțiilor publice. Vom face dreptate oamenilor onești prin investigarea reală a furtului miliardului și realizarea reformei în justiție cu susținerea partenerilor europeni.

Guvernul ACUM va edifica și va consolida relația specială cu România, care se bazează pe respectul reciproc pentru democrație, stat de drept și prosperitate. Vom intensifica relațiile în domeniile economic, educație și energetic. ACUM își asuma finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va permite Republicii Moldova să importe resurse energetice din Vest.

Parteneriatul strategic cu SUA va fi de o importanță critică pentru ACUM, în special în 4 domenii-cheie: democrație și bună guvernare, inclusiv anticorupție; independență energetică; dezvoltare economică și financiară; cooperare în materie de securitate. Vom miza pe sprijinul SUA în investigarea furtului miliardului.

În relația cu Rusia, ne vom axa pe crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea unui parteneriat reciproc avantajos și bazat pe respect reciproc. Vom pune accent pe diminuarea vulnerabilităților economice, energetice, sociale și politice, dar, mai ales, informaționale ale Republicii Moldova față de Kremlin. În același timp, vom crea condiții optime pentru relații economice reciproc avantajoase.

De asemenea, vom mobiliza sprijinul internațional pentru a determina Federația Rusă să-și retragă necondiționat și imediat trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

1 feb

Blocul ACUM DA PAS va reduce cu 25% cheltuielile oamenilor pentru medicamentele esențiale

Blocul ACUM DA PAS va reduce cu 25% cheltuielile oamenilor pentru medicamentele esențiale

Astăzi, 1 februarie, Blocul Electoral ACUM DA PAS a prezentat angajamentul său pe sănătate anunțat în noiembrie 2018 – servicii de sănătate calitative, inclusiv prin reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamentele esențiale.

În ultimii 25 de ani, pentru o mare parte a societății, accesul la servicii medicale de calitate a rămas limitat. Din acest motiv, oamenii din Republica Moldova trăiesc, în medie, cu 10 ani mai puțin decât cei din Europa de Vest. Deficiențele din sector, finanțarea neadecvată, lipsa cadrelor medicale bine pregătite și bine plătite, birocrația, schemele de corupție și lipsa unor politici coerente în sector, toate reprezintă impedimente majore în calea asigurării serviciilor medicale de calitate. Lipsa accesului la servicii de sănătate se manifestă cel mai mult prin prețul ridicat la medicamente. Din toate cheltuielile cetățenilor pentru sănătate, peste 70% sunt pentru medicamente. Tendințele monopoliste, cerințele exagerate impuse producătorilor de pe piața UE, haosul din legislație, exodul companiilor consacrate de medicamente – toate duc la creșterea prețurilor acestora și la deficit de medicamente.

Angajamentul ACUM pentru sănătate

Așa cum am anunțat și în noiembrie, angajamentul nostru major în domeniul sănătății este să sporim accesul la servicii de sănătate calitative, inclusiv prin reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamentele esențiale, a declarat Igor Grosu, Secretar General al PAS.

Angajamentul va fi realizat prin câteva măsuri: (I) majorarea alocărilor pentru compensarea medicamentelor din bugetul de stat, (II) facilitarea concurenței, inclusiv prin reducerea din cerințele inutile pentru producătorii consacrați de medicamente, (III) transpunerea directivelor UE în legislația națională – sunt doar câteva dintre măsurile noastre care vor asigura scăderea prețurilor la medicamente și care pot asigura o gamă adecvată de medicamente la nivel național.

Pe lângă angajamentul pe medicamente, vom întreprinde multe alte măsuri în domeniul sănătății, printre care: majorarea salariilor și crearea condițiilor bune de lucru pentru angajații din domeniu, îmbunătățirea educației viitorilor medici, accelerarea eforturilor de diminuare a mortalității infantile, creșterea calității și accesului la servicii oncologice și spitale mai bine echipate.

Deși sloganul “este mai ieftin să previi decât să tratezi” poate părea demodat, noi credem că este mai actual decât oricând. Sănătatea este mai mult decât o problemă pur medicală, ea angajează răspunderea întregii societăți, a declarat Ecaterina Pitel, medic rezident și candidat al blocului ACUM pe circumscripția națională.

Vreau ca fiecare cetățean al Moldovei să știe ca Blocul electoral ACUM are ca angajament esențial crearea tuturor condițiilor și premiselor care să permită rămânerea și întoarcerea medicilor noștri în țară. Așa se va întâmpla și cu profesorii, inginerii, artiștii, cu toți oamenii noștri care vor dori să se întoarcă în țara lor sau cu cei cărora trebuie să le asigurăm toate condițiile pentru a nu pleca din țară. Calitatea actului medical nu mai suportă compromis. Viața și sănătatea oamenilor nu se negociază. Iar acest sector strategic trebuie și va fi finanțat corect, așa încât personalul medical și pacienții să se bucure de un sistem medical care are în centrul său cetățeanul a conchis Andrei Năstase, Președintele Platformei DA.

ianuarie 2019


30 ian

În ajun de alegeri, guvernul înnoiește pașapoarte doar în SUA și doar unor moldoveni

Facem apel la concetățenii noștri din diasporă să se mobilizeze la vot pe 24 februarie 2019 pentru a zădărnici această tentativă clară a autorităților de a influența rezultatul votului din diasporă.

Facem apel către observatorii internaționali să ia notă de o tentativă clară de a influența rezultatul alegerilor în Circumscripția 51 SUA, Canada în favoarea actualului vice-speaker al Parlamentului Valeriu Ghilețchi. Se utilizează aparatul administrativ și banii publici pentru a crea un avantaj candidatului sus-numit, în timp ce altor concetățeni de ai noștri din diasporă li s-a luat brutal dreptul de a vota în baza pașapoartelor expirate.

În timp ce concetățenilor noștri din diasporă nu li se va permite să voteze în baza pașapoartelor expirate pentru prima dată în istoria recentă, unii concetățeni beneficiază de servicii mobile de înnoire a pașapoartelor expirate în ajun de alegeri.

Ambasada RM în SUA a făcut anunțuri publice despre procesul de înnoire a pașapoartelor. Ar fi fost un efort salutabil, dacă nu era unul selectiv și regionalizat. Dumitru Alaiba, candidatul ACUM pentru circumscripția 51 SUA, Canada, a solicitat informație oficială despre acest proces, și anume:

  1. Criteriile în baza cărora au fost stabilite regiunile în care a fost organizat procesul de înnoire a pașapoartelor. În baza căror studii, cercetări, sau alte probe au a fost luată decizia de a acorda acest serviciu anume în aceste regiuni.
  2. În baza căror acte normative a fost luată decizia de a oferi acest serviciu și ce autoritate a luat această decizie. Vă rog să atașați documentul care conține această decizie.
  3. Motivele din care unele regiuni și orașe cu o densitate considerabilă de cetățeni ai Republicii Moldova (Chicago, Montreal, Toronto), au fost excluse din acest proces.
  4. Dacă asemenea proces a fost organizat și în alte state UE, unde avem un număr mare de cetățeni, care și-au demonstrat capacitatea de mobilizare la vot.
  5. Numărul de pașapoarte ce vor fi emise prin această metodă până în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
  6. Cât a costat din bani publici organizarea acestui proces de înnoire a pașapoartelor în unele regiuni ale Statelor Unite ale Americii.


Răspunsul Agenției Servicii Public ne spune că:

Procesul de înnoire a pașapoartelor, cu echipe și echipamente mobile, a fost organizat doar de Ambasada SUA, nu și cu alte ambasade din America de Nord sau Uniunea Europeană. Pe teritoriul SUA, s-au selectat doar unele regiuni, din câte cunoaștem.

ASP a refuzat să ofere informație, sau cel puțin o estimare, despre câte pașapoarte au fost sau vor fi emise în cadrul acestui program până în alegerile din 24 februarie 2019.

ASP a confirmat, de facto, faptul că procesul de înnoire a pașapoartelor și regiunile prioritare au fost selectate în baza unor criterii netransparente.

De asemenea, notăm faptul că persoanele de contact indicate de Ambasada SUA în anunțurile sale publice fac campanie deschis în favoarea unui candidat în circumscripția 51, actualul vice-speaker al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.

Noi respectăm opțiunea tuturor cetățenilor, iar dreptul la un vot liber este unul sfânt. Este, însă, inacceptabil când instituțiile statului joacă deschis în aceeași echipă cu un candidat electoral, declarat în aceste alegeri independent, dar de facto vice-speaker în actualul parlament, votat în această funcție de către majoritatea parlamentară.

29 ian

11 măsuri în domeniul justiției și luptei anticorupție

Blocul ACUM DA PAS a organizat astăzi, 29 ianuarie, o conferință de presă cu titlul “Învingem ACUM pentru justiție echitabilă!” și a prezentat cele 11 măsuri care vor fi luate în domeniul justiției și luptei anticorupție.

1. Curățarea organelor de justiție de oameni corupți și vulnerabili

Aprobarea unei legi speciale privind evaluarea extraordinară a integrității și profesionalismului tuturor judecătorilor și procurorilor, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale, precum și prin verificarea averilor acestora raportate la veniturile oficiale. Comisia va fi constituită din experți străini în drept (judecători și procurori) împreună cu reprezentanți ai societății civile. Rezultatele comisiei vor fi obligatorii pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și pentru președintele țării. Comisia va dispune de dreptul adresării în instanțele judiciare cu solicitarea confiscării averilor nejustificate. Comisia va începe evaluarea din sus în jos, astfel încât, în primul rând, să fie evaluați Procurorul General, Președintele Curții Supreme de Justiție, judecătorii Curții Supreme de Justiție și membrii CSM.

2. Reformarea Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât acesta să devină un adevărat garant al corectitudinii sistemului judecătoresc

Vom reforma CSM prin următoarele acțiuni: excluderea Procurorului General, ministrului justiției și Președintelui Curții Supreme de Justiție din componența CSM; alegerea membrilor societății civile în cadrul CSM printr-o procedură transparentă; asigurarea reprezentativității judecătorilor instanțelor de toate nivelurile în cadrul CSM; alegerea judecătorilor în CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor, astfel încât aceștia să constituie o majoritate preponderentă a membrilor CSM.

3. Crearea cu sprijinul partenerilor externi a unui Departament Național Anticorupție și a Curții Specializate Anticorupție

Aceste instituții (DNA și CSA) vor examina exclusiv cazurile de mare corupție, iar în cadrul lor vor activa inclusiv procurori și judecătorii din alte țări.

4. Meritocrație în cariera judecătorilor și procurorilor

Vom asigura acest lucru prin numirea, promovarea și transferarea judecătorilor și procurorilor conform unor criterii obiective bazate pe merit, ținând seama de pregătirea profesională, de integritatea, de competențele și eficiența candidaților printr-o procedură transparentă; excluderea imixtiunii factorului politic sau a favoritismului la numirea și promovarea judecătorilor și procurorilor; excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor; responsabilizarea judecătorilor prin perfecționarea cadrului legal de tragere la răspundere disciplinară a judecătorilor; reducerea numărului de procurori.

5. Reformarea CSJ

Vom reforma Curtea Supremă de Justiție prin micșorarea numărului de judecători, revizuirea unor competențe pentru ca aceasta să devină un real îndrumar al aplicării uniforme a legii pentru toate judecătoriile și solicitarea asistenței internaționale pentru delegarea unor judecători străini în componența acestei entități.

6. Consolidarea ANI

Vom consolida Autoritatea Națională de Integritate și vom aplica în mod autentic mecanismul confiscării averilor nejustificate. Va fi invitată o misiune internațională de specialiști care vor lucra împreună cu inspectorii de integritate.

7. Investigarea reală a furtului miliardului

Vom publica Raportul Kroll 2 și vom asigura investigarea reală a furtului miliardului. Investigarea va fi efectuată cu implicarea procurorilor străini. Vom recupera banii furați, inclusiv prin cooperarea cu serviciile speciale din alte țări. Vom anula legea care prevede achitarea miliardului de către cetățeni.

8. Anularea legii “cetățeniei prin investiție”

Vom desecretiza informațiile privind beneficiarii amnistiei capitalului și vom verifica repetat toți declaranții sub aspectul legalizării miliardelor furate din sistemul bancar și spălării de bani. Vom anula legea care prevede acordarea cetățeniei contra cost (legea “cetățeniei prin investiție”) și vom desecretiza toți beneficiarii acesteia.

9. Aprobarea Legii Magnitsky

Vom aproba Legea Magnitsky care va prevedea restricționarea intrării în Republica Moldova a persoanelor care au comis acte grave de corupție și violare a drepturilor omului, retragerea sau refuzul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova persoanelor respective, interdicția de utilizare a sistemului bancar autohton și aplicarea măsurilor restrictive asupra bunurilor deținute de persoanele date pe teritoriul Republicii Moldova.

10. Asigurarea respectării drepturilor omului

Vom asigura excluderea aplicării nejustificate a arestului și a interceptării convorbirilor telefonice; introducerea unei sistem electronic de evidență a cazurilor investigate de poliție și procuratură, pentru a exclude abuzurile din partea acestora; eradicarea torturii și ameliorarea condițiilor de detenție din instituțiile de detenție, inclusiv cele psihiatrice.

11. Instituirea unui mecanism similar MCV care există în România

Vom crea un sistem de evaluare periodică a rezultatelor din sectorul justiției la nivelul Uniunii Europene similar Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) instituit în România și în Bulgaria în 2007.

Învingem ACUM pentru justiție echitabilă!

Ion Terguță cere în judecată scoaterea din cursă a lui Plahotniuc

Concurentul electoral Ion Terguță, candidat al Blocului “ACUM Platforma DA și PAS” în circumscripția uninominală nr. 17 Nisporeni, a contestat la Judecătoria Ungheni, sediul Nisporeni, Hotărârea de înregistrare în calitate de concurent electoral a lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit lui Ion Terguță, înregistrarea lui Vladimir Plahotniuc s-a făcut cu grave abateri de la prevederile legale între care:

  • încălcarea art.47 alin.(4) al Codului electoral prin faptul completării listelor de subscripție nu de către susținători PERSONAL așa cum spune legea și cum aceasta s-a aplicat în raport cu alți candidați, ci de către operatori;
  • încălcarea art.47 alin.(3) al Codului electoral prin aceea că listele de subscripție au fost completate fără a ține cont de PRIMĂRIILE ÎN CARE LOCUIESC cei ce au semnat în susținerea lui Vladimir Plahotniuc;
  • încălcarea art.47 alin.(6) al Codului electoral prin faptul că semnăturile NU AU FOST COLECTATE ÎN PREZENȚA membrilor grupului de inițiativă, ci în lipsa acestora.

Potrivit lui Terguță, în condițiile în care același consiliu electoral – Consiliul Nisporeni – i-a anulat absolut eronat 400 de semnături pentru motive banale și neexistente în legislație, acțiunile acestuia în raport cu Vladimir Plahotniuc denotă o sfidare deschisă a legii și o subordonare totală față de Partidul Democrat.

25 ian

Proclamație: Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună!

Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună!

Blocul electoral ACUM DA PAS vine în aceste alegeri decisive ca să facă Dreptate și să asigure o Viață bună pentru oamenii acestei țări!

  • Venim să facem Dreptate tuturor oamenilor cinstiți, care muncesc din greu pentru a se întreține pe ei și familiile lor, dar care sunt furați zilnic de o gașcă de hoți de la guvernare, care se ține cu dinții de putere.
  • Venim să facem Dreptate pentru sutele de mii de pensionari, care și-au dat cei mai buni ani din viață, sănătatea și forțele pentru noi și care acum trăiesc în sărăcie, din cauza incompetenței și corupției acestei guvernări.
  • Venim să facem Dreptate cetățenilor din diasporă, care au fost alungați din țară din cauza sărăciei și deznădejdii, care din economiile lor trimit acasă peste un miliard de dolari anual, dar sunt batjocoriți de această guvernare, care le-a furat dreptul de a vota și de a decide în propria lor țară. Ne dorim ca cetățenii noștri să vrea să rămână și să se întoarcă acasă.
  • Venim să facem Dreptate antreprenorilor care prin munca și rezultatele lor contribuie la temelia bugetului acestei țări, dar care sunt sufocați de corupție și lipsa justiției.
  • Venim să facem Dreptate profesorilor, medicilor, inginerilor și tuturor oamenilor care muncesc onest, așa încât fiecare cetățean al Republicii Moldova să aibă venituri suficiente pentru a trăi bine acasă și o viață demnă.
  • Venim să facem Dreptate tinerilor care nu-și mai văd rostul în această țară, deoarece clica de oligarhi le-a furat viitorul și nu le oferă nici o perspectivă de dezvoltare.
  • Venim să facem Dreptate tuturor cetățenilor Republicii Moldova care, indiferent de limba vorbită, credințele și viziunile lor, suferă de aceleași probleme generate de corupție, injustiție și inegalitate.

Vom alunga această clasă politică coruptă, care exploatează nemilos resursele țării, și vom face ca instituțiile statului să lucreze pentru cetățeni, dar nu pentru o gașcă de hoți. Vom curăța justiția și vom confisca averile marilor corupți, ca lumea să știe că doar munca cinstită poate fi temelia prosperității. Vom relansa economia și vom crește veniturile oamenilor. Vom investi mult în educație, adică în viitorul acestei țări, ca principal motor al modernizării și schimbării. Vom reface relațiile cu partenerii europeni și vom îndeplini toate condițiile pentru a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană, pentru a ne regăsi cu toții în familia națiunilor civilizate!

Moldova are nevoie de tine, ACUM! Împreună cu toți oamenii buni, învingem ACUM pentru dreptate și viață bună!

24 ian

Liderii blocului ACUM au semnat Codul de conduită

Copreședinții Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Maia Sandu și Andrei Năstase, au semnat astăzi, 24 ianuarie a.c., Codul de conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 propus de Comisia Electorală Centrală.

De la înființare și până în prezent, în toate campaniile electorale în care am participat, am demonstrat corectitudine și transparență. Mereu am pledat pentru o luptă politică făcută cu bun-simț, fără atacuri murdare și minciuni. Mereu am respectat legea și am făcut o politică corectă și cerem instituțiilor statului să asigure îndeplinirea normelor legale de către toți concurenții, să asigure reguli egale pentru toți și să sancționeze abuzurile comise de reprezentanții guvernării lansați în campanie.

Odată cu semnarea acestui document, ne angajăm plenar în fața cetățenilor Republicii Moldova să respectăm fiecare prevedere a Codului de conduită.

Totodată, nu vom semna niciun document alături de partide și persoane care au uzurpat puterea de stat, care au furat cetățenii acestei țări și care calcă în picioare principiile democratice și ale statului de drept.

23 ian

3 solicitări urgente pentru asigurarea dreptului la vot în diasporă

3 solicitări urgente pentru asigurarea dreptului la vot în diasporă

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 23 ianuarie, de Maia Sandu, copreședinte a Blocului ACUM DA PAS, candidatul Blocului în circumscripția Europa de Vest, și Dumitru Alaiba, candidatul Blocului în circumscripția SUA și Canada, ACUM a solicitat crearea condițiilor de vot adecvate pentru conaționalii noștri din diasporă.

1. Deschideți suficiente secții de vot!

În primul rând, Blocul ACUM DA PAS a contestat la Curtea de Apel Chișinău Hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate (nr. 2109 din 19 ianuarie 2019). Hotărârea contestată nesocotește 2 prevederi legale exprese ale Codului electoral – art.31 alin.(4) lit.c) și art.31 alin.(4) lit.d) – potrivit cărora la deschiderea secțiilor de votare peste hotare trebuie luate obligatoriu în considerație numărul cetățenilor care au participat la ultimul scrutin (prezidențialele din 2016) și numărul înregistrărilor prealabile.

2. Permiteți cetățenilor noștri din diasporă să voteze cu pașaportul expirat!

Lipsirea de vot a conaționalilor noștri care au pașapoarte expirate reprezintă o altă îngrijorare majoră a Blocului ACUM DA PAS. În toate scrutinele precedente (2010, 2014, 2016), CEC adopta hotărâri prin care permitea cetățenilor cu pașapoarte expirate să voteze. Or, spunea CEC-ul, pe de o parte, dreptul de vot, prin prisma prevederilor constituționale, nu poate fi condiționat de caracterul expirat sau valabil al pașaportului, iar, pe de altă parte, procedurile existente la moment sunt în măsură să combată potențiala fraudă vizând votarea multiplă. Blocul ACUM DA PAS va solicita printr-o adresă oficială CEC-ului să adopte o hotărâre care ar aduce procedurile din cadrul alegerilor din 24 februarie a.c. în conformitate cu prevederile constituționale, iar, în cazul în care CEC-ul va refuza acest lucru, va solicita obligarea emiterii acestei hotărâri pe cale judiciară.

3. Organizați pentru diasporă 2 zile de votare!

De asemenea, s-a cerut guvernării să permită diasporei să voteze timp de 2 zile – sâmbătă, 23 februarie, și duminică, 24 februarie. Or, spre deosebire de cetățenii din țară, cetățenii din străinătate trebuie să parcurgă zeci, sute sau chiar mii de kilometri pentru a ajunge la secția de votare. Guvernarea poate face acest lucru atât din punct de vedere legal – de exemplu, dacă este necesară modificarea legii, Guvernul poate s-o adopte prin procedura angajării răspunderii –, cât și cu respectarea standardelor Comisiei de la Veneția – este posibilă modificarea legii și cu mai puțin decât un an înainte de alegeri dacă modificările operate aduc îmbunătățiri legislației sub aspectul dreptului de a vota.

22 ian

Blocul ACUM DA-PAS cere scoaterea din cursa electorală a lui Vlad Plahotniuc

Blocul ACUM DA-PAS cere scoaterea din cursa electorală a lui Vlad Plahotniuc

Concurentul electoral Ion Terguță (Blocul ACUM DA-PAS) a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală prin care cere scoaterea din cursa electorală a candidatului Vlad Plahotniuc de pe circumscripția 17 Nisporeni. Înregistrarea acestuia în cursă s-a realizat cu încălcarea gravă atât a cadrului legal în vigoare – Codul Electoral, cât și a Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție.

Descrierea încălcărilor

La data de 27 decembrie 2018, Partidul Democrat a organizat la Nisporeni un așa-numit forum cu participarea membrilor de partid și a susținătorilor săi.

Într-un video identificat recent pe rețeaua YouTube cu titlul “27.12.2018 Forum PDM Nisporeni”, se conțin imagini despre campania de colectare a semnăturilor pentru susținerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Înregistrarea ne oferă o imagine conceptuală a modului de colectare a acestor semnături. Sintetic, acestea se pot rezuma la următoarele:

  • Colectarea semnăturilor s-a făcut de către operatori distribuiți într-un birou, în care semnatarii stau la rând și oferă buletinele pentru a le fi introduse datele în liste – video, min. 02:14; operatorii introduc datele în listele de subscripție și indică semnatarilor unde să depună semnătura – video 03:01;
  • Listele de subscripție au fost completate fără a ține cont de faptul că un susținător poate semna doar în lista de subscripție întocmită pentru primăria în cadrul căreia intră localitatea în care acesta își are domiciliul;
  • Completarea listelor de subscripție nu a fost efectuată în prezența membrilor grupului de inițiativă, ci în prezența și de către operatori, adică de către persoane terțe procesului de colectare a semnăturilor.

În conformitate cu prevederile art.71 și 72 din Codul electoral potrivit cărora hotărârile consiliilor electorale de circumscripție se contestă în primă fază la organul ierarhic superior, adică Comisia Electorală Centrală, solicităm:

  1. Solicitarea dosarului de înregistrare a lui Vladimir Plahotniuc cuprinzând listele de subscripție completate de la Consiliul electoral al circumscripției uninominale Nisporeni;
  2. Constatarea faptului că adoptarea Hotărârii Consiliului electoral al circumscripției uninominale nr. 17, or. Nisporeni, nr. 17 din 3 ianuarie 2019 “Cu privire la cererea de înregistrare a dlui Vladimir PLAHOTNIUC în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru circumscripția electorală uninominală Nisporeni nr. 17” s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art.47 alin.(4) din Codul electoral, a art.47 alin.(3) teza a doua din Codul electoral și a pct.43 subpct.2) lit.f) din Regulamentul privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție aprobat prin Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1730 din 3 iulie 2018, precum și a art.47 alin.(6) din Codul electoral;
  3. Anularea Hotărârii Consiliului electoral al circumscripției uninominale nr. 17, or. Nisporeni, nr. 17 din 3 ianuarie 2019 “Cu privire la cererea de înregistrare a dlui Vladimir PLAHOTNIUC în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru circumscripția electorală uninominală Nisporeni nr. 17”.

21 ian

4 zile în care donația ta poate face diferența

În 4 zile începe campania electorală. Din prima zi, Publika, Prime, NTV și alte posturi ale guvernării ne vor intoxica cu fețele lui Plahotniuc și Dodon care ne vor convinge că deja trăim mai bine. În orașe, vor apărea sute de panouri cu Constantin Țuțu, Eugeniu Nichiforciuc, Alexandr Bannicov, Vasile Bolea și alți tovarăși care vor să se mențină la putere încă 4 ani. Pe Facebook, sute de trolli prin intermediul a mii de conturi false vor lustrui imaginea regimului.

În prima săptămână, în primul raport financiar, PDM, PSRM și Șor vor declara probabil cheltuieli de 3 000 000 – 5 000 000 lei! Și astea doar cheltuielile oficiale!

Cheltuim transparent

Noi, ACUM, vom face o altfel de campanie. Vom cheltui transparent, din bani colectați legal de la mulți cetățeni. Din primele zile vrem să mergem să discutăm cu oamenii, să ajungem în peste 500 de localități din țară, să vorbim față în față cu zeci de mii de cetățeni.

Pentru aceasta, până pe 25 ianuarie avem nevoie de 890 000 lei. În acest moment, datorită sprijinului dvs. am reușit să acumulăm 202 000 lei! Mulțumim tuturor pentru donație și implicare! Banii colectați vor fi investiți după cum urmează:

În fiecare circumscripție:

  • 15 000 de pliante
  • 1 000 postere A3
  • 300 de litri de benzină
  • chiria sălilor

La nivel național:

  • promovare online pe Facebook și Google
  • eveniment de lansare
  • conferințe de presă

Cum puteți dona

  • la sediile partidelor – PAS (str. A. Mateevici 31) și Platforma DA (str. 31 August 15)
  • prin transfer e-banking

Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună!

Doar cu ajutorul dumneavoastră putem reuși! Doar dacă fiecare cetățean se implică, în măsura posibilităților, vom învinge în aceste alegeri, vom schimba acest regim, vom face dreptate oamenilor, vom elimina din sistem toți judecătorii și procurorii corupți, iar justiția independentă îi va pedepsi pe hoți și le va confisca averile.

Vom construi o economie puternică în care regulile se respectă, iar oamenii vor putea avea venituri mari prin muncă cinstită. Vom dezvolta instituții ale statului puternice care să ne protejeze. Oamenii vor avea de lucru aici, acasă, și nu vor pleca cu zecile de mii din sate și orașe.

Ni se va face în sfârșit dreptate și vom avea din nou încredere și mândrie față propria țară. Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună!

18 ian

Guvernul își bate iar joc de diasporă!

Aparențele înșală, iar cifra de 125 de secții de votare de peste hotare, adică cu 25 mai multe decât la prezidențialele din 2016, este una de manipulare. Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni.

Din cele 28 de secții de votare care trebuiau obligatoriu deschise conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și prin raportare la cifrele înregistrării prealabile, regimul a deschis doar… 2! Este vorba de o secție pentru Bruxelles (Belgia) și una pentru Ravena (Italia).

Cea mai gravă situație este în Italia – în loc de 12 secții de votare necesare, au deschis doar una singură (Ravena). Alte 3 deschise sunt doar pentru “statistică”, or numărul cetățenilor noștri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1 269 de alegători, Bolzana – 3 339 alegători împreună cu Trento unde la fel este secție de votare și Palermo – 230 de alegători). Cea mai mare nevoie de secții de vot, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în următoarele orașe: Parma, Padova (2 secții), Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano (2 secții), Roma. În alte state situația se prezintă în felul următor:

  1. Irlanda. Acolo, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin. Nici vorbă de așa ceva. Au deschis în Tralee.
  2. SUA. Peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago. Nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, au deschis în alte 5 locuri unde un anumit candidat (formal independent, dar real al PD-ului) împreună cu angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte.
  3. Franța. Trebuiau deschise 4 secții noi – Paris 2, Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. În loc de cele 4, au deschis una singură. În Sud, în Marseille. Unde, din nou, numărul moldovenilor este mic.
  4. Regatul Unit. Era nevoie de 2 secții noi în Londra. Au deschis 2 secții de votare noi, însă nu în Londra, ci în Manchester și Northampton.
  5. România. Erau necesare 3 secții noi – două în București și una în Iași. Nici pomină de așa ceva. Au deschis în schimb o secție în Sibiu.
  6. Germania. Trebuiau deschise două secții noi. Nu au deschis nici una.
  7. Canada. Era necesară o secție nouă în Montreal. Nu au deschis-o.
  8. Federația Rusă. Trebuiau deschise 2 secții noi la Moscova. Nu le-au deschis.


Prin urmare, asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de cetățenii acestei țări care locuiesc în afara țării.

15 ian

Vot interzis pentru jumătate de milion de cetățeni

Conform prevederilor art.38 alin.(2) al Constituției Republicii Moldova, Cetățenii Republicii Moldova au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, excepție făcând cei puși sub interdicție în modul stabilit de lege.

Altfel spus, doar cetățenii care sunt puși sub interdicție în modul stabilit de lege – adică printr-o hotărâre judecătorească definitivă – sunt privați de dreptul de a vota.

Lipsa unui pașaport valabil nicidecum nu reprezintă un temei constituțional pentru a interzice dreptul de vot al cetățeanului.

În alegerile parlamentare din 2010 și 2014, dar și în alegerile prezidențiale din 2016, Comisia Electorală Centrală a recunoscut în mod expres caracterul neconstituțional și ilegal al interdicției de a vota cu un pașaport expirat. Urmare a acestui fapt, CEC a adoptat de fiecare dată hotărâri prin care a permis votarea cu pașaportul expirat:

  • pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, CEC a permis votarea cu pașapoarte expirate prin Hotărârea nr. 3817 din 12 noiembrie 2010
  • pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, CEC a permis votarea cu pașapoarte expirate prin Hotărârea nr. 2954 din 18 noiembrie 2014
  • pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, CEC a permis votarea cu pașapoarte expirate prin Hotărârea nr. 390 din 14 octombrie 2016

Conform informației prezentate de autoritățile responsabile, înainte de alegerile prezidențiale din 2016 peste 400 de mii de cetățeni aveau pașapoarte expirate. Astăzi numărul acestora cu siguranță depășește 500 de mii.

În lipsa unei hotărâri a CEC prin care s-ar permite votarea cu pașapoarte expirate în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 așa cum s-a procedat de fiecare dată, vor fi lipsiți de dreptul de a vota circa JUMĂTATE DE MILION DE cetățeni ai Republicii Moldova.

Prin raportare la numărul total de cetățeni care participă de obicei la votare, putem afirma că VOR FI LIPSIȚI DE DREPTUL DE VOT CIRCA 31% DIN CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA.

Urmare a acestei situații fără precedent, solicităm Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgență o hotărâre prin care să asigure dreptul de vot a celor 500 de mii de cetățeni cu pașapoarte expirate.

În lipsa unei astfel de hotărâri, caracterul liber și corect a scrutinului din 24 februarie 2019 va fi afectat iremediabil, iar recunoașterea alegerilor de către comunitatea internațională devine tot mai improbabilă.

decembrie 2018


30 dec

Plahotniuc nu permite altor oponenți politici să intre în cursa electorală la Nisporeni!

Chiar dacă a băgat milioane pentru alegerile din Nisporeni, se pare că Plahotniuc se teme de rezultatele alegerilor chiar și în fieful său.

Astfel, la depunerea actelor pentru înregistrarea grupului de inițiativă a candidatului ACUM DA PAS pe circumscripția Nisporeni – Ion Terguță, Consiliul electoral Nisporeni a impus niște cerințe aberante, contrare cadrului normativ în vigoare și bunului simț. Între acestea se numără:

  1. Lipsa ștampilei pe procesul-verbal prin care s-a desemnat candidatul ACUM pe circumscripția Nisporeni. O astfel de cerință nu există nici în lege, nici în cadrul normativ infralegal, nici în Acordul de constituire a Blocului ACUM DA PAS.
  2. Lipsa deciziei conducătorului grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului. În primul rând, o astfel decizie nici nu este obligatorie, or regulamentul CEC operează cu sintagma “după caz”. De asemenea, potrivit ultimelor modificări la Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă aprobat de CEC, partidele și blocurile pot desemna UN SINGUR TREZORIER pentru gestionarea finanțelor TUTUROR grupurilor de inițiativă. Prin Hotărârea CEC nr. 2013/2018 a și fost deja desemnat trezorierul Blocului ACUM DA PAS.
  3. Consiliul Electoral Nisporeni solicită prezentarea Hotărârii CEC nr. 2013/2018 prin care a fost desemnat trezorierul Blocului ACUM DA PAS legalizat/autentificat cu ștampilă “umedă”. Nu există nici o prevedere care să oblige prezentarea unui atare document. Mai mult, toate hotărârile CEC sunt plasate pe pagina sa.
  4. Se solicită versiunea AUTENTIFICATĂ NOTARIAL (sic!) a Hotărârii CEC de înregistrare a blocului ACUM DA PAS. Din nou, așa ceva nu există în cadrul normativ în vigoare. De asemenea, Hotărârea CEC de înregistrare a blocului ACUM DA PAS este pe site-ul CEC.


În două cuvinte – dezmăț total. Consiliul electoral Nisporeni și-a luat 3 zile pentru a analiza actele. Există astfel riscul că după trei zile – adică în ultimele zile când se pot înregistra grupurile de inițiativă – să se dea decizie de refuz. Înțelegem frica nesăbuită a lui Plahotniuc de votul cetățenilor, dar nici să-ți bați deschis joc de lege în asemenea hal!

Cerem autorităților să respecte principiile fundamentale democratice și să faciliteze alegeri libere și corecte! În același timp, atenționăm partenerii externi privind abuzul asupra candidatului ACUM la Nisporeni.

16 dec

Acord de constituire a Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”

Acord de constituire a Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”

Partidul politic “Partidul Platforma Demnitate și Adevăr” reprezentat de Președintele partidului Andrei Năstase, înregistrat la Ministerul Justiției cu nr. 52, IDNO 1013620006643, în temeiul Deciziei Consiliului Politic Național adoptate pe data de 16 decembrie 2018, pe de o parte,

și

Partidul politic “Partidul Acțiune și Solidaritate” reprezentat de Președintele partidului Maia Sandu, înregistrat la Ministerul Justiției cu nr. 60 la 26 mai 2016, IDNO 1016620003403, în temeiul Deciziei Consiliului Politic Național al partidului adoptate pe data de 16 decembrie, 2018, pe de altă parte,

denumite în continuare “Părți”,

AU CONVENIT ASUPRA URMĂTOARELOR:

I. Obiectul Acordului

1. Părțile au decis formarea Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS pentru participare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

II. Denumirea integrală, denumirea prescurtată și simbolul electoral

2. Denumirea integrală a Blocului este: “Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS”.

3. Denumirea prescurtată a Blocului este: “Blocul ACUM DA PAS”.

4. Simbolul electoral al blocului este schițat în Anexa la prezentul Acord (color și alb-negru) și reprezintă: literele majuscule “ACUM” împreună cu simbolurile dreptunghiulare ale partidelor constituante: “DA” și “PAS” unite într-o figură geometrică. Simbolul Blocului electoral va fi utilizat în timpul campaniei electorale în combinație cu denumirea deplină și prescurtată a Blocului electoral. Culorile blocului sunt negru, galben și bordo.

III. Organul de conducere și persoanele cu drept de reprezentare ale Blocului electoral

5. Blocul electoral este condus de Consiliul Politic constituit din 8 membri dintre care:

  1. 2 Copreședinți ai Consiliului Politic – Maia Sandu și Andrei Năstase; copreședinții Consiliului Politic sunt și copreședinții Blocului electoral;
  2. 6 membri ai Consiliului Politic – Liliana Nicolaescu-Onofrei, Igor Grosu, Mihai Popșoi, Alexandru Slusari, Inga Grigoriu, Chiril Moțpan.


6. Consiliul Politic al Blocului electoral are următoarele atribuții:

  1. Aprobă și, după caz, modifică lista candidaților din partea Blocului electoral pentru circumscripția națională.
  2. Desemnează candidații din partea Blocului electoral pentru fiecare circumscripție uninominală, precum și îi retrage în condițiile legii.
  3. Constituie grupurile de inițiativă, numește conducătorii grupurilor de inițiativă și aprobă lista membrilor grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidaților respectivi.
  4. Aprobă și revocă reprezentantul cu drept de vot consultativ al Blocului electoral la Comisia Electorală Centrală.
  5. Desemnează persoana responsabilă de finanțele Blocului electoral (trezorier).
  6. Desemnează reprezentanții, observatorii și persoanele de încredere în organele electorale.
  7. Decide asupra modului de gestiune a contului bancar “Fond electoral” al Blocului.
  8. Aprobă și modifică strategia electorală a Blocului electoral.
  9. Îndeplinește alte atribuții ce se impun unui concurent electoral.


7. Ședințele Consiliului Politic sunt deliberative dacă sunt prezenți mai mult de jumătate din numărul total al membrilor desemnați potrivit pct.5.

8. Deciziile Consiliului se adoptă prin votul majorității membrilor desemnați potrivit pct.5.

9. Ședințele Consiliului Politic sunt consemnate în procese-verbale. Procesele-verbale sunt semnate de cei 2 copreședinți, precum și, în cazul în care cadrul normativ prevede expres acest lucru, și de alte persoane prevăzute de respectivul cadru normativ. La procesul-verbal al ședinței Consiliului Politic se anexează lista membrilor prezenți la ședință.

10. Copreședinții Consiliului Politic reprezintă Blocul electoral în raport cu autoritățile publice, inclusiv cu organele electorale și cu alte persoane fizice și juridice. Toate documentele din numele Blocului electoral sunt semnate de cei 2 copreședinți ai Consiliului Politic, inclusiv cererea de înregistrare a Blocului electoral și demersurile (cererile) de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlament în circumscripția națională. Consiliul Politic poate delega unuia dintre copreședinți, altui membru al Consiliului Politic sau reprezentantului cu drept de vot consultativ dreptul de a semna demersurile cu privire la desemnarea reprezentanților, observatorilor și persoanelor de încredere ale concurenților electorali în toate organele electorale.

IV. Procedura de aprobare și modificare a listei candidaților în circumscripția națională

11. Consiliul Politic al Blocului electoral aprobă lista candidaților din partea Blocului electoral pentru circumscripția electorală națională.

12. Modificările în listele de candidați se aprobă conform prevederilor actelor normative prin decizia Consiliului Politic al Blocului electoral.

V. Procedura de constituire a grupurilor de inițiativă și de desemnare a candidaților în circumscripțiile uninominale

13. Candidații la funcția de deputat în Parlament se desemnează de către Consiliul Politic. Tot prin decizia Consiliului Politic se numesc conducătorii grupurilor și se aprobă lista membrilor grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidaților respectivi.

VI. Desemnarea reprezentantului Blocului electoral în cadrul Comisiei Electorale Centrale

14. Consiliul Politic desemnează reprezentantul Blocului electoral cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală, având posibilitatea să-l înlocuiască oricând.

VII. Modul și procedura de repartizare a alocațiilor de la bugetul de stat

15. Subvențiile de la bugetul de stat prevăzute la art.27 alin.(1) lit.a), c), d) și e) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, cu modificările și completările ulterioare, se vor împărți egal între părțile care au constituit Blocul electoral.

VIII. Încetarea activității Blocului electoral

16. Blocul electoral își încetează activitatea la expirarea a 3 zile de la data confirmării alegerilor parlamentare de către Curtea Constituțională, dacă până atunci organele competente ale ambelor partide semnatare nu au decis altfel.

17. Deciziile aprobate în cadrul Consiliului Politic vor fi arhivate și transmise pentru păstrare partidelor care au constituit Blocul electoral.

IX. Modificarea și/sau completarea prezentului Acord

18. Prezentul acord poate fi modificat și/sau completat de părțile semnatare prin semnarea de acte adiționale la prezentul Acord. Prevederile actelor adiționale se supun aprobării înainte de semnarea lor de liderii celor 2 partide de către aceleași organe care au decis constituirea Blocului electoral conform prevederilor Statutelor celor 2 partide.

X. Dispoziții finale

19. Prevederile prezentului Acord se completează cu prevederile actelor normative în vigoare.

20. Prezentul Acord se semnează în 3 exemplare, câte unul pentru părți și al treilea pentru Comisia Electorală Centrală.

14 dec

PAS a depus un denunț penal pentru acțiuni de corupere a alegătorilor

Astăzi, 14 decembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus două sesizări către organele de drept în care a reclamat comiterea de către demnitari și membri ai Partidului Democrat a infracțiunii prevăzute la art. 1811 din Codul penal al Republicii Moldova.

Totul a pornit de la publicarea la 12 decembrie a.c., în jurul orei 14:00, pe pagina de Facebook a Partidului Democrat din sectorul Botanica, municipiul Chișinău (PDM Botanica), a unui anunț de unde în mod cert rezultă oferirea de către organizația respectivă a unor “pomeni electorale”. Anunțul era însoțit de 4 poze în care apar mai multe produse alimentare, dar și persoane care fie au oferit, fie au recepționat respectivele produse alimentare.

Conform art. 1811 din Codul penal al Republicii Moldova, coruperea alegătorilor, adică oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale ori în cadrul referendumului reprezintă infracțiune și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

În prima sesizare adresată Procuraturii Anticorupție, am solicitat investigarea implicării în acest caz a președintelui organizației de sector Botanica a Partidului Democrat, deputat în Parlament, Alexandr Bannicov. Or, în calitatea sa de conducător al organizației, este puțin probabil să nu fi coordonat sau, cel puțin, să nu fi fost cunoscut despre comiterea de către membrii organizației sale a infracțiunii penale.

În cea de-a doua sesizare adresată Inspectoratului General al Poliției, am solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor care au comis nemijlocit infracțiunea de corupere a alegătorilor.

Calificăm ca fiind total ipocrită poziția Partidului Democrat, care, pe de o parte, ne învinuiește de încălcarea legislației electorale pentru distribuirea unor pliante informative, iar, pe de altă parte, împarte pomeni electorale comițând prin aceasta infracțiuni penale. De asemenea, este de neînțeles cum acest partid politic are tupeul să propună altor concurenți electorali, inclusiv PAS-ului și Platformei DA, semnarea unor coduri de etică și conduită prin care toți să se angajeze să ducă o campanie electorală curată și în conformitate cu legea. // unpaspentru.md

11 dec

Declarație comună a președinților PAS și Platforma DA cu privire la blocarea raportului UE pe Moldova

Devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban. Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar.

După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele pro-europene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău.

Proiectul documentului spune că angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza Acordului de Asociere UE-RM, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului, au provocat îngrijorări semnificative cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească. Potrivit documentului, miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru februarie 2019 să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător. Proiectul de text exprimă îngrijorare cu privire la numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări în adresa opoziției, a presei libere și a societății civile în ansamblu. Proiectul Concluziilor Consiliului Afaceri Externe al UE mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților acces la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența unui număr corespunzător de secții de votare atât în țară, cât și în străinătate.

Avem o mare nedumerire: care dintre prevederile de mai sus, în opinia domnului Meleșcanu, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene? Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin servește intereselor României? Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate. Facem apel la toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova!

10 dec

ACUM în susținerea micilor producători de mere și nuci

ACUM în susținerea micilor producători de mere și nuci

Reprezentanții viitorului bloc ACUM au organizat un eveniment în fața guvernului în care au vorbit despre situația dezastruoasă din domeniul agroindustrial, în special din piața merelor și nucilor. Viitorul Bloc ACUM își va asuma mai multe măsuri de susținere a micilor producători din domeniu, printre care combaterea monopolurilor, suport financiar și un program național de promovare a producătorului autohton. La finalul evenimentului, membrii ACUM au împărțit șoferilor și trecătorilor mere și nuci, pentru a atrage atenția cetățenilor despre problemă și pentru a susține producătorii autohtoni.

Prin cauzele care au dus la această situație se numără: (i) interesele de cartel din domeniu (ii) dependența politică a Consiliului Concurenței – în fruntea căruia a fost numit recent Marcel Răducanu – fondator PD și deputat al formațiunii, (iii) lipsa susținerii din partea statului pentru micii producători de nuci, pentru ca aceștia să poată să producă mai mult și să respecte standardele necesare pentru exportul către UE, (iv) lipsa unor programe de motivare a consumatorilor să procure produse alimentare autohtone.

A fost remarcată și situația complicată din domeniul grâului, unde o companie – Transoil, proprietarul căreia face parte din anturajul lui Plahotniuc, controlează piața. Conform mai multor surse, aceasta deține Portul Internațional Giurgiulești dar și majoritatea depozitelor de grâu, iar producătorii sunt nevoiți să stocheze grâul în aceste depozite și sunt de multe ori forțați să îl vândă către Transoil la un preț mizer. În rezultat, avem o situație în care micii producători nu simt beneficiile Acordului de Asociere cu UE, întrucât guvernarea nu este în stare să le apere interesele – și anume să faciliteze concurența onestă.

Reprezentanții viitorului bloc ACUM consideră că guvernarea actuală demonstrează incompetență în gestionarea multiplelor probleme care apar în domeniul agricol, ca și în multe alte domenii. Aceasta se dovedește a fi depășită de orice situație imprevizibilă și nu este capabilă să pună în aplicare regulile unei concurențe oneste, atât de necesare pentru o economie sănătoasă.

Acest eveniment a avut loc în contextul anunțării celor 5 angajamente-cheie la începutul lunii noiembrie, printre care s-a numărat și creșterea salariului mediu până la cel puțin 11 000 lei pe lună. Unul din cele mai importante condiții pentru a crește veniturile populației, inclusiv și al micilor producători, este de a combate monopolurile și a susține micile afaceri.

Declarația participanților la evenimentul de la Ministerul Agriculturii

În RM, agricultura a devenit cenușăreasa guvernului. Din cauza incompetenței și intereselor de cartel din acest domeniu, agricultorii din RM suferă an de an pierderi și se simt discriminați față de alte sectoare ale economiei. Cel mai mult, producătorii de la țară suferă datorită lipsei de bună guvernare în finanțarea antreprenorilor din agricultură, lipsa de ajutor din partea statului ruinează micile gospodării țărănești, în beneficiul cartelurilor apropiate de puterea politică. Prin acțiunile protestului de astăzi, noi acuzăm actualul guvern de incompetență și îl facem răspunzător direct de situația gravă a producătorilor de fructe, nuci, etc., care au adus satele noastre la sapă de lemn.

Din peste 600 000 tone de fructe produse în 2018, la export au ajuns mai puțin de 20%. Statul nu ajută cu nimic la colectarea și procesarea locală de fructe, lăsând pe seama întreprinderilor de procesare politica de prețuri de colectare a fructelor. Asta-i ruinează pe țăranii noștri. De asta se fac vinovați politicienii numiți la conducerea Ministerului Agriculturii și a Ministerului Economiei.

Noi, participanții la flashmob-ul de astăzi atragem atenția opiniei publice asupra situației dezastruoase din domeniul agro-industrial. Deja de mulți ani fermierii și țăranii din Republica Moldova suferă din cauza acordurilor de cartel și a lipsei soluțiilor la comercializare a produselor agricole în anii de supraproducere. Dar în anul curent indiferența și cinismul guvernanților a atins cota maximă!

Producătorii și colectorii de nuci s-au confruntat anul acesta cu prăbușirea nejustificată și coordonată a prețurilor de achiziții. În satele noastre un kilogram de miez de nucă este achiziționat cu 35-40 lei per kilogram și asta în condițiile când în țara vecină, Ucraina, prețurile actuale oscilează între 80 și 120 lei pentru un kilogram! Totodată, se cunoaște că prețul de export al unui kilogram de miez de nucă variază între 7 și 10 euro. Unui asemenea decalaj dintre prețurile de achiziție și de vânzare a miezului de nucă se explică simplu: există un acord de cartel, inițiat, cel mai probabil, de anturajul actualului prim-ministru Pavel Filip. În urma acestuia au fost afectate substanțial veniturile miilor de locuitori din zonele noastre rurale. Menționăm că pentru majoritatea lor această activitate este principala sursă de existență, care de departe nu poate fi substituită prin pomeni electorale.

Și producătorii de fructe se confruntă cu o situație extrem de dificilă. Doar în Republica Moldova se întâmplă paradoxul când recolta bogată conduce la defrișarea livezilor de măr. Sutele de tone de fructe, aruncate în grămezi la marginea livezilor și lăsate să înghețe, simbolizează așa-zisa grijă a actualei guvernări față de agricultorii noștri. Toate țările europene trec uneori prin faze de supraproducere, însă autoritățile responsabile identifică soluții pentru a sprijini financiar agricultorii în asemenea condiții. Cu regret, Republica Moldova nu are parte de asemenea autorități, căci țăranul nostru este lăsat de izbeliște. El se confruntă singur cu voința unui grup restrâns de manageri ai fabricilor de procesare, care procură produsele fermierilor la prețuri mizerabile de 60-70 de bani per kilogram.

Populismul guvernului se vede clar și în ceea ce privește inițiativa programului “Un măr pe zi pentru fiecare școlar”. PM Filip a mințit poporul cu falsuri despre mere gratuite, care nu a urmărit niciodată decât promisiunea electorală de a colecta voturi. Nici președintele Dodon, care se află mai mult în Rusia decât acasă, nu a contribuit cu nimic la soluționarea problemelor pomicultorilor. Exportul în Federația Rusă rămâne a fi foarte lent până în luna februarie, iar taxele vamale, introduse nejustificat în 2014, s-ar putea să fie ridicate temporar doar de la 1 ianuarie 2019 și, oricum, este evident că această acțiune va purta un vădit caracter electoral. Drept rezultat, recolta bogată de fructe s-a transformat în falimentul sutelor de fermieri. Evident că această situație fără precedent va genera accelerarea exodului populației din țară.

Noi suntem alături de fermierii și țăranii din RM. În acest context viitorul bloc ACUM este gata să ofere programe extinse de susținere a producătorilor agricoli și să tragem la răspundere pe cei care protejează pungașii din acest sector vulnerabil. Susținerea fermierilor autohtoni este una din prioritățile programului nostru de guvernare. În foarte scurt timp după preluarea guvernării vom întreprinde următoarele acțiuni de sprijin al proceselor de comercializare a producției agricole:

  1. Vom asigura independența și funcționalitatea Consiliului Concurenței, care va contracara toate acordurile de cartel, inclusiv și cele, în urma cărora agricultorii își pierd veniturile în procesul de comercializare a produselor.
  2. Vom pune în aplicare mecanisme eficiente de procurare permanentă a anumitor produse agricole autohtone de către entitățile publice după modelul european (mecanismul de intervenții, procurarea fructelor pentru școli și grădinițe etc.).
  3. Vom lansa mai multe programe de instruire în domeniul marketing-ului, vânzărilor, ambalării produselor, pentru a crește atractivitatea lor pe piețele externe și a spori valoarea adăugată, în special pentru micii producători.
  4. Vom stimula crearea unor centre agroalimentare cu infrastructură și sistem de logistică necesar pentru efectuarea exporturilor în cantități mari, în care grupuri de producători agricoli să dețină pachetul de control.
  5. Vom lansa neîntârziat un program de industrializare la scară mică a zonelor rurale prin stimularea creării mai multor întreprinderi mici și mijlocii de procesare a producției agricole cu accent pe exportul produselor de valoare adăugată sporită.
  6. Vom facilita exportul producției agricole prin simplificarea maximală a procedurilor vamale în strictă conformitate cu standardele europene.
  7. Vom lansa un program național de promovare a produsului autohton, inclusiv prin măsuri care să determine producătorii și procesatorii de alimente să afișeze pe ambalaje dacă materia primă utilizată provine sau nu din Republica Moldova.

4 dec

Declarația participanților la acțiunea publică de la ANRE: “Reduceți ACUM tarifele!”

Reduceți ACUM tarifele!

Noi, cei prezenți la acțiunea publică de astăzi, declarăm în cunoștință de cauză că guvernarea actuală a Republicii Moldova continuă să manipuleze opinia publică și să jefuiască contribuabilii onești. Deși sezonul de încălzire este în toi, reducerea legală a tarifului la căldură, ce urma a se produce încă de la începutul anului, este tergiversată.

Amintim că în martie 2018 ANRE a redus tariful la gaze cu 19,6% pentru centralele electrice care produc energie din gaze naturale. Întrucât în costul de producere a agentului termic, generat de SA “Termoelectrica”, componenta de procurare a gazelor naturale constituie 77%, micșorarea tarifelor la gaze ar fi trebuit să contribuie la reducerea costurilor de producere a energiei termice cu aproximativ 15%. Respectiv, logic, tariful la căldură trebuia micșorat la fel, din martie. Mai mult decât atât, experții în energetică au depistat și reclamat juridic inadvertențe enorme la calcularea uzurii de către SA Termoelectrica, uzură ajunsă brusc în 2016 la 116 milioane de lei! Or, și aceasta este o evidentă rezervă pentru micșorarea tarifului la căldură.

Există condiții pentru reducere și în cazul tarifului la combustibil. În Republica Moldova, companiile petroliere se bucură aproape de cel mai mare adaos comercial din Europa – de 3,25 lei sau 0,16 EUR la litru, fiind întrecută doar de Danemarca, asta deși suntem cea mai săracă țară din Europa. La 7 august 2018 ANRE a stabilit prețurile-plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților: 19,01 lei pentru un litru de benzină Premium-95 și 16,89 lei pentru un litru de motorină. Acest fapt a urmat demersurilor făcute de importatorii produselor petroliere, care au făcut lobby pentru a schimba în așa fel legislația, încât prețurile-plafon să fie schimbate o dată la trei luni. Deși au trecut aproape patru luni, timp în care cotațiile țițeiului au scăzut cu aproape 22%, legea nu este aplicată. ANRE, o instituție capturată, se află în stare de hibernare și, contrar legislației, nu reacționează deloc la fluctuațiile pe piața produselor petroliere. Astfel, conducătorii auto și agricultorii plătesc în continuare prețuri exagerate pentru combustibil.

Aceste exemple denotă că guvernarea, în loc să dezavueze acordurile de cartel și să micșoreze marja comercială pentru operatorii petrolieri, impune populația să achite carburanții nejustificat de scump. Se aplică schema clasică a unui stat mafiot, când un grup îngust de antreprenori, apropiați puterii, obțin supravenituri, abuzând contribuabilii.

De fapt, situația este următoarea: populația va fi jecmănită din plin până mai aproape de alegeri, apoi, după o piesă de circ realizată cu Dodon, ANRE, condusă de cumătrul acestuia, Tudor Copaci, va admite că e necesar de redus tarifele la agentul termic și prețurile la combustibil. Reducerea respectivă va fi prezentată ca o inițiativă personală, plină de manifestarea “grijei părintești”, a coordonatorului mafiot, ceea ce va constitui un penibil truc electoral.

În acest context, cerem ca ANRE să se conformeze legii și să convoace imediat ședințe publice cu participarea experților din societatea civilă și a reprezentanților sectorului asociativ, în cadrul cărora să reducă tarifele la căldură și să micșoreze prețurile-plafon la comercializarea benzinei și motorinei, inclusiv prin micșorarea marjei comerciale a operatorilor din piața produselor petroliere.

De asemenea, ne asumăm în momentul în care vom prelua guvernarea să asigurăm independența ANRE de factorii politici și interesele de cartel.

Atenționăm corpul managerial al ANRE că, după schimbarea puterii, justiția independentă va evalua prin prisma legislației penale acțiunile sau inacțiunile directorilor ANRE, precum și valoarea prejudiciului adus consumatorilor în sensul acestei Declarații.

noiembrie 2018


28 noi

Cum va asigura salarii și pensii mai bune viitorul bloc ACUM DA-PAS

Cum va asigura salarii și pensii mai bune viitorul bloc ACUM DA-PAS

Viitorul bloc ACUM DA-PAS își asumă următorul angajament pentru următorii 4 ani: creșterea salariului mediu până la cel puțin 11 000 lei pe lună și a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existență.

Pe 28 noiembrie 2018, membri ai viitorului bloc ACUM au organizat o conferință de presă, susținută de Maia Sandu, Președinta PAS, Andrei Năstase, Președinte al Platformei DA, Alexandru Slusari, Vicepreședinte al Platformei DA, Igor Munteanu, ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA, și Radu Marian, membru în Biroul Permanent Național al PAS, cu tema “Cum viitorul bloc ACUM DA-PAS va crea condiții pentru creșterea salariului mediu la cel puțin 11 000 de lei pe lună până în 2023”.

Suntem un popor harnic – e o virtute cu care ne place să ne mândrim. Cu toate acestea, suntem săraci – mult mai săraci decât cetățenii altor țări care se bucură de prosperitate. Și nu e din cauza unui defect genetic care ne predispune să fim mai săraci. Motivul pentru care suntem săraci este că am avut guvernări iresponsabile și incompetente care au furat.

Noi credem că este timpul să punem punct sărăciei cronice din Moldova. Viitorul Bloc ACUM, creat de PAS, Platforma DA și membri importanți ai societății civile, vine cu un angajament economic care să recapete încrederea oamenilor: creșterea veniturilor așa încât fiecare cetățean să poate duce o viață demnă la el acasă.

Salariu mediu de cel puțin 11 000 de lei

În prezent, salariul mediu pe țară este de 6 300 lei pe lună. Noi vom crea condiții în primul mandat ca acesta să crească de aproape 2 ori – la peste 11 000 lei.

Cea mai simplă cale pentru a ajunge la creșterea salariilor este creșterea productivității. Pentru ca să putem să avem productivitate mai înaltă, trebuie să avem investiții, atât publice, cât și private. Întreprinderile pot să devină mai productive dacă vor investi în utilaje care să producă mai multă marfă în mai puțin timp, fermierii pot să devină mai productivi dacă vor avea bani să cumpere mașini agricole mai performante și semințe de calitate, companiile din domeniul IT pot deveni mai productive prin mai multe investiții în resursa umană.

Mediul privat va deveni mai productiv atunci când și statul își va îndeplini partea sa de responsabilitate. Acest lucru înseamnă investiții în câteva domenii prioritare:

  • educație, pentru că o economie performantă înseamnă, în primul rând, forță de muncă calificată, instruită, competitivă;
  • sănătate, pentru că oamenii trebuie să fie sănătoși și apți de muncă;
  • infrastructură, precum drumurile, apa și canalizarea, astfel ca oamenilor să le fie mai ușor să se mute de la oraș la țară sau invers, să poate deschide mici afaceri în satele noastre care să creeze locuri de muncă bine plătite și să susțină comunitatea locală.

Așadar, motorul principal de creștere, investițiile, se va realiza prin acești 3 piloni de bază:

  • combaterea corupției mari, deoarece o țară coruptă nu poate fi prosperă;
  • instituții publice eficiente, deoarece o țară fără instituții publice competente nu poate fi productivă;
  • garantarea statului de drept, deoarece o țară unde legea nu se respectă nu poate fi nici prosperă, nici productivă.

De asemenea, vom pune accent în particular pentru dinamizarea întreprinderilor mici și mijlocii.

În baza creșterii noastre stau calcule exacte: salariul mediu poate ajunge la 11 000 lei în primul nostru mandat printr-o creștere a investițiilor private în medie cu 10% anual și a investițiilor publice cu 11% anual. Fiecare cetățean, indiferent de venitul său, ar trebui să se aștepte la o creștere aproape dublă a salariului său.

Pensii bune pentru o viață demnă

Pensionarii în Republica Moldova sunt împinși la marginea supraviețuirii. După ce au muncit o viață, vârstnicii noștri se simt trădați, uitați, iar dacă nu au un ajutor din partea familiei, sunt dați de tot uitării. Acest rezultat este rodul guvernării proaste și a economiei puse pe butuci. Numărul angajaților în economie este în declin continuu. Nu mai sunt oameni care să muncească pentru fondul de pensii.

Obiectivul nostru este să ne asigurăm ca pensia minimă să depășească nivelul minim de existență, iar pe termen lung, trebuie să ne asigurăm că pensia medie ajunge la 42% din salariul mediu pe economie (de la 20% cât este acum), conform standardelor europene. Vom realiza acest obiectiv prin:

  • Revizuirea coșului minim de existență, care nu ar trebui să fie impus de către Biroul Național de Statistică, ci de un Consiliu public, credibil.
  • Eliminarea salariilor în plic, care ar aduce la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei suplimentar.
  • Eliminarea injustiției din sistemul de drept, a judecătorilor corupți și a procurorilor cunoscuți prin furturile lor.
  • Mai multe investiții străine în Republica Moldova – creșterea fluxului anual de investiții străine directe la 400 de milioane USD, de 4 ori mai mult decât nivelul din 2016. Atragerea investițiilor străine va asigura crearea a peste 25 000 de locuri de muncă anual.
  • Adoptarea unor legi noi care să permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii, sau așa-numitul pilon II de pensii.
  • Pentru a asigura protecția minimă a pensionarilor, însemnând revizuirea coșului minim de existență și asigurarea unei pensii revăzute tuturor categoriilor de pensionari, va trebui să sporim Fondul național de pensii cu circa 2,5 miliarde de lei. Iar pentru aducerea întregului sistem de pensionare la standardele europene de 42% din salariul mediu, va trebui să identificăm alte 5 miliarde lei pentru Fondul de pensii revăzute. Este o sarcină grea, dar pe umerii celor care știu să facă asta este o sarcină ușoară!

Suntem cu toții martorii unui joc al absurdului, în care o mână de indivizi care încalcă regulile se îmbogățesc, iar marea majoritate, care respectă regulile, trăiește în sărăcie. Acest joc nu mai poate continua.

Era sărăciei se va sfârși odată cu această guvernare. Era prosperității începe odată cu noi, începe ACUM!

13 noi

ACUM Vin’ acasă

ACUM Vin’ acasă

Pe 13 noiembrie, liderii și membrii viitorului bloc ACUM au lansat campania națională ACUM Vin’ acasă. Campania se va desfășura aproape 3 săptămâni, perioadă în care Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și Președinta PAS, Maia Sandu, alături de echipele celor două partide, vor merge în localitățile Moldovei de la Sud la Nord, vor trece prin sute de sate și vor parcurge mii de kilometri, vor transmite oamenilor mesajele și angajamentele ACUM, încurajându-i să creadă că împreună putem învinge și schimba lucrurile spre bine.

Satele noastre sunt tot mai pustiite și mai sărace, bunicii rămași nu au lemne de foc, nu-și pot nici măcar strânge roadă, nu au pe nimeni în ajutor și, cel mai grav, nu mai au nicio speranță. E timpul să schimbăm starea de lucruri, e timpul să oferim cetățenilor o viață bună acasă și posibilitatea de a rămâne în Moldova alături de cei dragi. “Vino acasă!” este îndemnul nostru pentru toți cei care pot da o mână de ajutor și se pot implica în campania electorală din următoarea perioadă. Veniți acasă, fie că sunteți din Chișinău, fie că vă aflați peste hotarele țării, să vă alăturați forței ACUM, să discutați cu rudele dumneavoastră din sate, să participați la distribuirea materialelor informative în localitățile Moldovei.

Aceste alegeri parlamentare sunt decisive – sunt punctul de cotitură pentru Moldova. Fie dăm jos regimul și pornim schimbarea adevărată, fie ne cufundăm tot mai mult în sărăcie și deznădejde. Minciunile promovate zi de zi la televiziunile holdingului pot fi combătute dacă noi toți am contribui la transmiterea adevărului. Veniți acasă sau vorbiți cu cei de acasă și ajutați-ne să spunem adevărul câtor mai mulți oameni.

Campania ACUM Vin’ acasă a început astăzi la Cahul și va continua la Cantemir și Leova, iar în zilele următoare – la Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Hîncești, Anenii Noi, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Strășeni, Nisporeni, Călărași, Ungheni, Telenești, Rezina, Florești, Bălți, Sîngerei, Glodeni, Fălești, Rîșcani, Drochia, Dondușeni, Soroca, Edineț, Briceni.

3 noi

Lansarea angajamentelor ACUM!

Lansarea angajamentelor ACUM!

Viitorul Bloc ACUM, creat de PAS, Platforma DA și membri importanți ai societății civile, și-a lansat, în cadrul evenimentului din 3 noiembrie 2018, cele 5 angajamente care urmează a fi realizate în următorii 4 ani. La eveniment a participat Ludovic Orban, Președintele PNL România, iar Joseph Daul, Președintele PPE, și Elmar Brock, membru al Parlamentului European, au venit cu un mesaj de susținere a creării ACUM și a unității forțelor pro-democrație.

Cele 5 angajamente asumate în fața întregii societăți sunt:

  1. Creșterea salariului mediu până la cel puțin 11 000 de lei pe lună și a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existență.
  2. Majorarea finanțării școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții și elevii să nu fie obligați să plătească suplimentar.
  3. Reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative.
  4. Eliminarea din justiție a procurorilor și judecătorilor corupți, lichidarea structurilor oligarhice și combaterea corupției mari, recuperarea miliardelor furat, inclusiv prin confiscarea averilor ilicite.
  5. Îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.


Maia Sandu, lidera PAS, a declarat: Noi vom construi o societate a libertății și a încrederii. Vrem să construim o țară în care munca cinstită este prețuită, în care profesori și medicii sunt respectați, iar oamenii sunt sănătoși și pregătiți să facă față provocărilor prezentului și viitorului. O țară în care legea este respectată de către toți, fără excepție, iar fraudele sunt sancționate dur.

Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a susținut: Moldova este astăzi confuză, amețită, speriată, dar stă încă în picioare, deoarece se sprijină pe convingerile, curajul și pe determinarea noastră. Istoria se va rescrie în februarie, la anul. Criminalii vor fi dați jos de la putere! Democratic, nu altfel! După 24 februarie 2019, vom declara, din nou, Moldova o țară liberă!

Președintele PNL, Ludovic Orban, a reiterat susținerea sa pentru parcursul european al Republicii Moldova și a încurajat participanții la eveniment: Inima noastră bate alături de voi. Vă garantez că, de fiecare dată când va fi nevoie, să determinăm statele UE să ia o poziție, vom fi alături. Victoria depinde de voi și aveți tot ce vă trebuie ca să învingeți.

După eveniment, participanții au mers într-un marș spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, au discutat cu oamenii și au distribuit pliantele care conțin angajamentele lansate.

ACUM va desfășura în perioada următoare o amplă campanie de promovare a celor 5 angajamente în toată țara, în cadrul căreia vor fi străbătuți zeci de mii de kilometri și distribuite sute de mii de pliante. În zilele următoare, vor fi oferite mai multe detalii despre modul în care aceste angajamente vor fi realizate.